Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 17:45.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 tra 2011 14:07 
Forumaš

pitanja s ovog roka...
opći dio
a) mancini, neostatutarno učenje
b) haške konvencije koje su na snazi
c) renvoi
d) promjenjivost statuta i moguća rješenja

pravni položaj stranaca
a) stjecanje vlasništva nad nekretninama od strane stranca
b) višestruko državljanstvo
c) kada se izdaje putni list za stranca

posebni dio
a) mjerodavno pravo za kvazikontrakte
b) mjerodavno pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
c) zosozp - mjerodavno pravo za oblik ugovora
d) pz- mjerodavno pravo za naknadu štete zbog sudara brodova

međ. procesno pravo, arbitraža
a) posebna pretpostavka priznanja stranih sudskih odluka o osobnom stanju državljanina RH
b) za- tužba za poništaj pravorijeka
c) tko može donijeti arbitražnu odluku da bi ta odluka bila arbitražna u smislu NYK

europsko pravo
a) rimska konvencija
aa) polje primjene mjerodavnog prava za ugovor
ab) nesposobnost po konvenciji
b)uredba vijeća br. 44/2001.
ba) dopušta li BU1 ispitivanje strane odluke s obzirom na njezin sadržaj. ako da, pod kojim okolnostima
bb) litispendencija: usporedba po zrs-u i bu1

usmeni: skrbništvo po BU1, prethodno pitanje, uspredba oblika ugovora u općim odredbama i zračnoj plovidbi, mjerodavno pravo za odnose roditelja i djece, stranci i stalni boravak (može li napuštat državu, na koliko dugo - rokovi 6 i 10 mj, i 1 god.), aktorska kaucija, pristanak i materijalna valjanost po rimskoj konvenciji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2011 07:56 
Početnik

evo kolege prvo da vam kažem danas nema predavanja ni ispita,radi samo referada-tako rekle tete jučer u referadi.a sad da podijelim iskustva s ovog ispita.na pismenom je bilo 18 pitanja ja sam riješila 15,nisam napisala povijesno pitanje,kvazikontrakte i promjenjivost statuta.učila po big joe skripta uz neka pitanja iz skripte jade,ali big joe dovoljan.a za usmeni skripta sajko od 46 stranica i pitanja big joe sajko.ona pitanja koja niste napisali u pismenom jučer je neke pitala,mene ne.skoro svakog krene s pitanjem iz sajka to joj je dosta važno,ali ekipa je prolazila i bez sajka ,pod uvjetom da su sve drugo znali.profesorica je jako korektna i pomaže i ugodna,i jučer je stvarno izlazila u susret onima kojima je 3.put.no moram reći da stvarno ljudi ne uče i da onda šire takve dezinformacije.evo ja sam učila ovaj ispit 3 i pol tjedna,ali stvarno učila,knjige ni vidla i dobila 5.bitno je samo ponavljati jer se inače zaboravi.nadam se da sam pomogla i sretno svima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2011 08:24 
Forumaš

grizerep je napisao/la:
Abondazieri, ok - rokovi od 6 i 10 mj su za napuštanje države (6 jednokratno odnosno 10 ukupno, u više navrata)... a jedna godina? Pliz podsjeti me (nas) :mig:

Čl.84. ZS - Stalni boravak prestaje strancu ako se iselio iz RH ili neprekidno boravio u inozemstvu duže od godinu dana.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2011 16:57 
Početnik

Imam jedan dobar savjet za sve one koji će ovaj predmet slušat sljedeće godine, više nema profesora samo profesorica Ines drži predavanja i vježbe pa svima preporučam DA IDU NA PREDAVANJA I VJEŽBE !
Predavanja su jako korisna, profesorica super objašnjava, posebno opće institute koji su jako komplicirani, uz to svi oni koji su išli na predavanja a očistili su raniju godinu mogu izlazi na 2 kolokvija i na taj način se riješit mpp-a već početkom 5. miseca, uz to kolokvi su SAMO PISMENI što je puno lakše položit. Onim sudentima koji nisu riješili raniju godinu i nisu mogli izać na kolokvi, ove godine (a vjerovatno će biti i iduće) profesorica je dala mogućnost predroka već polovinom 5. miseca i taj predrok je SAMO PISMENI.... ja i svi koji smo redovito išli na predavanja smo ovaj prdmet za kojeg svi kažu da je najteži na 4. godini riješili bez muke i svi sa visokim ocjenama.... PROFESORICA STVARNO CIJENI DOLAZAK NA PREDAVANJA I VJEŽBE, zato to preporučam svima.... SRITNO :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2011 19:57 
Početnik

tea0501 je napisao/la:
Josipa22 jeli na taj predrok mogu isto izać samo oni koji su bili na predavanjima?

Da, taj predrok je samo za studente koji su cilu godinu išli na predavanja i vježbe a iz nekog razloga nisu izašli ili mogli izać (zbog toga šta nisu očistili raniju godinu) na kolokvij... baš je danas bia

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 svi 2011 11:46 
Forumaš

propalica je napisao/la:
šta mislite ljudi jel mi dosta sajko i ova skripta za spremiti ispit?

Evo ja ti mogu reć kako san ja učila i dobila 4... baza mi je bila BIG JOE skripta. Prošla sam sve knjige al samo po pitanjima iz skripte, nešto dopunila, npr. renvoi, kolizijska pravila, ublaženo djelovanje javnog poretka, kvalifikacija.... uglavnom ona pitanja di imaš malo više pričat amo reć (iz općeg dijela i sajka najviše). Meni su knjige stvarno bile potrebne jer pošto sam se već odlučila na skriptu tribale su mi da pojasnim neke stvari, teško je povezat samo na temelju skripte koja je pisana po pitanjima.
Ja sam se čudila kako mi može skripta od 70ak strana bit dovoljna za položit ovakav ispit, ali uz dopunu iz knjige stvarno jest, najbitnije stvari su u njoj, i usprkos tome opet ti triba misec ipo dana da sve sjedne kako triba (bar meni). Prvi put sam učila 3 tjedna, položila pismeni, ali tresnila usmeni, na sljedećem roku nisam imala nikakvih problema.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2011 14:41 
Veteran

abondazieri je napisao/la:
propalica je napisao/la:
hvala ti puno pa istina teško je bilo što samo iz skripte učiti a pogotovo ovako velik ispit pa i ja ću ići tvojom metodom,a opet iz ovih knjiga je teško uhvatiti bitne stvari...

da, al nema šanse da bez skripte skužiš šta je bitno, jer sve izgleda bitno. meni je nekoliko dana otišlo na uspoređivanje skripte sa knjigom i na dopunjavanje, stvarno dobro dođe pročitat sve po knjizi (osim ako ne misliš bubat napamet, a to je debilana u ovom slučaju), isto možeš pogledat skriptu od jade, tamo ima par pitanja koja fale u big joeu. meni se ta metoda djelovala najjednostavnija i stvarno sam naučila tako. sretno!

o pa ne mogu ti ja nabubat napamet i puno manje ispite,krenuo sam sa sajkom pa ću na skripte.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 svi 2011 09:40 
Forumaš

jedna mala je napisao/la:
je li to sve iz saika???

yes... s tim da povijesni dio neko uči neko ne, on je navodno za veću ocjenu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2011 18:17 
Veteran

leptiricaa je napisao/la:
ajme,ja san pocela ucit,citan sajka...pa cu se bazirat na skripte...i dopunjavat...ovo je uzas ! ne treba ucit ove zakone sto su iza?

uglavnom ti je sve potrebno iz zakona sadržano u skripti ali ne bi bilo loše da pročitaš zrsz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2011 14:55 
Aktivan

antonnella je napisao/la:
propalica je napisao/la:
ajmo ljudi jel tko bio na ispitu danas kakva su bila pitanja?

mozes ic u profesorice i uzet sve ispite unazad 2 godine. pitanja se ionako vrte :)

:sok:
Jel ovo ozbiljno?
Dođem kod nje i kažem: ''dobar dan, možete mi dat prijašnje ispite?'' :sok: :oops: :sok:

da, ja bila, ona mi isprintala sve od 2009. do zadnjeg roka... bez ikakvog problema... jos malo popricas s njom itd... :)
i ja sam se cudila, ali profa je sta se toga tice ok, kaze da pitanja ionako nisu tajna ;)
sad jedino ne znam, ja sam bila na konzultacijama, a ona je objavila na stranici od faksa da konzultacija nece bit tokom ispitnog roka... tako da uvati je kad je ispit i zamoli :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2011 08:47 
Aktivan

Posebni dio itd.... Uglavnom sam radio i uspoređivao po skriptama (i položio :grin: hvala Jade, Big Joe i ostali :cheers ), ali da - to bi uglavnom bio Bosnić... Za opći je dio dobro pogledati Sajka, koncentrirati se na dijelove gradiva koji su popisani već na Nasciturusu... A za Sajka su stvarno OK skripte koje se spominju ovdje, na prethodnim stranicama (skripta 152 :thumbsup itd.). Doduše, dobro je imati i originalnu literaturu - iščitati je brzinski na početku učenja, a kasnije pomoću nje nadopunjavati i pojašnjavati si gradivo iz skripta.

Pitanja s prethodnih rokova (npr. unatrag godinu i pol-dvije) su dobar orijentir za rad po skriptama, pogotovo za pismeni, ali i za usmeni (mada je za usmeni dobro pokriti gradivo i nešto šire i sustavnije - pomaže ako vas profa pita da nešto povežete i sl.).

Konačno, profa jest zahtjevna, ali je korektna i OK. Stoga - učite, al bez straha, može se to :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2011 13:26 
Aktivan

sanja je napisao/la:
Hej, molim neku dobru dusu da mi napise dal je ispit 27. ili 28. u 9 h! Uopce ne mogu otvoriti liste, ne znam sta se dogadja!
Hvalaunaprijed!

28. u 9 h ! moze li mi neko napisat sto triba o Hubberu ??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2011 14:16 
Aktivan

Hvala puno.
Ne znam za Hubbera, ja ni ne ucim taj povijesni dio!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2011 18:09 
Veteran

propalica je napisao/la:
grizerep je napisao/la:
Trebalo bi i povijesni dio, u smislu da je i to pitanje koje nosi bodove (i profa je rekla da je, u tom smislu, povijesni dio pitanje ko i svako drugo). Jest da je naglasak na drugim stvarima, al pov. dio je ko znati nabrojati haške konvencije ili unutarnje izvore hrv. mpp-a - dobro dođe :mig:

Huber - nizozemska škola, 17.st. Smatra se ocem modernog mpp-a. U djelu Praelectiones iuris civilis (1689.) obrađuje, između ostaloga, SUKOBE PRAVA i postavlja tri načela:

a) zakoni svake države vrijede unutar njenih granica i obvezuju sve njene podanike, ali ne djeluju izvan njenih granica
b) podanici države su sve osobe koje se nalaze unutar njenih granica
c) vladari države dozvoljavaju iz učtivosti da pravo koje se primjenjuje u državi gdje je doneseno i drugdje zadržava pravno djelovanje, ako ne šteti državnoj vlasti ili pravu drugih vladara ili njihovih građana

Ovo c) odnosi se na teoriju/učenje o comitas gentium, kojim se ublažava teritorijalitet važenja prava, u smislu da se strano pravo u drugim državama primjenjuje iz međunarodne učtivosti, koja je prešutno dogovorena između naroda.

na prošlom pismenom pitanje je bio huber a drugo je bilo pitanje nabrojati sve haaške konvencije koje su u hr. na snazi.

e ,a jel ih je 8 ili 9 ? tih konvencija ?

9 konvencija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2011 00:23 
Aktivan

zapravo ih je 10. kaže profa, provjereno.

1. HK o građanskom sudskom postupku (1905./1954.)
2. HK o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava (1961.)
3. HK o sukobu zakona u pogledu oblika oporučnih raspolaganja (1961.)
4. HK o dostavljanju u inozemstvo u građanskim i trgovačkim predmetima (1965.)
5. HK o izvođenju dokaza u inozemstvu u građanskim ili trgovačkim stvarima (1970.)
6. HK o zakonu koji se primjenjuje na prometne nesreće (1971.)
7. HK o zakonu koji se primjenjuje na odgovornost proizvođača za svoje proizvode (1973.)
8. HK o olakšanju međunarodnog pristupa sudovima (1980.)
9. HK o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece (1980.)
10. HK o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju, ovrsi i suradnji u odnosu na roditeljsku odgovornost i o mjerama zaštite djece (1996.)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 14:30 
Aktivan

Objasnite 2 pravna pitanja kojima se bavio A. Schnitzler???

Help!!! ja ovo ne mogu nigdi nac a sutra mi je ispit!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 15:47 
Aktivan

grizerep je napisao/la:
Imaš na str.13 ove teme za skinut skriptu po Sajku (a mislim da na jednoj od ranijih stranica ima i "skripta 152", po kojoj sam ja radio). U obje je objašnjen Schnitzer (na dva odvojena mjesta, al su međusobno blizu), a kako sam ja shvatio, teme kojima se bavio su karakterističan sadržaj i i stupnjevita kvalifikacija.

hvala! :thumbsup

sad cu pogledat. imam tu skriptu od 152 po njoj radim sam taj povijesni dio poprilicno zanemarila... :oops:

reci mi jos je li ona na usmenom pita i van onih pitanja sta su sadrzana skriptama za pismeni (big joe i jade)???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 19:02 
Veteran

Babajarac je napisao/la:
Inso je napisao/la:
http://www.nasciturus.com/skriptarnica/doc_download/282-mpp-by-nova-generacija

MPP nova skripta :welcome

poštovani inso,

ova skripta od 57 stranica je dovoljna za "the MPP" ? :scared

pa ljudi moji, da li je to moguće ? ili se treba uz nju još učiti ?

hvala unaprijed

Za pismeni čak bi ti i mogla biti dovoljna ali moraš i sajka učiti za usmeni barem da možeš skužiti kolizijska pravila i poveznice,a ovako možeš proći na usmenom i sa skriptom ali ti je veći rizik od pada

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 19:24 
Aktivan

grizerep je napisao/la:
Imaš na str.13 ove teme za skinut skriptu po Sajku (a mislim da na jednoj od ranijih stranica ima i "skripta 152", po kojoj sam ja radio). U obje je objašnjen Schnitzer (na dva odvojena mjesta, al su međusobno blizu), a kako sam ja shvatio, teme kojima se bavio su karakterističan sadržaj i i stupnjevita kvalifikacija.

hvala! :thumbsup

sad cu pogledat. imam tu skriptu od 152 po njoj radim sam taj povijesni dio poprilicno zanemarila... :oops:

reci mi jos je li ona na usmenom pita i van onih pitanja sta su sadrzana skriptama za pismeni (big joe i jade)???

Ma to ti čak nije fizički u povijesnom dijelu, nego malo kasnije... mislim da je 60. i 65. str. u skripti 152.

Pita i izvan tih pitanja, zato je dobro imati npr. skriptu 152 za Sajka (pogotovo one dijelove koji su već navedeni u ovoj temi), pa ih po njoj malo detaljnije proći. Zalomi se, koliko sam skužio, i drugih pitanja, ali je kombinacija Big Joea, Jade i Sajka (odnosno neke skripte po njemu - 152 ili slično) dosta dobra osnova.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 19:49 
Aktivan

grizerep je napisao/la:

Ma to ti čak nije fizički u povijesnom dijelu, nego malo kasnije... mislim da je 60. i 65. str. u skripti 152.

Pita i izvan tih pitanja, zato je dobro imati npr. skriptu 152 za Sajka (pogotovo one dijelove koji su već navedeni u ovoj temi), pa ih po njoj malo detaljnije proći. Zalomi se, koliko sam skužio, i drugih pitanja, ali je kombinacija Big Joea, Jade i Sajka (odnosno neke skripte po njemu - 152 ili slično) dosta dobra osnova.

da nasla sam, hvala :)

inace ja sam relativno dobro naucila big joe i jad eu kombinaciji. ovu skriptu iz sajka sam citala i onako nesto malo sebi nadopunjavala, ne previse... pa vidit cemo!
ovaj predmet je glup, uopce mi ne ulazi u glavu, uzas!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 20:29 
Aktivan

ja san sajka procitala i kasnije se bazirala na skripte ,tako da opet nisan zapamtila puno van skripte ! hm...i cini mi se da nista ne znan ,a potrosila san vrimena na ovo.

je li i tebi sutra? ajme ja ne znan kako neki ovo uspiju dobit 5... ja strebetan i strebetan pa opet nista ne ulazi :(
mozda me sutra uvati lucidni trenutak pa dobro prode, ili ona bude blaga jer nas bude malo (a mislim da nas nece bit puno)...
strasno!

je,sutra mi je i ne znan ovo ...sad san zbunjena ,ne znan ni sto bo gledala vise..mislis da ce nas bit malo? jel odma isti dan bude onda usmeni ? ja ni ne znan sto bi htila...da bude odma il ne...bas san vise otupljena :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 20:49 
Početnik

Babajarac je napisao/la:
Inso je napisao/la:
http://www.nasciturus.com/skriptarnica/doc_download/282-mpp-by-nova-generacija

MPP nova skripta :welcome

poštovani inso,

ova skripta od 57 stranica je dovoljna za "the MPP" ? :scared

pa ljudi moji, da li je to moguće ? ili se treba uz nju još učiti ?

hvala unaprijed

skripta "nova generacija" ima sve što imaju ostale skripte samo šta je posložena i pregledna. U big joe imaš sedam pitanja i sedam odgovora o npr.apatridima, i to razbacanih po cijeloj skripti, a u novoj generaciji sedam istih pitanja na jednom mjestu i samo jedan odgovor. normalno da big yoe ima više stranica kada se mnoga pitanja ponavljaju po nekoliko puta....najbolje ti je uzet jednu i drugu skriptu i uspoređuj pitanja i odgovore pa ćeš vidit da je tu sve (OSIM "ZAKONA O STRANCIMA"), a ako slučajno nešto nije samo nadodaj... Big joe ima i duže odgovore u nekim pitanjima ali to je stvar osobne procjene jeli nešto dovoljno za odgovorit na pitanje ili ne....
nadam se da sam ti olakša dvojbu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 21:03 
Aktivan

je,sutra mi je i ne znan ovo ...sad san zbunjena ,ne znan ni sto bo gledala vise..mislis da ce nas bit malo? jel odma isti dan bude onda usmeni ? ja ni ne znan sto bi htila...da bude odma il ne...bas san vise otupljena :)

a na listi je troje ljudi pa sad ne znam... uz one sta su su pali pa prijavili, odgodili, i bolonjci kojih ne znam koliko je jer sam stari student... mislin ne vise od 10-15 da ce nas bit. mozda i manje. za razliku od 4.7. kad ih je na listi miljun plus 99% ljudi sta ja znam da su pali ili odgodili su prijavili za tad tako da... mozda bude milostiva :D
ja cu jos jednom ovo procitat veceras i idem lec, neman vise ni zivaca ni snage :(

az je napisao/la:
inače, ja san autor !nove generacije", profesorica me ispitavala 40 min, ne znam ni sam šta me sve nije pitala... sva su pitanja bila koja su obrađena u skripti, osim povijesnog dijela kojega nema a koji je bio na pismenom.... a za pismeni je rekla, doslovno "volim ovako konkretne odgovore". meni je ovaj predmet bija najteži od svih, a većinu vremena san provea slažući materiju (uz svu zahvalnost autorima big joe i jade jer su oni odradili glavni posao)... nadam se da sam vam olakša....pozz

40 min??? pa sta ona oce od nas??? :scared
koliko triba znat za 2??? :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 21:47 
Aktivan

az je napisao/la:
40 min??? pa sta ona oce od nas??? :scared
koliko triba znat za 2??? :mrgreen:

nemojte se bojat i paničarit bez veze... pita iz svakog poglavlja po nešto.... i sama se uključi u diskusiju, objasni ako nešto ne kužiš i tako vrime proleti.... jedna jako ugodna i susretljiva žena, meni simpatična.... nema ni mrvu zloče u njoj... ali sve ti je to uzalud ako nisi naučila i ako misliš izać na blef. možeš ti na taj način priskočit jedno poglavlje, ali ne i ostalih 5-6. profa je našla genijalan način kako da te natira da učiš. pismeni je svojevrsna selekcija, a ako to ne prođeš uzalud ti je šta je ona dobra i tolerantna jer tu sve staje.... jasno je da se svaki profesor može iživljavat i bacit i najboljeg studenta, ako želi. ali ona nije ta i to je najveća srića kod ovako teškog predmeta[/quote]

ne, ne ne mislim izac na blef. procitala sam bosnica 2 puta jos u 5 mjesec. sad sam 10ak dana bas ucila po jade najvise, dopunjavala s big joe skriptom sta mi nije bilo jasno i sa saikom. saika sam samo procitala i to malo sta sam nadopunila. ne znam buduci da su mi skripte bile baza malo me isto stra, jedino to. i sta sam se pritrgala tek zadnjih 10ak dana pa da mi se ne izmisa :roll:
al ako je ona ok i ako je to vise onako diskusija itd, onda mozda bude dobro. samo se triban do ujutro skulirat jer budem li ko sad... nista od mene :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 22:09 
Početnik

Trebate pazit; u novoj generaciji NEMA ZAKONA O STRANCIMA.... vjerojatno će bit naknadno nadodan ili ga preuzmite iz skripte big joe

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2011 11:19 
김정일

ja danas prosla :)

ovako rekla sam antoneli skenirat i poslat ispite sta sam uzela u profesorice, a ima ih 20ak... pa kad ih vec skeniram bi li mi neko moga objasnit kako ih mogu stavit na nasciturus u skriptarnicu?

eto da budemi ja kolegijalna :)

http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... rci-ispita

eto ga, sve je stavljeno na net, možet se zahvaliti kolegici :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2011 20:10 
Aktivan

POZDRAV!!
Ima li neko ko uci MPP?
Koja je literatura? Ja imam neku skriptu od 49 str. pitanje__odgovor i neke zakone i konvencije. Iz koje je knjige taj povijesni dio? I jos jeli isto gradivo za pismeni i usmeni?
Aj, kolege, molim odgovor hitnooooooooooooooooooooooo.
HVALA

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2011 21:08 
Početnik

isto je gradivo, al ja ti nebi baš preporučila da učiš samo po toj skripti jer je danas curu ispred mene i lika posli mene bacila i rekla da to tako nemože jer sajka nisu ni vidili a to je osnova.
ja san kombinirala knjige(sajko,bosnić) i skripte(jade i bigjoe), označila u knjigama ta pitanja šta se spominju u skripti i samo to učila, tako i konvencije i zakone.
povijesni dio dosta ti je naučit hubera, herta, waetchera, savignija, mancinia i onog zadnjeg sa B francuza
danas su u pismenome bila sva pitanja iz skripti, osim hubera, al ja ih nebi mogla svatit samo iz par rečenica koje pišu u skripti.
na usmenom ti je prvo pitanje obavezno sajko, i ako neznaš pitat će te ona još 2,3, ma i 4 al jedno iz sajka moraš znat. meni i kolegama npr. boravište, prebivalište, promjenjivost statuta, prethodno pitanje,pravo mj. za posvojenje, zajednička havarija, kad NE aktorska kaucija,rad temeljem poslovne i radne dozvole, kad se odbija priznanje odluke BUI,arbitrabilnost točno kako je navedena u ZA...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2011 13:43 
Aktivan

Puno hvala na odg.
Aj pliz jos mi reci koliko Sajko ima stranica i da li se mora sve naucit i je li taj povijesni dio iz Sajka?
Usput ,ja imam skriptu u kojoj je 1. pitanje JE LI PO HRV. MPP DOPUSTENA REVIZIJA ZBOG NEPRIMJENE MJERODAVNOG STRANOG PRAVA?
Molim te odg.
I kad je pismeni, jeli usmeni onda sutradan ili ?
THANKS

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2011 14:17 
Početnik

povjesni dio ti je iz sajka i o svakom liku imaš u prosjeku pola stranice a bit će ti jedno pitanje tako da ti se to ne isplati preskočit. ostalo iz sajka ima nekih 200tinjak (85-275) str al ja bi prvo pročitala pitanja označila naslov/članak pa onda učila. nešto ti se u pitanjima uopće ne spominje pa skroz preskočiš npr državljanstvo, autonomija stranaka.. a iz nekih lekcija će ti trebat samo dio. kad pročitaš sajka onda će ti bosnić 1 tj opći dio ZRSa bit laganini štivo za 2 dana, tamo su mi neke stvari ka npr javni poredak bolje objašnjene.
ZA, ZS vidiš koji se članci spominju u pitanjima i samo to radi, PZ,ZM, NY skoro sve, al ima nešto malo.
ajme neznan koja ti je to skripta al ja san iz skriptarnice skinula one big joa koji ima više pitanja i jade koja ima bolje odgovore na neka pitanja.

pismeni nam je bia u 8h a usmeni od 12.30 pa nadalje. pismeni traje sat ipo.

ja san ti ovako radila
1. SAJKO do 275 str (7dana-početak dok san pohvatala konce, skripte i sl)
2. BOSNIĆ 1 i 2 (4 dana)
3. PZ,ZOSOZP,ZM i ZS (2 dana)
4. ZA, NY (1 dan)
5. BUI (1dan)
6. Rimska (1dan)
i 10 dana ponavljanja i dobila 4

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2011 09:39 
Forumaš

win,ako imaš 7 dana nemaš se šta puno mislit udri po kakvoj skripti ,ostalo ne virujem da ćeš stić išta...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2011 17:18 
Aktivan

Ha, ha.................
Pitanje je hocu li i to stic!!!!
A probat cu, pa mozda uz to procitam Sajka, ako stignem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2011 18:14 
Forumaš

uz malo truda ćeš stić,uz puno sriće možda i prođeš pismeni a uz baš baš ludu sriću i usmeni..hehe ja ne bi mogla to naučit za tjedan dana ali good luck...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2011 09:11 
Veteran

win je napisao/la:
Hvala, ovo je zaista bio iscrpan odgovor, sad su mi neke stvari jasnije.
Ja sam mislila naucit skriptu i procitat Sajka,al jel mi bas potreban i Bosnic? S obzirom da imam 7 dana za naucit, mislim da za to necu imat vremena!
POZDRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAV

ako ćeš učiti iz sajka i skripte bosnić ti je nepotreban skroz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2011 06:52 
Forumaš

ja po novoj generaciji,s tim da gledam i big joe i nešto iz jade

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2011 08:47 
Veteran

win je napisao/la:
Hvala na ohrabrenju, al probat cu, pa cu vidit kako napredujem!
Znaci Bosnic bas i nije potreban?
Iz koje skripte vi ucite, osim Sajka?

pa skripte su odlično napisane tako da ti je bosnić nepotreban,ali iz sajka će ti sigurno biti par pitanja na usmenom a pogotovo ti je sajko potreban da bi skužila poveznice jer je to najbitniji dio ispita i kad to skužiš bit će ti puno lakše ostatak naučiti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2011 11:09 
Aktivan

Iskreno ja ne znam koje su to vase skripte, al moja ima 49 str. i 1. pitanje je JE LI PO HRV. MPP DOPUSTENA REVIZIJA ZBOG NEPRIMJENE MJERODAVNOG STRANOG PRAVA ? pa ide PREDMET BARTHOLO............
Imam jos Rim.konv.o mjer.pr.za ug.obveze
NY konv.iz 1958.
Zakon o arbitrazi i strancima neka izvucena pitanja i odg.
Uredba Vijeca o sud.nadl.priznanjui ovrsi u grad. i trg.pr.
I uz to bi samo procitala Sajka.
Treba li jos nesto?
Aj odg

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2011 13:03 
Forumaš

win pogledaj u skriptarnici tamo su ti sve..i nova i jade i big joe...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2011 18:36 
Aktivan

nema se tu sto posebno reci, pitanja su sva iz big joe skripte s tim da opci dio treba prosirit sa sajkom pod obavezno jer bez toga nemos nista...uglavnom pita skoro sve a pitanja koja su se cesce pojavljivala na ovom roku su izbjegavajuca klauzula i vrste, procesni javni poredak, promjena statuta, zaobilazenje prava, renvoi, ugl standardno, a sto se posebnog dijela tice, trebalo bi znat sve iz skripte, isto tako i za bui, becku i ny i to je dovoljno naucit cak i za dobru ocjenu tipa vrlo dobar :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2011 20:41 
Aktivan

Koje su to vrste izbjegavajuce klauzule, molim vas nek netko napise!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: