|
evo mala pomoć onima koji spremaju ovaj ispit.. dakle po meni se trgovačko sastoji od šesnaestak ugovora i mjenice, drugo je relativno lagano (bečka, ček i vp), a ostatak smo svi učili (ili trebali naučiti) iz građanskog
ove ugovore naučiti: kupoprodaju (+sve posebne vrste) građenje licenciju factoring forfait franchizing komisija trg zastupanje posredovanje špedicija distribucija alotman sef kredit akreditiv lombard bankarsku garanciju (ponekad zna biti još i nalog)
za ove znam da su bitni, na usmenom i pismenom. ja sam išao u rizik da nisam ni pogledao npr uskladištenje, ug o djelu, turističke, ispitivanje roba itd., i na kraju sam i previše išao učit ali to je otprilike to..
kod ugovora je najbitnije da se orijentirate na definiciju (što je prema profesoru dovoljno za sve bankovne, ali ja sam navedene gore naučio cijele), i osim definicije obveze jedne i druge strane i neke posebnosti (npr delkredere komisija, ali već ćete sami skužit te stvari), formalnost-neformalnost (kod bankovnih su formalni - kredit akreditiv lombard tekući račun i bankovna garancija, kod ostalih provjerite, ali građenje, licencija, trg zastupanje, još ih ima 2-3 ali ne znam ovako napamet.. pogledajte još i odnose nekih ugovora koji će vam biti slični
kod vrijednosnih papira, samo osnovno, definiciju i prijenos (jednak za sve vp), pročitat ćete materijale što ću vam tu ostaviti i jednom se pojavilo pitanje o promjenama (na ime i po naredbi se može promijeniti na donositelja na trošak imatelja blabla..) - to pogledajte, ali mislim da se stvarno rijetko na pismenom pojavi pitanje iz vp
kod čeka, definiciju, bitne sastojke i razlike ček mjenica, ostalo pročitajte
kod mjenice pogledajte forum što se pojavljuje, po meni je bitno, nekronološkim redom: regres, protest, zastarni rokovi, bitni sastojci-sve je bitno, eskont, akcesornost, trasirana mj, nebitni sastojci, presumpcije, blanko, domicilirana, aval i žiro.. mjenica je jako važna i skoro uvijek bude i na usmenom i pismenom
opći dio obveznog, od tamo su bitni adhezijski, tipski ug, oup, cesija, kamate, kapara, asignacija, klauzula rebus, materijalni i pravni nedostatci, ali to imate u kupoprodaji..
brnabićeve materijale kraju kada sve budete ponavljali prođite jednom u pola dana, dosta se brzo prolaze kad već sve znate i za sve stvari koje vam ne budu jasne ili hoćete nadopunit ono što imate stisnite crtl+f i upišite dio koji vas zanima, npr o sklapanju ugovora u bečkoj ili općim uvjetima ugovora..
eto nadam se da vam je sada sve oko ispita jasnije.. najveći problem je početi učiti zbog zbrke sa literaturom ali mislim da je sada dosta jasnije
ivkošić puno više voli cure nego nas dečke i do dolazi do izražaja kod ocjenjivanja na usmenom, ali nebitno jer je profesor predobar.. jedino je dosta strog sa ocjenjivanjem pismenog, po meni ocjenjuje više po nekom dojmu nego onome što ste stvarno napisali tako da obavezno, ako slučajno padnete, idite na uvid i probajte ga zamolit da vas ipak pita ili oslobodi pismenog idući put ako ste negdje na granici
i na kraju, ako ste od onih koji prepisju ili niste baš naučili - na pismenom se može stvarno dosta prepisat:) što je šteta jer je ispit stvarno zanimljiv i nakon hrpetine gluposti koje moramo naučit a nikada nam neće trebat, ovaj ispit je stvarno bitan a neki će ga prepisat i tako položit..
treba oko 3 tjedna ako ćete učiti sve, bez izostavljanja gradiva, od nule..
u prilogu su 1)ugovori, i sve koje sam mogao sam učio iz tog dokumenta, 2)u fajlu "vrijednosni papiri" su vp, mjenica (rastovčan) i ček - tu je i više nego što treba, 3)goldštajn i bečka - s tim da sam bečku čitao paralelno iz brnabićevih materijala, ali tamo nema puno
to je sve, sretno svima!
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
|