Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 10 kol 2026 14:54.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 03 vel 2011 01:48 
Forumaš

lost je napisao/la:
Bitan je dokaz da si ju izvršio barem tri puta, a nigdje ne piše da ne može više od toga.
Nema ni meni logike u tome, ali bolje od ovoga ne znam. Možda se javi još netko, pa nam razjasni taj misterij :mrgreen:

ZV
Članak 229.
(3) Ako se služnost po svojoj naravi može samo rijetko izvršavati, mora onaj tko tvrdi da je ona u korist njegove nekretnine kao povlasne osnovana dosjelošću, dokazati da je u razdoblju od najmanje dvadeset godina bar tri puta nastupio slučaj izvršavanja takve služnosti te da je on ili njegov prednik svaki taj put izvršio njezin sadržaj.

Dakle, radi se o stjecanju prava služnosti putem dosjelosti, sljedeće pretpostavke su da je u razdoblju od 20 godina tri puta bilo moguće izvršiti tu služnost, te da je ista u sva tri slučaja i izvršena. Prema tome "nepresušni bunar" je loš primjer (vodu možemo crpit i tri puta dnevno npr.). Bolji primjer bi vam bia npr. pravo puta (preko tuđeg zemljišta) u slučaju poplave - mada to već spada u opće ograničenje prava vlasništva; al to je najbolje šta mi trenutno pada napamet...

Ugl, jedan mali savjet. Kad učite G1, ili bilo koji drugi pozitivnopravni predmet - ČITAJTE ZAKONE!. U knjizi često puta nije materija dovoljno jasno izložena, jer profesor (pisac) već zna zakon (bilo da ga je proučia prije pisanja knjige, ili, češće, sudjelova je u izradi) tako da oni često znaju ne objasnit neki dio jer smatraju da student to već zna, što je, naravno, bedasto. I tako vam ova materija sa druge godine neće bit jasna dok ne dođete na treću.

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 09:18 
Početnik

ma procitala san ja i u zakonu pa opet nista pametnog nisan otkrila jer san pokusavala taj bunar skuzit, al sad sve stima...fala : )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 16:07 
Početnik

prolaznost je bila nikakva, ali nema veze. i ja sam pala, kao i svi u mojoj grupi. nije bilo strašno, prof je ok i sve, ali jednostavno se nisan sjetila najgluplje stvari na svitu.. pitanja koja sam ja čula su se vrtila uglavnom oko :
1.služnosti, rijetke služnosti
2. isključenje iz suvlasničke zajednice
3. OGZ, code civile,,,
4. zemljišne knjige, tko ih vodi...
5.pitao je i neke članke zakona(onako okvirno, ne sad članak 97.)

i nije istina da pita sve žive izmjene zakona, pita one najbitnije, npr 79/06.
i nakon što smo sve pale, nam je održao finu lekciju o tome, kako ćeemo mi jednog dana raditi u ovoj struci, koja ne dopušta greške, i da nam želi da to dobro naučimo...da se ne sramotimo tražeći neki članak sat vrimena, i tako. u biti, na kraju me i sram dpšlo što nisan dovoljno dobro naučila! e kačeru, kačeru! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 14:05 
Forumaš

BAJA je napisao/la:
Muholovac je napisao/la:
BAJA je napisao/la:
imam jedno pitanje! kako dokazati da mi je netko ukrao kilu brašna?

Jedino putem svjedoka. :happpppppy

a što bi napravili da nam netko ukrade 1 kg tog istog brašna?
zanima me dali se odgovor traži samo po stvarnom pravo ili obveznom i procesnom pravu?

nerazumim, kako mislis tog ISTOG brasna?
Ne trazi on da odgovor limitiras na civilno pravo samo, nego da das smisleni pdgovr na situaciju koristeci svo znanje o pravu koje imas. Al nije njemu tu bitan tocan odgovor nego vjerojatno zeli da kazes da je dokazivanje kod genusa otezano.

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 14:16 
Aktivan

listam malo pitanja od Kačera pa me zanima zašto on traži odgovore na temu što se tiče STANA?
Npr.može li biti više ulaza u stanu i temeljem kojeg propisa se nasljeđuje stanarsko pravo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 19:06 
Početnik

zato što je to vezano za dosta bitnih stvari. npr za etažno vlasništvo, koje može biti uspostavljeno na stanu, itd. logično da onda triba znat što je stan. među literaturom za ispit je naveden i zakon o najmu stanova, pa bi najbitnije ipak tribalo znati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 16:43 
Aktivan

što je adresaencija, a što seprentacija?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 18:50 
Početnik

to si vjerojatno procitao u onim pitanjima? biće je to neko pijan sastavljao ili ja nisan dovoljno dobro naučila :(. ipak, mislim da je tu trebalo pisati akresencija, separacija,,,, nekako mi je to najsličnije tim riječima za koje ja neznam što znače, a ni google ne zna, tako da..

a google stvarno sve zna! :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2011 18:01 
Početnik

jel zna neko punomoc kod zk koliko vridi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 12:35 
Forumaš

shumica je napisao/la:
blondina je napisao/la:
kod zakona o vlasnistvu postoje 2 novele koje se ticu etaziranja i etaznog vlasnistva...jedna je 79/06 a koja je druga? jel to mozda 146/08?

to su ti 79/06 i 153/09

jesi siguran/na? par kolega mi je reklo da su to 79/06 i 141/06

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 13:44 
Aktivan

blondina je napisao/la:
ivana....) je napisao/la:
79/06 i 141/06-ETAZIRANJE, a 146/08-to je ona o strancima!

da,da,znan, al sta je sa ovon 153/09?

to je zadnja novela,bar bila kad sam ja odgovarala, pa pogledaj za svaki slucaj da nema jos koja...
mislim da nije bila bitna po necemu nego sam zato sto je zadnja...
ove tri gore su ti najbitnije, mene je pita ovu o strancima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 16:02 
Početnik

sad kad je bia ispit u prvon dilu roka odgovor je bia 79/06 i 153/09, pogledaj sama izmjene pa ces vidit o cemu govore... a ova sta ti navode 141/06 govori samo o zajednickin dijelovima, nista konkretno o posebnim dijelovima nekretnine

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 16:16 
Forumaš

shumica je napisao/la:
sad kad je bia ispit u prvon dilu roka odgovor je bia 79/06 i 153/09, pogledaj sama izmjene pa ces vidit o cemu govore... a ova sta ti navode 141/06 govori samo o zajednickin dijelovima, nista konkretno o posebnim dijelovima nekretnine

znaci on je reka na ispitu da su to te dvi novele ? 79/06 i 153/09?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 16:20 
Početnik

aha, jer u 79/06 govori da triba uporabna dozvola. a u 153/09 da upravitelj triba upisat sve posebne dijelove. a 141/06 kaze da ne triba pristanak svih suvlasnika za poboljsice radi kretanja osoba smanjene pokretljivosti.znaci to se odnosi na zajednicke dijelove

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 20:52 
Aktivan

jel se kod kačera mora upisat uvik pad?i šta ako ga ne upišen?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 23:38 
Početnik

mislim da ne moras upisivati. znam ljude koji su npr zaspali na ispit, pa nisu nista upisali, i to se vodi valjda kao da nisi prijavio. nisan sto posto sigurna. ali po meni pad nema smisla upisivati. ljudi to rade jer misle da ce ih kačer zapamtiti, pa kad vidi da izlaze 6 put da ce ih pustit. je, ko da se on sića nekog sto je dosa upisat pad tamo prije dva miseca.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 23:42 
Forumaš

slazem se kolegice marina1210....:)))
prolaz ovisi o njegovim glupim pitanjima i o tome kako ces se ti snaci i izraziti u danom trenutku...:)

gggggrrrrrrr....sutra good luck svima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 22:47 
Forumaš

novela 79/06 - etazno vlasnistvo.... na sto se ne primjenjuje ova novela?
--- ne odnosi se na zgrade ucrtane u katastarskom operatu(katastru) do stupanja na snagu ovog zakona 25. 07. 2006

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2011 19:57 
Sega mega kul forumaš bez života

Ja imam knjigu iz 2006.dakle ta ne vrijedi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2011 20:15 
Početnik

ma vrijedi ti ta knjiga ali neke stvari su ti izmjenjene. npr u onoj knjizi iz 2009.koju ja imam piše za strance da je uz pretpostavku uzajamnosti potrebna suglasnost ministra pravosuđa. to je bila izmjena iz 2006. koja vjerojatno nije navedena u staroj knjizi. ali opet, ako ucis najbitnije novele, tribala bi sama skuzit sto je u knjizi promijenjeno. u svakom izdanju promine par stvari i to nam naplate 300-400 kuna. ma da!

uostalom meni je bas drago kad citam knjigu i vidim neku stavr sto je izmjenjena, budem ponosna sto to znam da vise nije tako. najradije bi uela knjigu iz 97, lol!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2011 20:17 

uf ne znam,bojim se da ne bi šta preskočila.Strah me učiti iz ove knjige

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2011 17:27 
Aktivan

ionako moras nauciti izmjene zakona, pa ces znati sto se prominilo u knjizi. a samo su dvi izmjene bile malo konkretnije ('06., '08.) tako da ti nije problem usporediti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2011 09:16 
Početnik

Imam 3 pitanja na koja ne mogu naći odgovor, pa molim pomoć

1. Prednost hipoteke i prednost pignusa - za hipoteku znam, ali ne znam što bi bila prednost pignusa?
2. Tko je obvezan platiti dug kod hipoteke? Da li je odgovor: hipotekarni dužnik?
3. Vrste hipoteke? - da li bi odgovor bio na hipoteka na pokretnini i hipoteka na nekretnini ili....?

Možda su glupa pitanja, ali ja ću se pozvati na onu da nema glupih pitanja :mig:
Hvala unaprijed na pomoći!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 12:30 
Aktivan

ja mislim:
1. prednost pignusa je sto zalozni vjerovnik stjece posjed zaloga, to je narocio vazno kod izvansudskog namirenja (3 slucaja u knjizi str. 355. i 356.)
2. vlasnik nekretnine opterećene hipotekom, dakle hipotekarni dužnik (mozda je kvaka u tome sto osobni duznik ne mora biti ujedno i zalozni duznik)
3. hipoteka na nekretnini i registarsko založno pravo (=hipoteka na onim pokretnim stvarima i pravima koja se mogu steći jedino upisom u javni upisnik, npr. brodovi, zrakoplovi, automobili)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 13:03 
Početnik

sttudentt je napisao/la:
ja mislim:
3. hipoteka na nekretnini i registarsko založno pravo (=hipoteka na onim pokretnim stvarima i pravima koja se mogu steći jedino upisom u javni upisnik, npr. brodovi, zrakoplovi, automobili)

tnx :thumbsup , a što je sa nadhipotekom i hipotekom na imovinskom pravu? Jel netko našao negdje taksativno navedene vrste? ili bi to trebali sami zaključiti? :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 16:45 
Početnik

sttudentt je napisao/la:
ja mislim:
1. prednost pignusa je sto zalozni vjerovnik stjece posjed zaloga, to je narocio vazno kod izvansudskog namirenja (3 slucaja u knjizi str. 355. i 356.)
2. vlasnik nekretnine opterećene hipotekom, dakle hipotekarni dužnik (mozda je kvaka u tome sto osobni duznik ne mora biti ujedno i zalozni duznik)

plus prednost pignusa je sto trazbina ne zastaruje, isto je i kod hipoteke ako je upisana u ZK. jos jedna prednost hipoteke je ta sto duznik moze koristiti zalozenu stavr upravo za namirenje iste hipoteke na toj stvari. primjerice imate dva stana, u jednom zivite, a jedan ste stavili pod hipoteku, i znajmljujete ga, i tako jos i pare dobivate, i onda vam to u konacnici pomogne da platite dug vjerovniku(npr banci), i da vam ne uzmu stan ako ne podmirite dugovanja o dospjecu.

vrsti hipoteka ima vise od ovih navedenih:
kaucijska ili kreditna
registarko zalozno pravo
podhipoteka
nadhipoteka
zajednicka ili simultana
vlasnička(ima u uzem : to je ono kad hipoteka nije izbrisana iako je trazbina podmirena, neznam tocno di je u knjizi, ali pogledajte i sirem smislu-ova u sirem postoji u njemackom pravu, to pise u nekoj fusnoti doli na istoj stranici)

namirenja: more se on namiriti od osobnog duznika, ili od zaloznog
ili od oboje.
ako se namiri iz zaloga, ali trazbina ne bude podmirena cijela, onda slijedi imovinska tuzba protiv osobnog duznika. dakle tako namiruje razliku, onu koja mu fali. npr trazbina je 1000, vrijednost zaloga 500, ostalih 500 od osobnog duznika.

i tako...neznam jel sve ovo sto sam nabrljala iznad tocno, ali san pregledala neke biljeznice i ono sto san slusala ispite, i mislim da bi to bilo otprilike tako.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2011 13:02 
Forumaš

Fighterica je napisao/la:
Koliko dana ranije se treba javit profesoru kad se odgovara na konzultacijama? :please:
Tnx

ne moras mu se javljat...samo dodji kad su konzultacije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2011 16:30 
Aktivan

dali je vazeća oporuka sačinjena na taj način da se snimim putem mobitela? npr. na početku video zapisa kazem, ja sam Petar petrović rođen sam 1.1.1991. i sve ostavljam svom sinu Ivanu (naravno osim nuznog dijela)

Zanimljivo je to što nije ni jedna od oblika koji su mogući. nije holografska jer nigdje nije vlastoručno potpisana i napisana, svjedoka nema! Opet s druge strane video zapis je najjači dokaz a nema ga u zakonu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2011 16:32 
Sega mega kul forumaš

mislin da je on jednom bija priča o tome kako zakon ne ide u korak s vrimenon i naveja je to ka primjer.
ćorak,ako misliš otegnit papke olovku u ruke ili skupi dvojicu s ceste da budu svjedoci :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2011 22:08 
Forumaš

2 su novele o etaziranju....
1. 79/06
donesena 30. 06. 06.
stupila 25. 07. 06.

u cl 73 st 3 mjenja se i glasi: vlasnistvo posebnog djela NE moze se uspostaviti dok nadlezno tijelo ne potvrdi da je određeni stan ili dr prostorija u određenoj zgradi i na određenoj zemljisnoj cestici samostalna uporabna cijelina.
potvrdu moze zamjeniti uporabna dozvola iz koje je vidljivo da je zgrada izgrađena sukladno planu posebnih djelova nekretnine.

i jako bitno je da kazes ovo: Zakona se ne primjenjuje na uspostavu vlasništva posebnog dijela zgrade ucrtane u katastarskom operatu do stupanja na snagu ovoga Zakona. a odnosi na one do kojih dodlje nakon sto je ovaj zakon stupi na snagu.

cl. 74. st 2 mjenja se i glasi:
korisna se površina u pravilu izračunava prema glavnom projektu koji je sastavni dio građevinske dozvole ili koji je potvrđen po nadležnom tijelu; ali ako netko učini vjerojatnim da postoje znatnija odstupanja od tog projekta, korisna će se površina izračunati prema stvarnom stanju.

2. 153/09
donesen 11. 12. 09
stupio 29. 12. 09

pokrenuti sve potrebne postupke pred nadležnim tijelima državne uprave i sudovima u svrhu upisa zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama.«

Postupke iz članka 1. ovoga Zakona upravitelj je dužan pokrenuti u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2011 19:33 
Aktivan

dali roditelji nasljeđuju po nužnom nasljednom pravu ako su živa djeca od usmrlog, a ti roditelji su trajno nesposbi za rad i nemaju materijalnih sredstava za život(znamo da spadaju u relativne nužne nasljednike, tj. drugu kategoriju)?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2011 23:22 

kakvi su seminari iz građanskog za izvanredne,jel može netko malo o tome napisati?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2011 09:41 
Sega mega kul forumaš

pa osim ako nemas koji izborni kod kacera tog roka nema.
rok ti je u cetvrti misec.
gradansko mozes izac na konzulatacije ili na seminar odgovarat ako zelis prije roka u cetvrti misec,ali za to se ne prijavljuje.
ne znan koja si godina,ali osim ako nisi apsolvent za tebe taj rok ne postoji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2011 09:47 
Početnik

Da, apsolvent sam, dakle, za mene taj rok postoji. Zato i pitam. Jel to inače tako običaj da se za takve rokove ne stavi nikakva obavijest? Putujem izdaleka i ne bih voljela u pon poljubit vrata.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2011 16:46 
Aktivan

kako je moguće da si apsolvent,a imaš ispit sa 2.godine?!?
to me malo zbunjuje jer u st ne možeš polagati ispite s više godine dok ne očistiš prethodnu,a apsolvent si na 4.godini. :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2011 21:26 
Forumaš

sagittarius_20 je napisao/la:
jel zna netko koliko smo stranica prešli na predavanjima?do koje smo cjeline došli?

Oko pravnih poslova .

I jedno pitanje di mogu naći izmjene zakona o nasljeđivanju 35/05 jer ih u narodnim novinama nema ?

Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2011 13:53 
Sega mega kul forumaš

izmjene zakona o nasljedivanju 35/05 odnose se na ugovor o doziv. uzdrzavanju koji se ne nalazi vise u ZN nego u ZOO.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2011 23:09 
Forumaš

klarić-vedriš definitivno, to je jedna od najboljih knjiga iz građanskog općenito. Doduše pisana je za zagrebački pravni fakultet, pa ne ide toliko u detelje koliko bi Petrićka na G2 tila, al o G2 ces se i tako brinit tek kad rješiš G1 i ostatak druge.
Perkušićevu knjigu doduše nisam vidia, al poznavajući njega i s obzirom da je to knjiga po kojoj uče studenti Pomorskog fakulteta, ne mislim da je dovoljno dobra da se s njom prođe kod Kačera.

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ožu 2011 11:59 
Sega mega kul forumaš

karl555 je napisao/la:
još nisam kupila knjigu iz građ pa me zanima ak netko zna iz koje je knjige bolje učit- klarić ili perkušić? :wh

Klarić-Vedriš, odlično napisana knjiga :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ožu 2011 17:15 
Forumaš

knjiga hm....upitno je dal je toliko dobra...:
1. profesoru Kaceru niti jedan primjer iz knjige nije bas dovoljno dobar....
2. za dosta stvari ne postoji primjer, i onda mi moramo izmisljati primjere,,, sto ponekad nije lako naci pogodan primjer...
3. knjiga ima nekih proturjecnosti sa zakonom, i za te sitne razlike i proturjecnosti i razlika jedne rijeci u definiciji iz knjige i zakona se pada na veliko.
4. ugl. ili neka knjiga sadrzi tocno definicije iz zakona ili neka se toliko ne cjepidlaci sa jednom rijecju razlike...JER JE NAJ NAJ BITNIJE DA SE ZNA OPCI INSTITUT NEKOG DJELA,,,, pitaj boga koliko ce se jos puta sve to izmjeniti dok mi zavrsimo...pa takvo cjepidlacenje nije potrebno....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: