|
evo ja ću ti odgovorit po svom iskustvu. 1) Kako izađeš kad moraš u wc, jel se samo digneš i odeš ili pitaš ili trpiš? nikoga ne moraš ništa pitat, slobodno se možeš dignit i otić, nitko ti ništa ne zapisuje brzo ćeš shvatit kako sve to ide. ljudi najčešće odlaze kad se profesor okrene nešto pisat i sl. ali čisto jer se tako valjda bolje osjećaju. pogotovo ako sidneš na kraj dvorane. jedino su seminari malo drugačija situacija. ali to sve ovisi o okolnostima. 2) Kako uć kad kasniš? Kucat i ispričat se, samo uletit ili ne ulazit do pauze? kako oćeš, slobodno možeš uć kad želiš. inače i za 1. i 2. pitanje, na prvoj godini ti se sva predavanja drže u poznatoj trici, najvećoj sali na fakultetu koliko je meni poznato, tako da možeš radit šta oćeš. a profesori inače imaju minimalni interes za studente. relativno su osjetljivi jedino malenica (sociologija) i crnković(pol.ekonomija) na stvari poput šetanja, žvaka, pričanja isl. ali opet kažem ovisi o okolnostima, poput trenutne situacije u državi, met. prognoze, kostobolje i sl. nebuloza. i na to ćeš se naviknit. 3) Rimsko pravo jel treba učit samo iz one njene knjige, šta su napisali ona i onaj lučić ili nam treba i ona druga neka kao dopunska, rekla je da hoće da tu drugu svi pročitamo...? 4) Kakva je ova iz rimskog prava, jel opsna na ispitima i jel je se može razumi na predavanjima jer sam danas imala problema s razumjevanjem njenog govora? iz rimskog prava imaš dvije profesorice, šarac i staničić, obje su podjednako opasne ali svaka na svoj način. predavanja iz rima je nama držala cilu godinu šarac, i ona su u potpunosti beskorisna, ja nisam propustila ni jedno i sad se kajem, bolje tih par sati sidi doma i sama čitaj. nema veze šta je ne razumiš kad ona samo čita svoju knjigu i ništa drugo. prvo odluči kod koje ćeš profe izać. ako ćeš izać na ispit kod šarac naštrebaj njenu knjigu, a ovu drugu prolistaj, nju moraš imat čisto da je ona vidi, neka vrsta korupcije. ako ćeš izać kod staničićke, ona ti strašno traži da razumiješ šta govoriš i da logički povezuješ pojmove. onda za literaturu uzmi romca i horvata i nauči njih. 5) Kako ide ovo s latinskim za nas koji ga nismo učili dosad? Kad ćemo mi znat di je to, kad i to? Jel se uči sve - gramatika i to ili samo izreke i nazivi? Jel to teško za nas koji nemamo pojma o latinskom? ja to nisam polagala jer sam završila klasičnu gimnaziju-4 godine latinskog i grčkog, ali po prijateljici znam. termin ćete saznat ubrzo, imat ćete predavanja nekih mjesec dana. to vam drži profesor radić koji drži i povjesti. jako je ugodan i smiren profesor, super poznaje latinski. to vam nije problem, dobit ćete skripticu od 30-ak str., to je čista smijada, ja se i sad smijem kad je se sjetim jer to nije ni l od latinskog. najnajnajosnovnije stvari iz gramatike i dvjestotinjak izrekica koje ćete morat naučit, ovisno o tome koliku ocjenu želite, dakle za 2 ili više. nije vam teško, latinski je sam po sebi interesantan, abecedu i pismo već znate a sigurno ste se susretali s njim. homo homini lupus hehe 6) Jel smim prominit sliku na indexu ili skiniut je ili tako? odgovorio inso, dakle NE 7) Jel se profesore smi šta pitat - mislim u vezi gradiva ako zapne ili tako nešto ili je se bolje snać na bilo koji drugi način? sve profesore smiš pitat šta želiš, bit će izvješeni termini i sobe konzultacija s profesorima na oglasnoj ploči, str. fakulteta, a i ovdje, dakle dođeš u njihov kabinet i pitaš šta te zanima. često možeš i poslije predavanja pitat, ali to je malo nezgodno jer moraš na brzinu, njima se žuri na pauzu, drugo predavanje i sl. a uvijek možeš postavit i pitanje na forumu. 8) Jel profesori puštaju da polažemo po kolokvijima i ako položiš kolokvije jel moraš pismeni pisat? I šta je bolje po kolokvijima ili odjednom? ovisi o profesoru, o tome više pročitaj u temama o predmetima. čisto ukratko rim imaš jedan kolokvij kroz treći mjesec i predrok u peti, strašno mala prolaznost, teorija pretkolokvij, pa kolokvij, pa kolokvij nikakva prolaznost, sociologija dva kolokvija, ok prolaznost-preporučujem, povjesti su jednosemestralne, tj. opću imaš pravo polagat na redovnom roku u drugi mjesec, a hrvatsku svima profesori omoguće i kolokvij i predrok bez obzira jesu li seminaristi. pol.ekonomiju nema klasičnog kolokvija, nego seminaristi dobiju ocjenu iz seminara-preporučujem. pismeni i usmeni ovise o profesorima, neko radi sve usmeno, neko kombinirano tj.pismena eliminacija pa usmeni, kod nikoga nema samo pismeno. 9) Seminarske radove biramo mi - odnosno profesora ili ono biraju nas? seminare birate sami, jedan dan će vas u trici skupit, prozivat po rang listi i zapisivat šta ste izabrali, dva seminara-ja sam već preporučila pol. ek. i soc., šta se tiče seminarskih radova, to je u dogovoru sa profom, uglavnom je tema u veti s gradivom. sve ćeš vidit naknadno, a imaš to već obrađeno po forumu. 10) Kakav je tjelesni, šta se radi sve? ponudit će vam par dvorana po splitu, odabereš šta ti je najbliže, teško ćeš ga se oslobodit, a stvarno nije problematičan. ako imaš iti malo forme i voliš rekreaciju bit će ti zabavno, nekad ćete samo radit vježbice po podu, melo nekakvog fitnesa, nekad malo teretane, nekad će vam donit balune za odbojku... to je šta smo mi radili u dvorani veslačkog kluba mornar (kod picerije stari mornar). stvarno dobro dođe uru vrimena razgibavanja, a i to ti je dobra prilika da malo upoznaš cure s faksa. oprosti zbog pravopisa, točaka, zareza- nije mi se dalo još i na to pazit. logiraj se-nije ti komplicirano i ne traži puno informacija, pa prošvrljaj malo po forumu, naćeš puno korisnih informacija. evo i sva ov pitanja su ti puno opširnije odgovorena na drugim temema. vjeruj mi ovaj je portal dar s neba za studente pf split. sretno! ;-)
|
|