Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 21:24.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 03 lis 2008 14:41 
Forumaš

i još jedan savjet za one koji nisu položili da čim prije to riješe jer će se literatura stalno povećavati,asistentica je rekla da će nam doći ko zagrebačka jer će se morat učit i sve haške konvencije i još svakojake sitnice.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2008 15:41 
Početnik

evo pitanja koja su bila sad na dekanskome,09.listopada 2008.

1.MPP - OPĆI DIO
a)Lex cause
-Navedite najpreciznije značenje tog izraza
-Dva primjera iz ZRSZ-a
b)Je li po hrv. mpp-u dopuštena revizija zbog neprimjene mjerodavnog stranog prava?Obrazloži
c)Renvoi
-Na primjeru osobnog statuta fizičke osobe objasnite renvoi
-Dvije vrste pravnih odnosa s kojima je renvoi inkompatibilan

2.PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
a)Čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
b)U kojim se slučajevima izdaje putni list za stranca?
c)Apatridi
-Izvori kolizijskog prava za apatride koji su na snazi u RH
-Kojom vrstom poveznica se uređuje osobni status apatrida?

3.MPP - POSEBNI DIO
a)ZRSZ - imovinski odnosi osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici - mjerodavno pravo
b)ZRSZ - pravna i poslovna sposobnost fizičke osobe - mjerodavno pravo?
c)ZOSOZP - Mjerodavno pravo za ugovor o osiguranju u zračnom prometu?
d)PZ - Što se sve ocjenjuje prema pravu države čiju pripadnost brod ima?

4.MEĐUNARODNO GRAĐANSKO PROCESNO PRAVO I PRAVO MEĐ. TRGOVAČKE ARBITRAŽE
a)ZRSZ - Perpetuatio iurisdictionis:
-Obrazloži institut
-rješenje iz ZRSZ
b)ZRSZ - nadležnost za davanje dozvole za stupanje u brak
c)NYK - Navedite kako konvencija određuje:
-Ugovor o arbitraži
-Vrste ugovora o arbitraži

5.EUROPSKO MPP
a)Rimska konvencija
-Navedite i objasnite "izbjegavajuću klauzulu" koju sadrži Konvencija
-Kako Konvencija normira pitanje prinudnih propisa prava suda?
b)Uredba Vijeća br. 44/2001
-Pravo mjerodavno za određivanje prebivališta fizičkih osoba
-Litispendencija: usporedite odredbe ZRSZ-a i BU I.

To je to,nadan se da će ovo bar nekome malo pomoći. Ispitivala je asistentica, Sikirića nije bilo sada. Prolaznost je bila loša,ukratko ovaj predmet je postao jedan od težih na IV-oj godini. Polažite što je prije moguće jer najavljuju dodatno proširenje literature,literature u kojoj ionako već sad ima previše detalja na kojima se može pasti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lis 2008 15:13 
Forumaš

amotamo je napisao/la:
evo usipa sam :)
Ako mi tko može reći jel triba cila ova skripta od 152 stranice,ili kako ja mislim (nadam se) dobar dio nje?

ne tribaš učiti povijesni dio (od 1-12 str. ) i haške konvencije (141-147 str ) i ženevsku i europsku konvenciju o arbitraži (150-152 str.). haške konvencije tribaš samo znati nabrojati i to samo one kojih je hrvatska članica (str. 15) :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 stu 2008 18:37 
Početnik

MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO-20.11.2008.

1. MPP- OPĆI DIO
a) Navedite haaške konvencije koje su na snazi u RH.
b) Koji unutrašnji izvori hrvatskog mpp-a uređuju renvoi?
Koja rješenja sadrže?
c) objasnite značenje izraza locus regit actum i navedite dva primjera iz ZRSZ.

2. PRAVNI POLOŽAJ STRANCA
a) ZS- čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
b) Apatridi
ba) Navedite izvore kolizijskog prava za apartide u RH
bb) Navedite poveznice koijma se uređuje osobni statut apatrida i kolizijskopravna rješenja koja sadrže te poveznice.
c) Cautio iudicatum solvi

3. MPP- POSEBNI DIO
a) ZRSZ- Mjerodavno pravo za kvazikontrakte
b) ZRSZ- Mjerodavno pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
c) PZ- Mjerodavno pravo za nanknadu štete zbog sudara brodova
d) ZOSOZP- Mjerodavno pravo za oblik ugovora

4. MEĐUNARODNO GRAĐANSKO PROCESNO PRAVO MEĐUNARODNE TRGOVAČKE ARBITRAŽE
a) ZRSZ- Posebna pretpostavka priznanja stranih sudskih odluka o osobnom stanju (statusu) državljanina RH
b) ZA- Tužba za poništaj pravorijeka: pobijanje zbog novih činjenica i novih dokaza
c) NYK- Tko može donijeti arbitražnu odluku da bi ta odluka bila "arbitražna odluka" u smislu NYK?

5. EUROPSKO MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO
a) Rimska konvencija
aa) Polje primjene mjerodavnog prava za ugovor
ab) Koje je pravo mjerodavno za oblik ugovora sklopljenog između odsutnih?
b) urdeba Vijeća br. 44/2001.
ba) Objasnite važnost njenih odredaba o tzv. neposrednoj (izravnoj) nadležnosti.
bb) Litispendencija: usporedite odredbe ZRSZ-a i
BU 1.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2008 20:38 
Početnik

dobro sam se nasmijala kad sam pročitala da se mpp.može sada spremiti za 3,4 tjedna.pa ne mogu se pošteno od riječi do riječi naučiti ni obadvije knjige,naglasak od riječi do riječi.i cijele knjige.znaći iz druge knjige i NYK.sa mnom na usmenom bila su dva studenta i prof.je pitao odredbe NYK o arbitrabilnosti,a ona to ne sadrži,kolege su se lijepo ispričale,i uvijete su izmislili.pitanja poput kako rimska k.regulira nasljeđivanje se moraju znati,NE REGULIRA!!!meni su to osobno pitanja koja ne pokazuju naše znanje,ali prof su bitna.i da primjer za ustaljivanje međ.nadležnosti je tražio.i da ne smije se mješati nadležnost i mjerodavno pravo,to su moji kolege naučili na teži način tj.padom ja sam doduše odgovarala citiram prof.odlično,a u indeksu mi je nešto niža ocijena,ali nije ni dva.definitivno mi je ovo bio najteži ispit na faksu,do kraja me dijeli samo pola uprave.ali da se može položiti može,kontinuiranim i dugotrajnim radom,gubitkom svih prijatelja i zaboravljanja ovisno kojem spolu pripadate suprotnog spolnog organa. :funny:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2008 22:40 
김정일

judita25 je napisao/la:
dobro sam se nasmijala kad sam pročitala da se mpp.može sada spremiti za 3,4 tjedna.

Moglo je se prije nego je profesor Sikirić preuzeo katedru. Nije ni asistentica bila cvijeće po pitanju ispitivanja (mene i kolegu je ispitivala preko 1 H),ali nije bas bila toliko ostra.

judita25 je napisao/la:
ali da se može položiti može,kontinuiranim i dugotrajnim radom,gubitkom svih prijatelja i zaboravljanja ovisno kojem spolu pripadate suprotnog spolnog organa. :funny:

:funny: :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 stu 2008 03:46 
Forumaš

judita25 je napisao/la:
dobro sam se nasmijala kad sam pročitala da se mpp.može sada spremiti za 3,4 tjedna.

pa slušaj,sigurno da je to relativno i da ovisi od studenta do studenta za koliko će naučit.
Ja sam odgovarala u 9.mj. i tribalo mi je toliko vremena (cca 2 sata dnevno) za naučit i proći i dobit dobru ocjenu.
zato sam iz vlastitog iskustva rekla da treba toliko,3-4 tjedna,nekom će možda trebat manje, a nekom više.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 stu 2008 17:08 
Početnik

i kao sto mi nije bio cilj da osobe koje su mpp spremile za manje vremena uvrijedim tako mi nije ni cilj kolege koji tek trebaju izaći za ispit da uplašim,svaki ispit se može spremiti,samo bolje da očekujete najgore a položite nakom mjesec dana učenja,a ne da si date 3,4 tjedna pa padnete,jedamput,dvaput pa položite na komisiji ili vas ruši profesor na komisiji,a vjerovali ili ne rušio je na komisiji,ali u 9 mjesecu.ja doduše nikad nisam došla do komisije u mom studenskom stažu,ali mislim da nije najugodnije iskustvo.zato učite,nadajte se najgorem i položite od prve :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 stu 2008 23:49 
Forumaš

judita25 je napisao/la:
ja sam učila iz obadvije bosnićeve knige,predavanje profesora S.Hrvoja,to predavanje obuhvaća i PZ i zakon o mjenici,rimsku k. i uredbu ,zakon o arbitraži,zakon o obveznim i stvarnipravnim odnosima u zračnom prometu,te pitanja sa pravokutnika. i zakon o strancima normalno da učenje varira od osobe do osobe,ja sam samo htjela naglasiti da ako vam ne bude trebalo samo 2 sata dnevno 3,4 tjedna da ima i nas takvi,i nemojte se osječati glupo,ipak nije lako zapamtiti kakvu opisnu formulaciju javnog poretka daje ZRSZ,da PZ ne sadrži odredbu o javnom poretku a da zakom o o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu odredbe o javnom poretku sadrži u čl.184 a glasi ODREDBE INOZEMNOG PRAVA ne primjenjuju se ako bi se učinak primjene očito protivio javnom poretku RH.i tako za zaobilaženje zakona,normalno da neće pisati na hr,već fraus legis,te opet za PZ.ZRSZ,i zakon o arbitraži... te litispendencija..nije mi bio cilj nikoga uvrijediti,oni koji su spremili ovaj ispit sa navedinom satnicom,očito nisu apstinirali i moj naklon njima :bow

Ma ok je kolegice,ja se nisam uvrijedila,niti bi se itko trebao uvrijedit i znam kako je težak postao ovaj ispit i bit će još teži jer će se dodavat još neki materijali,zato polažite što prije :thumbsup i sretno svima koji to sad uče i polažu :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2008 10:57 
Početnik

predavanja od prof.se mogu kupiti u skriptarnici preko puta faksa.ja sam dođuse uzela Sajka i ove naslove koje je profesor obradio učila po sajku.tako je meni osobno lakše.i normalno nabavite sva pitanja koja su se pojavila na pismenom i naučite koje godine je neki zakon donesen,jer kad vas pita domaće ili strane izvore mpp obavezno je reći i godinu donošenja,i ništa ne preskačite.pita se sve i knjige i svaki zakon i rimska i uredba i NYK,i usmeni traje i traje i traje...i da ponekad su prva pitanja na usmenom ono što se nije znalo na pismenom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 stu 2008 23:51 
Forumaš

znaki14 je napisao/la:
3-4 tjedna, hmm...
Za prosječnog studenta mislim da su potrebna 2 mjeseca intezivnog učenja s obzirom na obimnu literaturu koju treba učiti s razumijevanjem i povezivanjem.
Ovaj ispit je sada jedan od težih na faksu i trba mu tako i pristupiti.

hebote,iznosim svoje mišljenje i svoja iskustva jer je meni konkretno toliko tribalo. netko je tražija da se reče koliko triba za naučit i ja sam samo prenijela svoje iskustvo. ispada da ja lažem po ovome! neka i drugi iznesu svoja iskustva i mišljenja da vam olakšaju. ne znam je li u međuvremenu ubacio još kakvu literaturu osim bosnićevih knjiga,zakona,nyk,rimske i uredbe jer su govorili da će ubacit i haške konvencije kojih je Hrvatska članica.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 stu 2008 13:09 
Početnik

Ma jasno, treba se fokusirati na konkretne stvari. Malo sam gledao po portalu studenata Pf. u ZG i kažu da profesor detaljno pita BU 1 i RK pa i na to obratiti pozornost, a ne samo "proletjeti".
Ona skripta "152" ima dosta korisnih stvari u smislu formulacije pitanja na ispitu ali nikako učiti samo po njoj jer se iz nje ne može razumjeti materija već samo naštrebati, a ima i 30-40 % stvari koje ne pita, bar zasad.
Ma proći će i ovaj ispit i pa ćemo biti sve bliže kraju....
:grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2008 16:56 
Početnik

ta skripta sa pravokutnika se mora znati jako jako dobro.ona vam pomaže u savladanju pismenog,jer očekujte takva pitanja.pa kada i u pola noći znate koje se pravo primjenjuje u slučaju zajedničke havarije a nemate pojma koji je penis :cerek: zajednička havarija znajte da se na dobrom putu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2008 20:50 
Početnik

kolege, zna li tko da li se dodaje jos koja literatura za ovaj ispit, ako da i koja, za rokove u drugom mjesecu? :snijegp:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2008 15:59 
Početnik

Par postova gore je kolegica iscrpno navela literaturu i mislim da ne bi trebalo biti izmjena za ovaj rok, niti prije roka u lipnju kad završavaju predavanja u ovoj akademskoj godini. Bilo bi logično da tada ubaci nešto novo s obzirom na literaturu na prav. fax. u ZG ali nikad se ne zna... :tenk

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 sij 2009 00:26 
Sega mega kul forumaš bez života

Vidim da Spin spominje vježbe iz Međunarodnog,zanima me jel zapisuje i daje li potpise bez problema?
Meni su rekli da profesor drži vježbe i predavanja zajedno,1-2 puta mjesečno.
Za predavanja znam da je točno ali za vježbe nemam pojma,a ne bih volila ostat bez potpisa.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2009 18:17 
Aktivan

bube je napisao/la:
ivančica je napisao/la:
LJUDI JA SE PRVI PUT SUSREĆEM S OVIM. JELI TEŠKO? kAKVI SU PREOFESORI? :scared

Malo pogledaj po prethodnim stranicama,naći ćeš nešto sigurno korisno :mig:

dal pita konvencije na usmenom? :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2009 00:25 
Aktivan

amotamo je napisao/la:
Da,itekako pita,u biti najviše te pita tamo di si na pismenom bio najtanji.
Što se tiče vremenskog perioda o tome je nubulozno raspravljat,jer nismo svi jednako pametni,utrenirani za učenje,treba uzet u obzir da li je osoba pod stresom i dr probleme i tek onda se može izvest nekakav zaključak za koliko se može spremit ispit,btw moja procjena je 90-110 sati efektivnog kontuiranog učenja.

Btw ko može učit efektivno 5 sati dnevno i tako 20-ak dana zaredom,skidam mu kapu do poda :bow ,ja nemogu,moj je limit maximalno 3 ure.

A priče da se za 20 dana po 2 ure dnevno ovo može spremit su iste ka da ću ja za misec dana treniga bit na 100m brži od Bolta :) .

a jeli sipituje sikirić? ili samo ona? :evil:
ko je bolji?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2009 23:59 
Forumaš

A priče da se za 20 dana po 2 ure dnevno ovo može spremit su iste ka da ću ja za misec dana treniga bit na 100m brži od Bolta :) .[/quote]

ok ja sam ta koja je to u 3 tjedna spremila i ja lažem. zdovoljni??????
i slušaj,možda ti ne možeš,a ja sam to naučila jer me je to jako zanimalo,dok npr. za upravno mi je tribalo i više nego nekom drugom i to 10-ak dana više,jer me to primjerice ne zanima i nemam baš nikakvih afiniteta prema tome.
neću ulazit jeli se od 9.mj. 2008. ispitna materija proširila ili ne,jer ako je sigurno da triba i više učiti.
ovo su samo moja iskustva s tim ispitom,i svatko od vas može izniti svoje al ne triba se nekoga prozivati i indirektno nazivati lažljivcem. eto toliko od mene i puno sriće svima s ovim ispitom!
pozdrav! :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2009 23:02 
Forumaš

afrodita je napisao/la:
Ljudi koji su polozili na ovom roku ucili su 1,5 - 2 mjeseca, po 5 sati dnevno - cast izuzecima za krace ucenje ( cuda se dogadjaju )! Pita onaj dio gradiva iz kojeg ste najlosije napisali...Pita puno i ako se spetljate, za to se zalijepi...

e,a daj samo mi reci da li pita haške konvencije samo nabrojat ili se i one baš moraju naučiti. zanima me jer kad sam ja u 9.mj to polagala trebalo ih je samo znati nabrojat al su i jedno i drugo "pritili" da nam je bolje da to šta prije položimo inače će nam se literatura dosta proširit,najviše za te haške konvencije pa eto čisto me zanima da li su svoje prijetnje proveli u djelo. :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2009 20:07 
Početnik

Evo da se samo malo osvrnem na zadnji rok.
Pismeni opće nije bio toliko težak,od cca 35 studenata šta su pisali,njih 10-ak je prošlo,na usmenom nekih 8 ili 9.
Što se tiče ispitivanja i profesorice bila je MAXIMALNO korektna,ipitivala je po maximalno 15-20 min,dok sam ja sluša prošla su dvojica a jedan je pa,što se tiče obujma znanja profesorica netraži u detalje i stvarno je korektna,traži da se zna bit i tu nema kompromisa,jako je strpljiva i izvlači sa podpitanjima ako vidi da student išta zna o tom području.
Naglasak stavlja na ona pitanja koja niste zadovoljili u testu (i obično sa njima kreće ispitivat),tako da je moj savjet da to prođete prije usmenog,ako se nadate prolazu na pismenom.
Svaka pohvala za profesoricu.

Što se tiče spremanja ispita,ZRSZ trebate odlično poznavat i tu stvarno nema kompromisa.
Urebu 44 i BO1 + rimsku isto tako (pozornost obratit na razlike 44 i bo1),ostalle zakone šta ih možete naći na ovim stranicama treba znat ali ne baš kao gore navedene.

e da i nastojte učit s razumijevanjem(sami sebi sastavljajte primjere),ide sporije al kad skužite puno je lakše kad ponavljate.

Eto toliko od mene :thumbsup ,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2009 22:54 
Aktivan

amotamo hvala na savjetima! Ajd please ako znaš stavi pitanja sa pismenog. Od velike je pomoći kad pripemas ispit! I jel ti znaš šta o promjeni literature? Čula sam da bi se trebala mijenjati! :blackeye

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2009 23:12 
Početnik

Da i kreće literatura od Sajka,ali materija je u biti ista,temlj su ZRZS,uredba 44,BO1 i rimska konv. + ostali zakoni.

Jedina glavna razlika je taj povjesni dio.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2009 15:19 
Početnik

malo sam zbunjen - sto bi to bilo BO1?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2009 15:23 
Početnik

I ja , još više... :ajme

poznata mi je samo kratica : " BU I. " - Briselska uredba I. .
Bilo u 5.) pitanju(domena EU MPP) na roku 26.02.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2009 16:08 
Početnik

ispit od 26.02.2009.

1. MPP- OPĆI DIO
a) Što je javni poredak i kako je određen u unutrašnjim izvorima mpp-a?
b) Kako ZRSZ def. institut renvoi?
c) Navedite rješenja ZRSZ-a o mjerodavnom pravu za oblik pravnih akata te iznimke od općeg rješenja.

2. PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
a) ZS- čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
b)ZS- rad temeljem poslovne dozvole
c) ZRSZ aktorska kaucija

3. MEĐ. PRIVATNO PRAVO- POSEBNI DIO
a)ZRSZ- koje je pravo mjerodavno za pravnu i poslo. sposobnost fizičke osobe?
b)ZRSZ- sklapanje dipl-konzularnog braka
c)PZ- koje je pravo mjerodavno za ugovore o iskorištavanju brodova?
d) ZOSOZP- koje je pravo mjerodavno za način plaćanja prevoznine u ugovoru o prijevozu stvari zrakom?

4. MEĐUNARODNO GRAĐ. PROCESNO PRAVO I PRAVO MEĐ. TRGOVAČKE ARBITRAŽE
a)ZRSZ- kad je hrvatski sud nadleđan u sporovima o imovinskopravnim zahtjevima?
b)ZRSZ- kad je hrv. sud nadležan za raspravu nepokretne imovine državljanina RH
c) NYK- ostavlja li konv. mogućnost izjavljivanja rezervi? Ako da, navedite konv. rješenja.

5. EUROPSKO MEĐ. PRIVATNO PRAVO
a)Rimska konv
aa) polje primjene prava mjerodavnog za ugovor
ab) kako navedena konv. uređuje pristanak i materijalnu valjanost
b) Uredba Vijeća br. 44/2001
ba) kako je normirano "prebivalište pravnih osoba"
bb) litispendencija : usporedite odredbe ZRSZ i BU I.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2009 16:09 
Početnik

BU I. je naziv za Uredbu Vijeća br. 44/2001

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2009 16:44 
Početnik

E da službeno je kratica BU1 a ne BO1,meni nekako bilo lakše zapamtiti BO1,pa tako i napisa,sry :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2009 14:02 
Aktivan

kolko treba za prolaz od tih 5 pitanja koja su na pismenom,dal moraju sva ona pod pitanja biti odgovorena da bi se priznalo jedno cjelo kao točno?ima ko kakv iskustva?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2009 20:31 
Početnik

zakkluso je napisao/la:
teac602 je napisao/la:
ima 5 pitanja i sva su pod a,b,c.. tako da treba ima polovicu na pitanje i polovicu na cijeli test, ja mislim.recimo ako je pitanje pod a,b,c i d za 'prolaz' na tom pitanju trebas imati točno recimo a i b (pola), a za cijeli test treba imati kad se zbroje sva pitanja - polovicu od max bodova.

jesi prošla pismeni?a usmeni kakva je tamo situacija?

Na usmenom pita pitanja koja nisi napisa uopcu ili nisi dobro napisa u testu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2009 15:56 
Forumaš

Trebam pomoć. U velikoj sam dvojbi što pripremiti za prvi rok u 6. mj. Rok iz MPP-a je 18.6., ako počnem učiti u 5. mj., stignem li sve to pripremiti za taj rok i hoće li te promjene s tim povijesnim dijelom nastupiti odmah na prvom roku ili nešto kasnije? I još nešto... Odakle je najbolje učiti, a da je se može proći s obzirom da nemam 2 mjeseca za pripremanje (kao što sam vidjela da su neki pisali da treba toliko vremena)? Dosta mi je hitno ovo pa ak netko može još danas napisati odgovor jer mi sutra jedna cura ujutro ide prijaviti ispite. (Ako ne bude odgovora danas, slobodno ga napišite koji drugi dan, trebat će mi ovakva informacija). Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2009 16:54 
Početnik

Ja sam čula da će te promjene biti na pismenom tek od 9mj, navodno je tako rekla prof. na predavanju.Kad sam ja spremala mpp, prvo sam učila najteže stvari jer teže ulaze u glavu, tek nakon jako puno ponavljanja ( BU I., Rim, NYK i zakone), dok je Bosnić puno lakši u odnosu na konv. i zakone.Položila sam bez problema, doduše nakon dugo učenja, ali nisam se zavlačila s ispitom.

Moj savjet bi ti bio jako pritisnit sa konv. i zakonima a paralelno s tim isčitavat Bosnića.Taman da i ne položiš na prvom roku drugi rok je sigurno tvoj ( a on je za 2 ili 3 tjedna)jer ćeš lakše popunit rupe iz Bosnića do sljedećeg roka dok ako ostaviš europsko ili ga slabije naučiš teško da ćeš to stići jer je zaista teško za učiti.nemoguće je drugačije formulirat rečenice od konv teksta a za to jednostavno treba vremena.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2009 21:01 
Sega mega kul forumaš bez života

Nisam bas najbolje skuzio,ispit u 6-i mjesec,iz kojih materijala se uci?
Vidim da se spominje i Bosnic,i konvencije...ako nije frka,bio bih zahvalan da netko nabroji sta sve trebam nabavit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2009 21:41 
Početnik

Bosnić ( dvije knjige), NYK, Uredba Vijeća br. 44/2001, Rimska konv, Zakon o arbitraži, Pomorski zakonik, Zakon o mjenici, Zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnoj plovidbi ( zakone samo određene članke)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 tra 2009 17:03 
Početnik

Htjedoh reći da još nisam položila MPP, doduše izašla sam ga samo jednom, ali mi je trebalo mjesec dana samo da ga prođem, podcrtam, iščitam :beeelj:
Sad ga doslovno štrebam napamet, kako da drugačije popamtim sve ove nebitne informacije?
Kad si na usmenom, jesu li pitanja opširna i zahtjeva li opširne odgovore? Jeli profesorica smirena ili vlada nervozna atmosfera?
:wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 tra 2009 17:08 
Početnik

Iza svakog članka je objašnjenje tog članka, zanima me jeli na usmenom profesorica traži da isto tako objasniš te članke... primjerice tamo gdje se spominje cesija, poslovodstvo bez naloga, pravne osobe, sposobnosti... to isto sve moram znati objasniti jer se spominje u nekom članku??? :rambo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 tra 2009 19:15 
Početnik

Dobije se pitanje npr mjerodavno pravo za uvjete za sklapanje braka.Treba samo navesti članak bez objašnjavanja.Ona može postaviti podpitanje npr o kojoj je kumulaciji riječ i šta to znači.Odgovor bi bio da je riječ o distributivnoj kumulaciji i treba reći da to znači da svaka osoba po svom pravu treba ispuniti uvjete za sklapanje braka ( npr. Hrvatica i Talijan) ona po hrvat., on po talijanskom , za razliku od potpune kumulacije gdej je situacija drugačija. Ovo je JAKO često pitanje na usmenom.

Znači na pitanja iz mjerodavnog prava treba samo navesti članak ( ne nužno od riječi do riječi) ali da se pravilno navedu poveznice.

Bez obzira iz kojeg se dijela dobije pitanje na usmenom, svako pitanje je krajnje jasno, precizno bez ikakvih klopki.Koliko sam ja skužila krene ispitivat s europskim, pa zakone pa nadležnost i tek onda Bosnić prva knjiga ( najčešće mjerodavno pravo, rijetkost je da se dobije pitanje iz prednjeg dijela)

Što se same prof tiče ona je izuzetno korektna,mirna, strpljiva ne prekida dok se odgovara tek nakon što se da odgovor pojasni ako je krivi i kaže točan.Traži znanje i nema nikakvog provlačenja.Stvar je u tome što je ispit opsežan i težak i jednostavno treba vremena da se nauči i da sva ta materija sjedne. Ima previše podataka, previše sličnih a opet različitih stvari a da ne pričam oni zakoni ( meni osobno je to bilo najgore) se moraju nabubat napamet i nikako drugačije.
I još jedna stvar , pismeni je jako bitan onaj tko dobro napiše pismeni nema razloga za strah na usmenom.Sa mnom je odgovarao jedan dečko koji je dobio 4 iz pismenog i na usmenom je zaista dobro odgovarao sve do nadležnosti ( Bosnić 2), brkao je nadl. i mjerodavno pravo ( što je jako velika greška) a i sama prof smatra te dvije knjige osnovom osnova i tko je tu klimav loše mu se piše.Ja sam mislila da će ga srušit, ali nije srozala mu je ocjenu i rekla da je za njega bolje da stanu jer ako nastavi neće dobro završit.

eto to je sve od mene nadam se da sam bila od pomoći ,sad kad pogledam šta sam sve napisala pa ovo je duže od propovjedi :3 ha,ha

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2009 09:58 
Početnik

ISPIT OD 04.0.2009.
[color=#000000]

1.)OPČI DIO
A)LEX CAUSAE
[/color]
B)DA LI JE PO HR MPP-u DOPUŠTENA REVIZIJA ZBOG NEPRIMJENE MJERODAVNOG ST.PRAVA
C)RENVOI

2.)STRANCI
A)DOKAZIVANJE IDENTITETA U HR
B)POTNI LIST ZA STRANCA
C)APATRIDI-IZVORE KOLIZIJSKOG PRAVA U HR I OSOBNI STATUT PO ZRSZ-u

3.)POSEBNI DIO
A)UGOVORNI IMOV.ODNOSI BRAČNIH DRUGOVA-ZRSZ
B)PRAVNA I POSLAOVNA SPOSOB.FIZ.OSOBE-ZRSZ
C)U.O OSIGURANJU U Z-PROMETU-ZOSOZ
D)L.BANDERAE BROD-PZ

4.)MGPP+MTA
A)PERPETUATIO IURISDICTIONIS PO ZRSZ
B)POSVOJENJE-NADLEŽNOST PO ZRSZ
C)NYK-U. O ARBITRAŽI + VRSTE U.O ARBIT.

5.)EMPP
A)RIM.KON.-"IZBJEGAVAJUČA KLUZULA"NORMIRANJE PRINUDNIH PROPISA
B)UREDBA V 44/01.- FIZ.OSOBE MJERODAVNO PR. + LITISPENDENCIJA POREDBA SA ZRSZ-om

:seewhy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 svi 2009 20:43 
Početnik

Bok! Na usmenom ispitu u utorak profesorica je na uvidu ispita rekla da se literatura širi na prvu Sajkovu knjigu, bez povijesnog dijela! Eto, al provjerite informaciju još kod nje! Inače ja sam prošla MPP iz prve, nije lako, al nije ni preteško.... Nabavite primjere prijašnjih testova da vidite kakav je pismeni, a i pitanja se znaju ponoviti!!! A usmeni, pita šta nisi znao na usmenom i ono šta joj padne na pamet... nema pravila... Pita puno 5-10 pitanja, ali je fer i korektna!! Sretno svima....
Unika je napisao/la:
Navodno je i ovo što pričaju studenti. Odakle njima ta inf?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 svi 2009 14:05 
Početnik

evo, osobno nam je rekla profesorica nekidan na pismenom...širi se na prvu Sajkovu knjigu, gdje Sajko više obrađuje kolizijska pravila i javni poredak...povijesni dio ne...zatim, razlika u odnosu na Bosnića su one promjene u Pomorskom (PZ 2004.), te nešto u vezi stranaca (koliko sam ja shvatio vrste boravka stranaca su različite u odnosu na Bosnićevu knjigu, pogledati Zakon o strancima; te stjecanje nekretnina od strane stranaca- to isto provjeriti, čini mi se da su otpale one obje pretpostavke, dozvola i suglasnost Ministarstava--- da li je onda samo uzajamnost pretpostavka?, ako netko zna neka odgovori!)... moje mišljenje je da je ona skripta po pitanjima solidna građa, čak i što se tiče ovih dijelova od Sajka, jer pitanja o kolizijskim pravilima i javnom poretku ima na nekoliko stranica...!
Ako ima još što, zaboravio sam...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: