Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 11 kol 2026 10:13.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1138 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 16 vel 2012 19:49 
Sega mega kul forumaš

evo da i ja kažen dvi -tri rici upravo zbog ovih ludorija kako je Šinki straaaaasan. to su gluposti!!!!objektivan je,ali sve će učinit da usmeni prođete i da dobijete 3,a ne dva.
na usmenon je otprilike 3 pitanja i zadatak -dva,ovisi sta i koliko znate.
izvuc ce iz vas i ono sta ne znate i navuc vam ocjenu.
sta se pismenog tice,ta navodna nabrajanja detaljno i sl.gluposti koje ljude govore nisu istina.ja san pisala sve svojin ricima i prosla.
ne,nisan jedna od oni koji su prosli iz prvog puta...al kad san naucila solidno san i prosla.
profesor je doslovno na usluzi studentima,objasnit ce vam sve pa i kako neke stvari koje vam teze idu lakse naucit.
predmet je bljakast jer nas vecina ne voli ovu materiju,ali je profesor taj koji ce ucinit sve,ako ste se vi spremni potrudit da prodete.
dolazi redovito na konzultacije,nije mu tesko ponovit milijun puta ono sta vam nije jasno...ali covik nije glup!! ako ga idete muljat znat ce to prepoznat.
meni je onaj dio nikolica najgori,nekome je prirucnik...ali ako znate spojit recenicu koja ima veze sa zdravin mozgon nema problema.

dakle,ko prode pismeni ne vraca ga ponovno na pismeni ako ne prode usmeni nego ce ga vratit npr.za tjedan dana
da se dode odgovarat nesto sta nije bilo dobro,ali to je ono sta stvarno ne znate beknit.
e,da on ce vam pomoc ako vidi da ste zastali i pokusat ce vas prisjetit.

naucit sve,ali obratit pozornost na :

odnose izmedu finan. i ostalih grana
fin.pravo
zalba(sve)
povrat u prijasnje stanje
obnova postupka
oslobodenja kod pdv-a
smjernice
proracun
karakteristike poreza(iz nikolica)
teorije o proracunu
usklađenja(iz nikolica)...ono prosiruje se p.osnovica,ukidanje stari i uvodenje novi fiskalnih oblika
jednostavnost poreza(nikolic)
tijek inspek.nadzora

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2012 20:35 
Forumaš

slazen se s kolegicon...predmet je dosadan, triba neke stvari nastrebat al profesor pomaze i puno vise nego sta bi triba. naucite sve sta tribate, ako nesto nije jasno odite na konzultacije, vrlo rado ce vam pomoc. samo triba zagrijat stolicu i sve naucit, jer vas on moze svasta pitat, prema tome, nemojte nista priskakat. :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2012 22:15 
Forumaš

takoje potpisujem sve gore navedeno... prof je zakon i ne zato sto sam prosla, prosla sam i gp1 pa mi prof Kacer nije zakon. ugl ljudovi moji sjesti i nauciti prof ne izmislja toplu vodu. :)))pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 14:02 
Aktivan

ok...baš vam svima hvala a iskreno i meni je profa do sad bia izrazito ugodan...mislim nezzz šta će bit na usmenom...da vas još pitam jeli na usmenom onako pita detalje ili više naslov pa pričaj?.. :wh aaa i u pismenom imam dva netočna pitanja i oba su mi iz nikolića hoće li me onda pitat više nikolića...plizzz pomagajte pa ako znate napišite mi nekoliko najčešćih pitanja iz nikolića :s
a i one neke stvari tipa javna poduzeća,fondovsko financiranje,proračunski nadzor kažu mi da se tim ne zamaram previše da nikad na usmenom ne pita nezzz jeli istina...i ljudi fala svima koji na ove načine pomažu.. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 15:42 
Forumaš

ovako, ja mislim da te na usmenom sigurno nece pitati pitanja koja si falija ili nisi rijesija u pismenom jer ide za tim da si to prvo naucija i ponovija, ja jedno pitanje iz nikolica nisam napisala pa me uopce nikolaci nije pitao..nego 2 pitanja iz njegovog prirucnika,..

evo prof pita na usmenom pitanje tipa: nabrojite mi dohotke samosalnog rada ili dohodak od nesamostalnog pa sad ti nabraja koja znas najmanje pola i bit ce dovoljno... i eto takva pitanja budu konkretna..i cisto sumljam da ce sad driblati po povjesti vise se oslanja na ovaj dr dio prirucnika odo pdv dobiti dohotka itd..

i naravno netreba sad sve od rici do rici bitno je da to sto kazes ima smisla i veze sa premetom prof pomaze bitno je nauciti pa prof podsjeti ako malo zaboravite ili se nemozete sjetiti odmah.

eto toliko od mene, bez straha dobar prof i ispitivac puno znaci.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 15:54 
Aktivan

ooo hvala puno...ok onda ću ponovit šta znam i nema mi druge negoo čekat utorak heh.. :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2012 00:12 
Forumaš

takoje , bar ponesto da znate o tim bitnim djelovima, posebne poreze cisto sumnjam da ce pitati mozda pitanje o proracunu i onaj dio prije proracuna sad sam vez zaboravila naziv, trgovina na veliko na malo ,mozdaa koju teoriju onu, i nabrojati vrste prihoda ima ih dosta vi odaberite poneke koje ce te zapamtiti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2012 14:19 
Početnik

na studomatu, kraj ovih novih rokova 1.3. i 5.3. mi pise pred.4.i5.
sta to znaci?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2012 16:27 
Aktivan

Andr Ea je napisao/la:
na studomatu, kraj ovih novih rokova 1.3. i 5.3. mi pise pred.4.i5.
sta to znaci?

:looool :looool :looool
predavaonica broj 4 i 5
to ti je kad uđeš na faks pa livo :) (sad ne znan jel gori ili doli)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2012 17:02 
Početnik

ahahaha, ajoj baš sam tele :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2012 21:39 
Početnik

Molim ako tko zna objasnit što je onaj porezni gubitak koji se spominje kod poreza na dohodak. U priručniku stoji kako se može utvrditi, kako se ne može utvrditi, kada i kako se može odbiti, ali meni to ništa nije jasno kad ne znam što je to. Zna li možda netko tko ga je to pitao? Može neki primjer...

Drugo pitanje, zapravo molim potvrdu u vezi smjernica:
Smjernica o trgovačkom društvu roditelju i supsidijariji, Jelčić str. 346.
Smjernica o spajanjima, Jelčić str. 347.
6. smjernica, Jelčić str. 412.-418.
Jel to sve šta treba od tih smjernica? Ima li još kakvih smjernica koje su mi promaknule?
Ako tko može reć, koliko detaljno pita ovu 6. smjernicu, onih nabrajanja oslobođenja ima valjda 50, a ja ih u glavi već sada ima 100 i bojim se da će mi eksplodirat ako unesem još i ovo? :)

Hvala kolege

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 00:02 
Aktivan

što se tiče smjernica u ispitu i koliko znam usmenom nikad nije da nego uvoz,izvoz,trg.društvo roditelja...i o spajanjima pa te nauči...više od pola i sasvim mu je dovoljno...aa nemoraš ta pusta nabrajanja sva nauči malo i kolege da vas još pitam parafiskalitete,doprinose pristojbe i take stvari triba li za usmeni mislim znam ih ali to nije neš one su mi podjele ajmee ali borim se...pa javna poduzeća,razmjena obavjesti ima tu posla ja sam super što se tiče djela njegove knjige,pa na području poreza posebni i županijski i nadzor ali oni prvi dio nikolića uhhh...pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 12:53 
Forumaš

uf koliko ja znam kad sam odg nije bas to pitao jer su takva pitanja bila nekako u pismenom dijelu ispita, tako da su se pitanja na usmenom bzirala vise manje na njegov prirucnik.. i neka pitanja koja sam vec u prijasnjem postu pisala..tipa trgovina na veliko na malo...itd..takva pitanja mozda..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 14:00 
Početnik

jarac je napisao/la:
što se tiče smjernica u ispitu i koliko znam usmenom nikad nije da nego uvoz,izvoz,trg.društvo roditelja...i o spajanjima pa te nauči...više od pola i sasvim mu je dovoljno...aa nemoraš ta pusta nabrajanja sva nauči malo i kolege da vas još pitam parafiskalitete,doprinose pristojbe i take stvari triba li za usmeni mislim znam ih ali to nije neš one su mi podjele ajmee ali borim se...pa javna poduzeća,razmjena obavjesti ima tu posla ja sam super što se tiče djela njegove knjige,pa na području poreza posebni i županijski i nadzor ali oni prvi dio nikolića uhhh...pozz

Od navedenoga sam uočio proučavajući brojna pitanja poo forumu:

odlike doprinosa (nema puno)
pristojbena načela i što pristojbe sačinjava (ni toga nema puno)
odlike parafiskaliteta (jako lako, 4 stvari)

A ako pitaš za cijeli taj "prvi dio" Nikolića, ima tu dosta, zna biti i po 3 pitanja iz tog dijela. Ako ne tri, bude sigurno dva i još jedno iz proračuna. Isto, ako ne rješiš ništa iz tog dijela, navodno da te onda pita to na usmenom. Osobno iskustvo nemam.

Jesam dobro napisao od kuda se uče smjernice? Jelčić? Nema ništa dodatno?
I još jedno pitanje, jel tko primjetio da se pojavljuje ono usklađenje poreznih sustava iz Nikolića? Užasno dosadna lekcija, stalno ju preskačem.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 14:53 
Početnik

Bok,kolege!!!naqucio sam prirucnik i nikolica pa me zanima sta sve trebam znat
i iz knjige financijsko pravo i znanost..te jel ima kakvih vjezbi za zadatke osim ono iz prirucnika..hvala na odgovoru unaprijed ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 20:08 
Početnik

tean je napisao/la:
i iz knjige financijsko pravo i znanost..te jel ima kakvih vjezbi za zadatke osim ono iz prirucnika..hvala na odgovoru unaprijed ;)

Trebaš znat smjernice, imaš malo gore post.
Trebaš znat "male" poreze, tj. Hrvatski fiskalni sustav.
Inspekcijski nadzor

Preporučujem ti jednu skriptu koju sam ja uzeo sa foruma, postala ju je čini mi se jedna kolegica par stranica unatrag. Započinje ti sa smjernicama, onda imaš Porez na promet nekretninama i dr. "male" poreze, zatim inspekcijski nadzor itd. Naći češ i neke stvari koje si očito već naučio, ali za ovo što ti govorim će ti dobro doći. To su ti sigurno 2 pitanja.
Ako ne ta skripta, imaš još i skriptu HFS.

Ako kažeš da si naučio cijeli Priručnik, znaš li odgovoriti na moj gornji post u vezi poreznog gubitka? Što je to? Primjer?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 01:28 
Početnik

Kako profesor utvrđuje visinu prireza, ako ga ne zada u zadatku? Pogledajte konkretno:
Primjer I. dohodak od najamnine, str. 157. (kako je došao do 18%)
Primjer II. vremenski ograničeni ustup autorskih prava, str. 158. (kako je došao do 10%)
ili
Primjer II. Ugovor o djelu (nadzorni odbor trgovačkog društva), str. 161. (opet prirez 10%)

Kolege, puno puno mi je ovo važno. :) Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 07:14 
Aktivan

marioo je napisao/la:
Kako profesor utvrđuje visinu prireza, ako ga ne zada u zadatku? Pogledajte konkretno:
Primjer II. vremenski ograničeni ustup autorskih prava, str. 158. (kako je došao do 10%)
ili
Primjer II. Ugovor o djelu (nadzorni odbor trgovačkog društva), str. 161. (opet prirez 10%)

Kolega, prirez je fakultativni prihod općina i gradova šta znači da ga oni mogu uvest a i ne moraju. Većina gradova i općina ga je uvela, te naravno postoje i propisana njegova najviša ograničenja za grad ili općinu do određenog broja stanovnika.
Tako grad Zagreb ima stopu prireza 18 %, Split stopu od 10 %, Trogir stopu od 8 % itd. Grad Zadar na primjer nije uveo prirez. I u ovin zadacima možeš vidit da Mate Matić ima prebivalište u Zagrebu odnosno Splitu.

Profesor će ti uvik u zadatku napisat koja je stopa prireza tako da se ne tribaš bojat, al bar zapanti stopu u Splitu i Zagrebu :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 07:20 
Aktivan

tean je napisao/la:

Dakle, ne preporučujen ti nikakve skripte, jer ti može doć bilo koje pitanje iz bilo koje njige, dakle skraćivanje ionako nevelikog gradiva po meni je bezveze.
Moraš naučit priručnik od prof. Šinkovića, zatim Jelčića i Nikolića (Velika i mala slova). Iz Jelćića ti budu 3 pitanja na ispitu. Praktični dio iz priručnika ti je bitan, iz njega ti budu 2 pitanja i to su ti amo reć 2 sigurna boda. Preporučan ti da dok učiš priručnik, za svaku cjelinu odma okreni i praktični dio tako da svatiš ono šta si pročita na primjeru pa bi ti tribalo bit jasnije. Gradiva po meni nema puno, ali ako ideš učit sve napamet neće ti bit lako.

I obavezno provrti po forumu koja su bila pitanja na ispitima pa ćeš steć uvid u ono šta bude na ispitu.
:cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 11:51 
Početnik

*Lav* je napisao/la:
marioo je napisao/la:
ili

Kolega, prirez je fakultativni prihod općina i gradova šta znači da ga oni mogu uvest a i ne moraju. Većina gradova i općina ga je uvela, te naravno postoje i propisana njegova najviša ograničenja za grad ili općinu do određenog broja stanovnika.
Tako grad Zagreb ima stopu prireza 18 %, Split stopu od 10 %, Trogir stopu od 8 % itd. Grad Zadar na primjer nije uveo prirez. I u ovin zadacima možeš vidit da Mate Matić ima prebivalište u Zagrebu odnosno Splitu.

Profesor će ti uvik u zadatku napisat koja je stopa prireza tako da se ne tribaš bojat, al bar zapanti stopu u Splitu i Zagrebu :grin:

E hvala ti puno, nisam znao da su za Zg. i St. ovi iznosi, a on ipak očito računa da to trebamo znati. Naučio sam onaj propis koji određuje maksimalne pristojbe (10%, 12%, 18%, 30%), ali niti tada mi nije bilo jasno.
Uglavnom sada mi je jasno, hvala još jednom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 11:54 
Početnik

*Lav* je napisao/la:
tean je napisao/la:

Dakle, ne preporučujen ti nikakve skripte, jer ti može doć bilo koje pitanje iz bilo koje njige, dakle skraćivanje ionako nevelikog gradiva po meni je bezveze.
Moraš naučit priručnik od prof. Šinkovića, zatim Jelčića i Nikolića (Velika i mala slova). Iz Jelćića ti budu 3 pitanja na ispitu. Praktični dio iz priručnika ti je bitan, iz njega ti budu 2 pitanja i to su ti amo reć 2 sigurna boda. Preporučan ti da dok učiš priručnik, za svaku cjelinu odma okreni i praktični dio tako da svatiš ono šta si pročita na primjeru pa bi ti tribalo bit jasnije. Gradiva po meni nema puno, ali ako ideš učit sve napamet neće ti bit lako.

I obavezno provrti po forumu koja su bila pitanja na ispitima pa ćeš steć uvid u ono šta bude na ispitu.
:cheers

Naravno da je uvijek najbolje naučit sve. :)
Ali ako ispit imaš sutra...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 17:13 
Forumaš

ako mi može netko od kolega napisat kako riješit zadatak sa 155 str. hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 17:27 
Aktivan

tsk je napisao/la:
ako mi može netko od kolega napisat kako riješit zadatak sa 155 str. hvala

pa ne razumin u čemu je problem?! taj zadatak je riješen tj. to nije zadatak već riješeni primjer

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 18:52 
Forumaš

nije rješen. mislim na ovaj o mati matiću sa 11600 kn. i daj ako znaš u ovom ispred toga primjeru kako su došli do vih 3600 kn i ovuh 3080 kn

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 19:19 
Početnik

tsk je napisao/la:
nije rješen. mislim na ovaj o mati matiću sa 11600 kn. i daj ako znaš u ovom ispred toga primjeru kako su došli do vih 3600 kn i ovuh 3080 kn

Zadatak sa 11600 ti je na 157. str. (pomoglo bi kada bi po tom pitanju bio precizniji), a identičan je ovome sa 10600, i stvarno bi ti pomogao, ali nije mi jasno što ti je nejasno.
Ovo drugo šta pitaš uopće ne razumijem, 3600 mi smrdi na dvostruki iznos osnovnog osobnog odbitka, a za dalje ne znam...
Nadam se da si svjestan toga da puno predznanja moraš imati da bi razumio zadatke, ako nisi naučio teoriju, nemoj se ni zamarati previše sa zadatcima, a kada ti teorija sjedne dovoljno će ti biti samo pročitati zadatke i sve će ti biti jasno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 19:25 
Početnik

marioo je napisao/la:
tsk je napisao/la:

Zadatak sa 11600 ti je na 157. str. (pomoglo bi kada bi po tom pitanju bio precizniji), a identičan je ovome sa 10600, i stvarno bi ti pomogao, ali nije mi jasno što ti je nejasno.
Ovo drugo šta pitaš uopće ne razumijem, 3600 mi smrdi na dvostruki iznos osnovnog osobnog odbitka, a za dalje ne znam...
Nadam se da si svjestan toga da puno predznanja moraš imati da bi razumio zadatke, ako nisi naučio teoriju, nemoj se ni zamarati previše sa zadatcima, a kada ti teorija sjedne dovoljno će ti biti samo pročitati zadatke i sve će ti biti jasno.

Sad sam pronašao na šta si mislio.
3600 ti je dvostruki iznos osnovnog osobnog odbitka i do te sume se dohodak oporezuje sa 12%
3080 je ovaj dio dohotka koji je preko 3600 i on se oporezuje sa 25%
znači: dohodak 6680 - 3600 = 3080
Pogledaj si teoriju, o stopama poreza na dohodak pa ćeš svatit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 19:52 
Aktivan

ovako :bow ljudi ajde ko zna dajte mi pitanja koja bi profa moga na usmenom pitat od strane 73-126 nikolića...pozzz i hvala za sve

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 21:08 
Forumaš

marioo je napisao/la:
marioo je napisao/la:
tsk je napisao/la:

Sad sam pronašao na šta si mislio.
3600 ti je dvostruki iznos osnovnog osobnog odbitka i do te sume se dohodak oporezuje sa 12%
3080 je ovaj dio dohotka koji je preko 3600 i on se oporezuje sa 25%
znači: dohodak 6680 - 3600 = 3080

kolega hvala.sad mi se sve posložilo!!

Pogledaj si teoriju, o stopama poreza na dohodak pa ćeš svatit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2012 21:50 
Početnik

jarac je napisao/la:
ovako :bow ljudi ajde ko zna dajte mi pitanja koja bi profa moga na usmenom pitat od strane 73-126 nikolića...pozzz i hvala za sve

Heh misliš iz cijelog Nikolića, osim proračuna. :)
Koliko sam ja informiran to uglavnom svi znaju na pismenom pa to i ne pita previše. Međutim, ako nekako uspiješ proći pismeni bez tog djela, vjerojatno će te pitat. Ako izlaziš sutra i ako ispit bude u četvrtak, slabo ćeš to uspjet spremeit, jer ima dosta, mnoge stvari su ti jako slične pa se mješaju i tako...
Ali kako ja ne volim kada nekoga pitam da mi kaže što je najvažnije ili što se najviše pita, da mi taj odgovori, "ha gle najbolje bi ti bilo da naučiš sve", :) tako ću ti probat skrenut pažnju na ono što bi moglo biti malo važnije. Ali da se razumijemo, može ti doć bilo što!

Uvod, podjele javnih prihoda i općenito o njima samo proleti, tek tolko da znaš beknut.
Karakteristike poreza str. 77.
Pojmovnik mislim da baš i ne pita od riječi do riječi.
Porezna evazija, prevaljivanja i preobražaj mislim da su dosta važni.
Odlike dobrog poreznog sustava (6 ih je) str. 90.
Podjele poreza da znaš beknut
Odlike izravnih i neizravnih poreza
Poreze na dohodak, dobit i PDV te može stvarno sve pitat, ali ako si naučio priručnik znat ćeš već nešto o tome.
Porez na imovinu, pogledaj onih 6 mana, znam da to zna stavit u pismenom.
Nasljedstvo i darovi, zna pitat kada nastaje porezna obveza.
Načela oporezivanja su ti laka, a zna i to pitat, šta da ti kažem... :(
Usklađivanje poreznih sustava, 7 točaka, str. 110.
Izbjegavanje međunarodnog dvostrukog oporezivanja (valjda već znaš iz priručnika), ovdje samo pogledaj 3 načina razmjene obavjesti.
Karakteristike doprinosa, samo onih 4, malo o razlikovanju u odnosu na poreze.
Pristojbe su meni sve podjednako važne, meni osobno možda najteži dio gradiva, ako si u stisci s vremeno predlažem ti da ovo prvo izbaciš.
Parafiskaliteti: što su, karakteristike, možda podjele

Uglavnom probaj što više toga preć i razumjet da možeš barem svojim riječima kako tako prepričat.

Eto, ukratko :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 14:06 
Aktivan

*Lav* je napisao/la:
Pitanja od danas sa pismenog 15.2.2012:

9. Međunarodno dvostruko oporezivanje, metoda izuzimanja s progresijom (Praktični dio)
i neman pojma šta još, uvik zaboravin jednoga :)

sjeća li se tko kolike su bile brojke u pitanju, trebaju mi pod hitno!!
npr; koliko je bilo za oporezivat u RH, a koliko u danskoj??

hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 17:05 
Početnik

Kolege evo za lakše učenje malo sam prepravio i uredio skriptu kolegice stu - sada je spremna za instant print :)

Attachat ću je u .pdf i .doc formatu - kako kome paše.

Sretno s učenjem..

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 19:59 
Početnik

Evo kolege pitanja od 22.2.

1. Dobre i loše strane naplaćivanja poreza na promet u fazi trgovine na veliko.
2. Podjele pristojbi.
3. Odnos Financijskog prava sa kaznenim, s naglaskom na one urede i agencije za sprečavanje financijskog kriminala.
4. Fondovsko financiranje.
5. Iz kojih razloga će drugostupanjsko tijelo odbiti žalbu kao neosnovanu.
6. Metode izračunavanja vrijednosti imovine.
7. Koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi se oslobodilo od plaćanja poreza na stjecanje prve nekretnine?
8. Transferne cijene.
9. Zadatak ponovno sa izuzimanjem sa progresijom.
10. Zadatak sa redosljedom plaćanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 20:54 
Aktivan

ako položimo pismeni npr 5. možemo li se za usemni s njim dogovorit tjedan dana kasnije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 20:59 
Aktivan

mozes bez problema dogovorit usmeni kad zelis.. samo jedno pitanje, na sta se odnose ove metode izracunavanja vrijednosti imovine?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 02:21 
Početnik

xoxo_1 je napisao/la:
mozes bez problema dogovorit usmeni kad zelis.. samo jedno pitanje, na sta se odnose ove metode izracunavanja vrijednosti imovine?

To nisam niti ja znao, odnosno znao sam ono malo što o tome piše u Nikoliću kada se govori o porezu na imovinu. Pitao sam ga i rekao mi je da ima nekih 7 metoda. Budući da jedino Jelčića nisam sve naučio, pretpostavljam da je to tamo negdje, nije mi se dalo tražit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 12:39 
Početnik

Pitanje je bilo metode procjene porezne osnovice, to vam je 165. strana HFS-a

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 17:11 
Početnik

jel netko zna kada su konzultacije iz financija?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 18:14 
Aktivan

Evo da i ja podijelim svoje iskustvo sa financijama ... :happpppppy
Definitivno, ispit kod kojeg se moze ocekivat prolaz tek nakon dobro usvojene materije. Nema prevelike filozofije, naucit dobro sve dijelove jer nikad ne znate kakvo cete pitanje dobit na usmenom. Materija je takva kakva je, nekima vise, nekima manje razumljiva ali sta je tu je :mig: sretno svima sa financijama, i jedan savjet na kraju, shvatite ih jaaaaaaaako ozbiljno! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 19:43 
Aktivan

slažem se s tobom ljudi profa je extra i ja sam proša da se pohvalim,ali bez mudrovanja sist naučit i proša si...i da shvatite ozbiljno naučiti :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 20:37 
Početnik

Ja bi se uglavnom složio sa kolegama, naročito oko toga da ispit treba jaaaaaako ozbiljno shvatiti. Meni je ovo bio zadnji ispit s druge i mislim da ću dovoljno reći sa time da sam Kačera spremao 2 mjeseca i iz 2. položio, a s ovim se borim već dugo. Iako sam ga na kraju položio iz prve, ovo mi je bilo teže. Ne slažem se sa kolegama baš u djelu da je sve jednako važno i da sve treba jednako dobro znati, odnosno mislim da i profesor Šinković kao i svaki profesor na ovom svijetu ima neke stvari koje više pita i neke koje manje pita. Naravno tko želi i voli nek izvoli... ali za one kojima je ipak tlaka sve naučiti ili nebudu stigli, dat ću par savjeta, ali da nebi bilo zabune mogu vam doć i neke stvari koje ja neću navest, samo je puno manja šansa:

molitvenik su 2, 3. i 4. dio njegovog priručnika, to naučite jako dobro, a to znači ako vas pita najgore nabrajanje u sred noći vi ga krećete nabrajat odmah, bez razmišljanja. Čim krenete razmišljat, zbunite se, izgubite se, on će vam malo pomoć, ali uzalud je, gotovi ste. Jedan savjet oko nabrajanja, posložite ih redom koji je vama najbolji, meni je to dosta olakšalo.
Na ovaj dio se nadovezuju zadatci koje doslovce trebate samo pročitat nakon što naučite teoriju, jako su jednostavni, nikad lakša 2 boda!
1. dio preletite one usporedbe financijskog prava sa drugim granama prava i par definicija koje se često vrte. Pogledajte po forumu, vidjet ćete da vrti uglavnom ista pitanja. Povijest ne pamtim kada je pitao, navodno da davnih dana jest.
5. i 6. dio, fin. izravnanje rijetko bude, a višestruko oporezivanje je lako i pamtljivo, samo pročitajte i naučite metode izuzimanja i odbitka. Po meni dovoljno.

Nikolića krenite prvo učit, meni je priručnik bio puno razumljiviji nakon što sam Nikolića prošao. Nikolić predstavlja teorijski temelj mnogih stvari iz priručnika. Nikolića nemate što puno preskakati, ali ne trebate niti toliko briljirati kao priručnik. Par postova gore sam govorio o tome detaljnije.

To vam je uglavnom čisto dosta da prođete, čak i usmeni.

Ja osobno sam naučio još smjernice iz priručnika, nisu mi došle, ali stvarno jako često budu. Od posebnih poreza može biti bilo što, ali na pismenom ih ni ne morate riješit, a na usmenom morate samo pokazat da to niste baš preskočili. Ja osobno sam samo pročitao, u pismenom nisam riješio, na usmenom me pitao i nisam znao, ali sam nešto motao, odgovarao namjerno ono šta me nije pitao, kako rekoh... pokazao da nisam baš skroz preskočio i prošao. Dapače trica!

Eto moj savjet za one ne toliko briljantne, možda nećete biti 100% sigurni u prolaz, ali realno 80% (pa i više) šanse imate. Ja sam ovom metodom ustanovio da sve ove postane ispite, odnosno pitanja po forumu rješavam sa prosječno 7 točnih odgovora, meni dosta. :) Profa na usmenom super!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1138 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: