Šuško je napisao/la:
Oprostite, ali zanima me par pitanja što me je Staničićka prošli put pitala a ne mogu točno definirat iz knjige a to su..
1.Što je actio in factum (tužba na stvari)
2. Što su pravni učinci
3. Civilno pravo?
4. onda se na to nadoveže što znači
stricti iuris a što
bonae fidei, tj. kakve sudac ima ovlasti...
unaprid zahvaljujem!

1. actio in factum je pretorska formula. za razliku od actio in ius conceptae koje se pozivaju ili upućuju na neko pravo kao kod civilnih formula, u ovoj formuli se opisivalo samo činjenično stanje kako ga je naveo tužielj. ta formula sadrži kondemnacijski nalog, dakle pretor daje uputu sucu da tuženog ili oslobodi ili osudi ovisno o tome hoće li tužitelj dokazati istinitosti činjenica koje je naveo ili ne. time je pretor pružao pravu zaštitu za nove odnose koji nisu imali zaštitu po civilnom pravu.
2. pravni učinci: postanak, prestanak ili promjena pravnih odnosa?
3. ius civile je vjerovatno ovdje u oprečnosti sa ius gentium.
ius civile je pun formalizama, "ius strictum", dok je ius gentium nastao iz potreba povećanog prometa, pa je neformalniji, kod tih poslova primjenjuju se i načela poštenja i povjerenja u prometu (bona fides) itd.
4. civilnopravne akcije in personam se dijele na iudicia stricta (iudicia stricti iuris) i iudicia bonae fidei, prema tome koje poslove štite : negotia stricti iuris i negotia bonae fidei.
kod prvog je sudac bio ograničen na utvrđivanje opstojnosti tražbine kako je opisana u formuli, vezan je uz uputu u formuli, doslovni sadržaj ugovora, nije imalo slobodne rasudbe, nije smio uvažavai prigovore, neformalne uzgredne uglavke.... pa imaš zahtjeve koje ideu na certum i na incertum to malo sam potraži (pogodbe stricti iuris i bonae fidei, u obveznom pravu)
drugo, iudicia bonae fidei je upravljena na incertum, ali je sudac imao slobodu rasuđivanja (upućen u formuli da sudi "ex fide bona"), uvažava neformalne uzgredne uglavke, mjesne običaje, običaje poštenog prometa, nastoji naći volju stranaka, isto tako će uvažiti i prijevarno i nepošteno postupanje (dolus) tužitelja/tuženog, iako nije uvrštena exeptio doli u formulu. na isti način će uvažiti i strah i silu... malo potražiti (isto kao i gore)