Evo ja neću biti
SMRAD kao neki što pišu da " vrte ti se 20-30 pitanja , ja sam to sastavio/la i naučila i položila..."

Pa ja neću bit takav smrad nekolegijalni i ja sam isto tako sastavio ta pitanja i izgubio par sati na tome, i sad kad sam sastavio u wordu, nije mi problem to copy/ paste ovdje...znam da cu nekome biti od pomoci i uštedit mu dragocijeno vrijeme....a vi ostali koji ste se našli u ovom citatu gore, zapitajte se malo....
Dakle evo pitanja do sad koja su bila kod Ivkošića, sva pitanja s foruma, koja su ponavljanja su boldirana...
•
Pojam društva ; nabrojati društva ; koja su trg . društva, koja ne ; koja imaju pravnu osobnost ; društva osoba/kapitala (karakteristike) ; kojim je zakonom pojedino dru. uređeno
•
Razlika između simultanog i sukcesivnog osnivanja društva
• Proboj pravne osobnosti
• Zaštita tvrtke ( načelo zakonitosti, istinitosti, isključivosti )
• Sudski registar
• Razlika monistički i dualistički ustroj
• Razlika između izbora i imenovanja
• Razlika podružnice i predstavništva , svrha predstavništva
• Prava i obveze komanditora ; Komanditno društvo
• Udio članova u dobiti kod javnog trg. društva i komanditnog društva
•
Pojavni oblici ortaštva ; kakva je imovina kod ortaka
•
Smanjenje temeljnog kapitala kod D. D.
• Redovno smanjenje
• Načini povećanja temeljnog kapitala kod D. D.
• Uvjetno povećanje temeljnog kapitala• Temeljni kapital općenito, i kod D. D. i kod D. O. O.
• Zastupanje općenito, Zastupanje D. D. ; Kad nadzorni odbor zastupa društvo
•
Usporedi D. D. i D. O. O. ( razlika )
• Statusne promjene ( preoblikovanje )
• Autonomni i heteronomni izvori trg. prava
• Ustroj D. D. ; Da li u D. D. postoji hijerarhijski odnos ; Predmet poslovanja trg. društva
• Dionice ( oblici ) ; Vlastite dionice ; Redovite dionice ; Koje se mogu izdati u HR ; Članska prava ( upravljačko i imovinsko pravo )
•
Poduzeća ; Raspolaganje poduzećem ; Prijenos poduzeća ; Poduzetnički ugovori
• Razlika između vođenja društva i vođenja poslova društva• Preddruštvo ; Javno dioničko društvo, Javno trgovačko društvo
• Nadzorni odbor kod D. O. O. ; kada se može , a kad mora imenovati nadzorni odbor D. O . O.
• Nadzorni odbor D. D. – ovlasti ; tko imenuje članove N. O. i pod kojim uvjetima
• Tko može a tko ne može biti član nadzornog odbora D. D. ; kako se bira predsjednik N. O.
•
Poslovni udio D. O. O. ; povlačenje posl. udjela ; nabrojati upravljačka prava imatelja udjela• Središnja depozitarna agencija ( izmjena Središnje klirinško depozitarno društvo )
• Prava i obveze iz temeljnog uloga kod D. O. O.
• Glavna skupština – nadležnost, Skupština kod D. O . O.
• Trgovačke punomoći ( Trgovački punomoćnik i punomoćnik po zaposlenju )
• Ovlasti upravnog odbora ; Povezana društva ; Podjela društava
• Ovlasti uprave kod D. O. O. ; da li su pr. poslovi valjani ako su izvan predmeta poslovanja
• Načini stjecanja vlastitog udjela kod D. O. O.
• Društva osoba , tko ih zastupa ; tko odgovara
• Podjela s osnivanjem ; Odgovornost kod D. D.