Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 10 kol 2026 06:44.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 15 tra 2010 11:03 
Aktivan

bobica je napisao/la:
Molim vas može li mi netko reci temeljem kojega se propisa nasljeđuje stanarsko pravo?????? Hvala

ja mislin da je ovo trik, ne nasljeđuje se, to je osobno pravo...
odakle ti ovo pitanje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2010 19:57 
Forumaš

bobica je napisao/la:
To pitanje se provlaci na dosta mista. Je li to pravo iz zakona o osnovnim vlasnickopravnim odnosima

neznan ...ali sigurno ti je da se u zakonu o najmu stanova ( u st. 1., čl. 30, u prijelaznim i zavrsnim odredbama) izricito ukida stanarsko pravo - pise da prestaje !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 17:46 
Početnik

nasljedivo je 100 posto!!! pogledaj te malo odredbe nakon clanka 30 zakona o najmum... stanarsko pravo nasljeduju clanovi njegovog obiteljskog domacinstva(koji su definirani u zakonu o stambenim odnosima)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 17:51 
Aktivan

mariobakarčić je napisao/la:
Joe Veliki je napisao/la:
player_777 je napisao/la:
bobica je napisao/la:
To pitanje se provlaci na dosta mista. Je li to pravo iz zakona o osnovnim vlasnickopravnim odnosima

neznan ...ali sigurno ti je da se u zakonu o najmu stanova ( u st. 1., čl. 30, u prijelaznim i zavrsnim odredbama) izricito ukida stanarsko pravo - pise da prestaje !

koliko je meni poznato...nenasljedivo je! malo proguglajte premijerku....mislim da se spominjalo kod njezinog stanarskog kako sin neće moći, ali...

Ja sam proguglao i izbacilo mi je presudu Europskog suda za ljudska prava u kojoj on odlučuje u korist države da je NENASLJEDIVO.

Evo ovako, da proban pojasnit, u bivšem režimu se stanarsko pravo nasljeđivalo, mislin da je bija u điru prvi nasljedni red ili članovi domaćinstva...
E sad, kako se stanarsko pravo ukinilo, više se ne može nasljedit, već smrću nosioca stanarskog prava prestaje...znači da i dan danas ima slučajeva stanarskog prava mada se ono ukinilo, jer nije se moglo samo izbacit ljude priko noći iz stana pa je naša država :5 odlučila riješit to tako šta će čekat dok ne umru svi nosioci stanarskog prava...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 svi 2010 11:21 
Aktivan

franka_22 je napisao/la:
molila bi da mi netko kaže da li netko ima situaciju da je oslobođen dijela gradiva, pa da na komisiji odgovara samo onaj dio koji mu je profesor odredio?

Ja sam dobila Pravo građenja kao početno gradivo. Ali nemoj misliti da te neće pitati sve. Onaj dio koji ti je odredio ti je samo početak odgovaranja, a onda će te pitat i ostalo, npr. ono što osobe do tebe ne znaju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 svi 2010 10:10 
Aktivan

smrt je napisao/la:
Jeli pravni ucinak Paulijane obveza restitucije onoga šta je s tim pravnim poslom dužnik raspolagao.
Npr, znao je da ima vjerovnike, a isto je prodao/otuđio nekretninu po veoma niskoj cjeni.
Sad, ce se taj pravni posao poništiti, njemu ce i dalje ostat nekretnina iz koje ce se vjerovnik namiriti.
Ili što?

ali pravni posao se pobija samo u onom omjeru koliki je dug, ukoliko je to moguće. no neće se pobijat ako je ovi proda založenu nekretninu a ima još neku drugu iz koje se vjerovnik može namirit ili ima neku drugu imovinu, gotov novac i sl.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 svi 2010 20:40 
Aktivan

pravnica je napisao/la:
Da li se može ili mora otvorit poduložak kod etažnog vlasništva?!?!??!?!?!

da li dolazi do otpisa i pripisa ukoliko suvlasnik prodaje svoj suvlasnički dio ostalim suvlasnicima (a radi se o 4 suvlasnika koji imaju svaki po 1/4 na 4 zgrade)

koja su nacela kod zakona o naknnadi i rokovi?!?

molim vassssssssssssssss

ljudi hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kod etažnog uvik ide poduložak!

nek svaka nekretnina ima svoj uložak, i svaka je podiljena na 4 dila...ukoliko jedan suvlasnik otuđi svoj dio ostalim suvlasnicima ne dolazi do nikakvog otpisa ni pripisa, sve ostaje isto samo šta je sad svaka nekretnina podiljena na 3 suvlasnička dila.
nisi sve lipo definirala, nadan se da je to to.

i koja načela o zakona o naknadi?!?!? a rokovi, nadan se da misliš da u roku 6 miseci po donošenju ovog Zakona je moguće dignit tužbu tj. zahtjev za naknadu...nema šta drugo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 svi 2010 14:31 
Aktivan

pravnica je napisao/la:
radi se o jednom ulošku u kojem su 4 zgrade na kojima su upisana 4 suvlasnika sa 1/4 na svakoj zgradi.......i jedan od tih suvlasnika odluči prodati cijeli svoj suvlasnički dio ostalim suvlasnicima......?? kačer kaže da dolazi do otpisa i pripisa...?? kako ??

a po meni ne dolazi do ničega...minja se jedino alikvotni dio svakog suvlasnika dok ovoga koji je otuđio svoju 1/4 na svakoj zgradi više nema....ostaju u istom pravnom odnosu tako da nema potribe ništa otpisivat ni pripisivat.

Stvar je u tome šta je kačer ovo iskomplicira a ovo je u praksi dosta drukčije...boli njih brige za pripisivanje i otpisivanje, jedino ako stranka zatraži onda će se provest...nisu one službenice lude sebi bezrazložno nabivat posla pa sad ić u otpisivanje i pripisivanje :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2010 15:56 
Aktivan

medolina je napisao/la:
jel mi moze netko odgovorit na pitanje o neizgradjenom gradjevinskom zemljistu? znam da pita neke dvije situacije tu, pa ako netko zna molila bih da podijeli s razredom :) hvala dragim kolegama dobre volje i tankih zivaca :)

Imaš situaciju s neizgrađenim građevinskim zemljištom koje je oduzeto iz posjeda prijašnjih vlasnika, te imaš neizgrađeno građ zemljište koje je ostalo u posjedu prijašnih vlasnika.
Razlika je u tome da ono koje je ostalo u posjedu, nije potreban zahtjev prijašnjh vlasnika za vracanjem, a ono koje nije ostalo u posjedu, vraca se na zahtjev. S tim da onaj koji je dobija određenu naknadu za oduzeto neizgraneđo građ zemljište mora vratiti tu naknadu ako želi ostvariti svoje pravo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2010 17:49 
Sega mega kul forumaš bez života

Melina je napisao/la:
Zs je napisao/la:
čisto informativno-danas bio perkušić.

kako izgleda kad je prof.Perkušić ispitivač?
I kako možemo saznati kada je on?

nisam ja odgovarala, al koliko sam skontala, ispituje sve, od početka knjige pa nadalje.
u svakom slučaju drugačije od kačerovskog principa...
a saznas kad dođeš na ispit :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2010 19:08 
Forumaš

Melina je napisao/la:
Zs je napisao/la:
Melina je napisao/la:
Zs je napisao/la:
čisto informativno-danas bio perkušić.

kako izgleda kad je prof.Perkušić ispitivač?
I kako možemo saznati kada je on?

nisam ja odgovarala, al koliko sam skontala, ispituje sve, od početka knjige pa nadalje.
u svakom slučaju drugačije od kačerovskog principa...
a saznas kad dođeš na ispit :mrgreen:

hvala na informaciji :celebrate
ima li itko da zna kada je prof.Perkušić opet i primjere nekih pitanja njegovih?

prvo, nikad, al bas NIKAD!!! se ne zna kad on ispituje..
a pita ti npr. definiciju pravnog posla, pa je ti kazes (moras je brzo rec jer on nikoga ne ceka), pa te pita vrste PP (i to moras brzo rec), pa zastaru, pa rokove zastare, pa vlasnistvo, itd. ugl, dok ne prodje cilu knjigu
i cilo vrime mumlja sebi u bradu pitanja, ne gleda te u oci, mrzovoljan je i kad mu sve to izbiflas (moras znat sve definicije) onda ti da 3 ili 4 :D :happpppppy

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lip 2010 11:08 
Sega mega kul forumaš bez života

mladjo je napisao/la:
Narode, jedno pitanje: može li iza iste osobe postojati više oporuka, a da su sve valjane?
Mislim, naravno, u situaciji da je sa tim oporukama oporučitelj raspolagao sa različitim stvarima, pa se one "popunjuju".
Znači npr. ja napišem oporuku u kojoj svoj auto ostavljam sinu. Nakon toga (recimo par mjeseci kasnije) napišem oporuku kojom svoj stan ostavljam kćerki. I u toj, novoj oporuci napomenem da stara još uvijek vrijedi.Dakle, raspolagao sam sa različitim stvarima, pa stoga...

Ma ne, ipak ne mre, jel da? :wh

Evo, pogledah baš u knjizi: piše da se oporuka može opozvati pravljenjem nove oporuke "KOJA JE SADRŽAJNO SUPROTNA STAROJ"".
To znači da bi ipak moglo...
Šta mislite?

mislim da je moguće. ako nisu u suprotnosti, zašto ne?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2010 10:46 
Aktivan

mladjo je napisao/la:
HITNO - AKO NETKO IMA U ELEKTRONSKOM OBLIKU ILI DRUKČIJE!!

- izgubio sam negdje papire gdje mi je bio popis svih zakona kad su doneseni sa izmjenama, te koje su izmjene nastupile...:ucenje (Znači ono ZV 91/96, prva izmjena 114/01, mijenja se to i to...)
Ima li tko to za poslati? Plaćam piće u Periski :celebrate :5

Evo odgovor od Angry Candy iz 7. mjeseca :s

1. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 91/96)
Datum donošenja- 28.10.1996., (oko 390 članaka)
-do sad 6 izmjena i dopuna
-zadnja izmjena- 27.03.2009. (38/09) odnosi se na:
»poglavarstvo jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave je ovlašteno« zamjenjuju se riječima: »općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan je ovlašten«.
U stavku 4. riječ: »poglavarstvo« zamjenjuje se riječima: »općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan«
-predzadnja izmjena-17.12.2008.
„državljane i pravne osobe iz država članica Europske unije. Te osobe stječu pravo vlasništva nekretnina pod pretpostavkama koje vrijede za stjecanje prava vlasništva za državljane Republike Hrvatske i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.“ (stupa na snagu 1. veljače 2009.)

2. Zakon o zemljišnim knjigama (NN 91/96)
Datum donošenja- 28.10.1996. (oko 230 članaka)
-do sad 4 izmjene
-zadnja izmjena- 24.12.2008. (152/08), odnosi se na:
„moraju biti navedeni osobni identifikacijski brojevi svih stranaka u postupku.(4) Do dodjeljivanja osobnoga identifikacijskog broja, može se primijeniti jedinstveni matični broj građana (MBG), odnosno matični broj (MB) te sistemski brojevi koje je dodijelilo Ministarstvo financija-Porezna uprava.«

3. Zakon o zakupu poslovnog prostora (NN 91/96)
Datum donošenja- 28.10.1996. ( oko 40 članaka)
-do sad 3 izmjene
-zadnja izmjena: 27.03.2009.
-izmjenom iz 10.12.2004. (NN 174/04)
„Naziv Zakona o zakupu poslovnoga prostora (»Narodne novine«, br. 91/96. i 124/97.), mijenja se i glasi: »Zakon o zakupu i prodaji poslovnoga prostora«.
Članak 2.
U članku 1. stavak 1. mijenja se i glasi:
»(1) Ovim se Zakonom uređuju zasnivanje i prestanak zakupa poslovnoga prostora te međusobna prava i obaveze zakupo¬dav¬ca i zakupnika, kao i prodaja poslovnoga prostora u vlasništvu Republike Hrvatske.«

4. Zakon o najmu stanova (NN 91/96)
Datum donošenja-28.10.1996. (oko 50 članaka)
Ustavni sud se bavio „ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o najmu stanova ("Narodne novine", broj 91/96)“
„Predlagatelji pod 10) osporavaju i formalnu ustavnost Zakona o najmu, jer da nije donesen u Ustavom propisanom postupku, a osporavaju i suglasnost toga Zakona s me�unarodnim ugovorima koji su sastavni dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske.“

5. Zakon o obveznim odnosima ( NN 53/91)
Datum donošenja-08.10.1991. (Zakon o preuzimanju ZOO), (1165 članaka)
Zadnja izmjena: 09.04.2008. (41/08)

6. Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (NN 92/96)
Datum donošenja- 30.10.1996 (oko 80 članaka)
Zadnja izmjena- 05.07.2002 (NN 80/02) odnosi se na:

"Prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ("Narodne novine" br. 92/96, 39/99, 42/99, 92/99, 43/00, 131/00, 27/01, 65/01 i 118/01) prijašnji vlasnik bio je dužan podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 01. sijecnja 1997. do 30. lipnja 1997. godine;

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ("Narodne novine" br. 80/02) prijašnji vlasnik mogao je podnjeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu toga Zakona, dakle do 05. srpnja 2002. godine, ukoliko je imao pravo na povrat ili naknadu za oduzetu imovinu po odredbama toga Zakona, a nije ranije podnio zahtjev ili je zahtjev pravomocno odbijen, odnosno odbačen i to:
a) prijašnji vlasnik državljanin Republike Hrvatske koji na dan donošenja Zakona o naknadi… nije imao hrvatsko državljanstvo,
b) prijašnji vlasnik na kojeg se odnosi članak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine,
c) prijašnji vlasnik koji je prema Popisu stanovništva iz 1991. godine imao prebivalište na okupiranim područjima Republike Hrvatske, odnosno na područjima pod upravom UNTAES-a."

7. Zakon o nasljeđivanju (NN 48/03)
Datum donošenja- 26.03.2003. (oko 260 članaka)
Bitno je da se primjenjuje od 3.10.2003.
Zadnja izmjena: 16.10.2003.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2010 14:20 
Aktivan

mladjo je napisao/la:
Bubba Zanetti je napisao/la:
da li netko zna primjer negativne služnosti koja se stječe dosjelošću

kak misliš negativne? Ako misliš na trpljenje i propuštanje - pa služnosti i mogu biti samo takve izuzev plodouživanja koje može biti i na činjenje.

mladjo, postoje i pozitivne služnosti ;)
dakle općenito se služnost stječe dosjelošću protekom roka od 20 g izvršavanjem njezina sadržaja ako je ovaj koji stječe pošten a vlasnik poslužne nekretnine se ne protivi itd. itd.
E sad, negativa služnost bi se stekla protekom istog roka od 20 g s tim da se iste pretpostavke moraju ispunit!
Moj zaključak bi bija ovakav, dakle kad je vlasnik nekretnine podnija zahtjev za dignit kuću, ovaj kome ona bi zaklonila pogled se tome usprotivi. tad vlasnik koji bi tija dignit kuću ne regira jer amo reć zna da nije u pravu i da je ne može dignit. I takva situacija se održi 20 g, tj. ovaj nije diga kuću niti se usprotivija a susid mu nije da odobrenje...eto! (Sve u svemu je isto ali samo obrnuto)

Uglavnon se nemojte zamarat oko ovoga pitanja, to će vas eventualno pitat na prvome izlasku na ispit da vas baci, jer je takva tradicija! :wh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2010 14:25 
Aktivan

Pazite na to da je zadnja promjena ZV bila u 12.mj. 2009.- 153/09.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 08:29 
Aktivan

Ufff, komisija u srijedu...

Nego narode, jel zna tko odgovore na ova pitnja: ( Neka ne znam, a za neka nisam ziher, pa da provjerim)

Kad netko uspije sa Paulijanskom tužbom, što to znači, odnosno koja je daljnja procedura?(Tu imam par odgovora, pa ako netko zna...)

Kod naknade, koje je pravilo kod oblika povrata?

Koja je minimalna zajednička pričuva?

Što se dešava kad prtjerate sa samopomoći? Što je sa posjedom?

actio Hypotekaria - što ako se ne uspijemo naplatit do kraja nego mpr. samo do pola?

Stjecanje od nevlasnika - iznimka i iznimka od iznimke??!

u kojem slučaju će se vlasnik poslužit Publicijanom, a ne Rei Vindicatijom?

E sad, na ovome sam pao prošli put...
Kakve veze imaju omjeriudijela kod diobe suvlasništva i otvaranje novog ZK uloška?

Temeljem kojeg propisa se nasljeđuje stanarsko pravo?

Eto, znam da ima toga, ali ako netko ima vremena i volje, pa pitanje po pitanje... :mig: :mig:

Thnx unapred :bow :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 11:45 
Forumaš

mladjo je napisao/la:
Ufff, komisija u srijedu...

Nego narode, jel zna tko odgovore na ova pitnja: ( Neka ne znam, a za neka nisam ziher, pa da provjerim)

Kad netko uspije sa Paulijanskom tužbom, što to znači, odnosno koja je daljnja procedura?(Tu imam par odgovora, pa ako netko zna...)

Kad ne uspije sa Paulijanom, ne događa se ništa, nije pobia PP i on i dalje proizvodi učinke. Po pravilu Ne bis in idem o tome sud više ne raspravlja.

mladjo je napisao/la:

ako mislis na zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrij.... onda naknada za oduzeto neizgrađeno građ. zemljište - http://narodne-novine.nn.hr/ zakon o nak... - čl. 16. i 17.

mladjo je napisao/la:

nema minimalne zajedničke pričuve...

mladjo je napisao/la:
Što se dešava kad prtjerate sa samopomoći? Što je sa posjedom?

možeš kaznenopravno odgovarat ako ostvariš elemente nekog KD, a posjed ostaje tebi, samo ako se njemu posjed umiria, on ce posjed vratit posjedovnom tuzbom, a ako nije-nece.

mladjo je napisao/la:
actio Hypotekaria - što ako se ne uspijemo naplatit do kraja nego mpr. samo do pola?

ides u postupak ovrhe.

mladjo je napisao/la:
Stjecanje od nevlasnika - iznimka i iznimka od iznimke??!

Vlasnistvo od nevlasnika ne mozes stjecat ako je stvar vlasniku bila ukradena, ili ju je izgubio, zametnuo - IZNIMKA
I te ces stvari moci stjecat ako se radi o gotovom novcu, vrijednosnim papirima i stjecanju na javnoj dražbi - IZNIMKA OD IZNIMKE.

mladjo je napisao/la:
u kojem slučaju će se vlasnik poslužit Publicijanom, a ne Rei Vindicatijom?

kad ne moze dokazat da je vlasnik stvari (probatio diabolica), ili kad se njegovom odvjetniku to jednostavno ne da...

mladjo je napisao/la:
Kakve veze imaju omjeriudijela kod diobe suvlasništva i otvaranje novog ZK uloška?

novo pitanje je covik smislia :happpppppy , neman pojma, al ne bi tribali imat nikakve veze: suvlasnici su svi upisani u istom ZK ulosku, jedino svaki suvlasnik posebno moze otvorit svoj ZK podulozak za svoj suvlasnicki dio.

mladjo je napisao/la:

ne znan :whyowhy:

mladjo je napisao/la:
Eto, znam da ima toga, ali ako netko ima vremena i volje, pa pitanje po pitanje... :mig: :mig:

ono šta ti je bitno kod kacera je da on osjeti da ti mozes skakat izmedju stvarnog, obveznog i nasljednog i da mu povezujes, a kad si siguran i kad pokazujes tu svoju sigurnost nije mu bitno ni jesi li falia odgovor. Nije on ni toliko los na ispitu, samo sta ljudi dodju pristravljeni odgovarat, a on gusta kad ih jos vise pristravi, pa se ekipa od strave skroz zblesi :secret

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 12:31 
Aktivan

mladjo je napisao/la:

baza ti je u tome šta čestice koje nisu u istom pravnom statusu ne mogu biti u istom zk ulošku. znači ako su omjeri kod diobe svlasništva različiti tribalo bi otvorit novi zk-uložak za jednog od suvlasnika ili pripisat u njegov postojeći tu česticu ako ima već otvoren zk-uložak u toj katastarskog općini.

a stanarsko pravo se ne nasljeđuje!!! ukinuto je a osobe koje su bili nositelji stanarskog prava i osobe navedene u ugovoru nastavljaju živjeti u tom stanu kao zaštićeni najmoprimci ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 13:52 
Aktivan

mladjo je napisao/la:

naknada za im. oduzetu prijašnjim vl. je u načelu isplata u novcu ili vrijednosnim papirima (dionice ili udjeli i obveznice), a iznimno u naravi. pogledaj si i čl. 28. st. 2,3,4

mislim da je min. zajed. pričuva 1,53 kn po m2.
sretno u srijedu Danči!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2010 12:31 
Početnik

ako netko zna odgovore na ova pitanja :grin:
1. kako se vindikacija razvija u nasem pravu
2.titulus i modus kod obveznopravnih ugovora
3.pravila kod pr.gradjenja oko zgrade
4.pravni status stana,tipa ako zivimo sa roditeljima,koji je nas status u tom stanu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2010 22:13 
Aktivan

marinojurjevic je napisao/la:
JEDNO PITANJE- JESU LI OVE LATINSKE POSLOVICE SA NASCITURUSA DOBRE ZA ODGOVARATI IH(RECI) KOD PROF.KACERA? HVALA...

Dobre su, ali obrati pažnju da znaš one o Nasciturusu, Usus fructusu, Servitutes...neka kolegice/e dopune.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2010 16:38 
Aktivan

ninočka je napisao/la:
Zna li neko primjer za "osobito ozbiljan razlog" kod diobe suvlasništva isplatom (osim ovoga u knjizi, neki slastičarnica)?

Primjeri:
1. poljoprivredno zemljište-osobito ozbiljan razlog je da želimo obrađivati zemljište, jer je to zemljište dobro za uzgoj npr. mandarina, a mi želimo poboljšati uzgoj
2. poslovni prostor-osobito ozbiljan razlog je da nam je taj posl.prostor idealan zbog izumrlog znata koji radimo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2010 11:27 
Aktivan

što se tiče zakona, koje sve novele treba znat i koje sve promjene treba nabrojat? di da to nađem?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2010 12:01 
Početnik

Osobito ozbiljan razlog : Npr. suvlasnik sam na zgradi u centru grada. po planu tu treba biti pekarnica, a sada je kafic. ako ja zelim otvoriti pekarnicu ja imam osobito ozbiljan razlog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2010 17:09 
Početnik

bobica je napisao/la:
Osobito ozbiljan razlog : Npr. suvlasnik sam na zgradi u centru grada. po planu tu treba biti pekarnica, a sada je kafic. ako ja zelim otvoriti pekarnicu ja imam osobito ozbiljan razlog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2010 17:54 
Početnik

bombon je napisao/la:
kako je bilo danas? pitanja?? hvala :)

Ja sam slušala 2 kruga ispitivanja, znači 8 ljudi, niko nije proša, pita je jednu curu prekoračenje dopuštene samopomoći, drugu trojicu novela o etažiranju kod z.o vlasništvu iz 06 i još onu drugu, sljedeću grupu pita zakon o nasljeđivanju p i z odredbe. I to je to svi pali.
Bila sam do 11 sidila isprid i niko nije proša, baš me zanima kad sam otišla jeli proša iti jedan student. :scared
Nadam se da ćemo mi sutra imat više sriće!!!
:s :s :s :s :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2010 18:15 
Aktivan

koja je druga novela o etaziranju?? (osim one 79/06 di je uporabna dozvola)
jel netko zna koja su jos pitanja bila?
sto treba reci kod prekoracenja dopustene samopomoci? Da li je dovoljno reci da se zastiti posjed i odgovara za stetu ili sta drugo... (sta ako reagiramo nakon 2god npr.?)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 15:54 
Aktivan

ja san odgovara jučer, pita je troškove(latinski naziv treba znat), rokove i ostavinski postupak....

nisan prosa,al mi je reka da dodjen u 9. misec odgovarat nasljedno pravo i zakon o naknadi, jel zna ko kako najsigurnije saznat ko ce bit na ispitnom roku?(da mi ne bi slucajno upa perkušić umisto kačera)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 17:00 
Forumaš

evo znam da sam ja prosa,za ostale ne znam jer sam bija prvi od nas bez komisije... pita je probatio diabolica,zajednička hipoteka,i jos jedno...u svakom slučaju,ko moze neka ide na predrok..za buduce generacije...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 20:12 
Početnik

nuzni dio iza oca ako imam mamu i sestru bi bio 1/6 jeld? da li netko zna :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 21:49 
Aktivan

da,nuzni dio nakon oca u tom slucaju bi ti bio 1/6 tj.polovica zakonskog!
danas je pita svasta; sve zakone,novele(koliko ima novela ZV i koje su o etaziranju), koje se sluznosti stjecu dosjeloscu,kako prestaje pravo sluznosti,kolaciju,da li vi mene mozete nasljediti i gdje to provjeriti,otpis/ pripis(moze li tko to malo pojasniti??) , definirati prijevaru preko zablude(kvalificirana zabluda),2 situacije kod neizgradenog gradevnog zemlj.,mozete li vi prodati svoju ruku, koje je znacenje predbiljezbe,koje su prednosti i koje pretpostavke za nju,ugovor o dozivotnom i dosmrtnom uzdrzavanju(gdje ih naci,prije/danas) , realne folije itd.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 srp 2010 09:46 
Početnik

Pozdrav kolegama, bila sam 16. 7. na ispitu iz gp1, to je ona odgodjena grupa od 14.7 i svi su pali...Mene je profesor pitao naizgled jednostvno pitanje, možete li vi mene nasljediti?, ali misli se po zakonu....bio je zadovoljan jednim dijelom moga odgovora, ali ostatkom ne, pa molim nekog od kolega tko je išao na predavanja da mi napiše, što on u biti očekuje, jer idem na komisiju i s tim čemo početi.....

Inaće bilo je vrlo zanimljivo, osim što je sve porušio, pričao je o tome kako on zna da je kod dosta studenata veliki faktor trema na ispitu, ali da se moramo naučiti svladati ju jer kada čemo radit stranke će pobijeći od nas ako nećemo izgledati uvjerljivo, to je u pravu ali meni je recimo jako teško svladat tremu, barem pred njim.....

Molim da mi netko napiše točne rokove kod Zakona o naknadi, sporno mi je da li je rok za otkup d0 02.04 ili 01.04 i 02. 07. ili 01.07, nalazim različite odgovore po skriptama i nije mi to jasno....

Ove druge grupe je porušio na pripisu i otpisu zemljišnih knjiga, šutnji, kolaciji, uglavnom klasična pitanja, ali on nije bio zadovoljan odgovorima....e da i pitao je paulijane....to bi bilo sve što sam uspjela skupit...molila bih odgovor na moja dva pitanja, eh da i svima ugodno toplo ljeto želim, a jaću pod klimom svladavat tremu i učit gp1 i primremat se za komisiju...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 srp 2010 10:37 
Aktivan

dani je napisao/la:
Pozdrav kolegama, bila sam 16. 7. na ispitu iz gp1, to je ona odgodjena grupa od 14.7 i svi su pali...Mene je profesor pitao naizgled jednostvno pitanje, možete li vi mene nasljediti?, ali misli se po zakonu....bio je zadovoljan jednim dijelom moga odgovora, ali ostatkom ne, pa molim nekog od kolega tko je išao na predavanja da mi napiše, što on u biti očekuje, jer idem na komisiju i s tim čemo početi.....

mislim da tu tribas reci da je moguce ako bi dokazali npr.da si mu kcer/sin,
ili da si mu npr.brat/sestra,a nema niko za nasljediti iz 1.nasljednog reda i nema roditelje.

ja sam slusala ispit kad je pita to isto pitanje i ta cura sto je odgovarala je rekla da je moguce ako su ona i prof. u rodu. to nije dovoljno jer ako si ti npr.prof sestra,neces ga nasljediti ako on ima sina/kcer,bracnog druga...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 srp 2010 09:04 
Početnik

da to treba reći, ali treba se osvrnut na posvojenje, krvno sroedstvo, bračni ili izvanbračni drug, i sve to treba lijepo uoblićit......Zna li netko osim rokova u zakonu u naknadi i stupnjeve ima ih šest, nisam sigruna i stupnjeve kod urbane komasacije i zakona o izvlaštenju, pita i to vjerovali ili ne?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 srp 2010 10:17 
Forumaš

dani je napisao/la:

Ma nije bitno uopce sta kazes, jer to pitanje nema tocnog odgovora, mos npr. rec da ga opce nemozes nasljedit... bitno mu je samo kod tog odgovora da si sigurna u ono sta govoris, a ni malo svadjanja (u dopustenim granicama ofc) ne skodi :3

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 srp 2010 13:31 
Aktivan

bombon je napisao/la:
što se tiče zakona, koje sve novele treba znat i koje sve promjene treba nabrojat? di da to nađem?

Preporučujem ti da odeš na www.zakon.hr, te kada upišeš zakon koji tražiš ispod njega će ti izbaciti koje su sve novele bila za taj zakon od kada je stupio na snagu. A onda odeš na narodne novine, službenio dio i potražiš svaku od novela :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 srp 2010 19:15 
Početnik

kolegice mislim da bi van ovo mogao bit odgovor: koliko ja znam vi i ja nismo u rodu..no ako vi meni nešto ostavite oporukom naravno da vas mogu naslijedit..logično je da ga zakonski ne možeš naslijediti jer mu nisi ni supruga, ni kćer, niti posvojeno dijete..tj.niste u krvnom srodstvu..(uvijek možeš ući u neke dublje rasprave, tipa ako DNK analizom otkrijemo kakvu krvnu vezu i tako..no moja preporuka ti je ne ulazit u takve stvari)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 srp 2010 23:38 
Početnik

evo da još nadopunim svoj prijašnji odgovor..opet i da jesi zakonski nasljednik to ne znači da ćeš ga i naslijediti.ovisi u kojem bi naslijednom redu bila te da li bi uopće prihvatila to nasljedstvo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 kol 2010 14:14 
Forumaš

*Lav* je napisao/la:
Muholovac je napisao/la:
*Lav* je napisao/la:
ajte recite mi koji je đir sa komisijon kod Kačera. Prijavija san ispit 6.9. i to mi je 4. put i jel mu se triban javit prije ili šta?!?!?

komisiju tribas prijavit priko prijavnice koju predas referadi.

Jesi siguran?! Jer ja uredno ispite prijavljujen na studomatu, zašto bi sad iša priko prijavnice?
I zar radi referada sad liti?!

bia san prosle godine na komisiji iz gradj, triba san prijavit priko prijavnice u referadi, nevirujen da su sta od tad minjali.. a referada ti radi 2., 16., 23., 27. pa nazovi i pitaj.

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 kol 2010 16:39 
Početnik

Ima li smisla kopati po ovim skriptama s nasciturusa iz gp ili je bolje odmah na knjigu, da li se nasljedno uči iz Gavele ili iz ove Vedriš -Klarić. I još nešto kako pita zakone, kaže zakon, članak pa ti pričaj ili.... Svaka informacija glede spremanja ovog predmeta je dobrodošla.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: