Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 17:45.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 17 vel 2012 21:22 
Aktivan

novi_00 je napisao/la:
kada je usmeni od danas

jesi bio/bila na ispitu,aj stavi pitanja.. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2012 19:50 
Aktivan

jel itko zna kad su usmeni ovaj tjedan ili sljedeci? hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2012 22:48 
Aktivan

moooooolim vas jel ima iko ko mi moze reci kad je usmeni?? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2012 23:17 
Početnik

molim vas ako itko može odgovoriti,je li pita puno na usmenom ove šta su položili preko "kolokvija"? pita li puno i ono gradivo šta smo već pisali?? ako itko zna,molim vas... :-//

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 11:48 
Veteran

Kolege, ja sam također prošla pismeni ispit i meni je profesor rekao da mogu ići na usmeni 24.2., 1.3. i 5.3. Kako sam računala da neću proći, ja sam već prijavila 5.3. Pisala sam u ponedjeljak, 13.2. Nadam se da sam pomogla nešto. Recite mi samo, molim vas, znate li u koliko sati se usmeni održava? Putujem iz Zadra.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 18:47 
Početnik

Može li mi netko rec sta se tocno mora nauciti iz posebnog dijela? Please :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 22:29 
Veteran

Pa kao prvo, ne trebaju ti sva poglavlja nego samo neka, ne sićan se točno napamet koja (naj najbitnija poglavlja su po meni kd. protiv života i tijela, imovine, časti i ugleda i spolnosti, jer su ta kd. najzastupljenija), dobro naučiti zakonske definicije najbitnijih kaznenih djela i po čemu se razlikuju od njima sličnih (npr utaja vs. krađa, ubojstvo vs. usmrćenje na zahtjev) i ne znan što više da kažem..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 00:32 
Početnik

Amabilis je napisao/la:
Pa kao prvo, ne trebaju ti sva poglavlja nego samo neka, ne sićan se točno napamet koja (naj najbitnija poglavlja su po meni kd. protiv života i tijela, imovine, časti i ugleda i spolnosti, jer su ta kd. najzastupljenija), dobro naučiti zakonske definicije najbitnijih kaznenih djela i po čemu se razlikuju od njima sličnih (npr utaja vs. krađa, ubojstvo vs. usmrćenje na zahtjev) i ne znan što više da kažem..

Fala ti puno na odgovoru :D ;))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 19:24 
Početnik

ajde please:
razlika izmedu protupravnosti i svijest o protupravnosti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 20:53 
Početnik

Protupravnost je sud o nekom djelu kao objektivnom i subjektivnom zbivanju koje proturječi pravnom poretku.
Svijest o protupravnosti je počiniteljevo znanje da se svojom radnjom sukobljava s pravom ili da čini nešto pravno zabranjeno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2012 13:31 
Početnik

Pismeni 24.2.
A grupa
Sitna krada(2 privilegirajuce okolnosti i jel moguc stjecaj sa kradom)
Neograniceno ublazavanje
3 temelja propisivanja kazne i koji koristi hr.k.z
Normativna i deskriptivna obiljezja i pr.
Razlik protupravnost i svijes o protupravnosti i pravni ucinci
Jeli zabrana povratnog djelovanja zakona u skladu d nacelom zakonitosti
Limitirana i stroga akcesornost kod sudionistva
ekstezivno prekoracenje nuzne obrane i koji ucinci

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2012 16:35 
Početnik

Ima neko drugu grupuu? Usmeni utorak u 10.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2012 16:56 
Početnik

I koji je odgovor za ovo sa tri sustava i zaprijecenom kaznom u hrv?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2012 10:38 
Početnik

24.02. grupa B
1. supsidijarnost i fragmentarnost kaznenopravne zaštite
2. zakonski opis kd izazivanja prometne nesreće, zašto je blanketno
3. formalno i materijalno kd, form. i mat. dovršenje kd, primjeri
4. vridi li načelo societas delinquere non potest
5. 5 temelja za ublažavanje kazne u općem dijelu kz
6. psihička i materijalna posljedica poticanja
7. produljeno kd, zakonslki uvjeti za konstrukciju djela, primjer
8. unuk dida sikiron, kvalificirat djelo, 4 ponuđena odgovora

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2012 11:24 
Aktivan

u koliko sati je usmeni u cetvrtak

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2012 21:57 
Aktivan

kakav četvrtak?nama koji smo pisali pismeni 24.2 je usmeni u utorak,tj.sutra u 10!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 14:09 
Aktivan

kakav je bio usmeni danas,sta je pitala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 14:51 
Početnik

ddina je napisao/la:
I koji je odgovor za ovo sa tri sustava i zaprijecenom kaznom u hrv?

Apsolutno odredena, apsolutno neodredena i relativno odredena.
u hrv relativno odredena

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 14:53 
Početnik

6. psihička i materijalna posljedica poticanja
???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2012 16:13 
Početnik

evo vam pitanja od 01.03.2012. grupa B
1.distaciona kaznena djela,teorija ubikviteta
2.svjesni i nesvjesni nehaj,frankova formula kako glasi i čemu služi
3.pokušaj,kažnjavanje
4.definiraj: opći minimum,posebni maksimum,ublažavanje kazne
5.kleveta,dvije radnje,kakva je razlika
6.prolazni delikti,definicija i primjer
7.primjer sa kažnjavanjem neprikladnog pokušaja kod ubojstva,sud odredio kaznu od 6.mj. zatvora, jeli u pravu
8.primjer sa počiniteljom kojem je utvrđeno da njegova radnja nije uzrok posljedice,hoće li sud nastaviti s utvrđivanjem skrivljenosti njegove radnje

rezultati i usmeni su u ponedjeljak u 11 sati,poželite mi sreću

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2012 20:58 
Aktivan

kad se polozi pismeni, kako doc do prof. Kurtović, ili je to cista sreća?!? iskustva pls

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2012 08:41 
Aktivan

to je cista sreca,one uzmu ispite,pola jedna pola druga i prozivaju,a zasto svi izbjegavate asistenticu?zena je skroz super,naucite i prodjete pita sve normalno i jako je ugodna

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2012 16:00 
Početnik

pitanja od 5.3. grupa A
1. Restriktivno i ekstenzivno tumačenje?
2. Ako su utvrđeni razlozi isključenja protupravnosti, da li će se utvrđivati krivljnja počinitelja. Obrazložiti.
3. Pravi i nepravi objektivni uvjeti kažnjivosti? Navesti primjer za neprave.
4. Kvalificirani pokušaj i primjer.
5. Navesti kroz primjere što je inkluzija i o kojem je stjecaju riječ?
6. Tri temelja za odmjeravanje kazne.
7. Sud je počinitelja za neprikladni pokušaj ubojstva osudio na 6 mjeseci zatvora. Da li je sud pogriješio s obzirom na to da je za kd ubojstva propisana kazna zatvora od 5-15 godina i da se zakonskim ublažavanjem kazna može ublažiti za dvije godine,a sudskim za tri?
8. Zakonski opis kd tjelesne ozljede na mah. Po čemu se razlikuje od teške tjelesne ozljede?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 11:49 
Veteran

novi_00 je napisao/la:
to je cista sreca,one uzmu ispite,pola jedna pola druga i prozivaju,a zasto svi izbjegavate asistenticu?zena je skroz super,naucite i prodjete pita sve normalno i jako je ugodna

Iskreno, inače bi bila prva koja će ti se smijati na tu rečenicu ali nakon svog iskustva moram se složiti s tobom. Mene je dopala asistentica i maltene sam se popiškila od treme i nervoze radi toga, što me je na kraju koštalo pada na ispitu. Pitala me je krajnju nuždu, pitanje nije moglo biti lakše, ali ja sam se tako izbezumila i blokirala da sam više mucala i govorila ono što mislim nego stvarno odgovarala na njeno pitanje. Žena mi se na kraju ispričavala što me baca, skužila je da sam se uspaničila ali me nije mogla pustiti na temelju "erm.. krajnja nužda kao razlog za oslobođ.. hoću reći isključenje protup.. ovaj.."

I am an idiot -.-

Sretno svima u travnju :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2012 17:20 
Početnik

5.3 grupa C
-Zasto kazemo da su k.d. protiv vrijednostu zasticenih med pravom sa blanketnom dispozicjjom
-def ispricavajuce krajnje nuzde i jeli zrtva ima pravo na nuznu obranu
-sigurnosne mjere,koja svrha i dali se moze izreci sigurnosna mjera neubrojivim osobama
-podjela garantnih obveza i primjer za svaku
-na temelju kojeg nacela se moze suditi za k.d. pocinjeno u stranoj zemlji na stetu hrv.drzavljanina, a pocinitelj stranac. i kakvo je to nacelo u odnosu na ne bis in idem
-jel sud u pravo kad izrekne sudsku opomenu za k.d za koje je zaprjecena kazna od 2 godine-nisam sigurna
-osoba A sakrije novac koji je ukrela osoba B bez pretkodnog dogovora.jelii to pomaganje, a ako nije za koje se kazneno djelo moze osuditi osoba A
-ne sicam se jos jednog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2012 16:21 
Početnik

jel mi ko može reći u kojoj se knjizi i gdje nalaze konvencije? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2012 18:08 
Početnik

i još jedno pitanje: da li triba učit 6.dio-Odgovornost pravnih osoba za kaznena djela i 7.dio-Kratak uvod u međunarodno kazneno pravo, iz knjige Opći dio kaznenog prava od Novoselca?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2012 00:29 
Aktivan

Solskjaer je napisao/la:
i još jedno pitanje: da li triba učit 6.dio-Odgovornost pravnih osoba za kaznena djela i 7.dio-Kratak uvod u međunarodno kazneno pravo, iz knjige Opći dio kaznenog prava od Novoselca?

Da, trebaš učit poglavlje o pravnim osobama, jer ti često bude npr. pitanje: modeli odgovornosti pravnih osoba, te novčana kazna za odgovornost pravnih osoba i NE ne trebaš učit poglavlje o međunarodnom kaznenom pravu! :seewhy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2012 02:48 
-Moderator-

Solskjaer je napisao/la:
jel mi ko može reći u kojoj se knjizi i gdje nalaze konvencije? hvala

pa konvencije ti se nalaze u 7.poglavlju Opći dio KP - Kratak uvod u međunarodno kazneno pravo :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ožu 2012 16:51 
Aktivan

Jel itko zna odg na ovo pitanje?
(ovako nešto slično mi je bilo na ispitu)-Igra se prijateljska utakmica,i netko iz publike pogodi bocom igrača,nenamjerno.Nakon toga,taj koji je pogodio igrača,izjavi kako ga nije namjerno pogodio,al da mu nije žao jer s tim igračem inače nije u dobrim odnosima.I pitanje je bilo,koja je to vrsta namjere-točan odg je bio dolus subsequens(naknadna namjera).
E sad,kako je sud odlučio,jel kaznio počinitelja i kako?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2012 09:59 
Forumaš

sagittarius_20 je napisao/la:
(ovako nešto slično mi je bilo na ispitu)-Igra se prijateljska utakmica,i netko iz publike pogodi bocom igrača,nenamjerno.Nakon toga,taj koji je pogodio igrača,izjavi kako ga nije namjerno pogodio,al da mu nije žao jer s tim igračem inače nije u dobrim odnosima.I pitanje je bilo,koja je to vrsta namjere-točan odg je bio dolus subsequens(naknadna namjera).

Po zakonu se traži namjera u trenutku počinjenja, ovakva namjera je irelevantna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2012 13:08 
Sega mega kul forumaš bez života

sagittarius_20 je napisao/la:

To što je ova namjera bez učinka znači da neće biti kažnjen za namjeru,a ne da neće biti nikako kažnjen.
Sud je kaznio počinitelja za nehaj.(svjesni nehaj)
(U odnosu na namjeru,nehaj je blaži oblik krivnje.)
ja mislim da je ovako,ali ipak provjeri.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ožu 2012 11:42 
Početnik

Bok svima?
Učim po knizi Opći dio od Novoselca, pa me zanima ima li neka dobra skripta iz posebnog dijela i koja je i što mi još treba uz tu literaturu? Hvala?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2012 18:50 
Aktivan

iln je napisao/la:
Bok svima?
Učim po knizi Opći dio od Novoselca, pa me zanima ima li neka dobra skripta iz posebnog dijela i koja je i što mi još treba uz tu literaturu? Hvala?

Imas skriptu od 168 stranica ovdje na nasciturusu, mislim da je to inace skripta sa Pravokutnika. Dobro ti ju je uzet cisto da znas na sta se trebas tocno usredotocit jer to ti je bitno na pismenom da ne falis ni jednu rijec u odgovoru. Napomena naravno, nemoj ucit samo iz skriptu, kombiniraj, a ako si prosao knjigu kako bog zapovida vise puta, slobodno sa skriptom onda

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2012 09:40 
Početnik

Pozdrav kolege. Zanima me, da li su već bili kolokviji iz kaznenog, a ako ne, kada počinju?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2012 10:51 
Aktivan

jack_r je napisao/la:
Pozdrav kolege. Zanima me, da li su već bili kolokviji iz kaznenog, a ako ne, kada počinju?

Iduce akademske godine + moras biti seminarist da bi mogao pristupit tim kolokvijma

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2012 00:47 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:
novi_00 je napisao/la:

Iskreno, inače bi bila prva koja će ti se smijati na tu rečenicu ali nakon svog iskustva moram se složiti s tobom. Mene je dopala asistentica i maltene sam se popiškila od treme i nervoze radi toga, što me je na kraju koštalo pada na ispitu. Pitala me je krajnju nuždu, pitanje nije moglo biti lakše, ali ja sam se tako izbezumila i blokirala da sam više mucala i govorila ono što mislim nego stvarno odgovarala na njeno pitanje. Žena mi se na kraju ispričavala što me baca, skužila je da sam se uspaničila ali me nije mogla pustiti na temelju "erm.. krajnja nužda kao razlog za oslobođ.. hoću reći isključenje protup.. ovaj.."

I am an idiot -.-

Slučajno sam naletio na ovo pa moram prokomentirati.. Asistentica mi je daleko najgore iskustvo na faksu do sada.. I dok čitam ovo što tu piše imam osjećaj da ne mislimo na istu osobu!! :) Njezino isčuđavanje na nečiji netočan odgovor i kolutanje očima su još i najmanji problem.. 2 puta sam kod nje odgovarao, 2 puta me rušila i oba puta me neće nitko nikad uvjerit da nisam znao BAREM za 2 pošto je i ispitivanje potrajalo kojih sat vremena.. Nakon svakog mog krivog odgovora slijedio je napad u stilu "kako to ne znaš idiote???", mada je pitanje vjerojatno pronašla.. Ne znam di.. Svaki puta su u kabinetu samnom bili i drugi i gledao sam istu scenu koja se događala i meni.. Hahaha, tako da jednostavno ne mogu trpiti da netko hvali to biće!! Kad sam napokon došao do profesorice bila je uljudna i ugodna i prošao sam iz prve nakon ispitivanja od kojih 5 minuta.. Toliko od mene i sretno!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2012 14:23 
Aktivan

pliz ekipa,jel mi neko moze objasnit kako se boduju pitanja na ispitu?!?!?! jel sva pitanja imaju isti br bopdova ili kako to ide?!
molim vas..

pitanja iz grupe B
-analogija unutar zakon
-neskrivljenost kod krajnje nuzde, i primjer za skrivljenu opasnost
-jedna od zabluda (ubijte me zaboravila sam koja je)
-cl 82, KZ.. vezano za USKOK
-primjer: zena u svadi udre muza s kamenom na udaljenosti od 2-3 metra, muz dobije ozljedu lubanje, i nakon nekoliko dana u bolnici umre, koje je to kd
-definiraj pokusaj u odnosu na pripremne radnje i dovrseno kazneno djelo
-neuspjelo poticanje
-pr. sud je pocinitelja koji je pocinio tesko ubojstvo iz koristoljublja kaznio dugotrajnim zatvorom i novcanom kaznom od 400 dnevnih dohodaka, da li je sud ispravo postupio

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2012 14:26 
Aktivan

Zulardinho88 je napisao/la:
Amabilis je napisao/la:
novi_00 je napisao/la:

I am an idiot -.-

Slučajno sam naletio na ovo pa moram prokomentirati.. Asistentica mi je daleko najgore iskustvo na faksu do sada.. I dok čitam ovo što tu piše imam osjećaj da ne mislimo na istu osobu!! :) Njezino isčuđavanje na nečiji netočan odgovor i kolutanje očima su još i najmanji problem.. 2 puta sam kod nje odgovarao, 2 puta me rušila i oba puta me neće nitko nikad uvjerit da nisam znao BAREM za 2 pošto je i ispitivanje potrajalo kojih sat vremena.. Nakon svakog mog krivog odgovora slijedio je napad u stilu "kako to ne znaš idiote???", mada je pitanje vjerojatno pronašla.. Ne znam di.. Svaki puta su u kabinetu samnom bili i drugi i gledao sam istu scenu koja se događala i meni.. Hahaha, tako da jednostavno ne mogu trpiti da netko hvali to biće!! Kad sam napokon došao do profesorice bila je uljudna i ugodna i prošao sam iz prve nakon ispitivanja od kojih 5 minuta.. Toliko od mene i sretno!!

Svaki ima svoje iskustvo,meni je bila sasvim ok,trazi puno ali ako znas proci ces,sve ostalo su price i pricice koje uvik kruze faksom,a toga ce uvik bit ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2012 19:11 
Početnik

C grupa
Zasto su sudovi bivs jug i ruandu ad hoc
Supletorni zatovor, kada je prisilna novcana naplata
Kd klevete i iznosenja osobnih prilika- slicnost i razlike
Koji element nedostaje kod putativne kr. Nuzde
Supsidijarno nacelo kod kojeg je stjecaja
Ono sa 4 primjera pa koji elenent kaznenog djela nedostaje
Primjera se ne sjecam bas tocno ugl je bilo nesto oko sudionistva
Vikarijski sustav kazni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: