Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 15 lip 2026 07:51.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 27 ruj 2011 20:16 
Početnik

meni su danas rekli da neznaju... ne shvaćam u čemu im je frka reć kad je koji profesor, a sve kao neka bolonja, moš birat u koga želiš i to.. pa da katedra ima jednog profesora, reka bi čovik, al kriju kad je tko ka zmija noge!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lis 2011 14:53 
-Moderator-

tatjana_ je napisao/la:
ovršna isprava (koja sudska odluka može ić u ovrhu - podpitanje: koja presuda ?

Pa valjda pravomoćna sudska odluka - jedino mi to ima neke logike...

Možda kondemnatorna ?? :wh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lis 2011 22:32 
Forumaš

kondemnatorna koja glasi na facere, one na non facere i pati ne mogu bit predmetom ovršnog postupka

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2011 13:31 
Aktivan

Neka od današnjih pitanja :
-vjerodostojna isprava
-razlika između prethodnih i privremenih mjera
-uređenje međa
-amortizacija isprava
-vrste presuda
-načelo saslušanja stranaka
-načelo traženja istine
-pravna sredstva protiv pravorijeka
-pravomoćnost , objektivne granice pravomoćnosti
-pravna pomoć
-preinačenje tužbenog zahtjeva
-povrat u prijašnje stanje

Prof. Čizmić je odličan !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 17:02 
Sega mega kul forumaš

miki-coco-tebi je napisao/la:
Cizmic je ok znas sto te pita- prvo pita ovrhu pa izvanparnicni , nacela i tek tad presude il sl ( ostalo).
Mene je Sesar rusio sad za dekanski a smatram da znam, a trebala sam jucer odg kod Cizmica al nas neke prebacio za Sesara radi guzve
:( i eto
Al icu pitat Cizmica da me pita na konz pa upise u 12 mj, dok jos nisam sve zaboravila.
By the way jel netko zna kad su konz kod Cizmica?
I moj savjet da ako ima puno ljudi kod Cizmica na roku ako zelite bit kod njega ulazite prvi :)

konzultacije ce mozda minjat pa bi tribalo sacekat malo da pocnu predavanja....onako negdi krajen miseca izvise doli na oglasnoj.
nemoj puno virovat onim terminima na internetu jer znaju bit krivi :beeelj:

sesar je ona čudesan skroz,meni je prija kod njega prvi put otresla jer joj je on reka nesto u stilu da nije tako u praksi(neki odgovor) ,a drugi put mu je sve bilo super :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 17:03 
Početnik

Sesar pita po nekim svojim karticama, i ne svida mi se sto skrece od teme sa svojim podpitanjima ,,, bar je meni tako bilo. I samo da indeks ako mu se ne svidi odg na neki njegov primjer, ni ne saslusa...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 17:08 
Početnik

Meni je danas Sesar tvrdio da se tuzeniku ne presumira pravni interes jer mozemo u praksi tuzit npr krivu osobu,
a pise u knjizi da se presumira. I tad mi dao indeks

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 18:07 
Forumaš

Kako najvjerojatnije necu bit tu na roku u 12. misec,..jel postoji kakva mogucnost da se dogovorim s nekim od te dvojice da me pita van roka, recimo kroz 11. misec? Predmet sam odslusala..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 18:30 
Početnik

Mozes i kod jednog i kod drugog na konz odgovarat. Treba znati za obadvoje. Ne isplati se ic polu spreman

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 18:39 
Forumaš

maja8810 je napisao/la:
Jel mi moze ko rec kod kojeg prof. je bolje izac na ispit, Cizmic ili Sesar? i zasto...
I kako se zna kad je koji?

kod sesara ti je veliki faktor njegovo rasploženje ili neraspoloženje,tako da možeš naučiti manje a proći a nažalost možeš i obrnuto..
čizmić je objektivniji,znaš prolaziš..
e sad,kod sesara ima manje gradiva za naučiti ili se meni to tako čini,bile su one kartice (davno sam polagala,pa ne znam jesu još)..pa imaš predodžbu kakva su pitanja..
ja sam bila kod njega,ali ako ideš na sigurno (tj ako naučiš) idi kod čizmića i nema frke

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2011 18:35 
No life

Imam tiskanu skriptu 176 str. iz 2008. god.,jeli to dovoljno za pripremu ispita,jeli bilo kakvih značajnijih promjena zakona pa triba uzimati novu ili je to ta ista skripta u kopirnici priko puta faksa?hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2011 20:26 
-Moderator-

maja8810 je napisao/la:
treba li se obracat paznja na lat. izraze? jel to profesori traze?
i moze li se na kraju kod Cizmica izac prije roka na konzultacijama ili ne? :(

A tribalo bi znati neke najvažnije lat. izraze (npr. prorogatio tacita i slično), ostale moreš preskočit...

Ja sam pita Čizmića mogu li izać prije roka (dakle, kroz 11. misec) kod njega pa je reka da ima previše posla i uputia na profesora Sesara... :?

A Sesar će me vjerojatno uputit na Čizmića (za koji dan kad ga budem pita)... :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2011 22:21 
Forumaš

molim te javi tu ako ista nova saznas...
ja sam sad daleko od ST-a i necu vjerojatno bit tu na roku u 12. misec tako da bi volila to rijesit van roka, kod jednog ili drugog ako je moguce...bilo kroz 11, pocetak 12. ili 1. misec...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2011 12:29 
Forumaš

dorotea je napisao/la:
cista glupost..... sto smo mi loptice pa nas mogu bacati i slati od jednog do dr. sto se vec jednom ne dogovore ili ima odg na konzultacijam ili nema... a ne ono dodjte pa ce mo vidjeti ako stignem ako budem imao vremena itd itd...i tako onda u vracanju dolazenju i pronalazenju prof prođu 2 3 tj...a tako mogu i rok sacekati.

da, ma od svega je najgore neznanje! jedni ti kazu ovako, jedni onako, jedni imaju ovakvo iskustvo, drugi totalno drugacije...a ni sami prof. se ne mogu smislit sami sa sobom...
ja cu probat tel. i mailom doc do njih i pitat, ako sta saznam javim...mada mislim da bi najucinkovitije bilo pitat ih osobno na konzultacijama ( ko je u mogucnosti )..ovako telefonski im je puno lakse reci NE :)
ko sta sazna konketno, molim neka javi tu, na visestrano veselje! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2011 13:16 
Forumaš

takoje kolegice maja8810 , samo ta neorganizacija auuu...to me najvise ljuti..uvijek se biti onih koji ne uce i pricaju okolo i onih vrijednih koji rade i trude se...a i onih genija koji rasture... al pored svega ,dajte se prof fino organizirajte da znamo sto kako di kuda i kamo...a ne ono jednom kaze ovako dr onako...itd.

al dobro prezivjet ce mo.
javimo ako sto saznamo dodatno.:)
pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2011 15:03 
-Moderator-

mini_maus je napisao/la:
ljudovi,jedno pitanje..za gpp triba uciti onu skriptu od 170 str. a za Cizmica i ovrnsi potupak i izvanparnicno,zanima me za ovo drugo odakle to uciti.ima neka skripta ode na nasciturusu ovrsni i izvanparnicni postupak,je li to to?ima 15 str. fala.....

Je, to je to...

Eventualno ako ćeš odgovarati za veću ocjenu, tribala bi naučiti i arbitražu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2011 16:12 
-Moderator-

ivana....) je napisao/la:
arbitrazu isto treba znati kao sve ostalo (prije je bilo za vecu ocjenu)

nema tog puno, ja sam si sastavila na dvi str.

Vidiš, ja sam mislia da je to još uvik za veću ocjenu... :oops:

Jesi radila po praktikumu od prof. Sesara ili ??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2011 17:37 
-Moderator-

da, u dijelu arbitraza u hrvatskoj (oko 40 str do kraja) ces naci odgovore na sva pitanja.

ja sam naucila ova pitanja:
1.Sto je arbitraza; u kojim slucajevima je moguca?
2.Koje tijelo odlucuje u slucaju arbitraze,tj.koji je sastav?
3.Ugovor o arbitrazi
4.Naziv odluke arbitraznog suda
5.Pravna sredstva protiv pravovijeka
6.Tko je nadlezan u zalbenom postupku

to su pitanja koja sam tu nasla, sto je do sad pita tako se nadam da nece nista drugo ubaciti

Ma ja sam to naučia sve, za svaki slučaj... :cerek:

Bilo me malo iznenadilo kad si rekla da si sve stavila na 2 strane pa sam mislia da već nešto krivo učim... :sok:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 stu 2011 06:38 
-Moderator-

a skratila sam si,samo po tim pitanjima...

a jesi skriptu naucio cilu ili si se bazira na pitanja sto uglavnom pita?

Skriptu sam uglavnom učia po pitanjima..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 stu 2011 13:27 
Forumaš

ja ucim sve od korica....neznam ni sama zasto...cjepidlaka sam kod ucenja pa mi sto god triba da sve nabubam...al sam zato sigurnija na ispitu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 stu 2011 12:58 
Forumaš

Grotius je napisao/la:
a skratila sam si,samo po tim pitanjima...

a jesi skriptu naucio cilu ili si se bazira na pitanja sto uglavnom pita?

Skriptu sam uglavnom učia po pitanjima..

Po kojim pitanjima? tu u skriptarnici šta su ili neka druga?? volim i ja po pitanjima učit pa ako su neka dobro posložena.. :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2011 23:06 
Forumaš

ljudovi...koliko su ovi posebni postupci na kraju bitni ili nebitni???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 pro 2011 01:16 
Aktivan

cizmic pita, najvise spor male vrijednosti i platni nalog koliko sam uspiila skuziti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2011 14:00 
-Moderator-

ladymoria je napisao/la:
a stvarno ne znam što napravit jer mi je sad teta iz referade rekla da oni nemaju pojma kad je koji profesor.

Ma zajebavaju te. :roll:

Ako ti je teta sa porte rekle kad je koji prof. onda i oni u referadi znaju...

Inače, možeš odjavit/prijavit ispit čini mi se 3-4 dana prije ispita...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2011 14:04 
Aktivan

Ma znaju i u referadi, samo im se neda govoriti...a ovi na porti nebi bezvz govorili da neznaju, dakle poklapaju se dani sa njihovim izbornim predmetima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2011 11:22 
Početnik

može li mi tko reci kako se na ovaj ispit izlazi ako vam je ostao jedan ispit s druge godine, dakle ne možeš ga prijaviti prko studomata, šta treba napraviti?? poći na konzultacije i dogovoriti se s prof. da li vas može pitati ili samo doći u vrijeme ispitnog roka i zamoliti da vas pita? je li obojica dopuste tako da odgovarate? bila bi zahvalna kad bi odgovorio netko tko ima iskustva!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2011 12:21 
Forumaš

naravno da nemozete prijaviti dok niste ocisti prethodnu god. u pravi su nemoze izaci niti jedan ispit sa vise god dok se prethodna ocisti sto je nekako i razumljivo bar meni...a ne student dodje na 4 god sa ispitom sa 2 god... ok al sad je to tu nebitno...

koliko je meni poznato moglo se izlazit u dogovoru sa prof van roka naravno....
al mi se cini da polako odustaju od toga...nekom dozvole nekog odbiju....evo moja frendica je isla pitat prije koji tj profesora sad neznam kojeg i rekao je ako imate zaostatak nemoze...

eto tako.

UHVATITE SE 2 GOD ... kad to rijesite bit ce vam lakse...

pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2011 11:31 
-Moderator-

Položen GPP !

:happpppppy

Pitanja : načelo strogog legaliteta, načelo pravnog interesa, prorogatio expressa/tacita, granice pravomoćnosti, postupak proglašenja nestale osobe umrlom...

Profesor je bia prva liga, nije uopće bia zahtjevan, dapače - jedan od ugodnijih ispita... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2011 13:50 
Početnik

kod čizmića danas standardna pitanja: ovršna isprava, prisilna hospitalizacija, načelo saslušanja stranke, načelo traženja istine, umješač... nije pita ništa van tih svojih standardnih pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2011 03:20 
Početnik

black19 je napisao/la:
Imam tiskanu skriptu 176 str. iz 2008. god.,jeli to dovoljno za pripremu ispita,jeli bilo kakvih značajnijih promjena zakona pa triba uzimati novu ili je to ta ista skripta u kopirnici priko puta faksa?hvala

Je, bez ikakvog problema. Ta skripta,ovršno-izvanparnicno i onih pet osnovnih pitanja iz arbitraže za svaki slučaj. Sad u 12. mj. arbitražu Čizmić nije pitao. Moj dojam, profesor pomaže, ugodan, cijeni više povezivanje i shvaćanje nego suhoparno bubanje. Ja sam dobio 4. ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 pro 2011 14:30 
Početnik

Ja san jedna od sretnica sta je prijavila ispit za utorak, 13.12. kod Sesara i pala.
Nakon Viskovica, jedini profesor koji mi je uspia dignit tlak.

Usle smo nas 3, izvukle smo kartice. Prve 2 cure su pale, mada su znale dovoljno za prolaz, i ni jedna ni druga nisu sutile kad in je postavia pitanje. Rekle su sta pise u skripti, i onda on kaze: "i sta dalje?" Postavlja podpitanja na koja se cure davale tocan odgovor, al on naravno nije bia zadovoljan.

Ja san bas bila zadovoljna karticon koju san izvukla (procesnopravna i stvarnopravna legitimacija, prorogatio tacita, mjesna nadleznost...) i to san u sebi ponavljala, da bi on usred ispitivanja te cure prije mene, optuzia mene da ja citan nesto iz skripte (a skripta otvorena na prijeboj, koji san prethodno ponavljala, i uopce nije pitanje sa kartice).

Naravno da me onda pita pitanja, totalno nebulozna, prvo pitanje nabroji koje tuzbe imamo, i ja sve nabrojin, i na kraju kad mi je reka "I sta jos?" ja spomenen tuzbu protiv RH, i tu san ubrala da ce me bacit, bez obzira na znanje. Optuzia me ko da san drzavni neprijatelj br.1, da ja zelin tuzit RH, da zasto san spomenila to, da ta tuzba uopce nije specificna po nicemu (a kako nije kad je, jer se moras prvo obratit DO za mirno rjesavanje spora). Ostala pitanja bila su prednosti i manje tuzitelja/tuzenika, sta znaci zauzimanje pasivnog stava, u kojoj situaciji se nikako ne moze donijeti presuda zbog ogluhe, kad se donosi presuda zbog izostanka, kako bi ja presudila da on upravi tuzb. zahtjev protiv mene da mu isplatin novac za kilo heroina koje mi je proda. Na sva ta pitanja san ja tocno odgovorila, ali uzalud.

Sve u svemu, subjektivni dojam igra veliku ulogu, jer moje znanje je bilo sigurno za visu ocjenu, a kamoli za 2. E sad, buduci da bi ja tila njega izbjec, mogu li ja zamolit prof.Cizmica da me pita (jer iman neugodno iskustvo s prof. Sesaron, blablabla) ili su njih dvoje dobri, pa ga nece bit briga? Pliz pomagajte :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 pro 2011 15:26 
Aktivan

Ides iza nove god na konz kod cizmica i dog se s njim kad ces odgovarati, on je korektan i nema maltretiranja, eto

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 20:07 
Početnik

ivkozg je napisao/la:
zna li tko kada je koji profesor, rokovi su 30.1 i 1.2?

Meni su kazali u referadi da je prof. Čizmić 30.1. i 3.2. :mig: Za ove ostale datume nisan zapisala.
Aj neka ih još neko pita, da potvrdimo :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2012 14:46 
Forumaš

gala12 je napisao/la:
Može mi netko reć jesu još iste kartice(bar slične) kod sesara, kao one šta ima u skriptarnici, 12 stranica onih??

jesu, bez ovrhe ;) ali imaj na umu da zna pitati i izvan tog pitanja ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2012 13:01 
Forumaš

mala maja je napisao/la:
gala12 je napisao/la:
Može mi netko reć jesu još iste kartice(bar slične) kod sesara, kao one šta ima u skriptarnici, 12 stranica onih??

jesu, bez ovrhe ;) ali imaj na umu da zna pitati i izvan tog pitanja ;)

ok, hvala.. i za njega je dovoljna skripta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 sij 2012 22:29 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
kakav je danas bio ispit molim komentare pitanja itd..??

moja pitanja: ovrsna isprava, prisilna hospitalizacija, prethodno pitanje, iskljuciva nadleznost, imenovanje prethodnika, koja presuda je sposobna za ovrhu....mislim da je to sve!

prof. je super, ne trazi puno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2012 15:30 
Forumaš

evo da javim par dojmova sa ispita.. bio sam jutros, po onom snigu, prof se javija na telefon i reka ko stigne da moze odgovarat.. u kabinetu sam bio 5minuta.. pita me načelo strogog legaliteta, prisilnu hospitalizaciju. onda je pitanja iz skripte: izdavanje platnog naloga, imenovanje prethodnika, intervencijski efekt, uglavnom kako bi ja nesto reka u jednom pitanju onda bi mi se nadoveza na to.. i tako par pitanja, on da je zadovoljan, da se vidi da povezujem i lagana 4 u indeks.. profesor je odličan, ne trazi puno, par rečenica o svemu i to je to.. preporučam izlazak kod njega..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2012 19:09 
Početnik

Evo i moja pitanja kod prof. Cizmica:
Razlika izmedju privremenih i prethodnih mjera
Prisilna hospitalizacija
Preinacenje tuzbe
Vrste objektivne kumulacije
Adhezijski postupak
Granice pravomocnosti
Profesor ugodan i objektivan. Koliko znas, toliku ocjenu i dobijes. Preporucam izbjec Sesara :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2012 16:01 
Forumaš

evo polozen gpp..trica u indeksu, prof. Čizmić vise nego ugodan ispitivac, toplo preporucam.
ev pitanja: prisilna hospitalizacija, nacelo socijalnosti u ovršnom, nacelo saslusanja stranaka, presuda zbog ogluhe, međupresuda, prigovor protiv platnog naloga.
ugl pitanja su se vrtila, sva su tog tipa, pogledati prijasnje postove i izvaditi pitanja koja pita prof čizmić,

Ps.prof Čizmić je na gpp-u uvijek kad je taj dan zemljisnoknjizno i pravo industriskog vlasnistva, znaci na stranicu pravnog, pod dokumente naci listu godisnjeg rasporeda ispita i pogledati kad je jedan od ta dva izborna predmeta. A prof Sesar je uvijek kad je taj dan arbitraza.

pozz:)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2012 18:35 
Početnik

Je li mi molim vas moze netko reci gdje mogu naci standardna pitanja prof. Čizmića? Hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: