Imam neka pitanja iz nasljednog dijela, na neke od njih pretpostavljam odgovor, al ipak nakon pustog učenja, kao da više nisam sigurna,pa bi bilo super ako netko od vas zna odgovor na neke od njih…..jer ni sama više ne znam šta kačer misli pod kojim pitanjem i sl….L
Nasljedno pravo:
1. Temeljem kojeg propisa se nasljeđuje stanarsko pravo?
2. Što se može učiniti posljednjom željom pred svjedocima?
3. Da li životinja može biti korisnik zaklade ili fonda nasljednik?
3. Na zidu se napiše oporuka, i potpiše. Da li je valjana?( jel to kao i na mašini)
4. Može li nužni dio biti ugrožen, ako nije oporučen? (mislim da je odgovor NE-to je ono raspoloživi i nužni dio)
5. Da li je oporuka napisana na leđima valjana? (pa valjda ne, jer ju ni ne možeš potpisat na leđima???)
6. Kako može separatio bonorum ići na štetu vjerovnika? (može samo na šetu nasljednikovih vjerovnika, jer se prvo namiruju ostaviteljevi vjerovnici, jel?)
7. Što ako sve želiš ostaviti psu?
8. Vrste oporuke?(privatna i javna te redovna i izvanredna,a ostalo su oblici,jel?)
9. Rok za poništenje oporuke? (jel to ono 1 godina, pa 10 i 20 godina?)
10. Možeš li napisati oporuku koju ostavljaš svim ljudima na svijetu? ( po čl. 43. ne, valjda)
11. Nasljedim livadu, a drugi je obrađuje. Da li se koristi hereditas petito ili vlasnička tužba? (wtf)
12. Tko može biti nasljednik, a tko ostavitelj? (jedno i drugo svi?)
13. Ostvarenje nasljedstva? ( valjda otvaranje, al ako je ostvarenje onda u trenutku ostaviteljeve smrti?)
14. Je li moguće da sve oporuke vrijede?
15. Nedostatci oporuke? (jesu to ono razlozi ništetnosti i pobojnosti ili??)
16. Kada oporuka ne sadrži nasljednika? (jel to ošasna imovina?)
17. Uloga svjedoka kod oporuke?
18. Ako napišeš oporuku, pa ju iskidaš da li je moguće nasljeđivanje po njoj? ( ne, jedino ako ti ju netko drugi iskida a ti uspiješ dokazati da je postojala i bla bla?)
19. Nasljednopravni ugovori? (pa samo ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života, jer ona dva su obveznopravna jel?)
20. Po čemu vi znate da ja i vi nismo u krvnom ili nekom drugom srodstvu?
21. Napišite najkrači tekst oporuke? Jeste li ga vlastoručno potpisali?
22. Napišete oporuku na leđima, nakon toga se istuširate, oporuka se izbriše,a vi umrete. Tko će vas naslijediti?
23. Može li se ipak naslijediti ako oporučitelj napiše oporuku na svojoj ruci, pa ju izbriše sam?
24. Pas ugine,i iza sebe ostavi kućicu? Čija je kućica?
25. Iza cure do vas u kojem ste nasljednom redu?
26. Možemo li vi i ja sklopiti ugovor o nasljeđivanju? (da ako san ja vaš potomak ili bračni drug, inače nema ugovor o nasljeđivanju, to je ništetno)
27. U nasljednom pravu rok od 3 mjeseca na što se odnosi? ( separatio bonorum?)
28. Kriterij za podjelu oporuka?
29. Npr. Vama je oporukom ostavljen mercedes koji vrijedi 50 000 kn. Ostavitelj je dužan 50 000 kn. Da li se vjerovnik može namiriti tako da traži samo auto ili može od vas tražiti gotovinu?
30. Može li se oporukom odrediti zapis bez nasljednika? (da, jer su kod nas oporuka i kodicil izjednačeni, jel?)
31. Kad ima više oporuka, jel moguće da se svima naslijedi?
32. Kad se neće naslijediti po svim oporukama?
33. Koliki je nužni dio susjeda kojemu ste vi sve oporukom ostavili? (pa susjed nije nužni nasljednik??)
34. Može li dijete od mjesec dana tražiti separatio bonorum? (da, preko zastupnika??)
35. Može li stranac naslijediti nekretninu u RH? (da)
unaprid fala......

1. ?
2. Usmena oporuka
3. Da, spada u vlastoručnu oporuku (pitanje dokazivanja postojanja takve oporuke je nešto drugo)
4. Ne, nužni dio nasljeđuje se temeljem zakona
5. Vidi pod 3
6. Ako se radi o pokvarljivoj robi (voću koje se kvari), tada se možda usprkos separatio bonorum neće imati iz čega namiriti
7. Pas je pravni objekt a ne pravni subjekt
8. ?
9. ?
10. Da, ali je nevaljana
12. Ostavitelj - svaka osoba s navršenih 16 g. sposobna za rasuđivanje, nasljednik - svaka osoba rođenjem (uključivo nasciturus, mislim)
13. ...
16. Možda postoje zakonski nasljednici
18. Oporuka je opoziv pravni posao (kidanje je čin opoziva)
20. Ne znate!!!
22. Vidi pod 3; ako se ne dokaže sadržaj i postojanje, tada zakonski nasljednici, ako ih nema e to je ošasna imovina...
23. gore navedeno...
24. Vlasnikova
25. Cura do vas nema ništa s vašim nasljednim redom
29. Ni jedno ni drugo (javna dražba!)
Jerbo još nisam položila NADAM SE da je ovo gore u red...