Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 09:26.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1667 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 42  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 30 lip 2010 19:17 
Početnik

ichh je napisao/la:
ally_mcbeal je napisao/la:
capricorno je napisao/la:
evo pitanja od danas:

1.srodnost između decentralizacije i federalizma
2.objasnit pojam narod kroz povist (ovo je bilo ka neko izborno pitanje sta ti moze dignit ocjenu,nije obvezno)
3.sistematsko tumačenje,nabrojat one vidove i objasnit dva
4.kako se dolazi do niže premise u primjeni norme,značenje niže premise u deduktivno-silogističkom postupku - otprilike ovako je izgledalo pitanje
5.napisana je norma pa te pita koja tumačenja i argumente triba primjenit,tako te cake
6.razlika između međunarodnog privatnog prava i međunarodnog prava

hvala!
pokrovac, pretpostavljam..

A nego ko. 2.pitanje nije bilo narod kroz povijest nego u različitim vidovima demokracije, tako nešto.

je,u pravu si za narod,znan da je nešto tako otprilike bilo. a inače,da,pitanja su prva liga,zoran je nadmašija samog sebe :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2010 17:41 
Forumaš

labello je napisao/la:
ja sam danas odgovarala
i pokrovac je legenda...samo je vazno da napises potpuno dva pitanja i nema problema
i ne pita nista nemoguce za naucit,samo malo mozga triba upotrijebit

Slažen se s tobon. Prolaznost je danas bila i više nego dobra. Pitanja kojih se sićan:sve teorije pita, pravna vrhovnost, zastara, pravomoćnost, norme, međunarodno javno i međunarodno privatno pravo...nesićan se više ničega

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2010 18:08 
Aktivan

matejka je napisao/la:
:armonika: :dance: :armonika: :dance: :armonika: :dance: :armonika: :high5: :cheeeer: :tulum: :schumi: :biker:

koja su pitanja bila, a jel sigurno da je ona u petak, koliko ima ljudi za petak ako bude manje od 10 nit će usmeni DA BAR :dj:

- što su pravni standardi, 2 primjera
- pravni lijekovi, vrste
- historijskopravna škola - gl.ideje i predstavnici
- specifične osobine države po kojima se ona bitno razlikuje od ostalih vrsta organizacija
- nešto vezano uz argument analogije

triba odgovorit točno na 3 pitanja, inače se ne može na usmeni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 12:35 
Aktivan

Pravnica_st je napisao/la:
Anomalija je napisao/la:
josipa je napisao/la:
ljudi pomozite neda mi se čitat svi postovi, znači u 7. misecu je žaklina može li mi ko reć na koje cjeline da se baziram kad ona ispituje punooooo hvallllaaaaaaaaa

jedno pitanje iz drzave, 4 iz prava( na pismenom), na usmenom su sva iz prava. najteze je osmo poglavlje, drzava je relativno ''laka''. uglavnom guraj pravo, al nemoj zaboravit drzavu. :funny: poanta svega je da moras znati sve ili adios...e i ne uci ekologiju(zadnje poglavlje) i dobro nauci pravne norme!!! primjeri,rasclamba primjera kojih ce definitivno biti u ispitu.

pitanje za sve
jel igdje ima skinit primjere pravnih normi da vjezbam jer ako ih nastavim sama izmisljat izgubit cu poantu svega. imam ovaj jedan papir koji je zaklina dijelila na predavanjima i to je to. jel jos ista davala?

Jel možeš ti te primjere šta imaš ako su u wordu ili ih stavi u word :D pa da uplodaš na neki sever npr http://www.speedyshare.com pa da podiliš s nama ovde, jer meni to triba jer nisan baš česta bila na teoriji a i sigurna san da bi masu kolega to isto pomoglo? :heart

procitala sam ovo ima par dana i od tada trazim glupi papir. oprosti al nema ga nigdje, soba mi je leglo skripta i papirica...sve sam pronasla sta ne trebam osim toga. a i ima ih toliko malo( tipa 5 primjera) da sam ti ih mogla ovdje jednostavn napisat sve. probaj malo guglat po stranicama drugih fakseva, imaju tamo nesto primjera. a imas u knjizi nekoliko ih. :/ sjebala sam se :sok:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 23:51 
Forumaš

Anomalija je napisao/la:
opet nema se sta poslat, svi su kao i u knjizi,skoro identicni. ako se roditelji ne brinu blabla. svatko tko oduzme zivot blabla
najlakse je zapravo nac zakonik kaznenog i prolazit kroz odredbe ka da matisu rjesajes. :/ evo taman gledam na zagrebackom, njihov page je gori od naseg ako je to moguce uopce. nada... lakse je nju pitat preko maila da posalje neki file necega?

ona nikad ne daje odredbu pa da se tribaju odredit dijelovi, to samo on, a ko zna možda i je u zadnje vrime, al samo po tim primjerima iz knjige skužiš, stvarno je lako, nema tu šta vježbat il znaš il neznaš :dance:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2010 14:33 
Aktivan

današnja pitanja (Žaklina):

- načini stjecanja državljanstva
- koje su tri osobine materijalnih izvora prava
- tko je T. Akvinski, koje je djelo napisao i što govori u njemu
- razlika između subjektivnog i objektivnog ciljnog tumačenja
- navedite i definirajte podgrane građanskog prava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2010 14:04 
Forumaš

ivana :D je napisao/la:
Gare je napisao/la:
matejka je napisao/la:
ivana :D je napisao/la:
ja san bila 9og kod žakline i odma je ispravila pismene i nije kod nje kako se priča. ljudi su napisali čak svih 5 pitanja i ona im je odma rekla da to nije dosta za pismeni!! i bia je živi šou jer bi u cilon pitanju pocrtala jednu rič i zbog toga ne priznavala pitanje. tako daaaaaaa, koliko san skužila, nemojte se puno radovati žaklini na pismenom..

to nije istina, očito ti odgovori nisu bili točni. Ja san riješila svih 5 i prošla, a znan neke koji su riješili samo 3 pitanja i prošli, dakle nije do nje nego do netočnih ili površnih odgovora... :thumbsup :lies: :thumbsup

jesi li tribala usmeno odgovarat svakako ili ti to ovisi o pismenome ?

pismeni je uvjet za izać na usmeni, svi moraju odgovarat usmeno koji su prošli pismeni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2010 16:27 
Aktivan

REPETICIJE Rim. i Teorija
0915713431

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2010 15:34 
Aktivan

GRUPA A
1. 4 vrste odnosa kod hijerarhije, organi koji obavljaju pravosudno djelatnost (jos je nesto bilo al nisam uspila zapisat)
2.kojoj grupi pripada Hugo Grotius, glavno djelo, i glavne ideje o pravu u tom djelu
3.razlika izmedu sub. i obj. pravne odgovornosti
4.sto je presuda u logickom smislu, i kako se dolazi do presude u logickom smislu? nabroji djelove presude!
5.objasni odnos pojmova pravna odredba i pravna norma, i objasni kojom vrstom tumacenja je povezano razlikovanje ovih pojmova

GRUPA B
1. kada i gdje pocinje nastajati moderna drzava? nabroji svojstva moderne drzave
2.tko je najznacajniji predstavnik normativisticke teorije prava, glavno djelo i ideje o pravu iz tog djela
3.nabroji vrste i podvrste normi obzirom na stupanj slobode koji ostavljaju adresatu
4.razlika izmedu materijalnog i formalnog prava
5.navedi sve sto znas o tumacenju pravnih poslova

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2010 15:38 
Aktivan

studentica000 je napisao/la:
Heej ljudi,koliko vam obično treba za naučiti teoriju?

ako zelis izac 1.09 pocni danas po tri ure pa sve do tada. :D moj topli savijet
ja si uzimam 5 dana odmora i krecem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 srp 2010 15:18 
Aktivan

mig je napisao/la:
0123 je napisao/la:
daj jeli mi moze ko odg.ko je usmeno odg.u zakline, kako pita i sta pita, heeeeeeeelp

ljudi je li netko bio na usmenom utorak, srijeda???????????????

bila ja...pitala me sva pitanja koja nisam znala u testu, jednu skolu i medunarodno privatno i jos neke sitinice.
dobila sam 3 i bila je zakon,sasvim ugodna...malo mi pomagala kad je stekalo 5+ :happy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2010 19:23 
Forumaš

nicol je napisao/la:
JOS JEDNOM, ZNA LI TKO ODGOVOR NA OVO PITANJE NA KOJOJ SE STRANICI NALAZI, PLIZZZ, ONAJ TKO ZNA, NEKA NAPISE!

Objasnite pojam podjele vlasti i znacenje podjele vlasti za demokraciju. Opisite jedan konkretan primjer podjele vlasti. U kakvom odnosu stoje pravna drzava i podjela vlasti?

str.76

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2010 19:30 
Forumaš

nicol je napisao/la:
JOS JEDNOM, ZNA LI TKO ODGOVOR NA OVO PITANJE NA KOJOJ SE STRANICI NALAZI, PLIZZZ, ONAJ TKO ZNA, NEKA NAPISE!

Objasnite pojam podjele vlasti i znacenje podjele vlasti za demokraciju. Opisite jedan konkretan primjer podjele vlasti. U kakvom odnosu stoje pravna drzava i podjela vlasti?

To ti je pitanje na koje mos odgovorit svojim ricima, npr.:
Podjelu vlasti prvi je u svojim radovima spomenuo Montesque, s idejom da vlast, sadržajno jedinstvenu, razdjeli između sudstva, egzekutive i legislative. Odvajanjem vlasti od jedne osobe (monarha) i djeljenjem vlasti 3 faktorima demokratskog drustva koji se medjusobno izpomazu i nadziru udareni su temelji demokraciji. Primjer (ako misli na drzavu) ti je Hrvatska, a ako misli opcenito ti je Montesqueova trodioba vlasti (mada ima vise dioba vlasti, mislim da je i Viskovic par njih u knjizi spomenia). A pravna drzava ti je najvisi stadij demokratskog drustva, a da bi postojala potrebni su mehanizmi nadzora vlasti, a to je upravo postignuto diobom vlasti :cheers

Ako ti ovo nije objasnilo, onda nema druge nego da procitas poglavlje o drzavi iz knjige, a odgovor ti se ne nalazi ni najednoj stranici (bar koliko se ja sicam, jer san ovo daaaaavno polaga) nego Poky trazi da malo razmisljate i povezujete :rambo

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2010 18:24 
Aktivan

ja sam prvu godinu ponavljala i prošle godine sam pisala seminare iz rimskog i teorije i dobila potpis da sam zadovoljila itd. . sad mi nije samo jasno dal opet i ove godine trebam ponovno pisat seminare da bi dobila bodove ili mi se od prošle god računaju!???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2010 17:59 
Sega mega kul forumaš bez života

mala_s_prava_00 je napisao/la:
koji su to seminari? moraju li to izvanredni pisat? ja sam ponavljala godinu ove godine, nisan ni prošle ni ove nista pisala...? :roll:

a onda moraš napisati jer ti je to još 12 bodova,mislim da je rok za predaju seminara do 30.9.ali nisam sigurna tako da nemoj me držati za riječ.najbolje da pitaš u referadi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ruj 2010 13:47 
Forumaš

ajme! :roll: ja neman pojma o apsolutno baš ničemu u vezi toga! kako to treba izgledat, koliko stranica, kome predat, kako pisat (prepisivat knjigu ili izmisljat svojin ričima)... nista??? :thumbsdown ima neka dobra dusa da mi objasni? :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ruj 2010 13:53 

e,i treba li to iz rimskog ili samo jednog i kojeg? :wtf

jedan kolegij s prvog i jedan iz drugog semestra za seminar... ima ti topic o tome već.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ruj 2010 14:07 
Forumaš

ne pise tamo nista konkretno! još uvik ako ima neko za pojasnit stvari... :bow

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 10:49 
Forumaš

jeli neko pisa seminar iz teorije, iskustva? tnx :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 13:13 
Početnik

dal se zna ko je sad na ispitnom roku? žaklina il pokrovac?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 15:31 
Početnik

ja iman jedno pitanje,nije baš vezano za teoriju direktno,ali ako netko zna neka odg.ako se odobri dekanski rok,jel se mi upisujemo u višu god prije njega?recimo,meni je ostala teorija-i ako je ne rješim u 9.misecu,moram li je ja pribacit u drugu god. bez obzira na dekanski?
ako je netko skužio šta san tila pitat,bila bi zahvalna da odgovori :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 16:55 
Aktivan

split_20 je napisao/la:
ja iman jedno pitanje,nije baš vezano za teoriju direktno,ali ako netko zna neka odg.ako se odobri dekanski rok,jel se mi upisujemo u višu god prije njega?recimo,meni je ostala teorija-i ako je ne rješim u 9.misecu,moram li je ja pribacit u drugu god. bez obzira na dekanski?

upisi su poslije dekanskog na kojeg ti slobodno mozes izac i odgovarat teoriju ako je ne prodes ovaj mjesec. prijave su tek nakon kraja roka, pa je dekanski do 15. pa su tek onda upisi. ako ne izades teroiju, prebacujes je za drugu god minus jedan predmet naravno. druga si godina ionako vec, al ako se mozes rijesit teorije ucini to jer nema ti kolokvija onda sve do 12. :/ to je meni zajeb :thumbsdown

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 17:00 
Aktivan

Anomalija je napisao/la:
split_20 je napisao/la:

upisi su poslije dekanskog na kojeg ti slobodno mozes izac i odgovarat teoriju ako je ne prodes ovaj mjesec. prijave su tek nakon kraja roka, pa je dekanski do 15. pa su tek onda upisi. ako ne izades teroiju, prebacujes je za drugu god minus jedan predmet naravno. druga si godina ionako vec, al ako se mozes rijesit teorije ucini to jer nema ti kolokvija onda sve do 12. :/ to je meni zajeb :thumbsdown

ako prebacis 1 predmet imas 50 bodova znaci mos upisat cilu drugu godinu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 17:27 

ladesta je napisao/la:
Anomalija je napisao/la:
split_20 je napisao/la:

ako prebaciš jedan predmet imaš 52 boda,ali ne bitno.
U svakom slučaju upisuješ cilu drugu,ne trebaš ništa izostavljati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 17:30 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
Anomalija je napisao/la:
split_20 je napisao/la:

naravno 52, mislila san 50 kao minimum za upisat cilu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 19:58 
Početnik

mene zanima ako mi npr.ostane sad teorija i rim i dam rim u dekanskom roku. da li svejedno mogu upisat cijelu drugu god + taj jedan ispit ako su upisi nakon dekanskog?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 20:23 
Forumaš

Zna li ko - U čemu se očituje trostruka vezanost prava za državu? Kakvu ulogu u tome imaju pravni znanstvenici?

Ne mogu nigdi sinjat odgovor u knjizi.. Hvala. :heart

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 20:33 
Forumaš

knjiga, str.149. i 150.! to pitanje bude uvik, bar 2 puta u roku! :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 23:04 
Početnik

sorry na gnjavaži,samo da vidim jesam li dobro shvatila.
ako prebacim samo teoriju u drugu god,ne moram izbacivat jedan predmet iz druge?ja sam mislila da moram.. :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 23:19 

split_20 je napisao/la:
sorry na gnjavaži,samo da vidim jesam li dobro shvatila.
ako prebacim samo teoriju u drugu god,ne moram izbacivat jedan predmet iz druge?ja sam mislila da moram.. :/

ne moraš.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 09:49 
Aktivan

:please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 10:56 
Forumaš

ja sam čula da je profesorica ok, dobiješ temu i napišeš par stanica! al tribaš otić na kozultacije da se dogovorite oko teme! pošalji joj mail

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 17:32 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
Anomalija je napisao/la:
split_20 je napisao/la:

42 je minimum za upisiat cijelu...pise lijepo na stranici

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 17:41 
Aktivan

jase je napisao/la:

:please:

posalji jos mail da ti kaze na sto se trebas bazirat, bla bla bla znas kako to ide. zaklini posalji!!! ona je carica.

ugla. to ili rimsko. samo uzmi lekciju iz knjige i malo prepisi, malo ukrasi, malo dodaj i gotovo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 19:50 
Forumaš

treba 2 seminara napisat, ja cu i teoriju i rimsko, to mi se cini najbolji izbor :tired

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 21:51 

treba 2 seminara napisat, ja cu i teoriju i rimsko, to mi se cini najbolji izbor :tired

šta ti nije bolje političku umisto teorije?tu samo pitaš potpis,ne trebaš ga pisati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 14:07 
Forumaš

mislin da ne mogu, jer sam ja ponavljala godinu, to znači da sam ove upisala teoriju, rim, soc, i 3 s druge, al njih definitivno ne mogu!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 18:51 

pitanja ovih dana iz teorije? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2010 11:15 
Početnik

zna li netko u koju uru pocinje pismeni ispit u ponediljak ?? studomat mi nece nikako otvorit..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2010 15:32 
Aktivan

može li se na pismenom dignit u prvih 10 min. kad vidiš pitanja i ako može a ispit san prijavio na taj datum jel mi se to računa kao pad ili šta ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1667 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 42  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: