Kolege, evo sam sastavila skriptu u kojoj se nalazi sva literatura - Bosnić 1 Hmpp i Bosnić 2 Hmpipp, Sajko Mpp 2009., ZRSZ, PZ, ZOSOZP, ZA, ZM, ZČ, ZVDSP, ZS, NYK, RIM I, BU I, slajdovi sa predavanja i sva ispitna pitanja iz svih skripti. Podijeljena je u cjeline kao što je bio i pisani ispit, pa ako ga jednom opet vrati neće vam bit nikakav problem, a na usmenom ionako postavlja ista pitanja. Neka od pitanja koja su u starim skriptama se odnose na stare zakone ili konvencije.
Ako želite isprintajte je u boji jer su pitanja crvene boje. Ako nećete nema veze jer su pitanja u zagradi, nakošena i dovoljno uočljiva.
Na zadnjoj strani su latinski termini i opće znanje koje ponekad postavi kao potpitanje jer je povezano sa gradivom. Posebno obratite pažnju na boldano i podcrtano.
Ne morate žurit i nosit skriptu na "uvid" profesorici..
Neka vam Ctrl+F bude dobar prijatelj!
Tko ide na predavanja može si isprintat jednostrano pa stavljat bilješke na lijevu stranu.
Uvod vam služi da skužite šta učite, a dijelovi u manjem fontu i odvojeni crtom ----- su dio literature i ne pojavljuju se (zasad!) na ispitu, ali jesu na kolokviju, pomažu vam da shvatite pojedine institute i pomoć će vam koncipirat gradivo, pa ih nemojte potpuno ignorirat.
Zapamtite – Rimska i Bruxelleska konvencija se više ne primjenjuju i njih su zamijenile UREDBE 593/2008. RIM I i 44/2001. BU I.
Na usmenom me je pitala: fraus legis, zastara i zašto je materijanopravni institut, protjerivanje stranca, vrste putnih isprava, primarno i supsidijarno pravo mjerodavno za ugovore po ZRSZ i po RIM I, posvojenje, zajednička havarija, ugovor o osiguranju u zračnom prometu, isključiva nadležnost hrv suda po ZRSZ, NYK - odbijanje na zahtjev stranke, litispendencija po ZRSZ i BUI.
Ugodan ispit, profesorica korektna, malo poživčani kad ljudi lupaju gluposti - a lupaju! Svakako preporučam da poslušate ispit i sami se uvjerite. Najveći problem je (barem meni) što se literatura nalazi u puno knjiga i zakona i skripti koje su zastarjele, ali eto sad vam je taj problem riješen.
Sretno!!