Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 13 stu 2024 06:55.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: UPRAVNO PRAVO
PostPostano: 21 pro 2005 23:01 
김정일

Prof. dr. sc. Damir Aviani
Mr. sc. Bosiljka Britvić

S K R I P T A R N I C A

Službene stranice katedre:
http://www.pravst.hr/fakultet.php?p=103&s=128

Literatura:

1. Borković, Ivo, Upravno pravo, 7. izmijenjeno i dopunjeno izd., Zagreb, Narodne novine, 2002.

2.Aviani, Damir, Upravno pravo u Europskoj uniji, bilješke s predavanja, Split – Mostar, 2004. (odabrani dijelovi)

3. Aviani, Damir, Praktikum upravnog prava Republike Hrvatske, 2. izmijenjeno izdanje, Veleučilište u Splitu, Split 2003.

4.Aviani, Damir Prekršajno pravo, Split 2007

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 sij 2008 16:02 
김정일

http://www.nasciturus.com/skripte-i-isp ... nload.html

Upravni akti....
zip datoteka koja će sama raspakirati

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 vel 2008 14:18 
Početnik

Inso je napisao/la:
Učim Upravno pravo pa sam malo neuračunljiv po pitanju takvih pitanja.....
Uči se po Borkoviću,zadnji put na ispitu nije bilo previše ljude pa nije bilo pismenog. Inače ako je više od par ljudi profesor daje pismeni pa usmeni....
Isto tako treba ona nova knjiga od profesora o prekršajnom zakonu,ne znam tocno kako se zove....

Knjiga se zove PREKRŠAJNO PRAVO (Upravno kazneno pravo) .... Damir Aviani

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2008 15:29 
김정일

Metafora je napisao/la:
Što se tiče literature... da li netko zna koji djelovi iz knjige se nemoraju učiti? Navodno poglavlja :10,11,12,13,15,16, a prekršaje iz zakona.
Anyone???

Javno dobro,komasacija,sluzbenici,matice ne treba, državljanstvo treba,prekršaji se uče iz crne knjige.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2008 17:42 
Početnik

bam je napisao/la:
jeli ima još koji izborni na 4-toj da oslobađa? izabrala bi oba? :lol: :lol: a tko drži prekršajno , da li se isplati , samo mi fali da me sad to prekršajno ispila a na drugom nekom bez muke ? jel tolika prednost da te oslobodi tog dijela?

ako uzmeš kao izborni pravo stranaca - ne moraš taj dio učiti za mpp
i sindikalno pravo kao izborni - ne moraš taj dio odgovarati na radnom
samo nisam sigurna na kojoj godini je sindikalno izborni na 3. ili 4.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2008 22:47 
Aktivan

inso,please reci mi koja su to poglavlja po brojevima,jer još nemam knjigu.jesu to 10,11,12....koja su prethodno napisana?znam da pitam glupa pitanja,ali još nemam knjigu od borkovića :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2008 18:08 
Početnik

Dakle ne trebaju poglavlja: 8,13,15,16 i 20 jer se odnosi na prekršaje,a njih učiš iz knjige prof.Avianija. Jedino ti baš za poglavlja 11 i 12 nisam sigurna, ja sam ih svaki puta barem pročitala jer mi je prof. jednom prilikom rekao da bi trebali znati ko šta radi i na koji način funkcionira rad u tijelima, mada da budem iskrena nisam baš čula da je nekoga nešto i pitao iz ta 2 poglavlja osim državnih upravnih organizacija i na tom pitanju je znao i rušit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 svi 2008 10:29 
Aktivan

Jel možda ovo?

Ništavim se proglašava rješenje:
1) koje je u upravnom postupku doneseno u stvari iz sudske nadležnosti ili u stvari o kojoj se uopće ne može rješavati u upravnom postupku;
2) koje bi svojim Izvršenjem moglo uzrokovati neko djelo kažnjivo po kaznenom zakonu;
3) čije Izvršenje uopće nije moguće;
4) koje je donio organ bez prethodnog zahtjeva stranke (Članak 126), a na koje rješenje stranka nije naknadno Izrično ili prešutno pristala;
5) koje sadrži nepravilnost koja je po nekoj izričnoj zakonskoj odredbi predviđena kao razlog ništavosti.
6) čije bi izvršenje bilo protivno osnovnim načelima pravnog poretka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2008 11:31 
김정일

Prošao sam.
Da odmah napomenem,skripta po kojoj svi uče više ne vrijedi. Profesor ju je našao, i odmah pita čim udete dal ste ucili po skripti. Znaci sugerirao bi povratak knjizi iako je po meni skripta koja je u pitanju odlična za ponavljanje! Stavit cu je ovih dana na net
Pitalo me:
-Načelo zakonitosti
-Upravni akt
-Restitutio in integrum
-Posebni oblici upravnog spora,ili nesto tako.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2008 20:17 
김정일

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2008 23:11 
Početnik

Kolege,

Profa je bio super raspolozen. Mucio se jadan oko svih studenata, uglavnom neuspjesno. Salim se, bio je i prolaznih ocjena, cak i visokih. Kazu da jos vise popusti na dekanskim rokovima.

Sto bih podijelila s vama:

1. Kada ucite zakonitost obratite pozornost na fusnotu u kojoj se govori o tri teorijska objasnjenja ucinka zakonitosti - politicki, psiholoski i tehnicki. To je kod nas jadni covjek pitao u tri ture, dok nismo otkrili fusnotu.
2. Izgleda da voli pitati nadzor nad upravom, posebice parlamentarni. Morate mu znati nabrojati specificne a) mjere i b) akcije kojima parlament drzi upravu pod svojom kontrolom.

Pitao je i vremensko vazenje pravnog akta (carobna rijec - dostava), oglasavanje pravnog akta nistavim i tko je za to nadlezan, osnovno o upravnom sporu (tko pokrece, kako pokrece, koji su uvjeti, tko je nadlezan), zastaru kod prekrsaja i krivnju (sva tri elementa), slobodnu ocjenu.

Kod sluzbenika, osim prava i obveza, pitao je i o pojmu sluzbenika (organizacijski, funkcionalni i mjesoviti).

Ovo su pitanja samo iz jedne ture s pet studenata u uredu.

Nadam se da ce vam ovo malo pomoci. Sretno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 stu 2008 15:37 
Početnik

samo da podijelim svoje iskustvo vezano uz ovaj ispit.prof.je izuzetno objektivan,mene je pitao odgovornost države za štetu,te pojam upravnog akta u teoriji.stvarno sam puno učila tako da sam to lijepo znala,a zatim je došlo pitanje iz postupka,proglašenje riješenja ništavim,i iako sam ja učila sve iz knijge,osim da je to izvan.pravni lijek i da ima 6.razloga za proglašenje ništavim,nisam više ništa znala.prof.mi je upisao u indaks upravni postupak i +.sa mnom su bili još 2 studenta.jedan je pao nije znao tijela državne uprave i poslove državne uprave.točnije prof.ga je pitao naćelo slobodne ocijene,ali uz dužno poštovanje kolegi,brljao je.pa ga je zatim pitao to drugo pitanje i rušio.drugog kolegu je pitao kontrolu nad upravom,i vrste upravnih akata,te postupanje prvostupanjskog tijela povodom žalbe,zapeo je na vrstama sporova.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 stu 2008 16:09 
Početnik

kada vas prof.pita nastojte odgovarati bez straha imajući na umu da je ovo samo njegov posao,nije on plačen da nas ruši.i kada je kolegu pitao slobodnu ocijenu,kolega je to znao ,ali si je dopustio previše slobodne interpretacije pri tumačenju toga načela.zato nastojte odgovoriti to prvo pitanje što smirenije i koliko toliko se držite knjige iliti skripte.nakon sto je kolegi vratio indeks,ušao je drugi kolega i njega je pitao državljanstvo.pošto je ispit usmeni trajao dva dana,kolege su mi rekle,da je u postupku bilo naglasak na odbacivanje i odbijanje žalbe,koja je razlika između odbacivanja i odbijanja,pitao je i pravnu pomoć,što ja osobno samo pročitala.što se tiće prekršaja imajte na umu da je 2008.stupio novi Prekršajni zakon,realna zastara nije 1.good, već 2.god.udvostručuje se i apsolutna zastara.kod stjecaja prekršaja,maksimalna izrećena kazna zatvora nije 60 dana,nego 120 dana.pita i uvjete za krivnju,pojam prekršaja te vrste prekršaja.eto,to je dio moja iskustva iz upravnog prava!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2008 14:58 
Početnik

posto mi je ostao još upravni postupak,spor i prekršaji,da li bi mi netko mogao reći na sta se bazirati u prekršajima,znam da trebam znati pojam prekršaja,vrste prekršaja,načelo krivnje,stjecaj ,zastaru i prekršajni nalog,da li još nešto trebam znati? :devil

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 stu 2008 15:56 
Početnik

ja sam učila iz knjige,i dosta je složeno jer je opširno i teško je odrediti što je bitno a što ne(ne bi više nikad).malo sam prolistala skriptu,i mislim da prof.odmah shvati ako vas pita pojam uprave,jer pri određivanju uprave u funkcionalnom smislu na pozitivan način,treba reći da je i takvo određivanje uprave podjelilo teoretičare,te spomeniti francuske teoretičare koje upravu određuju sa stajališta pravnih akata odnosno sredstava upravne akcije,te njemačke teoretičare koji teže isticanju i opisu djelatnosti uprave ili za određivanje toga pojma kao kriterij uzimaju krajni cilj.toga u skripti nažalost nema,i loše je načelo zakonitosti obrađeno.mora se znati povijesni razvoj,znaći da se pojavljuje raspadom feudalnog sustava,ali da se to ne odvija svugdje isto,negdje se dogadja revolucionarnim putem npr, francuska revolucija 1789,ili je pak građanska klasa primorana na kompromis sa feudalcina i sa monarhom,to voli pitati.ali mislim da je skripta osim toga jako dobra.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 stu 2008 16:06 
Početnik

i mislim da se isplati ići među prvima jer tada je gotovo sigurno da će vas pitatai pojam uprave,naćelo zakonitosti,slobodnu ocijenu,upravnopravni odnos,javna služba,e kada se ta pitanja potroše,kreće kontrola nad upravon,šteta,izvori,državljanstvo,zapravo može biti sve drugo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2008 10:32 
Početnik

da li treba učiti sve o službenicima i namještenicima?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2008 16:43 
Početnik

ja osobno nisam učila službenike i namještenike,iako mi je rečeno da prof.ponekad zna pitati i to,treba naućiti samo definiciju,nisam ni ućila ni povijesni razvoj uprave,preveliko je to gradivo da se sve zna,tako da je osim znanja i ućenja bitan faktor na usmenom i sreća.i da sada u 11.mj prof. nije nikoga pitao sližbenike i namještenike.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2009 00:44 
Početnik

Zna li netko koliko detaljno treba znati ovu knjigu o prekršajima, Aviani "Prekršajno pravo"? Postoji li nekakav popis najčešćih pitanja, ili treba naučiti sve...???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2009 09:49 
Početnik

Najcesce pita pojam i element prekrsaja, vrste, stjecaj, zastara, to je sve sto znam...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2009 10:53 
Aktivan

Iz Prekršaja pita samo osnove, ali treba pripaziti jer se Zakon mijenjao nakon što je knjiga tiskana.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2009 14:42 
Početnik

propast_66 je napisao/la:
zna li iko koliko je sad zastara za prekršaje, ili ima li bar iko link na stranicu na kojoj bi moga pogledat, iman ispit u utorak, 21.4. a nemogu nać taj podatak. u profesorovoj knjizi piše 1god, plus 2 god. apsolutna zastara, ali znan da se tu nešto minjalo

2 godine relativna, 4 godine apsolutna i to prema novom Prekršajnom zakonu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2009 20:40 
Početnik

Znači na kolokvije se moglo izaći iako se nije dolazilo na predavanja?Nije se provjeravalo ili šta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2009 20:56 
Forumaš

Nije se provjeravalo, pa profesor je rekao da će svi imat pravo izać na kolokvij, a to je mislim i pisalo negdi naprid na forumu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2009 23:21 
Aktivan

Danas je bio usmeni jer nije bilo slobdne dvorane za pismeni!
Mene je pitao: načelo zakonitosti sve o njemu, vremensko djelovanje upravnog akta,poništavanje i ukidanje po pravu nadzora. Po meni sve 5 jedino štosmo duže čekali usmeni!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2009 13:19 
Aktivan

Ja sam učila iz skripte ovdje sa nasciturusa ima 134 strane i uzmi prekršajno pravo od avijanija knjigu!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 svi 2009 22:58 
Forumaš

Pojam prekršaja, načelo zakonitosti, prostorno važenje propisa o prekršajima, nemogućnost primjene prekršajnog zakonodavstva, vrste prekršaja, vrijeme i mjesto počinjenja, protupravnost i isključenje protupravnosti (nužna obrana, krajnja nužda, sila i prijetnja), pokušaj, sudioništvo, stjecaj, krivnja (načelo krivnje, ubrojivost, namjera i nehaj, svijest o protupravnosti), vrste prekršajnopravnih sankcija, opća svrha sankcija, kazne, (novčana, zatvor), mjere upozorenja, zaštitne mjere, odgojne mjere. Primjena sankcija- izbor vrste i mjere kazne, ublažavanje.
Primjena materijalnopravnih odredbi prekršajnog zakona prema maloljetnim počiniteljima prekršaja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 svi 2009 19:06 
Forumaš

Neznam ni je, kažu da je konačna.

Pitanja: na zaokruživanje što je pasivna stranka i u kojoj državi su doneseni prvi zakoni o upravnom postupku.
Još 3 pitanja: razlika između spora o zakonitosti i spora pune jurisdikcije, koji su uvjeti krivnje kod prekršaja, uvjeti za stranačko djelovanje u upravnom postupku.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 svi 2009 14:19 
Forumaš

jelenaa je napisao/la:
Neznam ni je, kažu da je konačna.

Je, napisao je samo konačnu ocjenu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2009 14:56 
Aktivan

evo sto mene zanima:

svi pricaju da se uprava moze podijeliti u 2 dijela i da mozes jedan po jedan kod profesora rijesti....e sad kako to onda funkcionira - jel ja dodem na ispit, super napisem samo pola ispita i kao prosla sam tu polovicu i sljedeci put pola...??? kako onda drugi dio? jel na sljedecem roku na pismenom rijesavam samo drugu polovicu, a ne odgovoram nista iz prvog dijela...???

meni to nista nije jasno....previse prica, pa nemam pojma sta je tocno...pomocccc.... :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2009 21:42 
Aktivan

Danas je nakon duge i neizvjesne borbe bio usmeni. <mene je pitao pošto mi je ostao dio rokove u upravnom postupku i predmet upravnog spora. Pitanja od kolega: Načelo zakonitosti,rad 1 *tijela po žalbi,stranke u upravnom postupku i up.sporu, vrste upravnog spra...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lis 2009 08:34 
Početnik

aj molim vas nek netko odgovori na pitanje Morpheus666,ista stvar i mene zanima pa aj neko ko zna o tom svemu više nak napiše par rečenica!? i koliko bude pitanja na pismenom,kolko je iz prvog djela kolko iz drugog? fala puno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lis 2009 10:55 
Aktivan

Ja sam imala usmeni i sve sam znala do upravnog postupka tj. nisam znala nabrojati sve što je tražio i rekao je da dodjem idući put i odgovaram od upravnog postupka što je zapisao na zadnju stranu indeksa. Na pismenom nisam bila ali ako dobro napišeš do postupka ili spora to ne pišeš idući put! Tko je moja frendica položila!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lis 2009 09:19 
Aktivan

triba li ići upravno na vježbe?????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lis 2009 10:21 
Sega mega kul forumaš bez života

Ne.
Nama je receno da ce na kolokvij moci izaci samo oni koji su redoviti na predavanjima i vjezbama,na kraju je svima dao i potpise i pustio da izadu na kolokvij.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2009 19:51 
Početnik

Gogs je napisao/la:
Ucim po skripti od dvjestotinjak str. + prekrsaje iz skripte od 17str. Moze li tko reci treba li uciti onaj dio o namjestenicima i sluzbenicima(str 81-94)?? Kolega koji je to polagao preko kolokvija, rekao mi je da su na kolokvijima bili oslobođeni toga dijela. pa ako ima tko kakvih saznanja glede toga..svaka pomoc je dobrodosla..

jel mi možeš molim te reći gdje si nabavio/la tu skriptu, jel se može nać na netu?
btw. jel zna netko kad je rok u studenom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lis 2009 08:42 
Početnik

Dobio od kolege koji ju nabavio u skriptarnici. Iz nje samo izbacis 40tak str koji se odnose na prekrsaje i kupis jos onih 17 str skriptu u kojoj se obađuju preksaji. Meni su rekli da je to dovoljno. Nadam se da se nije nesto u međuvremenu promijenilo. Sto se tice rokova, najbolje ti je kontaktirat nekog tko je dolje stalno, a ovo dolje napisano sam nasao na forumu pod ispitni rokovi i liste:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ispitni rokovi za 11.mj. su od 16.-20. studenog 2009, prijave od 26.-30. listopada 2009.(za apsolvente)
Ispitni rokovi za 12.mj. od 14.-18. prosinca 2009, prijave od 16.-20. studenog 2009. (za apsolvente i ostale koji na to imaju pravo)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pretpostavljam da su to rokovi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2009 13:02 
Sega mega kul forumaš

Molim one koji znaju,jel i inace iz ovog ispita ima pismeni i usmeni isti dan?!
Jel tak bilo do sada?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2009 13:16 
Sega mega kul forumaš bez života

Ne znam jeli se sta mijenjalo,ali dosad je bilo ili pismeni ili usmeni.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 stu 2009 13:38 
Početnik

Jel mi može netko reć koja je najbolja skripta za UP? Ja sam sad uzeo onu od 214 strana, ali ima i neka od 180.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: