Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 14:41.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 14 vel 2013 15:27 
Aktivan

koje se sigurnosne mjere mogu izreći neubrojivom počinitelju prema novom KZ-u?

jesu to: zabrana upravljanja motornim vozilom, zabrana obavljanja djelatnosti ili dužnosti, zabrana približavanja, udaljavanje iz zajedničkog kućanstva i zabrana pristupa internetu ????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 17:01 
Aktivan

da, inace cl.24 st4

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 19:49 
Početnik

Pitanja od danas:
1.Maksimalna i minimalna novčana kazna,kako se država nosi sa neplaćenom novčanom kaznom?
2.Argumentum a fortiori i primjer
3.Primjer sa idealnim stjecajem
4.Pronevjera i utaja-razlika
5.Zašto su prava k.d. nečinjenjem pandan formalnim k.d.?
6.Tipovi uvjetne osude
7.4 sastojka krivnje
8.Nužna obrana,koja se povreda prava na obranu od napada dogodila u intenzivnom ekscesu?(povreda sile koja je potrebna za obranu od napada) i kako se kažnjava? :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 20:10 
Aktivan

kad je sutra uvid u pismeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 20:16 
Veteran

Jel se to meni čini ili su ovaj mjesec urnebesno lagani ispiti?

I nekako mi se čini da je sve lakše odkad je novi zakon izašao, riješio nas je puno kompliciranih i dosadnih stvari (npr masu onih raznih kriterija za odmjeravanje u stjecaju, ne razlikuju se više sudsko i zakonsko ublažavanje kazne itd..). Drago mi je!

Uvid je mislim da je rečeno u 9.30. Ja sam danas dobila svoj test jer sam putovala nazad u Zadar. Mislim da su neke kolege koji su bili na ispitu vidili Vukušića kako trči za mnom po hodnicima xD
Al kako mi je bilo krivo.. Lik me je gledao i govori mi, vidite, da te samo ovo nadopisali prošli bi. Nije mi rekao da mu je žao ali tako mu se to vidilo na faci :/

fabulous je napisao/la:
koje se sigurnosne mjere mogu izreći neubrojivom počinitelju prema novom KZ-u?

jesu to: zabrana upravljanja motornim vozilom, zabrana obavljanja djelatnosti ili dužnosti, zabrana približavanja, udaljavanje iz zajedničkog kućanstva i zabrana pristupa internetu ????

Radilo se upravo o ovom pitanju, napisala sam 4 od tih pet i cijelo vrijeme sam mozgala koji je to još jedan i na kraju ispita odustala. Danas mi je rekao asistent da sam samo se sjetila tog još jednog (radilo se o zabrani približavanja) napisao bi mi 3 boda umjesto jednog i prošla bi :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 20:18 
Početnik

xoxo_1 je napisao/la:
kad je sutra uvid u pismeni?

Od 9 do do 9ipo kod asistenta

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 20:21 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:
Jel se to meni čini ili su ovaj mjesec urnebesno lagani ispiti?

I nekako mi se čini da je sve lakše odkad je novi zakon izašao, riješio nas je puno kompliciranih i dosadnih stvari (npr masu onih raznih kriterija za odmjeravanje u stjecaju, ne razlikuju se više sudsko i zakonsko ublažavanje kazne itd..). Drago mi je!

ne govori to da nebi bila na sljedecem katastrofa :mig: ili si samo naucila pa ti je sad sve "lagano" :mrgreen: hvala za uvid :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2013 12:15 
Početnik

kolege, maximalna kazna za bigamiju???

dvije punice :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2013 10:18 
Veteran

:ROFL :ROFL :ROFL

Ajde hvala bogu da i malo humora unesemo u hrpu stresa xD

Vidimo se 25. tko piše tad, ako netko ima kakvih pitanja, potražite debelu curu u kariranom crno-ljubičastom crvenkapica-style kaputu. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2013 10:37 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:
Vidimo se 25. tko piše tad, ako netko ima kakvih pitanja, potražite debelu curu u kariranom crno-ljubičastom crvenkapica-style kaputu. :)

:mig: vidimo se i nadam se da ce nam ovaj put bit sretno!! :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2013 17:02 
Početnik

koliko dana triba za posebni dio?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2013 19:38 
Veteran

Hm.

Koliko sam shvatila po mom iskustvu, cijela ona knjiga posebnog dijela je meni nepotrebna jer sva pitanja koja su meni bila u ispitu iz posebnog dijela (a imala sam ih ohohoooo) su mogla biti odgovorena da je osoba samo pročitala i zapamtila najvažnija kaznena djela u samom zakonu iz tih poglavlja koja su zadana. Obilježje kd, sankcija kd. I često će pitati koja je razlika između srodnih kd (tipa krađe i razbojništva, razbojništva i razbojničke krađe).. Tako da po meni ti ne treba više od par dana. Ja bi na tvom mjestu vidjela koja su kd navedena u toj knjizi iz posebnog dijela i nabubala definicije iz zakona. Nikad ta pitanja nisu bila pretjerano detaljna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 10:10 
Veteran

Kolege, novo pitanje. Kako su sila i prijetnja isključeni iz novog KZ kao razlozi isključenja protupravnosti, da li to znači da oni više uopće nisu to? Jesu li se sila i prijetnja pomakli negdje drugdje u zakonu ili nešto tako? Nekako mi je to jako glupo. Isto pitanje za zakonitu upotrebu sredstava prisile. Evo, čitam slajdove, čitan knjigu, čitam zakon i nije mi jasno da li to još uvijek vrijedi.. :zbunj:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 11:47 
Početnik

uvati se zakona!cega nema u zakonu nece bit na ispitu,ovi slajdovi su neki dobri-stadiji pocinjenja kd a ostalo je preopsirno i nepotrebno....uopce nema novih slajdova o krivnji i ostalome ili se mmeni cini???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 12:02 
Aktivan

ilonna je napisao/la:
uvati se zakona!cega nema u zakonu nece bit na ispitu,ovi slajdovi su neki dobri-stadiji pocinjenja kd a ostalo je preopsirno i nepotrebno....uopce nema novih slajdova o krivnji i ostalome ili se mmeni cini???

kako ne.. ima u slajdu pod nazivom: predavanja 5-21 studeni..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 12:07 
Početnik

ekipa, molim vas za pomoć...
tribala bi poceti uciti kazneno, ali nisan sigurna imam li dobru literaturu..pa ako vam nije problem...tocno mi sve napisite..hvala!! :ROFL :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 16:35 
Početnik

knjiga iz kaznenog stara jer nije izasla nova koja prati novi zakon,imas skriptu koja dobro prati knjigu ivica radosevic-imas u masnoga priko puta faksa u kopirnici,isprintaj procisceni tekst novog zakona-prema njemu oznaci u knjizi promjene,imas slajdove od prof. na netu-to su ti predavanja po novom kz-u i to ti je to.ugl ako si na pocetku ucenja ovo ce ti se cinit za ubit se :facep: ali kad se uvatis nije tako tesko...evo ja sam mislim naucila za prolaz a ucim evo niti misec dana....al sam se bas uvatila zadnjih 15 dana.al naravno da je lakse kad ucis bar 2 miseca unaprid samo ne kampanjcima ko sta sam ja :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 16:40 
Početnik

xoxo_1 je napisao/la:
ilonna je napisao/la:

kako ne.. ima u slajdu pod nazivom: predavanja 5-21 studeni..

fala ti,nikako da primjetim to....napokon sam nasla sad...mos li mi rec jel znas moze li se uz kaznu dugotrajnog zatvora izrec novcana kazna kao sporedna??ima vamo na prethodnoj stranici o tome nesto al nije lipo odgovoreno???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 16:43 
Veteran

Ne može ti biti bolje odgovoreno. I ono s prošle stranice je bilo vezano uz kd počinjena iz koristoljublja. U tom slučaju se novčana može izreći jer u zakonu stoji da se novčana kao sporedna uvijek može izreći za kd počinjena iz koristoljublja, dakle kad i nisu expressis verbis propisana u zakonu.

Za sva ostala ne, osim ako je navedeno "kaznit će se kaznom zatvora od x godina ili novčanom kaznom". Mislim (a ispravite me ako sam u krivu) da više ne vrijedi ono što je bilo prije da ako je za kd propisana kazna zatvora do 3 godine da se automatski otvara mogućnost novčane kao sporedne.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 22:13 
Aktivan

s obzirom na izmjene, da li sada glavno kazneno zakonodavstvo cine: kz, zakon o sudovima za mladez, zopokd, ali i zakon o pravnim posljedicama osude, k.evidenciji i rehabilitaciji?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 23:28 
Početnik

Amabilis je napisao/la:
Ne može ti biti bolje odgovoreno. I ono s prošle stranice je bilo vezano uz kd počinjena iz koristoljublja. U tom slučaju se novčana može izreći jer u zakonu stoji da se novčana kao sporedna uvijek može izreći za kd počinjena iz koristoljublja, dakle kad i nisu expressis verbis propisana u zakonu.

Za sva ostala ne, osim ako je navedeno "kaznit će se kaznom zatvora od x godina ili novčanom kaznom". Mislim (a ispravite me ako sam u krivu) da više ne vrijedi ono što je bilo prije da ako je za kd propisana kazna zatvora do 3 godine da se automatski otvara mogućnost novčane kao sporedne.

procitala sam ja to sve i to mi je jasno nego nije mi bilo logicno da neko npr za kd iz koristoljublja dobije dugotrajnu kaznu zatvora npr 30 godina i da jos mora platit npr 400dnevnih iznosa.mislim da iako zakon to predvidja da se to u praksi nece dogodit..bunila me ta dugotrajna kazna....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2013 12:31 
Veteran

Nema te što buniti. Novčana kazna iz koristoljublja je opravdana time što je kazneno djelo počinjeno da bi se njime postigla kakva korist onda je prava odmazda za takvo djelo oduzimanje novaca od njega. Može netko nekoga i ubiti i raščetvoriti da bi se domogao nasljedstva, i zato mu sud može izreći 25 godina zatvora i 400 iznosa novčane kazne.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2013 18:35 
Početnik

ajde nek netko bude ljubazan pa postavi pitanja od 18.2.hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2013 21:12 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:

Točno, novčana je sporedna samo 1) kod koristoljublja i 2) alternativno sa zatvorom a sud se odlučio za zatvor.

A mene zanima, ako netko zna, kakva je situacija s teorijama u ispitu? Odnosno, s obzirom na dosadašnju praksu profesorica, za koje vrste teorija (od nekakvih 6-7 instituta koji se i na taj način obrađuju u knjizi) postoji ikakva šansa da se nađu u ispitnim pitanjima?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2013 23:32 
Ona koja je donila porto

Blackadder je napisao/la:
Amabilis je napisao/la:

Točno, novčana je sporedna samo 1) kod koristoljublja i 2) alternativno sa zatvorom a sud se odlučio za zatvor.

A mene zanima, ako netko zna, kakva je situacija s teorijama u ispitu? Odnosno, s obzirom na dosadašnju praksu profesorica, za koje vrste teorija (od nekakvih 6-7 instituta koji se i na taj način obrađuju u knjizi) postoji ikakva šansa da se nađu u ispitnim pitanjima?

od masu ispita na kojim sam bila dosta sam puta vidila teorije kod pokusaja, 4 teorije kod krade,teorija o podjeli rada, ako se sitim nadopisem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2013 11:16 
Veteran

Bilo je i pitanje o Anselm von Feuerbachu i teoriji psihološke prisile.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2013 13:59 
Aktivan

Hvala. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 12:34 
Aktivan

Pitanja 25.02.:
1. zakonski opis "vrijeme pocinjenja kaznenog djela"
2. sto su subjektivna obiljezja kaznenog djela, primjer
3. kod Zablude o objektu kada je zabluda odlucna? Primjer odlucne i neodlucne zablude o objektu
4. pretpostavke za ublazavanje kazne i kada je moguce neograniceno ublazavanje kazne
5. nesto u vezi limitirane akcesornosti.. nisam zapamtila
6. kada dolazi do fakultativnog oslobodenja od kazne kod kaznenog djela uvrede
7. klauzula supsidijarnosti
8. ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 12:57 
Veteran

Evo, ja urekla rekavši da će bit lagani ispiti sad..

Grupa C danas (25.2.)

1. U čemu je razlika između zastare kod kaznenogprogona i izvršavanja kazne? I još dva pitanja koja se ne sjećam nažalost.
2.
3. Zakonka definicija krivnje. Koje implikacije ima promjenjena definicija krivnje na to da se neubrojivom počinitelju mogu izreći kp sankcije? (nemam blage što se tu traži)
4. Počinitelj je počinio 5 kd silovanja koja su vremenski i prostorno povezana. Da li se radi o a) Jednom produljenom kd silovanja ili b) 5 pojedinačnih kd silovanja u pravom stjecaju? Zaokruži točno i objasni zašto!
5. Pretpostavke kod izricanja sigurnosne mjere udaljavanja iz zajedničkog kućanstva
6. Zakonske definicije svih oblika počiniteljstva.
7. Počinitelji su oteli troje službenika iz ministarstva nekog s ciljem da natjeraju vladu da napravi nešto. O kojem se kd radi?
8. Što je rehabilitacija? Kad nastupa primarna a kad sekundarna?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 13:46 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:
Evo, ja urekla rekavši da će bit lagani ispiti sad..

Grupa C danas (25.2.)

1. U čemu je razlika između zastare kod kaznenogprogona i izvršavanja kazne? I još dva pitanja koja se ne sjećam nažalost.
2.
3. Zakonka definicija krivnje. Koje implikacije ima promjenjena definicija krivnje na to da se neubrojivom počinitelju mogu izreći kp sankcije? (nemam blage što se tu traži)
4. Počinitelj je počinio 5 kd silovanja koja su vremenski i prostorno povezana. Da li se radi o a) Jednom produljenom kd silovanja ili b) 5 pojedinačnih kd silovanja u pravom stjecaju? Zaokruži točno i objasni zašto!
5. Pretpostavke kod izricanja sigurnosne mjere udaljavanja iz zajedničkog kućanstva
6. Zakonske definicije svih oblika počiniteljstva.
7. Počinitelji su oteli troje službenika iz ministarstva nekog s ciljem da natjeraju vladu da napravi nešto. O kojem se kd radi?
8. Što je rehabilitacija? Kad nastupa primarna a kad sekundarna?

2. Pretpostavke za pristanak oštećenika.
3. Zak. def. načela krivnje. :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 15:01 
Aktivan

Kad su rezultati?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 15:21 
Aktivan

petak u 10

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 15:23 
Početnik

u petak u 10 h.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 19:25 
Veteran

Al usmeni možda ne bude tad jer nas je bilo tri pune dvorane.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 20:58 
Početnik

25.2. grupa B

1.primarna i supsidijarna primjena teritorijalnog načela i nabrojati
2. pravni učinci za počinitelja, žrtvu i sudionike
3. kontradiktornost mišljenja i nalaza vještaka
4. pozitivna i negativna obilježja kažnjavanja i u koju skupinu spadaju objektivna obilježja
5. stjecaj kz bludnih radnji i pokušaja silovanja
6. u općem dijelu kz institut - kada se može izreći 50% teža kazna od posebnog maximuma
7. psihosocijalnio tretman - 4 podpitanja
8. kz djelo sakaćenja ženskih spolnih organa

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 00:12 
Aktivan

loptica222 je napisao/la:
25.2. grupa B

4. pozitivna i negativna obilježja kažnjavanja i u koju skupinu spadaju objektivna obilježja
6. u općem dijelu kz institut - kada se može izreći 50% teža kazna od posebnog maximuma

dopuna mala, slobodno me ispravi netko :sok:
2.pravni učinci za počinitelja, žrtvu i sudionike kod isključene protupravnosti
3.kontradiktornost mišljenja i nalaza vještaka kod bitno smanjene ubrojivosti i načela in tempore criminis (otprilike)
5. bilo je primjer s ponuđenim odg pod a i b...ako je počinjen pokušaj kd sp odnošaja bez pristanka i bludne radnje;
da li je to stjecaj kz bludnih radnji i pokušaja sp odnošaja bez pristanka ili
se počinitelj treba kazniti samo za pokušaj sp odonošaja bez pristanka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 17:40 
Početnik

jel netko zna koja je razlika zastare kaznenog progona i zastare izvršenja kazne?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 19:46 
Početnik

fabulous je napisao/la:
loptica222 je napisao/la:
25.2. grupa B

dopuna mala, slobodno me ispravi netko :sok:
2.pravni učinci za počinitelja, žrtvu i sudionike kod isključene protupravnosti
3.kontradiktornost mišljenja i nalaza vještaka kod bitno smanjene ubrojivosti i načela in tempore criminis (otprilike)
5. bilo je primjer s ponuđenim odg pod a i b...ako je počinjen pokušaj kd sp odnošaja bez pristanka i bludne radnje;
da li je to stjecaj kz bludnih radnji i pokušaja sp odnošaja bez pristanka ili
se počinitelj treba kazniti samo za pokušaj sp odonošaja bez pristanka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 19:47 
Početnik

koji je odg na 3 5 i 6 pitanje grupe B?? zna li itko? :wtf :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 21:41 
Aktivan

moonlight je napisao/la:
koji je odg na 3 5 i 6 pitanje grupe B?? zna li itko? :wtf :ucenje

6, koliko ja znam, produljeno kazneno djelo. a na ovo drugo i ja molim odgovor ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: