Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 16:37.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 16 ruj 2011 15:27 
Aktivan

opce se odnose na cjelokupno kolizijsko pravno upucivanje, a posebne na odredene kategorije vezivanja...podvrste posebnih su zatvorene koje upucuju na primjenu mjerodavnog prava, otvorene koje upucuju na primjenu najblize veze i trece koje iskljucuju primjenu nekog prava..otprilike

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2011 22:00 
Aktivan

Pliz jel mi moze neko odg. da li je usmeni isti dan i koliko to traje i ako se polozi upismeni, a usmeni ne, vridi li pismeni i dalje ili ne? I za pov.dio koji su najbitniji osim Hubera, Herta, Wreatcher.....
Al cesto pita Becku?
Ja sam cula da mi je uz ZA, ZS potrebna samo BU1,NYK i RK.
MOLIM ODG!!
Thanks

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2011 07:04 
Forumaš

win jeli ti uopće čitaš išta,ikakve postove napisane recimo na ovoj ili prethodnoj stranici,jer ako jesi nisu mi jasna tvoja pitanja ni najmanje...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2011 13:51 
Aktivan

A Jane doe, koji komentar. Naravno da citam, ali npr. meni su prijatelji rekli da je usmeni uglavnom sutradan kad ih ima puno, a ovde vidim da je isti dan. Onda vidim da spominjete Becku, a za nju su mi rekli da ne triba. Pa za ovaj povijesni dio mislim da si mi ti i rekla onih 6 sta su ka najbitniji, ali upravo na prethodnim str. sam vidila jos par drugih, pa mi nije jasno i zelim provjerit, s obzirom da mi je ispit za 3 dana, a tek sam procitala skriptu, od cet, znaci da u totalu 7 dana, pa ne znam sta pitat.
Aj pliz reci mi za prethodno pitanje sta triba rec s obzirom da govore da ne valja ona def.pr.odnosi iz dispozicije mat.norme legis cause.........
HVALA

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2011 15:37 
Forumaš

komentar je sasvim ok.ne može ti nitko od nas reći šta točno triba,jer te može pitat iz sajka,a ne mora,pa može biti da ti uopće ne bude povijesni dio a možda baš na tome inzistira.
pismeni je u 8 traje uru i po.zavisi koliko ih izađe,najprije idu ovi šta žele vidit ispit pa onda ispravlja pa onda usmeni,ako ih je puno usmeni bude sutra ako ne,onda isti dan popodne.MOŽE A NE MORA BIT.
neko kaže da je dovoljna skripta neko da bez sajka ne izlaziš jer odma baca..tu ima mali milijun faktora,sve ti piše na ovim stranicama znam da spremaš u malo vrimena ali ti nitko ne može reći to šta ti tražiš,stisni po skripti nauči koliko možeš i to je to..good luck

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2011 21:40 
Aktivan

Hvala na odg, ma znam da niko ne moze znat kako ce bit, ovisi sta me potrefi, al eto sta bude bit ce, probat cu. anyway, thanks.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2011 07:14 
Početnik

Alo, ekipa, sad sam u roku polozio mpp. Pa evo mali savjet, po mom iskustvu skripta je sasvim dovoljna, ali da bi se dobro razumila treba procitat i sajka. Profesorica je skroz korektna, ne treba uciti napamet, vec s razumijevanjem. Sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2011 14:17 
-Admin-

win je napisao/la:
Pozdrav!
Pitanja na usmenom su bila sva iz skripte, samo trba lipo sve to formulirat. Dobila 4, tako ljudi sretno. Moja pitanja su promjenjivost statuta, strane odluke o hrv.drzavljanima,poslovna dozvola, imovinski odnosi bracnih drugova, zajednicka havarija, po Rimskoj pristanak i mat. valjanost, , NY rezerve, ZA ovjera i polaganje kod suda,Uredba preb.pr.osoba i jos par, ne mogu se sitit ostalog.
Pismeni sam dobro napisala, a na usmenim sam znala sva pitanja. Prof. je bas korektna.

I iz čega si ti to na kraju spremala, jel ti bila dovoljna skripta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2011 18:50 
Aktivan

Dovoljna je skripta, Uredba, Zakon o strancima, Zakon o arbitrazi, Newyorska konvencija i Rimska plus povijesni dio iz Sajka. Ali sve triba dobro shvatit i znat par smislenih recenica.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2011 10:15 
-Admin-

jane doe je napisao/la:
bravo win..koliko si bila iscrpna u pitanjima toliko si i u odgovorima..bravo..čestitam..sve nejasnoće otklonjene..

Neznam zašto te to uopće iznenađuje, to je bilo za očekivati...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2011 07:30 
Forumaš

ja bi ti rado objasnila ali nisam kolegijalna,ni najmanje...ja sam samo tu kad mi nešto triba i onda imam 152 pitanja a kad položim onda mi se ne da zamarati više..srića pa sam toliko velikodušna pa ako me netko zamoli možda mu i odgovorim..ali evo tebi sad ne mogu jer idem na slijedeći ispit pa da vidim ima li ko tamo kolegijalan..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2011 11:57 
Aktivan

Ma necu se nastavljat, opet kazem ako nekog nesto zanima nek slobodno pita, ali ne razumin cemu takav stav. Lipo san rekla sta je meni bilo, pa sta jos, da nesto izmislin? Stvarno svasta. Nisan mogla detaljnije rec sta mi je bilo. Aj sad lipo reci sta vise da kazem, 100 puta sam u prethodnim postovima napisala odakle ucim i sad sta mi je bilo na usmenom i pismenom, tako da budimo realni sta se ima jos tu rec. Svima sretno na ispitu i tebi Jane doe!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2011 11:50 
Aktivan

win je napisao/la:
Ne vidim di je problem? Lipo san vam rekla sta je meni bilo na usmenom! Skripta od 49 str plus ono sta san nabrojala. Ne vidim razloga za ironiju!! A za ostala pitanja bilo bi dobro da vam se jave ostale kolege s obzirom da nisu ni govorili sta ih je pitalo po izlasku. Bez obzira na sve, pitajte me konkretno sta vas zanima, rado cu vam pokusat pomo!!. A u pismenom uobicajeno, Schnitzer, HK, iura novit curia, kvazikontrakti, ulazak stranaca u rh,renvoi i uzdrzavanje u rk, mjenica, pravo vlasnistva po uredbi, posvojenje,arbitraza polje primjene, retorzija, sve iz skripte. Ucila sam 6 dana i bilo je dovoljno. Nadam se da vam je dovoljno konkretno, pa nejasnoce otklonjene? Pozdrav

6 dana!!??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2011 14:02 
Aktivan

Da, ali od pet do subote sam citala skriptu, u ned navecer procitala konvencije i uredbu. Pa od pon do sri sam kao ponavljala sve to, ali bitno je da shvatis o cemu se radi, pa samo citaj, citaj i vidit ces da je bas lako jer dovoljno je da shvatis predmet pa svojim rijecima objasnis. Usporedo s dijelon o strancima citaj i zakon o stancima, a dok citas konv, i uredbu podcrtaj i sa strane stavi glavne razlike izmedu njih tipa jel dozvoljen renvoi, polje primjene itd. da ukratko znas najbitnije, a sta se tice ZOSOZP imas par caka za par slucajeva i napisi sebi npr. za preinaku,popravak broda -pravo mj.brodogradilista... Samo je bitno da poslozis u glavi najbitnije natuknice pa posli liko to lipo formuliras. Za dodatna pitanja slobodno javite. Ali sve u svemu, 6 dana je dovoljno, ja sam bas lipo naucila, tako sretno!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2011 14:46 
Aktivan

Usput, Jane doe no hard feelings, al zar nije logicno da pred ispit postavljam pitanja a to sto sam bas detaljna i nije neki problem,zar ne? ali vecina pitanja mi opet nije razjasnjena tako da ja jedino i mogu dat svoj osvrt na vlastiti ispit, a za ostala pitanja sam voljna pomoc ako mogu, ali sta da ja nadodam na vec napisane postove kad je jedina novost ono sta je meni bilo na ispitu. a ono sta mi je bila nepoznanica i ostala je i dalje. Tako da stvarno ne vidim sta bi jos vise trebala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 11:58 
Veteran

win je napisao/la:
ZA ANTONELLU:
- skripta od 49 str.
- Rimska konvencija
-Newyorska konvencija
- Uredba Bruxelles 1
- Zakon o strancima
- Zakon o arbitrazi
- pov. dio iz Sajka ukratko o tereticarima

win, hvala...

Ta skripta jel to Big Joe ili Nova generacija? :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 15:44 
Aktivan

antonnella je napisao/la:
win je napisao/la:
Iskreno ne znam, ali znam da je skinuta sa nasciturusa i 1. pitanje je da li je dozvoljena revizija zbog neprimjene stranog mjerodavnog prava.
Ali pretpostavljam da je to ta cuvena nova generacija, kao preglednija od big joe i jade, skracenija.

Nope, čini se da je ipak Big Joe

Ali nijedna nema 49.str.???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 19:22 
Aktivan

I dalje ne znam, ali ima 49 str , bez ovih dodataka - Zakon o strancima, o arbitrazi. uredbe i konvencija, ali sve skupa oko 80 str. Uglavnom sastoji se od opceg i posebnog dijela,stranaca, mgpp i Sajka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 19:57 
Forumaš

to je big joe

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2011 13:49 
Forumaš

današnji pismeni
OPĆI DIO
-Mancini-neostatutarno učenje
-Objaniti poveznicu redovno boravište i njenu rasprostranjenost
-Objasniti promjenjivost statuta i moguća riješenja
-Objasniti strukturu kolizijskog pravila,navesti barem 6 poveznica i njihove latinske nazive
STRANCI
-ZS-uvjeti za stalni boravak
ZRSZ-višestruko državljanstvo
ZRSZ-iznimke od obveze osiguranja parničnih troškova
POSEBNI DIO
ZRSZ-mjerodavno pravo za pravnu i poslovnu sposobnost fizičke osobe
ZRSZ-mjerodavno pravo za razvod braka
PZ-mjerodavno pravo za ugovore o iskorištavanju broda
ZOSOZP-mjerodavno pravo za način plaćanja prevoznine u ugovoru o prijevozu stvari zrakom
MGPP I ARBITRAŽA
ZRSZ-kad je hrvatski sud nadležan u sporovima o imovinsko pravnim zahtjevima
ZRSZ-kad je hrbvatski sud nadležan za raspravu nepokretne imovine državljanina RH
NYK-ostavlja li konvencija mogućnost ulaganja rezervi,ako da navedite konvencijska riješenja
EUROPSKO
-RIM-navedite i objasnite izbjegavajuću klauzulu
kako konvencija normira pitanje stranačke sposobnosti
BU1-mjerodavno pravo za prebivalište fizičkih osoba
sporazum o nadležnosti po BU1
putnike ispituje danas popodne,ostali sutra ujutru oko 9 bilo nas je dosta na pismenom a kakva je prolaznost vidit ćemo...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2011 13:47 
Početnik

imota je napisao/la:
gmspfs je napisao/la:
Danas je 19 ljudi prošlo pismeni, a od 10ak na usmenom dok sam ja bija pa je samo jedan.
U pismenom sam rješava sve osim rimske (samo nešto naškraba) i uredbe (ništa), za test je rekla da je solidan, pitala me iz svakog poglavlja po pitanje, s tim da jedino uredbu baš nisam zna (opet), al sam proša. Samo bez straha unutra, ona ga ne izaziva (ako ste pristojni).

ČESTITAM!! A jel na usmenom pita ono što je u testu slabije napisano ili bilo šta?

Fala. I angry candy također. Mene je pitala sve, čak i više pitanja po poglavlju, ukupno desetak, iako sam sve osim zadnjeg (rimska+uredba) manje više točno rješija. Plus me odma pitala dva pitanja šta kolega prije mene nije zna, to mi je olakšalo.

Ne znam, imam blagi osjećaj da je malo snizila kriterij radi dekanskog, al u svakom slučaju su priče o užasnom ispitu pretjerane. Pogotovo kad se sitim da sam neke ispite pada jer bi zapea na 10om, 12om, 15om pitanju (pozdrav profesoru Kačeru). :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2011 13:49 
Početnik

The Last Emperor je napisao/la:
Jutros položio! Profesorica je ugodna, ali znanje se traži. Nije da morate odgovoriti sve na svako pitanje, recimo da možete ne znati jedno ili dva područja tipa Rimsku, Uredbu ili Zakon o strancima ali poanta je da se mora učiti dosta. U mom slučaju otprilike mjesec dana sam učio po skripti "nova generacija", zadnjih 15ak dana po 6-7 sati dnevno. To bi bilo to! :mrgreen:

Čestitam, i svaka čast kad si uspija misec dana se bavit ovim (sranjem). Ja sam puno manje, al sad sam zombi, ne preporučam. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2011 18:14 
Forumaš

prošla sam!!!
pitala me nekih 10-ak pitanja svako poglevlje po 2 -3,ono šta mi je u pismenom bilo lošije pa se oko toga malo vrtila ali sasvim ok pitanja,pomaže s podpitanjima,nije baš da se mora svaka sitnica znat cura do mene je često brkala pojam nadležnosti i mjerodavnosti ona bi je ispravila ali nastavila dalje,pitanja na usmenom strukutura kolizijskih pravila,(vrste,po svakom par rečenica),kad se izdaje putni list za stranca i tko,pravo mjerodavno za oblik ugovora(općenito) i kod ugovora o prijevozu stvari ,mjerodavno pravo za zajedničku havariju,za osiguranje,retorzija,izbjegavajuća klauzula općenito i kod rimske konvencije,sporazum o nadležnosti kod uredbe..
jako ugodna profesorica,traži znanje ali ne i dlaku u jajetu...
a šta se učenja tiče,ja am učila ovo i upravno paralelno tako da nisam baš neki primjer,(3 ure upravno,5 uri ovo dnevnno,okvirno,svaki baš svaki dan)
učila sam po svemu,baza mi je bila nova generacija,nadopunjavala sa jade i big joe,sajko (samo oni dijelovi koji uglavnom budu tipa promjenjivost statuta,struktura pravila,kvalifikacija,boravište,prilagođavanje,načelo povoljnosti)
pismeni sam dosta toga pisala svojim riječima,kod pitanja kod kojih se to može naravno
šta se tiče priskakanja poglavlja tipa rim ili uredba,ja sam na pismenom napisala odgovore na sva pitanja ,neki su bili porpuni neki nisu,neki su bili samo par riči ..mislim da nije problem ako ne znaš nešto iz ny,ali ako ne znaš ni iz uredbe onda već je..ja sam takav dojam stekla
eto,možda sam koje pitanje priskočila ako se čega još sitim napišem ali mislim da su i meni i kolegici sva bila iz skripte,osim šta na par stvari pita primjer da vidi jesi skužio ono šta govoriš..
sritno svima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lis 2011 10:43 
Početnik

ja sam učila 10 dana i dobila 5!!! :-)
učila sam po skripti od 31 str + malo čitala bosnića i sajka da bolje mogu razumit skriptu
za pismeni nabavite sve dosadašnje pismene(uvik su ta ista pitanja na pismenom), a na usmenom pita desetak pitanja(tako proleti sva poglavlja, al ako ne znate 1 poglavlje-npr. uredbu, a drugo sve znate- pustit će vas).
eto, moje iskustvo sa ovim predmetom je skroz ok. profa je prekorektna, koliko znate tolika je ocjena. koliko sam skužila rijetko daje 2, najčešća je ocjena 3.

kad sam prije ispita čitala ovde po forumu da treba 2 miseca za spremit ovaj predmet nisam mogla virovat i mislila sam da sto posto padam na ispitu radi 10 dana učenja. to su gluposti da treba 2 miseca!!! uvatite se 15 dana učit i to je previše!!!

duže mi je trebalo za naučit pomorsko od 130 strana od mpp. mpp nije najteži ispit na 4. godini ka šta svi pričaju!!! bar meni....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2011 10:00 
Aktivan

jane doe je napisao/la:
koja bi to bila skripta od 31 stranice???

jade

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 stu 2011 13:12 
Aktivan

Carlito je napisao/la:
imota je napisao/la:
Carlito je napisao/la:
Kolege da na kraju rezimiramo

jel dovoljno ta skrpita od 31 pitanje " jade " ili ta big joe

molio bih da mi date link od te skripte jade ili info di da je nadjem u kojoj kopirnici od onih dvi....hvala

Trebaju ti obje jer se nadopunjuju ili uzmi skriptu Nova generacija.

http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... generacija

http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... ta-by-jade

http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... by-big-joe

hvala kolega na brzom odgovoru ;) dakle po tebi je dovoljna samo ova skripta nova generacija od 64 str i to je to? a? jesi ti tako prosao ili znas dosta ljudi koji jesu? ak uzmem po toj skripti od 64 str onda mi nista drugo ne treba jel tako? ni sajko ni zakoni? sve je tamo?

Nitko ti ne može garantirati šta je dovoljno , ali ljudi prolaze po skriptama.
Kombinacija Big Joe i Jade je po meni najbolja .

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2011 23:05 
Forumaš

Pomažiteee, 6 poveznica i njihovi latinksi nazivi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2011 18:38 
Forumaš

lex fori,lex domicili,lex patriae,lex loci, lex autonomiae,lex rei sitae(nemam skripte ovih se sićam iz glave ali imaš ih u skripti pa provjeri za svaki slučaj)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2011 19:22 
Početnik

morpheus666 je napisao/la:
eto..položila i ovaj zadnji...kao što već napisah, profa me vratila za 02.07. i samo mi rekla da pricam sve od proslog puta i ono sto sam dobro odgovorila i sto nisam, na sve mi je ubacila i jos neko pitanjce i onda jos dodatno dva pitanja iz rimske i uredbu...i to je to....dobila 3.... :happy
profa je potpno ok, stalno se vrte ista pitanja i ako ste iti malo upuceni povatat ce te sto joj je bitno....

p.s. i momak i ja smo na kraju forte 10 dana cipali po onim pitanjima koje je sastavia big joe i to mi je bilo savrseno, jer koliko god da ides cipat ovo gradivo, tek kad malo bolje proucis pitanja tek onda i shvatis sto ona uopce ocekuje za odgovor....takoder molim kolegu big joe-a da se javi kad god hoce, momak i ja smo mu duznici za jedno pijanstvo....do zore.... :3 :5 :3

over and out...sretno svima... :cheers

Stalno se vrte ista pitanja napisala si, a koja to? jel ista pitanja na usmenom koja i na pismenom ili????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2011 19:43 
Početnik

leptiricaa je napisao/la:
znaci,moran uzet sve 3 knjige...ok ,hvala !

ma koje sve 3 knjige, skripta i prolaz zagarantiran, ja imam jednu od 45 strana i bolja je od big joa i jade....nema je na netu, dobio sam to od kolegice.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 pro 2011 19:28 
Forumaš

Pitanja sa pismenog, grupa A
OPĆI DIO
1.Kada i gdje je djelovao H.Batiffol i koje su osnovne teze o mpp-u u njegovu učenju?
2.Objasnite na primjeru tzv. ublaženo djelovanje javnog poretka. Regulira li ZRSZ ublaženo djelovanje javnog poretka?
3.Poveznica prebivališta
4. Je li zastara u smislu ZRSZ-a procesnopravni ili materijalnopravni institut? Objasnit
PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
1.Čime stranci u RH dokazuju svoj indetitet?
2.Koji uvjeti po Zs moraju biti ispunjeni da bi se stranci odobrio stalan boravak u RH?
3.Cautio iudicatum solvi
POSEBNI DIO
1.Mjerodavno pravo za ugovorne imovinske odnose bračnih drugova
2.Mjerodavno pravo za pravnu i poslovnu sposobnost fizičke osobe
3.Mjerodavno pravo za ugovor o osiguranju u zračnom prometu
4.Što se sve ocjenjuje po pravu države čiju državnu pripadnost brod ima?
MGPP
1.Posebna nadležnost hrvatskog suda suda u maternitetskim i paternitetskim sporovima
2.Državna pripadnost pravorijeka ZA
3 Dozvoljava li NY konvencija ugovaranje rezervi, objasnit.
EUROPSKO MPP
1.RK-pravna i poslovna nesposobnost
2.Navedite konvencijsko riješenje o primjeni prava država neugovornica
3.BU 1-koje su materije isključenje iz polja primjene BU 1?
4.Zašto se BU 1 naziva dvostrukom konvencijom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2011 18:15 
Početnik

riotstarter je napisao/la:
Zna li netko šta točno spada pod materiju za 1. kolokvij?

Mislim povijesni dio i prva knjiga od Bosnića..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2012 12:11 
Početnik

pitanja sa usmenog iz 12.mj -izbjegavajuća klauzula i vrste, kol.struktura, prethodno pitanja, proc.javni poredak,promjenjivost statuta, starateljstvo,oslobađanje od troškova, pravo mjer.za gradnju brodova, odnos roditelja i djece, Uredba sporazum i nadleznost i razlika po ZRSZ-u, što znači neisključiva/isljučiva nadleznost,kako ZRSZ uređuje odg za štetu, prebivalište i koji zakoni definiraju,nejedinstveni pr.poredak,RK ugovor o radu, posvojenje razlika Obz i ZRSz, razvod braka, renvoi, posvojenje, NK na što sud pazi po sluz duz a što stranke mogu zahtijevati,boravište, Uredba da li se primjenjuje na uzdrzavanje, RK mj.pr.u slučaju neizbora prava, PZ zajednička havarija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2012 21:17 
-Admin-

Zasto nijedna skripta na spominje Zenevsku konvenciju o pr. polozaju izbjeglica i njen Protokol kod pitanja koji su izvori za aptride na snazi u RH?

Bosnic na par mista napominje kako su obe (i NY i Zenevska) utjecala na ZRSZ prilikom rjesavanja tog pitanja. I na stranici 69. prve knjige stavlja je u skupinu konv. koje su na snazi u RH.

Koliko sam ja skuzila on izjednacava ta dva pojma (izbjeglice i apatride) za potrebe ZRSZ-a.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2012 22:37 
Početnik

Da,to sam i ja vidila..treba to nadopuniti u skriptama..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2012 01:06 
-Admin-

kelly d je napisao/la:
Da,to sam i ja vidila..treba to nadopuniti u skriptama..

Malo mi je to sumnjivo jer je nelogicno da su je svi slucajno preskakali, plus ako je pitanje koji su izvori opcenito onda se ona redovito navodi. Znaci bas se upadljivo ne spominje za RH.

Nisam pametna sta bi na kraju napisala na to pitanje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2012 12:21 
Forumaš

meni je kolegica koja je kod nje išla na konzultacije tj pala je pismeni pa je išla vidit ispit rekla da joj je prof rekla da i nju ubrajamo u izvore...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2012 23:15 
Početnik

Pitanja s kolokvija 27.01.2012
prvi list=nadopunit
1.Kakav učinak mogu imati višestrane konvencije
2.U kojem obliku se javlja međunarodni element
3.Koje su metode mpp-a
4.Izvori mpp-a
na ovom je listu bilo mislim 9 pitanja,al se ne mogu sitit ostalih....
drugi list=pitanja
1.haaške konvencije koje su na snazi u RH
2.sve o poveznici uobičajeno boravište
3.objasnite ulogu procesnog javnog poretka u mpp-u
4.objasite ulogu prethodnog pitanja u mpp-u
5.definirajte renvoi i obrazložite ga i pretpostavke za njegov nastanak
6.iura novit curia u kontekstu primjene po ZRSZ
7.pod kojim se uvjetima može strancu odobriti stalni boravak u RH
8.kako ZRSZ normira rad stranaca temeljem poslovne dozvole
9.koji zakon i na koji način normira stjecanje nekretnina od strane stranaca u RH
10.navedite odredbe ZRSZ-a u kojima je sadržana potpuna kumulacija
11.navedite odredbu ZRSZ-a o mjerodavnom pravu za pravnu i poslovnu sposobnost
12. navedite rješenje sadržano u ZRSZ-u,a vezano uz mjerodavno pravo za određivanje drž pripadnosti pravne osobe
13.razlika između kolizjskopravne i materijalnopravne koncepcije autonomije volje
14.latinski nazivi za poveznice:pravo mjesta gdje je poduzeta štetna radnja,pravo koje su izabrale stranke,pravo mjesta gdje je sklopljen pravni akt,domovinsko pravo
15.Navedite rješenje sadržano u ZRSZ-u o mjerodavnom pravu za sposobnost oporučnog raspolaganja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 sij 2012 13:56 
Početnik

Ostala pitanja s prvog papira za nadopunit su:
1. Tko prvi put koristi naziv "međunarodno privatno pravo" i u kojem djelu? Tko ga uvodi u Europu i u kojem djelu?
2.Koje su pravne osnove za važenje međunarodnih ugovora koje je sklopila SFRJ s dugim državama? (navest tri izvora na tri prazne crte)
3. Ne sićam se točno kako je glasilo pitanje, nešto tipa koji su najbitniji izvori europskog prava (odgovor:uredbe)
4. Koje su vrste kumulacije?
5. Podjela kolizijskih pravila
6. Tezu da međunarodno pravo trebaju stvarati narodi, a ne države te da se po tom pravu nameće primjena stranog prava koje treba primjenjivati bez obzira na postojanje uzajamnosti formulirao je (Mancini)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 19:41 
Početnik

Pitanja sa pismenog danas:
MPP OPĆI DIO
a) Huber
b)Navedite Haske konvencije koje su na snazi u Rh
c)objasnite procesni javni poredak
d)objasnite značenje izraza locus regit actum i 2 primjera iz ZRSZ

PRAVNI POLOZAJ STRANACA
a)ZRSZ kol.odredba kojom se rješava višestruko drzavljanstvo
b)ZVDSP stjecanje vlasništva nad nekretninama od strane stranca
c)ZS rad temeljem poslovne dozvole

MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO-POSEBNI DIO
a)pravo mjerodavno za uvjete za sklapanje braka
b)pravo mjer za izvanugovornu odgovornost za štetu
c)PZ-pravo mjerodavno zaprivatnopravne odnose koji proizlaze iz ugovora o zapošljavanju posade
d)ZM mjerodavno pravo za oblik i rokove protesta

MEĐ.GRAĐ.PROC. PRAVO I ARBITRAZE
a)utječe li litispendacija pred stranim sudom na litispendenciju pred sudom RH?
b)retorzijska nadleznost
c)NYK pretpostavke koje dovode do odbijanja priznanja i ovrhe stranog arbitraznog pravorijeka,a na koje sud pazi po sluzbenoj duznosti
d)ZA polje primjene

EUROPSKO MED.PRIV.PRAVO
a)Rimska konv
aa)cijepanje ug.statuta
ab)moze li sudac primjeniti pravo RH kao mjerodavno?
b)Uredba
ba)Slucajevi isključeni iz polja primjene
bb)mjer.pravo za prebivalište fiz.osoba

Pitanja sa usmenog moja:materijalni javni poredak,ublazeno djelovanje,siromaško pravo i čega su točno osobe oslobođene,kojih točno parničnih troškova(to nisam znala),zajednička havarija,mjer.pravo za sklapanje braka,radna dozvola,NYK-pretpostavke zbog kojih će priznanje i ovrha biti odbijeni na zahtjev stranke,posebne nadleznosti iz BU1,Rimska-nejedinstveni pravni poredak...Dobila 4,sretno svima,ako imate bilokakvo pitanje samo pitajte!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: