Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 21:51.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 503 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 20 ožu 2008 21:28 
No life

ti si tu nesto krivo shvatila
rok u travnju je za vanredne
za ostale je kolokvij koji ce sadrzavati pitanja od 1-89 dakle 2/3 ispitnog gradiva
na taj kolokvij mogu svi izac koji to zele,redovni,vanredni seminaristi i neseminaristi samo sto mi se cini da bi se vanrednima vise isplatilo odmah cjelo gradivo odgovarat

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ožu 2008 00:22 
-Admin-

Rok u travnju nije samo za vanredne.

HPP možeš izaći u travnju ako si ga odslušala do kraja, ako nisi, onda ti ostaju kolokviji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2008 12:53 
Veteran

zvrk je napisao/la:
Amabilis, hvala! Bas sam se pitala gdje cu pronac ove informacije jer svatko zna ponesto i to je sve rekla-kazala! A znas li do kojeg pitanja moramo sveukupno ucit?Postoje informacije da ne treba ucit NDH i drugu Jugoslaviju! Eto, ako znas... :P

ovo je profesorica rekla na satu..mislin da je do 89. pitanja za naučiti,ili 86.,nisam sigurna,ali je rekla da ako učiš po skripti ne moraš po pitanjima,nego u skirpti do 70.str, do političkih stranaka BiH

ivana....) je napisao/la:
nije mi jasno ovo sto je amabilis napisala, ove stranice za vojnu krajinu,dalmaciju,istru,bosnu je li to sve sto trebamo nauciti ili trebamo sve do 70te str. u bartulovicevoj skripti? i ova skripta na netu sto je napisana po ispitnim pitanjima, je li bolje uciti po njoj ili po bartulovicu?

pa to sam napisala jer je npr. vojna krajina razbrkana po cijeloj skripti (odnosno na naznačenim stranicama) a ona će vjerojatno pitati pitanje "vojna krajina" pa da lakše naučiš vojnu krajinu u cjelini a ne malo po malo..tako da ako želiš dobro naučiti to,onda odmah sa 16. prijeđi na 18.pitanje da naučiš sustavno. Isto je tako i za dalmaciju i istru..puno je lakše tako.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2008 13:46 
Aktivan

nama na seminaru je profesorica rekla do 84og pitanja da trebamo nauciti. najprije je bilo do 89og, ali su smanjili do 84og. i rekla je da je kolokvij 15.04., 17.04. i 22.04. nije nam rekla da ce biti i 24.04.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2008 18:45 
Početnik

je spomenila je, to su 22. i 24. valjda rokovi za vanredne, ali mogu doć i ostali. Oni su stvarno fleksibilni šta se tiče toga.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2008 16:59 
Forumaš

ZANIMA ME JE LI SE MOŽE UČIT SAD ZA KOL.IZ SKRIPTE TEA MILETIĆA KOJA JE OBJAVLJENA INTERNETU?AKO SE MOŽE,ZANIMA ME DO KOJE STR TRIBA UČIT??NADAM SE DA NETKO IMA INFORMACIJU O OVOME!?unaprid hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2008 17:11 
No life

ucis do pitanja 84 ukljucujuci njega
to ti je negdi stranica 38 ili 39 u toj skripti
e i moj savjet ti je ako ucis po toj skripti da slucajno ne kazes da si ucila po skripti nego po knjizi

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 tra 2008 18:37 
No life

pa da to ti se odnosi na kolokvij, s tim da mozes izac na kolokvij do 84. pitanja pa posli izac na ispit sta i nije tako lose jer ako kolokvij i padnes nista ne gubis

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 tra 2008 09:25 
Forumaš

ljudi, koja je to stranica do tog 84.pitanja, u Bartulovića....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 tra 2008 15:19 
No life

mislim 78 +- par stranica

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 10:49 
Veteran

nije nego do 70..

al saznala sam da se more i cijela knjiga pripremit i odgovarati ali eto ja sam to saznala malo prekasno al nema veze..čujem da su rezultati dosta dobri što se kolokvija tiče,znan za barem dvije osobe koje su dobile 5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 15:26 
No life

daj kazi ti meni jesi li sigurna da ti koji su izasli nisu slucajno vanredni studenti
meni se to sve nesto cini cudno da sad od jednom mozes izac sve jer sam ja radica pita ima koji misec oce li se to moc, a on je ko rekao da nije vjerojatno da ce to dozvolit pa sad ne znam
meni bi bilo drago da moze ali ipak da jos jednom provjerim da se ne bi zajeba

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 17:14 
Veteran

da da znan..tko je izašao? Izvjesni F.L. s prve godine,naravno redovan(ma garant si ga vidio na faksu,dolazi često,nizak sa crnom kosom do ramena i bradom) i još jedan lik kojem ne znan ime.došli oni i kažu meni i dvjema curama "mi odgovarali cilu knjigu" ,da su pitali mogu li oni to a ona je rekla da mogu (kod vilme su bili zajedno),jedan dobio 4,drugi 2. Ako mi ne viruješ,potraži bilokoga tamo,znaš koja je kancelarija :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2008 07:16 
Veteran

Muholovac je napisao/la:
a ljudi ako nisi seminarist iz HPP-a , jel onda moras cilu knjigu odgovarat ili to do 70. str.?

kolokvij je za sve studente,redovite i izvanredne,muške,žense,srednjeg spola,seminariste i neseminariste... :) :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2008 11:27 
Veteran

waikiki_honolulu je napisao/la:
Evo dva pitanja...
1:Da li je skripta Tea Miletića bolja od one skripte "pitanja i odgovori-akademske godine 2002/2003" ???
2:Postoji li za kolokvij nekakav najuži top krug pitanja koja su zbilja najvažnija i biti će sigurno na kolokviju (pitanja koja su smrtni grijeh ako se ne nauče :lol: )hehe

Molim da odgovaraju samo ljudi koji stvarno nešto znaju o ovome!_!_!_!
TNX :bow

pa evo što ti ja mogu sa sigurnošću reći..

najčešća pitanja koja se obavezno obavezno moraju znati su:

sabor 1848
pragmatička sankcija
reforme marije terezije
hrvatsko ugarska i austro ugarska nagodba
sabor u požunu,sabor 1861
naravno pravo srednjeg i novog vijeka itd..

a što se skripte tiče ne znan,ja radim po bartuloviću,najsigurnije mi je.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2008 09:46 
No life

evo bit cu covik pa dat par informacija:
bio sam u nje
pitanja su mi bila vlasi,vojna krajina,pravo u dub,vinodolski zakonik
smi se izac cilo gradivo ako se to zeli
eto toliko od mene u cetvrtak valjda izlazim drugi dio pa javim koja su mi pitanja bila

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2008 08:52 
No life

dajte ljudi kazite mi jel se ispituje jos stogo posli banovine hrvatske ili ne?
odgovaram sutra i ne zelim gubit bezveze vrime na to ako ne moram

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 tra 2008 17:54 
No life

a hvala na informaciji ali posto sam jutros odgovara nece mi vise pomoc
svakako sam danas izasa drugi dio hpp, pitalo me:
drzava SHS sve od osnutka pa prvoprosinackog akta
pravo u kraljevini

danas je pitala samo po 2 pitanja zato sta je doslo masu ljudi pa ne bi inace stigla
postoje jos rokovi sutra i u ponedjeljak a za one koji su prosli prvi dio,oni mogu onda izac i drugi dio

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2008 08:24 
Veteran

mya je napisao/la:
nekistudent je napisao/la:
a naucit cu do banovine,sta cu, i neman vremena za vise naucit

ne ispituje ti poslin banovine...

aj super fala sad i ja znan..nešto su mi govorili da je drugi dio 9.5. iako nisam sigurna,ali sigurno će bit predrok u drugoj polovici petog..ja sam jučer bila kod radića dao mi je 4(ali +4,kako on to kaže :P),pitala sam ga da odgovaram drugi dio u ponediljak ali neću,jer ne mogu stić,a želim 5 tako da ono..

3 pitanja sam imala

hrv.pragma sankcija
zlatna bula 1242.
kazneno pravo i postupak u 19.st-u

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2008 23:13 
Aktivan

a kad vam upisuje ocjenu ukoliko date ispit u predroku?na koji način prijavljujete predrok kad preko studomata ne vidim kad su.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2008 09:55 
Sega mega kul forumaš bez života

predrok se računa kao prvi dio redovnog roka (dakle 6.mj).
mislim da se ne prijavljuje, već ako prođeš ti ide na prijavnicu za 6.mj., nešto tako...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2008 11:15 
Veteran

pa jesam li ti ja reka do pada 1. jugoslavije bez NDH i ono dalje
to se u ostalom vidi i iz pitanja koja su navedena da ih oni pitaju.nema tu nigdi druga jugoslavija ili NDH
a ako zelis bit 100% sigurna morat ces pitat profesora posli sata ali ja sam relativno siguran da ovo moje stoji

znaci do iza banovine hr.okej.al isto cu ic pitat.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 svi 2008 16:17 
No life

svi svaki dan pitaju,moze bit da slucajno radic jedan dan ne dode a u koga ces odgovarat,to ti sve ovisi od njih,nekad pokupe indekse pa podjele na pola a nekad samo udes di oces,ovo drugo ti je vjerojatnije ako je bas velika guzva

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2008 09:02 
Veteran

evo odgovarala sam,dobila 4 na kraju. pitalo me agrarne reforme(to spada u pravo) i političke stranke za vrijeme okrtoiranog ustava..učila sam sve OSIM toga(ukupno pola stranice),i nisam znala,tako da mi je 4 ispalo..a baš sam ljuta na sebe,što sam mislila da to neće pitati,sad sam još sigurnija u to da moram znati sve što postoji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 svi 2008 17:40 
Aktivan

Odgovara li se OPP odvojeno od HPP tj. moze li se prvo odvorati jedno, pa onda na nekom drugom roku drugo? Postoje li neki predrokovi za izvanredne studente?
Ja imam skriptu od Tea Miletica za HPP akad.god. 2002/03 i od Bartulovića OPP? Koliko su te knjige tj. skripte vjerodostojne za učenje. Hvala na odgovorima.
:happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 svi 2008 19:05 
Aktivan

mozes odgovarati odvojeno opp i hpp,a ja ucim po teu mileticu hpp i cini mi se najlakse uciti po njemu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2008 06:44 
Veteran

je li zna ko je li se moze sad u predroku odgovarati pola hpp?

aaaa,ne,ne mozes sad pola odgovarati,sve ili nista,ili samo drugu polovicu ako si odg prvu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2008 15:23 
Aktivan

odgovarala sam danas i mogla sam odgovarati samo pola prvih pitanja, i pitala sam vilmu i svi koji zele izaci pola pa drugi put opet pola to mogu dok traje ovaj predrok. pitanja su mi bila-reforme marije terezije, bachov apsolutizam, ukidanje kmetstva, francuska uprava u dalmaciji.
i je li zna ko koja su bitnija pitanja iz drugog dijela, je li imaju neka koja se ne trebaju uciti?
i je li se treba uciti zadnjih 10 pitanja, ova posli banovine?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2008 15:27 
No life

do NDH bez NDH
nema puno pa je zato sve vazno ali moras obvezno znat sta je drzava SHS a sta kraljevina i slucajno se ne zbunit kad odgovaras, moras znat zakonike(po mogucnosti sa godinama) i tako,stranke ne moras nesto detaljno znat ali HSS i one vece, bolje da znas stogo o njima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 svi 2008 12:18 
Aktivan

iako sam citala prijašnje postove..zanima me koja je skripta najbolja? vecinu sam naucila iz miletica, al kad prolistam bartulovica vidim da su neka vaznija pitanja bolje i vise napisana..
pa kako profesori ispituju; po onim pitanjima sta smo dobili ili po skripti..jer vec davno zakljuceno bartulovic nije po tim pitanjima?
unaprijed hvala za odgovor! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 svi 2008 14:11 
Aktivan

da..znaam..uff..
a u bartulovica nije po pitanjima..a oni su kao rekli da je to sluzbena? pa sad ne znam..jer ne mogu nac ta pitanja po bartulovicevoj skripti..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 svi 2008 18:00 
Veteran

mozes izaci jos samo ovaj utorak-27.05.-to je zadnji dan predroka. Postoji mogucnost da produze predrok jos par dana jer su to do sad znali napraviti.

točno.

profesori ispituju po pitanjima, ja sam ucila po mileticu i jos sve skratila i dobila 2. sad ovisi ako bi ti malo vecu ocjenu mislim da bi trebala malo i po bartulovicu neka pitanja proci, jer u skripti od miletica ima dosta pitanja o kojima je jako malo napisano.

ja mislim da ako odgovaraš po dijelovima da samo ili potvrdiš ocjenu iz prvog dijela ili je podigneš,a ponekad i spustiš..ali uglavmo ocjena ukupna ovisi o prvom dijelu.Ne znan kako je za one koji su sve odjednom išli odgovarati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 svi 2008 18:09 
Aktivan

znači ovako...Učimo do NDH, bez NDH?
Da li je potrebno znati baš svako pitanje u ovoj skripti (učim po Miletićevoj)?
Di se konkeretno nalazi odgovor na pitanje Zlatne bule? Pitam jer mi se čini da je na više mjesta rascjepkan odgovor.

Amabilis...hajde ti sve znaš!
Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 svi 2008 10:29 
Veteran

hehe misliš da sve znan..a kako ću znat kad ne učim po miletiću ;D

je,uči se do ndh,bez ndh,odnosno do banovine hrvatske zajedno s njom..a kako ću znat na kojoj je stranici zlatna bula po miletiću,znan da je u bartulovića na 20-oj tako nešto ali to ti ne pomaže jelda :funny:
ukratko zlatna bula - ljudovi imaju pravo slobodne selidbe,ne moraju platiti poreze,dobili su područje oko grada,smiju birati gradskog suca,velika sloboda raspolaganja imovine i oporučnog ostavljanja,moraju plaćati zalazninu i davati 10 opremljenih vojnika u slučaju rata.to ti je više manje ukratko to.ako ne znaš koje je godine donesena jebga,pokopaj se! :looool (samo se zezam.1242). i nije potrebno znat svako baš pitanje,po čemu god učio. :cheers sretno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2008 02:27 
Početnik

jel triba istru ucit, mislin jel to pita puno? i ovu bosnu,ovo aneksijsko razdoblje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2008 09:31 
No life

triba

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2008 22:29 
Aktivan

Ja ucim po skripti Tea Miletica akad.god 2002/03 koja ima 147. pitanja i 64. stranice. Svi su govorili da treba uciti do NDH, da treba uciti do pada prve Jugoslavije, pa sad nek mi netko kaze dokle se treba uciti i sta ne treba? :wtf
netko tko je ucio iz iste skripte. :heart

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2008 16:28 
Aktivan

ja sam ucio iz te skripte, trebas tocno do pada 1. jugoslavije
trebas cjelu skriptu do pada jugoslavije a mozda ima poneko pitanje sta ne pita ali bolje nauci sve sa naglaskom na pitanja koja su ovde napisana.

Hvala na informaciji. Je li to pitanje (o padu 1. Yu) 136.SLOM KRALJEVINE JUGOSLAVIJE I NJEGOVE POSLJEDICE? :heart

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2008 13:24 
No life

da,ali ne sicam se da ga je cesto pitala,tako da prakticki i njega ne trebas, pa ga procitaj samo ako budes imala vremena

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 pro 2008 17:47 
Forumaš

Kraljica_folka je napisao/la:
Kraljica_folka je napisao/la:
Kolege moje,zanima me jel bolje učit iz Bartulovićeve skripte ili Miletićeve za izać cili ispit? Bez kolokvija?
Šta je kvalitetnije,i na šta triban posebno obratit pažnju kod Bartulovićeve a na šta kod Miletićeve skripte?
I još samo di mogu skinti tu Bartulovićevu i jel mi možete reć kakve su skripte s pravokutnika za nacionalnu?

Fala lipa. :cerek:

Gdje nestadoše ona kolegijalnost? :roll:

Kolegijalnost za prvi dio je ostala u prethodnim postovima, pročitaj temu, sve ti piše.
A za drugi dio, pa šta će ti neke desete neprovjerene skripte kad imaš sasvim jednostavne provjerene skripte po kojima ljudi prolaze godinama.
Bartulovićeve mislim da nema na netu ali zato postoji poznata skriptarnica preko puta faksa.
Sve najbolje :sob:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 503 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: