Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 09:28.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1138 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 06 ožu 2013 20:48 
Aktivan

Alen53 je napisao/la:
Moze mi netko rec iz cega ucit ovaj predmet? Iz onog prirucnika od 218 strana ili jos nesto?

Prirucnik i Nikolic knjiga koju imas nabavit u fotokopirnici koja ti se sastoji od tocnije Jelčić i ekipa - direktive, posebni porezi trošarine (dio sa velikim slovima) i Nikolić (dio sa sitnim slovima).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 20:50 
Aktivan

debelamaja je napisao/la:
Je li izvedivo usporedno uciti gradansko za naprednu grupu i financije za izac na kolokvije??

Iskreno, ne znam sta drugi misle, ali ne mogu zamislit da prirpremam paralelno financije i gradansko. I za jedno i za drugo triba se ne 100 nego 110% posvetiti pogotovo financije koje je opće poznato čistokrvno bubanje napamet

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 22:11 
Forumaš

jeli nešto profesor izbacija iz tih knjiga, da ne triba učit?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 22:44 
Forumaš

Raziel je napisao/la:
Alen53 je napisao/la:
Moze mi netko rec iz cega ucit ovaj predmet? Iz onog prirucnika od 218 strana ili jos nesto?

Prirucnik i Nikolic knjiga koju imas nabavit u fotokopirnici koja ti se sastoji od tocnije Jelčić i ekipa - direktive, posebni porezi trošarine (dio sa velikim slovima) i Nikolić (dio sa sitnim slovima).

Oprosti samo da li znas da li i prirucnik i to treba ucit,i koliko ta knjiga otprilike ima stranica?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 22:46 
Forumaš

I da li prvi kolokvij bude posli ispitnog roka u 4 mj ili ranije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 23:45 
Forumaš

za sve koji tek upisivaju ovaj predmet ako imaju seminar, znam jednu osobu koja piše dobre seminare , ako nekoga zanima nek se javi na pp.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2013 13:45 
Aktivan

Alen53 je napisao/la:
Raziel je napisao/la:
Alen53 je napisao/la:

Oprosti samo da li znas da li i prirucnik i to treba ucit,i koliko ta knjiga otprilike ima stranica?

Ako ces na kolokvij ovako izgleda kolokvij:

1. Kolokvij su ti prvih 70 strana prirucnika (zvuci malo, ali viruj mi triba ti jedno 15 dana za to naucit jer je materija sama po sebi za probit na mozak) i zadaci, to ce ti bit uglavnom, zastare, prijeboj ili kompenzacija, mjesna nadleznost itd. Uglavnom za 1. kolokvij tribas tih 70 strana znat pivat i nema izbacivanja sve se triba znat

2. Kolokvij su ti samo zadaci, npr izracunavanje poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, od nesamostalnog rada itd i da, morat ces ispunjavat poreznu prijavu

3. Kolokvij ti je sve ostalo, znaci ostatak prirucnika i Nikolic pa kad to prodes onda ides na usmeni i to je to uglavnom sto se tice kolokvija

Ako ces izlazit cili ispit, mozes slobodno izbacit povijest u prirucniku, to ti nema u ispitu, a to je sam profesor jednoj mojoj prijateljici prekrizia kad je bila na konzultacijama, a u Nikolica, tj. di je Jelčić i ekipa sto ti je napisano sa velikim slovima izbaci kod posebnih poreza kaznene odredbe, pripadnost poreza, nacin utvrdivanja poreza, osim za porez na promet nekretnina, porez na nasljedstvo i darove sto moras znat sve pivat o tome, ove ostale tipa porez na plovila, porez na kuće za odmor itd. nauci samo tko je porezni obveznik, sva oslobodenja(najbintije), poreznu osnovicu i visinu porezne obveze, znači KAZNENE ODREDBE, PRIPADNOST POREZA i NACIN UTVRDIVANJA IZBACI kod tih posebnih poreza osim kao sto sam gore naveo p na promet nekretnina i p na nasljedstvo sto trebas znat sve sto je napisano tamo.Takoder sto sam skoro zaboravio, nauci sve direktive i Direktivu o maticnom i zavisnom drustvu i direktiva o Spajanjima i 6. Direktiva gdje se spominju opca oslobodenja itd. Nikolic ti je onaj dio sto ti je napisano sitnim slovima, vidit ces kad nabavis taj da ga nazovemo isto prirucnik iako svi zovu to Nikolić. Najbitnije ti je u njemu naucit sva ona nabrajanja, odlike, prednosti, mane, prepostavke, nemoj to nikako izbjegavat naucit jer djeluje da ne treba, a Šinković voli postavljat pitanja na pismenom iz tih nabrajanja sto takoder znaci nema izbacivanja osim onaj dio di ti se spominje PDV u RH, oslobodenja sto si naucio iz Prirucnika a u Nikolicu su stare odredbe gdje je stopa PDV u visini od utopijskih 22%

Sve ukupno kad pribrojis prirucnik i Nikolića ispadne ti vise od 200 str za naucit tako da te ne vara velicina i br. stranica jer je materija takva kakva je: katastrofalan za naucit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2013 13:58 
Aktivan

p!ink je napisao/la:

Ako ces cili ispit, onda u priručniku izbaci svu povijest, a u Nikolicu izbaci kaznene odredbe, pripadnost poreza i nacin utvrdivanja osim kod poreza na promet nekretnina i porez na nasljedstvo i darova

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2013 14:11 
Forumaš

Hvala ti :) Ako netko zna jos koje stranice tocno izbacit neka se javi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2013 15:08 
Forumaš

Raziel je napisao/la:
p!ink je napisao/la:

Ako ces cili ispit, onda u priručniku izbaci svu povijest, a u Nikolicu izbaci kaznene odredbe, pripadnost poreza i nacin utvrdivanja osim kod poreza na promet nekretnina i porez na nasljedstvo i darova

:cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2013 15:25 
Aktivan

koliko je vremena potrebno za učenje?
jeli moguće zajedno s obiteljskim i ustavom,stići i financije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2013 15:29 
Aktivan

iva13 je napisao/la:
koliko je vremena potrebno za učenje?
jeli moguće zajedno s obiteljskim i ustavom,stići i financije?

Najmanje mjesec i pol dana iskreno. Meni je trebalo samo za cili prirucnik mjesec dana, a Nikolića mozes unutar 10 dana naucit ako ces posteno stisnuti i iskreno ovo sta si napisala da ucis sa obiteljskim i ustavom financije to ti je cisto samoubojstvo za mozak i nema sanse da ucis bilo sta paralelno sa financijama, ma ustvari sa bilo kojim predmetom na 2. godini pogotovo financije sto trebas bubetat kao kompjuter pusta oslobodenja, nabrajlice, prepostavke, prednosti mana i tako dalje i tako blize.

Moj ti je savjet ako vec ides na ta 3 predmeta i ako ces od lakseg prema tezem prvo se uhvati ustava, onda obiteljsko pa zatim financije. Po meni financije su najgori predmet za ucit na drugoj godini ali je pozitivna stvar kad jednom naucis kako bog zapovijeda nema sanse da padnes jer je Šinković super profesor, ali mu je predmet za puknut na zivce

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2013 14:48 
Početnik

da li priručnik iz 2013. vrijedi od roka u 4. ili u 6.mj.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2013 15:26 
Forumaš

skopy je napisao/la:

je li ima puno promjena?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2013 18:26 
Aktivan

treba li uopće učit prvi dio priručnika...prvo poglavlje 4.-30. str.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2013 18:47 
Aktivan

da,sve uči.zna često biti jedno pitanje iz tog prvog dijela.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2013 14:25 
Ona koja je donila porto

p!ink je napisao/la:
skopy je napisao/la:

je li ima puno promjena?

mislim da nema, al samo mislim.. promjene sta znam 100% su kod odnosa fin prava i kaznenog prava, i kod PDV-a.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2013 14:33 
Forumaš

pingpongloptica* je napisao/la:
p!ink je napisao/la:
skopy je napisao/la:

je li ima puno promjena?

mislim da nema, al samo mislim.. promjene sta znam 100% su kod odnosa fin prava i kaznenog prava, i kod PDV-a.

znači ne trebam kupovat novi priručnik?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2013 14:43 
Ona koja je donila porto

p!ink je napisao/la:
p!ink je napisao/la:
skopy je napisao/la:

je li ima puno promjena?

znači ne trebam kupovat novi priručnik?

a ne znam, mislim da ne. bila sam do profesora prije roka, rekao mi je samo za pdv, kao tu znate i sami promjene s onih 0% na 5%, a ovo sto se tice kaz i fin tu se clanci mjenjaju i nesto dopunjava ne znam tocno sama sam vadila te promjene sad su cl. 248, 256, 257 i jos neki clanak, ne znam tocno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 14:53 
Aktivan

zna li neko odabra sam seminar iz financija, profesor mi je reka da odaberem temu posto san vanredni student, nego odakle triba pisat seminar iz koje literature?
fala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 15:10 
Ona koja je donila porto

agency23 je napisao/la:
zna li neko odabra sam seminar iz financija, profesor mi je reka da odaberem temu posto san vanredni student, nego odakle triba pisat seminar iz koje literature?
fala

prof ce ti je dat, javi mu koju si temu izabrao.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 16:46 
Početnik

jel sva literatura obuhvaćena u ovoj "knjizi" šta se uzme u masnoga za 66kn

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2013 09:57 
Aktivan

agency23 je napisao/la:
fala

prof ce ti je dat, javi mu koju si temu izabrao.

jesan, fala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2013 15:09 
Aktivan

u vezi kolokvija iz financija jel se triba sta potpisivat ili prijavit????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ožu 2013 23:43 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
Ako ces izlazit cili ispit, mozes slobodno izbacit povijest u prirucniku, to ti nema u ispitu, a to je sam profesor jednoj mojoj prijateljici prekrizia kad je bila na konzultacijama, a u Nikolica, tj. di je Jelčić i ekipa sto ti je napisano sa velikim slovima izbaci kod posebnih poreza kaznene odredbe, pripadnost poreza, nacin utvrdivanja poreza, osim za porez na promet nekretnina, porez na nasljedstvo i darove sto moras znat sve pivat o tome, ove ostale tipa porez na plovila, porez na kuće za odmor itd. nauci samo tko je porezni obveznik, sva oslobodenja(najbintije), poreznu osnovicu i visinu porezne obveze, znači KAZNENE ODREDBE, PRIPADNOST POREZA i NACIN UTVRDIVANJA IZBACI kod tih posebnih poreza osim kao sto sam gore naveo p na promet nekretnina i p na nasljedstvo sto trebas znat sve sto je napisano tamo.Takoder sto sam skoro zaboravio, nauci sve direktive i Direktivu o maticnom i zavisnom drustvu i direktiva o Spajanjima i 6. Direktiva gdje se spominju opca oslobodenja itd. Nikolic ti je onaj dio sto ti je napisano sitnim slovima, vidit ces kad nabavis taj da ga nazovemo isto prirucnik iako svi zovu to Nikolić. Najbitnije ti je u njemu naucit sva ona nabrajanja, odlike, prednosti, mane, prepostavke, nemoj to nikako izbjegavat naucit jer djeluje da ne treba, a Šinković voli postavljat pitanja na pismenom iz tih nabrajanja sto takoder znaci nema izbacivanja osim onaj dio di ti se spominje PDV u RH, oslobodenja sto si naucio iz Prirucnika a u Nikolicu su stare odredbe gdje je stopa PDV u visini od utopijskih 22%

fala na ovome, kolega :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2013 18:04 
Početnik

Pozdrav! Zanima me jel istina da se na kolokviju samo zadaci pišu? nikakva teorija? i iz čega je najbolje učit za taj kolokvij? neki spominju priručnik, neki predavanja? di se uopće zadaci (porezna prijava i to) nalaze da ih se može izvježbat? Nisan još počeo učit tako da mi oprostite ako san pita neka glupava pitanja na koja bi znao odgovor da san počea učit. I na kraju, što mislite, stigne li se za prvi kolokvij naučit za tjedan dana?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 tra 2013 11:48 
Aktivan

jel mi neko moze pomoć u vezi kolokvija...Zanima me dali se prijavljuje koje gradivo obuhvaća...samo sta znan je da je 22.4???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2013 14:33 
Početnik

e ovo i mene zanima, kakav je uopće kolokvij, je li samo teorija ili ima i tih zadataka, kakvi su oni i kako se mogu izvježbati... unaprijed hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2013 19:18 
Početnik

Moze li, molim vas netko napisati tocno ostatak literature (osim 70 str. prirucnika) za 1. kolkvij, dakle tocan naziv knjige i autora, stranice i gdje se to moze nabaviti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2013 11:26 
Početnik

ATTENTION!!

Za kolege koji nisu vidjeli - odgođen je ispit iz financija s 15.4 na 17.4 u 14h ...

Dokaz - http://www.pravst.hr/novosti.php?p=11&s=1108

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2013 15:02 
Aktivan

zna li netko odgovore na ova pitanja?
-kada upravni sud donosi presudu a kada rjesenje
-razmjena obavjesti kod međunarodnog dvostrukog oporezivanja (je li to ono unilateralne mjere, bilateralni i multilateralni ugovori?)
-zasto se financijske usluge ne oporezuju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2013 16:13 
Aktivan

Pitanja itko???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 13:11 
Početnik

ah da pitanja... a što reči po meni večinom ono što sam milila da neće biti al dobro... evo koliko se sječam
1. odnos finan.prava i trgovačkog
2. teorije koje opravdavaju oporezivanje
3. suvlasništvo odnosi i što se tu događa s porezom na promet nekretnina
4. računski način u proračunu prednosti i nedostaci
5. jednofazni porez na promet karakteristike
6. zadatak (dvostruko oporezivanje)- metoda izuzimanja s progresijom
tri pitanja iz poreza na dobit
savjet: dva put sam izišla na ispit i oba puta nisam naučila porez na dobit.. svaki put stavi najmanje dva pitanja.. ne preskačite taj dio!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 13:20 
Početnik

sjetila sam se još dva
7. oslobođenje kod pdv pri izvozu
8. obustava postupka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 13:57 
Aktivan

7.ovo oslobođenje se odnosi na šestu smjernicu
8.privremeni prekid postupka
10.porez po odbitku kod poreza na dobit

ajmo bilo je jos grupa :)
sta se tice usmenog, jel se profesor vise bazira na pitanja iz onoga sta nismo znali? ima li kakvo pravilo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 14:22 
Aktivan

Ispit iz financijskog prava i financijske znanosti 17.4.2013. 1. Grupa

1. Opširno objasnite odnos između financijskog prava i trgovačkog prava i prava društava?
2. Opširno objasnite privremeno prekidanje postupka?
3. Opširno objasnite porez po odbitku kod poreza na dobit?
4. Navedite dobre i loše strane računskog načina (računske godine) kao jedan od načina izvršavanja proračuna?
5. Navedite i kratko objasnite teorije koje opravdaju oporezivanje?
6. Navedite najvažnije prednosti jednofaznog poreza na promet?
7. Navedite porezna oslobođenja kod poreza na dodanu vrijednost pri izvozu i slične transakcije i međunarodni prijevoz (VI. Smjernica Europske unije)?
8. Objasnite pravna pravila vezana za pretvaranje idealnog dijela u realni dio, razvrgnuće suvlasničke zajednice odnosno prodaje kod suvlasništva, a u svezi poreza na promet nekretnina?
9. Navedite primjer za korisnika opcijskog prava na kupnju vlastitih dionica?
10. Trgovačko društvo A rezidentu RH ostvarilo je ukupnu dobit od 900.000,00 kuna. U RH ostvarilo je dobit u iznosu 500.000,00 kuna, a u Švedskoj u iznosu od 400.000,00 kuna. Porez na dobit u Švedskoj se oporezuje po stopi od 35%. RH i Švedska imaju sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Primjenite na navedeni primjer metodu izuzimanja s pridržajem progresije, te izračunajte prema pravnim pravilima koliku će poreznu olakšicu RH dati trgovačkom društvu A rezidentu RH?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2013 08:18 
Aktivan

17.4.2013. 2. grupa
1. Opširno objasnite odnos između financijskog prava i kaznenog i kaznenog procesnog prava (AFCOS; OLAF, blanketna kaznena djela, porezno-kaznene odjele)?
2. Navedite razloge zbog kojih se žalba predaje prvostupanjskom poreznom tijelu, a ne odmah drugostupanjskom poreznom tijelu?
3. Navedite stavke za koje se umanjuje (smanjuje) porezna osnovica kod poreza na dobit?
4. Navedite dobre i loše strane proračunskog načina kod proračunske godine kao jedan od načina izvršavanja proračuna?
5. Navedite kritike koje upućuju zagovornici teorije poreznog pluralizma onima koji zastupaju teoriju poreznog monizma?
6. Navedite odlike neizravnih poreza?
7. Navedite porezna oslobođenja kod poreza na dodanu vrijednost pri uvozu (VI. Smjernica Europske unije)?
8. Objasnite pravna pravila vezana za pretvaranje idealnog dijela u realni dio, razvrgnuća suvlasničke zajednice odnosno prodaje kod suvlasništva, a u svezi poreza na promet nekretnina?
9. Navedite primjer za stjecanje vlastitih dionica trgovačkog društva - dodjela dionica?
10. Trgovačko društvo A, rezident RH, ostvarilo je ukupnu dobit od 800.000,00 kuna . U RH je ostvarilo dobit u iznosu od 600.000,00 kuna, a u Finskoj u iznosu od 200.000,00 kuna. Porez na dobit u Finskoj se oporezuje po stopi od 30%. RH i Finska imaju sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Primijenite na navedeni primjer metodu izuzimanja progresije, te izračunajte prema pravnim pravilima koliku će poreznu olakšicu RH dati trgovačkom društvu A, rezidentu RH?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2013 11:25 
Aktivan

kolege jedno pitanje,kad su konzultacije kod prof. za predati seminar...velika hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2013 11:21 
Aktivan

u koju uru je u ponediljak kolokvij ako neko zna???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2013 11:26 
Početnik

13h

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1138 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: