Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 21 ruj 2026 23:13.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 832 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 18 sij 2011 16:04 
Aktivan

Pravo pravičnosti u Engleskoj,
Napoleonov građanski zakonik,
Zakonodavstvo u SAD-u,
Direktorijski ustav,
Akt o nasljeđivanju prijestolja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 16:29 
Aktivan

MariNero91 je napisao/la:
Stigli su rezultati za kolokvij, proso sam, to je najbitnije. Ajmo ovako, ova prva ocjena, u mom slucaju 3, dakle drugi dio, ako napisem pr bolje, dobijem 4, sto ce mi unijet u index, i pr ako sad dobijem 2, isto pitanje?

P.S. Moze netko napisat danasnja pitanja drugog dijela? Hvala! :D

Čestitam! :cheers ovako što se tiče ocjena, znači, ako položiš prvi kolokvij kao što si ti položio sa 3, a drugi neznam dobijes 4, onda ti se te dvije ocjene zbrajaju i podijele sa dva i to ti je konačna ocjena. znači 4 + 3 = 7, 7:2= 3.5 i to bi trebalo biti 4 na kraju ako ide na taj način

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 18:01 
Aktivan

je, ide na taj nacin, profesor trazi srednju ocjenu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 19:22 
Početnik

Raziel je napisao/la:
Samo oprezno sa šalabahterima, troje su danas već bili uhvaćeni, a OPP Dream Team kruže i vrebaju poput lešinara :14x:

A koje su sankcije kad ti nadju salabahter?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 20:16 
Aktivan

andrea_zirdum je napisao/la:
Raziel je napisao/la:
Samo oprezno sa šalabahterima, troje su danas već bili uhvaćeni, a OPP Dream Team kruže i vrebaju poput lešinara :14x:

A koje su sankcije kad ti nadju salabahter?

Sankcija da ti uzmu ispit i dobis 1, nista drugo ne brini

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 21:03 
Forumaš

šta je bitno za drugi kolokvij, jel triba učit ove sve ustave i republike i revolucije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 23:27 
Aktivan

pročitaj cili topic i viditi češ pitanja koja se PONAVLJAJU i njih uči

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 23:31 
Aktivan

[quote="p!ink"]šta je bitno za drugi kolokvij, jel triba učit ove sve ustave i republike i revolucije?[/quote
na ovom topicu na prijasnjim stranicama imate pitanja koja su se ponavljala na ova zadnja 2 kolokvija
samo ih pronađite i procitajte i mozete bez problema proc

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2011 23:49 
Forumaš

tim sistemom sam i ovaj prvi. valjda radić i na drugom ne da neka teška pitanja... :? tenk ju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 03:04 
Aktivan

Evo da i ja pokakim jedno svoje veliko, a skromno mišljenje
1) Bartulović je napisao skriptu prepričavajuć Margetića- ne vjerujete? uzmite Margetića pa usporedite. Skripta je zbrda- zdola i jedino što mislim da je najkorisnije iz nje jesu ŠKOLE

2) Pitanja sa kolokvija se ponavljaju .NETOČNO je da pitanja koja su bila neće biti na idućem kolokviju. recimo ove godine se ko pijan plota držao kaznenog njemačke

3) Kurtovića uzmite kao poslijednju opciju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 14:16 
Aktivan

svjedok je napisao/la:
1) Bartulović je napisao skriptu prepričavajuć Margetića- ne vjerujete? uzmite Margetića pa usporedite. Skripta je zbrda- zdola i jedino što mislim da je najkorisnije iz nje jesu ŠKOLE

2) Pitanja sa kolokvija se ponavljaju .NETOČNO je da pitanja koja su bila neće biti na idućem kolokviju. recimo ove godine se ko pijan plota držao kaznenog njemačke

1. Skripta od Bartulovića je relativno dobra, iako je čudno napisana, ima dosta podataka al je cijela prica u tome da se izvuku bitne stvari, a ne suvisne informacije koje niti ne stignes napisat na ispitu

2. Pitanja sa kolokvija se ponavljaju. Tvoj je zajeb ako si se drža konstatno kaznenog prava Njemačke, a ostala pitanja nisi ni pogleda. Pitanja su ista samo su uvijek drukčije raspoređena. Nisu onako točno stavljena kao što se može uviditi na samom forumu. Ja sam sakupio sva pitanja za 1. kolokvij i odgovorio na njih tako vrati se na stranicu, dvije nazad i vidi. Uz to sam razgovarao sa nekoliko kolega koji su bili prije mene i ta su se pitanja ponavljala sa foruma samo NIJE UVIJEK ISTA FORMA I NISU UVIJEK ISTA PITANJA KAO SA FORUMA NEGO SU KOMBINIRIANA! :3 (usput, ja sam ucio samo ta pitanja i prosao sam bez problema)

3. Kurtovića nemoj te niti pogledat osim ako imate mazohističke sklonosti. Priča sam sa profesorom i rekao mi je da bolje da se koristimo Bartulovićem i njegovim nacrtom jer od Kurtovića je ono više esejistički napisana, znači ono nije materijal za učenje, ono je on cisto iz kurčevluka napisao jer to tako ide medu takvim ljudima. Tko napise kompliciraniju i nadrkaniju knjigu taj je veca faca :funny:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 14:22 
Aktivan

ja san se ufala u pitanja s foruma za koje san vidila da se ponavljaju, još od prošlih generacija, i nisan falila...prvi kolokvij prošla, drugi kolokvij pisala jučer i tribala bi ga proći... čovik vrti uvik ista pitanja, koja su mu očito najbitnija da znamo... nego mene zanima jeli se upisuje u index ocjena prvog kolokvija, jer kad san prošla sociologiju, onaj isti dan kad su rezultati bili objavljeni, ocjenu mi je unilo u index...pa ne znan koja je šema s općom...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 15:40 
Aktivan

Radić ti ne pečatira kolokvije nego na kraju skupi ocjene pa zatim dobiš pečat. Znači ako si položila sve kolokvije, prijaviš ispit na datum po želji iz OPP-a i onda taj dan dođeš samo po pečat, znači nema odgovaranja opet i te sheme sta se prica, uzmes pecat i odi doma. Profesor je reka da je najbolje doci sat vremena kasnije kad je ispit kad se on rijesi ovih sta moraju odgovarati

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 15:54 
Aktivan

e fala kolega :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 16:35 
Aktivan

hmm, jel postoji mogucnost da se ponovi neko pitanje koje je vec bilo u 2. kolokviju? :S

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 18:11 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
svjedok je napisao/la:

1. Skripta od Bartulovića je relativno dobra, iako je čudno napisana, ima dosta podataka al je cijela prica u tome da se izvuku bitne stvari, a ne suvisne informacije koje niti ne stignes napisat na ispitu

2. Pitanja sa kolokvija se ponavljaju. Tvoj je zajeb ako si se drža konstatno kaznenog prava Njemačke, a ostala pitanja nisi ni pogleda. Pitanja su ista samo su uvijek drukčije raspoređena. Nisu onako točno stavljena kao što se može uviditi na samom forumu. Ja sam sakupio sva pitanja za 1. kolokvij i odgovorio na njih tako vrati se na stranicu, dvije nazad i vidi. Uz to sam razgovarao sa nekoliko kolega koji su bili prije mene i ta su se pitanja ponavljala sa foruma samo NIJE UVIJEK ISTA FORMA I NISU UVIJEK ISTA PITANJA KAO SA FORUMA NEGO SU KOMBINIRIANA! :3 (usput, ja sam ucio samo ta pitanja i prosao sam bez problema)

3. Kurtovića nemoj te niti pogledat osim ako imate mazohističke sklonosti. Priča sam sa profesorom i rekao mi je da bolje da se koristimo Bartulovićem i njegovim nacrtom jer od Kurtovića je ono više esejistički napisana, znači ono nije materijal za učenje, ono je on cisto iz kurčevluka napisao jer to tako ide medu takvim ljudima. Tko napise kompliciraniju i nadrkaniju knjigu taj je veca faca :funny:

E raziel, pa ja to i kazem,ne izvrči mi riječi, nije loš ali je malo pogubljen u pisanju nije ni lektoriran
Pitanja sam rekla- ponavljaju se.... i to je odgovor ovom smajliju dole šta pita, naravno da je moguce da ti dode opet jedno od prosli put
I ne, nisam se ja držala kazneog njemačke, baš sam mislila da to neće biti jer je već toliko izlizano pitanje da ga moš usporedit sa palcem Grgura Ninskog!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 19:10 
Aktivan

Kako god okreneš, literatura opće pravne povijesti je nikakva. A sto se tice pitanja, nikad neznaš kakva te glupost može dopasti pa i ona kojoj se najmanje nadaš, tako kako god okreneš moraš proć sva pitanja jbg

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 21:54 
Početnik

onda znaci da se i na ispitu mogu naci ta pitanja?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2011 23:13 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
Kako god okreneš, literatura opće pravne povijesti je nikakva. A sto se tice pitanja, nikad neznaš kakva te glupost može dopasti pa i ona kojoj se najmanje nadaš, tako kako god okreneš moraš proć sva pitanja jbg

slažem se :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2011 20:26 
Aktivan

jeli istina informacija koja kruži po faxu da ko oba kolokvija dobije 2, mora na ispit??? Ja u to ne virujen, jer san dobro čula kad je Vilma rekla da ko položi kolokvij taj dio gradiva je riješen,,,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2011 21:44 
Aktivan

ima li netko spojena ta pitanja da ne švrljam po forumu pa da mi ih pošalje na pp. Ja bih izašla na ispit nisam si zadovoljna konačnom ocjenom iz kolokvija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 sij 2011 13:27 
Aktivan

toleranca je napisao/la:
jeli istina informacija koja kruži po faxu da ko oba kolokvija dobije 2, mora na ispit??? Ja u to ne virujen, jer san dobro čula kad je Vilma rekla da ko položi kolokvij taj dio gradiva je riješen,,,

to ti ne znam ,ali zašto bi te neko gnajvio sa ispitom ako ti je pozitivan taj dio gradiva ? uostalom mora neko postojat ko će i dvojku u indeksu imat iz OPP-a
A što se tiče vilme rekla je , citiram " ako ste položili prvi kolokvij a drugi niste izlazite na ispit samo sa drugim dijelom gradiva, prvi dio gradiva vam je ZAUVIJEK položen"

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 sij 2011 19:10 
Aktivan

ee to san i ja isto čula, pa su me ove prijateljice uvatile da je li to istina... fala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 00:15 
Aktivan

ljudi moji ja san učla iz kurtovića,pisala kolkokvij esejistički i dobila 5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 16:01 
Početnik

jeli zna iko kad radic dili potpise ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 17:00 
Aktivan

u srijedu 26.1.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 23:02 
Forumaš

vidila sam pitanje jedno od lani '' razlika common law i statute law''. šta bi tu tribalo napisat?? vidim u skripti ima dosta usporedbi equity law i common law, al ne znam šta bi rekla za ovo pitanje osim da su statuti obvezni za kraljevske sudove,dopunjavaju i mijenjaju opće pravo ali nemaju prednost u odnosu na njega, i ono regulira javnopravne odnose.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 sij 2011 02:15 
Početnik

fala antena :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 16:06 
Aktivan

p!ink je napisao/la:
vidila sam pitanje jedno od lani '' razlika common law i statute law''. šta bi tu tribalo napisat?? vidim u skripti ima dosta usporedbi equity law i common law, al ne znam šta bi rekla za ovo pitanje osim da su statuti obvezni za kraljevske sudove,dopunjavaju i mijenjaju opće pravo ali nemaju prednost u odnosu na njega, i ono regulira javnopravne odnose.

ovo i mene zanima! pa ako bi tko mogao odgovoriti. :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 18:22 
Početnik

p!ink je napisao/la:

evo što bih ja odgovrio odnosno evo ti ono šta sam ja sebi zapisao.

razlika između common lawa i statute lawa se očituje u načinu stvaranja. Common law stvaraju vrhovni sudovi presedanima koji se temljelje na običajima kravljvstva dok statute law stvara zakondavac putem svojih normativnim akata.
Ona još navedeš detaljnije obilježja statue law-a i common law-a i to je to...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 18:31 
Aktivan

Bit će i sutrašnji kolokvij u 2-3 grupe najmanje, mislim. Osim ako neki koji su prošli prvi nisu odustali od učenja OPP-a radi RP-a, a opet i OPP je palo više od 50 ljudi. Prva 2 termina drugog kolokvija je pisalo samo oko 30tak ljudi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 18:37 
Aktivan

trezor, hvala :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 19:37 
Forumaš

Trezor je napisao/la:
p!ink je napisao/la:

evo što bih ja odgovrio odnosno evo ti ono šta sam ja sebi zapisao.

razlika između common lawa i statute lawa se očituje u načinu stvaranja. Common law stvaraju vrhovni sudovi presedanima koji se temljelje na običajima kravljvstva dok statute law stvara zakondavac putem svojih normativnim akata.
Ona još navedeš detaljnije obilježja statue law-a i common law-a i to je to...

ee, da, i ja sam danas mislila da je to to. hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 19:39 
Forumaš

svjedok je napisao/la:
Bit će i sutrašnji kolokvij u 2-3 grupe najmanje, mislim. Osim ako neki koji su prošli prvi nisu odustali od učenja OPP-a radi RP-a, a opet i OPP je palo više od 50 ljudi. Prva 2 termina drugog kolokvija je pisalo samo oko 30tak ljudi.

ja mislim da će možda bit dvi grupe najviše. jer isto je dosta ljudi palo, a i to što kažeš rimsko dosta ljudi samo uči.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 16:08 
Aktivan

I jedan od tih sta nije izasa na OPP drugi kolokvij sam ja, jer sam priprema rimsko i napokon ga se rijesio jednom zauvijek :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 18:37 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
I jedan od tih sta nije izasa na OPP drugi kolokvij sam ja, jer sam priprema rimsko i napokon ga se rijesio jednom zauvijek :happpppppy

čestitam :cheers i koliko si dobio?
Ja ionako nemam drugog posla nego riješit OPP, sad je i meni on zauvijek :damnfunny ali ne znam di trebam doć na upis ocjene? rok mi je 31.
moram priznat feels damn good :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 19:13 
Aktivan

Dobio sam 2 koliko sam i htio. Za razliku od 1. kolokvija bila je ovaj put 3 puta bolja i "normalnija" ako se tako mozemo izraziti. Dosta je izvlacila iz mene i pitala me je da li hocu odgovarati za vecu ocjenu iduci put ili cu odmah da mi upise 2. A sto se tice upisa ocjena, prijavis ispit za taj predmet koji si kolokvirala i onda na taj datum dodes da ti samo da pecat i odes doma. Izbor datuma je na tebi kad ti pase :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 19:58 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
Dobio sam 2 koliko sam i htio. Za razliku od 1. kolokvija bila je ovaj put 3 puta bolja i "normalnija" ako se tako mozemo izraziti. Dosta je izvlacila iz mene i pitala me je da li hocu odgovarati za vecu ocjenu iduci put ili cu odmah da mi upise 2. A sto se tice upisa ocjena, prijavis ispit za taj predmet koji si kolokvirala i onda na taj datum dodes da ti samo da pecat i odes doma. Izbor datuma je na tebi kad ti pase :cheers

super! a znaš šta, ovaj put je i manje ljudi bilo ( možda vas je 10 po danu dolazilo) pa je i smirenija bila, that's ok.
ma nije problem oko datuma i vremena nego oko kabineta ili šta već, gdje će se održavati ispit ? ili da odem u njegov kabinet? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 22:22 
Aktivan

Ako je u pitanju OPP koliko sam uspio skuzit, probaj pitat u koju su uru njegovi ispiti inače i onda mu dođi poslije ispita, znaci ako je u 14 ti dodi u 15 ili malo ranije da ti pečatira i adio. Jednostanvno ga zavrebaj na hodniku kad dođe na faks, makar je on uljudan i dobar kad mu god dodes i nece te potjerat :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2011 22:27 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
Ako je u pitanju OPP koliko sam uspio skuzit, probaj pitat u koju su uru njegovi ispiti inače i onda mu dođi poslije ispita, znaci ako je u 14 ti dodi u 15 ili malo ranije da ti pečatira i adio. Jednostanvno ga zavrebaj na hodniku kad dođe na faks, makar je on uljudan i dobar kad mu god dodes i nece te potjerat :thumbsup

e to te pitam, gdje da ga zaskočim :lol: ? znam kada trebam doć, u koliko sati ali ne znam u koju prostoriju. valjda će već netko znat , danas ih je dosta bilo na 2. kolokviju ipak, i rijetki su odustajali , svi smo pisali i pisali :grin: tako da doć će nas bar 50 tak upisat u ponedjeljak.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 832 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: