Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 21 ruj 2026 07:42.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 497 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 12 pro 2012 10:49 
ona koja piše sa WC-a

24.09. je na pismenom bilo pitanje: O ČEMU SE RADI U ODREDBI BRISEL 1? ....može me neko uputit na odgovor?....tnx....:)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2012 12:16 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
mislim da se radi o uredbi o nadleznosti i izvrsenju presuda u građanskim i trgovackim stvarima koja je stupila na snagu 1. 3. 2002. znaci uredba brisel I. odnosno bitna je za europeizaciju prava s osnova cl 65.uez.
eto neznam jel to to ali jedino mi to pada na pamet iz ovog sto sam ucila..

Tako je!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2012 22:04 
Početnik

Pozdrav ljudi!

Prebacio sam se ove godine sa zg prava, 4. godina, 3 ispita do kraja, znači dosta iskustva :mrgreen: ali trebat će da pohvatam vaše šeme.. Uglavnom, pitanje je sljedeće - moram ovaj ispit položiti kao razliku, prijavio sam ga sutra, trebao sam ujutro putovati, međutim, danas sam osvanuo sa simptomima neke ne odveć simpatične boleštine :thumbsdown visokom temperaturom i tako time, i čini mi se da neću biti u stanju odvoziti sutra 2x400 km i odgovarati.. Šta me zanima - znam da mi ovaj rok propada (barem bi u zg to bilo tako), ali mislite li da bi bilo moguće kontaktirati profesoricu pa odgovarati nekad sljedeći tjedan, na nekim konzultacijama il tako neš? Upisao bi to onda na idućem roku, samo da ne moram to i učiti još 2 mjeseca.. Tnx :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2012 22:13 
Aktivan

Mozes uvik odgovarat na konzultacijama,ali ako padnes gubis pravo izlaska u sljedecem ispitnom roku.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2012 01:08 
Forumaš

bilo nas je dosta, stoga je bio pismeni ispit, ali nije bila profesorica Petrić nego prof Proso.
izdiktirala nam je 5 pitanja svi smo imali ista pitanja odnosno bila je samo jedna grupa, neznam jel tako bude uvijek.
- europsko pravosudno podrucje, revizija aquisa,odgovornost za drzava clanica za stetu, nacelo ucinkovite sudsne zastite, i DCFR,

to je to, to su sva pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2012 01:44 
Forumaš

Hvala na odgovoru. Mozes mi samo reci po cemu si spremala i sta preporucas?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2012 14:58 
Forumaš

a spremala hm tesko je reci, za pocetak skripta od 57 strana ima je ovdje u skriptarnici, pa neke djelove nadopunila sa neta tipa presude brasseri, francovich, itd, i malo slajdovi.
i dalje ne spatram ovja predmet spremljen sve je to jedna veliki kupus neznaas di je kraj di je pocetak nisi o cemu pricas.
ovaj predmet bi ja ili izbacila ili ga malo digla na neki nivo veci pa neka se uci malo podrobnije i sa vise smisla.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 sij 2013 10:32 
ona koja piše sa WC-a

beatle je napisao/la:
jel se moze europsko na konzultacijama odgovarat ???

može

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 sij 2013 21:58 
Početnik

molim nekoga ako može napisat po čemu da učim jer sam sav izgubljen. jedni kažu jedno drugi drugo. ima li u skriptarnici koja skripta koju se isplati skinut i radit po njoj ili po nečemu drugom? hvala puno na odgovoru!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2013 20:54 
Početnik

bio je usmeni, i od nas 15/20 mislim da su 3 cure prošle
pitanje ni jedno ne znam ponovit jer mi ih je postavila 20 :/
jel i inače tako slaba prolaznost na usmenom iz toga?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2013 14:03 
Početnik

Evo, danas je bija pismeni. Nije bila prof. Petrić nego Proso. Dala nam je 5 pitanja, svi smo bili ista grupa. Rezultati bi tribali bit danas, a sutra upis ocjena. Pitanja su : čl. 114., kako se mogu primjeniti landova načela, uvjeti za odgovornost države, zaštita vlasništva i načelo djelotvorne sudske zaštite.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2013 14:40 
Početnik

Nije nas bilo puno, možda desetak. Pismeni nam je dala zato jer je ona bila na nekom sastanku za koji nije znala kad će završit, pa nas je samo pribacila prof. Proso.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2013 17:22 
Početnik

maja8810 je napisao/la:
1. Europsko pravosudno područje i puni naziv uredbi Bruxelles 1 i Rim 1. ???

2. Zašto direktive ne dovode do jednoobraznosti prava?

Sta ovde treba tocno napisat?? prosla sam njene slajdove 2X za 1. pitanje i ne mogu naci nista slicno, di se to nalazi?? :ajme

1.da je europ.pravosudno područje procesni aspekt fenomena europeeizacije koje je potaknuto Amsterdamskim ugovorim iz 97 te da je postupno dano vijeću da stvori prostor slobode,sigurnosti i pravosuđa,tj.eur.pravosudni prostoe..te reći koju riječ o čl.65
2.zato što nemaju izravnu primjenu nego obvezuju samo u pogledu rezultata,treba provesti proces prilagodbe,te što se tiče rezultata prava država članica su samo djelomično usklađena
:seewhy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2013 17:24 
Početnik

tean je napisao/la:
maja8810 je napisao/la:
1. Europsko pravosudno područje i puni naziv uredbi Bruxelles 1 i Rim 1. ???

2. Zašto direktive ne dovode do jednoobraznosti prava?

Sta ovde treba tocno napisat?? prosla sam njene slajdove 2X za 1. pitanje i ne mogu naci nista slicno, di se to nalazi?? :ajme

1.da je europ.pravosudno područje procesni aspekt fenomena europeeizacije koje je potaknuto Amsterdamskim ugovorim iz 97 te da je postupno dano vijeću da stvori prostor slobode,sigurnosti i pravosuđa,tj.eur.pravosudni prostoe..te reći koju riječ o čl.65
2.zato što nemaju izravnu primjenu nego obvezuju samo u pogledu rezultata,treba provesti proces prilagodbe,te što se tiče rezultata prava država članica su samo djelomično usklađena
:seewhy

zaboravio sqam Bruxelles 1 je uredba o nadležnosti i izvršenju presuda u građ.i trgovačkim stavrima(stupila na snagu 2002.god.),a Rim 1 je mjerodavno pravo za ugovore..živjeli :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2013 17:26 
Početnik

nije ovo tako težak ispit nego prof.Petrić najblaže rečeno nestrpljiva i ima živce tanke ko hrv.novčanik

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 12:19 
Forumaš

danas pismeni, pitanja:
1. medjunarodno privatno pravo prije i poslije amsterdama
2. nacelo jednakog vazenja i primjene europskog prava
3. cilj, temelj i karakteristike PECL-a
4. stvarnopravna direktiva timeshare-a
5. slucaj francovich i njegov utjecaj na odstetno pravo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 14:12 
Početnik

ako netko zna odgovor na ova pitanja, bilo bi mi od pomoći:
1. međunarodno privatno pravo prije i poslije Amsterdama?
2.revizija aquisa
3. spillover učinak harmonizacije
4. i malo pojasniti ulogu ESP-a i doktrinu izravnog učinka
5. veritkalni i horizontalni izravni učinak?

unaprijed hvala! :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2013 13:07 
ona koja piše sa WC-a

ja san slučajno odjavila ispit 26.-og,pa me zanima da li će mi profa dozvolit da polažem...imam prijavu za 1.rok,ali nisam izašla)....pomagajte....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2013 14:25 
Aktivan

Samo ti dođi ništa se ne boj, naravno da će te pustit :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 11:19 
Sega mega kul forumaš

danas,pismeni..6 pitanja.
profa je bila.
nacelo izravnog ucinka
europeizacija na temelju cl.81
Factort. I
DFCR

jel triba doc upisat pad?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 15:21 
Forumaš

na ispitu bude 5 pitanja bar je meni toliko bilo na prvom roku, i pola je potrebno za 2.
ugl ja sam bila napisala od 5 pitanja 4, s tim da sma 2 napisala sto psoto tocno predmet francovich i landovu komisiju to su mi bila 2 bodan, amsterdamski ugovor sam napisala dobro s time da nisam navela 2 konvencije brissel i rim koje su bile prije amsterdama to mi je pola boda bilo i jedno nacelo koje sam pomjesala sa nekim dr nacelom pa mi tu vjerovatno nije dala nista bodova ugl prosla sam i dobila 2.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 16:40 
Aktivan

jarac je napisao/la:
...ma netrebaš dolazit upisivat pad..:)...zna li tko kako profa bduje za prolaz jeli od 6 pitanja pola za 2 ili kako to ide kod nje ili sve napisat...plizz judi

Isto sam napisala i za g2. Kod nje nema bodova. Ona pročita cijeli ispit i na temelju svega šta napišeš ocjeni je li to za prolaz ili nije i za koju je ocjenu. Ugl nije težak ispit. Samo napiši sve šta znaš o tim pitanjima i to je to. :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 17:16 
Početnik

zna li itko je li se pod onim pitanjem europeizacija međunarodnog privatnog prava na temelju čl. 81 mislilo na onaj dio gdje je članak 65.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 17:25 
Početnik

maritim je napisao/la:
jel ima neko da je odgovara na konzultacije?
ako nije problem nek se javi na pp,hvala :)

a ako nije problem može se i tu podijelit s drugim kolegama koji bi išli na konzultacije odgovarat! mene zanima jel se mora najavit mailom ili samo pojavit na konzultacijama? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 20:22 
Forumaš

koliko znam, gp2 se moze odgovarati na konzultacijama, pa ne vidim razlog zasto eu2 nebi moglo... profa koliko znam ne odg bas na mail. a najbolje ju je poc osobno pitat.
kad se odg gp2 samo se pojavite u termin konzultacija pa profa pita tko ima za odg. i to je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 22:44 
Forumaš

moze se odgovarat sve kod nje na konzultacijama. samo dodjes i pitas jel mozes odgovarat. a mene zanima jel neko odgovara eu2 na konzultacijama? kakva je na usmenome? i jel uopce ima smisla to izlazit na konzultacije ili bolje cekat pismeni? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 09:57 
ona koja piše sa WC-a

maritim je napisao/la:
danas,pismeni..6 pitanja.
profa je bila.
nacelo izravnog ucinka
europeizacija na temelju cl.81
Factort. I
DFCR

jel triba doc upisat pad?

1. međunarodno privatno pravo na temelju čl.81
2.načelo izrvnog učinka
3. factortame 1
4. sadržaj model-pravila DCFR-a
5. posebna poveznica za ugovore s međ.elementom
6. razlozi nastanka izvanugovorne odgovornosti države za štetu

Jel itko zna odgovor na 6.pitanje?...a ovo 1.,ima u skripti,s tim da se čl 81. samo navodi u zagradama!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2013 14:23 
Početnik

Je li mi moze netko prepisati kako glasi cl.114 i 115. ? Ne mogu se snaci u ovoj skripti...
:please: :please: :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2013 20:48 
Početnik

noarea je napisao/la:
Kolege, MOLIM VAS, napisite potpunu literaturu po kojoj spremate ovaj ispit. Prelistala sam forum, skinula skripte iz skriptarnice i još uvijek mi nije ni približno jasno po kojim se to skriptama polaže ovaj ispit.
Nisam iz Splita pa bi htjela ovaj ispit riješiti iz prve jer mi je svaki dolazak na faks popriličan trošak.
MOLIM VAS HELP!!!

otiđi u kopirnicu priko puta faksa i traži skriptu iz europskog 2..stara je imala 77 strana, a nova čini mi se 70..to ti je to, samo pazi jer gradivo je prilično zbrčkano..pogotovo ako ne ideš na predavanja di se bar malo može skužit cila ta zbrčkana priča..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 tra 2013 13:31 
Početnik

Može li netko ukratko objasnit ovi slučaj factortame ( 1. i 3. ) ? Znam da je tu riječ o onim brodicama, ali što treba reći za privremenu mjeru ? Molim vas, ako ko zna !!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2013 11:25 
Početnik

današnja pitanja :
1. uvjeti za harmonizaciju,
2. načelo izravnih učinaka,
3. DCFR - karakteristike i sadržaj,
4. odgovornost prava ( koja su načela ) i koji su uvjeti za odgovornost,
5. stvarnopravni i obveznopravni timesharing - razlike.

rezultati su slijedeći tjedan, ne znam kad jer je profesorica na nekom putu do ponediljka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 13:02 
Početnik

oblutak je napisao/la:
Sta je trebalo pisat pod ovaj sadrzaj DCRF-a, jel to onaj model pravila? I ako neko zna odgovor na 1.pitanje - uvjeti harmonizacije? Hvalaaaaa

Ja sam ti kod DCFR pisala kad je objavljen, strukturu pa onda o model-pravilu. Pisala sam o karakteristikama i opsegu DCFR-a, mogućim funkcijama te o njegovom odnosu sa PECL-om.
A na 1.pitanje nisam stigla odgovoriti, 45min mi je bilo premalo vrimena po'ed a iskreno i ne znam što bi odgovorila, vjerojatno općenito o harmonizaciji :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 16:25 
Početnik

Ja sam za DCFR napisala karakteristike i stukturu, nisam znala da sam pod sadrzaj trebala pisat o modelu :-( Valjda ce mi priznat nesto.. Hvala ti ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2013 19:36 
Forumaš

sve se meni čini da tu nece biti neko prigledavanja..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2013 20:22 
Početnik

frany je napisao/la:
Da li mi netko moze dati odg na pitanje: Podrucje primjene Opcijskog instrumenta... :wtf

Meni u skripti pise:
Područje primjene OI: Samo za trans-granične ili za sve ugovore? Samo B2B ili i B2C ( "click on the blue button idea" )? Problem odnosa CISG-a i OI ako se usvoji opt-out sustav.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2013 12:24 
Početnik

pegulasti je napisao/la:
najbezvezniji ispit ikad..ne znam šta je tribalo izmislit i napisat da se dobije dvica, a kamoli veća ocjena..

Moras pisat sto vise mozes i znas. Ja sam ispisala 5 stranica i dobila 3. Rjesila sam tocnih 4 od 5 pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2013 14:00 
Aktivan

ladymoria je napisao/la:
pegulasti je napisao/la:
najbezvezniji ispit ikad..ne znam šta je tribalo izmislit i napisat da se dobije dvica, a kamoli veća ocjena..

Moras pisat sto vise mozes i znas. Ja sam ispisala 5 stranica i dobila 3. Rjesila sam tocnih 4 od 5 pitanja.

ima li itko od ovi šta su pali da će ić vidit test?! ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2013 11:32 
Forumaš

aletheia je napisao/la:
Da li se može ići odgovarati na konzultacijama? I da li mi može netko reći kada su točno?
Hvala :)

moze se odgovarat na konzultacijama, samo odi kod nje i reci da bi odgovarala. konzultacije su cetvrtkon od 9.30 do 11

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 svi 2013 16:20 
Aktivan

hej ljudi :)
ova skripta koja se spominje kod masnog, 77 str. jel to valja sta? koja je od svih tih silnih skripti uz slajdove od prof.najbolja za ucit.. :please:
hvala puno :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 svi 2013 08:02 
Početnik

ta skripta od 77 odnosno novija od 70 strana ti je najbolja i po tome se uči ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 497 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: