Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 14:44.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 430 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 07 srp 2009 21:34 
Aktivan

leptiricaa je napisao/la:
može li se upravna odgovarat ako je ostalo što druge?? :please:

Ne razumin šta vam to svima znači može li se nešto polagat iz 3 ako nisi očistia 2, samo pilate profesore, jer ako je netko toliko nadobudan pa uči ispite iz 3 god dok nije riješia 2 taj vjerojatno nema problema sa polaganjem nego kad rješi taj zadnji ispit iz 2 ko od šale u jednom roku položi bar 2 ispita iz 3.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2009 21:15 
Početnik

evo nekih pitanja prof. cvitana s ovog roka...... birikratska vlast, profesionalizacija uprave, politička vlast, politički nadzor, komunikacije u upravi......

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 13:24 
Forumaš

cougar je napisao/la:
koliko objektivno treba dana da se spremi ovaj ispit ,i to iz literature koju profesor na m reče ne skripti

puno dana. koliko god čitam sve manje kužim šta je pjesnik htio reći :12:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2009 09:15 
Forumaš

definitivno najbezvezniji i najodvratniji predmet na pravu (radije bi još 15 puta učila i polagala međunarodno od 1000 stranica) ... misec dana učenja i opet sve zbrčkano, i onda dođeš odgovarat i opet nemaš pojma, sitiš se svako druge riči i položiš jer je cvitan dobre volje :cheers
ja sam imala sriću, neki drugi nisu, učila sam iz skripte i prije bi knjigu preporučila jer prof. stalno viče da zna da učimo po skripti i namjerno pita pitanja koja skripta nema i to lipo naglasi... al eto cvitan ide u penziju pa nikakve koristi od mojih savjeta šta se tiče njega.
al svejedno evo neka pitanja šta je pita moju grupu: sve definicije uprave, posebno objasnit funkcionalnu definiciju, profesionalizacija uprave, tendencija prema informatizaciji uprave, birokracija i monokracija, webber.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2009 09:18 
Forumaš

tea0501 je napisao/la:
a kad ide u penziju?? :mrgreen:

još ovaj rok i to je to... tako se šuška, a to je i sam reka kad sam ja odgovarala... naljutija se i vika da jedva čeka ić ća da nas više ne gleda :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2009 12:07 
Forumaš

kafka je napisao/la:
Jel se Cvitan dotiče u svojim pitanjima zakona, mislim jel pita kad su bile izmjene zakona, kad su doneseni i te stvari.

koliko ja znam nije... ja sam dva puta kod njega polagala i nikog iz bilo koje grupe nije pita tako nešto... ali opet s njim se stvarno nikad ne zna... kod njega jedno od ispitnih pitanja može bit da nabrojiš literaturu (pita tipa koji je sa mnom odgovara :roll: )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2009 08:30 
Forumaš

plaxico je napisao/la:
može mi netko reci koje skripte triba učiti ,vidim da su 3 skripte u opciji,hrv.sred drž.uprava i još dvije ,ona sa onim stepenicama na početku i ona išarana.....pomoć pliz,triba li sve tri :please:

ja sam učila po onoj sa stepenicama na početku, od 88 stranica i meni nije baš nešto, neke bitne stvari nedostaju. ona druga manja (išarana) je po meni bolja, ali opet naglašavam da je najbolje učit po knjizi, pogotovo ako polažeš kod lozine.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2009 22:31 
Aktivan

Ako nekome pomaže, Cvitan je totalno pobananio, kod njega je potrebno naučit samo dvi tri rečenice koje se tiču uprave, vlasti i kajtijaznam bilo čega šta se tiče uprave, samo nešto muljajte i prolaz je zagarantiran.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2009 15:17 
Aktivan

Cvitan je u mirovini.... U petak na dekanskom bit će Klarić i Lozina (bar je Lozina tako reka).
Danas je bia pismeni: razvoj državne službe kroz povijest, komponente nadzora u upravi, institucionalna okolina.
Imam osjećaj da prof čita samo prvo pitanje i na osnovu toga da ocjenu. Bilo je prolaza i padova. Ništa neobično..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lis 2009 11:18 
Aktivan

je li netko zna oće tribat u klarića i lozine ići na vježbe??znan da prošle godine nije bilo potrebno, jel to vridi i za ovu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lis 2009 09:50 
Forumaš

BARBIE je napisao/la:
Jel se ovo isplati ić na predavanja i/ili vježbe?

ja sam bila jedan jedini put

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lis 2009 09:37 
Forumaš

i umrla od dosade? :wtf[/quote]
upravo tako, i nikad mi više nije palo napamet kročiti tamo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lis 2009 23:40 
Početnik

zna li netko jel se može ovaj predmet odgovarati izvan rokova...?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lis 2009 10:29 
Sega mega kul forumaš bez života

Ne.
Bar nije moga.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2010 19:56 
Aktivan

kumpirić je napisao/la:
Može li se spremit upravna za deset dana?
Ako riješim u prvom dijelu roka G1, izašla bi na upuravnu u drugom, ali mi ostaje samo deset dana vrimena pa me zanima ima li smisla uopće pokušavati?

Sve ti zavisi o sreći... Znam ljudi koji su je učili točno dva dana, na pismenome ih potrefila pitanja i položili su. Ja nikad nisam imala sreće s ispitima i kratkim učenje.
Ostavila sam i ja za upravnu 12 dana i mislim da bi to trebalo biti dovoljno (uz napomenu da sam ja to već čitala).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2010 13:11 
Aktivan

1. Zahvaljujem purple_rain! Znači, idem 23., a ne 19. Tnx

2. Odgovor Kuku: kod Lozine je pismeni pod uvjetom da dođe dosta (15-ak) ljudi na ispit. Kad ih je malo, onda i on pita usmeno - po 3 pitanja. A ne možeš baš birati kod koga ćeš odgovarat. Lozina je rekao da Mirko ispituje samo izborne i ove ljude s više (upravno pravo), a on (Lozina) visoku (izborne kad mu se da). Bila sam na rok u 12mj i tako sam čula kad je govorio. I to ti je to šta znam.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2010 18:06 
Početnik

moze mi netko reci,trazim odgovor na pitanje ''Patrimonijalna uprava'' da li je to ovo.....paternalizam znači da uprava ili vlast sebi prisvaja očinski odnos prema građanima. građani ne znaju što je dobro za njih – to zna samo uprava – ona je starija i pametnija i zato joj se treba pokoravati. dakle uprava građanima nameće svoju koncepciju javnog dobra bez obzira što građani o tome misle''

i ne znan odg na ''Objasnite pozitivnu i negativnu definiciju sustava''

POMOĆ :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2010 10:33 
Aktivan

plaxico je napisao/la:
prinuda, grad,veliki grad,kameralizam i ne znam jos nesto je pitao...
sve u svemu prof. Lozina je najkarizmatičniji prof na faksu,kul tip

To vam je bio usmeni ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2010 12:20 
Forumaš

jeli ko zna jeli imaju neke izmjene zakon koji se odnose na ovaj predmet, neki koji je od ove god. stupio na snagu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2010 14:34 
Aktivan

drage je napisao/la:
Prof. Mirko mi je odgovorio na mail da je ispit zakazan za 16.02. kod Lozine.
Eto, kako je to samo krasno.....

Bila sam na ispitu, ali me prof.Lozina nije htio pitati. Da ako sam na listi 19-og da dođem taj dan. Da to nije njegov datum i da ga ne zanima ako nisam danas prijavila (mada ne znam kako sam mogla prijaviti kad preko prijavnica nema 16-og datuma).
I sad ja stvarno ne znam ko je tu LUD!!
Kako ću doći odgovarati upravnu znanost u petak ako Klarić ne ispituje taj predmet s visoke (tako mu piše na vratima). I to sam napomenula Lozini, a on opet ponavlja da petak nije njegov ispitni datum...
Ja ću ispalit..
I btw, danas od pet ljudi je proša jedan.
E, ima li netko tu tko je isto na listi za 19-ti? (Ima nas samo pet)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2010 17:28 
Početnik

16. je bio lozina i rekao je da ce 19 biti klaric,,,pitanja za sve su bila ista , jer nas je 5 bilo...organizacijski plan, sustav, i raspon kontakata i raspon vertikalne veze

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2010 13:46 
Aktivan

matejka je napisao/la:
Da li itko zna ako prođeš pismeni u Lozine jeli treba odgovarat i usmeni, i koliko je pitanja dosta riješit za prolaz?? :please: hvalaaa

Ako se ispit polaže pismeno, ne treba odgovarati usmeno. I onda je dosta od tri pitanja - pitanje i pol za prolaz.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2010 14:28 
Forumaš

Hvala puno, to je super...a jeli se može odustati ono kad se vide pitanja bez da ti upiše pad i to?? Ja se još mislim da li to izać u utorak...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2010 15:28 
Početnik

upisuje pad kad odma predaš prazan papir

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2010 00:36 
Početnik

jeli zna neko ovo "razvoj logike interesa"?!?!?!
plizzzzzzzzz,nigdi nemogu nać,a vidin da je bilo to pitanje...POMAGAJTE JER NEVIDIN KRAJA OVOME PREDMETU...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2010 13:26 
Aktivan

matejka je napisao/la:
Hvala puno, to je super...a jeli se može odustati ono kad se vide pitanja bez da ti upiše pad i to?? Ja se još mislim da li to izać u utorak...

Mislim da ti upiše pad. Ali nisam 100% sigurna, stvarno... Jer pokupi indekse odmah na početku, pa vjerojatno upiše i pad.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2010 12:15 
Početnik

pismeni je kad ima više prijavljenih...a koliko je to- neman pojma
nadan se da će sutra bit pismeni...
:3

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2010 15:44 
Aktivan

zvjezdica je napisao/la:
evo nekih pitanja što su danas bila na ispitu (usmeno): veliki grad, općina, društvena uloga, organizacijska uloga, raspon kontakta, raspon vertikalne veze, što spada u etiku službenika, djelokrug poslova općine...to je bilo to dok san ja bila tamo..
sritno ljudi, ja prošla :cheers

razlika između raspona kontakta i raspona vertikalne veze
paternalizam
taksativno nabrojat djelokrug rada općine

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ožu 2010 14:59 
Veteran

propalica je napisao/la:
Vidio sam u nekom od prethodnih postova da iz knjige Nauka u upravi ne treba učiti ono što je pisano sitnim fontom pa me zanima je li to sigurno jer bi mi to znatno olakšalo spremanje ispita?

3-48, 61-75, 111-136, 139-181, 183-204 e i jeli još uvijek treba učiti samo ove dijelove iz knjige Hrv.sred.državna uprava?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 tra 2010 16:16 
Veteran

drage je napisao/la:
Petkom je Klarić. Jedino je problem što on ne ispituje predmet upravna znanost s visoke. Tako sam ti ja prošli rok prijavila za petak, pa mi je on rekao da moram otići u utorak kod Lozine, da bi došla u utorak i ovaj me nije htio pitati jer nisam prijavila na njegov datum. Tko tu koga....ne znam..
Tako da sam sad prijavila i izlazim u utorak, 20-og.

A onda ću i ja u utaorak,to mi je i bilo čudno jer sam čuo da klarić ne ispituje visoku a onda nisu trebali staviti uopće mogućnost prijave na studomat.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 tra 2010 15:53 
Aktivan

tea0501 je napisao/la:
ja sam prijavila upravnu za ovaj drugi datum jer nemogu izsć 20-tog. i šta ću sada, ako lozina neće držat ispit a klarić ne ispituje ove sa visoke?? :scared

A lipo otiđi taj dan kad si prijavila.
Kad sam ja bila pa me nije htio pitati (lozina), vikao je nešto tipa ''briga mene šta je mirko rekao, moram ja s njime ozbiljno popričati, ne mogu vas pitati ako ste vi prrijavili za petak. onda lipo otiđite tada...'' A kad sam pitala kako će me Mirko ispitati ako on ispituje samo izborne i predmete s visoke nije mi htio odgovoriti. Kao ''njega nije briga''.
Vidiš, ja prijavljujem preko prijavnica (stari sistem) i tamo je samo jedan datum (utorak), a na studomatu su dva.. Ako sam dobro upamtila. ???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 19:01 
Aktivan

franka0404 je napisao/la:
dajte ljudi recite molim vas taksativno nabrojat djelokrug rada općine????!!1

Općine i gradovi u svom djelokrugu obavljaju poslove od lokalnog značaja:
- uređenje naselja i stanovanje
- prostorno i urbanističko planiranje
- komunalno gospodarstvo
- briga o djeci, odgoj i obrazovanje
- kultura, sport
- zaštita potrošača
- zaštita prirodnog okoliša
- protupožarna i civilna zaštita
- promet
- održavanje javnih cesta
- izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2010 16:56 
Početnik

franka0404 je napisao/la:
ljudi danas na upravnoj sljedeća pitanja: klasifikacijski sustav-koje komponente obuhvaća,što je radna jedinica i kako se formira i formalni odnos uuprave i vlasti( nešto).sretno.ja prošla.p.s, bilo je pismeno

moglo se sve prepisat i covik je bija fer skrozzzzzzz fenomenalno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2010 10:11 
Veteran

marince je napisao/la:
Ljudi može li pomoć..?
Tek počinjem s upravnom znanosti pa trebam savijet .. Učite li po knjigama, zakonima ili je moguće položiti po one tri skripte na nasciturusu..?

Hvala svim kolegama, pzzz

Ja sam ti učio po knjigama a skripte nisam ni vidio tako da ne znam da li se isplati učiti po njima.Kod lozine ti na pismenom zna biti pitanje i iz zakona i iz one druge knjige,dok ti je klariću najvažnija ona prva knjiga-nauka o upravi.Uglavnom nije i neki problem učiti iz knjiga kad sistematiziraš sam sebi gradivo koje je bitno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2010 14:19 
-Admin-

jel netko odgovara u klarića sad u 4mj, jel bija pismeni ili usmeni ispit i jel lakše u njega nego u lozine?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2010 14:46 
Početnik

kod klarića je bio usmeni,prof.je skroz ok,pomaže koliko može,nece bacat namjerno a bitnija mu je knjiga nauka o upravi nego ona druga,zakon nije pita

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2010 21:52 
Početnik

Pošto nisam u mogućnosti "skoknuti" samo tako do Splita, ima li možda netko za staviti na ove stranice ili u skriptarnicu drugu knjigu, tj. Hrvatska središnja državna uprava i usporedni upravni sustavi (samo one strane potrebne za ispit). I još nešto u vezi ispita. Ako pita Lozina zakone, što pita, npr?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 svi 2010 11:38 
Početnik

može li mi itko objektivno reć kod koga je jednostavniji usmeni ispit, kod lozine ili klarića??s tima da nisam imotska krajina

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2010 13:36 
Početnik

je li mi neko moze odg na sta se odnosi pitanje politicka vlast i njene odlike?
mozda sam negdi to i preskocila u knjigama jer jednostavno ne mogu stalno bit koncentrirana s obzirom na gradivo? :ucenje

puno,puno hvala...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2010 13:17 
Početnik

pitanja od 15.6.:
-politička vlast
-ciljevi upravnih sustava
-teorijski modeli uprave
-patrimonijalni sustav
-odnos uprave i građana
-3 oblika organiz. sustava

izašla sam prvi put i prošla bez problema... :celebrate
profesor je skroz korektan, nikakve zamjerke nemam...

SRITNO!!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 430 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: