Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 15:26.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 22 ožu 2011 00:26 
Sega mega kul forumaš bez života

waikiki_honolulu je napisao/la:
7-8 sati dnevno učenja je koliko sati efektivnog učenja? :grin: svi mi bar dvi ure u tih 7-8 sati blejimo u zid :wink: hahaha...ali naučit kazneno u misec dana je nemoguće.moje skromno mišljenje je takvo.kad bi se to sve tako lipo i glatko učilo siguran san da bi bilo malo više studenata sa prolazom i redovito upisanom i očišćenom godinom :cheers

ja sam ga položila iz prve,iskreno nakon 3 mj.učenja svaki dan-cijeli dan :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ožu 2011 17:34 

ivana....) je napisao/la:
pitanje za bilo koga ko zna :mrgreen: u knjizi imamo primjer: dogodila se prometna nesreća-unesrećeni leži ranjen na cesti a slučajni prolaznik prolazi autom.Neće da ga odvede na hitnu da mu nebi šporka auto..Taj primjer je dan pod /pravo KD nečinjenjem/ ali ukoliko dođe do posljedice onda je to /nepravo KD nečinjenem/.Da li do te promjene dolazi zato šta su /prava KD nečinjenjem/ formalna (nema posljedice i posljedica ne ulazi u biće KD) dok su /neprava KD nečinjenjem/ materijalna. :wtf Uglavnom ja san mislia da se ova neprava KD nečinjenjem odnose samo na one garante kojima je to dužnost u smislu posla (primjer sa čuvarom koji pusti lopova da krade i šefa kamenoloma koji zaboravi maknit radnike pa poginu). :please:

to ti je krivo sto si napisa,taj primjer sto si napisa odnosi se na prava kaznena djela necinjenjem, a bez obzira na posljedicu ostaje to kazneno djelo(znaci nije neprarvo kaz. djelo necinjenjem, jer njega moze pociniti samo garant).

da, ovaj primjer uopće ne piše tamo,nego samo da to kd može postati pravo kd necinj.u hrv.zakonod.nekad se pribjegava konstrukciji takvoj...valjda ako ga vozač sam ozlijedi

kad si prosla?

prošla sam ga 7.2.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ožu 2011 13:59 
Aktivan

da ali opet ne može ostat ni pravo kd nečinjenjem ako je imalo posljedicu.prava kd nečinjenjem su uvik formalna a neprava materijalna.tako piše u knjizi.

mislim da ti to nisi bas najbolje skuzija; nema veze je li nastupila posljedica ili nije, imas onaj tipican primjer nepruzanja pomoci: znaci ja cu odgovarati zato sto nisam tila pomoci bez obzira na posljedicu, znaci uvik ima neke posljedica samo sto ja neodgovaram za posljedicu nego odgovaram za to sto nisam tila pomoci.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ožu 2011 18:21 

da ali opet ne može ostat ni pravo kd nečinjenjem ako je imalo posljedicu.prava kd nečinjenjem su uvik formalna a neprava materijalna.tako piše u knjizi.

ja razumim o čemu ti govoriš,i mene je to malo zbunilo kad sam pogledala u knjizi.
U biti u knjizi nije dobro objašnjeno i malo su to iskomplicirali ,nemoj se time zamarati.
Drži se toga da su prava kd nečinjenja formalna i da kod njih posljedica ne ulazi u biće kd.
Dakle vozač neće odgovarati za smrt osobe koju nije htio povesti nego za svoju radnju tj.nepružanje pomoći :mig:
npr.posljedica će nastati- smrt,ali ona bi nastala i da ju je vozač poveo jer su ozijede bile tako teške i ozlijeđeni ne bih preživio.I zato to ostaje pravo kd nečinjenja .Imaju posljedicu ali ona ne ulazi u biće kd
a tamo ono šta piše da to kd može postati pravo kd nečinjenja( ako dođe do posljedice )to je totalno nedorečeno...tj.malo kontradiktorno.
Ili ako te to baš muči najbolje je da pitaš asistenticu,ona nam je poručila kada nam nešto nije jasno da pitamo nju jer na forumu ima puno netočnih odgovora a i loše postavljenih pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ožu 2011 12:14 

hvala puno...usvari radi se o tome da vozačevo nečinjene nije uzrok posljedice kao što je to slučaj kod neodgovornog šefa kamenoloma koji je propustio pomaknuti radnike pa su poginuli pod stijenom.dakle to je pravo kd nečinjenja (a ako bude posljedice u vidu smrti ili teške tjelesne ozljede to će mu biti kvalifikatorna okolnost). tnx na objašnjenju :mig:

Da!šef kamenoloma je kriv za smrt a vozač nije kriv za smrt nego za nepružanje pomoći(znak da mu nedostaje solidarnosti i treba ga kazniti :mrgreen: ) :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2011 00:07 
-Moderator-

arwen08 je napisao/la:
imaju li neki dijelovi koji se ne tribaju učit?? ima toga u svakom predmetu pa tako i u kaznenom..

Odnos s drugim granama prava, povijesni dio, skoro sve skole, discipline, skoro cilo zadnje poglavlje... :thumbsup

Ovo gore navedeno NE TREBA uciti...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2011 12:50 
-Moderator-

vidila sam medu pitanjima: definirati protupravnost i svijest o protupravnosti? a nigdi u knjizi nepise( a ni u zakonu) definicija protupravnosti... i sto sad tu napisati?

Protupravnost se sastoji od formalne i materijalne protupravnost - onda objasnis jednu i drugu...

To bi trebalo biti to...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2011 16:52 

vidila sam medu pitanjima: definirati protupravnost i svijest o protupravnosti? a nigdi u knjizi nepise( a ni u zakonu) definicija protupravnosti... i sto sad tu napisati?

Nisi ti to dobro vidjela, piše...
Protupravnost je sud o nekom djelu kao objektivnom i subjektivnom zbivanju koje proturječi pravnom poretku.
To je impersonalna ocjena,tj. ne polazi od konkretnog počinitelja kao pojedinca nego vrijedi za svakoga.(što znači da je kriterij protupravosti apstraktni,prosječni čovjek)
Kada zakon propisuje ili isključuje protupravnost,npr.tako što zabranjuje ubojstvo ili ga pak dopušta u nužnoj obrani onda to vrijedi za svakoga bez obzira na njegove individualne mogućnosti i sposobnosti.(za razliku od krivnje koja ima u vidu konkretnog počinitelja)
Svijest o protupravnosti je počiniteljevo znanje da se svojom radnjom sukobljava s pravom ili da čini nešto pravno zabranjeno.
A onda o svijesti o protupravnosti pišeš one podjele(aktualana,potencijalna,neizravna)... :mig:

Grotius nije ti točan odgovor jer se ne traži razlika između materijalne i formalne protupravnosti :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2011 23:27 

studentica000 je napisao/la:
Nisi ti to dobro vidjela, piše...

vidila sam ja to sto si napisala, to pise kod odnosa protupravnosti i krivnje... ali mi se nije cinilo da to tribam napisati kao odgovor na pitanje- definiraj protupravnost!!

Da pa to ti je definicija,i pišeš to a onda skroz drugo poglavlje ti se nalazi definicija svijesti o protupravnosti.
Moramo sami povezivati gradivo iz više cjelina neće nam točno pisati ovo je ovo,to je to. :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 ožu 2011 23:56 

hanalana je napisao/la:
izvanredni sam student pa se bas ne snalazim s literaturom, pa molim da mi pomognete, ja sam nabavila zasad knjigu iz općeg dijela i istu skriptu, uvjerena da je to dovljno, ad mi se cinida je previse toga... jel ta knjiga z općeg dijela glavna i dovolna za proć? taj priručnik za vježbu, koliko ima strana, a koliko taj posebni dio(tj. njegov dio koji se treba učit). koliko bude zadataa iz priručnika tog(za kojeg prvi put čujem) uopće?? :( pomazite jer nisam u st, i nemam koga pitat, trebam sta prije nabavit ut dodatnu literaturu....

Taj priručnik za vježbe ja sam kupila ali nisam ga niti pogledala to ti i nije toliko bitno.A od literature ti je potrebno: opći dio,posebni dio,i kazneni zakon.I ovo je sve obavezna literatura a ne dodatna.Imaš sve u kopirnici preko puta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2011 12:00 
Početnik

e odlično, hvala ti!samo taj posebni dio treba samo izdvojen poglavlja, šta ne?koliko ima strana tog posebnog...negdi sam čini mi se vidila da iz toga bude samo jedno pitanje,jel? ://

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2011 14:09 

hanalana je napisao/la:
e odlično, hvala ti!samo taj posebni dio treba samo izdvojen poglavlja, šta ne?koliko ima strana tog posebnog...negdi sam čini mi se vidila da iz toga bude samo jedno pitanje,jel? ://

da bude 1 pitanje,a u kopirnici su ti već kopirana poglavlja koja imamo za naučiti,tako da ti je potrebno samo reći da želiš posebni dio. Pročitaj ovu cijelu temu,sve je više manje već napisano.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 tra 2011 13:51 
Ona koja je donila porto

jos uvijek me muci ovo pitanje

Jolly je napisao/la:
6.Primjer:usmrćenje na zahtjev za koje je propisana kazna zatvora od 1 do 8 godina zatvora, sud je ublažio kaznu na 10 mjeseci i primijenio uvjetnu osudu. U čemu je pogriješio?

znali se odgovor?

neko je tamo spominjao formalne uvjete za uvjetnu osudu, pa meni tu sve stima.... zbog toga sto se moze primijeniti i na kd kojima je propisana kazna do 10 g, ako je primjenjeno zakonsko ublazavanje kazne (a izrecena kazna je do 2 g.), kojim se kazna moze ublaziti u ovom slucaju do 6 mjeseci .... onda mi je odgovor da je sud mogao izreci kaznu na 6 mjesec, a ne na 10 npr....i, i na tu izrecenu kaznu primjeniti uvjetnu osudu

i?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 tra 2011 11:31 
Aktivan

pingpongloptica* je napisao/la:
jos uvijek me muci ovo pitanje

Jolly je napisao/la:
6.Primjer:usmrćenje na zahtjev za koje je propisana kazna zatvora od 1 do 8 godina zatvora, sud je ublažio kaznu na 10 mjeseci i primijenio uvjetnu osudu. U čemu je pogriješio?

znali se odgovor?

da nije mozda stvar da se uvjetna osuda ne smije primjeniti u slucaju ubojstva?Jer pise da se ona primjenjuje za kd lakšeg i srednjeg stupnja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 tra 2011 00:23 
Aktivan

koliko je vremena otprilike potrebno za naučit taj posebni dio potreban za ispit???naučia san 3,4 i 5.dio.planiran još drugi naučit.dolaze li uopće pitanja iz drugih djelova knjige???

uvik ti bude 1 pitanje iz 1. ili 2. dio; i zna nekad ubaciti neko pitanje iz 6. (meni je bilo).
nisam jos naucila posebni dio, ali mislim da se stigne kroz par dana.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 tra 2011 00:44 

za posebni dio max.3 dana pogledajte na temi popis najvažnijih kd koja se stalno ponavljaju.
a što se tiče 1.i 2. poglavlja imaš isto na temi pitanja koja uglavnom budu iz tih djelova.
6.dio naravno :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 tra 2011 15:21 
Početnik

koje je to načelo kriptociteta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2011 13:10 
Aktivan

Cilo vrime me muče prava i neprava KD nečinjenjem..evo mojih nejasnoća: 1) Kako se svrstalo slučaj sa neodgovornim šefom gradilišta zbog kojeg su radnici poginuli pod KD dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.OK..ako je to upravo to KD zašto onda nije svrstano pod prava KD nečinjenjem???Jer to KD može počinit svatko?!?! 2) KD nepružanja medicinske pomoći je svrstano pod prava KD (doduše kao neka iznimka) što mi nikako nije jasno? Pa prije bi trebalo to KD nepružanja medicinske pomoći biti nepravo KD nečinjenjem negoli ovo KD sa neodgovornim šefom!!! Po mojoj logici ovo nema veze s vezom. 3) U knjizi kaže da KD nepružanja pomoći (pravo KD nečinjenjem) postaje nepravo KD nečinjenjem ukoliko dođe do posljedice u vidu smrti ili teške tjel.ozljede.Kako to???Samo na temelju posljedice,bez obzira što slučajni prolaznik nije garant unesrećenom??? :wtf Pokušavam stvorit sebi neku logiku te transformacije KD iz pravih u neprava i obratno ali nažalost ne ide :cry: Neka odgovori neko ko ovo baš kuži i zna jer mi ne treba neko ko "misli".i ja mislin pa ništa od toga haha :devil

1. K.djelo dovodenja u opasnost zivota i imovine opceopasnom radnjom ili sredstvom nemoze pociniti svatko nego samo sluzbena ili odgovorna osoba(cl.263)...tako da je u ovom slucaju neodgovorni sef odgovorna osoba a time i garant, on se trebao pobrinuti da do posljedice ne dode,ZNACI ON CE ODGOVARATI ZA POSLJEDICU...

2.K.djelo nepruzanja medicinske pomoci je pravo k.d zato sto medicinski djelatnik nece odgovarati za posljedicu koja je nastupila nego samo za nepruzanje pomoci,ZNACI NEODGOVARA ZA POSLJEDICU...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2011 16:44 
Aktivan

hvala puno :cerek: a ovo šta san pita pod 3??? Taj slučaj je vjerovatno neka iznimka među nepravim KD nečinjenja (može ga počinit svatko)jer je tu završio samo zbog posljedice?? Prolaznik unesrećenom nije garant ali će u slučaju neke posljedice to KD postati nepravo.znači ono pravilo da se nepravo kd odnosi na garante nije čvrsto već ima iznimke???

prava k.djela necinjenjem moze pociniti svatko

u zakonu pise tko ostavi drugog bez pomoci u zivotnoj opasnosti koju je sam prouzrocio

znaci, k.djelo nepruzanja pomoci postaje nepravo k.d. necinjenjem ako:
pocinitelj uzrokuje opasnost, a zatim ne pruzi pomoc drugoj osobi, sto je imalo za posljedicu smrt ili tesku tjelesno ozljedu te osobe.
i on ce onda odgovarati za prouzrocenje smrti iz nehaja ili za tesku tjelesnu ozljedu iz nehaja.

neznam je li ti ista jasnije, ali stvarno mislim da je ovo nebitno i da se nebi triba previse zamarati s ovim, bitno da znas kad je pravo a kad je nepravo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2011 11:29 
Aktivan

to načelo kriptociteta ni google ne izbacuje.izbaci jedino ovo šta si ti pita na forumu.odakle ti to???šta si ga sam smislia???haha :ROFL
http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&b ... 7d2ac45da7

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2011 16:59 
Ona koja je donila porto

alrak@ je napisao/la:
to načelo kriptociteta ni google ne izbacuje.izbaci jedino ovo šta si ti pita na forumu.odakle ti to???šta si ga sam smislia???haha :ROFL
http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&b ... 7d2ac45da7

nisam ga ja izmislila nego san vidila da je neko napisa da je jedno od pitanja u 2 misecu bilo koje je to načelo kriptociteta. i ja san probala u google upisat, ali ništa ne izbacuje!

prvi put cujem, a i vidim.... mislim da ti to nije kripto.... neg nacelo reprociteta..... a to bi ti se odnosilo na uvjetnu... eto

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2011 14:50 
Početnik

evo pitanja sa ispita danas. ja san bila grupa d, koliko znam bile su 4 grupe, jer nas je bilo previše. bilo je autentično tumačenje, objektivni i subjektivni elementi bića kd, putativna nužna obrana, kvalificirani pokušaj, neuspjelo poticanje, kd razbojništva i primjer kada je sud za kd ubojstva odredio kaznu od 5 godina da li je primjenio odredbe o ublažavanju kazne, i bilo je pitanje u vezi pravnih osoba kada se propisuje ukidanje pravne osobe.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2011 20:12 
Aktivan

lola je napisao/la:
alrak@ je napisao/la:
evo pitanja sa ispita danas. ja san bila grupa d, koliko znam bile su 4 grupe, jer nas je bilo previše. bilo je autentično tumačenje, objektivni i subjektivni elementi bića kd, putativna nužna obrana, kvalificirani pokušaj, neuspjelo poticanje, kd razbojništva i primjer kada je sud za kd ubojstva odredio kaznu od 5 godina da li je primjenio odredbe o ublažavanju kazne, i bilo je pitanje u vezi pravnih osoba kada se propisuje ukidanje pravne osobe.

znas li tocan odhovor na ovo pitanje o ublazavanju kazne i jeli odgovor na 8.pitanje bio-dovrseno kd razbojnistva kvalificiran teskom tjelesnom ozljedom??

pa valjda nije primjenjeno ublažavanje jer je izrečena kazna u okviru propisane kazne za ubojstvo

za ovo drugo, ja mislim da je počinjen pokušaj kaznenog dijela ubojstva, za ostalo nisam siguran

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2011 20:28 
Ona koja je donila porto

u mojoj grupi je bilo sljedeće:1 razlika između razbojništva i razbojničke krađe..2 metode zbrajanja kazni kod KD u stjecaju-koja najviše pogoduje počinitelju a koja mu najmanje ide u korist...3)prekoračenje nužne obrane i kažnjavanje u tom slučaju...4)definiraj svjesni i nesvjesni nehaj i reci frankovu formulu...ne sićan se više :ajme

koje su teorije za mjesto i vrijeme pocinjenja kd usvojene u kz, te kako se prema navedenim teorijama odredjuje mjesto i vrijeme pocinjenja kd

neprava zakonski neregulirana kd necinjenja, po cemu se razlikuju od zakonskih i koje se vrste pravnih normi krse nepravim zak. nereguliranim kd necinjenja

koji od zakonskih uvjeta nedostaje za odbijanje napada kod prekoracenja nuzne obrane, kako se moze kaznit pocinitelj koji je prekoracio granice nuzne obrane...

temelji za obigatorno oslobodnjenje od kazne... nemam pojma to tocno, tu mi je papir uzet da nesmijem prepisat pitanja, ma zamisli, a mene niko nije pita dal meni smeta sta mi ispit kasni po ure....
a smetalo mi je....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2011 20:30 
Ona koja je donila porto

albion je napisao/la:
lola je napisao/la:
alrak@ je napisao/la:

znas li tocan odhovor na ovo pitanje o ublazavanju kazne i jeli odgovor na 8.pitanje bio-dovrseno kd razbojnistva kvalificiran teskom tjelesnom ozljedom??

pa valjda nije primjenjeno ublažavanje jer je izrečena kazna u okviru propisane kazne za ubojstvo

ne nije zbog toga, neg zbog toga sto se ne moze umanjit kazna jer je zakonski okvir od 5 do 15 god, a ublazavanje se primjenjuju samo na kd za koja je propisana kazna do 5, a iznimno do 10, ako je s ublazavanjem izrecena kazna do max 2 g.

ispravak>ovdje sam se zbunila jer mi je danas neko govorio to pitanje.. i spomenio mi ovih 15 god pa sam konatal da je pitanje islo tako, al ni ad mi nije bilo jasno, no dobro, e sad... sve u svemu mislim da nije primjenjeno ublazavanje jer je izrecena od 5 god... pa opet ovo za kd do 5 godina ublazavanje .....

a i ne ide ublazavanje za teski kriminalitet... eto

u di sam ja otisla... ahhahah sve krivo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 02:06 
Aktivan

ne pirmjenjuje se ublazavanje jer je izrečena kazna u okviru propisane kazene i to je to.
i ublazavanje se moze primjeniti na kd za koja je propisana kazna od 10 godina pa i vise.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 07:46 
Aktivan

.....ako netko zna koje je ovde kd u pitanju? --x nasilno ude u kucu y-u ,zatekne y-a ,te ga napadne,gusi rukama pa ga ubode u vrat i zada mu tesku ozljedu te ukrade njegovu torbicu i neke stvari.
ja sam odg-dovrseno kd razbojnistva kvalificirano teskom tjelesnom ozljedom :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 13:53 
Aktivan

kad se prođe pismeni kolike su šanse za prolaz na usmenom???jel to čisto formalno ili te i tu izrešeta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 13:54 
Sega mega kul forumaš

ovisi kod koga si...al amo reć da si 80% riješija ispit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 14:09 
Aktivan

kad se prođe pismeni kolike su šanse za prolaz na usmenom???jel to čisto formalno ili te i tu izrešeta?

mene je pitala: univerzalno nacelo, diferencirajuce teorije, odmjeravanje kazne.... i to je to; pita onaj dio koji si losije napisa u ispitu, nece te bas pitati pitanje koje si krivo odgovorio nego nesto iz tog dijela...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 14:35 
Aktivan

ako te dopadne asistentica pismeni ti je najlakši dio ispita, jer kad ona počne..... :thumbsdown

a ako te dopadne profesorica onda je to druga stvar :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2011 22:54 
Aktivan

ma vidi se odma na njoj da je neka ____ bolje da ne kažen...cili pismeni ispit objašnjava ljudima kojima nešto nije jasno na glas i čudi se na glas krivim odgovorima iz ispita.ono vataš svaki tračak koncetracije i onda ti ona krešti na uvo cili ispit :scared vidi se da je neka rospija koja se gušta preseravat svojim znanjem.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2011 09:06 
Početnik

Muffin je napisao/la:
ne pirmjenjuje se ublazavanje jer je izrečena kazna u okviru propisane kazene i to je to.
i ublazavanje se moze primjeniti na kd za koja je propisana kazna od 10 godina pa i vise.

si siguran 100%??? jer sma i ja tako napisala jer nije pitala kada se ne moze primjeniti ublazavanje nego samo dali je ublazeno i da se objasni odgovor,,a nije pitano da se objasni zasto se nije ublazila...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2011 21:24 
Aktivan

jarac je napisao/la:
ejjj ljudi u toj grupi D bilo je i pitanje o

4. putativnoj nužnoj brani..a)koji od zakonskih uvjeta za napad tu nedostaje (ja stavia ako napad nije stvaran ulazimo u zabludu,niti je prekoračenje niti je nužna obrana samo se tako zove)
B)koja je to od 4 zablude(zabluda o razlozima isključenja protupravnosti
c)primjer za to.....(čovjek samo drži štap a ja mislim da će me njime udariti)
..a za ono pitanje kod 5.ukidanja pravne osobe koji od uvjeta treba biti za to?...(stavia sam ako je riječ o zločinačkoj organizaciji koja koristi pravnu osobu kao fasadu)
6.to za ublažavanje kazne mislio sam da bi trebalo odgovoriti da se može ublažiti jer je propisana kazna od 5 godina a pošto je to teško ubojstvo gdje je kazna od 5-15g može se ublažiti i to zakonskim na 3g a sudskim na 5g zatvora
8.za ovaj slučaj gdje je on ubio na vratima i ukrao 2 torbice mislim da je riječ o teškoj krađi s kvalifikatornim okolnostma(način počinjenja i nošenje oružja ili opasnog oruđa pri počinjenju krađe)
..kako se kažnjava za neuspjelo poticanje...

aj recite šta je dobro šta nevalja.. :please:

i ja sam napisa da je kod onog primjera rijeć o dovršenoj teškoj krađi i pokušaju ubojstva, iako je većina napisala razbojništvo, nisam siguran

a tamo tamo di je tribalo napisat šta nedostaje kod putataivne nužne obrane je tribalo samo stavit protupravni napad, ti si nešto spetlja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2011 14:31 
Aktivan

niki000 je napisao/la:
albion je napisao/la:
jarac je napisao/la:

4. putativnoj nužnoj brani..a)koji od zakonskih uvjeta za napad tu nedostaje (ja stavia ako napad nije stvaran ulazimo u zabludu,niti je prekoračenje niti je nužna obrana samo se tako zove)
..a za ono pitanje kod 5.ukidanja pravne osobe koji od uvjeta treba biti za to?...(stavia sam ako je riječ o zločinačkoj organizaciji koja koristi pravnu osobu kao fasadu)
6.to za ublažavanje kazne mislio sam da bi trebalo odgovoriti da se može ublažiti jer je propisana kazna od 5 godina a pošto je to teško ubojstvo gdje je kazna od 5-15g može se ublažiti i to zakonskim na 3g a sudskim na 5g zatvora
8.za ovaj slučaj gdje je on ubio na vratima i ukrao 2 torbice mislim da je riječ o teškoj krađi s kvalifikatornim okolnostma(način počinjenja i nošenje oružja ili opasnog oruđa pri počinjenju krađe)

i ja sam napisa da je kod onog primjera rijeć o dovršenoj teškoj krađi i pokušaju ubojstva, iako je većina napisala razbojništvo, nisam siguran

a tamo tamo di je tribalo napisat šta nedostaje kod putataivne nužne obrane je tribalo samo stavit protupravni napad, ti si nešto spetlja

...kod pravnih osoba tribas napisat tocnu def iz zakona ili iz knjige,a ne ovako laicki jer ti to ne priznaje....kazna ti nije ublazena u onom primjeru....

ma ovo za pravne osobe ti je tocno - uopce nije pisalo da triba ZAKONSKI OPIS - bitno da si stavia da je osnovana radi cinjenja kd i da ima zlocinacki karakter, odnosno da se radi o zlocinackoj organizaciji - to je bit i to si pogodia.

sta se tice ublazavanja kazne - sta tu svi komplicirate? Samo je tirbalo stavit da kazna NIJE ublazena je se krece u okviru - to je 100% tocno, stvarno ne razumin zasto od tako jednostavnog pitanja, na koji je potrebno odgovrit također jednostavno, radite takav bauk!

Sta se tice zadnjeg pitanja grupe D, po meni je vrlo prijeporno... moze se stavit svakakva kvalifikacija - npr ja sam stavila da je to pokusaj teskog ubojstva (zbog nacina na koji je napa zrtvu, jos je prvo poznovia a to je neka vrst stvaranja povjerenja itd) iz koristoljublja, al slazem se i s ostalima ...ugl stvarno me zanima o cemu ce se tu radit.

ljudi, sad nam je ionako gotovo - cekajmo utorak!

sritno svima! :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2011 15:51 
Početnik

Muffin je napisao/la:
niki000 je napisao/la:
albion je napisao/la:
jarac je napisao/la:

...kod pravnih osoba tribas napisat tocnu def iz zakona ili iz knjige,a ne ovako laicki jer ti to ne priznaje....kazna ti nije ublazena u onom primjeru....

ma ovo za pravne osobe ti je tocno - uopce nije pisalo da triba ZAKONSKI OPIS - bitno da si stavia da je osnovana radi cinjenja kd i da ima zlocinacki karakter, odnosno da se radi o zlocinackoj organizaciji - to je bit i to si pogodia.

sta se tice ublazavanja kazne - sta tu svi komplicirate? Samo je tirbalo stavit da kazna NIJE ublazena je se krece u okviru - to je 100% tocno, stvarno ne razumin zasto od tako jednostavnog pitanja, na koji je potrebno odgovrit također jednostavno, radite takav bauk!

Sta se tice zadnjeg pitanja grupe D, po meni je vrlo prijeporno... moze se stavit svakakva kvalifikacija - npr ja sam stavila da je to pokusaj teskog ubojstva (zbog nacina na koji je napa zrtvu, jos je prvo poznovia a to je neka vrst stvaranja povjerenja itd) iz koristoljublja, al slazem se i s ostalima ...ugl stvarno me zanima o cemu ce se tu radit.

ljudi, sad nam je ionako gotovo - cekajmo utorak!

sritno svima! :mig:

....ne sicam se da je pozvonio,,si siguran? ako je ,onda je tvoje tocno,,,meni je ostalo u sjecanju da je provalio u stan :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2011 21:34 

jarac je napisao/la:
:happpppppy...je li autentično tumačenje u pisanom obliku???iii ajjj da znam recite šta su zakonske definicije i di ih nalazimo u kaznenom pravu....ja bzv to odgovorio da su to definicije koje daju opise na pojedine pojmove iz kaznenog zakona...a da ih nalazimo u općem dijelu kod prijetnje,prijevare,sile... :beeelj:

:mrgreen: zakonske definicije se nalaze u zakonu... :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2011 13:33 
Aktivan

@niki000 - da, pozvonio je, 100% sam sigurna da je to pisalo :)

zakonske definicije - ja sam napisala samo da ih donosi zakonodavac nakon donosenja zakona a da su zakonske definicije autenticno tumacene u sirem smislu i da se nalaze u KZ-u clanak 89.
Ono - u kojem obliku - se nisan sitila :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2011 15:18 
Aktivan

pise da za usmeni treba 13 bodova,a vidila sam prosli put da na usmeni pusta i ljude sa 11 bodova,,,,postoji li neki posebni kriterij za to?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2011 15:26 
Aktivan

treba 12 bodova

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: