Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 10 stu 2025 16:50.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 11 svi 2009 22:49 
Forumaš

malcontent je napisao/la:
evo, osobno nam je rekla profesorica nekidan na pismenom...širi se na prvu Sajkovu knjigu, gdje Sajko više obrađuje kolizijska pravila i javni poredak...povijesni dio ne...zatim, razlika u odnosu na Bosnića su one promjene u Pomorskom (PZ 2004.), te nešto u vezi stranaca (koliko sam ja shvatio vrste boravka stranaca su različite u odnosu na Bosnićevu knjigu, pogledati Zakon o strancima; te stjecanje nekretnina od strane stranaca- to isto provjeriti, čini mi se da su otpale one obje pretpostavke, dozvola i suglasnost Ministarstava--- da li je onda samo uzajamnost pretpostavka?, ako netko zna neka odgovori!)... moje mišljenje je da je ona skripta po pitanjima solidna građa, čak i što se tiče ovih dijelova od Sajka, jer pitanja o kolizijskim pravilima i javnom poretku ima na nekoliko stranica...!
Ako ima još što, zaboravio sam...

Ajd pliz reci jel dovoljna skripta od 152 str. s foruma ako se uz nju nauče Bosnićeve obje knjige i svi zakoni ili uz to sve ipak moram učiti i Sajkovu knjigu? :ajme

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 svi 2009 12:14 
Početnik

na proteklom roku (04.05.)magistra nije spominjala nikakvu dopunu literature.
Glede sajkove knige : start (nama relevantan) IZVORI MPP-a I MGPP-a str. 45 do kraja RIM.K. 391str.

gro toga pisano velikim proredom i taksativno izložene konvencije i bi-/multi-lateralni sporazumi, šacam netto 200str. gradiva.

+DODATAK 395-533 str. HR PROPISI I TEZE , komparativno strana rješenja(nepotrebno) te EVROPSKO PRAVO(BU-I;RK-1980.-intehralne verzije)

:cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 svi 2009 14:47 
Početnik

afrodita je napisao/la:
Treba Sajkova knjiga, ali bez povijesnog dijela...rekla mi profesorica.

tocno tako....rekla je da se informacija prenese i ostalim studentima.... :cry:
uzivajte .....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2009 14:33 
Početnik

Ah!!! Nisam prepoznala da povijesni predmet Bartholo ne spada niti u primjere komparativnog prava niti u povijesni dio, već da je to jedan od važnih povijesnih događaja koji su obilježili institut međunarodnog privatnog prava pod nazivom -kvalifikacija-!!!
Zanimljivo, dakle!!! Sajko...
:withstupid :cheers :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2009 19:39 
Bez Sajka se ne moze proci...ako se na to pitanje ne odgovori u pismenom,na usmenom prof.pita nesto dr.iz Sajka. Istina, prolaznost je bila jako losa...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 lip 2009 10:07 
Definiraj i objasni prethodno pitanje
Je li po hrv.mmp - u dopustena revizija zbog neprimjene mjerodavnog stranog prava? Obrazlozi!
Kako je u mpp - u rijesen povijesni predmet Bartolo?

Cime stranci u Rh dokazuju identitet?
U kojim slucajevima se izadje putni list za stranca?
koji izvori i kako normiraju stjecanje nekretnina od strane stranaca u Rh?

ZRSZ - imovin.odnosi osoba koje zive u izvanbrac.zajednici - mjerodavno pravo?
ZRSZ - pravna i poslovna sposobnost fizickih osoba - mjerodavno pravo?
ZOSOZP - mjerodavno pravo za ugovor o osiguranju u zracnom prometu?
PZ - sto se sve ocjenjuje prema pravu drzave ciju pripadnost brod ima?

ZRSZ - nadleznost za davanje dozvole za stupanje u brak
ZA - koji pravorijek je prema odredbama ZA strani?
NYK - na koje razloge pazi sud drzave priznanja po sluzbenoj duznosti?

RIM
Navedite i objasnite izbjegavajucu klauzulu koju sadrzi Konvencija?
Kako konvencija normira pitanje prinudnih propisa pr.suda?
UREDBA
Mjerodavno pr.za odredjivanje prebivalista fizickih osoba
Litispendencija: usporedite odredbe ZRSZ - a i BU1

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 15:01 
imaju ove dvi knjige iz bosnića, zanima me kako se to uči.
jel članci, članci napamet ili komentari. meni je nekako logičnije da se iz prve knjige uče komentari a iz druge članci.
i vride li još ova pitanja šta se spominju po forumu, mislin, jesi li još aktualna na ispitima. hvala puno unaprjed.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2009 17:33 
Gost je napisao/la:
Sve clanke treba znati napamet + komentare jer sadrze neke stvari kojih nema u clancima. Pitanja i dalje vrijede...Nadam se da znas da ti vise samo Bosnic nije dovoljan za prolaz!!!

E TRIBAJU OD BOSNICA OBE KNJIGE, A TO BAR NIE PROBLEM.

A OD SAJKA TRIBA CILA KNJIGA OSIN ONOG POVISNOG DILA NA POCETKU, TAKO MI E REKA PRIKA
IZ MASLINA.

JEDINO NEZNEDEN JEL TRIBAJU I OSTALE METODE, EL KO ZNA?

E DA JE OVO POLOZIT

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 09:07 
Početnik

propast_66 je napisao/la:
evo naprimjer ovo pitanje:

PZ - sto se sve ocjenjuje prema pravu drzave ciju pripadnost brod ima?

jel se odgovor traži u zakoni ili ga imamo u knjizi?

Ergo , PZ = Pomorski zakonik 2004. (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313782.html)

"Dio deseti

O MJERODAVNOM PRAVU I O NADLEŽNOSTI SUDOVA REPUBLIKE HRVATSKE

Glava I.

ZAJEDNIČKA ODREDBA

Članak 966.

Odredbe ovoga dijela Zakonika primjenjuju se na sve odnose iz pomorske plovidbe.

Glava II.

O MJERODAVNOM PRAVU I O ISKLJUČIVOJ NADLEŽNOSTI SUDOVA REPUBLIKE HRVATSKE ZA ODNOSE S MEĐUNARODNIM OBILJEŽJEM (ELEMENTOM)

Članak 967.

Odredbe ove glave Zakonika primjenjuju se na svaki plovni objekt koji je brod prema hrvatskom pravu te na svaki plovni objekt koji je brod prema pravu države čiju državnu pripadnost ima.

...............................................................

Članak 969.

(1) Prema pravu države čiju državnu pripadnost brod ima ocjenjuju se:

1) dužnosti i prava zapovjednika u upravljanju brodom i u zasnivanju prava i obveza za vlasnika broda i brodara,

2) stvarna prava na brodu,

3) pravne posljedice događaja na brodu na koje se mora primijeniti zakon mjesta gdje je događaj nastao.

(2) Odredba stavka 1. točka 3) primjenjuje se na događaje koji su nastali na stranim brodovima na području Republike Hrvatske. "

I naučite to napamet ak se nadate prolasku, a za višu ocjenu napamet od A-Ž :damnfunny

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 kol 2009 18:19 
Početnik

Ako ko moze pomoc kod NY Konvencije, nisam 100% sigurna kako odg na ova pitanja s ispita:

-na koje razloge pazi sud drzave priznanja po sluzbenoj duznosti?

- kakvu ce odluku sud priznanja donijeti ako stranka protiv koje se priznanje pravorijeka trazi ne dokaze negativnu pretpostavku?

- navedite kako konvencija odredjuje a) ugovor o arbitrazi(aj ovo znan) i b)vrste ugovora o arbitrazi(?)

-pravo mjerodavno za ocjenu jeli pravorijek postao obvezan za stranke.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 kol 2009 19:17 
Početnik

teac602 je napisao/la:
1. na koje razloge pazi sud drzave priznanja po sluzbenoj duznosti?
Čl.5st.2 ''Priznanje i izvršenje arbitražne odluke mogu također biti odbijeni ako nadležna vlast u zemlji u kojoj je traženo priznanje ili izvršenje odluke utvrdi:
(a) da, prema pravu te zemlje, predmet spora nije priklada za reguliranje arbitražom; ili
(b) da bi priznanje ili izvršenje odluke bilo protivno javnom poretku te zemlje.
2. kakvu ce odluku sud priznanja donijeti ako stranka protiv koje se priznanje pravorijeka trazi ne dokaze negativnu pretpostavku?
Ako stranka dokaže postojanje negativne pretpostavke , sud će odbiti priznanje i izvršenje, dakle neće dozvoliti da se ta odluka prizna tj izvrši, a ako stranka ne dokaže negativnu pretpostavku ( i naravno ako ne postoji neki od razloga ina koji sud pazi ex offo ) usvojiti će njen zahtjev za priznanjem i izvršenjem odluke.
3. navedite kako konvencija odredjuje b)vrste ugovora o arbitrazi(?)
čl2. st2. Pod pismenim sporazumom razumijevaju se arbitražna klauzula unesena u ugovor ili kompromis, koje su potpisale stranke ili su sadržani u razmijenjenim pismima ili brzojavima.
4. pravo mjerodavno za ocjenu jeli pravorijek postao obvezan za stranke.
Čl.5.st1.e) da odluka još nije postala obvezna za stranke ili da ju je poništila ili obustavila nadležna vlast u zemlji u kojoj ili na temelju čijeg prava je donesena odluka. = mjerodavno pravo je pravo države u kojoj je ili na temelju čijeg prava donijeta odluka

draga kolegice hvala na trudu, tribalo se malo vise zabavit s tom konvencijom tako da sam u medjuvremenu i sama nasla odgovore. i uopce nije problem za naucit!
:thumbsup pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2009 08:23 
Početnik

Anuschka je napisao/la:
Jeste NYK učili s kraja Bosnićeve knjige ili po nekoj drugoj? Čini mi se kao da tu nema sve...ne znam.

po bosnicevoj, triba ti samo tih 8 clanaka. i ja sam mislila da fali, ali to je to, provjerila sam od ljudi koji su polozili.
pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2009 09:02 
Početnik

Sajkova knjiga od 636 str., da li treba sve uciti (sve osim povijesnoga dijela) ili se jos nesto moze izbaciti? I bez Sajka mi je ispit velik i tezak, pa bi bilo koje smanjenje gradiva dobro doslo!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2009 14:37 
Aktivan

Ako si učila po Bosniću i zakoima,koncencijama, uredbama najbitnije ti je iz Sajka od kolizijskih pravila do 300 str!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2009 12:38 
Početnik

Triba li učiti cili Zakon o arbitraži ili samo izvadak iz Bosnića? Pravilnik o arbitraži, teze za zakon o mpp, Zakon o kretanju i boravku stranaca koji je ukinut Zakonom o strancima 2003 a ipak naveden kao literatura ispred kabineta, moderne metode u SAD-u? :rambo
E i pita li možda putnike isti dan usmeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2009 16:45 
Sega mega kul forumaš bez života

Evo po sjecanju par komada,dala nam je profesorica da ponesemo ispitna pitanja,ali moja su u Periske ostala,pa....

Prethodno pitanje
Javni poredak

Zrsz-kako rijesava visestruko drzavljanstvo
PZ-Pravo mjerodavno za ogranicenje odgovornosti brodara
Kada tuzenik nema pravo na osiguranje parnicnih troskova

Rimska konvencija i renvoi

Uredba 44-kada se odbija priznanje odluke druge drzave clanice

Ako mi jos sta sine napisem.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2009 13:48 
Početnik

kakva je prolaznost pismeni-usmeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2009 16:37 
Aktivan

Spin je napisao/la:
6-7 ljudi proslo pismeni,od njih samo jedna pala usmeni.

Je li znaš koja su pitanja bila na usmenom ?? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2009 17:37 
Aktivan

Spin je napisao/la:
Znam koja su bila meni :grin:
promjena statuta,procesni javni poredak,prethodno pitanje,iskljuciva nadleznost po zrsz,sto ureduje,a sto ne ureduje Uredba 44/2001,i usporedi rjesenja iz Rimske konvencije i Zrsz

ok tnx :grin: , a ovo usporedba rješenja rk i zrsz, to općenito usporedba oko izbora mjerodavnog prava za ugovore?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2009 19:12 
Aktivan

Spin je napisao/la:
Da.
Ono,kako se odreduje mjerodavno pravo,moze li se izabrati vise prava,moze li se naknadno izabrati mjerodavno pravo i tako to,pricas malo cega se sjetis :mrgreen:

SUTRA JE ISPIT, PA SVIMA ZELIM DOBAR USPJEH!!

SRETNO KOLEGE!! :cheers :cheers :cheers :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2009 18:39 
Aktivan

aaa je napisao/la:
Pitanja od 10. rujna 2009.

1.
a) Objasnite problem promjenjivosti statuta, te navedite opća rješenja.
b) Ugovori zaključeni između bivše SFRJ i stranih država? Jesu li i danas na snazi?
c) Sve što znate o poveznici "redovno boravište".
d) Navedite sve unutrašnje izvore mpp-a koji su trenutno na snazi.

2.
a) ZS-koje tijelo i na koji rok izdaje odobrenje za privremeni boravak u svrhu spajanja
obitelji?
b) ZS-pod kojim će se uvjetima strancu odobriti ulazak u RH?
c) ZRSZ-pravo stranaca da se koriste institutom siromaškog prava

3.
a) ZRSZ-koje je pravo mjerodavno za uvjete za sklapanje braka?
b) ZRSZ-koje je pravo mjerodavno za izvanugovornu odgovornost za štetu?
c) PZ-koje je pravo mjerodavno za privatnopravne odnose koji proizlaze iz ugovora o
zapošljavanju članova posade broda?
d)ZM-pravo mjerodavno za oblik i rokove protesta

4.
a) ZRSZ-posebna nadležnost hrvatskog suda u paternitetskim i maternitetskim sporovima
b) ZA-državna pripadnost pravorijeka
c) NYK-dozvoljava li Konvencija ugovaranje rezervi? Obrazložite.

5.
a) Rimska konvencija
aa) Pravna i poslovna nesposobnost
ab) Navedite konvencijsko rješenje o primjeni prava država neugovornica.
b) Uredba Vijeća
ba) Koje su materije isključene iz polja primjene BU I?
bb) Objasnite zašto se BU I naziva "dvostrukom uredbom" (convention double).

Naslove poglavlja pretpostavljam da znate pa to nisam pisala.

ajd ovo je bilo lagano, mogli su svi proc... da je bilo pameti da se izadje....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2009 19:05 
Aktivan

znam da izgleda kao da non stop svi postavljaju istu pitanje, ali ja ne kuzim apsolutno nista,pa cu ja pitati opet...
1. koja literatura? kuzim pricu da su 2 bosnica i sajko + zakon o strancima sa nekim izmjenama cini mi se od ove godine...medutim zanima me jesu sve te puste konvencije,uredbe s brojkicama unutar toga ili nisu,kao i svi ti pusti zakoni....??? isla sam danas do soprana,nisam se ni snasla uvalia mi je neku skriptu od 216 strana kao vrhunsku + ispitna pitanja uz koje je i neka uredba + mi je izvadia jos par skripti kao super i bilo bi ih dobro imat :?
2. e sad ako je sve unutar te literature kako se snac i skuzit koje dijelove zakona triba, a koje ne...??? ima li igdje spisak od kojeg do kojeg clanka triba znat,a sta da niti ne gledam?
3.kako ucit??? jel najbolje prvo krenit od bosnica, pa ic na sajka i koliko je samo gradivo povezano?
4.realno gledano koliko triba za spremit ovaj prokleti ispit?

p.s. znam da sam davez,ali jbg...hvala... :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ruj 2009 10:11 

Redom uci koji hoces,nije bas da je prebitno.
Ja sam poceo s Bosnicem(a Bosniceve knjige su ti u biti ZRSZ s pojasnjenjima svakog clanka),onda Sajka.
Zadnje sam citao NYK,Uredbu Vijeca,i Rimsku.

Na kraju druge Bosniceve knjige imas skoro sve dodatne zakone,tj. djelove koji su bitni za mpp,koji ce ti trebati;Pomorski zakonik,Zakon o arbitrazi,itd,itb.
Uz to ces trebat nabavit Zakon o strancima,jer ono sta je kod Bosnica je premalo,uzmi par ispita pa ces vidjeti koja se pitanja vrte vezano za strance.

I onda ti ostaju ona 3,gorenavedena medunarodna ugovora,Nyk,Rimska i Uredba.One su malo veci tramak za ucit od nasih zakon,cisto zbog nacina na koji su napisane.

Sta se tice skripte,nemam ti nista pametno tu rec,nije mi se dalo zahebavat s njom,ja sam po propisanoj literaturi ovo radio.
Laganini ucenje preko ljeta,prosao isprve.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2009 10:29 
Početnik

jabuka je napisao/la:
Da li netko možda zna odgovore na ova pitanja? Ne mogu ih nigdje pronaći!
1. PZ- pravo mjerodavno za ograničenje izvanugovorne odgovornosti fizičke osobe koja je prema tom zakonu izjednačena s brodarom.
2. NYK- mjerodavno pravo za postupak priznanja i ovrhe arbitražne odluke.
3. ZRSZ- pod kojim pretpostavkama tijelo RH neće donijeti odluku u postupku u kojem je stranka državljanin RH?

1. pitanje:
Članak 972. (pomorski zakonik 2004 http://www.google.hr/url?sa=t&source=we ... -hzLxy3ofg)

(1) Na ograničenje odgovornosti brodara ili druge fizičke ili pravne osobe koja je prema ovom Zakoniku s njim izjednačena primjenjuje se pravo države čiju državnu pripadnost brod ima.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka primjenjuje se ovaj Zakonik ako su njegove odredbe o ograničenju odgovornosti strože od propisa države čiju državnu pripadnost brod ima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2009 10:47 
Početnik

NYK - čl. III - Svaka strana ugovornica priznat će važnost arbitražne odluke i odobrit izvršenje te odluke prema pravilima postupka što vrijede na teritoriju na kojem se poziva na odluku...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2009 12:05 
Aktivan

jabuka je napisao/la:
Da li netko možda zna odgovore na ova pitanja? Ne mogu ih nigdje pronaći!
1. PZ- pravo mjerodavno za ograničenje izvanugovorne odgovornosti fizičke osobe koja je prema tom zakonu izjednačena s brodarom.
2. NYK- mjerodavno pravo za postupak priznanja i ovrhe arbitražne odluke.
3. [b]ZRSZ- pod kojim pretpostavkama tijelo RH neće donijeti odluku u postupku u kojem je stranka državljanin RH?
[/b

3. pitanje
Članak 76.

Organ Republike Hrvatske neće donijeti odluku i poduzimati mjere u stvarima starateljstva državljanina Republike Hrvatske koji ima prebivalište u inozemstvu ako utvrdi da je organ nadležan po pravu strane države donio odluku ili poduzeo mjere kojima je osigurana zaštita ličnosti, prava i interesa državljanina Republike Hrvatske
]

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2009 12:39 
Početnik

Puno hvala svima!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 15:47 
Početnik

Danas na usmenom mene pitala:
-prethodno pitanje
-PZ-popunjavanje pravnih praznina
-uzdržavanje po Uredbi
-kad se po Uredbi neće priznati strana sudska odluka
-ZOMZP - oblik ugovora
-PZ-mjerodavno pravo za zajedničku havariju
-Zakon o strancima - sve vrste boravaka i sve o njima
-ZA-arbitrabilnost

A klasična pitanja, stalno isto.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 21:33 
Početnik

kakva je bila prolaznost danas, kakav je bija pismeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 22:26 
Početnik

Bilo je 7-8 ljudi i svi su prošli na pismenom osim jedne ali ja nisam danas pisala pismeni ali to znam. Za usmeni ti ne znam za prolaznost. Pismeni sam isto vidila, ok je bija ali valjda će se neko sitit i napisat pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 13:26 
Početnik

Inso je napisao/la:
buba82 je napisao/la:
jel se o strancima uči po ovom uakonu, iz 2007?
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2473.html

Da ali nemoraš cijeli zakon... uzmi ispite i uči po pitanjima koja se ponavljaju. Ima puno zakona i konvencija pa savjetujem svima da si prorade po pismenima. Možete otići i kod profesorice, pa uzmite one koji vam fale :mrgreen:

A budući nisu veliki možete ih i prepisati i poslati ovdje

da li netko zna koja su pitanja bila na ovom zadnjem roku i kakva je bila prolaznost na usmenom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 10:52 
Početnik

Ja ti stvarno ne znam, vidila sam pismeni i zapamtila sam samo dva pitanja:
-prilagođavanje (prvo pitanje)
-ZA-ostava i polaganje pravorijeka, tako nešto

Ne mogu virovat da niko nije u stanju sist i napisat ta pitanja koja su bila.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2009 18:57 
Početnik

Evo pitanja od 24.09.
1) Opći dio
a) Objasni na primjeru tzv. ublaženo djelovanje javnog poretka. Regulira li ga ZRS?
b) Navedite sve što znate o poveznici prebivalište
c) Koji unutrašnji izvori hrv mpp-a uređuju renvoi i koja rješenja sadrže?

2) Pr.položaj stranaca
a) Pod kojim će se uvjetima strancu odobriti ulazak u RH?
b) Koji zakon i na koji način uređuje nasljedna prava stranaca u RH?
c) Siromaško pravo -ZRS

3) Posebni dio
a)ZRS Mjer pravo za kvazikontrakte
b)ZRS Mjer pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
c) PZ-mjer pravo za naknadu štete zbog sudara
d) ZOSZP-Mjer pravo za oblik ugovora

4) MGPP I PR.MEĐ.ARBITRAŽE
a) ZRS-posebna pretpostavka priznanja str sudskih odluka o osobnom stanju državljanina RH
b) ZA-tužba za poništaj: pobijanje zbog novih činjenica i dokaza
c) NYK-Tko može donijeti arb odluku da bi ta odluka bila arb u smislu NYK

5) EUROPSKO
a) RK
aa) Polje primjene mjer prava za ugovor
ab) Kako konvencija normira pitanje nesposobnosti
b)Uredba
aa) Dopušta li BU I ispitivanje strane odluke s obzirom na njen sadržaj. Ako da, pod kojim okolnostima
ab) Litispendencija i usporedi sa ZRS

eto ovo mi je bija zadnji fuckin ispit a sad ADIOOOOOO :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 lis 2009 23:24 
Aktivan

a sta ako ti upadne pitanje na usmenom izvori medunarodnog privatnog prava sto je ipak u knjizi puno prije od 250.stranice? meni je to pitanje navedeno u nekom popisu pitanja sa usmenog....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lis 2009 08:54 

Izvore svakako treba naucit.
Ja kad sam u kopirnici trazio Sajka,dobio sam i izvore isprintane.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lis 2009 20:42 
Forumaš

amotamo je napisao/la:
Evo bio sam nekidan s prijateljem koji je dao mpp u 7mj,pa mi je rekao da treba od sajka učiti do lekije
procesnog javnog poretka,tamo negdi do cca 250 i neke strane mislim,inače imam knjigu od sajka iz 2005,od 550-ak str.

Da li je to dosta ili ipak mora cila knjiga :? !?

Iz Sajka ne treba svih 250 str. učiti. Profesorica vrti uvijek ista pitanja iz Sajka (njih jedno 5, 6) i sve ih možete naći na forumu. To su na pismenom obično prvo ili eventualno prvo i drugo pitanje prvog dijela (opći dio). Na usmenom zna pitati (osim tih pitanja iz pismenih) da joj kažete sve što znate o poveznici prebivalište, boravište ili državljanstvo. Sve ostalo što pita naći ćete ako iskopirate pitanja koja studenti svaki rok stavljaju na forum ili odete do nje da vam da zadnje rokove pismenih da si kopirate. Nama je dala, dat će svima. Sa Sajkom stvarno ne biste trebali imati problema jer se on najbrže prijeđe (s obzirom na količinu koju trebate naučiti iz njega). A onaj tko misli da tih par pitanja nisu dovoljna, neka uči cijelu knjigu bespotrebno. Izvore tkđ morate naučiti, a dovoljno je da si na papir izvadite sve izvore redom i da ih znate nabrojati. Ništa extra.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 stu 2009 21:55 
Forumaš

buba82 je napisao/la:
jel se o strancima uči po ovom uakonu, iz 2007?
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2473.html

Da ali nemoraš cijeli zakon... uzmi ispite i uči po pitanjima koja se ponavljaju. Ima puno zakona i konvencija pa savjetujem svima da si prorade po pismenima. Možete otići i kod profesorice, pa uzmite one koji vam fale :mrgreen:

Kako misliš pismene koji vam fale?! Jel ima neko sve te pismenena okupu da ih posta?

I neka mi samo neko potvrdi jel ovo kako ja učim ok: 2 knjige od BOSNIĆA, SAJKO bez povijesnog dijela i ne pretjerano detaljno (naglasak na pitanjima koja su u Bosniću drugačije ili lošije obrađena) i na kraju NYK, UREDBA VIJEĆA I RIMSKA KONVENCIJA. :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 stu 2009 11:45 

Skroz ok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 stu 2009 12:53 
Početnik

Jeli prof. upisuje padove?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 stu 2009 22:37 

Si.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: