RacpaClone je napisao/la:
Dorotea, naravno da treba znati institute. Nemoguće je izaći na Kačera sa znanjem skripti. No, i dalje nakon svega stojim da za svaki institut treba znati definiciju, načela, stjecanje, prestanak, zaštitu i rokove... Kada sam navlačio knjigu u detalje detalja, sve bi mi ishlapilo vrlo brzo, a i uz ponavljanje i utvrđivanje ne bih bio spreman za Kačera.. Jednostavno mislim da ne bih znao baratati tim znanjem i da bih bez naglaska na zakonima, pitanjima i praksi imao problema već i sa samim razumijevanjem njegovih pitanja.
:D
Zapravo, mislim da sam knjigu naučio ispravljajući pitanja (koristio sam apsolutno sve knjige - Klarić, obje Gavelle i Perkušića).
Učenje ovog ispita me podsjetilo više na istraživački rad.
Naravno, ovo vrijedi za stanje kakvo je sad... Upravo zato sam i rekao - nađite vlastitu formulu.
Dominikanac - Kažem, nema opće formule i mnogi se neće složiti samnom, jer su našli svoj način. Glede samih novela, prvo sam po pitanjima (onim pisanim rukom, koja imaju dosta grešaka u odgovorima, ali ih iznova stalno postavlja) i pitanjima sa rokova u biti vidio na kojim novelama je naglasak, a zatim bih otišao na nn.hr i tamo bih proučio novelu i usporedio bih ju sa izvornim tekstom zakona ili posljednom novelom (ako bi se ta novela koju proučavam odnosila na nju). Na taj način bih shvatio kako se zakon razvijao u konkretnom slučaju i puno brže naučio nego da sam sjeo i štrebao nešto što su mi drugi napisali.
Što se opće terminologije tiče, nju učiš isto iz zakona.. Tu mislim na osnovne definicije, jer Kačer uglavnom kaže: "ZAKONSKA DEFINICIJA djeljivih stvari?"
Knjige sam koristio za ispravljanje nekih osnovnih grešaka i za razjašnjavanje instituta koje nisam razumio. Prije samog učenja sam u biti naučio strukturu knjige kako bih se lakše snalazio i brže radio.
No, za sve to imaš i nasciturus.
Uglavnom, poslušajte ispit barem jednom, otiđite na pokoje predavanje kako biste stekli dojam kakav je Kačer, stalno budite u kontaktu sa kolegama koji izlaze na ispit i ponekad s njima diskutirajte o gradivu. Tako sam bar ja radio.
Tu je dosta informiranost važna. Bili putnici ili ne, uz nasciturus, bacite oko i na grupu na facebooku "Kutak za prebjege na PFST" (osnivač sam grupe) u kojoj imate pitanja sa svih rokova unazad godinu dana i korisne savjete glede Kačera i ostalih ispita. Grupu sam osnovao primarno za studente putnike iz Zagreba (počela je sa nas desetak, a danas brojimo preko 200 članova) i zatvorenog je tipa pa samo pošaljite zahtjev za članstvo. Pogledajte grupu od početka do kraja i vidjet ćete savjete još od prošle ak. god. kad smo prešli u St i tek počeli učiti Kačera.
kolega gdje si našao pitanja (pisana rukom) koje si ispravljao.....pripremam se za ispit pa skupljam materijale. Ako imaš još koju dobru uputu za zakone i novele bila bih ti puno zahvalna......od srca hvala.pozz