Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 04 lip 2026 18:59.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 10 kol 2013 09:27 
Aktivan

jel zna netko jel ima kakvo nepisano pravilo kad ispituje jedan a kad drugi profesor? neki posebni dani možda ili nešto takvo? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 kol 2013 14:42 
Početnik

Ja ne znam da li ima kakvih pravila o tome kad ispituje jedan kad drugi!
Ja sam bila na ispitu 09.07. I bija je Sesar! Ispitiva je stvarno samo po karticama! Ja nisam prošla jer očito nisam bas naučila. Sa mnom je bila cura koja je prošla bez problema, znala je i lipo samo pricala, nije ju ni prekinija! Ugl. Profesor je super!
Da li neko ide sad 26.08. na rok?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 kol 2013 20:21 
Aktivan

ja sam mislila al ce mi bit premalo vremena

to je super ako ce bit samo po karticama, to su sva ona pitanja u pdf fomartu u skriptarnici? naucit cu to, mozda mi se posreci :rambo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 kol 2013 12:14 
Aktivan

je li aktualna još uvijek skripta po kojoj se polagalo lani ili ima neka nova s izmjenama?? Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2013 12:28 
Početnik

Kartice su uvijek iste, ove iz skriptarnice! A sto se tiče skripte, uvijek je ista, ali bi trebalo usvojiti makar osnovne izmjene, ove nove iz 2013. Bar je tako meni rekla asistentica!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2013 18:16 
Početnik

ispit je uvik usmeni, nema kolokvija. Zakon je novi 2013 i triba znat po njemu jer za nas koji sad odgovaramo to je onaj koji je na snazi nema starog i novog tako je bar nama asistentica rekla ovo šta kažeš osnovne izmjene se odnosilo na one koji su odgovarali na roku u travnju kad su izmjene tek stupile na snagu ako sam je ja dobro svatija a mislin da jesam a i ovi moji šta su odgovarali su pitani po novom.
ja san gleda te kartice al mi nema nikakvog smisla učit po njima učim gradivo po redu lakše je i smislenije pa kako bude

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2013 20:45 
Aktivan

Moja prijateljica je odgovarala kod Sesara u sedmom mj i pitao je po svojim karticama i nije inzistirao na promjenama, znam jer je ona učila samo po skripti od 177 strana. Da lo netko zna što Čizmić ispituje odnosno da li pita promjene?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 kol 2013 19:02 
Početnik

Ljudi, do kad je prvi dio roka,da li netko zna, s obzirom da su postavili samo pet rokova??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 kol 2013 11:38 
Aktivan

dajte ljudi pomagajte, treba li učiti sve one nove izmjene i ako da, što obavezno moramo usvojiti?? Pita li Sesar ovrhu? Vidjela sam da je to na njegovim karticama zadnje pitanje...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 kol 2013 12:31 
Početnik

Ja sam pitala prof Sesara kad on ispituje, prijavila sam taj dan i poližila. Učila sam samo i isključivo po karticama. Ovrhu ne pita. To je moje iskustvo, ispit ugodan, ako znaš prolaziš bez problema. Nisam gledala nikakve zakone ni izmjene, nego sam se bazirala na kartice i bilo je dovoljno. U svakom slučaju, sretno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 kol 2013 17:37 
Aktivan

pitala sam asistenticu za izmjene i savjetovala mi je pročišćeni tekst ZPP-a i poslušala sam je. Ima par razlika:npr.kod načela pružanja pomoći članak 11. je isti ali je dodana izimka..onda kod sudskih savjetnika..ako vrijednost spora ne prelazi sada 100 000 kn a ne 50 000 kn kao prije. nema puno pa nije neki problem
i da skripta je ista jer novije literature još od 2004. nema

ako netko slučajno zna koji kad ispituje i tko češće ispituje, nek javi!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 kol 2013 19:19 
Aktivan

Zna li netko odgovor na pitanje : O pravu na tuzbu (odnos građanskopravnih i procesnopravnih ovlaštenja??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 kol 2013 11:37 
Početnik

E i mene zanima to pitanje! Ja nisam mogla nigdi naći, ili sam loše tražila! ;)
A je li mi može neko samo objasniti kontradiktorno raspravljanje koje ja ne kužim jer se meni to u skripti spominje u tri recenice(a knjigu nemam). Dakle, kad pita to pitanje da li ja trebam pričati o načelu saslusanja stranaka ili te tri rečenice?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 kol 2013 12:08 
Aktivan

izgleda da je odgovor na 55.str, procesna i stvarna legitimacija

za kontradiktorno je na 15. strani. Ima malo, ali možda bi ttrebalo reći to i nadopuniti s načelom otvorenog pravosuđenja na 16. str... šta misliš?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 kol 2013 19:40 
Aktivan

Moze mejl od asistentice,tribam pitat temu za seminar?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 kol 2013 12:35 
Početnik

jeli iko zna kad su konzultacije prof sesaru?
i di se nalazi pitanje- o pravu na tužbu(odnos građanskopr. i procesnopr. ovlaštenja)? mislim da to nije procesna i stvarna legitimacija :/
jeli to možda ovo odma na početku lekcije o tužbi- u povodu podnesene tužbe vodi se pp u kojem se utvrđuje jesu li ispunujene procesnopr. pretpostavke da se tužbe uzme u razmatranje,... blabla ili nešto drugo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2013 10:31 
Početnik

E ljudi,saznala sam da na ovom roku 2.09. neće biti prof.Sesara nego će očito ispitivat Čizmić,Sesar je 09.09. Eto,ako će to nekome pomoć, sretno!! :grin: :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2013 13:09 
Početnik

Je li zna netko proceduru ako se ne dođe na ispit na dan koji je prijavljen? Što se zapisnika tiče.

Je li inzistiraju na upisivanju padova u zapisnik i index ili se za sljedeći rok može normalno prijaviti i ako se propusti rok?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2013 13:49 
Aktivan

Pozdrav kolege, jel bi molim vas netko mogao objasniti razliku opozicijskih i opugnacijskih prigovora i privremenih i prethodnih mjera iz ovrsnog, jer uopce ne razumijem sto je napisano u skripti, a htjela bih umjesto samo da nabubam ipak razumit o cemu se radi. hvala!! :wink:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2013 15:14 
Početnik

Kako ste to saznali da je Sesar 9.9. i zna li se možda koji će bit u drugom dijelu roka?
i mogu li sa prijavom od 2.9. odgovarati 9.9 kod Sesara?? molim vas jako je bitno jer nisam iz Splita pa da ne dolazim dvaput.. :-/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2013 12:11 
Aktivan

gdje se moze naci onih par pitanja o arbitraži koje pita prof Čizmić?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2013 21:25 
Aktivan

negdje na stranicama topica imas o arbitrazi, prolistaj malo

danas cizmic, pitanja nacelo socijalnosti u ovrsnom postupku, proglasenje osobe umrlom, povrat u prijasnje stanje, objektivno preinacenje tuzbenog zahtjeva, načelo pravnog interesa. ispit polozen, sretno svima :)

sto se tice rokova, rekao je da ce 9.9. biti i on i prof sesar a kasnije valjda samo prof sesar

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2013 22:48 
Početnik

A kakav je postupak kada ispituju oba profesora? Mozemo li birati kod kojeg zelimo odgovrati ili se njih dvojica podijele?? Hvala!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2013 00:22 
Aktivan

provjereno je da su obojica sljdeći datum. Toplo preporučujem Čizmića, idealan ispitivač i skroz ugodan. Rijetko kad baca, trudi se izvuć iz studenta šta zna, a ne traži šta n znaš samo kako bi te bacia.
E i bolje ući što ranije, lakša su pitanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2013 19:45 
Aktivan

jel za sesara dovoljno naučit ona pitanja sa kartica šta se mogu skinit ovde

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2013 14:04 
Početnik

Je li tko odgovara danas ? Kakva je bila prolaznost, pitanja ? Jesu bila na kraju oba profesora ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2013 14:14 
Početnik

Prolaznost jako losa kod sesara,sad ili ljudi nisu dobro znali ili nije tia pustit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2013 14:48 
Početnik

tocno to, ljudi ajdete u cizmica.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2013 06:57 
Početnik

Zna li ko koji profesor će bit 16. ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2013 10:18 
Početnik

ja sam odgovarala jučer i prošla, iz prve... prof. Sesar mi se čini kao jako korektna osoba, prema meni i curama što su sa mnom odgovarale je bio jako ugodan pa čak i duhovit (na neki njegov način :damnfunny ) ne baca ljude odmah na prvom pitanju i daje priliku da se izvučeš, ali na način da onda postavlja random pitanja, a ne ona koja ste izvukli. Ljude je jučer masovno rušio jer nisu znali žalbeni postupak, a neki nisu znali ni osnovne institute. Traži da se razumije ono što se priča, traži primjere, ali sve je toliko logično da ako ste samo jedan put prošli skriptu kako treba (od 200.str.) sigurno prolazite :) eto, svima želim puno sreće kod polaganja GPP-a! :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2013 10:29 
Početnik

Chloe je napisao/la:
Prolaznost jako losa kod sesara,sad ili ljudi nisu dobro znali ili nije tia pustit

prolaznost je bila lošija, mislim da nije bio baš raspoložen koliko sam slušala dok sam čekala ispit.

cura koja je bila sa mnom u grupi, po mom mišljenju je znala za prolaz, ali ju je počeo vrtiti po gradivu i hvatati za riječi, da bi je na kraju rušio kad je kao "izgubio živce".
imala je karticu vezanost građanskih sudova za pravomoćnost presude kaznenih sudova, činjenice i dokazi u parničnom postupku, obično i presumirano povlačenje tužbe ( ta tri pitanja je prevrtio s tim da je išao i malo izvan kartica pa je pitao svjedoke, vještake, isprave, edicije isprava.. došao je i do žalbi... sve je to kao u vezi s pitanjima s kartica al... )

druge kartice su bile litispendencija pred inozemnim sudom, kontradiktorno raspravljanje ( tu je isto vrtio na detaljima ), o pravu na tužbu, mjesna nadležnost ( iznimke - isključiva, izberiva.. primjeri - mene je na primjerima rušio :rambo )

uglavnom, prvi dojam je da je ok ako se sve zna i ne dopustiš mu da te prekine i zbuni, ali mogao je biti i malo raspoloženiji :mrgreen:
više sreće drugi put :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2013 12:15 
Aktivan

sto treba reci za to kontradiktorno raspravljanje buduci da je u skripti samo par recenica?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2013 08:33 
Početnik

tink26:) je napisao/la:
sto treba reci za to kontradiktorno raspravljanje buduci da je u skripti samo par recenica?

curi koju je vrtio oko toga rekao je da treba u jednoj rečenici reći: Da sud dopušta strankama da se očituju o navodima protivnika i njegovih navoda. (koliko mi je ostalo u sjećanju to je to )

bitno mu je bilo ovo sud dopušta :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2013 10:51 
Aktivan

ja sam isto prošla jučer kod sesara, iz prve.
profesor je prema meni i momku koji je odgovarao prije mene bio jako korektan i oboje smo prosli.
pitao nas je s kartica, i ne trazi previse . bitno mu je da razumijete gradivo a ne da diktirate nastrebano.
upada s podpitanjima i primjerima (koji su vam u fusnotama) i voli da mu se laicki objasnjava. tako ocito vidi koliko razumijemo. nije bitno znat sve sve sve, nego konkretno sto on trazi

naucite dobro zalbu!, tu su ljudi padali, naucite da je proragatio tacita isto samo za MJESNU nadleznost (u skripti pise da je i za stvarnu ali to nije tocno), naucite kad je u RH donesen prvi zpp, da su 2003 bile najvece izmjene, beneficio novorum.

ne vjerujte uvijek negativnim pricama.

sritno svima i nema straha! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2013 15:49 
Aktivan

Muffin je napisao/la:
ja sam isto prošla jučer kod sesara, iz prve.
profesor je prema meni i momku koji je odgovarao prije mene bio jako korektan i oboje smo prosli.
pitao nas je s kartica, i ne trazi previse . bitno mu je da razumijete gradivo a ne da diktirate nastrebano.
upada s podpitanjima i primjerima (koji su vam u fusnotama) i voli da mu se laicki objasnjava. tako ocito vidi koliko razumijemo. nije bitno znat sve sve sve, nego konkretno sto on trazi

naucite dobro zalbu!, tu su ljudi padali, naucite da je proragatio tacita isto samo za MJESNU nadleznost (u skripti pise da je i za stvarnu ali to nije tocno), naucite kad je u RH donesen prvi zpp, da su 2003 bile najvece izmjene, beneficio novorum.

ne vjerujte uvijek negativnim pricama.

sritno svima i nema straha! :)

jeli dovoljno naučit pitanja sa kartica i primjere za to iz fusnota za prolazak

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2013 18:21 
Početnik

je li se zna ko je 23. na ispitu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2013 12:50 
Početnik

sesar mi je na konzultacijama rekao da njega vjerojatno nema 23. ( onako idirektno ) i to je potvrdio jos kad mi je rekao da se za buduće upite obratim drugom profesoru jer njega do iduće akademske nece bit na roku....čizmić onda vjerojatno !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2013 19:56 
Aktivan

jel ima smisla zvat referadu, slat mail nekome da se to potvrdi? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2013 15:13 
Aktivan

jel netko išao pitat u referadu jel čizmić 23.? ili mu poslao mail? odgovara li na mailove?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2013 18:20 
Aktivan

Jel Sesar ispituje paralelno vise ljudi i koliko pitanja bude na karticama kod Sesara?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: