Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 21 ruj 2026 20:42.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 15 pro 2010 23:51 
Aktivan

anica je napisao/la:
Evo malo posla za poznavatelje ove materije....
hvala na prijašnjim rješenjima, bila bih zahvalna i na ovim :DDD
AKTI:
1) Vlada donijela neposredno pred nove izbore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi većinom glasova, a novine se odnose na neposredan izbor gradonačelnika, mišljenja se razilaze neki misle da je pogreška u proceduri....još veće tenzije je donijela odluka kojeg nadležnog tijela i koji kat je moguć?
2) Nakon parlamentarnih izborea, gotove sve procedure oko imenovanja vlade itd.. predsjednik vlade želi imenovati M.M. članom naknadno, neki se protive, predsjednik vlade može to provesti ako nadležna institucija donese akt kojim bi to uspio?
3) vlada odlučila izmjenit zakon o vladi, mandat zastupnika će trajat 10 godina?
4) preuređenje prostorija Sabora u koje želi ući Vlada
5) vlada proširuje ovlasti nekog međunarodnog ugovora na Bih i Crnu Goru ( u vezi nekog Ekološkog- ribolovnog pojasa)

1) Vlada ne može uređivat odnose koji se odnose na lokalnu samoupravu,
Znaci rijec je o ustavnoj tužbi,
2) Ako Hrvatski Sabor donese akt o povjerenju predloženom clanu Vlade,
3) Nisam siguran za to, ali može ili izmjena i dopuna zakona o vladi putem uredbe, ili nemože ništa, jer zakonom o vladi ne virujem da se regulira mandat zastupnika HS,
4) Izmjena Poslovnika HS,
5) nemam pojma,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 pro 2010 00:25 
Početnik

Ispit 16.12.2010.

List A:
Pitanja broj 22, 25, 158, 254, 255, 291, 296, 320, 322, 329, 419, 423, 457, 461, 462, 504, 540, 635, 638, 690.

U attachmentu je B list, trajalo bi da prepišem to, paa...

C:
1. Formulirajte preambulu Ustava Republike Jurisprudentiae, tako da ona nema normativno važenje.
2. Formulirajte odjeljak II ustavnog teksta koji će obuhvatiti samo grupu sloboda i prava potpore.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 pro 2010 00:29 
Sega mega kul forumaš bez života

Strava :mrgreen:
Svaka cast :cheers

Nekima je ponovia i akte od ponediljka..Cavtat, drzavno odvjetnistvo i sudbeno vijeće...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 pro 2010 20:24 
Aktivan

rory je napisao/la:
Kako ste rjesavali akte ovog ispita od 16.12, koja bi bila rjesenja akata po vama?? ;)

Akt 2 je sigurno ocjena ustavnosti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 sij 2011 18:48 
Forumaš

polosb je napisao/la:
pitanje :-) !!
Meni je rekao da će se iza nove godine ispit promijeniti, pa me zanima da li itko išta o tome zna ili je čuo?
Sad sam zbunjen jer ne znam što i kako učiti?
Ako tko što zna neka napiše....
Hvala puno..
Pozzz

nova, plava knjiga ali se moze koristiti i stara knjiga (bijela) uz izmjene koje vrijede novim ustavom....ostalo je sve isto ka prije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 sij 2011 23:18 
Početnik

Dajte ljudi napišite nešto konkretno za Ustavno pravo, neki primjer ili rješenje ispita, što nam uistinu može pomoći a ne samo kada će biti ispit, iz koje se knjige uči, kakve je prof. volje itd... To uopće nije od krucijalne važnosti za položiti ovaj ispit jer ovo zaista nije lako položiti ako se ne prouče neki primjeri akata i preambula koji se pojavljuju na ispitima. Čast iznimkama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 sij 2011 22:33 
Sega mega kul forumaš bez života

anna 2 je napisao/la:
zna li itko do kada se predaju seminari?
da li se brane ili se samo dobije potpis?
hvala.

do 25.2.

ne brane se, samo ih predaš prof. Šegviću na konzultacijama i on ti pregleda i ocijeni :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 sij 2011 14:59 
Početnik

maria je napisao/la:
moze li mi neko rec kakva je ova skripta za crnu knjigu od 70 strana ..... je li neko prolazija iz toga

Ja imam neku manju..jeli to dosta? Zna li netko kakav je na usmenom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2011 09:46 
Forumaš

meni je na usmenom bija skroz dobar... pita par pitanja, ja odgovorija onako kako piše u knjizi,upisa ocjenu i to je to.. istina,taj dan nas je sve pustija..a kad sam pa prvi put,e tada je prosla samo jedna osoba od nas 15ak.... :scared

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2011 17:31 
Aktivan

mala maja je napisao/la:
maria je napisao/la:
moze jedno pitanje ako slucajno ko zna ...... ovi sta in je profesor reka da sutra odgovaraju tj 13.1 ..... mozemo li se mi samo pojavit kad naucimo za usmeni , jer pismeni valja cilu godinu ili se triba njemu ic javljat ....

pismeni vridi cijelu godinu, bolje se ici javit nego se ne pojavit (bar za redovne) ... ali ne prati on to bas posebno

Ne, nama je profesor izricito reka kad odgovaramo,
Poslje pismenog on ti rece kad je usmeni, pa ti kod njega na usmenom(ako tad ne prođeš) ugovoaras sljedeci termin odgovoranja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2011 12:09 
Početnik

pozdrav, pisao sam pismeni u prosincu i pao sam akte, profesor mi kaze da se od 2 mjeseca pise ispit po novoj knjizi, zanima me di se to moze nabavit i koja je sema s tom novom knjigom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2011 13:19 
Aktivan

promjena se odnosi samo na promjenu ustava...tako da se moze uciti i dalje po biloj knjizi, samo treba obratiti pozornost na one segemente ustava koji su se promijenili

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2011 09:12 
Početnik

MOLIM VAS PAR PITANJA IZ USTAVA!!
sadržava li francuska deklaracija def. prava-slobode?
ako ustav ne sadrži def prava i slobode,kako odrediti sto ona znace?
kako se mogu klasificirati ustavna prava i slobode?
pleaseeeeeee hitnoooo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2011 11:23 
Aktivan

ferdinand je napisao/la:
rory je napisao/la:
Kako ste rjesavali akte ovog ispita od 16.12, koja bi bila rjesenja akata po vama?? ;)

Akt 2 je sigurno ocjena ustavnosti

jel se radi o povredi clanka 81. ustava, da sabor donosi odluke vecinom glasova?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2011 11:26 
Aktivan

rory je napisao/la:
sta se tice ovih akata od 16.2, prvi je vjerojatno promjena ustava,ukidanje sudaca porotnika,ali nisam sigurna,a treci akt je istrazno povjerenstvo- .... sta se tice usmenog , klasifikacija ustava,je li hrv.ustav pisani ili nepisani, kodificiran ili heterogen..parlamentarizam,sve o njemu,ovisnost izvrsne vlasti u Hrv. o parlamentu,jos neka pitanja o hrv.ustavu.....interpelacija-zastupnicka pitanja.....uglavnom,stvarno ok pitanja... SretNO !

nije prvi promjena ustava kad se radi o sumnji u korektnost nove zakonske odredbe i treba sastaviti akt kao reakciju na taj zakon....i to je onda isto ocjena suglasnosti ja mislim

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2011 22:00 
Početnik

ŠTO SE TIĆE AKATA 16.12 PRVA DVA AKTA SU VAM OCJENA SUGLASNOSTI ,DRUGI SE POZIVA NA ČLANAK 81 USTAVA, A TRECI AKT JE IMUNITETNO POVJERENSTVO

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2011 22:11 
Početnik

young_lady je napisao/la:
MOLIM VAS PAR PITANJA IZ USTAVA!!
sadržava li francuska deklaracija def. prava-slobode?
ako ustav ne sadrži def prava i slobode,kako odrediti sto ona znace?
kako se mogu klasificirati ustavna prava i slobode?
pleaseeeeeee hitnoooo

KOLIKO JA ZNAM FRANCUSKA DEKLARACIJA TI NE SADRŽI DEFINICIJU PRAVA I SOBODA VEĆ IH SAMO NABRAJA PROUĆI PITANJE 181.
TO UGLAVNOM ODREĐUJE SUD PROĆITAJ ONA DVA SLUĆAJA PITANJE 192
INDIVIDUALNE I KOLEKTIVNE SLOBODE.EKONOMSKA I SOCIJALNA PRAVA KOJA DOLAZE NOVIJIM VREMENIMA I TEMELJNA PRAVA POGLEDAJ PITANJE 193 STR 137

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 sij 2011 14:10 
Aktivan

marija cilez je napisao/la:
ŠTO SE TIĆE AKATA 16.12 PRVA DVA AKTA SU VAM OCJENA SUGLASNOSTI ,DRUGI SE POZIVA NA ČLANAK 81 USTAVA, A TRECI AKT JE IMUNITETNO POVJERENSTVO

A prvi na cl 120. ustava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 21:27 
Početnik

maria je napisao/la:
ja san polozila pismeni 16.12... bila san na ispitu 13.1 ali se profesor nije pojavija , zanima me tila bi izac usmeni u 2 misec na ispitnon roku mogu li se samo pojavit ujutro ili moran njega nazvati prije i reci mu ....

bia je profesor 13.1. na faksu, ali si sigurno došla kasnije kad je već otiša! prijavi ispit odma za prvi dan roka, tj. 31.1. i dođi na usmeni 1.2, jer stare prijavnice više ne važe.. tako je reka svima koji nisu taj dan odgovarali..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2011 12:55 
Aktivan

Yo je napisao/la:
Ne razumin ovo sa aktima . Ček on ti da taj komda teksta i ti trebaš sve iz njega izvući?

trebas prepoznati o kojem se aktu radi...samo pisanje akta je uapravo prepisivanje iz knjige

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2011 15:36 
Početnik

moze li mi netko napisati ona Segviceva uputstva kako treba izgledati seminar posto ih ne nalazima na stranici fakulteta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 sij 2011 23:25 
Forumaš

Bubba Zanetti je napisao/la:
zna li netko da li za rok u drugom mjesecu još vrijedi stara knjiga ili treba nabaviti novu?

mozes i staru ali je ispit po novoj knjizi,znaci izmjene po novom ustavu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 11:25 
Aktivan

aloooj je napisao/la:
moze li mi netko napisati ona Segviceva uputstva kako treba izgledati seminar posto ih ne nalazima na stranici fakulteta?

Napomena: Rad mora imati od 7-10 stranica teksta pisanog u dvostrukom
proredu (slova veličina 12). Struktura rada: naslovna stranica (kolegij, naslov
rada, ime i prezime studenta, studentski status – redoviti/izvanredni, i akademska
godina); kratki uvod; razrada po dijelovima (dio I., II. i td.) i zaključak.
Napisani rad se treba dostaviti u kabinet br. 54./III kat utorkom od 11.30-
12.15. sati. Ocjena se unosi nakon prihvaćenog rada i dobijenog pečata u
Studentskoj referadi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 18:36 
Aktivan

Jesu li važnija pitanja za pismeni ispit (onaj list A) upravo ona na koja je magnifficus odgovorio, onaobjavljena u skriptarnici naNasciturusu?
Je li dovoljno njih naučit a ostalo pročitat naravno iz knjige?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2011 13:28 
Aktivan

ARSENOVI AKTI NA PREDAVANJU:

1. imenovanje viskovića za veleposlanika
2. ispraznilo se mjesto ustavnog suca i navodi kandidate od kojih niko nije podoban da to bude (ustavna tužba)
3. izmjena zakona o plaćama sudaca i službenika općinskog suda (promjena zakona)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2011 13:32 
Aktivan

eeeee bio je i još jedan akt

neka velika priča o sastanku vlade rh i mađarske te da će oni sklopit neki savez u kojem će se pozivati na kršćanske korjene..blabla
to je ustavna tužba jer je povrijeđen članak 14.ustava, bio je taj primjer već prije negdi na portalu.

svakako dobije se priča iz koje treba zaključit ono najvažnije tako da i nije lako kao što se čini, redovito vas zbunjuju nekim nepotrebnim informacijama..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2011 19:56 
Forumaš

Yo je napisao/la:
Buni me kod imenovanja veleposlanika ovi datumi :
.....
....

Vlade Republike Hrvatske klasa: T-018-07/09-01/11, urbroj: 50304/2-10-05 od 29. studenoga 2010., kojim je predsjednica Vlade Republike Hrvatske dala prethodni supotpis, donosim

ODLUKU
....
...
..

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.
...
....
..
Zagreb, 5. siječnja 2011.
Predsjednik
.....
..

I sad zašto je ovolika razlika datuma vlade 29. studenog 2010. i stupanja na snagu 2 siječnja 2011?

Ako netko zna bio bi mu zahvalan .

Pozzz

nisu bitni datumi tu, ne tribas ih ni navodit-bitni su samo kod proglašenja zakona (8 dana)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 sij 2011 22:44 
Forumaš

Yo je napisao/la:
buba-mara je napisao/la:
Pismeni ispit 13.12.
Akti:
1. Cavtatsko općinsko vijeće donijelo odluku o promjeni granica-ocjena suglasnosti.
2. Promjene u Državnom sudbenom vijeću-promjena ustava
3. Promjena u DOV-u-promjena ustava
List C:
Normativna preambula republike Jurisprudentiae
Nekoliko članaka iz kojih se vide virtualne slobode

Kako ovo prvo ustavni sud za poništit donosi rješenje?

Donosi se odluka za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti (prijedlog), paziti da bude 13 sudaca. a poništava se u cjelosti Odluka Općinskog vijeća u Cavtatu jer samo HS može donijeti odluku o promjeni granica ( čl.83.st.3. i vezano uz čl.8.). Pozzz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2011 15:00 
Aktivan

favollo07 je napisao/la:
di se mogu kupiti bila i crna knjiga, koliko kostaju?
je li mogu akti skuziti bez da ti neko objasni, samo na racun knjige?
tnx

ja sam svoju uzela na ekonomatu, mislim da je bilo 200-tinjak kn.
i mislim da bas nemozes skuziti sam, odi 2,3 sata na repeticije pa posli sam vjezbaj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2011 15:55 
Aktivan

polosb je napisao/la:
maslinica je napisao/la:
IMA LI NETKO DA DAJE REPETICIJE IZ AKATA,MOLIM JAVITE SE..

Da i meni trebaju...javite se pa da se iskemija nesto...pleaseeeeee---

mislim da mala maja drzi repeticije, pa je pitajte tu preko foruma!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2011 20:33 
Aktivan

da li profesor pita ma usmenom onu pustu povijest i godine sta se spominju ...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 18:10 
Početnik

bok samo da kažem oni koji uskoro trebaju izaći na pismeni neka dobro nauce promjene ustava, zat jer se u listu a uglavnom vrte ta pitanja , proućite šta se promjenilo u ustavu i zašto

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 19:24 
Forumaš

mala maja je napisao/la:
buba-mara je napisao/la:
Ljudi može li mi itko reći ako sam prijavila ispit za 10.02. a inače imam položiti samo usmeni, kad će taj usmeni biti budući da je taj datum predviđen za pismeni?

usmeni je dan nakon, 11.02 i to u 7 ipo, a ne 10.2 .

ja sam dva puta bila na usmenom. oba puta sam izašla kad sam i prijavila.petar bude na pismenom a arsen nama na usmenom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 22:10 
Početnik

termit88 je napisao/la:
marija cilez je napisao/la:
bok samo da kažem oni koji uskoro trebaju izaći na pismeni neka dobro nauce promjene ustava, zat jer se u listu a uglavnom vrte ta pitanja , proućite šta se promjenilo u ustavu i zašto

a sta je s ostalim pitanjima? jel ostalo po staroj knjizi?

znam samo za to ja sam prošla pismeni a to su mi danas rekli ovi koji su pisali pismeni u pon i danas

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 22:14 
Početnik

ps da ostalo je po staroj knjizi ,oprost ako sam te zbunila

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2011 14:02 
Početnik

Recite mi netko molim vas da li bi bilo problema ako se dođe na usmeni bilo koji datum bez obzira na prijavu? Prijava se ionako odnosi na pismeni koji ja imam položen.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2011 22:11 
Početnik

ovih dana nije bia usmeni jer 31 . niko nije proša pismeni tako su rekli a usmeni od 3.2 biti ce u ponedjeljak,
ps..za bubamaru...neznam jeli moš izac kad oš i ja imam samo usmeni prijavila sam za 3.2 i izaću u ponedjeljak kad njima budu rezultati

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 vel 2011 22:07 
Forumaš

Ovo kada ustavni sud odbacuje kandidate za suce ustavnog suda jer nisu kvalificirani to je u obliku rješenja jel?
I još jedno pitanje kada pišem djelove članaka npr virtulanih sloboda ili diobe vlasti da li ja pišem te članke kao u ustavu npr. Nizozemske i da li prepisujem cijele članke ili samo nkei dio da on skuži da sam ja to razumio.

Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 vel 2011 22:35 
Početnik

sud donosi odluku kad odlićuje o biti stvari , a u ostalim slućajevima donosi rješenje .. što se tiće virtualni sloboda ili neki drugi nikad nemoj prepisivat članke doslovno izmjeni ih ...ja sam recimo na pismenom samo napisala clanak izmislim br npr 15 . državsa jamći slobodu okupljanja ,svijesti i vjeroispovjesti i bilo mi je toćno uglavnom nemoj prepisat ćlanak doslovno u najmanju ruku moraš malo izmjenit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2011 22:24 
Početnik

dali mi neko može reći kako izgleda taj izminjeni list A,ono šta se tiće promjene ustava,kakva su pitanja? kako to triba odg?? išta???
HVALA!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: