Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 16:25.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 17 tra 2012 20:46 
Aktivan

pravnica je napisao/la:
pliz ekipa,jel mi neko moze objasnit kako se boduju pitanja na ispitu?!?!?! jel sva pitanja imaju isti br bopdova ili kako to ide?!
molim vas..

pitanja iz grupe B
-analogija unutar zakon
-neskrivljenost kod krajnje nuzde, i primjer za skrivljenu opasnost
-jedna od zabluda (ubijte me zaboravila sam koja je)
-cl 82, KZ.. vezano za USKOK
-primjer: zena u svadi udre muza s kamenom na udaljenosti od 2-3 metra, muz dobije ozljedu lubanje, i nakon nekoliko dana u bolnici umre, koje je to kd
-definiraj pokusaj u odnosu na pripremne radnje i dovrseno kazneno djelo
-neuspjelo poticanje
-pr. sud je pocinitelja koji je pocinio tesko ubojstvo iz koristoljublja kaznio dugotrajnim zatvorom i novcanom kaznom od 400 dnevnih dohodaka, da li je sud ispravo postupio

Je, sva pitanja imaju isti broj bodova. Svako pitanje nosi 3 boda. Tribaš odgovarat točno šta traži, ne opisne odgovore, jer se time samo zakompliciraš i onda ti ona nađe neku rič koja ti je kriva, i oduzme ti bodove. Dakle,što kraće to bolje.
U principu dobivaš ako ti je baš sve točno u pitanju 3 boda, a ako imaš koju grešku, da ti 1 bod..kod nje nema 1,5 ili 2 boda..nego ti je sve 0, 1 ili 3.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2012 15:55 
Aktivan

jel zna mozda tko dali ce profesorica kurtovic ovaj tjedan biti jos na faxu koji dan?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2012 13:57 
Početnik

pozdrav ljudi, evo vam pitanja od 17.04. s ispita

1. koja konvencija vijeća europe ima poseban značaj za kazneno pravo, je li je hrvatska ratificirala i kada?
2. razlika između jednoaktnih i višeaktnih kaznenih djela, ilustrirajte na primjerima, koji je značaj višeaktnih kaznenih djela?
3. zašto kažemo da je neuspjeli pokušaj obrnuta zabluda o biću kaznenog djela i navedite primjer neuspjelog pokušaja.
4. 3 elementa za supočiniteljstvo po teoriji podjele vlasti i koji ju je pravni znanstvenik zastupao kod nas?
5. dvije pretpostavke za oslobođenje kazne kod nehajnih kaznenih djela!
6. rad za opće dobro-dvije formalne pretpostavke za njeno izricanje, koliko najmanje a koliko najviše može trajati, u kojem roku se mora ispuniti?
7. osoba a jako vrijeđa osobu b, osoba b ju gurne niz stepenice, zbog čega ona pogine.o kojem kaznenom djelu se radi?
8. osoba je željela ukrasti umjetninu iz muzeja, na aktivaciju alarma se prepala i odustala(pobjegla). pritom je navedenu umjetninu oštetila.može li državni odvjetnik sudu predložiti da osobu kazni i za kazneno djelo uništenja i oštećenja?

evo jedno pitanje!:)
asistentica je rekla da su rezultati pismenog u ponedeljak u 11 sati, da li to znači da je tad i usmeni?:P
hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2012 14:00 
Početnik

* ispravak 4. pitanja- teorija o podjeli rada

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2012 14:34 
Početnik

je, usmeni je u ponediljak :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2012 16:45 
Aktivan

osoba a jako vrijeđa osobu b, osoba b ju gurne niz stepenice, zbog čega ona pogine.o kojem kaznenom djelu se radi?
jel moze netko na ovo odgovorit?
i zanima me sta bude najcesce na usmenom i zna li ikad pitat pitanja iz testa? :wink: hvala :blackeye

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2012 17:35 
Početnik

hvala ti, nisam bila sigurna..:)
to ti je ubojstvo na mah.jer je osoba a kod osobe b svojim vrijeđanjem uzrokovala stanje jake razdraženosti ili prepasti.pogledaj u posebnom dijelu stranicu 21.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2012 14:46 
Aktivan

da li neko zna jel postoji predrok iz kp-a?
i koji su uvjeti za izac na to?!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2012 20:31 
Aktivan

pravnica je napisao/la:
da li neko zna jel postoji predrok iz kp-a?
i koji su uvjeti za izac na to?!

nema predroka,jer su predavanja iz kp-a bila u 1.semestru-tako je prof.kurtovic rekla

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 svi 2012 10:58 
Početnik

Da li je dovoljno iz Posebnog djela učiti samo tri cijeline? Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 svi 2012 15:06 
Aktivan

iln je napisao/la:
Da li je dovoljno iz Posebnog djela učiti samo tri cijeline? Hvala!

Iz posebnog ti je najbitnije naučit ona kaznena dijela protiv života i tijela što ti nije teško, također kaznena dijela protiv imovine (krađa, razbojništvo, razlike teške i lake)

Uglavnom ti bude neko praktično pitanje iz posebnog pa ti moraš reći o kojem je kaznenom dijelu riječ. Npr. Žena nakon svađe sa mužem gađa ga sa dva kamena u glavu i izazove mu frakturu lubanje, nakon 4 dana, on umre u bolnici. Koje je kazneno djelo počinila žena.

Sve u svemu, to samo pročitaj čisto da znaš i ne zadržavaj se previše tu nego se hvataj općeg pogotovo 3. i 4. poglavlje što je opće poznato svima. Još jedan savjet, čitaj primjere u knjizi i njihova rješenja od strane sudova jer ti uvijek koriste te primjere, eventualno ti izmjene neki detalj, ne znam, nije divlja svinja nego zec. Prati poredak pitanja u ispitu, ako je 8 pitanje onda je posebni, da ti se ne dogodi kao nekima da su u jednom zadatku pisali da se radi o nuznoj obrani a trebalo je samo prepoznat koje je KD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 svi 2012 13:44 
Aktivan

znači predroka nema..prvi datum izlaska je tek 19.6?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 15:37 
Početnik

Jel iko zna da li sad po novom pismeni (kad se položi),nakon pada na usmenom mora ponovno pisat ili vrijedi za drugi put? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 18:11 
Aktivan

rimljanka je napisao/la:
Jel iko zna da li sad po novom pismeni (kad se položi),nakon pada na usmenom mora ponovno pisat ili vrijedi za drugi put? :)

Ovako. To ti ovisi koliko bodova skupis na pismenom, u slucaju ako skupis tocno 12 bodova (sta ti je inace minimum za proc), a nedaj boze padnes na usmenom, ides ponovo na pismeni, a ako imas vise od 12 bodova, iduci rok ides samo na usmeni :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 20:24 
Početnik

Hvala :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 22:26 
Aktivan

rimljanka je napisao/la:

Nema na cemu i drugi put. Ima li kakvih nejasnoca vezano za kazneno slobodno se javi (imam doktorat iz 2 losa iskustva :damnfunny )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 23:46 
Aktivan

Skripte nista?Nema se bas sta za izbacit?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 23:53 
Početnik

Raziel je napisao/la:
rimljanka je napisao/la:

Nema na cemu i drugi put. Ima li kakvih nejasnoca vezano za kazneno slobodno se javi (imam doktorat iz 2 losa iskustva :damnfunny )

ahh onda su velike šanse da ću ih i ja imat.hehhe.Poprilično sam uvjerena da će se nać još koje pitanje kad krenem s učenjem pa računaj na to :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 10:59 
Aktivan

rimljanka je napisao/la:
Raziel je napisao/la:
rimljanka je napisao/la:

ahh onda su velike šanse da ću ih i ja imat.hehhe.Poprilično sam uvjerena da će se nać još koje pitanje kad krenem s učenjem pa računaj na to :lol:

Evo jedan savjet kako da pripremas da ne lupas glavom od zid kao ja. Preporucam ti da uzmes knjigu i onu skriptu od 160 i nesto str. Uci paralelno, a bilo bi pozeljno da procitas prvo sve iz knjige pa kasnije uzmes skriptu i knjigu zajedno, ne brini, znam da je mit kod nas paralelno ucenje, ali izvedivo i sebi ces olaksat zivot. U knjizi ti je dosta to sve opsirno napisano i zapravo na nekim nebitnim stvarima gubis vrijeme i pokusavas popamtiti, dok u skripti imas sve sta tribas naucit napamet (da napamet, zao mi je). Sto se tice zakona, od čl. 25 pa do čl. 48 to moras pjevati cim te netko probudi u tri ujutro, a drugo lakse je jer popamtis sve najbitnijie elemente pa ti je lakse neke stvari opsirnije objasniti kad te se pita jer vec imas shemu. Veliku pozornost obrati na 3. i 4. poglavlje knjige jer bez toga mozes samo sanjati prolaz iz KP-a. 2. poglavlje bi bilo pozeljno isto nauciti jer cesto dolazi prvo pitanje na pismenom bas iz toga, rijetko da su bile skole, ali obavezno zapamti talijansku pozitivisticku di ti je Enrico Ferri i Cesare Lombroso. Sankcije mozes naucit iz skripte tako da se ne mucis sa knjigom previse :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 12:22 
Početnik

E pa hvala,vidi se da si se stvarno usavršio na kaznenom :)))) Knjigu sam već većim dijelom prošla i pošteno se namučila jer je preeeopširna,al ajd sve sreća da je kazneno samo po sebi zanimljivo pa se nekako čovik uživi u sve to.Sad mi preostaje da sve to posložin u glavi,što je malo teži problem.heheh.Sritno mi bilo!! :damnfunny :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 12:26 
Aktivan

rimljanka je napisao/la:
E pa hvala,vidi se da si se stvarno usavršio na kaznenom :)))) Knjigu sam već većim dijelom prošla i pošteno se namučila jer je preeeopširna,al ajd sve sreća da je kazneno samo po sebi zanimljivo pa se nekako čovik uživi u sve to.Sad mi preostaje da sve to posložin u glavi,što je malo teži problem.heheh.Sritno mi bilo!! :damnfunny :thumbsup

Ne brini, par puta kad prođeš sve će ti biti jasnije. Na pocetku je uvik onaj "koji k...." izraz lica, ali kad pohvatas sve o cemu se radi i uz sto se izvjezbas da sve to povezujes jer jedno bez drugog ne moze nece biti problema. Pismeni je najgori jer bas se zahtjeva napamet i ne smijes falit, a uz to je bodovanje malo debilno, ili 0, ili 1, ili 3 boda. Pitanja su poslozena tako da je 1. iz 1. i 2. poglavlja, 4 pitanja iz 3. 4. poglavlja, 2 iz sankcija i 1 iz posebnog dijela. Kad prodes pismeni, usmeni je stvarno barem meni bio iznenađujuće ugodan i nije bilo nikakvih problema :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 12:35 
Početnik

Raziel je napisao/la:
rimljanka je napisao/la:

Ne brini, par puta kad prođeš sve će ti biti jasnije. Na pocetku je uvik onaj "koji k...." izraz lica, ali kad pohvatas sve o cemu se radi i uz sto se izvjezbas da sve to povezujes jer jedno bez drugog ne moze nece biti problema. Pismeni je najgori jer bas se zahtjeva napamet i ne smijes falit, a uz to je bodovanje malo debilno, ili 0, ili 1, ili 3 boda. Pitanja su poslozena tako da je 1. iz 1. i 2. poglavlja, 4 pitanja iz 3. 4. poglavlja, 2 iz sankcija i 1 iz posebnog dijela. Kad prodes pismeni, usmeni je stvarno barem meni bio iznenađujuće ugodan i nije bilo nikakvih problema :mig:

Taj pismeni je svakom u lošem sjećanju, :( Nadam se da neću baš puno puta izlazit na taj zloglasni pismeni. Nadajmo se najboljem :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 16:02 
Aktivan

rimljanka je napisao/la:
Raziel je napisao/la:
rimljanka je napisao/la:

Taj pismeni je svakom u lošem sjećanju, :( Nadam se da neću baš puno puta izlazit na taj zloglasni pismeni. Nadajmo se najboljem :thumbsup

Bez panike, samo se usredotoci kad dodes na pismeni. Znas tocno sta triba od rici do rici naucit. Kad pristupis pismenom, DOBRO ali dobro procitaj pitanja i sta te se trazi. Zatim dobro proformuliraj odgovor u glavi da budes sažet jasan i direktan, nemoj odmah pisat sta ti prvo padne na pamet i opravdavat svoj odgovor. Ako te se pita koju podjelu teskih ubojstava imamo s obzirom na nacin pocinjenja, napises na osobito okrutan i na krajnje podmukao nacin. Kraj price, dalje nista niti da ti je palo na pamet opravdavat odgovor i preseravati se znanjem kao ja, pa mi je pismeni izgleda iskrizan i nikakav, kao da je pisao luđak :damnfunny

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 19:06 
Početnik

Sad sam puna savjeta.Uspjeh zagarantiran :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 19:10 
Aktivan

Pa jesmo ili nismo kolege? ako triba sta oko kaznenog, slobodno se javi ovdje ili preko poruke. Bit ce mi drago pomoc ako sam u mogucnosti :mig:

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 19:26 
Početnik

Raziel je napisao/la:
Pa jesmo ili nismo kolege? ako triba sta oko kaznenog, slobodno se javi ovdje ili preko poruke. Bit ce mi drago pomoc ako sam u mogucnosti :mig:

slika

Kolegijalnost prije svega :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2012 16:57 
Aktivan

Moze se izaci jednom u prvom dijelu roka i jednom u drugom dijelu,ili kako vec funkcionira?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2012 16:38 
Početnik

3 načina propisivanja kazne, i koji koristi RH? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2012 11:50 
Aktivan

kad je usmeni za ovaj rok 19.6.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2012 12:14 
Ona koja je donila porto

xoxo_1 je napisao/la:

stavi pitanja s ispita

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2012 14:00 
Aktivan

pingpongloptica* je napisao/la:
xoxo_1 je napisao/la:

stavi pitanja s ispita

nisam bila, pitam jer bi isla slusat usmeni.. :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2012 14:15 
Početnik

pitanja s 19.6

neuspjeli odustanak
razlika između kd krađe i kd utaje
rehabilitacija
razlozi isključenja protupravnosti prema izvorima nastanka
p. posljedice osude
načela supsidijarnosti
policajac uhvati pogrešnu osobu... koja zabluda i ima li žrtva pravo na nužnu obranu
....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2012 11:27 
Aktivan

ponavljam, jel zna netko kad je usmeni?? hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2012 12:40 
Sega mega kul forumaš bez života

Od kad se to može slušat usmeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2012 13:12 
Početnik

Dali je 2.7 prvi ili drugi dio roka?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2012 16:48 
Sega mega kul forumaš bez života

Prvi dio.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lip 2012 11:26 
Početnik

Jel moze iko stavit pitanja sa zadnjeg roka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lip 2012 15:47 
Početnik

zna li netko kada će biti profesorica na ispitu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2012 17:47 
Aktivan

zamrla tema :grin: ima nekih novih iskustava s usmenim? ajde ljudi pisiteeeee

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2012 19:52 
Početnik

Što bi se dogodilo ako ja prijavim ispit preko studomata 13. 07., iako je asistentica rekla da se u drugom dijelu roka dođe 10. 07.
Zašto bi to bilo nemoguće preko studomata? Zašto mi netko određuje kad ću doći?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: