ssuzanaa je napisao/la:
nekistudent je napisao/la:
AKo netko ne zeli da nam filozofi na nasem fakultetu strajkaju, neka se pojavi veceras u 7.45 ispred fakulteta.
Ne zelimo da se preko naseg fakulteta i nasih studenata rjesavaju politicki odnosi u ovom gradu i drzavi i ne zelimo da nasi studenti radi toga ispastaju odgovarajuci na 45 stupnjeva kroz 8. mjesec.
i kako je to prošlo?
Veselo je proslo
Bilo je vrjeđanja, svađe pa cak i fizickih obracuna
Bilo je 300 studenata, od toga 50ak sa prava.
Od tih 50 sa prava, nas 30ak je sjedilo u zadnjoj klupi i mi smo prakticki bili jedini protiv njihovih gluposti.
Ukratko,
filozofi su odlucili da ce svi skupa glasati o tome dali ce sutra pravo biti u strajku, na sta je nas 30ak trazilo da to odlucimo mi sa prava jer se ipak blokiraju nasa predavanja. Na to su oni rekli da je to demokracija ako svi odlucuju, pa sam im ja objasnio da je to fašizam ako vecina odlucuje o pravima manjine. Na to naravno nisu bas pozitivno reagirali pa je izbio opci kaos.
Kad se stvar malo smirila, jedan kolega je javno zahtjevao od prisutnog nam dekana da "prekine ovaj politicki inscenirani igrokaz i vrati fakultet u normalno stanje za studente koji zele studirati"- dekan naravno nije odgovorio.
Par minuta poslje toga su nam oduzeli pravo govora, na sta smo mi naravno bili jos glasniji
Stvar je zavrsila zapravo tako da dekanu nismo dali mira dok nije odgovorio na ovo sta se tice odgode roka. Dekan je odgovorio nekako ovako:
"pa znate da sam vam dao dekanski rok, necu vas ja ni ovaj put zakinit za ispitni rok"
Cime prakticki nista nije rekao. Ako se spoje strajk studenata i profesora, mozemo zaboravit na ljeto.
Kad smo izasli vanka, dosao je neki lik, najvjerovatnije ni ne studira nego je samo trazio svađu, da ne duzim...
Ma svakako...
Nismo uopce uspjeli iznjet svoje stavove, zapravo nije nitko uspio. Bio je opci kaos. Ljudi su zapeli za besplatno skolstvo a ne shvacaju da to nije rjesenje.
Jedan kolega sa prava je pametno postavio prvo pitanje, dali ce ti 7000kn manje nama platiti hranu koju jedemo ili cipele koje nosimo. S tim je zapravo htio upozoriti na to da oni kojima stvarno zelimo pomoc, po bolonji ne mogu zaraditi za svoj zivot a ujedno bit 6 sati na faksu da ispune bolonjske obveze. Nije problem u tih 7000kn nego u sve vecem ukidanju vanrednog studiranja na svim fakultetima, nepostojanju stipendija za studente loseg imovinskog statusa itd.
Ajde pogodite kako su ljudi reagirali.
Neki seljaci su skinili patike i odnjeli mu ih sa rjecima, evo ti ako nemas za cipele. Tako je zapravo pocela cjela rasprava pa je bilo relativno jasno da to ne moze zavrsit dobro.