Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 16:38.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 27 vel 2010 21:18 
Početnik

pitanje s usmenog ; Koja su dva temelja parlamentarnog sustava ? Tko zna odgovor

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2010 19:55 
Aktivan

fishbone je napisao/la:
dali negdi postoje primjeri i riješeni akti skupa??? di bi se to moglo nabavit. po mogućnosti i neka pomoć sa preambulama. hvala

imas u kopirnici, ali nevirujem da ce ti bas pomoci-ima dosta tog krivog.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2010 18:07 
Sega mega kul forumaš

fishbone je napisao/la:
dali negdi postoje primjeri i riješeni akti skupa??? di bi se to moglo nabavit. po mogućnosti i neka pomoć sa preambulama. hvala

postoji skripta s aktima di piše savršeno akti..jedino šta sad tribate pazit su članci koji su se minjali,aali to tribate pazit i u biloj knjizi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2010 00:08 
Aktivan

blondina je napisao/la:
ana banana je napisao/la:
breskva je napisao/la:
izvješena je lista za usmeni! i to je jučer bila izvješena, do danas se prijavilo već 20-ak ljudi, a profesor će dopustit usmeni samo prvih 10 zapisanih! eto...

bila sam i ja pa sam vidila...jel znas mozda oce li opet stavljati listu?

i sta to sad znaci? da samo njih 10 dolazi na usmeni? a sta je s nama ostalima?

to znaci da samo njih 10 dolazi na usmeni, a mi ostali se mozemo upisati ako stavi novu listu....
ali to je sad pitanje oce li staviti? ja cu ga otici pitati oce li staviti.
ako nestavi listu, e onda u 4.misecu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2010 18:11 
Aktivan

blondina je napisao/la:
blondina je napisao/la:
jel neko mozda otkrija sta je s onin listama? ja san bila u ponediljak na faxu,nisan njega uvatila al san vidila da se zapisalo 30 ljudi,a samo prvih 10 ima datum za usmeni, 22.3 u 7.30...za ostale ne pise nista...

ajme ja zaboravila javiti...
prof. je reka prvih 10-22og odg, a drugih 10, znaci do broja 20 ko se uspija zapisati-najvjerovatnije 29og.
tako mi je reka. a za ostalo mi nije nista reka. opet cu ga pitati 22og.

thanks... :) a jel znas jel se moze slusat ispit sad 22.-og?

neznam jel se moze;negdi sam procitala na forumu da prof bas neda slusati ispite, a ja cu bar otici pa pisati pitanja sto drugi kazu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2010 23:03 
Sega mega kul forumaš

ispit se ne može slušat...ali možete lipo vanka "vatat" pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ožu 2010 13:18 
Aktivan

blondina je napisao/la:
jel neko zna koja su bila pitanja danas na usmenome? jeli reka oce bit jos koji datum za usmeni?

ja sam bila, prof. nije dosa na ispit pa su ovi sto su tribali odg otisli, ali kako sam ja jos ostala na faksu i negdi tamo oko 8 ipo dolazi prof i onda sam ga pitala za ispit i on meni da sto je to danas tribalo biti,skroz je zaboravija.
i nista reka mi je da dodem gore da ce me pitati, i onda sam mu rekla da nisam zapisana u prvih 10, a da su ostali otisli. pa mi je reka da ce staviti obavijest kad ce pitati, ali mislim da ce i nas koji smo se naknadno upisali isto pitati, jer je reka meni da dodem 29og,pa se onda sitija da je tad u zg, pa je reka onda da ce staviti tamo kod kabineta obavijest.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2010 14:36 
Aktivan

covjek111 je napisao/la:
ajte da ja vas pitan da ne trazim okolo - 1. za pismeni spremit bilu knjigu ???
2. za usmeni crnu knjigu ???
3. kolko triba za spremit u prosjecnom ucenju dnevnom, znam da niko nije siguran al sta mislite otprilikev??
fala unaprid

1.da; 2.da; to ti sve pise u prethodnim postovima. i ponovljeno je milijun puta.
prolistaj sve sto pise, pa pitaj ako ti nesto nije jasno,a nemoj vrtiti po istom.
a sto se tice ucenja-oko tjedan dana za bilu knjigu; i oko 20 dana za crnu knjigu(ali ako ces bas stisniti i uciti po cile dane,jer je crna knjiga uzasna)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ožu 2010 00:31 
Početnik

ivana57 je napisao/la:
Profesor je reka za nas ostalih deset šta imamo usmeni, da će biti u utorak,30 og , u 9 sati ...

a cekaj, ovi sto su tribali biti 22-og. pa nisu tad odgovarali, kad su oni? jesu odgovarali? kakva su bila pitanja?
bilo bi dobro da neko stavi sto je pita... meni je prof reka da ce staviti obavijest kod kabineta, pa nisam vidila da je stavija.

Koliko znam , oni su odgovarali u utorak 23-og... ostalo nemam pojma... :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2010 17:03 
Forumaš

jel sutra odgovara prvih ili drugih 10 koji su bilo zapisani? vise mi nista nije jasno...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ožu 2010 07:49 
Aktivan

a kad odgovara zadnjih 10? hahahh al ozbiljno pitam? aj napišite šta je pita na usmenom aj pliz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ožu 2010 17:38 
Forumaš

blondina je napisao/la:
evo ovako,bilo je jutros nas 10-ak na faxu...odgovaralo je 5 cura, mislin da su sve bile zapisane od 10. do 20. mista na onome famoznome listu. pitale smo profesora jel mozemo doc sljedeci tjedan odgovarat mi ostali koje nije prozva danas i reka je da ne, nego sad svi moramo prijavit ispit za 4.misec i doc kad bude usmeni. :)

aj molim te napisi sto je pita,kakva je bila prolaznost...

od 5 cura koje su odgovarale, 2 nisu prosle, pita ih je samo izvore, ostale cure su prosle bez problema, s tin da je jedna izasla prvi put a ove druge dvi treci put...pita ih je izvore, kontrolu ustavnosti, razliku izmedju interpelacije i zastupnickog pitanja, po cemu se razlikuje ustavno pravo od ostalih grana...nisu bila teska pitanja,samo je njih 2 zeza sa izvorima...

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2010 12:05 
Aktivan

Koji su članci za razriješenje i imenovanje ustavnog suca?
Koji akt ide za onaj zadatak - Neum i luka Ploče?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2010 14:47 
Aktivan

Tetrapak je napisao/la:
Koji su članci za razriješenje i imenovanje ustavnog suca?
Koji akt ide za onaj zadatak - Neum i luka Ploče?

članke sam stavila koji su i u knjizi,a za neum sam stavila HS odluka o proglašenju zakona o ustupanju neuma ....bla bla nešto sam izmislila neki naslov

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 tra 2010 21:22 
Početnik

Za Neum i Ploče ti je Proglašenje zakona o izmjeni granica Republike Hrvatkse

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2010 18:38 
Početnik

covjek111 je napisao/la:
pozdrav, moze informacija ? kakav je usmeni ? cini mi se da nema puno definicija vise filozofija i rasprava. kako naucit za usmeni, od rici do rici ili ..

....sta da ti kazem,,,prodi knjigu,procitaj forum od prve str i baziraj se na pitanja koja se ponavljaju i njih nauci "od rici do rici",a drugo okvirno,mislim kao svaki ispit,nece prof izmislit nesto cega nema.........

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2010 22:29 
Aktivan

Daj ajde pa ovaj List C je još.. Kako da ja iz onih anexa shvatim pitanje "ustav monagaškog principata s elementima personalne UNIJE".. Jaooo... 3 tjedna potrošim da naučim List A i List B i napokon sve fino povežem.. I misleći da je List C najlakši ostavim si za njega 2 dana.. Super sam si ostavio.. Naučit na pamet tu te neke primjere i doviđenja.. Pa ne vjerujem..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 21:21 
Forumaš

breskva je napisao/la:
meni ta skripta nije puno pomogla! nikako nemoj učit isključivo iz nje, dovoljna je isključivo za ponavljanje jer je lipo sistematizirano gradivo na malo stranica!

potpisujem da je to cista istina :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2010 12:30 
Aktivan

Akti od 19.04.:

Lokalne vlasti u Slavonskom brodu odlučile su o promjeni granica sa BiH. Od strane BiH stizu žalbe. Koja je autoritativna institucija trebala djelovati kada se odlučilo o promjeni granica i na koji način?

Od sada u državnom sudbenom vijeću više neće biti 11 nego 10 članova, formiraj akt..

List C je bila preambula Kraljevine Jurisprudentiae,a u drugom je dijelu trebalo pokazati kako monarh nije i izvršni i vladajući čovjek u državi (monarhiji) - što nisam znao kako..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 11:02 
Aktivan

danas pitanja na usmenom:
pravni izvori(primjer za iskljucivi i za mjesoviti i objasniti), klasifikacije, predmet i sadrzaj ust.prava,
garancije prava, virtualne slobode, izvori deklaracija,
parlamentarne kontrole(objasniti interpelaciju i zast.pitanja,zasto je interpelacija ozbiljnije sredstvo)
drzavna vlast(samo nabrojiti),
predsjednicki i parlamentarni sistem
...mislim da su to manje-vise sva pitanja sto su se vrtila, dosta nas je proslo.
jos je mene pita bi li ja mogla biti ustavni sudac, pa bi li mogla biti zastupnik(tribalo je objasniti i reci koji je uvjet)...ali to nisam znala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2010 13:19 
Aktivan

eto ipak nas je pita bez ikakvih problema...prof je bija dobre volje prije mene su odg 5-6 cura mislim da je samo jedna pala do tada ili 2 al prolazi se...eto i ja prođoh čestitam i svima drugima koji su prošli...
pitanja su ista ko šta je kolegica ana banana napisala ja bih još dodala predstavnički sistem(def),vrste vlasti koje mogu bit kod njega ,razlika između predsjedničkog i parlamentalnog,koji je u hrvatskoj danas,razlozi zašto je došlo do predst.sistema(dimenzije drž....) kakav je ustav u hr,klasifikacije,kakav je ustav hr po ontološkoj klas.a ovo sve ostalo uvik isto...etogac sretno svima ostalima ...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2010 16:02 
Aktivan

Evo ja sam tu po forumu pokupio 30-ak pitanja što se vrte po usmenom pa bi molio da ako netko zna jos neka koja idu da ih stavi tu..

Izvori ustavnog prava, da li je RH poznavala ustavni običaj, klasif., predmet i sadržaj ustavnog prava, kakav je ustav RH, po čemu se ustavno pravo razlikuje od ostalih pravnih grana, ustav kao manifest državnosti, ustavna iluzija, pitanje lojalnosti, zakonodavna delegacija, garancije prava,virtualne slobode, izvori deklaracija, oblici prevladavanja predstavničkog sistema, oblici državne vlasti, extra ustavne veze, razlozi donošenja ustava, razlika između interpelacije i zast. pitanja, parlamentarne kontrole, asimetrični bikameralizam, razlike između predsjedničkog i parlamentarnog sistema, kontrola ustavnosti, 2 temelja parlamentarnih sustava,smisao natjecateljskih izbora,ustav RH po ontološkoj klasi,predstavnički sistem..

Eto ovo je sve što sam uspio skupiti na forumu.. Molim ako se nekome da samo da pročita i postavi tu još nekoliko pitanja koja se inače vrte!!

Unaprijed hvala!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lip 2010 16:02 
Forumaš

xxyy je napisao/la:
molim vas ako mi netko može pomoći...položila sam pismeni u 2-om mjesecu.ostao mi je usmeni kojeg sam planirala sad za 6-i mjesec.prijavila sam ga za 14.06. ali kad se prijavljuje ispit iz ustavnog onda to podrazumjeva pismeni i uvijek stoji onaj termin u 4 sata popodne kada se piše test pa mi nije jasno kad je taj usmeni.da li ito 14.06 ali izjutro ili ?????

usmeni ti bude uglavnom dan iza, znaci triba bi bit 15.06, najbolje ti je tada doc oko 7 i 40 do 8 jer tada on stavlja rezultate i odma kaze kad je usmeni;) ili bude znaci dan iza rano ujutro ili on da poseban dan;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2010 20:54 
Forumaš

mala20 je napisao/la:
znaci ako se polozi pismeni recimo sada u 7 mjeces a padne usmeni onda u 9om samo treba odgovrarat??? ili vise nekuzim nista :wh

pismeni vridi do kraja tekuće akademske godine, znaci do sljedecih upisa a u meduvremenu ako sada polozis u 7.misecu onda samo usmeni rjesavas;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2010 09:12 
Forumaš

dorotea je napisao/la:
dal mi netko moze reci kad se radi o promjeni ustava pa one zavrsne odredbe sto pisem....145 a 145 b...ili 145 a 145 b 145 c ili sto vec..buni me to......PLEASSSSSSSSSSSSS......NETKOO.....:))))))
ima neki primjer pokrajinskog domau onoj skripti...pa jel to neka iznimka ili sto......????

ide ti :
(...)

IX. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 145.a
Ustav se mijenja danom donošenja ove Odluke ( doduše nisan sigurna što piše, u knjizi ti je to čl. 146.b)
Članak 145. b
Hrvatski Sabor donijeti će Ustavni zakon za provedbu Ustava RH.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2010 18:09 
김정일

http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... 259-list-a

nova skripta iz ustavnog

zahvalite kolegi magnificusu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2010 16:12 
Forumaš

mislim na crnu knjigu za usmeni ....al i nas bijelu za pismeni...jer nije teska bijela knjige.....lako se pamti.....

a primjeri akata...su:
- ocjena suglasnosti- u prici se spominje kao da se ukida isktitucija sudaca porotnika kako bi se usuglasili nasi propisi sa EU ,,,, pa s etu pozoves na cl 120. da u sudjenju sudjeluju suci porotnici i da je ta odluka sa kojom se suci porotnici ukidaju suprotna cl 120 ustava.

- drugi akt je isto ocjena suglasnosti bila.- nesto u vezi vojske da ce se slati u afganistan... i da je za tu odluku glasalo 60 za i 3 protiv od ukubnog broja zastupnika.... al u cijelo prici nije bitno to koliko ih je glasalo ili ne nego to da hrv vojska moze prelaziti granice RH bez odobrenja hrvatskog sabora i to glasanje i sve je suprotno cl ....(zaboraVILA SMA KOJE ,,NEZNAM NAPAMET, pogledajte u ustavu koji je clanak koji govori o tome)

- treci akt je bilo istrazno povjerenstvo....

- pa bude i neki nesto u vezi udruge zvrk... osjena suglasnosti neko pravo na rad je povrijedjeno mislim...

-pa ti bude 1 deklaracija

I NEZNAM VISE NAPAMET... pitajte ako vas sto jos zanima....

PS. dat cu vam ZA C LIST PRIMJERE IMA IH DOSTA.....:))) MORAM UHVATITI VREMENA I TO SVE ISTIPKATI.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2010 16:05 
Forumaš

C -LIST

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lip 2010 15:21 
Početnik

od 24.6.

A - 1. 48.
2. 53.
3. 75.,
4. sta cini predsjednik republike kada mandatar ne sastavi vladu u odredenom roku,
5. koje akte donosi hs,
6. sta je rezolucija, a sta preporuka hs,
7. koju tipologiju oblika podjele vlasti poznajete
8. ko sve moze pokrenit zahtjev za ocjenu suglasnosti
9.sta se dogada kad zakon nije u skladu s ustavon?
10. sta se dogada kad ostali propisi nisu u skladu sa zakonom i ustavom?
11. kako se med. pravo inkorporira u nacionalni pr poredak
12.kako je ustav rh uredia odnos nac i med pr (nisan sigurna za ovo pitanje, il je mozda bilo kako je ustav rh uredia odnos nac i med pr, tako nesto)
13. koji se sredisnji uredi drzavne uprave osnivaju u vladi ?
14. ko ima pravo na zastupljenost u saboru?
vise se ne sican bas

B - 1. spominje se zakon o transgranicnoj suradnji i pojam 'krscanski korijeni' koji su dio preambule... to je u suprotnosti s cl. 41. i zato je ric o ocjeni suglasnosti i ta preambula se ukida.

2. vjerodostojno tumacenje, nejasnoce kod pojmova purgera i dalmosa
3. ric je o sporovima u savudrijskoj vali izmedu slovenskih i nasih ribara... to je rezolucija

C- republika avatarija, triba napisat politicku insinuaciju na racun imperije cosmopolis... i u drugon dijelu napisat promjenu ustava koji je fleksibilan

za a list dosta nap 10 tocnih, za b dosta 2 od 3 akta i ako c se ne nap cili, vraca i daje mogucnost da se ponavlja samo c list

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2010 09:46 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
ma kakva je pitanja stavio...sta niste niti jedna primjer zapamtili...nije moga neznam sto stavit.....

neka pitanja od 28.6. list A

-spominja je nešto tipa državno sudbeno vijeće u komparativnom pravu
-razlika čovjeka i građanina
-revizija hrvatskog ustava
-na što se odnosi državni proračun
-neke teorije o konstitucionalizmu, nisan siguran, ja mislin da je tu nešto u vezi aristotela tribalo pisat

bilo je baš teško i mislija san da neću proć taj list a al na kraj san ima 13 točnih. pazite se akata, gleda svaku rič al baš svaku i morate obrazloženje lipo napisat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2010 10:02 
Aktivan

Bilo je još...
1. Na koji način se odlučuje u Hrvatskom saboru
2. Nešto vezano za državne upravne organe
3. Nepovredivost doma gdje, što, kako..????
4. Dužnosti i koje nabraja Ustav
5.Savjetodavna tijela predsjednika
6. Kako se donosi državni proračun i karakteristike
7. Kada mandat prestaje na opći način a kad pojedinačno?
itd. ne sičam se više...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2010 20:50 
Forumaš

jel mi moze neko dat primjer za iskljucivi izvor ust prava? i zasto je to iskljucivi izvor? :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2010 21:13 
Aktivan

Npr.Ustavni zakon za provedbu Ustava RH,jer regulira odnose koji jedino spadaju u predmet Ustavnog prava. :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2010 01:46 
Početnik

c list-kraljevina jurisprudencija i napisat da monarh ima samo ceremonijalnu ulogu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2010 11:53 
Forumaš

ISKLJUUCIVI izvori su jos:zakon o vladi, zakon o lokalnoj i podrucnoj samoupravi, ustavni zakon o ustavnom sudu RH, zakon o puckom pravobranitelju,
MJESOVITI su: obiteljski radno, kazneno..... zaszo bas kazneno zato sto se sa njime stite temeljna ljudska prava i slobode koje se nalaze u ustavu..... to je povezanost kaznenog zakona i ustava......

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2010 19:09 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
SUDACKI AKTIVIZAM- NASTAJE ONDA KADA SE SUDOVI VISE NE BRINU SAMO ZA PRESUĐIVANJE PRAVNIH SPOROVA, VEC IM JE CILJ STVARANJE DRUSTVENE POLITIKE, cime oni zahvacaju mnogo vise ljudi nego je to slucaj u rijesavanju pojedinacnog slucaja. aktivzam suda mjeri se stupnjem njegove ˇVLASTIˇ koju on vrši nad građanima, legislaturom i upravom.

važnost slucaja murbury v. madisson je u tome sto je u svojoj odluci Vrhovni sud prvi put izricito proglasio jedan akt kongresa neustavnim.

OVO SU 2 PITANJA SKRaCeNA MALO I JASNIJE NAPISANA......POZZZZ

Marbury v. madisson-ako se i ustav i zakon odnose na isti slucaj,sud mora taj slucaj rjesiti u skladu sa zakonom ne priznajuci ustav ili u skladu s ustavom ne priznajuci zakon-ovo je jos bitno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2010 12:29 
Aktivan

mala20 je napisao/la:
kako se dobiva konacna ocjena?
zbraja pismeni i usmeni ?????

Za konacnu ocjenu je bitan usmeni,jer koliko san skuzila on ti ne drzi ispri sebe tvoj pismeni pa gleda kako si napisala..iskljucivo usmeni odgovor ti je bitan!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 09:20 
Sega mega kul forumaš bez života

List A -
Tko sve moze podnijeti ustavnu tužbu,koji su akti vlade, poznaje li naša država pojma uzeg kabineta, westimsterski parlamentarizam,treće čitanje zakona.3 karakteristike socijalnog,kulturnog,gospodarskog prava.

List C je bila savezna republika Avatarija di je u preambuli trbalo pokazat njen pravnoobvezujuci karakter, a drugi dio je bio nesto njena federativna obiljezlja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 12:43 
Početnik

justice for all je napisao/la:
Može li netko napisat šta je bilo 12.07 ako ko zna pitanja,barem list a?Hvala!!!

687,674,629,609,586,577,558,559,511,493,485,463,376,339,36,279,487....a akti, jedan ti je bia ka da za suca ustavnog suda vise nemogu biti imenovani sveucilisni prof prav.znanosti-promjena ustava cl.125,a drugi neki spor hrvatske i srbije,oko iloka vukovara,vlasti ne poduzimaju nista,,i onda ka opcinsko vijece odlucilo promjeniti granice,a to je protivno cl.82 i 8-nesicam ako je akt bas isa....valjda cete skuziti :grin:

taj akt je bia ocjena suglasnosti propisa sa Ustavom a radilo se o tome da je Općinsko vijeće Iloka prihvatilo rješenje Banditerove komisije u kojem je izrečeno da svi otočići u tom podunavskom području pripadaju RH; to se protivi članku 8. i članku 82. stavak 3

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 srp 2010 09:35 
Aktivan

evo ovako! ja sam položila pismeni u prvom dijelu roka. nije bilo tesko. dakle, preporucam desetak dana intezivnog ucenja bijele knjige. ne savjetujem ucenje po skripti iz sljedećeg razloga: odgovori su jako šturi i nepovezani. profesor se jako naljutio što neki uče po tim skripticama, pa je stavio malo teža pitanja,što je meni bilo još bolje. pitanja su tipa: autonomija sveučilišta, način glasovanja u saboru i slično. uglavnom, mogu čak reći da za neka od njih uopće nisam trebala učiti, već je to ono što na tv-u i u novinama vidimo svaki dan. naravno, odgodila sam usmeni, pisala pad, i izasla u drugom dijelu roka. profesor pita pitanja iz crne knjige, nema zagonetki, sve po naslovima i podnaslovima. jako je ugodan, iako ja nisam bila na svim predavanjima i na vježbama.

što se tiče pismenog evo još par riječi o tome:
list a: nemojte uciti napamet po pitanjima, povezite dijelove knjige, naučite dobro nadležnosti Sabora, Vlade..(to će vam uostalom uvijek dobro doći).
list b:tu nema drugog rješenja nego dobro sve izvježbati! nemojte učiti sam one akte što su već bili, nego pogledajte još koji akt po internetu. morate se dovesti do stadija kad čim vidite akt znate:tko ga donosi, kakav je to akt, naći ga u knjizi i po njemu riješiti primjer. dakle, apstrakcijom probajte zanemariti one nebitne podatke i gledati ono što je stvarno bitno za piusanje samog akta.
list c: preambule su na kraju crne knjige. svaki ustav dobro pročitajte, označite si i podcrtajte o čemu se tu radi. dakle, nema zamki, što god profesor zada. obilježite sve važnije dijelove svakog ustava, tako da neće biti problem napisati bilo koji njegov dio.
btw moram napomenuti da sam na usmenom bila nakon onih spika da je puno stroži, loše volje i bla bla. nemojte vjerovati svemu što studenti kažu, jer sam se do sada milijun puta uvjerila da to nije istina.

pozdrav, žena od lava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: