Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 kol 2026 23:44.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 05 srp 2009 16:25 
Aktivan

Ekipa, jel ima netko na jednom mjestu i u elektronskom obliku popis svih brojeva Narodnih novina i godina izlaska svih potrebnih Zakona za ovaj ispit sa pripadajućim izmjenama i datumima kada su stupili na snagu, te po mogućnosti, što se u kojoj izmjeni mjenjalo, što je najbitnije, etc...
Ja to imam u 6 bilježnica, pet papira, 10 noteza, samo valjda po zidovima nisam to počel pisat, a i ziher mi dosta toga fali, pa ako ima netko... :thumbsup :mig:

Znam da jedna frendica to ima na papiru, ali puno je, naravno, bolje to na kompu imati...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 16:48 
-Admin-

Ako se nije nešto mijenjalo u zadnjih mjesec dana:

1. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 91/96)
Datum donošenja- 28.10.1996., (oko 390 članaka)
-do sad 6 izmjena i dopuna
-zadnja izmjena- 27.03.2009. (38/09) odnosi se na:
»poglavarstvo jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave je ovlašteno« zamjenjuju se riječima: »općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan je ovlašten«.
U stavku 4. riječ: »poglavarstvo« zamjenjuje se riječima: »općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan«
-predzadnja izmjena-17.12.2008.
„državljane i pravne osobe iz država članica Europske unije. Te osobe stječu pravo vlasništva nekretnina pod pretpostavkama koje vrijede za stjecanje prava vlasništva za državljane Republike Hrvatske i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.“ (stupa na snagu 1. veljače 2009.)

2. Zakon o zemljišnim knjigama (NN 91/96)
Datum donošenja- 28.10.1996. (oko 230 članaka)
-do sad 4 izmjene
-zadnja izmjena- 24.12.2008. (152/08), odnosi se na:
„moraju biti navedeni osobni identifikacijski brojevi svih stranaka u postupku.(4) Do dodjeljivanja osobnoga identifikacijskog broja, može se primijeniti jedinstveni matični broj građana (MBG), odnosno matični broj (MB) te sistemski brojevi koje je dodijelilo Ministarstvo financija-Porezna uprava.«

3. Zakon o zakupu poslovnog prostora (NN 91/96)
Datum donošenja- 28.10.1996. ( oko 40 članaka)
-do sad 3 izmjene
-zadnja izmjena: 27.03.2009.
-izmjenom iz 10.12.2004. (NN 174/04)
„Naziv Zakona o zakupu poslovnoga prostora (»Narodne novine«, br. 91/96. i 124/97.), mijenja se i glasi: »Zakon o zakupu i prodaji poslovnoga prostora«.
Članak 2.
U članku 1. stavak 1. mijenja se i glasi:
»(1) Ovim se Zakonom uređuju zasnivanje i prestanak zakupa poslovnoga prostora te međusobna prava i obaveze zakupo¬dav¬ca i zakupnika, kao i prodaja poslovnoga prostora u vlasništvu Republike Hrvatske.«

4. Zakon o najmu stanova (NN 91/96)
Datum donošenja-28.10.1996. (oko 50 članaka)
Ustavni sud se bavio „ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o najmu stanova ("Narodne novine", broj 91/96)“
„Predlagatelji pod 10) osporavaju i formalnu ustavnost Zakona o najmu, jer da nije donesen u Ustavom propisanom postupku, a osporavaju i suglasnost toga Zakona s me�unarodnim ugovorima koji su sastavni dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske.“

5. Zakon o obveznim odnosima ( NN 53/91)
Datum donošenja-08.10.1991. (Zakon o preuzimanju ZOO), (1165 članaka)
Zadnja izmjena: 09.04.2008. (41/08)

6. Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (NN 92/96)
Datum donošenja- 30.10.1996 (oko 80 članaka)
Zadnja izmjena- 05.07.2002 (NN 80/02) odnosi se na:

"Prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ("Narodne novine" br. 92/96, 39/99, 42/99, 92/99, 43/00, 131/00, 27/01, 65/01 i 118/01) prijašnji vlasnik bio je dužan podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 01. sijecnja 1997. do 30. lipnja 1997. godine;

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ("Narodne novine" br. 80/02) prijašnji vlasnik mogao je podnjeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu toga Zakona, dakle do 05. srpnja 2002. godine, ukoliko je imao pravo na povrat ili naknadu za oduzetu imovinu po odredbama toga Zakona, a nije ranije podnio zahtjev ili je zahtjev pravomocno odbijen, odnosno odbačen i to:
a) prijašnji vlasnik državljanin Republike Hrvatske koji na dan donošenja Zakona o naknadi… nije imao hrvatsko državljanstvo,
b) prijašnji vlasnik na kojeg se odnosi članak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine,
c) prijašnji vlasnik koji je prema Popisu stanovništva iz 1991. godine imao prebivalište na okupiranim područjima Republike Hrvatske, odnosno na područjima pod upravom UNTAES-a."

7. Zakon o nasljeđivanju (NN 48/03)
Datum donošenja- 26.03.2003. (oko 260 članaka)
Bitno je da se primjenjuje od 3.10.2003.
Zadnja izmjena: 16.10.2003.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 21:21 
Aktivan

leptiricaa je napisao/la:
u knjizi ne mogu nac ,a vidim da su ode neki stavljali da su 3 actio publiciane..ja sam nasla dvije,ovu actio publiciana confessoria nisam....pa sad,koliko ih je onda??

actio confessoria publiciana je kod zastite prava sluznosti -priznaje se predmnjevanom ovlasteniku prava sluznosti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 22:53 
Aktivan

u knjizi ne mogu nac ,a vidim da su ode neki stavljali da su 3 actio publiciane..ja sam nasla dvije,ovu actio publiciana confessoria nisam....pa sad,koliko ih je onda??
3,confessoria ti je u knjizi na 333 str.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 12:24 
Aktivan

Corina je napisao/la:
Ekipa zanima me kod dopuštene samopomoći u stilu "roditelji me izbacili iz stana":
-ako sam posjednik stana mogu koristiti dopuštenu samopomoć ili posjedovnu tužbu
-ako sam vlasnik stana dopuštenu samopomoć,vlasničku tužbu,a posjedovnu tužbu???????????
I što mi je najbolje iskoristiti ako sam vlasnik stana?
Ja bih rekla da mogu iskoristiti svo troje i da vlasnička tužba dolazi na kraju jer je dug postupak,jesam u pravu?
Znam da je to bilo na nekim stranicama,ali stalno su se ljudi međusobno ispravljali pa nisam sigurna više šta je točno....

-mislim da u ovom slučaju kad te izbace iz stana, trebaš prvo zatražiti "privremenu naredbu" (interdictum, str.223) od suda da te vrate nazad u stan (jer nema smisla da živiš na ulici) dok traje postupak za smetanje posjeda...
-znači :1.privremena naredba - 2.posjedovna tužba
-smatram da ovdje samopomoć nema smisla (jer bi to značilo da se na silu pokušavaš vratiti u stan i moglo bi doći do fizičkog sukoba sa starcima što je potpuno nepotrebno)
-mislim da ti ta procedura ide u ova 2. koraka navedena gore (nekih 98% sam siguran) :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 12:29 
Aktivan

-postoje 3 Publiciane:
1.actio Publiciana confessoria - str. 333
2.actio Publiciana negatoria - str. 300
3.actio Publiciana kod založnog prava (tužba predmnjevanog založnog vjerovnika) - str. 356

:cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 13:02 
-Admin-

ZOO sretno! :)

Dakle, ako sam vlasnik i posjednik stana, imam li pravo na samopomoć i privremenu naredbu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 14:34 
Aktivan

ZOO_300 je napisao/la:
angry candy je napisao/la:
ZOO sretno! :)

Dakle, ako sam vlasnik i posjednik stana, imam li pravo na samopomoć i privremenu naredbu?

-u pravilu DA, ali nekako je logično za pretpostaviti (u primjeru gore) da ako živiš s roditeljima u stanu da ste suvlasnici, nekako čisto sumnjam da možeš ti biti vlasnik stana, a oni žive s tobom...

-mislim da se samopomoć može koristiti protiv treće osobe u pravilu uvijek (mora biti 1.nužna, 2.opasnost neposredna, 3.sila primjerena okolnostima) , a protiv ostalih suvlasnika samo ako ne treba raspravljati o njihovom pravnom odnosu (što će naravno trebati raspravljati u ovom primjeru)

Znači - u odnosu na ostale suvlasnike (suposjednike):
-privremena naredba - UVIJEK bez obzira na razloge, posjedovna zaštita - u pravilu uvijek - pokreće se postupak zbog smetanja posjeda, samopomoć samo iznimno (ako ne treba raspravljati o pravnom odnosu)

ako sam negdje pogriješio - nadam se da me to neće pitati sutra na ispitu :looool :looool

to raspravljanje o pravu se tiče sudske zaštite,što bi se to raspravljalo kod samopomoći!?
po mom krhkom znanju,ja bi rekla da 1. ide d.samopomoć,onda 2.sudska zaštita s tim da bih prije okončanja postupka zbog smetanja posjeda tražila privremenu naredbu.sad vi...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 14:57 
-Admin-

Ja nikako da to razlučim.
Recimo da su 3 situacije.

Vlasnik, neposjednik- vlasnička tužba
Posjednik- samopomoć,posjedovna tužba. (ide li prije posjedovne sudska naredba za povratom u prijašnje stanje?)
Vlasnik i posjednik- samopomoć, sudska naredba, vlasnička tužba

Je li to točno?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 16:29 
Aktivan

ali ljudi, ja koliko sam shvatila, i sta sam slusala ispite, kod posjeda je suvisno spominjat vlasnistvo, jer posjed je posjed... on moze bit jedna od pretpostavki stjecanja prava vlasnistva... dakle kad se spominje posjed, nemojte se petljat s vlasnistvom - na nekoj od prethodnih stranica je "nekistudent" dobro objasnio to pitanje posjeda. i znam isto da je prof (na cini mi se predzadnjem roku) rusio curu jer se zapetljala oko pitanja vlasnistva kod posjeda...

ja bih rekla da vlasnik moze koristit posjedovnu tuzbu jer je posjedovni postupak hitan, ali poanta svega je da ne smije isticat svoje pravo vlasnistva , sta i kaze u knjizi, vec cinjenicu posljednjeg mirnog posjeda i cin uznemiravanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 17:23 
Sub.rok počinje teći od dana saznanja za počinitelja/događaj.
Rok određen u danima počinje teći prvog dana poslije događaja od kojeg se rok računa.

MOLIM VAS DA MI KAŽETE KOD DOPUŠTENE SAMOPOMOĆI KAD ROK POČINJE TEĆI?nisan skužila iz postova :wtf šta treba odg.-je li od dana saznanja ili se gleda ovo iz čl.300 pa ide prvog dana poslije :please:

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 17:48 
od dana saznanja.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 17:51 
Aktivan

jel u stvarni imenik ide broj kat.čestice i evidencija zk uloška,a kod osobnog imenika ime i podaci o osobi koja je u kat.općini??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 17:58 
Veteran

ZOO_300 je napisao/la:
tatjana_ je napisao/la:
shhh je napisao/la:
ali ljudi, ja koliko sam shvatila, i sta sam slusala ispite, kod posjeda je suvisno spominjat vlasnistvo, jer posjed je posjed... on moze bit jedna od pretpostavki stjecanja prava vlasnistva... dakle kad se spominje posjed, nemojte se petljat s vlasnistvom - na nekoj od prethodnih stranica je "nekistudent" dobro objasnio to pitanje posjeda. i znam isto da je prof (na cini mi se predzadnjem roku) rusio curu jer se zapetljala oko pitanja vlasnistva kod posjeda...

ja bih rekla da vlasnik moze koristit posjedovnu tuzbu jer je posjedovni postupak hitan, ali poanta svega je da ne smije isticat svoje pravo vlasnistva , sta i kaze u knjizi, vec cinjenicu posljednjeg mirnog posjeda i cin uznemiravanja.
slažem se

da, ovo ima smisla :happpppppy
Nikako ne smijete miješati posjed i vlasništvo, pa to je već šarac na rimskom tupila svako predavanje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 18:59 
Aktivan

Nije stvar miješanja jednog i drugog, nego u 3 situacije, kao što sam nabrojila prije:

posjednik nevlasnik
vlasnik posjednik
vlasnik neposjednik

Bar mene to buni. U biti buni me na što sve ima pravo vlasnik posjednik.

posjednik nevlasnik ima pravo na zastitu svojeg posjeda prema svima kao i prema vlasniku neposjedniku ako su protekli rokovi za posjedovnu tuzbu i za samopomoc. nakon proteka tih rokova je njegov posjed miran i zbog toga vlasnik moze traziti svoju stvar samo reivindikacijom.
vlasnik posjednik ima pravo na samopomoc i posjedovnu tuzbu ako je uznemiravanje u pitanju a ne oduzimanje (posto je rijec o vlasniku posjedniku) i na actio negatoria.
vlasnik neposjednik ima pravo na samopomoc i posjedovnu tuzbu u dopustenim rokovima, a nakon toga na reivindikaciju koja ne zastarjeva i na actio publiciana ako ne moze ili ne zeli dokazivat vlasnistvo prednika.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 19:07 
Aktivan

jel u stvarni imenik ide broj kat.čestice i evidencija zk uloška,a kod osobnog imenika ime i podaci o osobi koja je u kat.općini??

meni stoji ovako: osobni i stvarni imenik su pomocni popisi
osobni imenik - u popisu vlasnika (uz koje su i sve druge osobe nositelji drugih stvarnih prava) uz ime i prezime stoji adresa te broj zk uloska
stvarni imenik - popis katastarskih cestica (s adresama) koji sadrzi sudski broj cestice (koji bi se trebao poklapat s katastarskim), kulturu i broj zk uloska

pa sad, valjda je tako :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 23:54 
Aktivan

shhh je napisao/la:
shh, hvala puno... :)

ma nema na cemu :)

a ako netko zna odg na slijedece: sta je s tim pitanjem "sta moze zalozni duznik uciniti prema osobnom ako se vjerovnik namirio iz njegovog stana (zaloznog duznika)?" ili tako nekako pitanje je bilo na prethodnim stranicama... ja iskreno ne znam, jedino sta mi je logicno da ne moze nista jer je sam pristao biti zalozni duznik... ili? :roll:
i u vezi osobne i imovinske sankcije - gdje se jos zadrzala osobna? tu ima neki odgovor iz ZOOa ili tako nesto a ja se jednostavno ne mogu sjetit :?

-ajme, negdi sam u knjizi to pročita u vezi sankcija, ali ne mogu se sititi - trenutno mi leti kroz um nekih 150 građanskopravnih pojmova pa se ne mogu koncentrirati... :wh

-mislim da ti je neka kvaka tipa (nemoj me držati za riječ) - IMOVINSKA sankcija se odnosi na jedan dio imovine (sad na koji i pod kojim uvjetima nemam blage) , a OSOBNA sankcija na cjelokupnu imovinu (naravno - osim onog nužnog dijela za život) odnosno - osobna sankcija zahvaća VIŠE imovine nego imovinska sankcija... :tired

-imaš to definitivno negdi u knjizi, žao mi je što nisam od veće pomoći :?

-a gdje se nalazi u zakonu - reka bi ZOO, ali ne da mi se sada listati 1165 članaka :noc:

-a ono sa založnim dužnikom - pa i jest svrha zaloga da se vjerovnik namiri iz njega, ako se namirio - piši kući propalo, a ako se nije namirio onda podiže imovinsku tužbu protiv osobnog dužnika za onaj iznos koji nedostaje...
Ako sam dobro shvatio pitanje... :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 12:07 
Aktivan

Evo ovo je mene pita:

-ZABLUDA-zakonska definicija i ERROR IN PERSONA - jednostavno sam bloka - tu mu nemam što prigovorit...
-PAULIANA

-s time da je reka da ćemo krenuti prvo od paulijane pa me, naravno, prvo pita o zabludi (čega se naravno nisam moga sititi - to je moj bed) pa dok sam doša sebi me pita pravne učinke Paulijane što sam mu naravno rekao točno kako piše u zakonu - onda me pitao da mu to objasnim - objasnim mu - pita me primjer - kažem mu primjer - onda mi je reka nešto kao: Kolega dajte neki drugi primjer ili tako nešto ????? :wtf

Koji k... ??? po'ed po'ed po'ed po'ed

Uglavnom SVE sam mu objasnia, oni koji su slušali mogli su vidjeti i čuti - ja stvarno ne znam što on tu više traži...
Da stvari budu gore isto je pitao još dvojicu kolega koji su također mu "dobro" odgovorili pa je jedan od njih tu pao, a drugoga je vozao sa još 3-4 pitanja -> ali ovaj momak je stvarno bio brzoplet, ne znam što mu je to trebalo - ispaljiva je krivu informaciju jednu za drugom...

Ne znam stvarno, nakon 2 i pol mjeseca spremanja i ponavljanja i spremanja i ponavljanja padnem tek tako...
Ono jbg... I prođem 600-njak pitanja i zakone i knjigu i cake, ali opet Bog kačer je neuništiv... :looool :looool

Ma da je barem objasnio di smo pogriješili kako inače ima naviku... :whyowhy:

Inače - ovdi sam se malo istresao, pardon ljudi, ali stvarno ne znam više što da radim - izaći ću u 9. mjesec i tada će to biti 4 mjeseca spremanja G1 - a ako ni tad ne položim - onda u k... sve, idem na bauštel raditi... :ROFL

Vidim da je Corina gore stavila pitanja tako da nema potrebe da i ja to pišem...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 20:06 
Početnik

ma koma , ja sam već dva puta pala tako,da se ne moraš sekirati, jednostavno se moraš pomirit da to nema veze s tobom ,već sa srećom i to golemom.kad vidiš da neki ne znaju ni 2.nasljedni red , pa ih naruči da dođu drugi put i na kraju prođu , a neke stvarno maltra.žao mi je ,ali takav je bia i u utorak na zadnjem roku. da te ohrabrim , meni je danas frendica dala ga na komisiji -na pitanjima 1.hereditatis petitio - rokovi,2. izmjene ZN-a ; rok za separatio bonorum-od kad se računa; def.izvanbračne zajednice- po obiteljskom i zn; 3 nasljedni red,a i ja sam zadnji put slušala kom,pa se nemoj uzrujavati!dat ćeš. aj sretno svima i hvala kolegici na pitanjima za danas :grin: :grin: :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2009 12:01 
Corina je napisao/la:
Ekipa zanima me kod dopuštene samopomoći u stilu "roditelji me izbacili iz stana":
-ako sam posjednik stana mogu koristiti dopuštenu samopomoć ili posjedovnu tužbu
-ako sam vlasnik stana dopuštenu samopomoć,vlasničku tužbu,a posjedovnu tužbu???????????
I što mi je najbolje iskoristiti ako sam vlasnik stana?
Ja bih rekla da mogu iskoristiti svo troje i da vlasnička tužba dolazi na kraju jer je dug postupak,jesam u pravu?
Znam da je to bilo na nekim stranicama,ali stalno su se ljudi međusobno ispravljali pa nisam sigurna više šta je točno....

Točno je da ćeš koristiti privremenu naredbu, međutim prethodno moraš podignuti posjedovnu tužbu. Privremena naredba je sudsko riješenje,odnosno "privremena mjera" koja se donosi prije okončanja postupka zbog smetanja posjeda, ali svoje uporište MORA imati na prethodno dignutoj posjedovnoj tužbi. To bi mogli shvatiti kao pr dodatak posjedovnoj tužbi.... :rambo

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2009 21:55 
Aktivan

zvonchica je napisao/la:
niki000 je napisao/la:
PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE(ZV I ZOO)-moze li mi netko kazati sto je to tj,sto se tu treba kazati ili di se u knjizi nalazi ako vam je tlaka pisat :s

negdi san tuda okolo pročitala da valjda treba znati samo koji je veći (a to je ZOO eli), te o čemu govore ( o stavljanju prijašnjih zakona izvan snage, kad novi stupa na snagu ecc......). Nadajmo se da je to to inače će trinaestog biti :thumbsdown

pa ljudi (nemojte se uvridit) ali ja stvarno ne mogu vjerovati da se plašite pitanja prijelazne i završne odredbe ZOO i ZV. imate zakone na nasciturusu - skinite ih (ako već niste) - onda ih prelistajte do kraja - PISATI će vam na kraju PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODRDBE - to pročitajte - ZV -čl. 359-396 (PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE) - ZOO čl. 1163-1165 (PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE)... :roll:

Inače ovo NEMATE u knjizi pa TREBATE pogledati u zakone...

Eto, nadam se da sam vam pomogao - sretno na ispitu... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Re: G1
PostPostano: 09 srp 2009 23:18 
Aktivan

LARICA_ST je napisao/la:
JEL MI NETKO MOZE RECI UKOLIKO GA JE PITAO PROF. NACELO POVJERENJA STO JE PRICAO O TOME I KAKVU IZNIMKU TRAZI ?
:grin:

STO SE UPISUJE U LIST A KOD PRAVA GRADJENJA

:ROFL :please:

Načelo povjerenja-mislim da treba reći zakonsku definiciju i iznimku koja se može naći u čl.388 ZV-ne primjenjuje se kod onih stjecanja do kojih je doslo do 1.1.2010. (prije je bilo 2007.,ali sad se rok pomaknuo na 2010.),a radi se o nekretninama na kojima je bilo upisano društveno vlasništvo,a nije brisano do dana stupanja na snagu ovog zakona..tako nekako,pogledaj u zakonu točnu definiciju!

U list A ili posjedovnicu kod prava građenja upisuje se: "pravo građenja na čestici broj..".

Nadam se da sam pomogla.

Također se nadam da će ekipa s ispita 13-oga podijeliti s nama što je pitao!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 11:52 
Aktivan

Didizg je napisao/la:
ZOO da li bi mi mogao odgovoriti, vidim kroz postove da rasturaš, da li u prijelaznim i završnim odredbama treba znati i odredbe članaka koji se ukidaju? Izlazim na ispit 13.7. pa evo molim za pomoć tebe ili nekoga tko zna, i obećajem da ću napisati pitanja nakon ispita. Hvala

evo ovako :

1.Prij. i zavr. odredbe od ZOO - tribaš znati da imaju manje članaka (imaju 3 članka) od onih od ZV (tih ima 30-ak), zatim triba bi znati da se odredbe novog ZOO (NN 35/05) - to je ovaj po kojem mi radimo - neće primjenjivati na obvezne odnose koji su nastali prije stupanja na snagu ovog Zakona (što je i logično)...

2.Onda bi triba znati da "danom stupanja na snagu ovog Zakona prestaju važiti Zakon o obveznim odnosima" (stari zakon, NN 53/91, ima 6 izmjena, ali ni Kačer nije toliko lud da pita izmjene starog ZOO, to preskoči)...

3.Možda i NAJBITNIJE (za ovo baca!!) - ukida odredbe ZN (116-121) - ne tribaš znati članke NEGO da se tu radi o UGOVORU O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU - koji se prije stupanja na snagu ZOO (NN 35/05) nalazio u ZN a sad je u ZOO...

4.Ovaj Zakon stupa na snagu 1.siječnja.2006.

To je sve vezano za ZOO od prijelaznih i završnih odredbi...

Za prij. i zavr. odredbe ZV OBAVEZNO znati IZNIMKU od načela povjerenja u zemljišne knjige (čl. 388 stavak 5), to često pita, i obrati pažnju na PRETVORBU DRUŠTVENOG VLASNIŠTVA - ovo ostalo ti je korisno za pročitati...

Eto - toliko o prijelaznim i završnim odredbama ZOO i ZV... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 13:24 
Aktivan

M. je napisao/la:
Dal mi netko može odgovoriti na pitanje koje se tiče izmjena ZV u odnosu na strance iz EU..S obzirom da oni po toj izmjeni stječu vlasništvo kao i državljani RH i ne traži se reciprocitet ni suglasnost min.pravosuđa dal je isto i kod nasljeđivanja ili se u tom slučaju i dalje treba suglasnost i reciprocitet?
Hvala unaprijed

Zakon o nasljeđivanju
Članak 2:
2) Stranci su, pod pretpostavkom uzajamnosti, u nasljeđivanju, ravnopravni s državljanima Republike Hrvatske. Uzajamnost se predmnijeva dok se suprotno ne utvrdi na zahtjev osobe koja u tome ima pravni interes.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 14:03 
Aktivan

M. je napisao/la:
hvala zoo 300!
e a daj mi još reci s obzirom da mi je lagano muka od ponavljanja na šta se orjentirati u općem dijelu osim:
1.načela
2.činjenica
3.nevaljanost-pobojnost
4.konvalidacija-konverzija
5.pravni poslovi i sastojci
6.zastara
7.stvari???

nema na čemu...

moj savjet ti je da skineš pitanja iz G1 sa nasciturusa, imaš tamo 600-njak pitanja za ponavljanje - taman da ti uljepša dan... :ROFL
da sad ne listam po knjizi i ne tražim pitanja...

samo bi nadodao da iz općeg dijela - pod OBAVEZNO - actio Pauliana (sve o njoj - vrste, rokovi, pretpostavke, pravni učinci...), zatim uvjeti, rokovi (ZOO čl. 300) - ZAKONSKA DEFINICIJA djeljivih stvari - ZAK. DEF. :zablude, prijetnje, sile ->uglavnom - MANE VOLJE i ono klasika pitanje : pričajte malo o sebi (to ti je bonus pitanje) : tu želi da mu kažeš da si ti fizička osoba sa pravnom, poslovnom, deliktnom, radnom i oporučnom sposobnosti (obavezno svih 5 mu reći)

eto - ovo je više onako, po sjećanju... :seewhy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 14:19 
-Admin-

Da, obavezno sve rokove i točne definicije svih tužbi.
Nauči i Hereditatis petitio i seperatio bonorum, te broj NN ovih 7 bitnih zakona, datum donošenja i zadnju izmjenu/dopunu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 09:33 
Početnik

Gost je napisao/la:
jel bi mi molim vas mogli napisati zak.definiciju načela povjerenja u ZK? ja to znam iz knjige al sam skužila da je to tražio točno po zakonu. i da,ono pitanje sa ostavinskim postupkol,kad vodi JB a kad sud?
Koliko sam ja skužila,JB samo kao povjerenik suda kad mu sud povjeri provođenje ostav.post. i onda on ima jednake ovlasti.međutim,taj se članak brisao u ZN-u pa ako mi možete reći kako to sad funkcionira? zahvaljujem :grin:

čl 122 ZV-načelo povjerenja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 09:37 
Početnik

lola je napisao/la:
,,,,svi pisu da je zakonska def etaznog vlasnistva cl.66 ZV,ali mene zanima koji mu tocno stavak treba reci?????

Valjda čl 66 st 1.
Etažno vlasništvo je vlasništvo određenog posebnog dijela nekretnine koje proizlazi i neodvojivo je povezano sa odgovarajučim suvlasničkim dijelom nekretnine na kojem je uspostavljeno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 17:26 
Aktivan

Didizg je napisao/la:
Molim pomoć! Zoo!!! Bilo tko!!
Što sve treba navesti kod razlike između zajedništva i suvlasništva?
Različiti su u dijelovima i raspolaganju, ima li još nešto?
Hvala

Još triba dodati da je razlika u NASTANKU : - suvlasništvo može nastati pravnim poslom, odlukom drž. tijela vlasti ili na temelju zakona DOK - zajedničko vlasništvo može nastati SAMO na temelju zakona...

Kod prestanka suvlasništva ono se PRETVARA u individualno vlasništvo, a zajedničko vlasništvo se PRETVARA u suvlasništvo.

Dioba suvlasništva - dobrovoljno razvrgnuće ili sudsko razvrgnuće (fizička dioba, geometrijska dioba i DIOBA ISPLATOM), a kod zajedničkog vlasništva - sporazumni prestanak ili sudski prestanak, ALI nema ništa od ovih dioba vezanih za suvlasništvo NEGO je jedini cilj diobe -> pretvaranje zajedničkog vlasništva u suvlasništvo ili određivanje dijelova koji su do tada bili odredivi...

To je sve čega se mogu sjetiti, valjda je bilo od pomoći... :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 21:50 
Aktivan

Inso je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
za gradansko I uci se samo stvarno, opci dio i nasljedno ili? ko zna neka napise stranice, please :mrgreen:

Ucis sve iz Vedriš Klarića osim obveznog prava, mjenice i čeka.

točno - s tim da ti iz obveznog dijela često pita ugovor o doživotnom i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju...
osim toga mislim da iz obveznog ne pita ništa + naravno, zakonske definicije bitnijih pojmova, važnije izmjene i dopune zakona, di se "nešto" nalazi u zakonu - OKVIRNO (otprilike) - brojeve NN zakona, kad je stupio na snagu - i to je ukratko TO... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 23:27 
No life

lola je napisao/la:
kosmos je napisao/la:
lola je napisao/la:
,,,,sto ako na kraju neznas mu rec 15 latinskih,,,neda mi se trosit vrime(kojeg je malo do jutra)na strebanje njih :wh

onda ti uzme index i pomnoži dan rođenja s mjesecom istog i dobije broj latinskih koje mu imaš naučit za drugi put...
kul, zar ne? :seewhy

,,,super,,,,znaci oko 1000 cu ih tribat spremit za drugi put:)....ma znam za tu semu,,nego me zanimalo jel me nakraju moze baciti ako nekim cudom prodem pa na kraju blokam s latinskima jer tad bi :scared :scared

sta rođen si 33. XXXIII .19neke :welcome
Pravilo ti je da ako si polozio i dosao do latinskih pa prvi put odustao, dobijes samo latinske za drugi put
Ako drugi put dobrovoljno odustanes dobijes jos vise latinskih
Ako ne odustanes dobrovoljno nego falis 2 latinske, moras sve iz pocetka ako on ne kaze nesto drugo.
zato on uglavnom nakon prve greske ponudi da odustanes pa dodes drugi put sa xy latinskih vise

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2009 13:15 
Aktivan

sta rođen si 33. XXXIII .19neke :welcome
Pravilo ti je da ako si polozio i dosao do latinskih pa prvi put odustao, dobijes samo latinske za drugi put
Ako drugi put dobrovoljno odustanes dobijes jos vise latinskih
Ako ne odustanes dobrovoljno nego falis 2 latinske, moras sve iz pocetka ako on ne kaze nesto drugo.
zato on uglavnom nakon prve greske ponudi da odustanes pa dodes drugi put sa xy latinskih vise[/quote]

...da ,kako si pogodio????ma to sam bubla 1000 jer MRZIM LATINSKI :ucenje :ucenje

....jutros sam odgovarala,pala cila grupa na jednom pitanju----uglavnom:vi i ja kolegice imamo 2 nekretnine u suvlasnistvu,kad ce doc do otpisa iz uloska ,a kad ne????
....pocela sam mu pricat o raskidu suvlasnistva,tipa,prodaja trecem itd,,,,al nista od toga da nije tocno,,,,odgovor je bio tipa nesto--ako i ja i vi imamo po 1/2 udjela ne dolazi do ispisa,a ako vi imate veci udio onda dolazi do ispisa,,,pitala sam ga pa zar ne triba prvo doc do raskida suvlasnistva da bi se dogadali ispisi,a on,da sam sve pobrkala i da nije trazio da mu pricam o razvrgnucu,vec samo kratko i jasno....ja jos ne kuzim pa ako netko razumi nek objasni .....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 12:23 
Aktivan

lulesa je napisao/la:
jel zna ko odgovor na ovo pitanje koje se vrtilo na ovom roku oko otipsa...nesto sa polovinama,osminama,ovo ono,nisam ni skuzia sto zapravo pita... :wh

mislim da to s otpisom nekretnina imaš odgovoreno u prethodnim postovima, ali nemam pojma di :?
preleti ovih 30 stranica pa ćeš naći sigurno, postoje 2-3 cake s tim razlomcima...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 12:33 
nika_pika je napisao/la:
kosmos je napisao/la:
ineess je napisao/la:
dosta ljudi koji bi izašli iz kabineta nestali bi brzinom svjetlosti tako da pitanja su se teško dobivala...studentska solidarnost... :)

je, al pokušaj svatit kolege; uče to par miseci i onda padnu zbog po'ed po'ed po'ed ... pa in nije baš do prisjećanja tog čina... :whyowhy:

da sve to stoji, ali tu ima ljudi koji pilaju da im se nešto objasni i ljudi se zbilja i potrude da im pomognu, a oni onda nisu u stanju stavit pitanja s roka na kojem su bili :wtf . mislim da je to zbilja nikakav trud, a nama ostalima puno znači, na kraju krajeva svi smo u istom sosu (da ne kažem u nečem drugom :grin: )

sto ljudi, sto čudi...
ja se osobno potrudin odma čin izađen ekipi kazat pitanja, jer znan da će mi odma isparit, a kako ih iman opet (jer očito san tad pa...) naučit, onda je i za mene samog to bitno... pa se potrudin (iako, moran priznat, puno ih se lakše sitit kad ih prođeš, jer pamtiš odgovore na pitanja, pa se lako i njih sitiš)

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 srp 2009 17:22 
Aktivan

čula sam da je pitao zakonsku definiciju fikcije i u kojem je to zakonu i da navodno nitko nije znao, svi su počeli s def. iz knjige i nasciturusom, ali da to nije bilo to što je on htio.
jel zna netko ...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 srp 2009 17:32 
Sega mega kul forumaš bez života

izjalovljenje i ispunjenje uvjeta na to je mislia...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 srp 2009 09:15 
Aktivan

Didizg je napisao/la:
2. Koji je točno učinak actio Pauliana? Zašto će se neko odlučiti za nju i što će dobiti ako uspije? da li će se vjerovnik uvijek namiriti? da li to jamči vjerovniku da će se namiriti?-Ovdje molim nekoga tko zna točan odgovor, da odgovori. ZOO?

-ovako:
PRAVNI UČINAK paulijane je : ako sud usvoji tužbeni zahtjev (u biti - ako odluka suda postane pravomoćna) tada je pravni posao koji je sklopljen na štetu vjerovnika, VALJAN prema svima (trećima) osim prema vjerovniku, ali prema njemu SAMO onoliko koliko je potrebno za namirenje njegove tražbine. - ZAK. definicija pravnih učinaka PAulijane - to je tia čuti 1. put kad sam polaga ispit po'ed

Sad dolazimo do "klimavog" dijela :ROFL :

ZAŠTO će se netko odlučiti za nju? - pretpostavljam zato jer za razliku od vlasničkih tužbi ne treba dokazivati ništa drugo nego - 1.pravnu radnju dužnika na štetu vjerovnika, 2.dospjelost tražbine na isplatu (opće pretpostavke) i naravno onda se dokazuje posebne pretpostavke (ovisno o kojoj se paulijani radi)

AKO USPIJE - vjerovnik će postići namirenje svoje tražbine (to bi trebalo biti TO)

E sad, DA LI to njemu jamči da će se namiriti ?? - ovdje stvarno ne znam odgovor - kako se namiriti ako je dužnik postao insolventan ?? - ako je npr. prodao sve nekretnine i zapio sve pare ?? - a vjerovnik ne može ZAHVATITI u egzistencijalni minimum, znači - vjerojatno se ne može namiriti svaki put nego ovisi o određenoj situaciji...

NAPOMENA:
-PAULIJANA je vlo škakljivo i klimavo područje G1 što se tiče odgovaranja, ja sam 2 puta pao na Paulijani, 1. put zasluženo, a 2. put ne znam zašto sam pao jer sam rekao sve što je "htio" čuti - JEDINO nije bio zadovoljan s primjerom koji sam mu dao pa je tražio drugi pa sam mu dao drugi pa opet nije bio zadovoljan i to je završilo padom broj 2.
po'ed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 srp 2009 09:54 
Aktivan

ZOO_300 je napisao/la:
Didizg je napisao/la:
2. Koji je točno učinak actio Pauliana? Zašto će se neko odlučiti za nju i što će dobiti ako uspije? da li će se vjerovnik uvijek namiriti? da li to jamči vjerovniku da će se namiriti?-Ovdje molim nekoga tko zna točan odgovor, da odgovori. ZOO?

-ovako:
PRAVNI UČINAK paulijane je : ako sud usvoji tužbeni zahtjev (u biti - ako odluka suda postane pravomoćna) tada je pravni posao koji je sklopljen na štetu vjerovnika, VALJAN prema svima (trećima) osim prema vjerovniku, ali prema njemu SAMO onoliko koliko je potrebno za namirenje njegove tražbine. - ZAK. definicija pravnih učinaka PAulijane - to je tia čuti 1. put kad sam polaga ispit po'ed
dal je to zoo 70. (učinak pobijanja)
Sad dolazimo do "klimavog" dijela :ROFL :

ZAŠTO će se netko odlučiti za nju? - pretpostavljam zato jer za razliku od vlasničkih tužbi ne treba dokazivati ništa drugo nego - 1.pravnu radnju dužnika na štetu vjerovnika, 2.dospjelost tražbine na isplatu (opće pretpostavke) i naravno onda se dokazuje posebne pretpostavke (ovisno o kojoj se paulijani radi)
mislim da ovdje ne treba spominjat vlasničku tužbu, nego OBIČNU TUŽBU ZA NAMIRENJE
AKO USPIJE - vjerovnik će postići namirenje svoje tražbine (to bi trebalo biti TO)

E sad, DA LI to njemu jamči da će se namiriti ?? - ovdje stvarno ne znam odgovor - kako se namiriti ako je dužnik postao insolventan ?? - ako je npr. prodao sve nekretnine i zapio sve pare ?? - a vjerovnik ne može ZAHVATITI u egzistencijalni minimum, znači - vjerojatno se ne može namiriti svaki put nego ovisi o određenoj situaciji...

NAPOMENA:
-PAULIJANA je vlo škakljivo i klimavo područje G1 što se tiče odgovaranja, ja sam 2 puta pao na Paulijani, 1. put zasluženo, a 2. put ne znam zašto sam pao jer sam rekao sve što je "htio" čuti - JEDINO nije bio zadovoljan s primjerom koji sam mu dao pa je tražio drugi pa sam mu dao drugi pa opet nije bio zadovoljan i to je završilo padom broj 2.
po'ed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 kol 2009 13:33 
-Moderator-

Zna li netko odgovor na ono "mitsko" pitanje - što je to urbana komasacija ??
Ima dosta članaka u zakonu o tome, ali se nigdi ne navodi što je TOČNO urbana komasacija...

A još ne znam nikoga od studenata kojeg je Kačer pitao urbanu komasaciju i bio zadovoljan odgovorom, pa ako netko zna...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 kol 2009 16:46 
-Moderator-

Urbana komasacija je postupak spajanja čestica građevinskog zemljišta u jednu cjelinu i njezina podjela na građevne i druge čestice u skladu s detaljnim planom uređenja na području komasacije uz istodobno sređivanje vlasničkih i drugih stvarno-pravnih odnosa na tom zemljištu s ciljem podjele građevnih čestica vlasnicima tog zemljišta razmjerno njegovoj površini i jedinici lokalne samouprave za potrebe površina javne namjene,

Zakon o prostornom uređenju i gradnji, članak 2., pojam pod brojem 25.

NN 76/07

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

aha, fala - to triba sve naučiti napamet ili ?? :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: