Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 17:58.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 ruj 2011 09:53 
Aktivan

Najcesca pitanja koja budu u listu A na pismenom ispitu su:
zastupnicka pitanja usmeni i pismeni odgovor na njih,promjena ustava u 2010.god. u izvorisnim osnovama,hnb banka,invalidne osobe,rijec pravo u cl.5.,da ne zastarijevaju kaznena dijela,izrucenje ratnih zlocinaca,vezano uz udruzivanje,aktivno i pasivno biracko pravo(od toga treba znat clanke i najbitnije),ko ima pravo na zastupljenost u saboru(manjine),kako se donosi ustav,koji su formalni dijelovi tuzbe,ko smije podnijeti ustavnu tuzbu,na koji nacin ustav gleda na uzdrzavanje/udruzivanje,akti vlade,akti sabora,akti predsjednika,akti suda,polupredsjednicki sustav,tko bira suce ustavnog suda,rok za interprelaciju,sto treba sadrzavat prijedlog zakona,donosenje zakona po hitnom postupku,koliko zastupnika i na koji nacin se biraju,izvori ustavnog prava.
to su pitanja koja su se meni cesto vrtila na A listu.savjet rijesite barem 15pitanja u 20minuta i krenite na akte i preambulu.SRETNO:)))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2011 09:02 
Aktivan

awesome je napisao/la:
nije mi jasno kod akata nešto

recimo
sabor donese neki zakon i sad jedna odredba je protuustavna očigledno, kaže da se ponovno uspostavilo "normalno stanje" i da su oni koji drže do vladavine prava došli na svoje amo reć,

očito se radi o ocjeni suglasnosti zakona/odredbe zakona s Ustavom, znači ne piše tko je pokrenuo postupak

e sad koliko maštovit treba bit?
mogu li izmislit da su postupak pokrenili zastupnici (1/5) itd.
ili ga pokreće Ustavni sud?
kako izgleda akt kad Ustavni sud sam pokreće postupak za ocjenu suglasnosti?

kad ti ne piše ko pokreće ocjenu suglasnosti to ti je uvijek ustavni sud.
ovisno ko pokreće moraš pazit na stvari poput prijedlog/zahtjev i mislim da je to nemam sad knjigu ovdje..
pazi na broj sudaca suglasnost/tužba.
sve je jaaaako jednostavno samo moraš uć u taj film i razmišljat na način na koji profesor razmišlja i odma ćeš sve shvatit..
ponekad je iskustvo sve zato se nemoj čudit ako padneš koji put pismeni, to je normalno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2011 23:44 
Aktivan

hercegovac je napisao/la:
user je napisao/la:
hercegovac je napisao/la:
jel mi mozete rec koliko vrijedi polozen pismeni dio a nisam usmeni. polozio sam pismeni dio i razbolio se i nije me bilo godinu dana? hvala puno

to možeš jedino profesora pitat. ja sam ti malo skeptična, ipak se promjenio ustav, a mislim da profesor nije ni za odgodu usmenog u drugi rok (iako je nekima to uspjelo)..pokušaj mu objasnit.odgovara na mailove..
sretno!

kako je nekima uspjelo, sta su mu rekli?

na prevaru, uz ulizivanja itd. veoma nisko svakako.tvoja je situacija svakako drugačija zbog mirovanja,tako da ne znam..pitaj ga nemaš što izgubit..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2011 14:57 
Aktivan

evo ako se netko pitao kako izgleda akt kad ustavni sud sam pokreće ocjenu ustavnosti, malo čeprkala pa našla
http://www.poslovniforum.hr/zakoni/us_10_02.asp
(da ljudi ne bi plaćali bzvz repeticije radi ovakvih piz... :whyowhy: :beeelj:
care samo pare pfuj)
akti svima, oslobodite akte :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2011 11:11 
Aktivan

hanalana je napisao/la:
ja sam izvanredna pa malo padam s marsa, ali koliko god govorilio tim lisrovima a,b,c, nikako da doznam barem iz ČEGA da učim z akoji list. recimo za list A po pitanjima koja se ponavljaju pa malo skriptu i knjigu kombinirat(jer suz mi svi živi rekli da ni luda ne učim knjigu cijelu),
list C je očito literatura iz crne knjige, i to Ustav, e a list B?stalno kao neki primjeri nešto, al daj mi recite ODAKLE točno učiti za list B??plava knjiga to kuzim, ali koje stranice/dijelovi???
:(((

Malo je to nezgodno objasnit u jednom postu al recimo ovako. Kod plave knjige i lista B bitne su 2 stvari;1.-ustav RH koji se nalazi na kraju knjige i 2. akti. Ti akti se odnose na sabor,vladu,predsjednika i ustavni sud i u tim cjelinama su primjeri akata koje ćeš trebat napisat u ispitu. Oni ti daje primjer forme a ti ćeš s ustavom dopunit sadržaj ovisi šta ti se da u zadatku. Otprilike tako.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2011 13:30 
Početnik

U ponediljak su bili akti : situacija 1. ocjena suglasnosti, neki sajam pive i kulena između hrvatse i mađarske, situacija 2. vjerodostojno tumacenje, purgeri i dalmoši, i za situaciju 3. nisam sigurna jel bila rezolucija, nesto kao da na rtu Savudrije slovenski ribari ne daju hrvastkim ribarima da mirno love....
sta se tice izmjena i dopuna ustava, to bi trebalo biti u novoj plavoj knjizi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2011 20:41 
Početnik

Vjerojatno glupo pitanje, no negdje sam čuo da ne možemo upisati ustavno ako nemamo položenu teoriju s prve godine (što ja naravno nemam). Istina ili? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2011 22:06 
Aktivan

Bill Kilgore je napisao/la:
Vjerojatno glupo pitanje, no negdje sam čuo da ne možemo upisati ustavno ako nemamo položenu teoriju s prve godine (što ja naravno nemam). Istina ili? :?

Mislim da to nije točno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2011 22:42 
Aktivan

nije da ne možeš, nema na pravu više takvih tipova uvjeta, samo je stvar u tome šta ćeš kad budeš čita crnu knjigu iz ustavnog neke djelove odmah u prvom čitanju prepoznavat kako se poklapaju sa knjigom iz teorije, a i bila se nekako nadovezuje na sve to skupa, tako da je puno lakše se nosit sa ustavnim ako prvo savladaš teoriju i njene najbitnije pojmove. Mislim da se baš negdi izričito spominje Viskovića i njegove definicije. Nešto slično kao što se rim i građansko nadopunjuju, iako ne toliko puno, s građanskim se ipak lakše nosit ako si na rimu izlomija jezik s latinskim i shvatija neke pojmove i definicije. Znači to su samo preporuke, nigdi ne piše da ne smiš upisat ustavno i građansko bez položene teorije ili rima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 stu 2011 19:45 
Aktivan

karl555 je napisao/la:
termit88 je napisao/la:
jel zna tko sta je s ekipom sta je polozila pismeni na dekanskom jel vrijedi za 12?

Profesor je reka da će još odlučit o tome i izvjesit odluku na svoju oglasnu ploču ispred kabineta. Ja sam nedavno gledala i ništa još ne piše. :grin:

Jel zna netko kad su konzultacije Arsenu?

gleda san danas, jos nema neke obavijesti...pisalo je da ima neke konzultacije utorkom i srijedom al nije kad(valjda ono oko 7 kad dodje) ili bi ga mozda tribalo pitat poslije predavanja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 stu 2011 16:40 
Forumaš

msm91 je napisao/la:
jel neko zna koliko košta plava knjiga u ekonomatu??? hvala

nema je više

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 stu 2011 15:55 
Sega mega kul forumaš bez života

ladesta je napisao/la:
studentica000 je napisao/la:
Jel bilo kakvih promjena,jel vrijedi plava knjiga iz 2010?

reka je da ce sad izac novo izdanje plave :whyowhy:

pa jel možemo nositi ovu staru na ispit,od 2010?Jer sam tu nedavno kupila,neću valjda kupovati novu zbog par izmjena,koje mogu od nekog prepisati?
jel zna netko?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 stu 2011 15:56 

Ma naravno da možeš ić s tom knjigom.
Ja sam išla s bijelom...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 stu 2011 12:47 
Sega mega kul forumaš

Jel može netko staviti ove promjene,iz najnovije knjige,vjerujem da ih nije bilo puno.

pa jednostavno uzmes ustav i pogledas...na stranicama narodnih novina.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2011 18:05 
Aktivan

Jel mi može netko odogovorit na ova dva pitanja; nisam ih nigdje našla u knjizi (ili napisat u kojoj se lekciji/cjelini nalaze) ? :grin:
1. razlozi donošenja ustava,
2. razlike između ustavne vlade i ustavne demokracije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 stu 2011 20:50 
Aktivan

Jel zna netko odgovor na pitanje koji su oblici prevladavanje predstavničkog sistema? :itko:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 stu 2011 21:06 
Aktivan

studentica21 je napisao/la:
sto se tice seminara,je li dosta samo prepisat iz knjige ili se tu nesto treba izmisljat svojim rijecima ??? :) hvalaaaaa

sve pišeš iz knjige, ja sam samo uvod našla na internetu, al ne čita to on nego gleda kako je napisan, prored, naslovi na sredini/u kutu... i takve stvari.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2011 15:37 
Aktivan

Ljudi jel mi može netko objasnit razliku između prijedloga i zahtjeva kod ocjene ustavnosti? :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2011 16:37 
Aktivan

kad ocjenu suglasnosti traži fizička ili pravna osoba onda podnose zahtjev, a kad vlada, zastupnici ili ombudsman onda je to prijedlog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2011 17:45 
Aktivan

zna li ko rjesenje za sljedece tri situacije:

1. Najave teroristickih napada pred turisticku sezonu 2011 navelo je Vladu i Sabor da hitno usvoje Zakon o domovinskoj sigurnosti koji bi objedinio trajno ovlasti nekoliko drzavnopravnih institucija - min.obrane, min.financija, min.pravosuda, HNB i Drzavnog ureda za reviziju. Koji su moguci ustavnopravni prigovori nastojanju vlade i sabora odnosno tom Zakonu? Ukoliko mislite da su ti prigovori opravdani formulirajte ih u odluci-aktu!
2. Na inzistiranje Udruge jadranskih ribara i dr.nevladinih udruga, Vlada je popustila pritisku i Odlukom o ZERP-u proglasila politiku 'zatvorenog mora'. To je stvorilo krizu u odnosima vlada-sabor. Kako se mogu pomiriti ti odnosi? Formulirajte akt koji ce omoguciti ustavni restitutio in integrum! (tocka 2. Odluke glasi: Hrvatski sabor pridrzava pravo da po potrebi proglasi i ostale sadrzaje iz Glave IV Pomorskog zakonika)
3. Sabor je 10.04.2011. usvojio inicijativu Vlade i prijedlog Zakona o trgovackim radnjama. U cl.5. stoji da se iz razloga 'zastite domacih trgovackih lanaca cjeloukupni robni promet koncesionira TODOR korporaciji! Liberalni teoreticari su protiv, suverenisti su za (nisam stigao sve prepisati). Iznesite argumentaciju koja bi bila na tragu Ustava RH u aktu!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 pro 2011 12:53 
Aktivan

sttudentt je napisao/la:
kad ocjenu suglasnosti traži fizička ili pravna osoba onda podnose zahtjev, a kad vlada, zastupnici ili ombudsman onda je to prijedlog

obrnuto je, pogledaj u knjizi to je pitanje 584. ili čl.35 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu (o zahtjevu i čl.38 (o prijedlogu)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2011 11:08 
Aktivan

akitainumiss je napisao/la:
Kad je usmeni ovima sta su polozili pismeni u 9tom mjesecu?dali ko zna?

zar im nije trebao bit u 9om, 10om mj? obično pismeni vrijedi samo u istoj akademskoj godini u kojoj ga polažeš pa samo onda možeš polagat i usmeni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2011 12:54 
Aktivan

Odlucia nam ga je priznat i za ovu godinu pitali smo ga:) weee jer nas je u 9tom nepravedno sve pobaca malo je ljudi proslo.i cak nas neke na dekanskom uopce nije tia pitat:/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 pro 2011 16:09 
Aktivan

awesome je napisao/la:
akitainumiss je napisao/la:
Odlucia nam ga je priznat i za ovu godinu pitali smo ga:) weee jer nas je u 9tom nepravedno sve pobaca malo je ljudi proslo.i cak nas neke na dekanskom uopce nije tia pitat:/

:scared :scared :scared

crazy shit :ROFL
sritnovam bilo...
e da šta je bilo ovih dana na usmenom pismenom, be kind sirs :D

na usmenom su uglavnom bila standardna pitanja; izvori, klasifikacija, predmet i sadržaj ustavnog prava...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 pro 2011 22:30 
Aktivan

koji su akti bili?

meni je bilo ono kako je neka općina, točnije općina slavonski brod sama donijela odluku o promjenama granice između rh i bih, znači ocjena ustavnosti, dalje je bilo promjena sutava, u vezi promjene broja sudaca ustavnog suda i trajanja njihovog mandata i ocjena ustavnosti, ugl izabrani su novi članovi državnog sudbenog vijeća i među njima su ddvojica predsjednika županijskih sudova... preambula- kraljevina jurisprudencija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2011 14:23 
Aktivan

Jel zna netko jel treba prijaviti ustav za usmeni sad u 1. mjesecu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2011 14:31 
Forumaš

ako je ispit - DA, tj. ako ga imas na studomatu, kolokvij ne prijavljivas samo se pojavis :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2011 15:32 
Aktivan

Na pismenom u 12. mjesecu sam polagala i loše napisala list C (bilo nas je dosta takvih) pa nam je dopustio da se pojavimo u 1. mjesecu na usmenom, al nije rekao ništa za prijave ... il možda je, nisam upućena dobro ... pa ako ima ko u istoj situaciji, da me uputi ... oću čekat redovni rok pa prijavit ili na konzultacije ili nešto treće?? :please: :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2011 22:33 
Aktivan

Ja isto spadan u tu grupu a mislin da triba normalno prijaviti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 pro 2011 16:02 
Forumaš

Za izvježbat list C najbolje ti je od nekoga sa seminara posudit teku i vidit vježbe, zato što na seminaru svaki sat vježbamo izradu ustava. :popcorn:

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 pro 2011 11:35 
Aktivan

[quote="touring17"]Za izvježbat list C najbolje ti je od nekoga sa seminara posudit teku i vidit vježbe, zato što na seminaru svaki sat vježbamo izradu ustava. :popcorn:

ko drzi seminar, segvic?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 pro 2011 12:53 
Forumaš

Petar Bačić

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 sij 2012 04:08 

sttudentt je napisao/la:

OBRNUTO!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 sij 2012 11:05 
Aktivan

može li mi netko reći kada su vježbe iz ustavnog prava i u kojoj učionici?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 sij 2012 13:38 
Aktivan

Kada profesor Arsec Bacic ima konzultacije???jeli ostalo ono utorkom ujutro?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2012 02:45 
Početnik

al postoje vjezbe? i kad bi otprilike trebali bit potpisi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2012 22:00 
Aktivan

jel iko ko je položio pismeni u 12. misecu išo ovih dana do bačića??? kad se može usmeno odgovarat?? hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2012 01:08 
Aktivan

jel treba pisat sadrzaj i literaturu u seminaru,iako to nije naglasija??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2012 19:30 
Forumaš

Ako je rekao da treba biti napisano kao diplomski znaci da mora i sadrzaj i literaturu i tu i tamo koja fus nota, zadani font i velicina, dvostruki prored,... :popcorn:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2012 01:05 
Aktivan

bi li iko od kolega, naravno onih koji se sjećaju, napisao ovde ukratko najčešća pitanja na usmenom. unaprijed se zahvaljujem. :)
valjda još ima dobrih ljudi. :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: