Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 10:48.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 14 tra 2014 12:01 
Aktivan

Evo moje iskustvo s ispita mozda malo pomognem:)
znaci ovo mi je prvi ispit s 4.godine koji sam polagala i prisla sam ovom ispitu s velikim respektom i strahom jer sam cula da su mpp i uprava najteži. Ipak nije mi se činio jako težak, vjerojatno jer nakon 2. i 3. godine imamo labavije kriterije ;)

Prošla sam iz prve i pismeni i usmeni. Ucila sam 5 tjedana ( lagano čitanje skripte 1 tjedan, pa štrebanje skripte 2 tj., čitanje knjiga i ponavljanje skripte 2tj) prosječno 4-5h dnevno je vise nego dovoljno. Mozda bi se ispit mogao i brze nauciti ali je dosta zbunjujuće pa sam si uzela vise vremena da se sve slegne.

-Dakle ja sam ucila ovako, prvo sam procitala cijelu skriptu nova generacija, a zatim sam ju učila napamet pitanje po pitanje ( moram priznat da i nakon sto sam naucila napamet skriptu znala sam izrecitirat odgovore ali dosta toga nisam razumjela, pogotovo prvih 30stranica, nemojte se toga preplasit, slegnut ce se)
-Nakon sto sam naucila skriptu ( otprilike 5 stranica/ dnevno) uzela sam sve 3 knjige i samo procitala označene dijelove (ove stranice koje je netko ranije na forumu naveo, nemojte da vas broj stranica preplasi jer je jako čitko). Mislim da Bosnica cak i nemorate čitati, ali neke institute tipa prethodno pitanje, promjenjivost statuta, renvoi, procitajte iz knjige da lakse shvatite. Paralelno sam sve do ispita ponavljala skriptu.

Cijelo vrijeme dok sam ponavljala skriptu imala sam osjecaj da nista ne znam jer ispit bas i nije logičan (npr kao kpp gdje si u glavi za svako pitanje mozete složiti neku priču) ali nakraju se sve to stvarno slegne.

-Na pismenom je bilo nekih 20-ak pitanja, SVA pitanja su bila iz skripte nova generacija (tako da nebi vas trebalo nista iznenadit; dodatna pitanja koja ponekad dodu a nisu u skripti su; kvalifikacija, izbjegavajuca klauzula, erga omnes)
-Rimske uredbe u skripti nema( rimska uredba slična je konvenciji koju nisam naucila ali sam skupila pitanja (njih desetak) sa zadnjih nekoliko ispita i sama potražila odgovore iz knjige i to je dovoljno), odgovorila sam na pismenom na sva pitanja i prosla iako nisam znala godine za sve zakone kad su doneseni a to se inace trazi!

-Na pismenom se da prepisivat ali stvarno ne savjetujem jer cete pasti onda na usmenom, bolje je i da odgovarate svojim rečenicama pa bar probate izaci na usmeni.
-Usmeni nije bio tezak, profesorica je stvarno korektna, pita iz svakog područja po jedno pitanje ( ja sam na sve znala odgovor ali recimo onda ne bih znala podpitanje i svejedno me je pitala dalje) dakle na sve bi bilo dobro da bar nesto kazete,recenicu,dvije, profesorica dopusta i da ne znate na neko pitanje nista reći ali i dalje pita tako da mislim da je stvarno korektno.

Uglavnom da rezimiram,
-naučite skriptu nova generacija od a do ž, (3tjedna i pjevat cete ju)
-povijesni dio (ima 12 povjesničara) iz knjige izvucite za svakog po 2-3 rečenice ( godina i koja načela je postavio)
(to mozete nauciti za jedan dan) i naučite haške konvencije iz skripte.
-naučite puno ime uredbi i zakona i godine kad su stupili na snagu
-na pitanja sam odgovarala svojim rečenicama ali je vazno da kazete sve sto se trazi
-strance nemojte uciti iz skripte jer je po starom zakonu, ispisite pitanja iz skripte (ima ih 20) i izvadite odgovore iz novog zakona ( 1 dan učenja)
-slajdove sam imala ali nisam htjela uciti po njima jer kad bih vidjela kolicinu pao bi mi mrak na oči :)

Iako skripta ima 60 stranica uzmite si vremena jer ima puno štrebanja napamet i ne moze se spremit za tjedan dana, znaci ako cete spremat sad za 6 mj pocnite lagano čitati što ranije, samo treba ponavljat, ponavljat i ponavljat jer nema puno logike. Bez panike i sretno svima!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2014 13:11 
Aktivan

evo ovo sto sam napisala u gornjem postu; stranci po zakonu 2013. i povjest (nadodajte godine!)

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2014 15:32 
Forumaš

Svaka čast! :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2014 18:08 
Početnik

može li se na predrok izaći ukoliko ne izađem na kolokvij?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2014 00:10 
Početnik

Možeš izać na predrok bez kolokvija, ali moraš nastavit dolazit na predavanja. Na kolokvij mogu doć svi pa makar vidit kakav je, jer kad ispravi testove provjerit će ionako samo one koji su prošli dali su dolazili na predavanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2014 09:47 
Početnik

lalala je napisao/la:
Možeš izać na predrok bez kolokvija, ali moraš nastavit dolazit na predavanja. Na kolokvij mogu doć svi pa makar vidit kakav je, jer kad ispravi testove provjerit će ionako samo one koji su prošli dali su dolazili na predavanja.

hvala na informaciji :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2014 09:51 
Početnik

lalala je napisao/la:

Pošteno! I ja se zahvaljujem... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2014 11:33 
Početnik

Pozdrav,vezano za predrok... Kad je? Samo pismeni ili i pismeni i usmeni? Takodjer me zanima jeli izlazak na predrok racuna kao izkazak u prvom dijelu roka?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2014 12:13 
Početnik

Zna li itko kad su rezultati kolokvija? Oce li biti i usmeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2014 12:37 
Početnik

Zna li netko kad su sutra predavanja i ima li ih?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 tra 2014 14:31 
Početnik

Tinaa je napisao/la:
evo ovo sto sam napisala u gornjem postu; stranci po zakonu 2013. i povjest (nadodajte godine!)

Hvala najlipša. Ne znaš ni sama koliko si mi pomogla sa ovim. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2014 16:40 
Početnik

Predrok je najvjerojatnije 23.5. Samo je pismeni dio ispita s tim da je uvjet da se pismeni mora dobiti najmanje 3. Ako ne položiš na predroku izlazis normalno na prvi dio ispitnog roka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 svi 2014 09:10 
Početnik

Tinaa je napisao/la:
Evo moje iskustvo s ispita mozda malo pomognem:)
znaci ovo mi je prvi ispit s 4.godine koji sam polagala i prisla sam ovom ispitu s velikim respektom i strahom jer sam cula da su mpp i uprava najteži. Ipak nije mi se činio jako težak, vjerojatno jer nakon 2. i 3. godine imamo labavije kriterije ;)

Prošla sam iz prve i pismeni i usmeni. Ucila sam 5 tjedana ( lagano čitanje skripte 1 tjedan, pa štrebanje skripte 2 tj., čitanje knjiga i ponavljanje skripte 2tj) prosječno 4-5h dnevno je vise nego dovoljno. Mozda bi se ispit mogao i brze nauciti ali je dosta zbunjujuće pa sam si uzela vise vremena da se sve slegne.

-Dakle ja sam ucila ovako, prvo sam procitala cijelu skriptu nova generacija, a zatim sam ju učila napamet pitanje po pitanje ( moram priznat da i nakon sto sam naucila napamet skriptu znala sam izrecitirat odgovore ali dosta toga nisam razumjela, pogotovo prvih 30stranica, nemojte se toga preplasit, slegnut ce se)
-Nakon sto sam naucila skriptu ( otprilike 5 stranica/ dnevno) uzela sam sve 3 knjige i samo procitala označene dijelove (ove stranice koje je netko ranije na forumu naveo, nemojte da vas broj stranica preplasi jer je jako čitko). Mislim da Bosnica cak i nemorate čitati, ali neke institute tipa prethodno pitanje, promjenjivost statuta, renvoi, procitajte iz knjige da lakse shvatite. Paralelno sam sve do ispita ponavljala skriptu.

Cijelo vrijeme dok sam ponavljala skriptu imala sam osjecaj da nista ne znam jer ispit bas i nije logičan (npr kao kpp gdje si u glavi za svako pitanje mozete složiti neku priču) ali nakraju se sve to stvarno slegne.

-Na pismenom je bilo nekih 20-ak pitanja, SVA pitanja su bila iz skripte nova generacija (tako da nebi vas trebalo nista iznenadit; dodatna pitanja koja ponekad dodu a nisu u skripti su; kvalifikacija, izbjegavajuca klauzula, erga omnes)
-Rimske uredbe u skripti nema( rimska uredba slična je konvenciji koju nisam naucila ali sam skupila pitanja (njih desetak) sa zadnjih nekoliko ispita i sama potražila odgovore iz knjige i to je dovoljno), odgovorila sam na pismenom na sva pitanja i prosla iako nisam znala godine za sve zakone kad su doneseni a to se inace trazi!

-Na pismenom se da prepisivat ali stvarno ne savjetujem jer cete pasti onda na usmenom, bolje je i da odgovarate svojim rečenicama pa bar probate izaci na usmeni.
-Usmeni nije bio tezak, profesorica je stvarno korektna, pita iz svakog područja po jedno pitanje ( ja sam na sve znala odgovor ali recimo onda ne bih znala podpitanje i svejedno me je pitala dalje) dakle na sve bi bilo dobro da bar nesto kazete,recenicu,dvije, profesorica dopusta i da ne znate na neko pitanje nista reći ali i dalje pita tako da mislim da je stvarno korektno.

Uglavnom da rezimiram,
-naučite skriptu nova generacija od a do ž, (3tjedna i pjevat cete ju)
-povijesni dio (ima 12 povjesničara) iz knjige izvucite za svakog po 2-3 rečenice ( godina i koja načela je postavio)
(to mozete nauciti za jedan dan) i naučite haške konvencije iz skripte.
-naučite puno ime uredbi i zakona i godine kad su stupili na snagu
-na pitanja sam odgovarala svojim rečenicama ali je vazno da kazete sve sto se trazi
-strance nemojte uciti iz skripte jer je po starom zakonu, ispisite pitanja iz skripte (ima ih 20) i izvadite odgovore iz novog zakona ( 1 dan učenja)
-slajdove sam imala ali nisam htjela uciti po njima jer kad bih vidjela kolicinu pao bi mi mrak na oči :)

Iako skripta ima 60 stranica uzmite si vremena jer ima puno štrebanja napamet i ne moze se spremit za tjedan dana, znaci ako cete spremat sad za 6 mj pocnite lagano čitati što ranije, samo treba ponavljat, ponavljat i ponavljat jer nema puno logike. Bez panike i sretno svima!

:heart :heart :bow :bow :bow svaka cast na ovom postu. koliko si nam/mi olaksala nemas pojma. :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2014 13:10 
Početnik

Moze li netko napisati koji dan je predrok i u koju uru ?? Hvalaa :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2014 18:45 
Forumaš

pon. 7.50. uč. br.2.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 svi 2014 12:04 
Početnik

U pon je kolokvij. Mislim da je predrok u petak, u 8h.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 svi 2014 15:18 
Početnik

predrok je u petak,23.05 u 11:30

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 svi 2014 19:16 
Početnik

Kod punog imena uredbi, kako bi to tocno trebalo izgledati? Prof je spominjala i neki broj nakon punog naziva uredbe.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2014 14:40 
Aktivan

jel itko zna sta je sa rezultatima 2.kolokvija? mislin ako nismo prosli tribali bi znat da znamo jel idemo na predrok??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2014 18:03 
Aktivan

Ja sam počeo radit po Novoj generaciji i mogu reć da je par pitanja užasno, nerazumljivo i sve slično, te se sve ponavlja, pokušat ću 10 stranica dnevno ali mislim da je maximala 5-6, uglavnom nakon tog idem kao kolegica Tinaa po knjigama još širit i utvrđivat!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2014 12:49 
Početnik

Ima li netko tko bi ukratko napisao pitanja s drugog kolokvija? Unaprijed hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 svi 2014 08:09 
Forumaš

pravo mjerodavno kod zrakoplovne nesreće
što se sve ocjenjuje po pravu države čiju zastavu vije brod
pravo mjerodavno za imovinske odnose izvanbračnih drugova
ugovor o osiguranju u zračnom prometu
aktorska kaucija
materijalnopravna autonomija stranaka
prorogacija po zrsz
postupak priznanja i ovrhe po zrsz
pretpostavke za priznanje i ovrhu po BU

nemogu se sitit više

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 svi 2014 10:07 
Početnik

Hvala ti puno! :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 svi 2014 12:39 
Početnik

je li pisao itko seminar iz ovog predmeta? koje su teme?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 svi 2014 20:33 
Početnik

mateazd je napisao/la:
je li pisao itko seminar iz ovog predmeta? koje su teme?

za seminar nema tema nego dobiješ slučaj i pitanja koja moraš rješit..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 svi 2014 12:45 
Aktivan

ja sam na ovaj predmet isla na predavanja i polozila ga u predroku.Tako je najjednostavnije,ali posto nisu svi u mogucnosti ici na predavanja,moj savjet za ucenje i literaturu je ovako: ja bi procitala (doslovno procitala) knjigu 1 bosnic,iza toga par instituta iz sajka (javni poredak,promjenjivost statuta,vrste kol pravila),zatim bi preletila knjigu 2 bosnic.za to vam treba mozda 7 dana laganog cituckanja.Prvi dio tj osnovne institute bi naucila iz skripte kolokvij1 a drugi dio(nadleznost,priznanje i ovrha,europsko pravo) iz nove generacije.mozda vam se ovo pari siroko ali bubat napamet pitanja koja ne razumite iz nove generacije nema smisla.Te knjige pare velike al nisu uopce,bosniceve knjige tocno prate zrsz koji morate znat i u snu,a on ga bas lipo objasni.Kad se ispreskacu clanci koju ne trebaju oba dvi knjige se svedu na nekih 120-tak str a sajko sam po sebi je pricica koja se moze citat za laku noc...eto nadam se da sam vam malo olaksala..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2014 14:19 
Aktivan

Nije mi jasno da li se Rimska uredba uci sada umjesto Rim.konv ili treba oboje za ispit?hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2014 14:38 
Aktivan

lola_111 je napisao/la:
Nije mi jasno da li se Rimska uredba uci sada umjesto Rim.konv ili treba oboje za ispit?hvala

samo Uredbu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lip 2014 00:36 
Početnik

a gdje se može Rimska uredba nabaviti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lip 2014 10:03 
Forumaš

ako je rimska uredba ona uredba br.44 onda je imas u skriparnici tu na Nasci..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lip 2014 11:35 
-Moderator-

Je, uredba Rim I - br. 44/2001 - zamijenila je Rimsku konvenciju iz 1980., koja više nije na snazi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2014 08:22 
Početnik

Jel za ispit dosta spremat po skriptama za 1. i 2.kolokvij? Triba li jos sta van toga....pomagajte :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2014 09:11 
Početnik

anima libera je napisao/la:
Jel za ispit dosta spremat po skriptama za 1. i 2.kolokvij? Triba li jos sta van toga....pomagajte :/

Sasvim su dovoljne skripte za kolokvij, ja sam po njima polozila u predroku.
I svakako obratite paznju na ranija pitanja koja su studenti pisali jer ih se dosta zna ponoviti u ispitu!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2014 16:43 
Početnik

Aha, ok , puno fala! :D
Jel mi moze neko rec mogu li BU i RIM ucit iz nove generacije? jer u skriptama je sve prezbrčkano...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2014 16:43 
Početnik

Aha, ok , puno fala! :D
Jel mi moze neko rec mogu li BU i RIM ucit iz nove generacije? jer u skriptama je sve prezbrčkano...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2014 09:40 
Početnik

e sad dvi tehnikalije. koliko sam skuzio pismeni dio ispita ima 20 pitanja? da li profesorica ide na dobri stari sistem pola+1(11? tocnih) znaci prolazak na usmeni dio ispita, ili koje je vec kriterij?

i drugo, ako se polozi pismeni dio ispita, da li vrijedi za cijeli rok ili moras izaci odmah nakon pismenog i u slucaju pada ponovo procedura pismenog. unaprijed hvala ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2014 13:25 
Aktivan

Jel moze netko molim vas vidit do kad je prijava za 1.7. jer mi na studomatu stoji prijavljeno za 17.6.? Cini mi se da je prosla, a opet drugi predmeti se jos mogu prijaviti i za ranije datume.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2014 16:42 
Početnik

19.6. do kraja dana.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2014 01:56 
Aktivan

Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2014 09:04 
Početnik

jel moze netko stavit pitanja s pismenog 17.6.?, kako je bilo.... hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: