Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 15 lip 2026 00:21.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 805 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 05 vel 2008 22:04 
Sega mega kul forumaš bez života

mya je napisao/la:
... ako budeš imala vrimena (ako ne ok) možeš li mi napisati koja poglavlja u knjizi nisu bitna,tj. koja si onako 90 % sigurna da baš ne pita pa da se bolje uvatin drugih,....možeš i na pm,al bolje ode da svi vide
.....i da,ja koristin predavanja od 2004./05. rukom napisana (podjeljeno je na semestre) pa...jel to to,da san sure 100 %

thanks unaprid

evo mogu ti ja odma reć..pita apsolutno sva poglavlja tako da nema preskakanja..i bračno pravo,roditelje i djecu,roditeljsku skrb,posvojenje,uzdržavanje,imovinske odnose i skrbništvo..nema preskakanja..
sama profesorica je rekla,bolje proći sve,makar slabije..
mislim da još stigneš naučit,piči naprijed po skripti a knjigu koliko stigneš,mislim da je tako lakše,jer ćeš ići brže,pa će ti već dosta stvari ući u glavu..
dobro nauči pretpostavke za sklapanje braka,utvrđivanje i osporavanje majčinstva i očinstva,uzdržavanje jako dobro naučit,kod posvojenja su jako bitne pripremne radnje,zatim šta sadrži odluka o posvojenju,aktivna i pasivna adoptivna sposobnost,provedbeni propisi,kod imovinskih odnosa-što se može uglavit bračnim ugovorom,odgovornost za dugove prema trećima,kod uzdržavanja-što sadrži nagodba sklopljena pred czss,8 načela,ove izmjene koje su stupile na snagu 1.1,verzijski zahtjev,kod skrbništva-vrste skrbništva i skrbnika,razlike među pojedinim vrstama,definicija..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 vel 2008 22:11 
-Admin-

ovako, što se tiče toga koja poglavlja nisu bitna nemogu ti reći da neka nisu bitna jer stvarno te sve propita, od braka, skrbništva, posvojenja, uzdržavanja, imovinskih odnosa....baš sve! od braka npr često pita kad se neće provesti postupak posredovanja prije razvoda braka, i koje uvjete mora ispunjavati osoba koja provodi postupak posredovanja. onda često zna pitati pravobranitelja za djecu, tko ga imenuje, na koliko, sve o tome iz knjige ali i iz zakona jer valjda u zakonu ima nekih stvari o pravobranitelju kojih nema u knjizi. onda pita i po jedno pitanje iz osporavanja/utvrđivanja majčinstva i očinstva uglavnom koje su osobe aktivno a koje pasivno legitimirane...onda, iz skrbništva zna pitati često koje su razlike npr između nekih vrsta skrbnika primjerice individualnog i skrbnika za poseban slučaj...onda, posvojenje i kako se vrši upis posvojitelja u maticu rođenih, koji podatci mogu a koji ne smiju biti vidljivi na izvatku iz matice rođenih...kod imovinskih odnosa često pita dugovanja prema trećim osobama ili darovanje...uglavnom sve ti ona propita..pita konkretno pitanje a ne baš da ti sad nešto preopširno pojašnjavaš već baš konkretna pitanja postavi...
što se tiče učenja, mislim stvarno da imaš dovoljno vrimena ako se toga dobro uvatiš i moja preporuka je jer sam vidila da si prije pitala da li da izađeš na financije je da se uvatiš samo obiteljskog jer teško ćeš financije položiti na sriću ili sa nekim slabim znanjem. to ti govorim jer sam i ja imala istu nedoumicu jer također nisam još financije položila pa sam se na kraju odlučila ipak samo za obiteljsko...
imaš vrimena do 21.2 za sve naučiti nebrini za to! :thumbsup
a što se tiče tih predavanja koja imaš neznam ti stvarno, ja sam imala predavanja od lani kupila ih u kopirnici preko puta faksa al nisu baš nešto ni poslužila već sam učila iz knjige jer sam vidila da neke stvari fale a da su neke malo krivo napisane pa ipak preporučam knjigu!
eto, ako što još tribaš samo pitaj! hvala na čestitkama! jedna cura što je znam polaže preksutra pa ako što saznam novo, javim! :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2008 11:54 

mya je napisao/la:
pa nisi ništa izgubila,samo ćeš biti spremnija sljedeći put a i valjda nisi planiral nešto drugo za kraj mjeseca......

Ma jesam građansko,ali naučila sam ga,tako da ću imat vremena.
Evo pitanja:
pitala je dvojicu kolega koji su prvi ušli,prvo pitanje je bilo postupak utvrđivanja da li brak postoji,zatim iz imovinskih odnosa-solidarnost za dugove prema trećima,ovršni postupak nad pokretninama i nekretninama,što se može uglavit bračnim ugovorom.
Ispit je kratko trajao jer nisu na ni jedno pitanje znali odgovor.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2008 12:38 
Sega mega kul forumaš

lijepi pozdrav kolegicama i kolegam nakon male pauze na forumu. :cheers
par rijeci o ovom ispitu.
prvo zelim naglasiti da je profesorica na ispitu bila izuzetno korektna i strpljiva. pitanja su bila konkretna i sa kratkim odgovorima.nema mudrovanja i pricanja pricica. ili znas ili ne znas. sama materija je zanimljiva i lako pamtljiva. dakle, jedan zanimljiv i relativno lagan ispit.
preporucam ucenje iz knjige ( kod mene se pokazalo ok ). zakone obavezno pogledati, ima par stvari kojih nema u knjizi ( djecji pravobranitelj, proglasenje osobe umrlom...), no to ne znaci da ih treba uciti na pamet. uostalom, vise manje sve bitne stvari su integrirane u knjigu.

sto se tice pitanja, dobar orijentir vam mogu biti ova pitanja koja se vrte na forumu. uglavom se to ponavlja na ispitima. kod mene je bilo utvrdjivanje majcinstva sudskom presudom, priznanje majcinstva, osporavanje izvanbracog ocinstva, ovrha nad nekretninama i pokretninama iz bracne stecevine, rokovi u uzdrzavanju bracnih drugova, retroaktivnost kod uzdrzavnja djece ( tu vaze izmjene i dopune obz-a od 01.01.08 ), prestanak skrbnistva...
nema poglavlja koja se mogu preskakati, iz svakog moze doci pitanje. poredbeno pravo i konvencije nisu bile kada sam ja bio, no kolegica koja je polagala dan prije mene imala je pitanje iz konvencija. dakle, i to nauciti.

eto, nadam se da saa bar malo pomogao sa ovih par redaka da bi donekle stekli predodzbu o ovom ispitu.

pozdrav! danny

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2008 15:49 
Sega mega kul forumaš

sjetio sam se jos neceg. opoziv darovanja ( dva slucaja ) - to je uvijek prisutno pitanje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2008 11:53 
ona koja piše sa WC-a

evo sad gledan bračne smetnje po krvnom srodstvu i u skripti s predavanja iz 2004./05. piše da se iznimno dopušta sklapanje braka između djece sestara i braće te djece polusestara i polubraće....isto tako piše da je 4.stupanj( a to su u pobočnoj lozi upravo djeca sestara i braće i polusestara i polubraće) granični stupanj u kojem sud može dozvoliti sklapanje braka,iz opravdanih razloga...znaći po tome se može kao normalno vjenčavati od 5.stupnja?
...e sad u izmjenama i dopunama ObZ-a (NN 17/04) piše da se ukida stavak 2. iz 2003.godine u kojem je pisalo de se iznimno dopušta sklapanje braka između djece sestara i braće i djece polusestara i polubraće.....
....pa mi naravno sad više nije ništa jasno,jer ako se taj stavak povukao iz ObZ-a zašto u skripti od predavanja piše da je to ipak iznimno dopušteno????te da se prije brak mogao sklopiti od 6.stupnja.....
...i na kraju ako mi netko može lipo i laički objasniti tko sve ne može sklopiti brak po krvnom srodstvu (piše da su to i svi u ravnoj lozi,a ko svi?)
...možda je moje pitanje glupo,pa se ispričavam al uzmite u obzir da san tek na početku učenja pa mi ništa još nije kristalno jasno,a i možda san stvarno tupava za to svatiti....svi ti stričevi,ujne,babe,sestre,nečaci su me skroz zbunili......a i malo je blesavo napisana ova pisana skripta,bez uvride autoru....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2008 12:46 
Sega mega kul forumaš

ravna loza odnosi se na na pretke i potomke ( tocnije one koji potjecu jedni od drugih ). to bi bili roditelji i djeca, djed i baka i unucad, pradjed i prabaka i praunucad...
pobocna loza su braca i sestre te polubraca i polusestre ( drugi stupanj ), djeca prema braci i sestrama odnosno polubraci i polusestrama svojih roditelja ( sto ce reci tete, strine, ujne, tetci, ujaci, stricevi prema necacima, necakinjama..., treci stupanj), te djeca brace i sestara te polubrace i polusestara ( dakkle, prvi rodjaci i rodice, ili ti sestricne i bratici, oni su cetvrti stupanj).
dakle, zakljucak je da vec drugi rodjaci mogu sklapati zakonski valjan brak.

iznimno, u izvanparnicnom postupku, sud moze odobriti sklapanje braka djece brace i sestara, odnosno polubrace i polusestara ( dakle prvih rodjaka iliti bratica i sestricni ).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2008 14:59 
김정일

http://www.nasciturus.com/skripte-i-isp ... /index.php

ovdje negdje je iz prošle godine,čini mi se iz 10 tog mjeseca......
Ili nešto tako... Ne znam dal se sto promjenilo od tada

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2008 15:12 
Aktivan

još nesto da li netko zna odgovor n a pitanje pravi ucinci poistaja braka i pravi ucinci
razvoda braka naime 2 outa me je bacila na ovome pitanju
unaprijed zahvaljujem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2008 15:20 
Aktivan

Danny je napisao/la:
u pitanjima koja sam nabavio u kopirnici stoji medju ostalima i pitanje aktivne i pasivne legitimacije ( legitimnosti ) kod osporavanja ocinstva ( majcinstva ).
ne nalazim u knjizi odgovor na ova pitanja. da li mi moze netko pomoci i napisati gdje se spominje navedena tema?

puno hvala!

oprosti ali da li mi mozes rec di mogu naci procisceni tekst ili ispravak teksta iz obiteljskog zakona
i imam jos jedan problem bacila me na 2 puta na istom pitanju a to je pravne posljedice ponistaja braka i pravne posljedice razvoda braka .unaprijed hvala nova sam na forumu pa neznam kao se koristi doduse ko zna hocu li ikada naci ovo svoje pitanje i tvoj odgovor naravno ako mi uopce odgovoris :blackeye

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2008 10:02 
Aktivan

Ovo sam našla u jednoj skripti:

1.Sličnosti između razvoda I poništaja braka su u tome da imaju iste pravne učinke, a to su: pravo na uzdržavanje bračnog druga, skrb za maloljetnu djecu nakon prestanka braka, te primjena odredaba o imovinskim odnosima. Poništaj braka se rjeđe pojavljuje dok je razvod braka učestaliji. Do razvoda braka dolazi u slučaju trajno teških poremećenih odnosa, ako je bračna zajednica prestala prije manje od godine dana te ako bračni drugovi sporazumno zahtijevaju razvod braka. Do poništaja braka dolazi ako je brak sklopljen protivno odredbama o pretpostavkama za valjanost braka (maloljetnost, lišenje poslovne sposobnosti I nesposobnost za rasuđivanje, srodstvo po krvi I odnos posvojenja te trajanje prethodnog braka). U slučaju razvoda braka pravo na tužbu imaju bračni drugovi, dok u slučaju poništaja braka pravo na tužbu imaju roditelji maloljetne osobe koja je sklopila brak, bračni drug, CZSS te maloljetna osoba do godinu dana od stjecanja punoljetnosti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ožu 2008 14:12 
ona koja piše sa WC-a

simunic je napisao/la:
angry candy je napisao/la:
Ne bi bilo naodmet otići na konzultacije ili pitati asistenticu da ne bi bilo zabune oko odgovora.

aha,ja ni neznam kako asistentica izgleda :P
naime ja sam iz karlovca,tako da nisam cesto na fakultetu?svejedno ako negdje saznaš koje su to pravne posljedice ponistaja braka i koje su pravne posljedice rastave braka
molim te javi jer ako ne saznam ne gine mi komisija
pozdrav

pravne posljedice braka su ti objašnjene na zadbje 2-3 stranice odjeljka o posredovanju....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ožu 2008 18:49 
Aktivan

ok.puno hvala
a sad te molim jos za jednu uslugu
da li znas sta ne ulazi u bracni ugovor
i gdje to mogu naci

hvala hvala hvala hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2008 10:26 
김정일

http://www.nasciturus.com/najnovije/obn ... prava.html

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2008 16:42 
Početnik

Psihološki moment (aspekt) nužan za uspješnu statusnu transformaciju posvojčeta?
Surogatno materinstva?
Psihološki profil majki koje daju dijete na posvajanje?

Bio bih jako zahvalan kad bi mi netko mogao poslati odgovore na ova pitanja...ili ih objaviti na netu na ovoj temi...:)
zanima me još jedno pitanje za koje sam čuo da profesorica postavlja ponekad...
Što se događa s zaleđenim embrijem priliko razvoda roditelja??...ili pak nešto tako...hvala unaprijed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2008 21:55 
-Admin-

blondina je napisao/la:
jel mi moze neko navest osnovnu literaturu koja mi triba za spremit ispit? osim knjige,naravno...ja san vanredan student pa ne stignen na predavanja a svaki drugi dan cujen neke druge informacije od kolega na faxu...
knjigu san uzela doli u skriptarnici priko puta faxa, to je izgleda ono starije izdanje...koja je razlika između te knjige i ove koja je sad izasla? jel postoji uopce neka razlika?

znači da utvrdimo, a to ti piše i u prethodnim postovima, triba ti knjiga izdana 2007 godine jer su stupile na snagu izmjene i dopune obiteljskog zakona 1.1.2008 godine (izmjenilo se dosta toga iz uzdržavanja, nešto iz posvojenja), a koje su nadopunjene i izmjenjene u toj knjizi iz 2007 godine. Ako imaš knjigu iz 2006 godine, i ona ti je dobra, ali ako nađeš navedene izmjene i dopune OBZ i nadopuniš ih i sama izmjeniš u knjizi iz 2006 god, al svakako je praktičnija knjiga iz 2007. Nadalje, tribala bi ti i mala skriptica u kojoj se nalaze konvencije koje je profesorica govorila na predavanjima a nema ih u knjizi. Ako slučajno imaš stariju knjigu od 2006 to ti ne bi preporučila jer bi onda morala prvo sve izminjati što se prominilo u zakonu a to bi ti predugo trajalo i pitanje je koliko bi to uspila sve sama točno napraviti. i netko koristi i skriptu s predavanja, ja sam isto, u kojoj ima nekih stvarčica kojih nema u knjizi al nema puno takvih stvari.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 svi 2008 11:35 
Forumaš

je li mi možete reći da li profesorica dozvoljava da iziđete na ispit (iz obiteljskog) ako vam je ostao još jedan s prve godine?

please ako netko zna, nek napiše

thanksić

black je napisao/la:
namjeravam izaći na ispit negdi na kraju prvog djela roka,imam knjigu Obiteljsko pravo iz prosinca 2007.god.,zanima me šta je još potrebno uz tu knjigu za pripremu ispita?Ako netko točno može napisati koji zakon,koja skripta,di to naći i sl.,hvala. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 svi 2008 11:44 
김정일

ne

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 svi 2008 19:25 
Aktivan

[daj molim te reci mi da li imas negdje sastavljeno
uzdrzavanje,skrbnistvo i imovinske odnose
molim te pomozi
jer naime ja sam napisala skriptu iz financija,ustavnog i obiteljsko sam dosla do uzdrzavanja
i sada mi ponestaje vremena i necu stici
sve sastaviti jer me ceka usmeni iz ustavnog ovih dana a obiteljsko mi je 9.6.
tako da mi je panika
hvala ti unapried

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 svi 2008 19:55 
김정일

bolonjac je napisao/la:
imas u kopirnici novu skriptu koja je dostatna za prolazak, pisala je ekipa iz zg i proslo je vec desetak ljudi po njoj...skroz ti je dobro napisna, skoro pa izvrsno....napisana je 2008.g :)

To je ista ova skripta koja je na nasciturusu...
http://www.nasciturus.com/skripte-i-isp ... nload.html

tako da ne trebate trosit pare na kopiranje :P

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 svi 2008 08:53 
-Admin-

simunic je napisao/la:
eh jel mi mozes omoci
naime zanima me ako me prof.bude pitala tipa koje su najvaznije
izmjene kod uzdržavanja
da li ja noj moram osdgovoriti
npr.čl...mijenja se i glasi....
pa u čl...st.mijenja se i glasi...
ili?

nemoraš joj tako odgovoriti, već moraš reći npr. u vezi uzdržavanja donesena je izmjena ta i ta a prije je glasila tako i tako.... znači, općenito a imena članaka i stavaka koji se mijenjaju nisu važna, važno je ono što se izmijenilo!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2008 10:18 
Početnik

jeli tko zna koja je skripta najbolja za učiti i po kojoj se može proći? ja imam neku iz 2008. sa izmjenama i dopunama zakona, ali vidim da nije ista kao ova sa nasciturusa, ova je također napisana na kompu ali ima 120 stranica a ova vidim ima samo 45 stranica.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2008 10:31 
Aktivan

ja imam ovu od 120 str. i ta je sehr gut... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2008 10:51 
Aktivan

Mislim da je to ista skripta samo šta je ta od 120 stranica rastegnuta (svaka zasebno), a ova sa nasciturusa je u dvi kolone.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2008 13:18 
Početnik

zahvaljujem, i meni se sada čini da je ova samo rastegnuta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2008 13:21 

Meni je ova s nasciturusa predobra...
Kao ima 45 str. al to odma možete kontat uduplo jer je usitno pisana
i u dva reda po stranici...
Ja ucim iz nje, naravno uz knjigu i stvarno je super napisana :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2008 11:11 
Početnik

a jeli tko položija po toj skripti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2008 11:53 
Aktivan

bijah dva puta vec i poprilican broj ljudi je samo po skripti ucilo i prošlo je...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2008 13:42 
-Admin-

tea0501 je napisao/la:
koliko se treba znati da bi se prošlo,da li profesorica puno zahtjeva

tribaš znati ono što te pita, konkretna pitanja pita i konkretan odgovor tribaš dati, nema okolišanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lip 2008 20:09 
Aktivan

jeli istina da profesorica studentima koji odgovaraju drugi,treći put zna popustiti kod prolaska?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2008 15:11 
No life

a reci mi, cuo sam da treba jos nesto van knjige,neke lekcije, sta je to?

e, i kako se tocno zove knjiga da ne kupim krivu (nista ne znam) :mrgreen:

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2008 07:33 
Početnik

ako neko može napisat cjelokupnu literaruru potrebnu za obiteljsko i di se može nać bija bi jako zahvalan jer stalno dovivan proturječne informacije.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2008 08:50 
Aktivan

Evo ponavljam:
Knjiga OBITELJSKO PRAVO u izdanju Narodnih novina, 2008.
Obiteljski zakon (Koji je sad na snazi, dakle sve njegove izmjene i dopune)
Konvencije (fotokopirnica nasuprot faxa)

A šta se tiče Verzijskog zahtjeva (ne zakona) to ti je potraživanje s naslova troškova za uzdržavanje neke osobe pa potraži kod uzdržavanja.

Eto.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 srp 2008 21:10 
Aktivan

Sta se tice ODLUKE
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OBITELJSKOG ZAKONA jer se to odnosi iskljucivo na ove dopune iz listopada 2007. ili se racunaju i one iz 2003.? Uzela san te ODLUKE
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OBITELJSKOG ZAKONA u fotokopirnici i ni trga ni glasa ovim izmjenama iz listopada 2007!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 srp 2008 11:52 

naty je napisao/la:
Iman 1 pitanjce-ako supruznici zive odvojeno, a formalno se nisu razveli koliko je zakonski potrebno proc vrimena da bi se brak okoncao tj smatrao razvodom?

Ako se ne varam,moraju živjeti godinu dana razdvojeno da bi se mogli razvesti,ali ne dolazi do formalnog razvoda braka,nego to moraju riješiti sudskim putem.
Godina dana razdvojenog života je samo pretpostavka koja se mora ispuniti,a može još biti i da su odnosi teško i trajno poremećeni.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 srp 2008 11:30 
Sega mega kul forumaš

naty je napisao/la:
Pa zar nije bilo da ako ne zivis sa svojim supruznikom 3 godine ( ne racunajuci radnike u inozemstvu ) si automatski razveden u slucaju ako jedan od supruznika ne zeli dat razvod il ako nemaju financijske mogucnosti za brakorazvodnu parnicu?

cuo sam i ja nesto slicno, medjutim u zakonu ni slova o tome.
inace, nedavno sam imao i neka osobna iskustva po tom pitanju i u razgovoru s odvjetnicom sam napomenuo da sam cuo da se nakon tri godine odvojenog zivota brak automatski razvodi, na sto mi je ona odgovorila da to nije tocno i da razvod braka teoretski moze potrajati jako dugo. u mom slucaju ( ne ja osobno vec bliska osoba ) trajao je razvod gotovo cetiri godine iako nije bilo djece u braku jer druga strana nije dolazila na rocista, te je koristila veze u policiji i sudu da se izbjegne urucivanje poziva.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 kol 2008 17:04 
ona koja piše sa WC-a

cougar je napisao/la:
IZUZEV KNJIGE KOJE ČLANKE U OBZU TREBA NAUČIT ,ŠTA SPADA I DA LI PITA TE GDJE SE MOGU NABAVITI IZVORI,TE KOJE STVARI SE PITAJU IZ KNJIGE A NEMA IH U OVOJ NOVOJ SKRIPTI 2008 KOJA JE U KOMPLETU SA ZAKONOM HVALA UNAPRIJED

što se tiće izvora,ja san igrala na sreću pa to baš i nisan naučila...
....što se tiče zakona, ja ga nisan otvarala....a koliko me služi sječanje znam da se o pravobranitelju trebalo naučiti....za zakon moraš obavezno znati izmjene i dopune od 1.1. 2008.
-znam da je pitala surogat majčinstvo koje je jedino objašnjeno u njezinoj(pisanoj) skripti...
...znam da je kad san ja odgovarala baš upilala sve o umjetnoj oplodnji i sl.
-također je pitala konvencije,mene nije....
-slabo me služi pamčenje, to je zasad to...pa ako se još što sjetim, javim!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 kol 2008 06:29 
ona koja piše sa WC-a

naty je napisao/la:
E da kakavi izvori sad????? I di pronac tu njenu pisanu skriptu o surogat majcinstvu?

...skriptu imaš u kopirnici kraj faksa.....vidjet ćeš da piše da su predavanja iz 2004./05.,pisana rukom i ima dosta korisnih stvari unutra objašnjenih na njen način.....
...a što se tiće izvora, već sam rekla nisam ih uopće učila pa ni ne znam o čemu se radi....eto

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2008 23:42 

Ne kužim ovo Izlučno pravo :? , pa ako netko može pojasnit :thumbsup
I još nešto, rastava-razvod, jeli dovoljno spomenut samo promjenu zakonskog termina,
tj. OZ iz 1998. i OZ iz 2003. uz razlog zbog čega je došlo do te promjene...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2008 09:08 
Forumaš

nije falila... to je bas mene pitala...al slabo se sicam...to vam je ono kod nekretnina i pokretnina kad se vrši ovrha...pa vrijedi izlučno pravo kod nekretnina a u vezi pokretnina imaju neka dva načina namirenja...
ako ko zna neka napiše detaljno jer ja sam po običaju proslijedila literaturu...
pitat cu jos ovu jednu kolegicu jel zna pa vam jos javim!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 805 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: