Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 14:43.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1667 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 42  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 16 vel 2012 23:53 
Aktivan

Halo....ja sam pisala danas...jel možeš označiti i točne odgovore!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 07:50 
Forumaš

Oznaceni :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 10:19 
Forumaš

Da li su danas rezultati ispita,prijateljica nije cula kad je prof govorila

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 10:38 
Forumaš

Ekipa šta je jučer pisala rezultate će objaviti na stranici fakulteta u subotu navečer, a listu će postaviti u pon u 9:30 kada su usmeni za one što su prošli.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 10:43 
Forumaš

Nisam znao da je i usmeni opet vratila,nisam se bas raspitivso,jer je bio samo test na zaokruzivanje i to je to. :/
Hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 10:47 
Forumaš

Pretpostavljam da je to za višu ocjenu, meni je rekla da dođem u pon, ali mislim da sam ju tražio da bi mi unijela ocjenu iz ispita.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 19:32 
Aktivan

sabor se sastoji od zastupnika, a vlada je skup ministara, šta ne?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 19:52 
Forumaš

tocno, ja isto to nisam zaokruzio, ali kvaka 22 je sta su ti ministri saborski zastupnici... :popcorn:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 19:55 
Aktivan

ja sam zaokružila da su zastupnici, a ne znam....a ovo kod analogija šta nije točno da su samo bitne sličnosti a ne postojanje antinomije?
za pravne praznine je bilo koji su njihovi uzroci

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 20:06 
Forumaš

Antena007 je napisao/la:
ja sam zaokružila da su zastupnici, a ne znam....a ovo kod analogija šta nije točno da su samo bitne sličnosti a ne postojanje antinomije?
za pravne praznine je bilo koji su njihovi uzroci

tocno je da su zastupnic, ja sam je zamolio da mi odmah ispravi. moraju biti bitne slicnosti, antinomija se podrazumijeva

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 20:47 
Aktivan

I...jesi prošao?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 21:47 
Forumaš

U pon usmeni za visu ocjenu :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 22:42 
Aktivan

:cheers čestitam kolega! ajde bar je netko prošao :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2012 22:08 
Forumaš

netko pitanja ovih dana?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 02:31 
Aktivan

Grane javnog prava (trgovačko,građansko, ) Aristotel(4st.naše ere,Nikomakova etika, razmjenska pravednost....)Krivnja,konkrente pravne nauke, državni udar,Što spada u teritorij države?pravni objekti(bilo je dopunjavanje )bila je neka pravna odredba koja je sadržavala apstraktni dvostrano obvezujući odnos, ne sjećam se dalje....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 11:50 
Forumaš

Born to lose je napisao/la:
Grane javnog prava (trgovačko,građansko, ) Aristotel(4st.naše ere,Nikomakova etika, razmjenska pravednost....)Krivnja,konkrente pravne nauke, državni udar,Što spada u teritorij države?pravni objekti(bilo je dopunjavanje )bila je neka pravna odredba koja je sadržavala apstraktni dvostrano obvezujući odnos, ne sjećam se dalje....

hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 00:24 
Početnik

jesi ti ovo oznacio krive odgovore, il sam ja retardiran pa da ne izlazim onda na ispit..

touring17 je napisao/la:
4. DECENTRALIZIRANE DRŽAVE

svaka decentralizirana država je ujedno i federacija
..pretpostavljam plusic je za tocan odgovor, ovo naravo nije tocno, nema plusica ispravan odgovor.

touring17 je napisao/la:
b) u decentraliziranoj državi postoje i centralni i necentralni organi državne vlasti.
. kako ne postoje, u svakoj drzavi postoje centralni i necentralni organi vlasti , nema plusica valjda si zaboravio

touring17 je napisao/la:
c) u decentraliziranoj državi centralni organi mogum ukinuti odluku decentralnih (ako je smatraju nesvrhovitom)
..netocno , mogu je ukinuti ako je nezakonita.

touring17 je napisao/la:
d) u decentraliziranoj državi lokalni organi dužni su se pridržavati ne samo općih naređenja centralnih organa +
, opet neka igra rijeci, ne samo opcih , dakle i konkretnih .. sto nije tocno iako si ti oznacio da jeste, dakle pogresan plusic

touring17 je napisao/la:
e) u decentraliziranoj državi lokalni organi nisu dužni poštivati opće norme viših organa..
naravno da jesu , i ovo nisi oznacio.,.

touring17 je napisao/la:
OBJEKTIVNA ODGOVORNOST

touring17 je napisao/la:
a) ova vrsta odgovornosti prevladavajuća je u razvijenim pravnim sustavima + pretpostavljam da je sada plus za krivi odgovor,
naravno ovo nije tocno.. ispravan plus, je li moguce

touring17 je napisao/la:
b) za postojanje ove odgovornosti potrebna je protupravna radnja i krivnja + netocno , dovoljna je protupravna radnja..
ispravno

touring17 je napisao/la:
c) po načelu objektivne odgovornosti odgovara osoba koje uzrokuje tešku tjelesnu ozljedu...
ovo je netocno naravno, moguce je uzrokovati tesku tjelesnu ozljedu npr. usljed slucaja sad neznam zasto to nisi oznacio samo nas zbunjivas

touring17 je napisao/la:
d) kod ove vrste odgovornosti za postojanje delikta potrebna je samo radnja suprotna obveznoj radnji..
tocno

touring17 je napisao/la:
e) po načelu objektivne odgovornosti se za štete od opasnih stvari i djelatnosti..
tocno

touring17 je napisao/la:
8. DRŽAVNI ORGAN

a) prema načinima na koje službene osobe dolaze na poslove (organe) državni organi se dijele na ustavno-zakonodavne, izvršno-političke, pravosudne i upravne +
ok, kritjerij je dakle.. plus netocan odgovor

touring17 je napisao/la:
b) suvereni državni organ je npr. apsolutni monarh..
tocno

touring17 je napisao/la:
c) osobe koje rade u profesionalnim državnim organima su posebno školovane za posao koji obavljaju..
tocno

touring17 je napisao/la:
d) neprofesionalni organi se još nazivaju i politički + ovo je tocno , neprofesionalni organi se nazivaju jos i politicki organi jer donose politicke odluke ..
dakle opet krivo .. sad vec sumljam da je namjeran propust pisca

touring17 je napisao/la:
e) prema vrstama poslova od kojih se sastoje državni organi se dijele na nasljedne, izborne, postavljene i nametnute..
dakle i ovo je netocno ali nema plusica , ako mi mozes objasnit ovo , zasto postavljas krive odgovore .. varas konkurenciju i skrivas se iza forumskog nicka.. proprilicno podlo.
Ako ne znas odgovore ne stavljaj ih, jer ispadas glup sto se nadam da nisi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 17:56 
Aktivan

Pozdrav!!

Zanima me kako ide bodovanje u Žakline. Znam da je 6 za prolaz. A 7, 8, 9 točnih su koje ocjene?! Još pitanje za one koji su pisali četvrtkom ispit, kada budu rezultati? I kakav je usmeni, je li pila baš, kakva je?! Što pita, ono neodgovoreno/netočno u ispitu ili nema posebnih pravila?!
Kakav je danas bija ispit, neka ubace na temu kolege?!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 18:41 
Aktivan

olivia je napisao/la:
Pozdrav!!

Zanima me kako ide bodovanje u Žakline. Znam da je 6 za prolaz. A 7, 8, 9 točnih su koje ocjene?! Još pitanje za one koji su pisali četvrtkom ispit, kada budu rezultati? I kakav je usmeni, je li pila baš, kakva je?! Što pita, ono neodgovoreno/netočno u ispitu ili nema posebnih pravila?!
Kakav je danas bija ispit, neka ubace na temu kolege?!

Da, 6 bodova je potrebno za prolaz. Ne znam točno kako idu ostala bodovanja. Dalje, ako pišeš četvrtkom rezultati ispita će biti postavljeni subotom navečer na stranice faksa, a u ponedjeljak možeš na usmeni. Usmeni je koliko sam načuo, i pitao neke kolege više formalan, znači možeš odgovarati za višu ocjenu, ali i prihvatiti ocjenu koji si dobila.

Eh sad ispit. Ispit je težak.

Zašto? Razlog tomu je da za 1 točan odgovor koji se vrednuje jednim bodom trebaš zaokružiti točno onoliko odgovora koliko postavljeno pitanje traži, s tim da ispred pitanja ne piše koliko ih ima. To je zeznuto, jer ako pitanje ima 2 točna odgovora, a ti zaokružiš 1 više ili jedan manje nema boda. Prolaznost je u ova 2 roka manji od 15 posto, dakle nije bajna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 19:42 
Početnik

evo okvirna pitanja od dns :
teorija slobodnog prava, pravna sigurnost, nuzna obrana, ukidanje ( obaranje) pravnog akta, opci akti drustvenih organizacija,
pravni status, pravne osobe, pravna pretpostavka i pravna fikcija, konkludentne radnje, institucija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 20:32 
Početnik

Pismeni ispit iz Teorije prava i države (Pravni studij) zakazan za 1.3.2012. u 9.30 sati odgađa se za isti dan u 15.30 sati – dvorana broj. 6.
Prof. Žaklina Harašić

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 22:40 
Aktivan

touring17 je napisao/la:
Vlada:
a) upravna djelatnost (netocno, vlada je izvrsna)
b) vodi, usklađiva, nadzire i sankcionira rad upravne djelatnosti+
c) vodi srednjoročnu i dugoročnu unutrašnju i vanjsku politiku (netocno, vodi svakodnevnu i srednjorocnu)
d) sastoji se od zastupnika+

Analogija:
a) postojanje sličnosti između reguliranog i nereguliranog odnosa
b) postojanje bitne sličnosti između neeguliranog i reguiranog odnosa+
c) postojanje antinomije+

Hijerarhijski sustav pravnih normi:
a) pravna snaga pravnog akta+
b) opće i individualne norme+

Aristotel:
a) 5.st. (netocno, 4.st.pr.Kr.)
b) ropstvo spada u prirodni red pravila+
c) ˝Borba za pravnu znanost˝ (netocno, Nikomahova etika)
d) sociološko shvaćanje prava

Krivnja:
a) u slučaju umišljaja počinitelj je bio svjesan posljedice+
b) u slučaju nehaja počinitelj nije svjesan posljedice (netocno - svjesan je, ali ju nije htio)
c) postojanje krivnje uvjet pravne odgovornosti (netocno, postojnje protupravne odgovornosti je uvjet pravne odgovornosti)
d) primjer alkoholizirane osobe - isključuje li ju pravne odgovornosti (nešto u tom stilu) - netocno, ne iskljucuje odg.

Državni udar:
a) komunistička revolucija u Rusiji 1918. (netočno, revolucija je napad na poredak izvana)
b) (ilegalno/nasilno) oružano preuzimanje vlasti - napad iznutra+
c) nikad nije demokratski (netočno, demokratski udar generala Ataturka u Turskoj)
d) mijenja se državnopravni sustav (ne mora se nužno rušiti cijeli pravni sistem, obično se mijenjaju institucije i dijelovi prava koji im ne odgovaraju)

Primjer kupoprodaje (nisu precizno određeni subjekti ni objekt odnosa)
a) apstraktni odnos+
b) konkretni odnos (netocno, subjekti nisu određeni imenom i prezimenom kao ni objekt odnosa)
c) dvostrano obvezujući+
d) pravni posao+

Prirodni objekti:
a) ljudske tvorevine (zaokruži točno): život, životinja, odjeća+, novac+
b) navedi 3 ljudske ranje i 3 prirodna dobra (koji mogu biti predmet pravnog odnosa)
c) primjer pravne osobe (netocno zato sto pravna osoba je subjek u pravnom odnosu)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2012 23:00 
Aktivan

.kosarka. je napisao/la:
teorija slobodnog prava, pravna sigurnost, nuzna obrana, ukidanje ( obaranje) pravnog akta, opci akti drustvenih organizacija,
pravni status, pravne osobe, pravna pretpostavka i pravna fikcija, konkludentne radnje, institucija.

Ajme meni, užas!! Svaki put sve teže i teže. Pa je li ona normalna?! Mi ćemo svi popadati godinu zbog nje. Zbog teorije ne mogu ništa polagati s druge!!
Kako vi ostali stojite s gradivom,koliko treba za ovu ludost naučiti??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 vel 2012 10:43 
Početnik

olivia je napisao/la:
.kosarka. je napisao/la:

Ajme meni, užas!! Svaki put sve teže i teže. Pa je li ona normalna?! Mi ćemo svi popadati godinu zbog nje. Zbog teorije ne mogu ništa polagati s druge!!

kao i ti... ova teorija mi se pretvorila u nocnu moru.. a sto je najgore od svega, gradivo uopce nije tako tesko, al je ona zakomplicirala ispit za poludit.. :facep: :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 vel 2012 12:21 
Aktivan

.kosarka. je napisao/la:
olivia je napisao/la:
.kosarka. je napisao/la:

kao i ti... ova teorija mi se pretvorila u nocnu moru.. a sto je najgore od svega, gradivo uopce nije tako tesko, al je ona zakomplicirala ispit za poludit.. :facep: :wtf

a ljudi moji nema ona pravo to raditi studentima,ona ispitom zavarava. Trebalo bi se obratiti dekanu jer iz rezultata se sve vidi. Ne mogu svi studenti biti glupi da je prolaznost tako mala. Mi smo oštećeni jel ne možemo ništa drugo polagati već se vrtimo oko ovog ispita!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 vel 2012 15:11 
Aktivan

bik20 je napisao/la:
.kosarka. je napisao/la:
olivia je napisao/la:
.kosarka. je napisao/la:

a ljudi moji nema ona pravo to raditi studentima,ona ispitom zavarava. Trebalo bi se obratiti dekanu jer iz rezultata se sve vidi. Ne mogu svi studenti biti glupi da je prolaznost tako mala. Mi smo oštećeni jel ne možemo ništa drugo polagati već se vrtimo oko ovog ispita!

Mislim ovaj ispit od jučer uopće nije objektivan. Knjiga ima 9 poglavlja i uvod. Najnormalnije bi bilo da jednoliko rasporedi, a ne ovako. Ovo je užas. Ja zbilja ne znam kako položiti, a predmet kao predmet nije zahtijevan, već dotična profesorica. To je strašno što nam rade!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 vel 2012 23:19 
Forumaš

gora je od pokrovca izgleda.studenti ispadaju krivi što nema dovoljno prof na katedri niti asistenata nego nam mora dat ovi ispit koji je jedini u stanju ispravljat.za poludit. a dosta se i prepisiva,prođu oni što ne otvore knjigu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2012 17:43 
Forumaš

Najironicnije je sto na usmenom (tko ide za visu) stvarno ne pita nimalo teska pitanja, ali proc pismeni je lutrija.Jjos bi se dalo primiriti s cinjenicom da je ispit tezak kad bi profesori s druge godine dozvolili izaci ispite, pa neka upisu prolaz kad se ocisti prva. Nije mi jasno sto im znaci da nam bar tako izadu u susret, a studentima znaci puno. :whyowhy:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2012 23:23 
Forumaš

što je danas bilo na ispitu???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2012 00:11 
Aktivan

touring17 je napisao/la:
Najironicnije je sto na usmenom (tko ide za visu) stvarno ne pita nimalo teska pitanja, ali proc pismeni je lutrija.Jjos bi se dalo primiriti s cinjenicom da je ispit tezak kad bi profesori s druge godine dozvolili izaci ispite, pa neka upisu prolaz kad se ocisti prva. Nije mi jasno sto im znaci da nam bar tako izadu u susret, a studentima znaci puno. :whyowhy:

Nsam ni znala da na drugim fakultetima koje predmete upišeš sa više godine možeš polagati bez obzira što nisi još očistija sa prve.Pravo uvijek je nešto posebnije od drugih fakulteta,zato nije nikakvo čudo što samo 17 od 400 studenata upišu petu godinu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2012 18:00 
Aktivan

Koja su pitanja jučer bila??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2012 21:35 
Forumaš

može li netko ko vidi napisat kad je rok u četvrtom mjesecu za teoriju?? ja ne mogu otvorit?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2012 17:09 
Početnik

kad je usmeni za ovo 1.3. sto smo pisali?
i jel to samo za visu ocjenu ili svi moraju s obzirom da je bilo samo 5 pitanja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2012 19:31 
Aktivan

seksburekrokenrol je napisao/la:
kad je usmeni za ovo 1.3. sto smo pisali?
i jel to samo za visu ocjenu ili svi moraju s obzirom da je bilo samo 5 pitanja

Šta je promijenila ispit? Koja su vam pitanja bila?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2012 19:56 
Početnik

ne sican se pitanja :grin:
al valjda je neko krivo kopira ispit, tj. kopira samo jednu stranu pa je rekla da pisemo svejedno, 3 za prolaz, 15 minuta

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2012 01:01 
Aktivan

koliko otprilike treba vremena i dana da se polozeni ispit iz teorije od 1.3.unese u studomat???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2012 09:25 
Početnik

Ej ljudi, zna li netko kad je danas upis ocjene onima koji su zadovoljili pismeni od 1.3.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2012 16:10 
Početnik

Prodajem kopiranu knjigu Teorije drzave i prava,koja je uvezana i nije podcrtavana i isprintanu skriptu Tea Miletica za HPP u kojoj je najbitnije podcrtano za 40 kn. Javiti se na pp :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 14:32 
Početnik

Za 4.mj. imas rokove od 17.4. do 20.4.!! :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ožu 2012 15:13 
Aktivan

zna li itko hoce li u 4.mjesecu biti ispit na stari nacin ili ipak ostaje zaokruzivanje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1667 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 42  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: