Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 20:46.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1667 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 42  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 04 srp 2011 09:36 
Forumaš

je li ima netko tko je bio na usmenom ovo sad kod Pokrovca? šta je pita????
:please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2011 10:01 
Aktivan

pitanja od danas??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 14:26 
Početnik

Je li istina da na višoj godini postoji neki profesor koji ruši ako imamo manje od 3 teoriju? koji je to predmet?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2011 09:38 
Forumaš

ljudi aj stavite pitanja od danas, tko je bio?????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2011 11:21 
Aktivan

niti je ko stavija pitanja od pon, niti ko od danas... ma :thumbsdown

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2011 13:11 
Početnik

ab1991 je napisao/la:
niti je ko stavija pitanja od pon, niti ko od danas... ma :thumbsdown

da,..svi nesto pitaju ,propitkuju ,.a kad se oni toga riješe e onda se maknu sa foruma,nebi da ćemo pojist pitanja,....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2011 13:17 
Aktivan

pitanja od pon (bila kolegica na ispitu)

totalitarizam, razlika izmedu medunarodnog privatnog i medunarodnog prava, aristotel i njegovo djelo, autenticno tumacenje, pravomocnost i dali se moze pobijati pravnim lijekovima.

ako ima tko od danas nek stavi. tnx :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2011 21:22 
Aktivan

Jel mi moze neko objasnit ili barem napisat str na kojoj se nalazi odg na: Koji su osnovni uzroci viseznacnosti pravnih normi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2011 22:46 
Aktivan

ab1991 je napisao/la:
Jel mi moze neko objasnit ili barem napisat str na kojoj se nalazi odg na: Koji su osnovni uzroci viseznacnosti pravnih normi?

243 str

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2011 11:09 
Aktivan

Hvala :grin:
Danas pitanja:
1. Razlika izmedu konkretnih i teorijskih pravnih nauka, koliko su zastupljeni na pravnim fakultetima? Koje su metode pravne znanosti, tako nesto...
2. Navedite i objasnite kako drzava stiti temeljne slobode i prava
3. Ono pitanje zasto se za neke protupravne radnje kazneno ne odgovora, koje su to radnje (casus, error itd.)
4. Kazuisticka metoda
5. Cemu sluzi normiranje (ili podjela, nez, nez ni na sta se odnosi pitanje) pravnih normi prema njenom sadrzaju? Nez tocno
Evo, ja san ovako zapamtila samo da otprilike javin sta je bilo, puno je odustalo pa ako neko ima onaj papir nek napise tocno! :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2011 11:43 
Početnik

ab1991 je napisao/la:
Hvala :grin:
Danas pitanja:
1. Razlika izmedu konkretnih i teorijskih pravnih nauka, koliko su zastupljeni na pravnim fakultetima? Koje su metode pravne znanosti, tako nesto...
2. Navedite i objasnite kako drzava stiti temeljne slobode i prava
3. Ono pitanje zasto se za neke protupravne radnje kazneno ne odgovora, koje su to radnje (casus, error itd.)
4. Kazuisticka metoda
5. Cemu sluzi normiranje (ili podjela, nez, nez ni na sta se odnosi pitanje) pravnih normi prema njenom sadrzaju? Nez tocno
Evo, ja san ovako zapamtila samo da otprilike javin sta je bilo, puno je odustalo pa ako neko ima onaj papir nek napise tocno! :mrgreen:

Kad je stavija usmeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2011 12:40 
Aktivan

nekima u pon, nekima u uto... bit ce nas skroz malo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2011 17:32 
Početnik

jel itko zna kad je u ponedjeljak komisija iz teorije? ili bar oko koje ure budu komisije otprilike?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2011 23:46 
Aktivan

rekao je danas 10 koliko sam ja čula...a jel meni može netko reći kakav je pokrovac na usmenom? ako sam od 5 ptanja 4 savršeno odg a jedno nepotpuno,hoće li me puno maltretirati? prvi put idem na usmeni pa svaka pomoć je dobrodošla :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2011 12:08 
Aktivan

jel zna tko odg na 'Navedite i objasnite kako drzava stiti temeljne slobode i prava'?

tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2011 20:37 
Aktivan

dmode je napisao/la:
jel zna tko odg na 'Navedite i objasnite kako drzava stiti temeljne slobode i prava'?

tnx

Politički pluralizam, pluralna sredstva informiranja (mediji), izbornost i smjenjivost najviših organa, podjela vlasti, zakonitost, javnost rada, načelo nezavisnosti sudstva i politička i pravna odgovornost. objašnjenje za svaku imaš na 72. str. u knjizi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2011 21:28 
Aktivan

može meni netko molim vas odg? :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2011 22:13 
Forumaš

zeljkaduric je napisao/la:
može meni netko molim vas odg? :(

neće puno maltretirat, nastoj se ne zapetljat da te ne počne pilat s jednim pitanjem i ako je pismeni bija dobar ne bi tribalo bit problema.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2011 09:34 
Aktivan

hoće me pitat ono što sam slabije napisala u pismenom ili nešto deseto?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2011 09:38 
Forumaš

sićam se da sam ja falija argumente i onda me uvatija pilat s tim i kad je skužija da sam to slabija naučija onda se nije mica s toga. tako da vjerovatno oće taj dio šta je slabije napisan.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2011 09:53 
Aktivan

Ne mora znacit mene nije pita ni jedno pitanje vezano za ispit, pitat ce sto god mu padne na pamet nema pravila!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 00:37 
Aktivan

ok...hvala puno :) strah me....znam da mi pismeni savršen osim jednog polovično napisanog pa se nekako nadam da me neće puno pilat...da mi bar samo da 2 i đenja:/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 13:04 
Aktivan

Ne brini, ja sam se upravo vratio sa usmenog. Ako si dobro napisala pismeni onda te on pita oces li odgovarati teorije prava za 3, 4 ili ces odmah 2. Ja sam danas pokupio svoju duju i nisam ostao duze od 5 minuta unutra. A inace sta je ljude pita danas koliko sam cuo bilo je birokratizam i birokracija, nekog je uvatia sa državama pilat, onda dispozitivne pravne norme, Toma Akvinski, materijalni izvori prava. Toliko sam uspio upamtit.

Moj savjet vam je da uzmete onih 250 pitanja sa nasciturusa, nadete za svaki odgovor, i nema ih toliko jer se neka tamo stalno ponavljaju, dobro napisite pismeni i problem riješen... Naravno ako ciljate samo na prolaz :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 13:25 
Početnik

hmmm... oke al šta ako sam slabije napisala pismeni? mislim bolje od mnogih bar ovih šta su sidili oko mene al slabije od isto tako mnogih :)) oće li me satrat s pitanjima? mislim oće li mu bit cilj da me baci zbog pismenog? mislim, dosta toga jako dobro znam al opet... i kakav je na ispitima jel traži ono do zadnjeg detalja il onako apstraktnije...? ujutro mi je usmeni pa pls neka netko odg, koliko vas je danas bilo? hvala :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 13:52 
Aktivan

Ma nece te satrat previse i nije brutalan, strog, gestapo i neznan ti ja koje sotone sta govore ljudi.

ako si ucila nece biti problema, pita te osnovne stvari i ne ulazi u detalje. Ako oces malo za vjezbu pogledaj si ovih 250 pitanja sta ima na nasciturusu cisto za ponavljanje.
Ako ti je pismeni malo losiji, postavi ti svega jedno jednostavno pitanje i ako znas uredu je. Jos ako zapnes strpljiv je, pusti ti da razmislis i pripomogne ako treba, nece te bacit nakon prve krive rijeci.

Danas nas je bilo mozda u vrh glave 10-ak tako nesto. Ne brini, ako si se pripremala kako treba, ako si zadovoljavajuce napisala pismeni neces imati problema

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 13:53 
Aktivan

Ma nece te satrat previse i nije brutalan, strog, gestapo i neznan ti ja koje sotone sta govore ljudi.

ako si ucila nece biti problema, pita te osnovne stvari i ne ulazi u detalje. Ako oces malo za vjezbu pogledaj si ovih 250 pitanja sta ima na nasciturusu cisto za ponavljanje.
Ako ti je pismeni malo losiji, postavi ti svega jedno jednostavno pitanje i ako znas uredu je. Jos ako zapnes strpljiv je, pusti ti da razmislis i pripomogne ako treba, nece te bacit nakon prve krive rijeci.

Danas nas je bilo mozda u vrh glave 10-ak tako nesto. Ne brini, ako si se pripremala kako treba, ako si zadovoljavajuce napisala pismeni neces imati problema. :mig: :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 13:56 
Početnik

naučila sam po knjizi al već neko vrijeme ponavljam po jednoj skripti al nisam sigurna dal je to ta, aj molim te linkaj mi tu... i još nešto ekologiju i pravo ne pita gotovo nikad? hvala puuuno :heart

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 15:15 
Aktivan

Skripta ti je na nasciturusu tamo samo stisnes skriptarnica za 1. Godinu i otvori di je teorija praa i drzave folder i skini onu 2. Po redu tamo di su ti pitanja nabrojena do 250 nekih 6 str ima. Ekologija i prava ti ne treba uopce to
nemoj niti gledat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 15:32 
Aktivan

Raziel, a jel znas otprilike koliko vas je danas proslo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 15:40 
Forumaš

koliko vremena ste učili teoriju, vi što ste prošli, nebitno jeste li ove goidne ili prije.??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 16:06 
Aktivan

Pa znam jedino da je njih dvoje-troje palo od mozda 12 da ne grijesim dusu jer ne racunam ove sta su odgodili za utorak. Ja sam pripremao teoriju dobrih tri tjedna. Ako tek pocinjes, najbolje ti je 1. tjedan procitat knjigu i podcrtat najbitnije i onda sto ostane opet proc sve i nauciti ono podebljane, stvari sa kurzivom napisano jer je to ponekad mnogo bitnije od podebljanoga. Kad temeljito prodes knjigu i sve, uzmi si ova pitanja sta sam rekao i provjezbaj ih cisto ovako da skuzis kako izgledaju pitanja i sta se trazi i ta ti pitanja zahvate cijelu knjigu tako da ne mislis da je premalo. Na pismenom pisi sta te se pita, ne filozofiraj niti ne ulazi u sirinu jer su zbog toga neki i padali i oduzima Pokrovac bodove. A drugo vidit ces i sam/a sa su pitanja ok i precizna i zna se sta se trazi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 18:19 
Forumaš

Raziel je napisao/la:
Pa znam jedino da je njih dvoje-troje palo od mozda 12 da ne grijesim dusu jer ne racunam ove sta su odgodili za utorak. Ja sam pripremao teoriju dobrih tri tjedna. Ako tek pocinjes, najbolje ti je 1. tjedan procitat knjigu i podcrtat najbitnije i onda sto ostane opet proc sve i nauciti ono podebljane, stvari sa kurzivom napisano jer je to ponekad mnogo bitnije od podebljanoga. Kad temeljito prodes knjigu i sve, uzmi si ova pitanja sta sam rekao i provjezbaj ih cisto ovako da skuzis kako izgledaju pitanja i sta se trazi i ta ti pitanja zahvate cijelu knjigu tako da ne mislis da je premalo. Na pismenom pisi sta te se pita, ne filozofiraj niti ne ulazi u sirinu jer su zbog toga neki i padali i oduzima Pokrovac bodove. A drugo vidit ces i sam/a sa su pitanja ok i precizna i zna se sta se trazi.

hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 18:53 
Aktivan

AJME HVALA TI!!! ja imam ti 250 pitanja već odgovorenih i zato sam rasturila pismeni jer se stvarno ponavljaju....sad to ponavljam za sutra ako me išta uhvati da barem samo zucnem bilo što. onda misliš da mu mogu reć da bi 2 samo ili će me on to pitat?? ja sam loša na usmenom pogotov kad prvi put pristupim pa se nadam da mi da 2 i adioooo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 20:14 
Aktivan

AJME HVALA TI!!! ja imam ti 250 pitanja već odgovorenih i zato sam rasturila pismeni jer se stvarno ponavljaju....sad to ponavljam za sutra ako me išta uhvati da barem samo zucnem bilo što. onda misliš da mu mogu reć da bi 2 samo ili će me on to pitat?? ja sam loša na usmenom pogotov kad prvi put pristupim pa se nadam da mi da 2 i adioooo

Da ti nije palo na pamet da ti kažeš njemu odmah čim uđeš da želiš dva, prvo, on će uzeti tvoj pismeni, tamo će ga on čituckat i komentirat šta si dobro napisala, a što ne. Ako si riješila 3 pitanja dobro, postoji ti velika mogućnost da ti ponudi takvu ponudu i ti ćeš naravno, kako ti je stalo do života i ljeta, prihvatit (osim ako se tuces za stipendiju, dekanske nagrade ili besplatno putovanje na mjesec plaćen od fakulteta). Ako si dala sve predmete iz prve i izlazis 1. put teoriju, to ce mu se dopast, barem je tako meni bilo kad je vidia pa mi nije ni postavio pitanje nego me odmah pita ocu li 2 (sto potvrđuje moju tvrdnju da koliko imam pameti toliko imam i srice). Samo bez straha, ne paničari, on ti da da razmislis na nekom pitanje nije ko neki da ne pisem imena sada. Imaj samopouzdanja u sebe i povjerenja u svoj ulozeni trud i rad i bit će sve uredu :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2011 11:02 
Aktivan

znan da je rano, al jel iko zna kad je zaklina u 9.? pokrovac je :eeekk:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2011 11:14 
Početnik

eh evo i mene...
ev da vam prepričam svoje dojmove...
ovako,
1) tko je loše napisao pismeni može birati dal želi odgovarat ili odmah pisat pad, u ovom slučaju loše napisan pismeni se odnosi na 1 iz pismenog, nikoga nije pustio da prođe sa jedinicom iz pismenog... namjerno ili spletom okolnosti nebi baš ulazila u to iako je namjerno he he ugl nema vam smisla odgovarat jer vas neće pustit :tres:

2) dobro napisan pismeni najčešće pita al jako malo nekih općih stvari što znači da je taj pismeni koliko god samo formalnost bio toliko i ovisiš o njemu

3) u pismenom se priznaju samo potpuni odgovori, i konkretni odgovori s obzirom na pitanje

4) Pokrovac definitivno nije takav terorist i utvara kakvom ga opisuju, dapače čovjek je poprilično pristupačan i komunikativan, ne pretjerano al dovoljno da se na ispitu osjećate ugodno tako da vas ne mora bit strah toga, u svakom slučaju spreman je sačekat da odgovorite, al nije od neke velike pomoći, zna on dobro i izbezumit čovjeka... :rambo :tenk

5) obratite pozornost na razlikovanje individualni i općih normi, koliko god se činilo banalno vjerujte mi nije, također i na dispozitivne i disjuktivne, ni slučajno ne upotrebljivajte primjere iz knjige nego svoje neke, možete izmišljat šta god hoćete... kad vas nešto pita odgovorite na pitanje, definicijom prvenstveno pa tek onda ako vas pita sve ostalo šta znate o tome šta vas pita... kad definirate pojam definirajte ga što god možete točnije po knjizi jer u protivnom sami sebi pravite klopku i dajete njemu prostora da vas dovede do zida, zbunjuje malo...
i eto neznam šta bi vam više rekla...
e da i ovo da gleda index ako vas je možda strah jer ste druga godina il tako nešto, nije niti uzimao inedxe nit išta, osim da upiše prolaz... al baš ništa negleda... uzme pismeni i švrlja po njemu i pitanja čita s kompjutera jer mu se nije dalo razmišljat... he he :ajme
i eto nije toliko loš al je svejedno jako loššš :3

A sad da ja nekog nešto pitam, netko tko bi to mogao znat, pitao me je razlikovanje pravnih odnosa kao materijalnih i formalnih... bacio me zbog toga unatoč mom definiranju materijalnih i formalnih izvora prava pa sam nekako to povezala... stvarno ne shvaćam koji je odgovor :wh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2011 11:20 
Početnik

e i još nešto jedna cura mi je rekla da je prvi put pala teoriju i došla drugi put, pročitala jednu knjigu iz dodatne literature i da je ju pustio ko od šale... malo s njom raspravlja o knjizi i to je to... al ne garantiram za ovu informaciju, to sam ja samo čula...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2011 11:38 
Početnik

jeel zna ko mail od Zakline, HITNO MI TREBA!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2011 11:57 
Početnik

Loca** je napisao/la:
jeel zna ko mail od Zakline, HITNO MI TREBA!!!

http://www.pravst.hr/ljudi.php?p=16&s=1027

ev tu kontakt tj e mail

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2011 16:01 
Aktivan

Tih 250 pitanja s odgovorima...možeš li to staviti na nasciturus ili dati u kopirnicu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1667 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 42  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: