Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 15:43.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 555 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 28 tra 2008 21:51 
No life

cini mi se na 2. katu
svakako kad udjes na taj kat, ides prema cesti, i kabinet ti je desno cini mi se
bio sam samo jednom pa nek me kolege isprave ako sam sta falio

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2008 10:48 
Sega mega kul forumaš bez života

ključ života je napisao/la:
kike je napisao/la:
to uopće nije nova definicija. ista je kao kad sam ja polagala, prije godinu dana :cerek:

A sorry, htjela sam samo pomoći! Naime, ja sam učila ovu.

POLITIČKA EKONOMIJA JE SINOPTIČKA, DIFUZNA, MORALNA (SOCIJALNO - KRITIČKA) ZNANOST KOJA IZUČAVA KOMPLEKSNE FENOMENE U GOSPODARSKOJ SFERI DRUŠTVENOG ŽIVOTA.
NA TOM UVIDU FOMULIRA ZDRAVA EKONOMSKA NAČELA (EKONOMSKI ZAKONI I EKONOMSKE KATEGORIJE) KOJI SLUŽE OBLIKOVANJU VJERODOSTOJNE EKONOMSKE POLITIKE U CILJU UVEĆAVANJA INDIVIDUALNOG I DRUŠTVENOG PROSPERITETA (BLAGOSTANJA) I UNAPREĐIVANJU KVALITETE ŽIVLJENJA.

A danas kad sam došla na ispit ispostavilo se da je ova:

POLITIČKA EKONOMJA JE SINOPTIČKA, DIFUZNA I MORALNA ZNANOST KOJA ISTRAŽUJE KOMPLEKSNE DRUŠTVENE FENOMENE U GOSPODARSKOJ SFERI DRUŠTVENOG ŽIVOTA, NA TOM UVIDU IZGRAĐUJE ZDRAVA EKONOMSKA NAČELA (EKONOMSKI ZAKONI I EKONOMSKE KATEGORIJE) KOJA SLUŽE VJERODOSTOJNOM OBLIKOVANJU EKONOMSKE POLITIKE, A SVE U CILJU UVEĆAVANJA INDIVIDUALNOG I DRUŠTVENOG BLAGOSTANJA I UNAPRIJEĐIVANJA KVALITETE ŽIVLJENJA.

Eto ova gore je nešto drugačija od one koje sam ja učila...ali eto nekoliko riječi i nije nešto za naučiti :) Ali svejedno kad nešto učiš ovako bezveze na pamet, ako nisi barem malo skoncentriran...gubiš se!
Pa eto, nadam se da sam pomogla!

ja ne znam, ali stvarno ne vidim bitnu razliku između ove dviije definicije osim u kojem vezniku i sinonimima :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2008 11:05 
Forumaš

ma nije vjerodostojno oblikovanje ekonomske politike nego oblikovanje vjerodostojne ekonomske politike...ma bezvezne razlike..al mene tu ispravia

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2008 11:09 

pa da, u prvoj definicij stoji točno "oblikovanju vjerodostojne politike" (to je ona koju sam ja napisala prije milijun postova)...
obožavam kad ljudi otkivaju toplu vodu...
kako je napisala ja sam mislila da vam je da skroz novu definiciju. :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2008 11:17 
Veteran

nekistudent je napisao/la:
a znas da je profesor malo poseban, racuna kad vec da samo jednu definiciju za 2 da je se onda i mora naucit sa svim zarezima i tockama i naglaskom na bitnim djelovima...

to treba ispred ogledala stat i uvjezbavat definiciju dok je ne znas u snu izreci sa potrebnim naglaskom na odredjenim rijecima :damnfunny :damnfunny

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2008 11:23 

ma ja se sićam da sam bila definiciju nešto zbrljala, u biti nisam zbrljala, nego nisam od riči do riči, ali valjda je iz mog tona skužija da je en govorim samo napamet nego da je i kužim, i eto... prošla bez problema.
možda vas sada više pila s tim, jer ništa više i ne očekuje od vas...
mislim, baš bzvz, mogu komodno onda i ukinit predmet, s obzirom da se svodi na jednu definiciju... :whyowhy:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2008 17:17 
Aktivan

Kirriemuir je napisao/la:
kiki7 je napisao/la:
U sridu 30. travnja bilo je oko 6 ljudi za PE i pretpostavljam da su svi prosli jer je sve po redu pita samo definiciju PE. Svi su bili kod njega najvise 1 minutu. Nikad lakse polozen ispit. :thumbsup

pa jeli su redovni studenti mogli izac na ti ispit???

Ne bi znala, pretpostavljam da jesu. ja sam izvanredan student, a par cura koje su bile mislim da su redovne. :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2008 17:23 
Aktivan

Banderas je napisao/la:
Kako je mene ovaj narcisoidni neurotik namučio na prvoj godini! Ništa nisam padao koliko Političku ekonomiju! Drago mi je zbog studenata na prvoj godini što je sad u redu,iako kakav je to predmet za koji je potrebno naučiti jednu definiciju uzevši u obzir šta je gore spomenuti prije tražio i na koji način se obraćao studentima! :beeelj:

Moram ti priznat da imas pravo. Ja sam puno cula groznih prica o njemu i dobro sam se pripremila za ispit. Stvarno sam ga naucila sve od A do Z, a on me samo pita definiciju PE i ajd ca. Ja sam ga cak gledala ocekujuci da me pita dalje a on nista. Kazem , nikad lakse polozen ispit, ali malo sramota za Pravni fakultet. Ja sam davne 2001.g. diplomirala visu upravnu i na prvoj godini smo imali predmet Ekonomika poduzeca (isto sam ucila ka i ovo sad iz PE) i profesori su bili puno strozi i puno vise se trazilo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2008 17:26 
김정일

kiki7 je napisao/la:

Moram ti priznat da imas pravo. Ja sam puno cula groznih prica o njemu i dobro sam se pripremila za ispit. Stvarno sam ga naucila sve od A do Z, a on me samo pita definiciju PE i ajd ca. Ja sam ga cak gledala ocekujuci da me pita dalje a on nista. Kazem , nikad lakse polozen ispit, ali malo sramota za Pravni fakultet. Ja sam davne 2001.g. diplomirala visu upravnu i na prvoj godini smo imali predmet Ekonomika poduzeca (isto sam ucila ka i ovo sad iz PE) i profesori su bili puno strozi i puno vise se trazilo.

Na prvoj stranici ovog topika imas kakvo je bilo stanje prije 2-3 godine. Što je dijametralno suprotno od ovoga danas.
Ljudi iz moje generacije su doslovno odustajali od faksa, ili gubili po godinu dvije na PE.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 svi 2008 11:01 
김정일

kike je napisao/la:
kaže mi otac da kad je stari bilić predava PE da je to bija isto jedan od težih ispita.

dobro je da je gradivo reducirano s obzirom da to nije pravni predmet, a i da nije zahtjevan ispit, ali ovo je već previše...

Da, profesor Bilić je isto tako bio jako zahtjevan. Moja generacija je bila prva generacija koju on nije ispitivao.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 svi 2008 20:49 
Početnik

Amabilis je napisao/la:
Fredi Miler je napisao/la:
dakle, u prvom semestru nisan dobia potpis od njega i šta sad, vidin da nije baš sav svoj tako da neznan kako da se postavin. Jer ako se stvarno može doć samo s tom jednom definicijom za 2 rado bi to napravia ako mogu sutra...savjet kakav?

ne znan ti baš savjetovat al mogu ti reć da se njega nemaš baš što posebno bojat,on je zapravo okej lik..je da malo cjepidlači oko gluposti..ne znan da li da izađeš ili ne,ali samo ti kažem da se nemaš šta bojat ili nervirat oko njega. probaj ga uvatit za taj potpis..

u idući ponedjeljak dijeli na redovnom predavanju drugi potpis pa ga slobodno zamoli i prvi bez straha. U utorak nam je potpisiva pečate za seminar i potpise, i da je i prvi potpis onima koji ga nisu imali, i još su to seminaristi. lako ti je za njega, stvarno je ok po tom pitanju. otiđi do njega ili ga pitaj u ponedjeljak.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 svi 2008 21:18 

Marijeta je napisao/la:
a ljudi moji, čitam neke postove i ne mogu se načudit. :wtf ŽALITE se da je ispit prejednostavan, pa šta je vama. Budite sritni šta je tako. Profesor je sam reka da nas ne želi tlačit sa svojim predmetom jer to nije pravni predmet i za našu "pravnu naobrazbu" je puno važnija teorija i rim. I mislim da ima potpuno pravo u tome. Al u isto vrime on nije nikome zabranija ako ima viška vrimena i želi da sidne, nauči njegova predavanja, Bilićevu knjigu itd. ljudi ako vam je zanimljivo i uči vam se, učite! al nikako nemojte bit cinični i žalit se da vam je ispit prejednostavan. nemojte krivo shvatit, ne želim ja nikome solit pamet niti napadat nekoga, ali pišete da vam je prejednostavno a s druge strane na predavaju bude deeset do dvadeset ljudi. A ako se iko od profesora trudi to je on, i radić (samo on puno odluta i izgubi se sam u svojim mislima). i svaka im čast na tome. jer najlakše je čitat svoju ili tuđu knjigu ili slajdove, a triba znat i sam složit rečenicu iz glave i držat se teme. a u tome je crnković kralj. :cheers

Dajte ljudi, ovo je sad pizdarija od ispita! Sad on navodno priča da ne želi tlačit ljude jer njegov predmet nije pravni, a kad sam ja polagala,
bilo je upravo suprotno! Samo zbog toga je tlačija! Ja sam osobno zbog njega godinu izgubila- bia mi je za uvjet a 2 dana prije sam dala Rim u
Staničićke i kad je to vidija dobija je slom živaca! Ja i par ljudi s menom isti dan, da ne ispadne da pričam one klasične bajke koje se prodaju po faksu!
Meni osobno on je definitivno najodvratnija osoba na faksu! Pri toga me u prvom dijelu roka ispalija iz ureda jer sam odgovorila na pitanje na šta bi mi on reka da to nije točno i da kažem ponovo i ja opet odgovorim isto i on meni da je sad dobro,
a ja na to tiho promrmljam nesto kao to sam i rekla a on mi počne bacat indeks i nesto da ko sam ja i sta ja umisljam i sl. pizdarije! A izvukla ludilo karticu, imala 5 dobit :beeelj: !
Zato dragi moji, imate se tuć nogom u guzicu kakav je sada!
Eto, malo monologa i opet mi proradija PTSP :evil: !
Ufff :beeelj:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 svi 2008 21:44 
김정일

Marijeta je napisao/la:
Profesor je sam reka da nas ne želi tlačit sa svojim predmetom jer to nije pravni predmet i za našu "pravnu naobrazbu" je puno važnija teorija i rim.

Zanimljivo kako takvo mišljenje nije imao prije par godina kada je rušio sve redom.
Najviše kolega mi je izgubilo godine na PE,ne na Rimu,Teoriji, ili sociologiji.
A PE je korisnija prosječnom pravniku nego svi sociolozi i teorije elita iz Sociologije.

zsa-zsa je napisao/la:
Zato dragi moji, imate se tuć nogom u guzicu kakav je sada!

Istina

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 svi 2008 21:53 

Marijeta je napisao/la:
a ljudi moji, čitam neke postove i ne mogu se načudit. :wtf ŽALITE se da je ispit prejednostavan, pa šta je vama. Budite sritni šta je tako. Profesor je sam reka da nas ne želi tlačit sa svojim predmetom jer to nije pravni predmet i za našu "pravnu naobrazbu" je puno važnija teorija i rim. I mislim da ima potpuno pravo u tome. Al u isto vrime on nije nikome zabranija ako ima viška vrimena i želi da sidne, nauči njegova predavanja, Bilićevu knjigu itd. ljudi ako vam je zanimljivo i uči vam se, učite! al nikako nemojte bit cinični i žalit se da vam je ispit prejednostavan. nemojte krivo shvatit, ne želim ja nikome solit pamet niti napadat nekoga, ali pišete da vam je prejednostavno a s druge strane na predavaju bude deeset do dvadeset ljudi. A ako se iko od profesora trudi to je on, i radić (samo on puno odluta i izgubi se sam u svojim mislima). i svaka im čast na tome. jer najlakše je čitat svoju ili tuđu knjigu ili slajdove, a triba znat i sam složit rečenicu iz glave i držat se teme. a u tome je crnković kralj. :cheers

draga, ja sam odavno dala ovaj ispit... i dodatno sam naučila, i predodatno prema ovim kriterijima, čini se...

ko će zaboga ić na njegova predavanja, slušat nebuloze, tipa o pederima u bestežinskom stanju koja sam ja slušala.... ako je to tebi držat se teme... a pa... blago tebi...

i prof. malenica triba popustit na sociologiji, jer to isto nije toliko bitan predmet za "pravnu naobrazbu", ako ćemo tom analogijom...

nije pravedno šta su ljudi gubili godine na ovom predmetu, a sada je to ne mačji kašalj... nego ispod svakog nivoa... al eto.

extra znanje nikome ne škodi, ne govorim da bi ovo trebao biti težak ispit, daleko od toga, ali ne bi trebao biti ni tako bzvz...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 svi 2008 22:35 
No life

kike je napisao/la:
Inso je napisao/la:
A PE je korisnija prosječnom pravniku nego svi sociolozi i teorije elita iz Sociologije.

s ovim se def slažem!

ja bi zaminijo "prosjecnom pravniku" sa "svakom covjeku" ali dobro, valja nekome i sociologija nesto znaci

ma profesor je skroz ok,predavanja mu nisu dosadna,stvarno sam nesto naucio kad bi bio, ali sta je je malo je cudan, nekako nikad ne znas sta te ceka s njim.Ponekad je super ali ako je losih zivaca onda se bolje maknit kilometar dva od njega,o tome da je stvarno divljak na cesti da ne govorim(umalo me zgazio 2 puta :tenk )

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2008 15:28 
-Admin-

ivana....) je napisao/la:
je li ko odgovara politicku? je li dovoljna samo definicija?

odgovarala mi je frendica danas, samo definiciju i bila je dovoljna!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2008 14:16 
Veteran

marie je napisao/la:
plavuša s harvarda je napisao/la:
EVO SAM NAŠLA NA OVOM TOPICU DVI DEF.PE,U BITI SU DOSTA SLIČNE,NO SIGURNOSTI RADI,ZAMOLILA BI KOLEGE KOJI SU U ZADNJE VRIJEME IMALI PRILIKU ODG.DA NAPIŠU ¨sigurnu¨DEF.AKO NIJE PROBLEM šta prije.HVALA UNAPRID!!! :ucenje

POLITIČKA EKONOMIJA JE:
SINOPTIČKA, DIFUZNA I MORALNA (SOCIJALNO-KRITIČKA) ZNANOST KOJA IZUČAVA KOMPLEKSNE FENOMENE U GOSPODARSKOJ SFERI DRUŠTVENOG ŽIVOTA,
NA TOM UVIDU FORMULIRA ZDRAVA EKONOMSKA NAČELA (EKONOMSKI ZAKONI I EKONOMSKE KATEGORIJE)
KOJA SLUŽE OBLIKOVANJU VJERODOSTOJNE EKONOMSKE POLITIKE
U CILJU UVEĆAVANJA INDIVIDUALNOG I DRUŠTVENOG PROSPERITETA (BLAGOSTANJA) I UNAPREĐIVANJA KVALITETE ŽIVLJENJA.
ova koju je kike napisala je dobra,ja sam je u 4 misec odg

ovo je loše! evo da odma upozorim ljudove da kad odgovaraju političku NIPOŠTO ne izgovaraju te dvije riječi "socijalno-kritička" jer bi im se mogao dogoditi jedan lijepi i nipošto ugodni pad..danas je jedna moja prijateljica pala na taj račun :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2008 10:55 

pa kažete samo moralna, a ne uz to još i soc.- krit. jer je to samo pojašnjenje. ka i sve šta je inače u zagradama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2008 17:18 

pa da...
napišite više točnu definiciju.
ova moja je stara godinu dana, možda su bile nekakve izmjene... :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2008 18:31 
Aktivan

Kraljica_folka je napisao/la:
Evo je još jednom za sva vremena :mrgreen:

"POLITIČKA EKONOMIJA JE:
SINOPTIČKA, DIFUZNA I MORALNA ZNANOST KOJA IZUČAVA KOMPLEKSNE FENOMENE U GOSPODARSKOJ SFERI DRUŠTVENOG ŽIVOTA,
NA TOM UVIDU OBLIKUJE ZDRAVA EKONOMSKA NAČELA (EKONOMSKI ZAKONI I EKONOMSKE KATEGORIJE) KOJA SLUŽE OBLIKOVANJU VJERODOSTOJNE EKONOMSKE POLITIKE
U CILJU UVEĆAVANJA INDIVIDUALNOG I DRUŠTVENOG BLAGOSTANJA UNAPREĐIVANJA KVALITETE ŽIVLJENJA."

:bow

da da...i zbog ovog moran mu još jedan put dolazit na ispit...samo sva srica ca me nije bacia...

uglavnon...
1. izučava --- istražuje
2. oblikuje (zdrava eko....) --- formulira

Maybe I just dont believe
Maybe you're the same as me
We see things they'll never see
You and I are gonna LIVE FOREVER

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2008 10:42 

zato što su to sinonimi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2008 08:41 
Početnik

nemojte slučajno reći : IZUČAVA. treba reći ISTRAŽUJE. dosta je ljudi danas palo zbog te jedne riči T_T

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2008 17:59 
Forumaš

Ja sam bila seminarist pa se ni sa ovom definicijom nisam tribala zaj....Ali evo ovako sam ja zapisala, u caku se razlikuje od vašega....Zbunit ćemo sve koji nisu odg.političku, a jbg.

POLITIČKA EKONOMIJA JE sinoptička, difuzna, moralna zananost koja istražuje kompleksne društvene fenomene u gospodarskoj sferi društvenog života, na tom uvidu oblikuje zdrava ekonomska načela (ekonomski zakoni i ekonomske kategorije), koja služe formuliranju vjerodostojne ekonomske politike, a sve u cilju uvećanja individualnog i društvenog blagostanja i unapređenja kvalitete življenja.

Sada nisam sigurna ali mislim da mi je jedna kolegica spomenila da je nju pita i šta znači ovo sinoptička, moralna i difuzna....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2009 12:51 
Aktivan

dandyelle je napisao/la:
otkad se to mora napisat seminar iz političke ?!
jel to nešto novo? nisan mislila da se mora i to

Ako imaš to za seminar,onda moš napravit rad,pa kolik o dobiješ iz toga to ti je i zaključna ocjena iz pe,al sad neznan jel još daje te teme,jel se još može to napravit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2009 13:48 
Aktivan

dandyelle je napisao/la:
ma nije to uopće tako.
u 11. misec kad smo izabrali seminare,on je da 20 pitanja (svako pitanje je jedna lekcija)
i reka nam je da se podilimo ko će koje pitanje.
a oni koji ostanu bez pitanja da će birat pitanja idući semestar.
kakav seminarski rad,nemoj me plašit zaboga.samo mi još to triba :pruku:

A je to je to,imaš pravo,jel si ti dobila pitanje za obradit?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2009 14:46 
Aktivan

a ja san ti sama uzela pitanje,al san prva odgovarala,još u 11. misec.
i od tada nisan bila na tim seminarima iz političke a ni na predavanja baš ne iden,
tako da ne znan,to njega pitaj na konzultacijama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2009 20:31 
Aktivan

sunce je napisao/la:
ako ste pametni uzet ćete tu ocjenu i poklopit se ušima, a ako se želite mučit, ili stvarno niste zadovoljni možete po standardnom sistemu: definicija za dva, a dalje on postavi pitanja, svako TOČNO odgovoreno pitanje je ocjena više, pod točno se podrazumijeva onako kako je on izdiktirao na predavanju od a do ž. Neće vas vratit na dva ako ste recimo odgovorili 3/4 pitanja točno, a 4/5 falili, ali za svaku višu ocjenu morate znat.

e čula san i ja da je na ispitu takav,
al ja san na seminaru dobila ocjenu kojon nisan zadovoljna
pitala san ga mogu li ja to kako popravit,
i reka mi je da prijavin ispit u 6. misec i da ću odgovarat isto ka i na seminaru,
jednu lekciju koju odaberen.
da buden sigurna,pitala san ga moran li učit i sve ostalo,
i reka je da ne moran ništa osim te jedne lekcije.

al meni to nekako zvuči predobro da bi bilo istinito :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 svi 2009 22:58 
Forumaš

izgubljenaST je napisao/la:
josipa je napisao/la:
smile je napisao/la:
zna li 'ko šta je s ovim predrokom koji su spominjali da će bit u petom mjesecu?? je li to stvarno tako?? ko može izać na njega?? po'ed
zahvaljujem...

ovo i mene zanima! zna li tko???????

ajde ljudi i ja bi tila ovo znat...
baj d vej,kako mu reć da samo oćemo 2 iz PE-a?
:celebrate

ovako, neke moje nesluzbene inf. - mogu izac SVI ..... koliko cujen mozes lagano prosetat i za vrime konzultacija do njega i odgovarat .....

...a kako mu rec da oces samo 2?...pa mozda nesto ovako: "evo definicija za pocetak (pa kazes definiciju) i to je sve od mene" :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2009 12:42 
Početnik

Politička ekonomija je sinoptička,difuzna i moralna(socijalno kritička)znanost koja istražuje kompleksne fenomene u gospodarskoj sferi društvenog života.Na tom uvidu oblikuje zdrava ekonomska načela(ekonomske zakone i ekonomske kategorije)koja služe formuliranju vjerodostojne ekonomske politike,a sve u cilju uvećanja individualnog i društvenog blagostanja i unaprijeđenja kvalitete življenja. (Ja sam danas odgovarala političku ekonomiju po ovoj definiciji i dobila 2 bez problema)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2010 10:33 
Aktivan

Bija san na ispitu 11. Odgovara san samo definiciju. Profesor me ispravija kad san reka IZUČAVA.Tribalo je reći ISTRAŽUJE. To me malo smelo, ali mi je on onda pomoga da nastavin. Sve u svemu, bija je baš OK. Znači, s tim ispravkom, DEFINICIJA GLASI:
POLITIČKA EKONOMIJA je sinoptička,difuzna i moralna znanost koja ISTRAŽUJE kompleksne fenomene u gospodarskoj sferi društvenog života, na tom uvidu formulira zdrava ekonomska načela koja služe oblikovanju vjerodostojne ekonomske politike u cilju uvećavanja individualnog i društvenog blagostanja i unapređivanja kvalitete življenja.
I još nešto. Na ispitu je bilo još kolega vanrednih. Oni su imali popis od nekoliko definicija (4-5) pomoću kojih se moglo dobiti i veću ocjenu. To navodno važi za vanredne pa bi bilo dobro da ih netko stavi na forum, jer ja ih nemam niti san zna za tu mogućnost. A zašto dobiti 2 kad se lako može dobiti 3?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2010 19:48 
plavojka je napisao/la:
DEFINICIJE IZ POLITIČKE EKONOMIJE!

POLITIČKA EKONOMIJA je sinoptička, difuzna i moralna znanost koja istražuje kompleksne društvene fenomene u gospodarskoj sferi društvenog života. Na tom uvidu oblikuje zdrava ekonomska načela koja služe formuliranju vjerodostojne ekonomske politike, a u sve u cilju uvećavanja individualnog i društvenog blagostanja i unaprijeđnja kvalitete življenja.

PROIZVODNJA je prva i najvažnija faza cjelovitog međuovisnog procesa materijalne reprodukcije. Proces se sastoji od 4 faze. Proizvode se dobra i usluge.

Temeljna pitanja:
a) Što proizvoditi?
b) Kako i kojim količinama proizvoditi?
c) Za koga proizvoditi?

1. uvjete proizvodnje ---> to je priroda u njenoj prirodnoj supstanciji (sirovina)
1. uzrok proizvodnje-----> stalno rastuća ljudska potreba, i po visini (sve je više ljudi i po strukturi)
1. pobuda proizvodnje----> to je maksimizacija profita pod svaku cijenu

zaključak: potrošiti ono što je najbitnije
suzbiti potrošnju

3 VAŽNA ČIMBENIKA PROIZVODNJE

RAD: Rad je svjesna, svrsishodna i organizirana ljudska aktivnost kojom čovjek trošeći svoje umne i fizičke energije proizvodi korisna dobara i usluge podobne da zadovolji negove specifične potrebe.

SREDSTVA ZA RAD: Egzosomatski instrumenti kojima čovjek djeluje na predmete rada u djelovitom i međuovisnom procesu proizvodnje.

PREDMETI RADA: Na dio prirodne materije na kojima čovjek djeluje sredstvima za rad u cijelovitnom i međuovisnom procesu proizvodnje.

PODJELA RADA NA 4 RAZINE:

1. Razina
Na razini pojedinca podjela rada je relativno trajna, profesionalna opredjeljenost pojedinca da se bavi određenom djelatnošću.

2. Razina
Na razini osnovne proizvodnje jedinice (poduzeća) podjela rada je podjela na proizvodne funkcije, podfunkcije, integrirane tehničke module unutar povezano međuovisnog procesa proizvodnje.

3. Razina
Na razini nacionalnog gospodarstva podjela rada je podjela na proizvodne oblasti i proizvodnu granu.

4. Razina
Na međunarodnoj razini podjela je proizvodna specijalizacija gospodarskih subjekata iz razl. zemala na svjetskom tržištu na temelju prethodno utvrđenih komparativnih prednosti.

to su vam sve def. koje tribate znat za 5

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2010 22:01 
beekeeper je napisao/la:
ufff!!!

fala puno!
vidila san te definicije u jednom od prijašnjih postova, a nisan znala da su to te!
i jel to sigurno to? sigurno se ne može dogodit da pita nešto drugo, van toga, da nas iznenadi??

Prof. Crnković ispituje samo to... meni je prija znala sve osim ove podjele rada i dobila je 4.... nemajte straja za ovaj ispit :thumbsup

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2010 22:09 
Početnik

ajme preeeedobro!!! ja se več naoružala nekin skriptama...ma glavno da je prolaz...al šteta bi bila ne naučit ovih par gluposti za bolju ocjenu. još jednom, fala puno puno puno!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2010 11:53 
Forumaš

jaaa je napisao/la:
ako ste vanredni studenti onda su vam ovo pitanja za 5, sama definicija je 2, dok redovni studenti moraju učiti iz skripte!

zašto učit iz skripte ?? i redovnima je dovoljna definicija za 2 a kao oš 3 naučiš još npr. naturalna proizvodnja koja je po dužini ista kao i definicija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2010 13:02 
Početnik

da, ali naturalna proizvodnja nije pitanje za vanredne studente!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2010 08:17 
Početnik

studentica000 je napisao/la:
jaaa je napisao/la:
vjeruj mi da je, jer sam polagala i dobila sam 5 bez problema!!! samo je jedna str. ali profesoru moraš znati sve od riječi do riječi!!!

:sok: stvarno,jel to onda samo ova strana,i kako to ide ispitu..ti dođeš,ništa ne rečeš i on te pita samo ovo ili... :wh

e to mene isto zanima...kakva je procedura..da ne bi slučajno napravili koju grešku u koracima... :)
i jel sigurno da je uvik prof. Crnković ispitivač...jel se može dogodit da ga neko minja...?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2010 11:04 

Artur2 je napisao/la:
jel to samo za izvanredne ili i za redovne?

Definicija vridi za sve!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2010 04:28 

jaaa je napisao/la:
mislim da je uvijek on ispitivač... dođeš na ispit, prvo te pita definiciju odgovoriš i to ti je 2, zatim te pita da li želiš za 3 odgovarat ukoliko želiš sam nastaviš govorit slijedeće pitanje, i tako za svaku ocjenu!! čista glupost, iako prof. zna biti loše volje, tako smo ja i još jedna kolegica dobile 5, a nekoliko njih je čak bacio odmah na definiciji jer bi se zbunili i ne bi je rekli točno od riječi do riječi kako je on izdiktirao!!!

kako misliš sam nastaviš govoriti sljedeće pitanje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2010 22:30 

jase je napisao/la:
zato što možeš ti sama izabrat sljedeća pitanja koja ćeš odgovarat. znači ti izabereš sljedeće pitanje koje ćeš odgovarat.

jesu to ove definicije ovdje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2010 02:01 
Početnik

jesu za vanredne studente!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 555 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: