Besplatno će studirati samo oni koji skupe 60 bodova

Rektori svih hrvatskih sveučilišta usuglasili su s resornim ministarstvom nova pravila oko studentskih školarina, cijene pojedinih studija, kao i cjenovnu vrijednost pojedinog ETSC boda, koji će iznositi oko 300 kuna......

 

 

 

Podsjetimo, najveća novost koja ove jeseni čeka sve brucoše jest besplatan studij, tako da nijedan student prve godine neće moći reći da nema istu startnu poziciju kao i ostali. Međutim, u višim godinama besplatno će studirati samo oni superuspješni, odnosno samo oni koji skupe svih 60 ECTS bodova, koliko jedna akademska godina i nosi!

Svi ostali studenti koji ne skupe 60 ETSC bodova, morat će platiti određeni iznos školarine, a koliko točno ovisit će isključivo o broju prikupljenih ECTS bodova.

Naime, kako piše Večernjak, brucoši koji u idućoj akademskoj godini ne uspiju skupiti ni 42 ECTS boda platit će puni, maksimalan iznos školarine, a oni koji skupe od 42 pa do 59 platit će školarinu po tzv. linearnom modelu za onoliko ECTS bodova koliko im nedostaje do maksimalnih 60. Određena je i vrijednost pojedinog boda i iznosit će oko 300 kuna. Tako će student koji u akademskoj godini skupi, primjerice, 50 ECTS bodova, platiti školarinu za 10 ECTS bodova, odnosno otprilike 3000 kuna.

S obzirom na to da fakulteti zbog ukidanja školarina za brucoše ostaju bez sigurnog izvora prihoda, rektori su s Ministarstvom znanosti postigli dogovor da se fakultetima za svakog studenta kojeg upišu ove jeseni iz proračuna da 50 posto vrijednosti maksimalne školarine koja vrijedi na tom fakultetu i koju će plaćati i svi oni koji ne skupe minimalno 42 ECTS boda.

Zbog toga su svi fakulteti u državi podijeljeni u tri kategorije i samim time u tri 'cjenovna razreda' kako bi se završilo s praksom koja je do sada vrijedila da je na, primjerice, Pravnom ili Medicinskom fakultetu u Zagrebu školarina viša nego na tim fakultetima u Splitu i Osijeku.

Dogovorena je maksimalna školarina na društveno-humanističkim fakultetima 5500 kuna, na tehničkim 7370 kuna, a na medicinskim 9240 kuna.

Prethodni članci: