Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 kol 2026 23:44.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 14 lip 2009 22:45 
No life

posjed je posjed.
Zivio je u stanu=u posjedu je stana
Roditelji su ga izbacili=smetali su ga u posjedu
u pitanju je odnos roditelj/djete a u stan se ulazi svakodnevno=ostecenik je saznao za cin smetanja i identitet pocinitelja odmah(ubrzo nakon pocinjenja)= rok od 30 dana pocinje tec od 00.00 dana iza dana saznanja a pravo na samopomoc odnosno tuzbu ima od trenutka saznanja do isteka roka.

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 23:28 
No life

shhh je napisao/la:
eh, eto kad od stabla ne vidis sumu - ili od sume stablo :mrgreen:
da, jednostavan odgovor, hvala nekistudent... jos samo ako tko zna za etaziranje... :mig:

etaziranje mi se sad stvarno ne da vadit knjigu, ali ukratko:

imas pravila kada se moze etazirat, nauci dobro kad treba odluka suda a kada ne.

Etaziranje ti je postupak u kojemu vlasnistvo nad idealnim djelom cjele nekretnine (npr 1/4 cjele kuce ) mjenjas u vlasnistvo određenog djela te nekretnine (npr. jedan stan u kuci). Uz vlasnistvo nad stanom i dalje imas suvlasnistvo nad zajednickim djelovima zgrade. Dakle i dalje si suvlasnik hodnika, zemljista, fasade, samo sta sad nisi vise SUVLASNIK SVIH stanova nego ISKLJUCIVI VLASNIK SVOGA stana.

E nakon ovoga da ti jos objasnim sta znaci odgovarajuci dio pa ostalo mozes sam shvatit. Dakle

nekretnina se sastoji od zemljista i zgrade sa stanovima,hodnicima itd.
Ako si idealni vlasnik, vlasnik si svega u određenome djelu. Recimo da je taj dio 1/4. U tom slucaju imas pravo na 1/4 nekretnine. Ali pri etaziranju se mjenja samo status stanova a ne cjele nekretnine. Zbog toga cemo pri racunanju uzet samo u obzir stanove a ne ostatak zgrade.
Uzmimo za primjer da postoje 4 stana u zgradi od 100, 200, 50 i 150 kvadrata, da je zemljiste veliko 800 kvadrata , da ima 300 kvadrata hodnika itd. Ako si vlasnik 1/4 zgrade, imas i pravo na 1/4 kvadrature stanova. Ukupna kvadratura stanova iznosi 100+200+150+50=500. Posto se kod ostatka zgrade(zemljiste,hodnici) nista ni ne mjenja sa vlasnickog aspekta, njih uopce ovde ne gledamo. Ako si vlasnik 1/4, imas pravo na 1/4 od 500 kvadrata. To je 125 kvadrata. E sada,
odgovarajuci dio je onaj stan koji ima maksimalno 125 kvadrata. Dakle, ako zelis postat etazni vlasnik od stana od 50 ili 100 kvadrata, mozes. Ako zelis postat vlasnik stana od 150 ili 200 kvadrata ne mozes jer nemas odgovarajuci dio (vlasnik si 1/4 zgrade a time i stanova a htio bi vise). E tu ti onda treba dopustenje ostalih stanara jer oni bi prakticki u toj cjeloj prici gubili (ako ti sa 1/4 suvlasnickog udjela dobijes stan od 200 kvadrata njima sa 3/4 ostaje manje nego na sta imaju pravo)

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 09:01 
Forumaš

angry candy je napisao/la:
Istina. tnx

Ako je stan u suvlasništvu njegovih roditelja onda?

Ako je stan u njegovom vlasništvu, onda ima pravo na vlasničku tužbu?

Prigorila sam.

Tužba za smetanje posjeda se rješava po hitnom postupku prema posljednjem stanju posjeda i nastalom smetanju...
Vlasnička parnica se rastiže godinama; gdje će čovjek spavati?
Privremena naredba knjiga str. 223/224(...) takvim rješenjem se u hitnim slučajevima štiti posjedovno stanje nastalo poslije smetanja ili se smjesta naređuje povrat u prijašnje stanje, što nije od utjecaja na konačan ishod postupka...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 10:08 
Aktivan

hvala nekistudent :)
sto se odluke suda tice,koliko sam ja shvatila, ona treba samo onda kada jedan suvlasnik etazira svoj dio i ima odgovarajuci dio (koji je povezan s tim korisnim vrijednostima) na temelju kojeg trazi etaziranje a sud mu samo potvrdi (utvrdi) te korisne vrijednosti i stoga on ne treba suglasnost ostalih suvlasnika, jer ako ima odgovarajuci dio potvrdjen od suda, ostali mu tu suglasnost ne mogu uskratit - osim ako bi time bilo naruseno neko pravo drugog suvlasnika itd...a u ostalim slucajevima ne treba jer tu odluku suda zamjenjuje ili suglasna odluka svih suvlasnika ili ocitovanje volje vlasnika zemljista/nositelja prava gradjenja... :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 15:25 
Sega mega kul forumaš bez života

a neman pojma svi su išli kako da ti kažem okolo kole ako razumiš i izostavilo točno one riči koje je on tražia.pita točno određeno i to mu trebaš dat....
da niko nije proša....po meni samo je jedna cura zaslužila i jedan momak je dobro skroz zna al je bia toliko bahat i arogantan i nepristojan da nije proša...kačer vraća indexe a ovaj ga pita kažite mi koliko sam dobia...ovaj mu je samo da index :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 17:48 
No life

Ljudi, molim vas pomozite mi oko pitanja urbane komasacije.
To jednostavno ne razumijem. Što profesor traži?

Također, što je s okućnicom kod prava građenja? Danas je bilo pitanje slično tome, ali niisam sigurna da sam dobro zapisala pitanje.

nabavi tocno pitanje za pravo građenja pa cu ti rec

urbana komasacija:

bit urbane komasacije je da se omogucava spajanje manjih građevinskih zemljista u gradovima kako bi se mogla stvoriti jedna veca cestica na kojoj je moguce izgraditi neki veci projekt npr. trgovacki centar.
Osoba koja gubi svoju nekretninu pri tome ima pravo na drugu odgovarajucu nekretninu ili novcanu naknadu.
Problem je sta postupak dugo traje i sta se osoba kojoj se oduzima zemljiste, moze zaliti na 3 stupnja (koje ja ne znam a moze vas pitat na ispitu). Zbog te dugotrajnosti je mnogo jednostavnije vlasniku zemljista platit 3,5 ili 10 puta vise nego sta zemljiste vridi nego ic rjesavat stvar preko zakona o urbanoj komasaciji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 18:23 
No life

Hvala puno!

Kod PG:

-Nositelj prava građenja prema okolnom zemljištu?

Imas zakon u kojemu pise da nacelno smje bit samo 1 zgrada na jednom zemljistu (+ pomocne zgrade,npr. garaža uz kucu). Ako ti imas pravo građenja, ti imas pravo na cjeloj nekretnini sagradit zgradu ali to neces smit zato sta opet u zakonu pise koliki moze bit odnos izgrađeno/neizgrađeno zemljiste, koliko zgrada mora bit udaljena od susjednog zemljista itd. Kada izgradis kucu, oko kuce postoji jos dosta neizgrađenog zemljista, ti nad cjelim zemljistem imas pravo građenja ali nemas pravo da tu nesto gradis(grad. dozvolu) iz gore navedenih razloga. Ako tebi istekne pravo građenja nad tim ostatkom zbog nekoristenja tog prava, vlasnik nacelno moze prodat pravo građenja nekome drugome ali ni taj drugi nece dobit građevinsku dozvolu (osim ako se ne promjene zakoni do tad ili je bas neko veliko zemljiste pa ga vlasnik podjeli na to na kojem si ti gradila i jos jedno na kojem ovaj moze gradit )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 19:33 
No life

Pravilo uračunavanja kod idealne kolacije.

pa dobro tu mozes otpirlike predvidit sta ce te pitat:

sta je kolacija?
Koje su vrste kolacije?
Tko bira koja ce se kolacija primjenit?
Sta je sa darovima?
U kojem si nasljednom redu sa xy?
Neki primjer gdje ti nasljeđujes nekoga

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2009 19:35 
Sega mega kul forumaš bez života

nekistudent je napisao/la:
Ljudi, molim vas pomozite mi oko pitanja urbane komasacije.
To jednostavno ne razumijem. Što profesor traži?

Također, što je s okućnicom kod prava građenja? Danas je bilo pitanje slično tome, ali niisam sigurna da sam dobro zapisala pitanje.

nabavi tocno pitanje za pravo građenja pa cu ti rec

urbana komasacija:

bit urbane komasacije je da se omogucava spajanje manjih građevinskih zemljista u gradovima kako bi se mogla stvoriti jedna veca cestica na kojoj je moguce izgraditi neki veci projekt npr. trgovacki centar.
Osoba koja gubi svoju nekretninu pri tome ima pravo na drugu odgovarajucu nekretninu ili novcanu naknadu.
Problem je sta postupak dugo traje i sta se osoba kojoj se oduzima zemljiste, moze zaliti na 3 stupnja (koje ja ne znam a moze vas pitat na ispitu). Zbog te dugotrajnosti je mnogo jednostavnije vlasniku zemljista platit 3,5 ili 10 puta vise nego sta zemljiste vridi nego ic rjesavat stvar preko zakona o urbanoj komasaciji.

kačer je još spominja ka neko ima pet kvadrata zemlje u srcu nekog drugog zemljišta i da se ne bi dogodila situacija u ka šta je bila u zg di je 5 kvadrata koštalo 50 000 eura tu ka upada ova urbana komeesacija...znaci radi se na tome da se tom ko ima 5 kvadrata da negdi drugdi 5 kvadrata a da se ovome omogući građenje...
ali također da to kod nas nije još zaživilo u pravom smislu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2009 19:20 
Aktivan

tea0501 je napisao/la:
jeli na papir moramo napisat samo 20 latinskih ili triba i prijevod uz to

ako jos nisi polozila, onda trebas znati 15 latinskih izreka i prijevod, ali ih govoris iz glave, i ne trebas mu predavat papir. ako ti je s druge strane on rekao koliko ih trebas naucit i napisat onda ces mu morat dat listu svih izreka...
savjet- nauci ih 20, ako koju zaboravis da uvijek imas barem tih 5 viska

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2009 19:30 
Aktivan

a sta se tice danasnjeg dana - nitko nije prosao (koliko ja znam) osim jedne cure koja je bila iz napredne grupe. od ovih sta su bili na komisiji ne znam kakva je prolaznost bila ali naravno da nije bila 100%. uglavnom, putnike je izbacio u rekordnom roku sa novelama i njegovim cakama...bas da srusi je pitao, jer ako zelis pustit da netko prodje a ima znanje, onda neces pilat..ovo danas nije bilo fer, al eto...
pitao je dakle te izmjene i dopune, broj clanaka ZOO, ZN, ZV itd...sta je kojom izmjenom bilo (vise ne znam koje tocno je pitao), onda je dosta vukao to pitanje kod ZVa, i kad je iskljuceno nacelo povjerenja u ZK, i koji su tu rokovi, kako znas od kad se rok racuna...
normalnija pitanja su bila oko nasljednog, primjer oca koji je umro, sinu je za zivota darovao auto, nema oporuke a uz sina ima i zenu i kcer..pocet pricat o nasljedjivanju, tko kako..onda naravno, kad se netko zapetlja oko tih darova, trazi tocnu definiciju dara u novcu, onda sta bi vi savjetovali tom sinu za auto da on kod vas dodje po pravni savjet...
potom kod posjeda, nesto je povezao sa rimskim pravom a ima veze kod samovlasnog oduzimanja (dakle dva latinska izraza iz rimskog i ticu se uznemiravanja posjeda i oduzimanja posjeda), malo je prosetao kod stvarno pravo sa nekim normalnim pitanjima i tako..
ali naravno, uvijek kada zeli, moze naci nacin da srusi :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2009 21:32 
No life

tea0501 je napisao/la:
Bože sačuvaj...znači danas mu je bia dan D...meni je tek prvi put da izlazim...i to mi je u četvrtak...ajme meni...več me panika hvata

ne nadaj se za prvi dio roka, perkusic slusa ispit da bi "ujednacili kriterije" a to ti znaci da kacer pita relativno strogo da ovaj ne bi poceo pustat ljude tek tako kad pocne ispitivat.
Pokusaj naucit ove detalje , narodne novine, izmjene, narocito one iz ZVa, i mozda i uspijes proc.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2009 22:37 
Početnik

slonic je napisao/la:
3 vrste? :?

A koliko vrsta publicijanski tužbi ima?

3 publicijane i 2 negatorije ili..... :?

1.A.publiciana
2.A.negatoria publiciana
3.A.conffessoria publiciana

1.A.negatoria
2.A.negatoria publiciana

je u pravu si,krivo su mi rekli,sad sam saznala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2009 04:13 
Aktivan

Evo da i ja malo pomognem :

Par caka od senor Kačera (mislim da ove nisam pročitao na ovih 25 str. postova, ali nisam 100% siguran)

1.može li subjektivni rok trajati 3 dana ?? - MOŽE - ako je do isteka objektivnog roka ostalo 3 dana

2.koliko ima nasljednih redova u RH ?? - po ZAKONU 4, a TEORETSKI ih može biti neograničeno

3.tko vodi ostavinske postupke ?? - javni bilježnici

4.što se događa ako se s actio hypothecaria ako se nije namirila cijela tražbina ?? - IMOVINSKA tužba protiv OSOBNOG dužnika

5.rok za dosjelost od 50 god. u HR ?? - NE POSTOJI...

6.koliko ima Publicijanskih tužbi ?? - 3 Publicijane - a) actio publiciana
b) actio publiciana negatoria
c) actio publiciana confessoria

7.da li je bubreg stvar ?? - ako se odvoji od tijela (vjerojatno uz pristanak te osobe :lol: )

8. ... taj lančić na vama - je li to pripadak ?? - NE, jer sam ja fizička osoba, tj. pravni subjekt, A NE objekt

9. pričajte o nasljednom ugovoru - NIŠTETAN JE tj. ZABRANJEN...

10. ugovor čiji predmet NE ulazi u ostavinu - ugovor o doživotnom / dosmrtnom uzdržavanju, a NIKAKO NE darovanje i ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života JER SU OPOZIVI

11. da li je prijevara u građ.-prav. smislu ako vas cura prevari ?? - nije, ALI može biti AKO smo, npr. sklopili ugovor da se u vezi nećemo varati... :funny:

12. koliki porez na nekretnine plaćaju nasljednici u 1. nasljednom redu -> 0%

13. ležeća ostavina - NE POSTOJI u hrv. pravu

14. ograničenje načela dispozitivnosti : - OBVEZNO PRAVO - odgovornost za štetu
- STVARNO PRAVO - stvarno pravo na tuđoj stvari
- NASLJEDNO PRAVO - zakonsko nasljeđivanje

Evo ovo su neke fino probrane cake - nadam se da će nekome pomoći...

:10x:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2009 08:53 
No life

ZOO_300 je napisao/la:

9. pričajte o nasljednom ugovoru - NIŠTETAN JE tj. ZABRANJEN...

10. ugovor čiji predmet NE ulazi u ostavinu - ugovor o doživotnom / dosmrtnom uzdržavanju, a NIKAKO NE darovanje i ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života JER SU OPOZIVI

ovo pod 9 treba malo nadopunit, nuzni nasljednici se mogu pred sudom odreci (djela) nasljedstva i to u formi ugovora sa ostaviteljem.
Pod 10 ulazi i darovanje ako je dano u dobrotvorne svrhe i ako je dano određeno vrjeme prije smrti ostavitelja.( bar mi se cini, nisam dugo pogledao u knjigu iz GPa, pa provjerite vi koji izlazite)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2009 15:20 
Aktivan

Corina je napisao/la:
1.Moze li netko napisati zakonsku definiciju etaznog vlasnistva? U knjizi je dana definicija u zakonskom smislu, a u zakonu nema tocno odredjene definicije niti se ijedna slaze s onom iz knjige za koju se tvrdi da je zakonska..pa me zanima kako tocno glasi odgovor na ovo pitanje??? Hvala unaprijed.

2.Također-listala sam ovu temu i izgubila se u moru postova,a nije bas ni da puno pise o toj komisiji..molila bih ako netko od prisutnih zna ikakve informacije o stilu pitanja na komisiji (knjiga ili zakon),te da li baca..i ako padnes na komisiji,sto dalje?? Ima li uopce smisla taj predmet nastaviti polagati u St..

ZV čl. 66.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2009 15:10 
Aktivan

[quote="slonic"]Jel može tko reći da li je ovo dobar primjer za idealnu kolaciju?: :please:

Otac je ostavio čiste ostavine 100 000 eura.
Nema mame , samo smo ja i brat nasljednici, nema oporuke.
Brat je za života dobio Bmw od 80 000 eura.
----------------------------------------------------------------

1.Sad se najprije uzima vrijednost dara u novcu ,to je vrijednost dara u trenutku otvaranja nasljedstva a prema vrijednosti u trenutku darovanja.......ili? -znači vrijednost Bmw se sada smanjila ili???? (npr.50 000 eura)

2.sada se zbraja čista ostavina +vrijednost dara (100 000 + 50 000=150 000)

3.u konačnici ja ću dobiti 75 000 eura a brat 25 000 eura ili..??? :please:

Da, ovo je primjer za idealnu kolaciju - mada mi nikad nije bilo jasno značenje onog "...vrijednost dara u trenutku otvaranja nasljedstva, a prema vrijednosti u trenutku darovanja" iako mislim da se kod uračunavanja uzima ona druga vrijednost - dakle vrijednost kad je stvar bila darovana...

Realna kolacija ti je uračunavanje kad nasljednik vrati dar u ostavinu i tada se ostavina računa kao da on nema dar...

Mislim da je caka kod onog s vrijednosti dara (zašto savjetovati nekom realnu a zašto idealnu kolaciju ?) - ako je u međuvremenu stvar dosta izgubila na vrijednosti - preporuča se da se realna kolacija, a ako nije onda idealna kolacija...

-ovo mi ima smisla...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2009 15:47 
No life

Nije tocno,
Recimo da se radi o BMW 3, 250 KS sa xy dodatnom opremom. Neka je prije 5 godina vrjedila 50 000 eura.
Uzima se vrjednost takvoga BMWa u trenutku smrti ostavitelja.
Dakle, koliko danas vrjedi BMW 3, 250 KS sa xy opremom.
Danas takva BMW trica vrjedi 55 000 eura.
Dakle, 100 000 eura je ostalo u ostavini.
Kod idealne kolacije se uracunava 55 000 + 100 000 eura
Kod realne kolacije se uracunava BMW(koji ce vrjedit nekih 23 000 eura)+ 100 000 eura

Dakle nije tesko da savjetujes covjeku koja je kolacija bolja jer kod realne stedis 22 000 eura :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2009 18:06 
Početnik

Hvala Zoo 300 i nekistudent!

Nije mi jasno,onda vrijednost dara kod idealne i realne kolacije nije ista ( vrijednost Bmw kod idealne je čak veća nego prije a kod realne je vrijednost Bmw manja). :? To ne bih nikada zaključila iz knjige. :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2009 21:00 
No life

nika_pika je napisao/la:
jel može ovako : idealna za npr. dijamante jer ne gube vrijednost, a realna za auto?
jel štima to?

moze

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2009 09:34 
Aktivan

Nije tocno,
Recimo da se radi o BMW 3, 250 KS sa xy dodatnom opremom. Neka je prije 5 godina vrjedila 50 000 eura.
Uzima se vrjednost takvoga BMWa u trenutku smrti ostavitelja.
Dakle, koliko danas vrjedi BMW 3, 250 KS sa xy opremom.
Danas takva BMW trica vrjedi 55 000 eura.
Dakle, 100 000 eura je ostalo u ostavini.
Kod idealne kolacije se uracunava 55 000 + 100 000 eura
Kod realne kolacije se uracunava BMW(koji ce vrjedit nekih 23 000 eura)+ 100 000 eura

Dakle nije tesko da savjetujes covjeku koja je kolacija bolja jer kod realne stedis 22 000 eura :thumbsup

ne mora ti čak bit taj BMW 3, ako je to tada bila posljednja linija najskuplje auto u tom trenu, onda se gleda danas (lupam auto-gluposti nemojte me ubit) BMW 8 koji je posljednja linija i trenutno najskuplje auto. ko se radi o tako ekstremno skupim i akstravagantnim darovima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lip 2009 22:01 
No life

Ako mi uzmete nešto iz posjeda i ja to vidim, ispunjavaju li se uvjeti za subjektivni rok?

Odgovor:
Da, vi taman imate moj indeks u ruci u kojemu pise moje puno ime i prezime. Na pocetku ispitivanja ste me usto pitali kako se zovem i provjerili da sam ja osoba ciji indeks imate pred sobom. Time je vec bio ispunjen jedan od nuznih uvjeta za subjektivni rok.
Da bi međutim poceo tec subjektivni rok, ja moram oduzeti stvar iz vasega posjeda i vi morate saznati da sam to ucino. Posto ste u primjeru upravo to naveli te se pozivali konkretno na mene Matu Matica ciji indeks imate pred sobom, ispunjeni su svi uvjeti da bi poceo teci subjektivni rok.

Moguce podpitanje (nece ga bit ako ovo predhodno odlucno kazes) a sta ako ste mi predali falsificirani indeks?
Mogucih odgovora ima ovdje milijun evo par koji mi padaju odmah na pamet:
Indeks je javna isprava i smatra se istinitom dok se ne dokaze suprotno
Profesore, vas je posao da na pocetku ispitivanja provjerite da se radi o pravome indeksu te da sam ja osoba na slici.Ukoliko to niste ucinili lose radite svoj posao.
Profesore, posto ste me poceli ispitivati,ocito vjerujete u istinitost podataka u indeksu te su sve dalje price oko toga bessmislene

Moj favorit je 3. opcija jer za sobom vuce najmanje daljnje rasprave

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 16:04 
Aktivan

jedno pitanje - da li itko zna kako se (iz rimskog prava) na latinskom naziva "oduzimanje" a kako "smetanje" posjeda? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 16:27 
Aktivan

Molim superznajuce studente da mi pokusaju odgovoriti na neka od ovih pitanja:
1.Suvlasništvo je majka svađa-na latinski,nasla sam dvije verzije;Condominium est mater rixarium i Comunio est mater rixarium,a i ovo rixarium na internetu prevedeno je na rosario,pa me zanima točna latinska izreka.

2.Zadnja novela 39/09,o čemu govori? I u vezi promjene za strance (146/08),profesor često pita da li baš piše u zakonu da stranci imaju pravo stjecanja nekretninama pod tim i tim uvjetima,ukljucujuci i suglasnost ministra pravosuđa??

3.Kako se zove vrijeme između starog i novog Zakona o nasljeđivanju?

4.Pravne posljedice pravomoćne sudske odluke o isključenju suvlasnika iz suvlasničke zajednice? Je li odgovor:nastanak individualnog prava vlasništva.......??

5.Što se mora znati o prijelaznim i završnim odredbama ZOO i ZV?

6.Da li je ZAKONSKA definicija etažnog vlasništva-vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine?? Ovako počinje pojam EV prema čl.66.ZV i ne vidim drugu rečenicu iz zakona iz koje bi se mogla izvući neka definicija.

7.IUS TOLLENDI-definicija-ja sam našla ovo:koji nisu nužni ni korisni,dakle oni su luksuzni..

9.Tko je tuženi u Paulijani? Ovdje je bila neka promjena..

10.Secifičnost kod posjedovne zaštite od suvlasnika??

11.Pitao me jednom rokove,prema ZOO čl.300.,rok počinje teći prvog dana poslije događaja od kojeg se rok računa,i onda se nadovezao na dopuštenu samopomoć i tu sam blesnula kako rok za nju počinje teći prvog dana nakon smetanja posjeda..i bacio me,ma nije mi tu ništa jasno,na koje se rokove čl.300. odnosi? Jer rok od 30 dana je subjektivni rok! Kod poslovne sposobnosti rok počinje teći od sutradan nakon navršenog 18.-og rođ.....

Molim Vas ljudi pomagajte ako znate,umorna sam od listanja knjige i zakona i sve mi se izmiješalo.

12.Koja je causa izbačena iz novog ZOO? Causa finalis?

13.Je li majica na meni individualno određena stvar?

14.Načelo povjerenja-zakonska definicija i kad je isključeno načelo povjerenja?

Unaprijed hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 17:38 
No life

vacatio legis

4.Pravne posljedice pravomoćne sudske odluke o isključenju suvlasnika iz suvlasničke zajednice? Je li odgovor:nastanak individualnog prava vlasništva.......??

Ne, nego je odgovor malo duzi:

Posljedica je da suvlasnik mora otuđiti svoj dio
Međutim to nije nikakva steta za isključenog suvlasnika posto on moze ujutro darovati zeni stan i popodne ga primit nazad na dar i vratit se normalno u posjed suvlasnistva.

Ovo ostalo nisu cake nego sve pise u knjizi/zakonu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 17:52 
No life

nika_pika je napisao/la:
1.Suvlasništvo je majka svađa-na latinski,nasla sam dvije verzije;Condominium est mater rixarium i Comunio est mater rixarium,a i ovo rixarium na internetu prevedeno je na rosario,pa me zanima točna latinska izreka.

communio est mater rixarum

meni se cini da je communio=zajedničko a condominium= suvlasništvo, ali nisasm 100% siguran :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 17:57 
Aktivan

Zato mi i nije bilo jasno,jer u knjizi piše SUVLASNIŠTVO (CONDOMINIUM) !!
Ma nema veze,ako me bude pitao latinske,tu ću izreku preskočiti i gotovo!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 18:11 
Aktivan

nika_pika je napisao/la:

communio est mater rixarum

meni se cini da je communio=zajedničko a condominium= suvlasništvo, ali nisasm 100% siguran :wtf

u gavelli ima ovo zajednica je majka svađa, znači condominium est mater rixarum, vidla sam da joj je ovo rixarum bilo krivo, a napred staviš imenicu koju želiš :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 18:15 
Aktivan

Corina je napisao/la:
Molim superznajuce studente da mi pokusaju odgovoriti na neka od ovih pitanja:

2.Zadnja novela 39/09,o čemu govori? I u vezi promjene za strance (146/08),profesor često pita da li baš piše u zakonu da stranci imaju pravo stjecanja nekretninama pod tim i tim uvjetima,ukljucujuci i suglasnost ministra pravosuđa??
Izmjene i dopune ZV potraži u Narodnim novinama:
http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

Zadnja:
- veća ovlaštenja gradonačelnika,župana i općinskog načelnika

Predzadnja:
- "državljane i pravne osobe iz država članica Europske unije. Te osobe stječu pravo vlasništva nekretnina pod pretpostavkama koje vrijede za stjecanje prava vlasništva za državljane Republike Hrvatske i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj."

koliko ih ima, koje zakone dotični zakon stavlja izvan snage itd. pročitaj ih pa ćeš vidjet i kad te pita ti udri po zoo jer ih ima manje
6.Da li je ZAKONSKA definicija etažnog vlasništva-vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine?? Ovako počinje pojam EV prema čl.66.ZV i ne vidim drugu rečenicu iz zakona iz koje bi se mogla izvući neka definicija.
čl. 66
7.IUS TOLLENDI-definicija-ja sam našla ovo:koji nisu nužni ni korisni,dakle oni su luksuzni..
luksuzni šta???? pravo (uklanjanja ) odnošenja,neda mi se listat, al mislim da to ima u knjizi, ak nemaš di pogledat, "uguglaj"
zoo čl. 69. st 2. i 3. promjena je ta da je i dužnik pasivno legitimiran

11.Pitao me jednom rokove,prema ZOO čl.300.,rok počinje teći prvog dana poslije događaja od kojeg se rok računa,i onda se nadovezao na dopuštenu samopomoć i tu sam blesnula kako rok za nju počinje teći prvog dana nakon smetanja posjeda..i bacio me,ma nije mi tu ništa jasno,na koje se rokove čl.300. odnosi? Jer rok od 30 dana je subjektivni rok! Kod poslovne sposobnosti rok počinje teći od sutradan nakon navršenog 18.-og rođ.....
zoo čl. 3oo jasno ko dan :)
Molim Vas ljudi pomagajte ako znate,umorna sam od listanja knjige i zakona i sve mi se izmiješalo.

12.Koja je causa izbačena iz novog ZOO? Causa finalis?
nepostojanje ili nedopuštenost osnove (sklapanja pr. posla valjda) više nije razlog ništetnosti
kod pitanja radi li se o genusu ili speciesu, uz objektivaqn kriterij prirodne kakvoće potrebna je i volja subjekta - ako generičnoj stv. dodaš obilježja speciesa, od zamjenjive si stvari dobio nezamjenjivu, individualno određenu (na majicu izvežeš svoje inicijale, ako je majica djelo poznatog umjetnika)
14.Načelo povjerenja-zakonska definicija i kad je isključeno načelo povjerenja?

Unaprijed hvala.

neka netko ispravi ako sam šta falila

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 20:37 
Aktivan

Corina je napisao/la:
U vezi 39/09 da li je potrebno samo ovo reći: veća ovlaštenja gradonačelnika,župana i općinskog načelnika,ili traži sve da mu se ispriča?
mislim da je to dovoljno
U vezi dopuštene samopomoći i roka; znam čl.300 ZOO-a napamet,njega sam mu izrecitirala. Nije mi jasno zasto me onda bacio..Da li se to računanje rokova odnosi i na samopomoć (tj.na računanje svih rokova koji postoje)?
Ja sam rekla da pravo na dopuštenu samopomoć počinje teći sutradan nakon učinjenog smetanja i tras.
naravno da je tras. rok je nuzgredni sastojak pravnog posla,a pravo na dopuštenu samopomoć se gasi 30 dana od dana saznanja za smetanje i počinitelja, (subjektivni rok), a svakako godinu dana od nastalog smetanja (objektivni rok) zv čl. 27.
Pa sam shvatila da sam blesnula glupost,valjda imam pravo na samopomoć odmah zar ne? To me zbunuje,izgleda da nitko nije shvatio moje pitanje.
:wtf :please:

I opet ako bilo tko zna:od kada se primjenjuje načelo osobne sankcije i koja su 3 stupnja žalbe kod urbane komasacije??

urbana kom. ti je u Zakonu o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07, čl. 137 od 177 čini mi se.
ne znam kad misliš izac na ispit, ali proradi ti to još malo :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 20:41 
Aktivan

Hvala,budem.
U vezi tri stupnja žalbe kod urbane komasacije,prema zakonu to bi bilo ovo (a ako nije točno neka me netko ispravi):
-žalba državnom komasacijskom povjerenstvu
-žalba Ministarstvu
-upravni spor

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 21:43 
Aktivan

@Corina
kod rokova ti je vazno razlikovat subjektivan i objektivan - ako sam dobro shvatila da te to buni. jer subjektivan rok ne moze biti duzi od objektivnog i on uvijek pocinje teci od dana saznanja za pocinitelja/dogadjaj , a objektivni od dana pocinjenog smetanja. tako kod prava na samopomoc imas subjektivni rok od 30 dana, i objektivni od godine... kod definicije iz zakona je vazno reci da rok u danima pocinje teci prvog dana POSLIJE dogadjaja od kojeg se rok racuna itd... sorry ako sam zapilala ovdje a to sve znas :wink:

za nacelo povjerenja, (ZV cl. 388, st 5 i 6) izuzetak je glede stjecanja nekretnina u drustvenom vlasnistvu koje nije brisano prije stupanja ZVa na snagu. tu su bitne izmjene i dopune radi produzivanja tih rokova i bitno je reci iznimku - ako su takve nekretnine upisane u EOP zemljisne knjige, nacelo povjerenja se "primjenjuje" (makar su po profesoru na zadnjem roku EOP knjige bile cista fikcija ili tako nesto)... :?

i konacno, za ius tollendi, ne znam zakonsku definiciju , vec samo da je to pravo odnošenja (onoga sto je ulozeno na ime luksuznih/korisnih troskova).. i nije spomenuto samo kod luksuznih troskova vec i kod korisnih troskova nepostenom posjedniku.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2009 21:57 
Aktivan

Ius tollendi našla u knjizi i dobro je objašnjeno, a zapisala sam i zakonsku odredbu,za slučaj ako pita.
Ja sam načelo povjerenja našla u čl.122 ZV-izgleda da to nije to,jer u knjizi ne piše ono što on traži i doslovno moraš češljati zakon od članka do članka.

Ma za sub.i obj. rok kužim što su,ali me on pitao od KADA POČINJE TEĆI DOPUŠTENA SAMOPOMOĆ,odnosno razgovarali smo o čl.300 ZOO i to je povezao sa dopuštenom samopomoći. Ja sam rekla dan nakon..a trebala sam reći od dana saznanja za smetanje i počinitelja smetanja..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2009 21:33 
Aktivan

Da malo i ja pomognem s odgovorima...
Trenutno sam u fazi da mi se :eeekk: od građanskog...

-ovdje ti nije potrebno znati koliko točno imaju članaka nego kojih ima više (ZV) i o čemu govore (o stavljanju prijašnjih zakona izvan snage, kad novi zakon stupa na snagu...)

-čekaj, čekaj - IUS TOLLENDI se priznaje nepoštenom posjedniku kod KORISNIH troškova, a poštenom i nepoštenom kod LUKSUZNIH troškova - pazi na to - a kod NUŽNIH troškova pošteni posjednik ima IUS RETENTIONIS (pravo zadržanja stvari), a nepošteni posjednik NEMA ni IUS TOLLENDI ni IUS RETENTIONIS...

-JEDINI odgovor koji barba Kačer ovdi želi čuti je DUŽNIK I TREĆA OSOBA - kratko i jasno, točno u srce... :thumbsup

-specifičnost je u tome što svaki suvlasnik uživa posjedovnu zaštitu protiv TREĆE osobe, ali ako se radi o drugim suvlasnicima (samo ako su ga potpuno isključili od dotadašnjeg suposjeda ili su mu bitno ograničili dotadašnji način izvršavanja faktične vlasti na stvari)-> MEĐUTIM -> tada će mu sud omogućiti posjedovnu zaštitu SAMO AKO ne treba raspravljati o njihovom pravnom odnosu...

-to je klasika - kad god je neko pitanje iz DIOBE STVARI - imaš 2 moguća odgovora:
1) nije, ali MOŽE biti
2) je, ali NE MORA biti
-u tvom slučaju je točan ovaj pod 1) JER je individualno određena stvar (SPECIES) ona koja se u prometu pojavljuje kao strogo određena pojedinost, individualnost - recimo da je ta tvoja majica bila čisto zelene boje bez ikakvih dodataka (kao da si u Stranci Zelenih :mrgreen: ) - takvih majica ima mali milijun, ali AKO se na tvoju majicu potpisao recimo pokojni Michael Jackson tada je to species...
-ovdje možeš pogriješiti ako misliš da te pita je li ta tvoja majica jedna (individualna) stvar - ali u biti, pita za species

Nadam se da sam pomogao :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2009 17:26 
Aktivan

ZOO_300 je napisao/la:

-čekaj, čekaj - IUS TOLLENDI se priznaje nepoštenom posjedniku kod KORISNIH troškova, a poštenom i nepoštenom kod LUKSUZNIH troškova - pazi na to - a kod NUŽNIH troškova pošteni posjednik ima IUS RETENTIONIS (pravo zadržanja stvari), a nepošteni posjednik NEMA ni IUS TOLLENDI ni IUS RETENTIONIS...

samo da dodam u vezi ius retentionis, on je priznat i kod nuznih ali i kod korisnih troskova postenom posjedniku :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2009 14:30 
Aktivan

shhh je napisao/la:
pricalo se za Prekusica na proslom roku da sigurno ispituje u 7. mjesecu, ali sad ni traga ni glasa...bolje se orjentirat na prof K. :mrgreen:

i jedno pitanje u vezi brisovne tuzbe ---> sto se rokova tice, ona moze biti nezastariva (ako je u pitanju nevaljan upis i stjecatelj koji je znao za takav upis) ali ako se radi o stjecanju na temelju nevaljanog upisa ali od strane postenog stjecatelja, postoje rokovi - i mene zanima rok od 3 godine, dakle ako nije dostavljeno rjesenje o nevaljanom upisu nositelju knjiznog prava: ako imamo na primjer stjecanje od strane postenog stjecatelja nakon 4 godine od nevaljanog upisa, a rjesenje o nevaljanom upisu nositelju knjiznog prava nije dostavljeno, onda je tu slucaj da je vec prosao rok za brisovnu tuzbu nositelju knjiznog prava, je li tako? jesam li dobro povezala to? :wink:

->pod a) - kad nositelju knjižnog prava STIGNE rješenje o nevaljanom stjecanju, OBAVEZNO prvo podiže žalbu (rok je 15 dana) pa onda ide s brisovnom tužbom (rok je 60 dana).........

->pod b) - ako rješenje nositelju knjižnog prava NIJE dostavljeno (rok je 3 godine)...

ako ne podigne nositelj kn.pr. tužbu u roku od 3 godine gubi pravo na tužbu i ne može poštenom stjecatelju osporavati stjecanje njegova prava...

Dakle, dobro si zaključila - ako je prošao rok od 3 godine -> nositelj knj.pr. ne može više podizati brisovnu tužbu, ako je npr. prošao i samo 1 dan preko 3 godine, NEMA više pravo na brisovnu tužbu -> ovim se štiti NAČELO POVJERENJA U ZEMLJIŠNE KNJIGE...

Eto... :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2009 16:37 
Aktivan

rokove sam pohvatala, samo mi je bila malo "cudna" ta odredba (u vezi roka od 3 god) posto ulomak prije kaze kako brisovna tuzba ne zastarjeva prema onome tko je ishodio nevaljan upis i prema stjecatelju koji je stekao pravo na temelju takvog upisa a znao je ili je morao znati da je upis nevaljan --- a za protek roka od 3 god je nevaljanom upisniku dovoljno da prenese pravo na postenog stjecatelja i da nositelju knjiznog prava protekne rok za brisovnu tuzbu od 3 god (u slucaju da rjesenje o nevaljanom upisu mu ne bude dostavljeno).... ali dobro,sad vec filozofiram - necemo u detalje :mrgreen: hvala Zoo 300 :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 12:29 
Aktivan

Gost je napisao/la:
Gost je napisao/la:
1.Kako može separatio bonorum ići na štetu vjerovnika?
mislim da bi to bilo u slucaju da separirana imovina se unisti (u poplavi i sl) jer se onda vjerovnici nece imat iz cega namirit. iz tog se razloga moze platiti osiguranje i cuvanje odvojene ostavine ali i to moze biti skupo pa postoji mogucnost da se trosak cuvanja ni ne isplati.
2.ja se kao zalozni vjerovnik naplatim iz vrijednosti zaloga koja je manja od vrijednosti trazbine.kako nadoknadit razliku duga?
nisam jos bas prosla to zalozno ali mislim da moze iz imovine duznika namirit razliku (ako imamo osobu zaloznog i osobnog duznika, iz zaloga zaloznog se namiruje a razliku iz imovine osobnog duznika) ---ako gdje grijesim neka me netko ispravi :mig:
3.izgubim stan kao zalozni duznik sto mogu ucinit prema osobnom duzniku
4.sadržaj actio hypothecarie?
petit odnosno zahtjev da se dopusti namirenje iz zalozenog objekta a posto se radi o hipoteci onda moze biti i pokretnina i nekretnina ---jos provjeri kod zastite zaloznog prava u knjizi, pred kraj zaloznog je to
5.zaklada?
zaklada je za odredjenu svrhu namijenjena imovinska masa kojoj je pravnim poretkom priznata pravna sposobnost. glavni element njezine pravne sposobnosti je upravo ta imovinska masa kojom upravljaju fizicke osobe.osniva se aktom drzavne vlasti ili pravnim poslom pravne ili fizicke osobe, a uredjena je Zakonom o zakladama i fundacijama.

:please: da netko odg.

i još 6.razlika isključenja i nedostojnosti?
razliciti su pod broj jedan razlozi, a druga glavna razlika je sto sud na razloge nedostojnosti pazi po sluzbenoj duznosti osim na razlog pod 4 (cl 125 ZN), koji treba bit istaknut na prigovor. a kod iskljucenja se radi o isljucenju nuznih nasljednika i oporucitelj mora navesti razlog(e) iskljucenja na izricit nacin u oporuci i naveden razlog za iskljucenje mora postojat u vrijeme oporucivanja.
:please: :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 13:01 
Aktivan

shhh je napisao/la :
nisam jos bas prosla to zalozno ali mislim da moze iz imovine duznika namirit razliku (ako imamo osobu zaloznog i osobnog duznika, iz zaloga zaloznog se namiruje a razliku iz imovine osobnog duznika) ---ako gdje grijesim neka me netko ispravi :mig:
______________________________________________________________________________________
-SAMO da ovo preformuliram - jer vam je ovo isto klasika pitanje - barba Kačer će ti postavit pitanje tipa: "dug iznosi 100.000E, vrijednost zaloga 50.000E - što tada vjerovnik može napraviti??" - JEDINI precizan odgovor na to je : IMOVINSKA TUŽBA PROTIV OSOBNOG DUŽNIKA... - kratko i jasno, end of the story :cheers
Inače si shhh točno odgovorila....

-E, da još nadodam kod onog sa separatio bonorum - ljudi se zaj... pa kažu da nasljednik odgovara za dug SAMO U VISINI NASLIJEĐENE IMOVINE - što je potpuno KRIVO!!! - obratite pažnju na to - nasljednik za DUGOVE odgovara I svojom I naslijeđenom imovinom - jer ima pravo ako se ostavina sastoji od dosta "pasive" (dugova) da se odrekne nasljedstva... -> naravno, nasljednik uvijek ima pravo odreći se nasljedstva...
Pazite na to - tu se pada - a onda Kačer počne provocirati onako u svom stilu, pomalo: "Kolega, jeste li sigurni?, Odakle vam to? U kojem je to zakonu? " - i onda se ljudi još i više pokopaju :3 :voodo:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 14:19 
slonic je napisao/la:
Corina je napisao/la:
Ius tollendi našla u knjizi i dobro je objašnjeno, a zapisala sam i zakonsku odredbu,za slučaj ako pita.
Ja sam načelo povjerenja našla u čl.122 ZV-izgleda da to nije to,jer u knjizi ne piše ono što on traži i doslovno moraš češljati zakon od članka do članka.

Ma za sub.i obj. rok kužim što su,ali me on pitao od KADA POČINJE TEĆI DOPUŠTENA SAMOPOMOĆ,odnosno razgovarali smo o čl.300 ZOO i to je povezao sa dopuštenom samopomoći. Ja sam rekla dan nakon..a trebala sam reći od dana saznanja za smetanje i počinitelja smetanja..

Mozda bi trebalo reći da se dopuštenom samopomoći možeš odmah poslužiti (ako znaš tko je počinio smetanje i saznaš za čin počinjenja) ali rok od 30 dana počinje teći od sutra. Smisao toga je da ako npr.danas popodne saznaš za počinitelja i čin počinjenja ne budeš zakinut za pola dana koje je već prošlo.
JE LI OVO TOČNO 100%?
-je li zaklada odg. na pitanje-može li mačka bit vaša nasljednica?
-molim da netko kaže par riči o osobnoj i imovinskoj sankciji,di se to nalazi
shh i zoo fala puno na odg.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: