Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 17:58.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 18 vel 2013 14:38 
Aktivan

Kad su konzultacije kod profesora?!? ??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 09:10 
Početnik

konzultacije su utorkom od 9-10 sati.Bolje je ranije nazvati profesora ako se dolazi iz daljega za slučaj da profesor nebude taj dan na fakultetu.Isto tako mislim da u dane ispita nema konzultacija al to nisam skroz sigurna pa je bolje provjeriti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 13:35 
Aktivan

Pitanja od danas?? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 17:00 
Početnik

Prodajem original knjigu Petar Klarić i Martin Vedriš GRAĐANSKO PRAVO (žuta knjiga) XII.neizmijenjeno izdanje (predzadnje izdanje)

- nakon izdanja ove knjige bila je samo 1 dopuna ZV-a
dopuna 143/12

U Nar. nov., br. 143 od 21.12.2012. objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima <http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_12_143_3034.html> koji stupa na snagu 29.12.2012.
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Nar. nov., br. 153/09) dodan je u čl. 379. st. 1. podstavak 10. kojim se upravitelji obvezuju pokrenuti sve potrebne postupke pred nadležnim tijelima državne uprave i sudovima u svrhu upisa zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama u roku od 3 godine od stupanja na snagu tih izmjena, odnosno do 29.12.2012.
Ovim posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima se ta obveza upravitelja produžuje do 31.12.2015.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 19:50 
Početnik

studentica007 je napisao/la:
Pitanja od danas?? :please:

A tesk :noc: o da ti itko napise pitanja studentice007, nece da kazu kad izadju sa ispita a kamo li ovdje!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 20:06 
Forumaš

mozda se nađe netko solidaran da podijeli bar pitanja...to je nekako minumum minimuma... ja bi rado pomogla da znam pitanja ali gp1 je iza mene...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 21:08 
Početnik

Zašto slušači ne napišu pitanja? Zašto ne pogledate pravokutnik pa da vidite što je solidarnost.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 21:17 
Početnik

Mozda se i nadje koja dusa da sroci par pitanja, al tko zna...i nikad se nezna...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 21:19 
Početnik

dorotea je napisao/la:
mozda se nađe netko solidaran da podijeli bar pitanja...to je nekako minumum minimuma... ja bi rado pomogla da znam pitanja ali gp1 je iza mene...

Blagoooo tebi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 21:36 
Aktivan

a stvarno je teško za vjerovati da nitko nije bio na ispitu, ali ok :thumbsdown bar za vrijeme ispitnih rokova mogli bi malo više sudjelovati i pomagati međusobno jedni drugima..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 22:11 
Početnik

Nego jedno pitanje koje sam čuo da se pojavilo, ako šutnja ne znači prihvat ponude što znači? ....je nikako ne mogu dešifrirati odgovor.... odobrenje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 22:56 
Početnik

Bilo ih je vise slusati nego odgovarati aliiiii jednostavno ne zele pomoci

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2013 23:59 
Forumaš

lex legis je napisao/la:
Nego jedno pitanje koje sam čuo da se pojavilo, ako šutnja ne znači prihvat ponude što znači? ....je nikako ne mogu dešifrirati odgovor.... odobrenje?

meni jedino pada na pamet : Šutnja ponuđenika ne znači prihvat ponude, uz 2 iznimke :
-1. kad ponuđenik stoji u stalnoj poslovnoj vezi s ponuditeljem glede određene robe, smatra se da je prihvatio ponudu koja se odnosi na takvu robu ako je nije odmah ili u ostavljenom roku odbio.
-2. Isto tako osoba koja se ponudila drugom da izvršava njegove naloge za obavljanje određenih poslova, a i osoba u čiju poslovnu djelatnost spada obavljanje takvih naloga, dužna je izvršiti dobiveni nalog ako ga nije odmah odbila.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 12:13 
Aktivan

ja sam bila jučer na ispitu i pito nas je: razliku između uvjeta i roka, primjer za negativnu služnost, razliku između 2 A lista kod prava građenja, da li mogu prodati nekome svoju nogu za milijun eura, da li je u ZOO uređeno o pravnim poslovima i dalje se ne mogu sjetiti. ako se sjetim ičega napisat ću ;)
e i da zanima me jel kačer ikad ikoga pitao ABERRATIO ICTUS, znam da je to pojam iz kaznenog, ali mi nije jasno šta trebam tu reći u vezi građanskog???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 12:50 
Početnik

Bila sam na ispitu jučer...
Evo pitanja iz moje grupe - bilo nas je 4 od toga prošla samo jedna cura, ali mora odgovarati još latinski
Pitanja:
1. Ussucapio libertatis - služnosti koje se rijetko izvršavaju i što ako nositelj prava služnosti ne ispuni svoju dužnost 3 puta u 20 godina?
2.čl. 118. Zakona o vlasništvu?
3. Kad počinje teći rok za brisovnu tužbu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 13:08 
Aktivan

Koji je odgovor na ovo pitanje ako nositelj prava služnosti ne ispuni svoju dužnost 3 puta u 20 godina? I čula sam da je pitao dali taj rok baš mora biti 20 godina? Zna li itko odgovor?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 13:37 
Forumaš

Koji je odgovor na ovo pitanje ako nositelj prava služnosti ne ispuni svoju dužnost 3 puta u 20 godina? I čula sam da je pitao dali taj rok baš mora biti 20 godina? Zna li itko odgovor?

mislim da se tu radi o prestanku prava sluznosti i to konkretno se radi o:prestanku prava sluznosti NEIZVRŠAVANJEM prava sluznosti za vrijeme od 20 godina odnosno za 3 godine ako se vlasnik posluzne stvari protivio njegovu izvrsavanju. sluznost koja se po svojoj naravi moze samo rijetko izvrsavati, ne prestaje dok 3 puta ne nastupi prigoda za to, a ovlastenik to ne ucini.

a sto se tice roka , je li fiksi ili nije to neznam.

ugl. ovo u vezi neizvrsavanja imate na str 332 i 334 Klarić-Vedriš.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 21:00 
Početnik

Evo ja nisam slusala ispit niti sam odgovarala al sam uspila zapisat par pitanja sto sam nacula: dokazivanje izvanbračne zajednice,u kojem zakonu mozemo pronaći ugovor o doživotnom uzdržavanju,pravni učinci pauliane,dioba isplatom,zasto je dvostruki upis kod prava građenja,def djeljivih stvari....i to je to ,pa ako nekome može pomoć.
Još bi molila ako netko zna,kod rokova čl.300, na sto profesor posebno treba obratit pažnju,odnosno koje cake pita profesor na tom pitanju? pri tome mislim ako vam to pitanje ponudi kao prvo pitanje na početku ispita? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 14:40 
Forumaš

pa nista posebno osim da ga doslovno iz zakona izrecitirate clanak 300 ZOO. a sad vas tu on moze malo smotati sa primjerima da vidi jeste skuzili odkad poceni teci rok isti dan ilisutra dan pa kad zavrsavava, pa slucaj kad pada na neradni dan zadnji dan roka itd itd.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 16:43 
Početnik

dorotea je napisao/la:
pa nista posebno osim da ga doslovno iz zakona izrecitirate clanak 300 ZOO. a sad vas tu on moze malo smotati sa primjerima da vidi jeste skuzili odkad poceni teci rok isti dan ilisutra dan pa kad zavrsavava, pa slucaj kad pada na neradni dan zadnji dan roka itd itd.

puno hvala :) :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 21:24 
Aktivan

Što točno odgovoriti na pitanje da li mogu prodati svoju nogu za milijun eura? Da li trebam reći ukoliko je odvojena od tijela da mogu,ukoliko nije da ne mogu? I da li je lijeva potkoljenica odvojna od tijela stvar?
Kada pita da pričamo o majici na sebi,jeli tu najbitnije reći da je djeljiva i objasniti mu na koji način?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 22:29 
Forumaš

covjek nije stvar, a isto tako djelovi covjekovog tijela nisu stvar u pravnom smislu. tako npr kosa brada i slicno nisu stvari. tako kad bi netko iz objesti odrezao kosu zeni ili muskarcu ne bi to bilo ostecenje stvari nego povreda tijela.

vec odrezana kosa postaje stvar u pravnom smislu. i neki dr djelovi ljudskog tijela odvojeni od tijela za zivota covjeka uz njegov pristanak kao npr krv stvar su u pravnom smislu i mogu biti u prometu.(kao npr darovanje)

nisu stvari ni proteze koje su cvrsto i trajno spojene s tijelom, ali proteze koje se skidaju jesu samostalne stvari.

sa stvarima se postupa po načelu utiliteta - korisnosti a s truplom se postupa po nacelu pijeteta- postovanja.

tako npr ako odete kod frizera da vam skrati kosu na vas pristanak vi tu kosu mozete prodati darovati ...
a isto tako ako npr ste bolesni imate neku trombozu itd pa vam odsjecu nogu , tu nogu mozete darovati institutu za anatomiju tijela itd..

u svakom slucaju cim se spominje noga ruka i djelov tijela i prodaja euri dolari odmah se odgovara covjek nije stvar.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 22:36 
Forumaš

a sto se tice majice hlaca i robe opcenito prica ide ovako:

vi se kao prvo u svojoj glavi odlucite hocete pricati o vasoj majici kao djeljivoj ili nedjeljivoj ili zamjenjivom ili nezamjenjivoj.
tako npr imate majicu koju vma je poklonila ili sasila ili uplela vasa baka i usila vase inicijale ona je za vas ne zamjenjiva...ili imate neku obicnu crnu majicu koja se ne razlikuje od dr crnih majica da se sve nalaza na jednoj hrpi..

znaci moze biti: - pokretna - nezamjenjiva(jer vaam je sasila baka) - nepotrosna - i nedjeljiva
jer kod zamjenjivih i nezamjenjivih stvari a isto tako kod potrosnih i nepotrosnih ne uzima se u obzir uvijek objektivni kriterij prirodne kakvoce nego se uzima u obzir i volja subjekata.

ugl u cijeloj prici je bitno da se vi odlucite sto za vas nesto znaci i predstavlja i da budete cvrsti i sigurni u to sto govorite.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 22:46 
Početnik

Jel kacer upisuje padove kad se odgovara na konzultacijama?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 23:38 
Aktivan

naravno da upisuje, odnosno isto ti je kao da odg na roku
samo onda idući put ne možeš izaći na rok, ima on svoju evidenciju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 23:41 
Početnik

Hm, dakle ako izadjem sad u 3. na konzultacijama, ne bi moga izac na rok u 4.om?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 23:42 
Aktivan

tako je

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 23:49 
Početnik

Aha, fala na informaciji :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2013 18:12 
Aktivan

Dorotea hvala tii :s
Znaš li možda što treba reći u vezi zakona o naknadi što se događa sa naknadno pronađenom imovinom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2013 19:42 
Forumaš

Dorotea hvala tii :s
Znaš li možda što treba reći u vezi zakona o naknadi što se događa sa naknadno pronađenom imovinom?

joj nisam sigurna davno je to bilo kad sam ucila taj zakon i to cijeli... ali moglo bi biti ovo, ubiti je vezano za zakon o nasljeđivanju jer se i tice nasljeđivanja:

zAKON O NASLJEĐIVANJU

Naknadno pronađena imovina

Članak 234.
(1) Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe imovina koja nije obuhvaćena tim rješenjem, sud neće ponovno provoditi ostavinsku
raspravu, nego će ovu imovinu novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju, osim ako se neki od nasljednika odrekao nasljedstva ili svoj nasljedni dio ustupio sunasljedniku.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2013 17:58 
Aktivan

Zna li netko koji je pravni položaj zaštićenog najmoprimca?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2013 19:37 
Početnik

Dorotea je u pravu to je ZN, imate u knjizi o tome tamo skroz na kraju u dijelu o ostavinskom postupku.

Što se tiče položaja zaštičenog najmoprimca treba to pogledati detaljnije u zakonu o najmu stanova pogledati, tamo dosta o tome piše i obratiti pozornost na razliku prema nasljedniku zaštičenog najmoprimca.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 12:00 
Aktivan

jel ga iko pito koji je odgovor na ono njegovo pitanje aberratio ictus?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 13:05 
Aktivan

znas otprilike bar s cim bi to povezala u gradanskom pravu? ja bih tu spomenula dopustenu samopomoc (mozda kad ju primjeni slucajno prema nenamjeravanoj osobi - koja mu ne smeta posjed), to mi prvo pada na pamet, ali moze biti jos par stvari.

zna li tko sigurno sta se dogada ako je ispit prijavljen, a ne preda se index, treba se svejedno dati da se upise pad ili nije bitno ono sto je u studomatu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 13:53 
Aktivan

msm91 je napisao/la:

Jeli on samo pita aberratio ictus da mu pričaš o tom ili je to poveza s nekim pitanjem?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 19:14 
Aktivan

on je mene pito primjer za negativnu služnost, na što sam mu ja dala primjer koji nije bio točan, i zatim je reko kolegice do mene samo to-aberratio ictus i pito je jel čula za to, na što smo mu mi rekli da znamo za to iz kaznenog prava, i onda mu je ona dala primjer za negativnu služnost koji je bio točan... pa sad meni više ništa nije jasno...

i nije ti bitno, ne moraš upisaivat padove u index, jedino ako namjeravaš ići na komisiju pa skupljaš padove...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 19:16 
Aktivan

msm91 je napisao/la:

Jeli on samo pita aberratio ictus da mu pričaš o tom ili je to poveza s nekim pitanjem?

on je nas pito jesmo li čuli za aberratio ictus, te nam je reko da će nas sljedeći put pitat aberratio ictus i još 100 poslovica, pa sad mene zanima kakve to veze ima sa građanskim pravom

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 15:01 
Aktivan

pitam samo za padove, ne skupljam nista za komisiju. :) hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 17:57 
Početnik

Zna li neko možda, ako se padne 3 puta, dakle tri upisana pada, postoji li ikakva šansa da se izbjegne komisija tj. da se odgovara bez komisije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 18:00 
Početnik

Isabella je napisao/la:
Zna li neko možda, ako se padne 3 puta, dakle tri upisana pada, postoji li ikakva šansa da se izbjegne komisija tj. da se odgovara bez komisije?

on te pita da li želiš komisiju ako ne želiš odgovaraš dalje normalno bez komisije..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: