Upast nije teško, ja sam bio prosječan gimnazijalac (prosjek 3.7, viša razina mature: eng i hrv s 4, mat 2)
Napisat ću ti neke svoje zaključke do kojih sam došao kao brucoš.
Prvo i osnovno: POČNI UČIT ODMA!!!
Kad krene faks idi na predavanja prva 3 ili 4 tjedna iz sljedećih razloga:
- Profesori će te usmjeriti što se tiče gradiva i dat će ti ispitna pitanja (Neke kolege koje ne idu na predavanja nemaju pojma ni o čemu i na kraju uče više od onog što treba dok se na ono bitno ne fokusiraju jer ne znaju da je to bitno) - Profesori će ti reći koja literatura ti treba, ovo ti govorim jer neki odu u papirnicu prekoputa faksa i spičkaju pare na literaturu iz opće pravne povijesti da bi naknadno saznali da sve što im treba je skripta od 40 kn koja se kupuje na faksu - Sprijatelji se s kolegama, to će ti omogućit da razmjenjuješ iskustva, oni će možda od svojih prijatelja s viših godina čuti nešto što će ti koristiti, također se informiraj na forumu, facebooku ili kod svojih prijatelja koji studiraju pravo, ako ih imaš naravno... - Postavljaj pitanja, idi na konzultacije, šalji mailove, najbolje je sve provjerit iz prve ruke, što prije shvatiš da profesori nisu neki bauk već tvoje kolege to bolje
Nakon prva tri/četiri tjedna provedena na predavanjima, snalaženju u Splitu sa stanovanjem, busevima, izlascima, menzama, kavicama počni ozbiljno učit, možda ti kao srednjoškolcu 4-5h učenja izgleda puno (Znam da je meni izgledalo jer sam u srednjoj toliko učio samo kad bi krenuo popravljat loše ocjene krajem godine koje su se nakupile zbog nerada, btw. taj kampanjski sistem ne prolazi na faksu.. been there, done that), ali ako ne ideš na predavanja to ti je 2-3h ujtru prije ručka i 2h popodne nakon čega imaš cijeli dan slobodan.. i to ti je nužno da rješiš kolokvij iz rimskog prava krajem studenog. Sociologiju i opću pravnu povijest ćeš već rješit lako preko ispita. Ako hoćeš možeš sve rješit preko kolokvija, al ja ipak preporučam da se fokusiraš na rimsko pravo prvo pa onda dalje planiraš.
Ako si nesposoban održati koncentraciju tako dugo (Jer npr. djeliš stan sa dvojicom cimera od kojih jedan studira ekonomiju pa ga boli ku*ac za sve) onda ti preporučam učlanjenje u Sveučilišnu knjižnicu gdje imaš sve što ti je potrebno + mir i tišinu, a i okolina od 100njak ljudi oko tebe koji bulje u knjigu je poprilično motivirajuća (Također imaš čitaonicu na faksu i Gradsku knjižnicu Marka Marulića).
Prva godina nije teška, treba učiti redovito što, iako je isprva zahebano, kasnije nije teško, važna je samo odgovarajuća motivacija koju imaš ako se nađeš u tome i ako imaš neku viziju sebe koja uključuje bavljenje pravom, a to je moguće samo ako si preispitao sve opcije i odlučio studirati baš pravo. Ja sam ti pružio neki uvid i napisao par redaka koji bi meni masu značili da mi ih je netko napisao 1.10. prošle godine, nadam se da ćeš mi (ukoliko, naravno, upišeš pravo) zahvaliti na način da ih primjeniš u praksi!
|
|