@ jade :
ja ti imam kao odgovore sljedece:
ZNANSTVENO INFORMIRANJE: izuzetno bitno podrucje znanosti koje se bavi informiranjem o najnovijim izumima, tezama, dokazima. u danasnje vrijeme znanost nije privilegija manjine nego putem informiranja postaje mocni medij. dolazi do eksplozije informacija sve vecim razvojem tehnologije sto nam donosi sve vecu kolicinu znanja i raznih publikacija.
znanstvena informacija je odg na eksploziju informacija; posebna vrsta djelatnosti koja od strane znanosti daje informacije, a one su rezultat istrazivackih djelatnosti.
svjetska konferencija "science for the twenty- first century: a new commitment" pozvala je znantvenike na odgovorni rad i prestanak zlouporabe znanosti, i to pod 4 proglasa : znanost za spoznaje, za mir, za razvoj, za drustvo.
IT - informacijska tehnologija, kod nas je CARNET ; internet i web stranice nam pruzaju mogucnost objavljivanja radova, publikacija, da ih vide svi korisnici
KLASIFIKACIJA ZNANSTVENIH RADOVA: znanstveni rad je rad koji se temelji na provedenim znan. istrazivanjima i dio si znanstvenoistrazivacke djelatnosti koja je definirana u Zakonu o znanstvenoistr. djelatnostima.
izvorni znanstveni rad - novi rezultati istrazivanja, opisan je tako da drugi istazivac moze ponoviti to istazivanje, te je bitna publikacija u kojoj se objavljuje - poznata publikacija.
prethodno priopcenje-preliminarna biljeska- nove informacije ali bez pojedinosti kao kod izvornog rada
pregledni rad- pisan o nekom posebnom pitanju - na nacin da su informacije prikupljene , obradjene i raspravljene : opsezno obradjeno pitanje- korisne za studente
monografija- iscrpna, temeljito dokumentirana rasprava , njome autor temeljito pokriva neko podrucje, npr krace knjige ili clanka: pisu ih znanstvenici za znanstvenike ili profesionalne kolege, jedan autor ili skupina autora
projekt ili studija- znanstveno djelo na kojem radi obicno vise istrazivaca pod vodstvom glavnog istrazivaca, a rezultat bi trebao biti jasan doprinos teoriji ili praksi.
strucni radovi- unaprijedjuju praksu; clanci , udžbenici
strucni clanci- sadrze rezultate strucnih istazivanja, objavljeni u strucnom casopisu
strucni prikaz- rewiev- opis strucnih informacija sa kritickim osvrtom
izvjesce- report- opis tijeka bekog istrazivanja ili projekta (godisnje, mjesecno)
knjiga i udžbenik- najcesci primjer strucne knjige, pismena (valjda pisana?!), iznad 49 strana, uvezana
sto se tice OSNOVNOG INF. KRITERIJA, pise da se uzima kombinacija prethodna 2 odgovora (plus preciznost, relevantnost napisanog, dobra obrada teme, mogucnost publikacije na netu - MAKAR JE OVO sto sam ti napisla u zagradi stavljeno pod upitnike ali meni je logicno ako se trazi kriterij ta clanke, monografije itd nabrojano gore)
nadam se da sam pomogla i da je ovo gore tocno, ako nije neka slobodno netko ispravi, ali to je ono sta ja imam kao odgovore, pozz