Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 21 ruj 2026 20:27.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 07 vel 2011 12:38 
Početnik

bok SAMO DA JAVIM SVOJ DOJAM O PROFESRU ..DANAS SAM PRVI PUT IZAŠLA NA USMENI I SUSRELA SE S PROFESOROM KOJI JE I VIŠE NEGO UGODAN , IMA RAZUMJEVANJA I PITA JEDNOSTAVNA PITANJA, JA NISAM PROŠLA JER NISAM NAUĆILA KAKO TREBA A ON MI JE IPAK DA PRILIKU DA POKUŠAM GOVORIT NEŠT... UGLAVNO OBJASNIA MI JE I KAKO DA SAVLADAM KNJIGU JER SAM REKLA DA SE NESNALAZIM NAJBOLJE I DA SE BOJIM DA UĆIM PREŠIROKO... PROĆITAJTE KNJIGU DA SE UPOZNATE UĆITE DEFINICIJE OBLJEŽJA I KARAKTERISTIKE NE ZAMARAJTE SE S POVIJESTI TJ GODINAMA I PRIMJERIMA ..MORATE RAZUMIT I ZNAT MU ODG ZAŠT JE TO TAKO I TO JE TO ..POZZ

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2011 17:22 
Početnik

Yo je napisao/la:
marija cilez je napisao/la:
bok SAMO DA JAVIM SVOJ DOJAM O PROFESRU ..DANAS SAM PRVI PUT IZAŠLA NA USMENI I SUSRELA SE S PROFESOROM KOJI JE I VIŠE NEGO UGODAN , IMA RAZUMJEVANJA I PITA JEDNOSTAVNA PITANJA, JA NISAM PROŠLA JER NISAM NAUĆILA KAKO TREBA A ON MI JE IPAK DA PRILIKU DA POKUŠAM GOVORIT NEŠT... UGLAVNO OBJASNIA MI JE I KAKO DA SAVLADAM KNJIGU JER SAM REKLA DA SE NESNALAZIM NAJBOLJE I DA SE BOJIM DA UĆIM PREŠIROKO... PROĆITAJTE KNJIGU DA SE UPOZNATE UĆITE DEFINICIJE OBLJEŽJA I KARAKTERISTIKE NE ZAMARAJTE SE S POVIJESTI TJ GODINAMA I PRIMJERIMA ..MORATE RAZUMIT I ZNAT MU ODG ZAŠT JE TO TAKO I TO JE TO ..POZZ

Jel moraš opet polagat pismeni ili će ti vridit i za drugi put ?

Pozzz

nemoram polagat pismeni samo doć u drugom roku na usmeni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2011 17:26 
Početnik

maria je napisao/la:
ok marija fala .... je li se sicas mozda ste te pita ....

pita me opći pravni izvori ustava ,primjer iskljućivog a da nije ustavni zakon il neki drugi m odg i onda me pita definiciju prdstavničkog sistema i razlozi nastanka to nisam znala isprićala sam se da nisam naućila kako treba i to je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 08:42 
Aktivan

evo tila san vam samo javit svoj dojam o profesoru .... isla san jutros odgovarat u 7i 20 nije bilo nikoga .... pita me : klasifikacija ustava , predstavniciki sistem, (definicija) okviri u kojima se razvijalo klasicno ustavno pravo..... zasto je nastao predstavnicki sistem ....profesor je bas ugodan i dobar nemate se cega bojat :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 10:12 
Početnik

Maria, tila sam te pitati jesi li se ti dog s njim da danas odgovaraš ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 10:59 
Početnik

koliko su se pitanja iz lista A izmjenila? može li se još odg po onoj staroj skripti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 12:48 
Forumaš

jel pismeni jos po biloj knjizi il ima neka nova ??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 13:20 
Sega mega kul forumaš bez života

Je ima nova knjiga, plava...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 13:51 
Aktivan

vidjela sam tu skriptu i po meni vam je najgluplje učit po njoj..
neka pitanja uopće nisu odgovorena a i ova koja jesu prekratko su..
bolje je učit iz njige pa i malo lošije nego po toj skripti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 14:11 
Početnik

Skripta za list A koja se koristila za bijelu knjigu (pismeni sam položila prije nego je došla ova nova knjiga pa ne znam koje i kolike su vam izmjene) je sasvim dobra, govorim iz osobnog iskustva! Fale neka pitanja to je istina, ali sami ćete viditi koja, ja vam mogu dati neka od njih:15, 29, 30, 35, 36, 47, 50, 56, 70, 71, 121, 140, 141, 150, 192, 180, 186, 188, 189, 193, 207, 213, 219, 248, 276, 287, 305, 318, 320, 354, 371, 386, 339, 364, 365, 373, 376, 379, 381, 390, 423, 449, 461, 476, 478, 423, 449, 493, 501, 503, 519, 539, 553, 558, 580, 595, 596, 600, 616, 617, 621, 683, 685, 695, 289, 360, 461.
Orostite što nisu pitanja po redu.... Iako se čini puno, pitanja su jednostavna i kratka.
Skripta nije štura, on više prijeti nekakvim sankcijama, ali kod lista A progleda kroz prste, a odgovori su i više nego dovoljni.
Napominjem da je ovo po bijeloj knjizi, pa ako vam išta može pomoći!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 10:39 
Početnik

Da li pismeni vridi kroz čitavu akademsku godinu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 11:47 
Početnik

Vrijedi :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 21:18 
Forumaš

....v je napisao/la:
nasciturus7 je napisao/la:
Jeste sigurni da vridi pismeni cilu godinu ? ja sam čula da je Arsen reka na predavanjima (kada je dao primjere akata) da ne vridi cilu godinu pismeni???? :?

ne vridi više.Profesor je dozvoljava da se pismeni prenosi kroz ispitne rokove,pa su mnogi to zloupotrebljavali i nisu dolazili kad bi se dogovorili za dodatne termine usmenog,i reka je da je usmeni odma jutro nakon pismenog.Ako se padne na usmenom,opet se mora pisati i pismeni :thumbsdown

A cura šta je bila neki dan na ispitu i pala usmeni ima pravo opet izaći usmeni bez pismenog xd I opet klasična situacija gluvog telefona! Koja je sad točna informacija ????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 22:52 
Početnik

Ma znate što, mislin da profesor malo više zastrašuje, ali sigurno da nije u redu da ga se moli za dodatne termine i onda se ne pojave. Mislin, zapravo uvjerena sam da će vriditi i dalje! Ja odgovaran u ponediljak tako da ćemo onda viditi oće li mi ako padnen dati ponovo šansu ili ponavljanje pismenog.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2011 00:23 
Početnik

Pozdrav,može li netko tko je bio ovaj mjesec na pismenom iz ustava reći na što da pazimo na listu A(što se to izmjenilo za razliku od prije?)i na što da obratimo pozornost kod ovih izmjena ustava konkretno ako učimo po bijeloj knjizi,a ne po ovoj novoj,MOLIM VAS ZA ODGOVOR! :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2011 13:02 
Početnik

ne znam,to sam ja čula na vlastite uši kad je profesor reka da se pismeni više neće moć prebacivati.To je bija zadnji sat predavanja kad smo vježbali akte.I naglasija je osim ako pismeni ne bude super napisan,ako bude da će onda progledati kroz prste :blackeye a moguće da mu je bija loš dan,pa se pridomisli,ugl javite vi što padnete usmeni.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2011 13:09 
Početnik

Ne znam, ako vi tek prvi put slušate ustavno onda je moguće da vas na taj način pokušava zastrašiti kako bi rezultati bili puno bolji. Nas je strašija da neće ni vriditi pismeni s dekanskog roka pa ga je na kraju uvažija. Mislin da od toga stvarno nema ništa, jer je usmeni, baren po meni još gori od pismenog, a prolaznost na pismenom mu je ionako slaba pa još da sebi otežava nanovo svaki put. Ne virujen baš!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2011 22:03 
Forumaš

....v je napisao/la:
kako izgleda taj pismeni?i jeli moguće prepisat,ko čuva?

Nema šanse :)))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2011 15:00 
Forumaš

maslinica je napisao/la:
ekipa stavite akte makar nešto

10.2 je bilo u listu A uglavnom izmjene , B list 2 ocjene suglasnosti i istražno povjerenstvo , a list C Preambula Republike Jurisprudencije .

E sad od mene par pitanja :)
1.Kada se u aktima traži donošenje zakona da li treba napisati i proglašenje tog zakona?
2.Kada predsjednik podnosi ustavnu tužbu da li je to prijedlog ili zahtjev , i šta je kada ustavni sud samoinicijativno krene sa ocjenom suglasnosti kako to napišem(prijedlogili zahtjev)?

Hvala,
Yo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2011 20:04 
Aktivan

mislim da bi trebalo prvo proglašenje predsjednika pa donošenje od sabora s tim da paziš na rok od 8 dana koji ima predsjednik,ovo drugo piše samo ustavna tužba ne piše jel prijedlog ili zahtjev ako netko zna bolje pišiteeeeee

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 10:14 
Aktivan

Ajd ako moze neka neko stavi kako treba izgledat prva stranica od seminara iz ustavnog prava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 18:40 
Forumaš

maslinica je napisao/la:
mislim da bi trebalo prvo proglašenje predsjednika pa donošenje od sabora s tim da paziš na rok od 8 dana koji ima predsjednik,ovo drugo piše samo ustavna tužba ne piše jel prijedlog ili zahtjev ako netko zna bolje pišiteeeeee

HRVATSKI SABOR
Na temelju čl.89. Ustava RH.....
Proglašavam Zakon ili šta već ..... koji je donio HS na sjednici......

Predsjednik RH

ZAKON O......

(TEKST KAKO IDE VEC IZ KNJIGE)

HRVATSKI SABOR

( u teoriji su to dva odvojena čina, ali ne i po primjeru iz knjige , str.253. i 254.)

ustavna tužba nema razlike između prijedloga i zahtjeva

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 18:44 
Forumaš

mala maja je napisao/la:
maslinica je napisao/la:

HRVATSKI SABOR
Na temelju čl.89. Ustava RH.....
Proglašavam Zakon ili šta već ..... koji je donio HS na sjednici......

Predsjednik RH

ZAKON O......

(TEKST KAKO IDE VEC IZ KNJIGE)

HRVATSKI SABOR

( u teoriji su to dva odvojena čina, ali ne i po primjeru iz knjige , str.253. i 254.)

ustavna tužba nema razlike između prijedloga i zahtjeva

Hvala, ali nisam mislia na ustavnu tužbu nego u vezi suglasnosti zakona kada predsjednik pokrene ili ustavni sud kada sam pokrene postupak da li je to zahtjev ili prijedlog .

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 23:05 
Forumaš

Hvala, ali nisam mislia na ustavnu tužbu nego u vezi suglasnosti zakona kada predsjednik pokrene ili ustavni sud kada sam pokrene postupak da li je to zahtjev ili prijedlog .[/quote]
to je iz teorije, posebno bitno za A list:
zahtjev pokrece: predsjednik, vlada, HS, pučki pravobranitelj ...
a prijedlog: svaka fizička ili pravna osoba, a kad ne piše u situaciji tko onda Ustavni sud.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 10:31 
Aktivan

e zanima me, tko je odgovarao vec, kakva je "shema" s usmenim?....da li ima nešto što UVIJEK pita/bas da mu je bitno(......

i ono najvaznije: u slucaju da ne bude zadovoljan da li se opet treba izlazit na pismeni??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 14:29 
Forumaš

arwen08 je napisao/la:
može li se se izać na pismeni i sa bilom i sa plavom knjigom?

pa ne vidim zasto ne, ali moze ti predstavljat problem za snalazenje , ipak nema puno vrimena.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 18:11 
Početnik

mala maja je napisao/la:
arwen08 je napisao/la:
može li se se izać na pismeni i sa bilom i sa plavom knjigom?

pa ne vidim zasto ne, ali moze ti predstavljat problem za snalazenje , ipak nema puno vrimena.

definitivno kupiti novu knjigu jer su u njoj objašnjene promjene ustava što se traži na pismenom, sada u ispitu bude veće od polovice pitanja vezano u promjene!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 21:32 
Forumaš

mala maja je napisao/la:
skripta iz ustava (promjene iz plave knjige) do navecer ;) pozz

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 23:28 
Forumaš

e bravo fala,
imaju i neka pitanja nova i izmjene, tipa pitanje 17, 45, 110, 125, 127, 134, 172, 173, 178, 179... po novoj knjizi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2011 21:41 
Forumaš

Agata je napisao/la:
ispit 17.02. u a listu: 365, 339, 521, 588, 727, 726, 729, 733, 736, i još izmjena ustava. list b: ocjena suglasnosti, naknadno imenovanje člana vlade. list c normativna preambula savezne republike avatarije, ustrojstvo državne vlasti s federalnim karakteristikama

Ovo "ustrojstvo državne vlasti s federalnim karakteristikama" to ka napišem par članaka iz ustava SAD-a o podjeli vlasi i federalnom sudu ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 13:10 
Forumaš

Yo je napisao/la:
Još jedno pitanje : Situacija" Zbog smrti suca Ustavnog suda RH dr.sc. tog i tog nastao je zastoj u radu US . Formulirajte odgovarajuće akte koji bi omogućili da novi kandidat istaknuti novinar taj i taj zauzme mjesto ustavnog suca?".

E sad , da li ja trebam razriješit ovog umrlog suca Ustavnog suda?
Ovaj novinar ne može biti Ustavni sudac jer je u suprotnosti sa Ustavom. Sad da li ja moram napiasti neki akt kojim se odbija njegova kandidatura ili samo napišem odluku o izboru suca US ali stavim neko drugo ime npr. prof.dr.sc. taj i taj?

Hvala

1. razrjesavanje suca ustavnog suda i
2. postavljanje istaknutog novinara.
(zasto ne bi novinar mogao biti sudac? 12 godina u toj sluzbi ili 15 godina novinarstva, znanstvenog rada i slicno-zakonski uvjeti).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 14:27 
Forumaš

mala maja je napisao/la:
Yo je napisao/la:
Još jedno pitanje : Situacija" Zbog smrti suca Ustavnog suda RH dr.sc. tog i tog nastao je zastoj u radu US . Formulirajte odgovarajuće akte koji bi omogućili da novi kandidat istaknuti novinar taj i taj zauzme mjesto ustavnog suca?".

Ovaj novinar ne može biti Ustavni sudac jer je u suprotnosti sa Ustavom. Sad da li ja moram napiasti neki akt kojim se odbija njegova kandidatura ili samo napišem odluku o izboru suca US ali stavim neko drugo ime npr. prof.dr.sc. taj i taj?

Hvala

(zasto ne bi novinar mogao biti sudac? 12 godina u toj sluzbi ili 15 godina novinarstva, znanstvenog rada i slicno-zakonski uvjeti).

Ustav RH : Čl.126. Ustavni sud RH čini trinaest sudaca koje bira HS dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja zastupnika iz reda iskaknutih pravnika, osobito sudaca , državnih odvjetnika , odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti , na način i u postupku propisanim ustavnm zakonom. ...

Po tome nikako se ne može novinara imenovat sucem US. Znaći samo imenujem nekog drugog , a ne njega ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 16:39 
Forumaš

Yo je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
Yo je napisao/la:

Hvala

Ustav RH : Čl.126. Ustavni sud RH čini trinaest sudaca koje bira HS dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja zastupnika iz reda iskaknutih pravnika, osobito sudaca , državnih odvjetnika , odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti , na način i u postupku propisanim ustavnm zakonom. ...

Po tome nikako se ne može novinara imenovat sucem US. Znaći samo imenujem nekog drugog , a ne njega ?

da, my bad ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 16:46 
Početnik

može pomoć,da mi odgovore ovi koji su prošli...koliko je potrebno vremena za spremit ustavno?znam da ovisi od osobe,ali recimo koliko bi trebalo jednoj prosječno inteligentnoj osobi? :thumbsup i dali su potrebne repeticije ili možeš sve sam iz knjige skužiti?hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 20:30 
Početnik

Yo je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
Yo je napisao/la:

Hvala

AL ovo nije ocjena suglasnosti?jeli ovaj akt uopće točno napisan-da li je potpun??mislim da ovdje nema nikakvog imenovanja razrješenja i slično kako,na temelju čega?logičnija je ocjena sugl.kako to uopće jedan novinar može biti sudac?mislim da će ovdje reagirati ustavni sud sa zahtjevom....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 21:18 
Forumaš

Agata je napisao/la:
ispit 17.02. u a listu: 365, 339, 521, 588, 727, 726, 729, 733, 736, i još izmjena ustava. list b: ocjena suglasnosti, naknadno imenovanje člana vlade. list c normativna preambula savezne republike avatarije, ustrojstvo državne vlasti s federalnim karakteristikama

jesu li ovo pitanja po staroj il novoj knjizi za list a

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 22:24 
Forumaš

delinquere je napisao/la:
Yo je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
Yo je napisao/la:

Hvala

AL ovo nije ocjena suglasnosti?jeli ovaj akt uopće točno napisan-da li je potpun??mislim da ovdje nema nikakvog imenovanja razrješenja i slično kako,na temelju čega?logičnija je ocjena sugl.kako to uopće jedan novinar može biti sudac?mislim da će ovdje reagirati ustavni sud sa zahtjevom....

Akt je vjerovatno nepotpun jer sam ga iskopao iz neke skripte. Ako kreneš od toga da je on kandidat to bi znaćilo da ga nisu postavili na mjesto suca te da ga tek trebaju imenovat , a da su ga imenovali za ustavnog suca to bi bila ocjena suglasnosti .Ja sam tako razumio pa mi nije jasna ova situacija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 20:45 
Početnik

Pomagajte plizzz... usmeni za linčine koji su trebali već izać pa nisu... po vašim iskustvima jel se izlazi odgovarat na dan kad je ispit prijavljen ili se izlazi na usmeni skupa sa onim ljudima koji taj dan prođu pismeni... unaprid hvala na brzim odgovorima :DD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 21:04 
Početnik

mala maja je napisao/la:
Yo je napisao/la:
mala maja je napisao/la:
Yo je napisao/la:

Hvala

Mislim da akt nije moguć,sudac koji je umro ne razrješuje se,po prirodi stvari na njegovo mjesto bi samo trebalo imenovati drugog kad sudac umre..a ovdje predlažu novinara što je nemoguće,nema nikakvog imenovanja ni razrješenja po meni....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2011 12:45 
Aktivan

Padme je napisao/la:
Anna7 je napisao/la:
zna li netko do kad treba predat seminar? navodno do 24.02., ali sam cula i neke informacije da ne triba do tad, vec do kraja ove godine odnosno 9 miseca?

Rekao je na vježbama par puta da se predaju seminari do kraja drugog mjeseca. Ja sam ga shvatila doslovno pa radim svoj u zadnji tren... i sad sam tek skontala da se moraju predati utorkom, nadam se da nije isključiv, inače sam u klincu! :(

istina, na vjezbama je reka do kraja drugog miseca al kad san ja bila predat svoj reka je da mozemo do kraja akademske god jer referadu nije briga za to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: