Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 14:38.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 04 srp 2010 23:40 
Aktivan

eto..položila i ovaj zadnji...kao što već napisah, profa me vratila za 02.07. i samo mi rekla da pricam sve od proslog puta i ono sto sam dobro odgovorila i sto nisam, na sve mi je ubacila i jos neko pitanjce i onda jos dodatno dva pitanja iz rimske i uredbu...i to je to....dobila 3.... :happy
profa je potpno ok, stalno se vrte ista pitanja i ako ste iti malo upuceni povatat ce te sto joj je bitno....

p.s. i momak i ja smo na kraju forte 10 dana cipali po onim pitanjima koje je sastavia big joe i to mi je bilo savrseno, jer koliko god da ides cipat ovo gradivo, tek kad malo bolje proucis pitanja tek onda i shvatis sto ona uopce ocekuje za odgovor....takoder molim kolegu big joe-a da se javi kad god hoce, momak i ja smo mu duznici za jedno pijanstvo....do zore.... :3 :5 :3

over and out...sretno svima... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2010 23:53 
Aktivan

tek sad sinjala pitanje advokatapere...znaci ovako,napisat cu sad kako sam ja sebi izvukla na papir sve moguce zakone koji se spominju

1. NY = newyorška konvencija o priznanju i izvršenju inozemnih arbitražnih odluka - 1958. - ratificirana 1981.
2. ZA = zakon o arbitraži - 2001. - 28.09.2001., stupio na snagu 05.10.2001.
3. ZS = zakon o strancima - donesen 13.07.2007., stupio na snagu 01.01.2008.
4. ZVDSP = zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - 1996.
5. zakon o nasljeđivanju - 2003.
6. zakon o kretanju i boravku stranaca - nn 53/91
7. zakon o parničnom postupku
8. zakon o hrvatskom državljanstvu
9. ZRSZ = zakon o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima - 1982. preuzima se 1991. nn 53/91
10. newyorška konvencija o pravnom položaju osoba bez državljanstva 1954.
11. ženevska konvencija o pravnom položaju izbjeglica 1951.
12. protokol o pravnom položaju izbjeglica 1967.
13. zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu 1998.
14. PZ = pomorski zakonik 2004.
15. ZM = zakon o mjenici 1994.
16. rimska konvencija o mjerodavnom pravu za ugovorne obveze - 1980. - na snazi 01.04.1991.
17. uredba vijeća br. 44/2001. o sudskoj nadležnosti, priznanju i ovrsi odluka u građanskim i trgovačkim predmetima - donesena 22.12.2000., stupila na snagu 01.03.2002.

nemoj se pripast , ne uci se sve ovo, neke sam navela jer im samo moras znati ime, pogledaj malo prethodne ispite (imas ih uzet u kopirnici nasuprot faxa) i takoder pogledaj odgovore na pitanja od big joe-a.... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2010 21:49 
Početnik

pitanja od 7.7.2010

1. mpp-opći dio
a) Nikolaus Hert, njemačka škola- argumenti protiv comitas gentium
b) Kakav stav treba zauzeti glede ugovora zaključenih između bivše SFRJ i stranih država? Jesu li ti ugovori i danas na snazi?
c) Objasnite pojam promjenjivosti statuta, te navedite opća rješenja.
d)Navedite sve unutrašnje izvore mpp-a koji su trenutno na snazi.

2. Pravni položaj stranaca
a) ZS- koje tijelo i na koji rok izdaje odobrenje za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji?
b) ZS- pod kojim će se uvjetima strancu odobriti ulazak u RH?
c) ZRSZ- pravo stranaca da se koriste institutom siromaškog prava.

3. mpp- posebni dio
a) ZRSZ- koje je pravo mjerodavno za uvjete za sklapanje braka?
b) ZRSZ-koje je pravo mjerodavno za izvanugovornu odgovornost za štetu?
c) PZ- koje je pravo mjerodavno za privatnopravne odnose koji proizlaze iz ugovora o zapošljavanju članova posade broda?
d) ZM- mjerodavno pravo za oblik i rokove protesta?

4. međunardno gpp i pravo međunarodne trgovačke arbitraže
a) ZRSZ- posebna nadležnost hrvatskog suda u paternitetskim i maternitetskim sporovima.
b) ZA- državna pripadnost pravorijeka.
c) NYK- dozvoljava li Konvencija ugovaranje rezervi? Obrazložite.

5. Europsko mpp
a) Rimska konvencija
aa) pravna i poslovna nesposobnost.
ab) navedite konvencijsko rješenje o primjeni prava država neugovornica.
b) Uredba Vijeća br.44/2001.
ba) koje su materije isključene iz polja primjene BU I?
bb) objasnite zašto se BU I naziva "dvostrukom uredbom" (convention double).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2010 21:04 
Aktivan

malia0217 je napisao/la:
molim vas pomoć u svezi literature!!!
zanima me koja je i gdje ju mogu naći?
nisam iz splita ali ću u utorak biti tamo pa bi mi bilo od velike pomoći da mi netko kaze sto trebam kupiti od literature u skriptarnici prekoputa!!
puno,puno hvala!!!

u fotokopirnici svakako kupi dvije bosnićeve knjige a sve ostalo potrebno za učenje možeš skinuti sa nasciturusa

sajka trebaš učiti samo neka pitanja koja zajedno sa ostalim pitanjima koja se stalno vrte imaš na nasciturusu u skriptarnici, klikni na skriptu Big Joe

bilo bi korisno pogledati sve što ima u skriptarnici pa ćeš naći i popis literature i sve će ti biti jasnije

trebaš li sajkovu knjigu ili ćeš učiti po pitanjima procjeni sama

nemoj se prepasti obimom literature i baziraj se na pitanja Big Joea, pogledaj i savjete s foruma

ako ti je ispit utorak :happy :happy sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 kol 2010 13:17 
Početnik

Evo ja se mučim s ovim međunarodnim i imam jedno pitanje.Da li je potrebno članke zakona učiti napamet ili se može svojim riječima prezentirati sadržaj članaka zakona koji se odnose na pitanja u pismenom?Molim vas odgovor jer mi je to važno radi procjene koliko mi vremenski treba za ovaj ispit.Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 kol 2010 20:59 
Početnik

ako netko zna ko je pisao ispit koliko je potrebno rečenica napisati za svako pitanje, jer su dosta odgovora predugački i kad bi sve tako pisali ne bi se stiglo ni pola ispita napisati? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 kol 2010 11:22 
Početnik

dalmatino je napisao/la:
Malo čitkam mpp, pa me zanima odgovor na:

1) Dopušta li Briselska uredba 44/2001 zaključivanje neisključivih sporazuma) (Obrazložite pls)

2) Gdje je najbolje objašnjena izbjegavajuća klauzula? (To mi baš nije jasno)

Thank you kolege i kolegice

Ne znam da li ti još uvijek trebaju odgovori ali evo.
Briselska uredba dopušta sklapanje neisključivih sporazuma o nadležnosti. U pravilu kada se stranke dogovaraju o nadležnosti suda onda je takva nadležnost isključiva tj. za njihove sporove bit će nadležan samo sud koji su izabrali kao nadležan. Ali Uredba dopušta da oni ugovore i drugačije. ( Ja sam na moru pa nemam literaturu kod sebe ali odgovor na ovo pitanje ti je u dijelu Uredbe koji govori o mogućnosti stranaka da ugovore nadležnost suda ili sudova).

Izbjegavajuća klauzula ti je najbolje objašnjena u Sajku. Što se nje tiče, cjelokupno mpp bazira se na načelu da se za određenu privatno pravnu situaciju sa međunarodnim elementom uputi na pravo koje sa njome stoji u najbližoj vezi . To se ponekad radi tako da zakon ili konvencije točno uputi na neko pravo (npr. na pravo gdje osoba ima prebivalište ili čiji je državljanin) jer se to pravo smatra najbližim. Ali tada se ponekad koriste izbjegavajuće klauzule ako iz svih okolnosti slučaja proizlazi da privatnopravna situacija ipak stoji u bližoj vezi sa pravom neke druge države( pa onda ona uputi na pravo te druge države). Dobar primjer ti je u Rimskoj konvenciji kod ugovora o radu.

Nadam se da ti nisam sve zakomplicirala. Pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 kol 2010 11:06 
Aktivan

Može pomoć, molim Vas?

Može mi netko reći da li je pametno učiti po ZRSZ-u, ZS-u, konvencije i uredbe i onda sve to ponavljat po onim skriptama s pitanjima.......... To mi se nekako čini lakša opcija ne znam koliko je to pametno?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 kol 2010 13:20 
Aktivan

zvjezdana je napisao/la:
ajd nek netko odgovori jel treba pisat brojeve članaka

I mene zanima da li treba pamtit brojeve članaka i pisati, iako mi to zvuči malo suludo, ali ipak je to međunarodno pa nikad ne znaš.................

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 kol 2010 18:17 
Forumaš

emanuella je napisao/la:
zvjezdana je napisao/la:
ajd nek netko odgovori jel treba pisat brojeve članaka

I mene zanima da li treba pamtit brojeve članaka i pisati, iako mi to zvuči malo suludo, ali ipak je to međunarodno pa nikad ne znaš.................

naravno da ne treba, ovo su već priče sa prve godine.
trebaš znati godine zakona, a za BU treba znati i datum.
onaj student koji dobro prouči ovaj topic će barem 30% lakše položit ovaj ispit, glavu na panj stavljam za to.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2010 21:56 
Aktivan

lipa vlajna je napisao/la:
baldimor je napisao/la:
Sve standard, samo preporuka da se pročita detaljno pitanje da se ne bi pisao krivi odgovor (kao što sam ja na jedno pitanje - srećom nije bilo presudno), a što se tiče vremena, malo mi je bilo na knap, tako da pisati samo ono bitno (što je isto tako podosta pisanja), te pokušati odgovoriti na sva pitanja. S tim da je povijesno pitanje bilo samo pod pitanjem br.1, kao točka a, ostalo redovna pitanja. Sretno svima, meni je ovo bio zadnji.

a koliko vremenski traje pismeni??

uru ipo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2010 19:24 
Početnik

Kad smo već kod toga - kad bude usmeni ( znam da je sutradan ) , oko koliko sati, otprilike? Putnik sam, pa mi je to bitna informacija. Hvala unaprijed!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2010 12:50 
Aktivan

mjesec je napisao/la:
Molim vas, da li se zakonski članci moraju znati od riječi do riječi ili prof. tolerira da se napiše sadržaj tj. bitno iz članka, ali da se malo izmjeni...

Bitno je da ne fulaš bit onoga o čemu pita, znači onako temeljito po članku objasniš, ali ne moraš citirati članak.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2010 23:14 
Aktivan

malia0217 je napisao/la:
tek počinjem s ovim ispitom!!
zadnji mi je pa bih ga htjela riješiti što prije,naravno!!!
prijavila sam ga za 29.9 ali se nadam i dekanskom ako bude bilo moguće!!
uglavnom!!!
znam da bi bilo najpametnije uzeti svu literaturu i puno,puno učiti da bi to bilo moguće položiti ali znam sebe i znam da se ne mogu natjerati da učim po 7-8 sati dnevno pa me zanima da li je moguće proći po skripti koju je jade stavila na forum?
hvala svima na ovom forumu i svim korisnim informacijama koje su podjelili sa svima!!!
nadams e da ću i ja biti od pomoći za neko vrijeme!!!poz

možeš učiti po toj skripti samo ti ništa neće biti jasno pa će ti biti jako teško učiti i bolja ti je skripta od big joea po pitanjima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 21:23 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
merdelez je napisao/la:
malia0217 je napisao/la:
da li treba učiti i one dodatke na kraju druge bosnićeve knjige??hvala

uči po pitanjima big joea pa što je u tim pitanjima treba učiti s tim da su neki dodatci stari pr. pomorski zakonik

Zar nisu pitanja od big joea tek nedavno napravljena i sve u njima napisano po novim zakonima ili te nisan dobro razumila što si htjeo reći......... objasni molim te da ne bi nešto krivo učila..........Hvala

jer sam ja skriptu provjeravala po zakonima i sve mi se činilo da je dobro napisano............

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 09:43 
Početnik

Pitanja s pismenog od 8. rujna, 2010. :

1. MPP _ OPĆI DIO
a) Izložite von Wachterovo učenje o mpp-u.
b) Objasnite što znači djelovanje međunarodnih ugovora erga omnes. Navedite dva međunarodna ugovora koji imaju takvo polje primjene.
c)Kako ZRSZ definira institut renvoi?
d) Navedite rješenje ZRSZ-a o mjerodavnom pravu za oblik pravnih akata, te iznimke od općeg rješenja.

2.PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
a)ZS - čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
b)ZS - rad temeljem poslovne dozvole
c) ZRSZ - aktorska kaucija

3.MPP _ POSEBNI DIO
a) ZRSZ - koje je pravo mjerodavno za pravnu i poslovnu sposobnost fizičke osobe?
b) ZRSZ - sklapanje diplomatsko - konzularnog braka
c) PZ - koje je pravo mjerodavno za ograničenje odgovornosti brodara?
d)ZOSOZP - koje je pravo mjerodavno za način plaćanja prevoznine u ugovoru o prijevozu stvari zrakom?

4.MEĐUNARODNO GRAĐANSKO PROCESNO PRAVO I PRAVO MEĐUNARODNE TRGOVAČKE ARBITRAŽE
a) ZRSZ - kad je hrvatski sud nadležan u sporovima o imovinskopravnim zahtjevima?
b) ZRSZ- kad je hrvatski sud nadležan za raspravu nepokretne imovine državljanina RH?
c) NYK - ostavlja li konvencija mogućnost izjavljivanja rezervi? Ako da, navedite konvencijska rješenja.

5. EUROPSKO MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO
a)Rimska konvencija
aa)Polje primjene prava mjerodavnog za ugovor
ab) Koje je pravo mjerodavno za postojanje i valjanost stranačkog sporazuma?
b)Uredba Vijeća br. 44/2001.
ba) Kako je normirano "prebivalište pravnih osoba"?
bb) Navedite dva primjera kad osoba s prebivalištem u državi ugovornici može biti tužena u drugoj državi ugovornici.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 11:09 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
merdelez je napisao/la:
malia0217 je napisao/la:
da li treba učiti i one dodatke na kraju druge bosnićeve knjige??hvala

uči po pitanjima big joea pa što je u tim pitanjima treba učiti s tim da su neki dodatci stari pr. pomorski zakonik

Zar nisu pitanja od big joea tek nedavno napravljena i sve u njima napisano po novim zakonima ili te nisan dobro razumila što si htjeo reći......... objasni molim te da ne bi nešto krivo učila..........Hvala

ma pitanja su po novim zakonima ali su dodatci u bosniću uglavnom stari

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 12:43 
Početnik

Prošao je usmeni... evo iz prvog puta.
Žena je više nego korektna, pomaže maksimalno i ako test napišete za prolaznu ocjenu (naravno bez prepisivanja) nema šanse da padnete usmeni. Nema bubetanja napamet, traži se razumijevanje...što je svakako lakše od biflanja odredbi...
Znači, gradivo jest teško i opširno, ali ako naučite, nema straha.
Svima sretno i ne bojte se, treba samo zagrijat stolicu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 12:55 
Aktivan

dalmatino je napisao/la:
Prošao je usmeni... evo iz prvog puta.
Žena je više nego korektna, pomaže maksimalno i ako test napišete za prolaznu ocjenu (naravno bez prepisivanja) nema šanse da padnete usmeni. Nema bubetanja napamet, traži se razumijevanje...što je svakako lakše od biflanja odredbi...
Znači, gradivo jest teško i opširno, ali ako naučite, nema straha.
Svima sretno i ne bojte se, treba samo zagrijat stolicu.

Da li si učio po knjigama ili po skripti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 15:22 
Početnik

Prvo čitkanje knjiga (za zagrijavanje)...
Onda udarac po ZRS, zakonima i konvencijama...
+ Skripta od 150ak strana (ona na kojoj piše SPEKTAR doo)
i to je to...
Knjige su preopširne da bi se zapamtilo najbitnije, a opet skripte su prekonfuzne da bi shvatio sve ( pa se moraš uhodavati s knjigama).
Ona zadnja skipta koju svi preporučuju je ok za ponavljanje ali nikako za učenje od starta jer pola toga nećeš shvatiti...
toliko o tome..
meni je trebalo mjesec i po (računajte da je bilo ljeto, kupanje, znači intenzivno možda 20ak dana).
SRETNO!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 08:52 
Aktivan

merdelez je napisao/la:
lightness je napisao/la:
koji su to zakoni i konvencije? to su onih 6 haških konvencija ili ima još nešto?

pogledaj skriptu popitanjima big joe pa ćeš vidjeti koje konvencije i zakoni - RK,NYK,BUI,ZA.ZS,ZOSOZP,ZM,PZ.
HAŠKE KONVENCIJE KOJIH IMA 8 MORAŠ SAMO ZNATI NABROJATI

Puno ti hvala. E, a sad jel bi mi mogla/o pune nazive dat. Osim rimske i njujorške konvencije kratice znam a što znače ostale? BUI ?? ZA - pretpostavljam da je to zakon o arbitraži.... Da si izvadim zakone prije totalnog grijanja stolice.
Hvala ti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 09:55 
Početnik

ako malo bolje pogledaš sve prethodne postove nać ćeš sve te nazive i tako to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 10:58 
Aktivan

lightness je napisao/la:
merdelez je napisao/la:
lightness je napisao/la:
koji su to zakoni i konvencije? to su onih 6 haških konvencija ili ima još nešto?

pogledaj skriptu popitanjima big joe pa ćeš vidjeti koje konvencije i zakoni - RK,NYK,BUI,ZA.ZS,ZOSOZP,ZM,PZ.
HAŠKE KONVENCIJE KOJIH IMA 8 MORAŠ SAMO ZNATI NABROJATI

Puno ti hvala. E, a sad jel bi mi mogla/o pune nazive dat. Osim rimske i njujorške konvencije kratice znam a što znače ostale? BUI ?? ZA - pretpostavljam da je to zakon o arbitraži.... Da si izvadim zakone prije totalnog grijanja stolice.
Hvala ti.

UREDBA VIJEĆA BR. 44/2001. O SUDSKOJ NADLEŽNOSTI, PRIZNANJU I OVRSI ODLUKA U GRAĐANSKIM I TRGOVAČKIM PREDMETIMA, BRUXELLES I DONESENA 22.12.2000. STUPILA NA SNAGU 1.3.2002. U SVIM ČLANICAMA EU OSIM DANSKE,zakon o arbitraži, pomorski zakon, zakon o strancima , zakon o mjenici, Zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnoj plovidbi
počni učiti pa ćeš mnoge stvari shvatiti i pogledaj malo literaturu i dodatke i sve će ti biti jasno
nemoj vaditi zakone jer ti trebaju samo neki članci pa kad dođeš do tog pitanja pogledaj traženi članak

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 13:48 
Aktivan

thnx merdelez.
ovo je sad pitanje za sve koji su u mpp-u bili ili su još uvijek: u pitanjima od 8.9. ima renvoi a neko je negdje naprijed napisao da to ne pita isto kao ni državljanstvo. kako sad to? ne pita na usmenom ili uopće ne pita... ne razumijem...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 23:11 
Aktivan

merdelez je napisao/la:
dalmatino je napisao/la:
Pita renvoa

pisalo je da ne pita skriveni renvoi ako naučiš renvoi o skrivenom imaš pet rečenica
mislim da trebaš početi učiti pa češ sve shvatiti samo počni

Merdelez vidim da dobro znaš sve informacije o ispitu, pretpostavljam i gradivo......
Ne znam jesi ti već polaga ili tek ideš? iz čega si učija, dojmovi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2010 11:59 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
merdelez je napisao/la:
dalmatino je napisao/la:
Pita renvoa

pisalo je da ne pita skriveni renvoi ako naučiš renvoi o skrivenom imaš pet rečenica
mislim da trebaš početi učiti pa češ sve shvatiti samo počni

Merdelez vidim da dobro znaš sve informacije o ispitu, pretpostavljam i gradivo......
Ne znam jesi ti već polaga ili tek ideš? iz čega si učija, dojmovi?

idem 14 i učim po pitanjima big joea s tim da sam ih proširila i sajkom i bosnićem, zakonima i konvencijama
triba sisti ali da se naučiti na početku je dosta apstraktno ali kad se uđe u bit nije teško ali za to treba proći svu literaturu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2010 10:29 
Aktivan

ajde nek mi netko kaže koje su vrste ugovora o arbitraži po nyk? jel je to pisani sporazum? plizzz netko
tražim po netu i nikako iskopati

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 09:17 
Početnik

dragi kolege ,,profesorica je uistinu odlična ,,kada se nauči dobro nema problema ,,mene ja na usmenom pitala : poveznica redovno boravište , ugovore po ZRSZ koji se odnose na nekretnine i pokretnine , uzdržavanje iz Uredbe , na što sud pazi po službenoj dužnosti kod NYK ,,i dalje se ne mogu sjetiti ,,,
sretno svima !
.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 00:15 
Aktivan

na usmenom me pitala utvrđivanje sadržaja stranog prava, ovjera i polaganje pravorijeka po NYK, promjenjivost statuta, locus regit actus, opća međun. nadležnost, mjerodavno pravo za razvod, zajednička havarija , brod u gradnji ne mogu se više sjetiti
profesorica je dobra i ako naučiš sigurno češ proći ali mora se stvarno sve naučiti jer pita po nešto iz svake cijeline
sretno svima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 15:30 
Početnik

Ovako moj savjet za učenje : najprije Sajko i to od 45 str. do 430 str. i iz toga izbaciti od negdje 360-380-te str. (to je dio o sad-u i engleskoj), nakon toga bosnić 1, s tim da ga ne treba nakon sajka ni učiti nego doslovno prolistat, bosnić 2 dobro naučit, zakon o arbitraži cijeli, a sve ostale zakone slobodno po pitanjima iz skripte big joa, uopće ne treba učiti zakone, jer u skripti ima dosta o tome a samo to pita na usmenom i pismenom. i to je to. Ja sam pismeni dobila 4, usmeni isto. Znala sam, naučila sam točno ovako kako sam i napisala.
Pitanja sa pismenog od 14.9.

ZRSZ osobni statut polipatrida
ZRSZ nadležnost za imovinske odnose osoba u izvanvračnoj zaj.
Aktorska kaucija
Dva instituta kojima se bavio schnizer
Promjenjivost statuta i opća rješenja
Čime stranci u RH dokazuju identitet
ZOSZP - mjerodavno pravo kod sudara brodova
NYK - mjerodavno pravo za oblik ugovora
ZRSZ - pretpostavke za priznanje strane odluke o osobnom statusu hrvatskog državljanina
Što znači izraz locus regit actum
Rimska konv - Polje primjene prava mjerodavnog za ugovor
Uredba 44/2001 - što znači izravna nadležnost po uredbi
Uredba 44/2001 - Litispedencija - razlike uredbe i ZRSZ-a
Nabroji Haške konv. koje su u Hrvatskoj na snazi i godine donošenja
još su bila 2 pitanja al se ne mogu sitit
Na usmenom me pitala:
kolizijska pravila i sve o njima, razlika između priznanja strane odluke po uredbi i po Zrsz, Uvjeti za stjecanje stalnog boravka za strance u Rh, Pod kojim uvjetima se odstupa od mjerodavnog stranog prava po ZOSZP-u, Posebne nadležnosti po uredbi, Procesni javni poredak, nadležnost u odnosima uzdržavanja srodnika po tazbini i ne mogu se više ni sitit.

Profesorice je objektivna, jako realna i poštena, ako znaš MA NEMA TEORIJE DA TE BACI, I između ostalog pitanja su skroz ok, tako da svi koji previše ovo napuhuju mislim da nema smisla, po pričama mislila sam da neču nikad proć, a prošla iz prvog puta, al zato sam misec dana kontinuirano učila, a još desetak dana sam učila al ne baš svajki dan

Ljudi sretno meni je bio zadnji!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 17:43 
Aktivan

Može mi netko tko je bio na komisiji iz Mpp-a napisati svoje dojmove......., s obzirom da nisam nikada do sada bila na komisiji ne znam kako to izgleda? Valjda i to moram proći pa me sada na zadnjem ispitu dočekalo! Hvala svima koji se potrude dati mi koji savjet!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 18:44 
Aktivan

ne slušajte priče o mpp-u nego samo učite i proći ćete iz prvog puta kao i ja i to sam dobila 4
učila sam misec dana ali kontinuirano i prošla
dakle pustite priče i na učenje
sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 19:03 
Početnik

nisan sigurna ali zar nije malo previše ovo od 45-430 strane od sajka,ivana 27? meni se pari da se tu masu toga može priskočit i da ne pita

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 20:25 
Početnik

Za nb - ma naravno preskočit će se i washingtonska i poredbeni dio, ali to opet svaka osoba treba procijenit, ona pitanja su ok, čak su i dovoljna za prolaz ali nisu mjerodavna, jer se apsolutno ništa ne bi moglo razumit da se radi samo po njima, a osim toga ona traži da se gradivo poveže i razumi, odredbe se ne moraju pisat kako glase slobodno se može svojim riječima, u početku je sve apstraktno ali nakon par ponavljanja sve je jako jednostavno.
Nisam mogla sad pisat svaki detalj, šta preskočit, a šta ne, neka pitanja iz big joa budu neki putokaz, ali sajko je nužan.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 20:29 
Početnik

Merdelez je u pravo, i ja sam iz prve dobila 4, čudila sam se sama sebi jer su mi predmet prezentirali kao znanstvenu fantastiku, a profesoricu kao gargamela čiji će me azriel ugrist pri svakom krivom odgovoru.
To su sve živa sranja, ŽENA JE PRVA LIGA, DOSLOVNO, NORMALNA, OBJEKTIVNA, REALNA, ne čačka po indeksu i ne gleda druge ocjene, meni je osobno rekla da se kod nje i na komisiji može dobit 5.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 22:31 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
Može mi netko tko je bio na komisiji iz Mpp-a napisati svoje dojmove......., s obzirom da nisam nikada do sada bila na komisiji ne znam kako to izgleda? Valjda i to moram proći pa me sada na zadnjem ispitu dočekalo! Hvala svima koji se potrude dati mi koji savjet!

Ja ne pričam nikakve priče samo san tražila iskustva i dojmove........., a nisam rekla razlog ni nikog pljuvala, a ni pripadala s gradivom......

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 08:40 
Početnik

rocky miavia je napisao/la:
nb je napisao/la:
nisan sigurna ali zar nije malo previše ovo od 45-430 strane od sajka,ivana 27? meni se pari da se tu masu toga može priskočit i da ne pita

naravno da je previše, iz sajka uvijek pita istih 10ak pitanja koja možeš naučiti iz skripte. sad sam zaboravio koja su, ali prolistaj topic par stranica unatrag i naći ćeš

Majko mila ja pišem svoje mišljenje..... Nije istina da pita uvik istih 10 pitanja, jer su cure koje su bile sa mnom i koje su dobro napisale test pale....a to je bilo ima 2 dana....upravo zato što su tih 10 pitanja tribale povezat s drugim stvarima iz sajka, može se dogodit da pita isto i većinom da, jer je rekla da nam želi pomoć...ali za mpp naučit 10 pitanja iz sajka!!!!- onda zašto je prolaznost slaba????

Pita standard pitanja, al ako je iz sajka puno naučit cca 300str+70 iz bosnića 2 (jer ako ok naučiš sajka bosnića 1 ni ne moraš), i prošvrljat zakone po pitanjima - pa to stvarno nije puno, iz mjp je bilo npr. 1000 str.

Previše komplicirate ja sam napisala svoje mišljenje, vi učite po svom i to je to.I sad opet da moram polagat opet bi na isti način naučila.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 08:42 
Početnik

emanuella je napisao/la:
emanuella je napisao/la:

Ja ne pričam nikakve priče samo san tražila iskustva i dojmove........., a nisam rekla razlog ni nikog pljuvala, a ni pripadala s gradivom......

Ja ti o tome nemam pojma, samo znam da ljudi večinom prođu komisiju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 09:05 
Aktivan

slažem se s ivanom 27 u svemu. bila sam na ispitu 14.9. i položila iz prve s 4 upravo zato što sam povezivala i naučila i sajka i svu ostalu literaturu.članke ne trebaš citirati već samo znati bit instituta, jedina zamjerka ispitu je malo vremena na pismenom.
svatko će učiti po svom modelu ali ovo što je ivana napisala je sigurni prolaz uz razumjevanje
samo molim ove koji ne uče ili uče nepotpuno i švrljaju po skriptama da ne pišu po forumu kako je ovaj ispit nepoloživ i plaše studente koji tek počinju učiti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 10:08 
Početnik

IVANA27 je napisao/la:
nb je napisao/la:

naravno da je previše, iz sajka uvijek pita istih 10ak pitanja koja možeš naučiti iz skripte. sad sam zaboravio koja su, ali prolistaj topic par stranica unatrag i naći ćeš

Majko mila ja pišem svoje mišljenje..... Nije istina da pita uvik istih 10 pitanja, jer su cure koje su bile sa mnom i koje su dobro napisale test pale....a to je bilo ima 2 dana....upravo zato što su tih 10 pitanja tribale povezat s drugim stvarima iz sajka, može se dogodit da pita isto i većinom da, jer je rekla da nam želi pomoć...ali za mpp naučit 10 pitanja iz sajka!!- onda zašto je prolaznost slaba????

Pita standard pitanja, al ako je iz sajka puno naučit cca 300str+70 iz bosnića 2 (jer ako ok naučiš sajka bosnića 1 ni ne moraš), i prošvrljat zakone po pitanjima - pa to stvarno nije puno, iz mjp je bilo npr. 1000 str.

Previše komplicirate ja sam napisala svoje mišljenje, vi učite po svom i to je to.I sad opet da moram polagat opet bi na isti način naučila.

pa šta se nerviraš, niko te ne napada. do sada je uvijek pitala istih 10-12 pitanja iz sajka, to bi se naučilo iz skripte i sajko bi bio apsolviran. funkcioniralo je savršeno (položilo nas je 10ak koje poznam na istu šemu) i u sedmi misec, a ako je sada u devetom nešto prominila onda se ispričavam kolegama na davanju pogrešnih informacija.
peace.

a je baš me to može iznervirat :-) Kratko i jasno ako ljudi izlaze na blef, mogu na taj način s 10 pitanja, ali netko ko me triba za uvjet, kome je zadnji ispit i sl.radi sigurnosti prolaza bolje ovako kako sam napisala, jer to s 10 pitanja nije najpouzdanije, može bit prolaz a i ne mora, doduše ona i vrti ista pitanja, samo što su podpitanja da se poveže s nečim drugim, pa i ako se ne zna pomogne, neče bacit, ali šta će pomoć ako je netko naučija 10 pitanja, to je to kužiš... Nije se ništa prominilo, samo kažem nekoliko cura je palo po skripti na usmenom iako su pismeni prošle po skripti, jer na pismenome je sve iz skripte.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: