Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 15:19.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 11 srp 2010 12:09 
-Admin-

Na što se odnosi pitanje prigovori ovršenika?
Je li na pravne lijekove koji su mu na raspolaganju (žalba i prigovor)?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2010 13:27 
-Admin-

Danny je napisao/la:
angry candy je napisao/la:
Na što se odnosi pitanje prigovori ovršenika?
Je li na pravne lijekove koji su mu na raspolaganju (žalba i prigovor)?

koliko sam ja vidio, prigovor ovrsenika protiv rjesenja o ovrsi na temelju ovrsne isprave je napustena institucija, umjesto toga imamo remostrativno-devolutivnu zalbu na rjesenje o ovrsi na temelju ovrsne isprave.
nesto drugacija stvar je kod ovrhe na temelju vjerodostojne isprave. tu jos uvijek postoji prigovor, a ne zalba.

A u što onda spadaju opugnacijski i opozicijski prigovor?
Buni me to pitanje od početka, imam skriptu iz ovršnog ispred sebe, vidim i da je relativno često pitanje, pa ne bi tila falit na ispitu ako uleti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2010 21:12 
Početnik

ante h je napisao/la:
privrtija sam cili topic samo 1 pitane o arbitraži,pa el zna netko sta pita od toga

što je arbitraža, arb.ugovor, naziv odluke arb.suda, pravna sredstva protiv pravorijeka i koji su razlozi za poništaj, ko je nadležan u žalbenom postupku... :tired

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2010 11:43 
Forumaš

evo neka pitanja sa današnjeg ispita: procesne pretpostavke, snošenje parničnih troškova, imenovanje prethodnika, isključiva mjesna nadležnost, atrakcija nadležnosti, načelo traženja istine, ustaljivanje nadležnosti, ovrša isprava, amortizacija isprava.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2010 17:51 
Sega mega kul forumaš

prisilna hospitalizacija, prigovor ovrsenika, odluka arbitraznog suda i razlozi za pobijanje iste ( pravorijek i tuzba za ponistaj pravorijeka re razlozi za tuzbu ), iskljuciva mjesna nadleznost, materijalno i formalno suparnicarstvo, te primjeri za iste.

eto, mojih pet pitanja od danas. profesor korektan, pomogne sa podpitanjem ako zapnes, sve u svemu skroz ok...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 10:17 
-Admin-

Prof. Cizmic:
Nacelo strogog (formalnog) legaliteta u ovrsnom, uredjenje medja u izvanparnicnom, platni nalog, sporovi male vrijednosti i nacelo pravnog interesa.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 11:36 
Početnik

proša ko čizmića,lik je ono,legenda braco,i to samo tako

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2010 11:49 
-Admin-

Prethodno pitanje, koja sudska odluka može ići u ovrhu, ovršna isprava, prisilna hospitalizacija, svjedok, vještak, vjerodostojna, načelo pravnog interesa, dispozitivnosti i oficijelnosti, rasoravno i istražno...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 srp 2010 11:32 
Aktivan

Može mi netko reć kako znat kad je Čizmić, a kad Sesar na ispitu jer su na studomatu svi ispitni rokovi u isto sati.
Ja bi htio u Čizmića pa jeli to trebam poć vidit u referadu ili....
Hvala unaprijed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 srp 2010 14:30 
Sega mega kul forumaš

do sada se moglo znati jedino po vremenu pocetka ispita, pa je jedan profesor pocinjao u 08.15, a drugi u 08.30.
ako su na studomatu svi rokovi u isto vrijeme, onda ces morati provjeriti u referadi tko kada ispituje, jer nema drugog nacina da to saznas ( ili poslati mail profesorima )...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 srp 2010 15:19 
-Admin-

Ili ima i na godišnjem rasporedu ispita po datumima kad koji profesor ispitiva pa pogledaš tamo!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2010 16:01 
Početnik

Kolege moje, evo sam citala sta pisete, i vidim da ucite po skripti od 170 str. Ja uzela neku od nekih 240. Samo mi je tu da. Pa me zanima jel ta isto ok? pozdrav!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2010 20:18 
-Admin-

Lexi je napisao/la:
I mene zanima literatura, u kopiraoni su mi dali skriptu od 175str, jel to šta valja i treba li šta uz to?

To je ta, za prof. Sesara ne treba nista vise, ali ako ides kod prof. Cizmica onda jos ovrsno i izvanparnicno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2010 11:17 
-Admin-

A ovršno i izvanparnično imaš u Nasciturusovoj skriptarnici, to ti ukupno cca 30-ak strana i nije problem za naučiti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ruj 2010 00:15 
-Admin-

lola_111 je napisao/la:
Jel može molim vas netko napisati kak je bilo kod sesara 7. i 10? Jel samo s kartica pitao i kakva je prolaznost? Koliko opširno treba odg na pitanja, i jel pita sva pitanja s kartice?
Pliiiz, netko ko je odgovarao ili slušao??... :?

Desetog nije bilo ispita, prebacen je na ponediljak.

Inace sta se tice kartica, to je na dane, nekad cak i nijedno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 23:53 
Početnik

da mi je svaki ispit ko ovaj kod prof. Čizmića bilo bi ludilo....pitanja su bila izvanparnični postupak-međe, isključiva mjesna nadležnost, žalbeni postupak kod arbitraže, objektivno preinačenje tužbenog zahtjeva...ispit položen

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2010 16:40 
Početnik

Evo prosla sam 21. kos Sesara. Prvi put sam kod njega pala, ali nije mi ne leglo jos 100 %, ali inace sam zadovoljna. Uglavnom pita samo sa svojih kartica, s tim da ni na jednom rokunije pitao 6. pitanje koje obicno bude ovrha. Nije pitao ni arbitarzu. Ako i pita potpitanja to je s neke druge kartice uglavnom. Ucila sam po skripti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 16:41 
Početnik

lola_111 je napisao/la:
Tea29, cestitam!
Jel to znaci da te pito svih ostalih 5 pitanja? Znači i do 5.-og dodje? :evil: :evil:

Hvala! :) Da pita svih 5 pitanja, bez obzira na znanje prethodnih. A za 6 me nemojte uzimati za rijec, samo kazem da nas nije pitao na dva roka, za ostalo ne znam :). Uglavnom zadovoljna sam.

Od pitanja koja mi nisu bila na kartici: tko imanuje suce i suce ustavnog suda, razlika prekida i mirovanja postupka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2010 16:51 
Početnik

imala bi par pitanja iz ovrhe...ako mi neko može pomoć...bila bi jako zahvalna :)

- ovrha vraćanjem radnika na rad
- ovrha radi ostvarivanja nezamjenjivih činidbi
- legitimacija u ovršnom (iako bi ovo mogla nešto smuljat, al ako ima negdi baš di se točno govori o tome)

imam onu skriptu od 14 str iz izvanparničnog postupka i to ne mogu nigdi nać...

zahvaljujem!! ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2010 13:10 
Aktivan

plz ljudi, jel mi za ovršno dosta ovih 10ak strana iz skripte izvanparničnog?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2010 09:48 
Aktivan

Tea29 je napisao/la:
nika_pika je napisao/la:
plz ljudi, iznimke od perpetuatio fori!!!

mialim da su 3 iznimke i pisu u skripti odmah ispod objasnjenja. Ako se dobro sjecam ako je nadlelzan drugi organ a ne sud ( ili tako nesto), ma ne mogu se sjetiti, ali pise u skripti.

ma da, u skripti su te 3iznimke, al u knjizi kaže da je to bilo prije novele 2003. Fala Tea! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2010 18:42 
Aktivan

zvijezdana je napisao/la:
je u knjizi piše da je to prema prijašnjem, a sada da se odstupanje od pravila o perpetuatio fori tiče atrakcije nadležnosti u povodu stečaja

da,našla i ja to + ako bi do promjene nadl. trebalo doći uslijed preinake tužbe

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lis 2010 12:00 
Početnik

svi spominju neku skriptu od 175str iz kopiraone jel to ova sa nasciturusa od 177str ?? jer bi je ja isprintala pošto nisan iz st

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2010 23:38 
-Admin-

Alejandro je napisao/la:
jel treba uciti arbitrazu i ako treba otkud ju treba uciti? jel to ovaj praktikum od profesora Sesara?

Ako ides kod prof. Cizmica onda obavezno, prije je to bilo pitanje za visu ocjenu, od lipanjskog roka ako ju ne znas nece na dobro.
Mislim da ima neka skripta na portalu za skinit. Prolistaj topic od pocetka izvadi sebi sva pitanja iz arbitraze koja su se vrtila da imas okvir. Ne mora se ic u dubioze, al usta se moraju otvorit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2010 13:57 
-Admin-

Ima skripta na Nasciturusu.

Par pitanja pita iz arbitraže i ne ide u prevelike komplikacije.
Svakako naučiti sva načela, sve oko nadležnosti, aktorsku kauciju, beneficium novorum, subjektivno preinačenje tužbe jer to uvijek pita iz parničnog dijela.

Preporuka: izvaditi pitanja s topica i ponoviti ih prije ispita. Mislim da vam to znatno povećava šanse za prolaz.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2010 20:43 
Početnik

ima li kolokvija iz ovog predmeta? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2010 21:59 
-Admin-

dosad nikad nije bilo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2010 15:12 
Početnik

te tri iznimke iz skripte su prema prijašnjem uređenju, a odstupa se od pravila u povodu stečaja- tu sude trgovački sudovi, a ne vridi ni kod preinake tužbe jer je tu u pitanju indetitet spora... to ti jedino piše, prema noveli iz 2003 to pravilo djeluje apsolutno bez te tri iznimke

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2010 15:16 
Aktivan

mya je napisao/la:
nika_pika je napisao/la:
je u knjizi piše da je to prema prijašnjem, a sada da se odstupanje od pravila o perpetuatio fori tiče atrakcije nadležnosti u povodu stečaja

da,našla i ja to + ako bi do promjene nadl. trebalo doći uslijed preinake tužbe

može pomoć u vezi ovog pitanja-perpetuatio fori??..... :welcome

Nemam knjigu a vidim da ste tu pisali da su ove 3 iznimke vrijedile prije novele iz 2003......Jel to točno?....I možete mi točno napisati( tj. što piše u knjizi) koje iznimke sad vrijede ( da li je dovoljno reći ovo gore što ste napisali)?......hvala

ovako kaže u knjizi :
odstupanja od pravila perpetuatio fori se tiču atrakcije nadležnosti u povodu stečaja (Trgovački sudovi u parničnom postupku u prvom stupnju sude sporove u kojima je stranka osoba nad kojom je otvoren stečajni postupak, bez obzira na svojstvo druge stranke i vrijeme pokretanja sporova te svih sporova u povodu stečaja, ako za pojedine vrste sporova zakonom nije izrijekom određeno da su za njih uvijek stvarno nadležni sudovi druge vrste ).
pravilo se ne primjenjuje kad bi do promjene nadl. suda trebalo doću usljed preinake tužbe. (str. 290.)
ne važi u sluč. apsolutne nenadležnosti/nedostatka jurisdikcije (kad sud tijekom postupka utvrdi da za rješavanje spora nije nadležan sud nego 2. domaće tijelo ili da nije nadležan sud RH) (str.291.)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 pro 2010 10:38 
Aktivan

jelenica81 je napisao/la:
Ako netko zna odgovore na ova pitanja..
Koje suce ne imenuje d.sudbeno vijeće i kako se zove prvi rok na koji se biraju suci i zasto?

koliko je meni poznato jedino presjednika vrhovnog suda bira sabor, ostale sve bira dsv

- presjednika vrhovnog bira Sabor, uz mišljenje opće sjednice VS i nadležnog odbora Sabora, na prijedlog predsjednika RH
- suce ustavnog bira Sabor na prijedlog odbora Sabora nadležnog za Ustav
- predsjednika ustavnog suda biraju suci ustavnog suda
- predsjednike sudova imenuje ministar pravosuđa na prijeddlog predsjednika vrhovnog suda
- suce općinskih, prekršajnih, trgovačkih i upravnih sudova i suce vrhovnog suda dsv

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 pro 2010 12:28 
Početnik

Igor Kowalovski je napisao/la:
Molio bih jednu dobru dusu da mi odgovori kako na ispitu odgovarati kod cizmica a ne kod Sesara?

ovaj zadnji rok je čita s liste ko je kod njega i ja san upala kod njega, ne znan kako ide kad ima više dana, neko drugi će ti odgovorit, al on je predobar, tako da ga slobodno pitaj možeš li kod njega

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2011 11:54 
Aktivan

Zvao sam referadu i oni ne znaju kad je jedan a kad drugi. Jedino je rekla da bi se moglo pitat profesore pa ako bi se netko tko je u Splitu zaletio na konzultacije pa javio i ovamo bilo bi odlično.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 09:45 
Početnik

čisto da podijelim iskustvo sa ispita kod profesora Sesara zvanog DK...

uglavnom, nije me pitao po karticama (kao da mi izađe u susret - moš' mislit).

pitao me 4 pitanja: 1 sam znao (ne sjećam se koje je bilo), drugo je bilo: žalbeni postupak - i sad ja pravo sve lijepo da je žalba redovan, devolutivan, u pravilu suspenzivandvostran i samostalan pravni lijek na što me on blijedo gledao i ja nastavio: žalba se PODNOSI 1stupanjskom sudu koji šalje 2stupanjskom sudu koji meritorno odlučuje o žalb. zahtjevu (tu se počeo derati da se ne podnosi 1stup. nego 2stup. i da se šalje 1stup. a podnosi 2stup. - OK, krivo sam rekao jednu riječ ali se može shvatiti da znam tj. čim sam rekao da 2stup. sud meritorno odlučuju) - pa sam mu rekao da znam da viši sud odlučuje čim sam rekao da je žalba devolutivan pr.lijek tj. da odlučuje judex a quem a on me opet blijedo gledao..

najjača stvar: u jednom trenutku rekao sam "DA LI" i tu je poludio i rekao da se u hr jeziku ne govori "DA LI" nego "JE LI" i da ne znam hrvatski..

3 me pitao odluke 2stup. suda o presudi (koje sam ponavljao točno prije ispita): i ja počnem, da odluka može biti u obliku rješenja ili presude - tu me opet prekinuo i počeo se derati da kakvo rješenje i da pričam gluposti (kasnije sam provjerio u knjizi - i da, naravno - u OBLIKU JBNOG RJEŠENJA ILI PRESUDE) ali on to očigledno ne zna...onda sam odgovorio koje mogu biti odluke s time da me prekidao barem 4-5 puta..

onda me pitao 4 pitanje koje nisam znao i pao sam..eto, ne želim nikoga strašiti ali sam mu očigledno došao na loš dan..i to će biti zadnji put da sam mu došao..

prestani više lagat ovaj napaćeni narod ! ĐUBRE !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 10:44 
Aktivan

da, da, nažalost, imala sam isto iskustvo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 12:15 
Početnik

pokušavam nekom teorijom doć do odg kad koji ispituje pa ako može mala pomoć...jel profesori običavaju stavit isti dan gpp i arbitražno odnosno osnove gp...znači jel čizmič ispituje isti dan pravni i višu il ih stavi svaki u svoj dan? jel sesar ispituje skupa 3god i 5u? svaka pomoć bi dobro došla..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2011 12:01 
Početnik

Igor Kowalovski je napisao/la:
moze li se dogovorit s profesorom čizmićom da se odgovara kod njega , ima li tko informaciju?

ja probao..ali ništa...ako si određen taj datum onda si taj datum i moš' se frigat...ja ću se tako npr. frigat kod Sesara... :boink:

prestani više lagat ovaj napaćeni narod ! ĐUBRE !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2011 20:11 
Početnik

Sesar je dao da se kod njega odgovara iako si kod Čizmića. samo ga pitaš na konzultacijama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2011 20:19 
Aktivan

Treba li učiti Sesarov "Praktikum arbitražnog prava" za ispit kod prof. Čizmića?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2011 13:31 
Početnik

Ispit 07.02. kod profesora čizmića , Pitao je 6 pitanja bio je korektan , pomaze, totalno ok , pitao me privremene i prethodne mjere , proglašenje nestale osobe umrlom, prethodno pitanje, računanje rokova i modaliteti vezani za rokove, povrat u prijasnje stanje, i odricanje od žalbenog zahtijeva i da, nisam prosao ali zasluzeno :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2011 19:45 
Početnik

hm...mislim da ti nema baš nekih iskustava, jer je prof. Čizmić jednom reka da je u cijeloj svojoj karijeri imao samo jednom komisiju, da svi polože u prva 3 puta... i kod njega i kod prof. Sesara

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: