Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 21 ruj 2026 22:07.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 12 lis 2010 16:03 
Forumaš

list b je bila ocjena ustavnosti i promjena ustava(pučki pravobranitelj)...list c je ustav kraljevine jurisprudentie i 4glave da se vidi da kralj ima samo ceremonijalne ovlasti(naš ustav čl.94-102)...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 18:47 
Forumaš

Yo je napisao/la:
Jel tko zna ima li kolokvija iz ustava ?

bilo je ove godine,podili ispit na 2dijela..početkom 3.miseca je bija prvi dio(mislim prvih 200stranica iz obe knjige)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 15:39 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
je li bia netko na predavanjima ova dva dana, ima li kakvih korisnih informacija?

bio je samo uvodni sat jučer i to je to. osim toga ni jučer ni danas nije bilo predavanja jer je profesor zauzet s ispitima, a rekao je da bi isto moglo bit i idući tjedan zbog usmenih...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 19:17 
Aktivan

petra15 je napisao/la:
molim vas ako mi netko moze odgovoritI na sljedece pitanje bar ukratko:
PARLAMENTARIZAM.
naime,profesor postavi tako pitaNje i trazi tocno odredjeni odgovor,i ja bih bila zahvalna kad bi mi neko odgovorio jer cu poluditi od njega i njegovih pitanja.UNAPRIJED HVALA :))))

parlamentarizam je oblik vladavine u kojem je izvrsno vijece vlade ovisno o direktnoj ili indirektnoj potpori parlamenta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lis 2010 11:22 
Početnik

rory je napisao/la:
super,hvala puuuuno na informacijama ! ima li jos ko s danasnjim pitanjima ??

pitanja jos od 12.10...
temeljne vrijednosti ustavne demokracije, kada pol.stranke prestaju postojati, nadležnosti parlamenta, razlozi kontrole ustavnosti,kada o ust.tužbi odlučuje sjednica Ustavnog suda, javnost djelovanja Ustavnog suda(str.436),
koji čimbenici mogu podnijeti zahtjev za ocjenu suglasnosti, kako se bira 5 potpredsjednika Sabora,tko podnosi prigovor zbog nepravilnosti u kandidiranju izbora zastupnika(216.), razlika def. države u Izvorišnim osnova i čl.1. Ustava RH,razlika u ovlasti predsjednika RH iz čl. 98. i novog 97.,ovlasti presj. RH spram oružanih snaga,načini inkorporiranja međ. u unutarnje pravo, stalna radna tijela Vlade, kada se postavlja privremena nestranačka vlada(329.), kada se odstupa od načela javnosti pred sudovima,najmanje 10 radnih tijela Sabora,nazočnost koliko čl. je predsj. Vlade dužan osigurati u vrijeme zastup.pitanja..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lis 2010 14:32 
Forumaš

Može li mi netko napisat u čemu je razlika između tradicionalnih i modernih klasifikacija ustava? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lis 2010 11:28 
Forumaš

chaoszd je napisao/la:
list B od 12.10 , znan samo 2 pošto 3. nisan ni čita
1.Općinskom vijeću u umagu dosadila prepiranja oko Piranskog zaljeva i donijeli su odluku o odredivanju granice na pola Piranskog zaljeva,dakle pola nama pola alpskim četnicima
RJEŠENJE: ocjena ustavnosti , prijedlog pošto nije točno navedeno tko nije zadovoljan
2.Radi uskladivanja zakonodavstva sa europskom unijom traži se da pučki pravobranitelj bude biran direktno od naroda na 13 godina i to na prijedlog predsjednika vlade.
RJEŠENJE: promjena ustava

Nemojte nasjedat na priče da je baba roga na dekanskom jer je stvarno lake akte stavija na pismenom.
Što se tiče usmenog istina je da je meteoropat, ali ako ste išli na predavaja i imate njegov potpis u indeksu NE Šegvićev postotci prolaza će sigurno biti veći.

šta se prvog akta tiče,priznava je i ZAHTJEV...moglo se napisat da je određen broj zastupnika trazija ocjenu...
bemti potpis.... :pillowf:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lis 2010 15:26 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:
Bog ljudi, evo ja sam prešla zadnjih 10ak stranica ove teme i nisam našla odgovora na moje pitanje. Prvi put sam se uhvatila ovog predmeta i sad počinjem učiti. Nego, malo su me zbunile ove nedavne izmjene Ustava. Ne znam koji ustav RH moran učiti, da li bez ovih izmjena ove godine (znači ustav 2001) ili.. ? Nadam se da sam bila dovoljno jasna.

ustav iz 2001, ono sto imas u knjizi, netribas uciti ustav samo ga procitaj par puta da znas di ti je sto kako bi se bolje snasla na ispitu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2010 14:03 
Aktivan

čujen neke priče da će ove god minjat bilu knjigu,jel ima istine u tome?zna li ko od novih?oće bit kolovkija?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 lis 2010 13:06 
Aktivan

Sto se tiče ocjene ustavnosti zakona.. Ako ne piše tko pokreće, nego tipa: "Što će se dogoditi", "zašto je ova odluka kratkoga vijeka", itd..; ustavni sud sam pokreće ZAHTJEV za ocjenu suglasnosti..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lis 2010 17:54 
Aktivan

studentica prava je napisao/la:
Pozz!!!Nisam nikako još mogla otići na predavanja iz ustavnog,pa me zanima jel profesor zapisivao dolaske na predavanja i jel šta bitno govoria o vježbama?I na kraju,mijenja li se onda literatura ili?Pozdraav!!

Seminari su obvezi, a predavanja nisu stoga ni ne zapisuje. Što se tiče literature - neki već su uzeli zelenu knjigu pa valjda se može učiti i iz nje. Valjda će još detaljno sve reći sljedeći tjedan.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2010 11:15 
Aktivan

kad počinju seminari?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2010 19:29 
Aktivan

ljudi moze li mi neko reci informaciju da li jos vrijedi bila knjiga_praktikum ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lis 2010 10:11 
Aktivan

Jel tko zna da li ostaje ista literatura za ispit u 12 mj?

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lis 2010 20:21 
Aktivan

kiki-kiki je napisao/la:
da li još uvijek vrijede bijela i crna knjiga?

Govorili su nešto da sada vrijede crna i plava ... drugi profesori navedu autora knjige, a on govori u bojama :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 12:56 
Ona koja je donila porto

TV je napisao/la:
kiki-kiki je napisao/la:
da li još uvijek vrijede bijela i crna knjiga?

Govorili su nešto da sada vrijede crna i plava ... drugi profesori navedu autora knjige, a on govori u bojama :?

pa sto da ti govori autora kada je prof. Bacic autor :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 13:38 
Forumaš

Repeticije iz ustavnog prava, povoljno držim.Informacije na broj moba : 091/ 597 1288 ili mail: mikica_2@hotmail.com

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 14:55 
Aktivan

cruela je napisao/la:
Ljudi za 12 mj.vam vridi bijela sad vec stara knjiga za list A, a od drugog mjeseca nova!!

jel ta nova knjiga ta plava knjiga? tek sam upisala ove god ustavno pa jel moran čekat 2 mjesec za izać na ispit ili se može u 12mj.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 16:02 
Forumaš

kiki-kiki je napisao/la:
cruela je napisao/la:
Ljudi za 12 mj.vam vridi bijela sad vec stara knjiga za list A, a od drugog mjeseca nova!!

jel ta nova knjiga ta plava knjiga? tek sam upisala ove god ustavno pa jel moran čekat 2 mjesec za izać na ispit ili se može u 12mj.?

je, plava je nova. ako si redovni moras cekat do 2 miseca a ako si izvanredni onda mozes odma u 12.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 stu 2010 21:20 
Forumaš

buba-mara je napisao/la:
Pozdrav!
Može li mi itko tu reći da li je istina da će postojati poseban rok za studente koji su na dekanskom roku položili pismeni, a pali usmeni jer san čula da će možda sredinom 11. mj. postojati takav rok u kojem će se odgovarati samo usmeni dio...dakle, pismeni s dekanskog bi vridija?

ma daj,ko je to reka,za sredinu 11.miseca...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 stu 2010 17:57 
Veteran

Istina je. Dva moja prijatelja čekaju da Petar objesi datum na kabinet da znaju kad doći odgovarati. svaki dan idu na faks vidjeti, ali zasad, nema datuma. ali bit će kroz ovaj mjesec.

Nego, ja sam čula da je bila knjiga do drugog mjeseca, UKLJUČUJUĆI i njega? I to od više strana.

I molim vas, kolege za još jedan odgovor. Da li je potrebno/korisno da skinem i pročitam u knjizi citirane i spomenute zakone i poslovnike (poslovnik o vladi, ustavni zakon o ustavnom sudu itd.) ili su sve informacije koje mi trebaju u knjizi? ja sam zasad još uvik na listu A, pa ćemo lagano posli dalje..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 stu 2010 18:38 
Forumaš

pisalo je na ploči da bila knjiga vridi i drugi misec...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2010 21:41 
Početnik

Sve potrebne informacije su u knjizi, ne brini za to!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 stu 2010 13:41 
Forumaš

lenči je napisao/la:
s obzirom da sam prvi put upisala ustavno..a kažete da bijela knjiga vrijedi i u drugom mjesecu,nekako mi je glupo kupovat bijelu ako padnem pa budem morala kupit i tu novu...pa me zanima...kolika je razlika između te dvije knjige? jer bih onda kupila odmah novu ako je moguće iz nje položit ispit u veljači...očito je da nisam redovna na predavanjima pa sam u potpunosti neupućena...:(

bijela se odnosi na stari ustav, a plava koja ce biti izdana se odnosi na novi ustav i njegovu primjenu-pretpostavljam da ne bi izdavao novu knjigu ako se ne odnosi na bitnije promjene pa ti je mozda bolje kupit tu novu ;) ako je tko vidia knjigu moze rec koje su promjene ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 stu 2010 13:50 
Forumaš

za one koji su položili pismeni u dekanskom(valjda i ranije,ne znam),postoje rokovi za usmeni,navodno prof. stavi papir na koji se potpišemo i odredi datum..sutra je jedan datum,lista je vec gotova al je reka da ce valjda bit uskoro jos jedan takav "rok"..i pismeni bi triba vridit i u 12.misecu.. :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 stu 2010 15:21 
Forumaš

buba-mara je napisao/la:
Recite mi molim vas koliko je to sigurno ako itko zna hoće li vriditi pismeni s dekanskog roka u 12 mj.?

pita sam jučer oće li vridit u 12.misecu i on je reka "ako je pismeni bija dobar,vridit će".. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 stu 2010 17:09 
Početnik

Stvar je u tome da je moj bija pod upitnikom, ali kad san došla na usmeni reka mi je da mu u listu c nešto nije bilo jasno, ali da odgovaram, da mi pruža šansu....znaći ponavljam pismeni!
Svejedno hvala!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 stu 2010 12:32 
Početnik

gala12 je napisao/la:
jel možda ima netko da je bija na usmenom ispitu 18.11.??

nisan bila ali sam cula da je prolaznost bila odlicna i da je skroz ok pita..nista komplicirano!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 stu 2010 22:06 
Početnik

Pa pismeni ispit vridi cili akademsku godinu, tako ako ga položiš u 12.mj vridit će bez obzira na novu knjigu sve do 9.mj iduće godine!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2010 17:40 
Početnik

xoxo_1 je napisao/la:
bembelica je napisao/la:
Te vježbe sutra su zapravo seminari..ima na oglasnoj ploči popis studenata(podijeljenih u dvije grupe)koji su odabrali seminar iz ustava,
tj od ove godine su dosadašnje vježbe zamijenjene seminarima...

a jel se zna sta je sa izvanrednim studentima i njihovim seminarima?

Danas profesor nije ništa rekao o tome,ali vjerojatno bi mu se trebao javiti i reći mu na koju bi temu pisao seminar,on
te zabilježi,napišeš seminar i to je to!
Rekao je da je 5,6 stranica dosta za napisati!
Ali ipak mislim da ti je najbolje otići na konzultacije ili doći slijedeći put na vježbe pa ga pitati!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 pro 2010 00:53 
Sega mega kul forumaš bez života

ja mislim da će za izvanredne studente biti popis tema na internetu,bar se nadam
isto kao što ima i za kazneno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2010 12:51 
Početnik

Znam da se vec dugo povlaci rasprava o novoj knjizi,ali samo da upitam jos jednom ako neko sigurno zna,bijela knjiga vrijedi jos u 12 mjesecu i za drugi ,jel?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2010 12:59 
Početnik

mala maja je napisao/la:
Zulardinho88 je napisao/la:
smrt je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
a da nije da predlazu novog clana?

1. ocjena suglasnosti, materijalna i formalna povreda ustava čl.82.st.2. i čl.7,
2. ustavna tužba, povreda ustavnog prava okupljanja i mirnog prosvjeda,
3. predlazu novog člana (ili predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku).

E da, Vlada predlaže novog clana, i to je to, ili podnosi ostavku,

Ali u aktu nije pisalo nikakvo drugo ime ni nista.. Ako se predlaže drugi član jel bi ga onda trebalo izmislit ili..??

e izmislis, pitaj njega na ispitu ako se slucajno ponovi.po meni bi tribalo napisat oba akta, a sad jedino on zna kako je ispravno.[/quote]

ej,ja sam za prvi akt napisala ocjenu ustavnosti,povreda clanka,bla,bla,bla...pa mi je reka da je to krivo jer da nigdi u zakonu ne pise da oni ne mogu mjenjat mjeru u zakonu....sta je sad tu tocno,ja stvarno vise ne znam....... :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2010 15:10 
Forumaš

termit88 je napisao/la:
jel normativna preambula samo kad zada preambulu pravnoobvezujućeg karaktera? Ne mogu nac nijedan ustav sa normativnom preambulom...jel zna ko?

normativna ti je kad se jamče neka prava,slobode,itd... mislim da je naša preambula normativna..na dva mista se spominje baš JAMČI...nekakva ravnopravnost i tako nesto.. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2010 19:09 
Aktivan

normativna ti je kad se jamče neka prava,slobode,itd... mislim da je naša preambula normativna..na dva mista se spominje baš JAMČI...nekakva ravnopravnost i tako nesto.. :)[/quote]

a jel znaš kako prepoznat jel normativna? je li baš odredi u zadatku da se stavi preambula u kojoj se nešto jamči?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2010 19:33 
Forumaš

meni je bila nenormativna,ali mislim da napiše on normativna,pravnoobvezujuća ili vec tako nesto..mislim da nije problem razlučit koja se traži

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2010 22:26 
Forumaš

anica je napisao/la:
zna li netko kako se rješava kraljevina ambrozija, jurisprudencija sa deklaratornim obilježjem vlasti? Dalje, što treba staviti za meki ustav i gipku podjelu vlasti...?

unaprijed hvala, na brzim odgovorima jer mi je ispit u čet :DDD

deklaratorna obilježja vlasti= nenormativna preambula, nadanje necemu a ne jamčenje.

Meki ustav:
Članak 1.
Ustav se mijenja običnom natpolovičnom većinom.
Članak 2.
Ustav se donosi procedurom potrebnom za donošenje običnih zakona.

Gipka podjela vlasti:
Parlament se sastoji od dva doma.
Prvi dom daje prijedlog zakona, a drugi dom donosi proračun. Na zasjedanju djeluju kao jedno tijelo.
Zakoni se donose većinom glasoba svih zastupnika.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2010 09:03 
Forumaš

:happpppppy jutros na usmenom je prolaznost bila odlična.8/8. pita je standardna pitanja.parlamentarizam,kontrole(razlika interpelacije i ob.zast.pitanja),imunitet neodgovornosti i nepovredivosti,karakteristika parlamentarizma(6)....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2010 18:46 
Početnik

Pismeni ispit 13.12.
Akti:
1. Cavtatsko općinsko vijeće donijelo odluku o promjeni granica-ocjena suglasnosti.
2. Promjene u Državnom sudbenom vijeću-promjena ustava
3. Promjena u DOV-u-promjena ustava
List C:
Normativna preambula republike Jurisprudentiae
Nekoliko članaka iz kojih se vide virtualne slobode

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2010 12:01 
Početnik

Evo malo posla za poznavatelje ove materije....
hvala na prijašnjim rješenjima, bila bih zahvalna i na ovim :DDD
AKTI:
1) Vlada donijela neposredno pred nove izbore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi većinom glasova, a novine se odnose na neposredan izbor gradonačelnika, mišljenja se razilaze neki misle da je pogreška u proceduri....još veće tenzije je donijela odluka kojeg nadležnog tijela i koji kat je moguć?
2) Nakon parlamentarnih izborea, gotove sve procedure oko imenovanja vlade itd.. predsjednik vlade želi imenovati M.M. članom naknadno, neki se protive, predsjednik vlade može to provesti ako nadležna institucija donese akt kojim bi to uspio?
3) vlada odlučila izmjenit zakon o vladi, mandat zastupnika će trajat 10 godina?
4) preuređenje prostorija Sabora u koje želi ući Vlada
5) vlada proširuje ovlasti nekog međunarodnog ugovora na Bih i Crnu Goru ( u vezi nekog Ekološkog- ribolovnog pojasa)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: