Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 06 stu 2025 10:42.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

PAŽNJA PAŽNJA!
Sve teme o upisima,studomatima,bodovima,prebacivanjima,molbama i slično su radi bolje preglednosti prebačene u novi podforum Papirologija

Započni novu temu Odgovori  [ 304 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Podržavate li blokadu Pravnog fakulteta?
Da 50%  50%  [ 63 ]
Ne 50%  50%  [ 62 ]
Ukupno glasova : 125
Autor/ica Poruka
PostPostano: 28 tra 2009 11:37 
Aktivan

riotstarter je napisao/la:
kafka je napisao/la:
A tko čisti smeće, čistačica naravno.

:ROFL

Plenum na pravnom fakultetu je plenum Nezavisne studentske inicijative Split, isti onaj što se održavao na Filozofskom fakultetu.
Studenti prava se mogu nalaziti na tribinama ako žele. Sve se da dogovoriti. Ali plenum je jedan za sve.

Znači u brodogradilište bi mogli doći pekari, sastaviti plenum i potom u ime demokracije izglasati jeftinije brašno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 11:48 
coldplay je napisao/la:
kako ce proc, ne razumijem zasto ne odgovara nekim studentima besplatno skolovanje (mozda se zele ulizat profesorima ili??!!)...ja sam upisa bez placanja, ali isto cu morat izdvojit pozamasne svote za 4 i 5 godinu. Na kraju Ustavom je zajamceno pravo obrazovanja, državi je u interesu imati što više akademskih građana...ne prosvjeduje samo Hrvatska trenutno, malo se informirajte..
pa malo zaboravimo na sebe, i uzmimo u obzir činjenicu da postoje studenti koji nisu financijski situirani i teško im je svake godine placat..

kolega je to tako lipo sročija, al se malkice zeznija;
DA, hrvatskoj odgovara što manje akademski i visoko obrazovanog kadra, jer če tako imat zatupljeniju masu budaletina kojom je puuuuuuuuuuuuuuuno lakše manipulirat... i slat u ratove po nekom kamenitom i brdovitom afganistanu...
i
NE, kolegama je nezmaisljivo da misle o drugima, jer će oni sebi osigurati ili su si već osigurali udobne foteljice u uredima svojih ˝čača˝ i ˝strikana˝, pa ih nije ni briga za one koji to nemaju/nemogu... uostalom, zašto bi se bunili/borili protiv sustava koji im omogućuje da nemaju konkurenciju koja bi ih i u snu prešla svojim mentalnim sposobnostima???
i
DA, većina studenata diljem Svita prosvjeduje, jer nije rijeć o nekom bezveznom Primorcu u nekoj bezveznoj balkanskoj banana-državici, već o osnovnom ljudskom pravu za koje su ljudi ginuli kroz prošlost i bili proganjani, a rijeć je naravno o PRAVU NA OBRAZOVANJE... (kao osnovi ljudskog bića)

no, zaboli neka stvar naše revne studente, kolege bez granica, jer njima nije bitno šta i kako drugi žive, nego hoće li oni moći ili ne polagati svoj najvažniji ispit sada ili za par dana...
o toj razlici im život ovisi...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 11:49 
Aktivan

kafka je napisao/la:
kafka je napisao/la:

Plenum na pravnom fakultetu je plenum Nezavisne studentske inicijative Split, isti onaj što se održavao na Filozofskom fakultetu.
Studenti prava se mogu nalaziti na tribinama ako žele. Sve se da dogovoriti. Ali plenum je jedan za sve.

Znači u brodogradilište bi mogli doći pekari, sastaviti plenum i potom u ime demokracije izglasati jeftinije brašno.

Bolja bi ti analogija bila da se radi o sindikatu radnika, a ne brodogradiliste i pekarnica. Ovo je borba za svacija prava.
Razmisli malo o tome, kolega.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 11:51 
Aktivan

kosmos je napisao/la:
coldplay je napisao/la:
kako ce proc, ne razumijem zasto ne odgovara nekim studentima besplatno skolovanje (mozda se zele ulizat profesorima ili??!!)...ja sam upisa bez placanja, ali isto cu morat izdvojit pozamasne svote za 4 i 5 godinu. Na kraju Ustavom je zajamceno pravo obrazovanja, državi je u interesu imati što više akademskih građana...ne prosvjeduje samo Hrvatska trenutno, malo se informirajte..
pa malo zaboravimo na sebe, i uzmimo u obzir činjenicu da postoje studenti koji nisu financijski situirani i teško im je svake godine placat..

no, zaboli neka stvar naše revne studenta, kolege bez granica, jer njima nije bitno šta i kako drugi žive, nego hoće li oni moči ili ne polagati svoj najvažniji ispit sada ili za par dana...

Sigurna sam da je ono prije što si naveo važno, zato jer se ispiti ne prekidaju i ne ometaju, stoga im to sigurno nije trn u oku.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 11:53 
pa, da, sada će lakše spavati...
nisu im kompromitirani ispiti...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 11:57 
ipak, zaprepastilo me koliko ograničenih umova ipak ima na faxu;
kao da ne vide da sadašnje naplatne kvote(školarina, upisnina, pijavnice, ovjerena i sl. papirušine) mogu samo rasti, a do vremena kada oni budu roditelji, a njihova dica brucoši, onda se čovik zapita ˝pa zar onda ti nečeš bit taj koji će dizati hipoteku na kuću da platiš ditetu studij od 100.000kn* na godinu???˝

*za neupučene intelektualce bez granica: rijeć je ovde o karikiranoj no moguće realnoj cifri za kojih 20-tak godina

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 12:22 
Aktivan

kad se onda veceras treba doci?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 12:26 
Sega mega kul forumaš bez života

Trazili smo Buklijasa danas nas par,trebale su mu biti konzultacije,da vidimo kako stvari stoje,sta s Radnim,sta s izbornim koje imamo kod njega.
Od covjeka ni traga ni glasa.
Koje ruganje....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 12:28 
Aktivan

ma i inace ga je tesko uhvatiti za konzultacije, a ne samo kad je ovo na faxu, ja sam 2-3 tjedna dolazila ga trazit za odgovarati radno....sretno ti... :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 12:29 

Jos bolje.
Obozavam ovako gubit vrime.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 12:33 
Aktivan

morpheus666 je napisao/la:
kad se onda veceras treba doci?

U 20:00 h, u dvoranu broj 3. Savjetujem da uranite ako želite uhvatit mjesto za sjedenje.
Jučer je bilo prepuno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 14:27 
Forumaš

ja sam izvan.student.bila sam redovni pa sam se nakon prometne nesreće morala pribacit(terapije,bolnica ..)..i pošto nisam iz st-a morala sam nać posa da bi mogla nastavit s faksom..i tako da moje studiranje traje već dugoo..nitko meni nije zato kriv,samo mislim da ne možemo generalizirat -netko je napisa da se može izbjeć plaćanje ako se uhvatimo knjige pa...a s druge strane,masu ljudi su u tom štrajku a pojma nemaju zašto,biće im je dosadno ili neka se nešto događa..svaka čast iznimkama,i nadam se da će ovaj štrajk imat neke konkretne rezultate..mada mi se nekako čini da će biti tresla se brda-rodio se miš!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 14:33 
김정일

Ma neće, Vlada će popustiti u roku od 7 dana...
ako ne i ranije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 15:34 
Početnik

kosmos je napisao/la:
coldplay je napisao/la:

no, zaboli neka stvar naše revne studenta, kolege bez granica, jer njima nije bitno šta i kako drugi žive, nego hoće li oni moči ili ne polagati svoj najvažniji ispit sada ili za par dana...

Sigurna sam da je ono prije što si naveo važno, zato jer se ispiti ne prekidaju i ne ometaju, stoga im to sigurno nije trn u oku.

zašto onda kolege među činjenicama koje im smetaju navode jedino to da ne žele odgovarati u 8 mjesecu??!! Istina je da naš fakultet ide nama dosta u susret, i onaj koji očisti godinu ima besplatan studij. Ali trebali bi se malo solidarizirati i razumijeti potrebe drugih...Isto tako se slažem da je cijeli pokret slabo izveden, bez nekih jasnih nacrta i prijedloga kako bi to besplatno obrazovanje trebalo biti (možda je i suprotno, ali nisam upućen), i da tu ima dosta onih koji su u svemu tome iz neke "baze"..Ali opet kažem, cijeli pokret je nešto više od toga ( ne odvija se samo u Hrv)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 15:40 

Sad mi je sinilo,ako studij postane besplatan,mogu ja trazit svoju lovu nazad?
Ne da mi se sad zbrajat,ali 7 godina studiram,4 redovno,3 izvanredno,placam od pocetka...
Dodam jos nesto i taman mogu ubost solidan motorin za lito.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 15:55 
-Admin-

"Počelo je, počelo!" (Z. Malenica)

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... ocelo.html

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 15:58 
Aktivan

sve ok al meni nešto nije jAsno ako 60% ljudi (ako ne i više jer ovde su glasovali i neki koji su sad na filozofskom) nije da pravni fakultet bude blokiran i ti isti ljudi studiraju na tom istom fakultetu zašto onda o toj istoj sudbini odlučije hrpica sa filozof,ekonom il šta ja znam odakle,oni su se našli isprovocirani šta ih mi ne podržavamo(većina) i sad nam oće na silu prominit mišljenje,ma i to je ok al zar i naše pravo nije da mi ne želimo da NAŠ faks bude blokiran,čak vas ne ometamo u tome da blokirate svoje ili čije god bilo fakultete samo naš ostavite na miru,ma možete i povest ovu neznatnu manjinu naših kolega pravnika šta se s vama slažu,al daj se priberite i dalje NAS VEČINA PRAVNIKA(BTW to su ljudi koji studiraju na pravnom fakultetu u splitu) NE ŽELI BLOKADU!!! šta vi tu ne razumite...meni čak nije do ispita dapače dobro mi došlo kao opravdanje jer nisam stigla naučit,al šta je tako teško shvatit da mi jednostavno ne podržavamo tu vašu ideju,kad se izrodi kakva bolja možda je i podržimo,al do tad se ne žestite i ne kesite zubiće jer netko nije na vašoj strani...p.s zar vam uostalom i nije bolje štrajkat na filozofskom,tamo će te uvik bit ujedinjena masa koja radosno kliče u glas,ovde će vam uvik netko smetat...( a mi koji to ne podržavamo nije iz razloga jer će nam ispiti bit u 8.mj već radi države koja je u stanju u kakvom jest,koja iz dana u dan zapada u sve veću recesiju a sama vlada se boji to priznat,zbog toga što nismo i još dugo nećemo bit švicarska ili švedska pa da se uspoređujemo s nekim drugim državama u europi,jer te iste države možda i imaju odakle dat novce za nešto ovakvo jer to što tražite državi nije instant profitabilno i zbog toga je u redu a vam zahtjev odbiju bar za sad,jer svak je budala koji misli da se kriza u državi neće odrazit i na nas državljane te iste države,Što vi zapravo mislite odakle da se za to izdvoji,da možda uzmemo od zdravstva koje je i ovako nikakvo?! kako ne razumite da se nema odakle dat ponašate se ko razmažena dica u dućanu,ako je mama rekla da nema onda nema.maybe next year...)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:06 
slobodar

nekistudent je napisao/la:

Ljudi, organizirajmo se i potjerajmo ove likove sa naseg faksa,
pa ovo je sramota pravnog fakulteta .Ekonomisti su potjerali ove likove kad su im dosli na fakultet, Fesbovci isto tako. Pa necemo valjda mi , buduci pravnici, bit ti koji ce dopustit takvima da od nas rade budale.

ahhaahh! kako slatko lažeš!!! ahahhaha!
pa čovječe, na fesb i ekonomiju se nije ni išlo! jel ti to slaga stranački kolega?! :cerek:

onda opališ koljenom u stolić za kavu"

h.t. - cirkular

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:14 
No life

U zadnjim klupama vas nije bilo 30ak, vec mozda 10. Ne pričajte gluposti, kolega.

I ostali ste bez prava glasa na plenumu zato što ste pokazivali strahovitu nekulturu, nepoštivanje bontona i bahatost. Kolega, vama nitko nije
upadao u riječ dok ste govorili, dok je vas 7 poput najvecih huligana, a ne studenata, svakome upadalo u riječ i dobacivalo.
Nikome niste dali da dovrši započeto. Savjetujem da promijenite način razgovora.

I da, kolegi koji je započeo priču o plaćanju cipela i gaća bi netko trebao objasniti razliku između školarine i stipendije. Također, pretpostavljam
da će mu sve to i platiti isti oni koji su ga sinoć poslali da dođe minirati plenum. slika
I također mu napomenite da pretpostavljam da je upao na fakultet zato što je briljirao na prijemnom ispitu, bez obzira na svoj prosjek
2.5 u srednjoj školi. Nitko ne uklanja prijemne ispite sa fakulteta. A možda je kolega upao na drugačiji način ?

Iznijeli ste svoj stav 500 puta, no nitko se nije slagao sa vama, osim vas samih i to vas je strašno isprovociralo. A ostali nisu uspjeli
doći do riječi isključivo zbog vaših upadica. Vi ste ti koji su izazivali kaos. Sramite se.

Molit ću vas da na večerašnjem plenumu, ako se pojavite, pokažete veći stupanj kulture i poštivanja prema ostalim ljudima na plenumu.

Kolega, bilo nas je 30ak, sta smo samo nas 6,7 vodili raspravu jer je ostalima to bilo preglupo je druga stvar. Uostalom, nakon sta ste vi biseri odlucili da ce buduci filozofi i uciteljice i ljudi koji uopce nisu studenti nego su eto tek tako dosli prosvjedovat, odlucivati o blokadi naseg fakulteta, pola se pokupilo i otislo, jer je jednostavno preglupo.
Vi kazete svi su dobrodosli na plenum, e pa odlicno, ali plenum nije dobrodosao na pravni fakultet. Ne stete filozofi sebi, nego nama. Vi se borite za prava koja mi dobrim djelom imamo na svom fakultetu. Zelite da vas podrzimo. U redu, ali ne mozete doc nepozvani, stvoriti nama probleme, da bi se vi izborili za svoja prava . Evo, imas tu anketu, vise studenata prava je protiv nego za strajk na nasem fakultetu. Da imalo drzite do demokracije, vi bi se pokupili i otisli na neki fakultet na kojemu vas zele.
Ali da se vratimo na nasu i vasu (ne)kulturu. Zelis li mi iskreno rec da vi nama niste upadali u rjec jedno miljun puta? Da nas niste vrjeđali? Da niste stavili neki sokirani izraz na lice svaki put kad se ne bi slozili sa vama?
Ne kazem da smo mi trebali vama upadat u rjec, ali cim ste shvatili da smo protiv vasih nebuloza, vise nam niste dali da dodemo do rjeci. Dosli ste tamo samo sa ciljem da strajkate, ne znate ni sami sta radite, i naravno da je svaka normalna rasprava nemoguca . A oduzimanje prava govora, to mozete odmah zaboravit. Vi nemate nikave ovlasti na fakultetu, a najmanje pravo drugima oduzeti temeljno ljudsko pravo govora . Jucer su nam dosli vasi redari i rekli da ce nas izbacit ako nastavimo. Ma mi smo im se smijali u facu. Sta vi mozete, hocete nas silom izbacit sa fakulteta? Odakle vam pravo? Da vas dekan ne podrzava ne bi ni smjeli bit na fakultetu, a vi cete nekoga izbacivat. A osobno nemam nista protiv toga da nas pokusate izbacit,pa ako to kojim slucajem uspijete da sutra bude u novinama "prosvjednici okupirali pravni fakultet i fizicki obracunali sa studentima" .
Tko zna, mozda se vas okupatore onda potjera. Tako da uopce nije losa ideja.

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:17 
No life

Joe Veliki je napisao/la:
nekistudent je napisao/la:

Ljudi, organizirajmo se i potjerajmo ove likove sa naseg faksa,
pa ovo je sramota pravnog fakulteta .Ekonomisti su potjerali ove likove kad su im dosli na fakultet, Fesbovci isto tako. Pa necemo valjda mi , buduci pravnici, bit ti koji ce dopustit takvima da od nas rade budale.

ahhaahh! kako slatko lažeš! ahahhaha!
pa čovječe, na fesb i ekonomiju se nije ni išlo! jel ti to slaga stranački kolega?! :cerek:

Nisu pokusali?
Bili su na fesbu, djelili letke i isli izvidit situaciju, nego ljudi pametni, znaju da imaju kolokvije i predavanja pa su vas odmah potjerali. Eto , ako mi ne vjerujes pitaj par vasih "vođa". Nije to uopce tajna, pricali smo bas jutros o tome da se oni ne usude zauzet fesb jer su ih vec potjerali od tamo.

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:22 
No life

casperica je napisao/la:
,Što vi zapravo mislite odakle da se za to izdvoji,da možda uzmemo od zdravstva koje je i ovako nikakvo?!

:happpppppy
to mi je najjaca izjava od njih. kad ih pitas, odakle im sredstva, odgovor je (citiram) :"neka ukinu korupciju" :roll: :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:23 
Veteran

Spin je napisao/la:
Sad mi je sinilo,ako studij postane besplatan,mogu ja trazit svoju lovu nazad?
Ne da mi se sad zbrajat,ali 7 godina studiram,4 redovno,3 izvanredno,placam od pocetka...
Dodam jos nesto i taman mogu ubost solidan motorin za lito.

Uh,onda bi ti triba biti u prvim redovima među prosvjednicima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:25 

Skinija sam lancun sa kreveta,taman crtam transparent.
Na njemu sam ja i jedna 4-5 godina stara Yamaha koju mi prijatelj taman prodaje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:25 
slobodar

kafka je napisao/la:
kafka je napisao/la:

da, razmišljalilo smo! evo, znan da agenti ovo čitaju... svi recite vođama svojih partija da sutra NSI zauzima Škver! Tražimo besplatno školstvo za sve i imamo slogan "Znanje nije roba, za Tonsona do groba"! :) :mrgreen:

samo da još kažen kolegi neomstudentu!
ako je ko ima glasa na onom plenumu to ste bili Vi, zato je ispa onakav.... radi neke ravnoteže su Vas stalno prozivali, ali ste uporno bili bahati i uporno ste upadali ljudima u riječ!
na kraju, kad Vam je dekan obećao da ćete dobiti rok na vrijeme, Vi ste dignuli (barem neki od Vas) ruku ZA blokadu PF-a!
no....
da ne kažem da su neki od Vas dolazili rano ujutro s pivama provocirat, ali to je rješeno i onemogućen im je ulazak! :rambo
i samo još nešto! Vas je, poštovane kolegice i kolege pravnici, bilo 10 gore, a kad su dignuli ruke ljudi s prava, bilo je nekih 40-50!
to šta ih Vi ne vidite to je druga stvar!
ja znan da je bilo ljudi sa moje godine!
pozdrav i dođite na plenum!

onda opališ koljenom u stolić za kavu"

h.t. - cirkular

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:33 
No life

U redu, nas je bilo deset,ujutro je bilo 300 pravnika koji su zauzeli fakultet a mi smo pijani dosli sa bocama pive u ruci...
Necu se svađat, svatko tko je bio tu, zna sta je bilo i kako je bilo. A svatko tko cita forum vidi kakav je stav studenata o vama...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:39 
Veteran

http://www.index.hr/vijesti/clanak/biza ... 31578.aspx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 16:53 
Aktivan

stvarno ne želim nikoga omalovažavat al da su jedne učiteljice,pedagozi filozofi i SOcIOLOZI došli mjenjat svijet i ponovo pokušavaju marxovo utopijsko društvo stvorit e toga nema nigdi...dico draga neko je to već proba i nije išlo,ostavite se čorava posla i ostavite probleme za odrasle pravnicima,politolozima i inima...a do tad ispravljajte ove pravopisne greške,zurite u sunce il slično...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 17:13 
Forumaš

moje osobno mišljenje je DA besplatnom školovanju na svim razinama,jer nemaju svi para plaćat studij. ali,ono šta mene zabrinjava je to šta mi se nekako čini da jedan od ''faca'' iz studentske inicijative,ili šta li je već lik(jer stalno se nešto muva sa ''predstavnicima'' inicijative split,a nema ga vidit za stolom na pllenumu,pa mi bas i nije jasan)bas i ne zastupa mišljenje studenata koje bi treba predstavljat. To se ogledalo u raspravi neki dan kad je jedna kolegica pitala sta ako dođe do ponude alternativnog rješenja od strane nadležnih, da se znatno smanje cijene školarina. On je koliko se sijećan jako brzo odbio takav način eventualnog završenja blokada,kaže da se na to nipošto neće pristati....e pa sad mene zanima odakle njemu da većina studenata na to ne bi pristala. smatram da bi,jer nije mala stvar plaćati 7 i recimo reći ću neku banalnu cifru npr. 1000 kuna. svatko moze recimo preko ljeta zaradit tih ''1000 kuna'' i tako si platit studij...... ne znan,sve je to meni nekako sumnjivo,šta ove blokade idu dalje to sam manje sigurna da će ovo sve dobro završit. ispravite me ako griješin
ps. iako san osobno ZA blokadu,slažen se sa kolegom nekin studenton,ima ih dooooosta sa prava šta su protiv blokade,a to se jednim dijelom ogleda u rezultatu glasovanja na forumu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 18:29 
김정일

Znaci idemo redom;

1)U našoj državi toliko se novaca troši na obične svinjarije i gluposti (konkretno dvorane,mostovi,itd) da tih 300 milijuna i ne bi bilo nemoguće naći. Ono što bi veliki dio ljudi htio da bude jasno definirano je set pravila da se onemogući postojanje ljudi kojima je studiranje zanimanje.
Nitko normalan nije za to da se iz dijela njegovog novca finacira desetogodišnje studiranje "studenta"

2)Za vrijeme Jugoslavije na koju se svi pozivaju kao uzor po pitanju besplatnog školovanja nije se plaćalo studiranje.
Studenti su plaćali upisninu u razini današnjih par sto kuna, plaćale su se prijavnice i to je bilo to.
Ali:
-Studenti su u menzi imali pravo na jedan obrok dnevno
-domova nije bilo
-studentski pokaza nije bilo.

Zato su ljudi uzimali studentske kredite koje su vraćali još godinama nakon faksa. Tako su moji roditelji završili fakultet.
E sad argument da bi besplatne školarine povećale visinu visokoobrazovanih ljudi u RH mi baš i ne drže vodu.
Po toj logici bi u ex Yu bilo 20-30 % stanovništva sa VSS,ali to baš nije bilo tako (pokušavam naći na CIA factbook podatke za 1990 godinu,ali ne uspjevam nigdje naci tocan broj.

3)Koliko god naš fakultet bio da oprostite u onoj stvari dvije stvari se moraju priznati:
-sa obzirom na broj kandidata upisujemo jako puno ljudi na teret ministarstva
-čak i ako nisi briljirao na prijemnom možeš se osloboditi školarine tako da ocistiš godinu.

4)U RH ima oko 180 000 studenata.
Godišnje se na održavanje nastave i funkcioniranje fakulteta (dakle bez menza,xica,domova i ostalog) potroši 2.7 milijardi kuna. Što znaci da svaki student košta državu 15 000 kn godišnje.
Xice, domovi i ostalo popaju jos oko 1.1 milijardu kn što nas dovodi do iznosa 3.8 milijardi kuna, odnosno 21111 kn godišnje po studentu.

5)
Citat:
Stvar je u tome da ukidanje skolarina nece apsolutno nista rijesiti, a jos ce manje omoguciti vrijednim i sposobnim studentima s losim financijama studirajne. Zasto? Pa zato jer su skolarine kap u moru troskova! O cemu mi to pricamo?
Student koji ne živi doma mjesečno ce svoje roditelje kostati 2000-3000 kn. Studenti se bune za totalno krive stvari, vlada to kuzi i bila bi glupa da ne iskoristi takvu fenomenalnu populisticku priliku da pokaze kako je dobra i kako slusa 'narod'. Zasto se studenti ne bune i ne traze stipendije, i doista besplatno skolstvo za one najbolje? Dakle, placena hrana, placene knjige, placen smjestaj. Iskreno, ne razumijem ove zahtjeve.

I što će se sada desiti? Država će vam dati pare za te školarine, a bez greške će vas zato zakucati na prehrani ili troškovima doma. I onda ćemo za par mjeseci opet ponavaljati ovaj citav igrokaz, samo sto ovaj put neće biti toliko simpatije od strane javnosti. Niti ćete biti toliko zanimljivi novinarima.A vlada će javno oprat ruke ko poncije pilat i reći vidi ovih muktaroša, mi im dali besplate školarine a oni opet zajebaju.
Zaklat ćete kravu radi jednog odreska. Al nek vam bude.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 19:22 
Aktivan

Sve je zlo i naopako, ljudi traže besplatne školarine a za par mjeseci ćemo bit sretni ako budemo imali kg krumpira za ručak, jednostavno pogrešno vrijeme, pogrešna vlada, pogrešni političari i jadni nadobudni brucoši.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 19:48 

ja se samo bojim da ako slučajno daju besplatno obrazovanje redovitima (šta se neće dogodit jer ne živimo sa jednorozima, šljokicama i dobrim vilama) ili smanje školarine (šta bi bilo realno i ok, samo i to bi bilo moguće pod uvjetom da se ukine bologna, jer sama bologna zahtjeva više sredstava), da će "opalit" po izvanrednim studentima, jer sredstva moraju od negdi crpit :evil:
mene još nijedna promjena nije zahvatila "pozitivno" :cry:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 20:36 
김정일

Studentice Hrvatskih studija: Neka su zaključali zgradu!

U redakciju su nam se javili i drugi studenti koji tvrde da su sa Hrvatskih studija i da ne žele blokadu pošto su "željni znanja", a kažu i da su u većini.

"Naš fakultet zauzeli su isključivo studenti s Filozofskog fakulteta jer ih 90 posto studenata s Hrvatskih studija nije podržalo. Prema našim profesorima i studentima ponašali su se kao prema životinjama, krajnje nekulturno i nedemokratski. Podupiremo njihove zahtjeve, a ne blokadu", kaže jedna studentica, a slično tvrdi i druga studentica Hrvatskih studija.

"Kao prvo, odluku o blokadi nismo donijeli mi, studenti Hrvatskih studija, nego studenti Filozofskog koji su za nas to odlučili. Kada su ljudi htjeli izreći svoje mišljenje protiv bojkota, ti ljudi su ih popljuvali i zviždali im! I nisu se ništa bacali kroz prozore, nego su ulazili kroz prozor na predavanja jer ionako nisu za bojkot! I slažem se s tim što su zaključali zgradu jer bi je ovi samo demolirali!", kaže ona.

Međutim, studenti koji podržavaju blokadu i koji su također sudjelovali u današnjem plenumu tvrde drugačije. Napominju da je danas ondje bilo desetak studenata sa Filozofskog fakulteta i da nije istina da se itko od njih ponašao nasilno ili da su diktirali blokadu. Najvažnije od svega je, kažu, to što "filozofi" na plenumu nisu niti imali pravo glasa, nego je blokadu izglasala većina od tristotinjak studenata isključivo Hrvatskih studija. Kaos se nije primirio ni u večernjim satima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 20:41 
Aktivan

mene zanima jedna stvar a to je; hoce li se uvodjenjem besplatnog studiranja za svih i smanjit broj upisnih mjesta na fakultetima??

mislim da je to sasvim logican slijed ukoliko Vlada prihvati ove zahtjeve. hocemo li onda i za vrijeme upisa imat prosvijede jer ce opet postojat oni nezadovoljni koji nisi presli prag??

mislim da bi bilo bolje pozabavit se pitanjem stipendija. 500 kn, 9 mjeseci nisu mali novci, a istu dobiva 10% od ukupnog broja upisanih studenata, dakle njih prvih 30. iz svega proizlazi da tih 30 ima besplatno skolovanje i stipendiju. zasto ne biste podnjeli zahtjev da se stipednija dobiva po financijskom stanju u obitelji?

mozda previse banaliziram ali zasto ne trazite onda da vas i Vlada besplatno hrani? da vam nadje stan dok se posteno ne snadjete? bez obrazovanja mozes, a ne znam koliko bez osnovni uvjeta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 22:23 
Početnik

ja sam za besplatno školovanje za one koji redovito izvršavaju svoje obveze, tj. tijekom studija nemaju ponavljanja. blokadu podržavam iz solidarnosti sa kolegama sa drugih fakulteta, ali se nadam da će što prije završiti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 22:23 

Od svega ovoga ja podržavam smanjenje školarina, jer su zadnjih godina otišle pod nebo i kako je krenulo parilo je da ne namjeravaju stat.Po meni to su jedina realna očekivanja i prohtjevi. A sve ovo ostalo je domino efekt,
dat ce besplatno školovanje i neminovno je da ce neki drugi faktor pagat, tipa menze, pokazi, stipendije...
Država se mora nekako naplatit, a nakraju balade doć će sve na isto, al nakon toga nikakve blokade i plenumi
neće imat smisla. Isto sranje, drugo pakovanje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 22:38 
No life

Evo ovako,
danas je sjedilo nas 10ak sa prava i malo smo raspravljali o cjeloj temi i sta bi mi zapravo zahtjevali da imamo pravo glasa na ovome plenumu.

Zakljucak je bio otprilike ovakav:

Drzavu svaki student kosta oko 30 000 kuna + 7000 kuna participacija koje student placa odnosno ne placa.
Na pravni fakultet se upisuje godisnje 500 studenata, od kojih su 120 bez placanja. Nas fakultet realno nema kapacitete za 300, a kamoli 500 studenata. Ako bi smanjili broj upisanih studenata za samo 90 (odnosno 18%) studenata, mi bi imali dovoljno novca za ukinit skolarine a ujedno bi popravili kvalitetu studiranja.
Ovo samo kao nacelna racunica.

Nadalje, smatramo da potpuno ukidanje skolarina ne ide u korist studenata i da mnogi ne podrzavaju strajk jer ne zele placat za vjecne studente.
Nas je prjedlog bio:
Neka svaki ECTS bod vrjedi npr. 100 kuna.
Svatko upisuje 60 ects boda. Student koji prenosi 1 ispit od 8 boda , imat ce 52 boda polozena. Za ovih 8 boda se placa 8*100kn= 800 kuna. To je svakako moguce platit. A oni koji studiraju radi studentskih prava, imat ce polozenih 10,20 boda. Oni ce platit 4000 odnosno 5000 kn dakle nece bas bit sretni sa svojim studentskim pravima.
Sta je zapravo najjaci argument, ovo bi se dalo bez vecih problema provest, dodatni troskovi bi bili minimalni a ministar bi pristao sasvim sigurno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 22:48 

Da, to je u redu - svakom po zasluzi.
E sad meni nije jasno... šta god da se odluči, da li to hvata samo novu generaciju ili
i nas ostale... Jer to me ne bi uopće čudilo :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 22:57 
No life

zsa-zsa je napisao/la:
Da, to je u redu - svakom po zasluzi.
E sad meni nije jasno... šta god da se odluči, da li to hvata samo novu generaciju ili
i nas ostale... Jer to me ne bi uopće čudilo :roll:

a gle oni ce odgodit donosenje zakona za pola godine, pa ce stupit na snagu u 2010 ali naravno tek nakon upisa, pa ce tek od 2011 pocet sa primjenom. A 2011 cemo imat nove izbore i novu vladu koja ce se kako tako izvuc od provođenja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 22:59 
Forumaš

zsa-zsa je napisao/la:
Od svega ovoga ja podržavam smanjenje školarina, jer su zadnjih godina otišle pod nebo i kako je krenulo parilo je da ne namjeravaju stat.Po meni to su jedina realna očekivanja i prohtjevi. A sve ovo ostalo je domino efekt,
dat ce besplatno školovanje i neminovno je da ce neki drugi faktor pagat, tipa menze, pokazi, stipendije...
Država se mora nekako naplatit, a nakraju balade doć će sve na isto, al nakon toga nikakve blokade i plenumi
neće imat smisla. Isto sranje, drugo pakovanje.

slažem se

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2009 23:13 
Početnik

mislim da je kod nas dosta veliki problemi i sama organizacija nastave, gdje do 6. mjeseca nemamo ispita ako smo na 1. godini ( osim povijesti). moj bi prijedlog bio da se kod nas studij organizira u obliku jednosemestralnih kolegija (kao što je npr. u zagrebu), da se napokon urede i ECTS bodovi ( da se ne događa da ako nismo nešto uspjeli položiti da ne možemo iskombinirati 60 bodova), da se odredi koji ispit je uvjet za ispit sa sljedeće godine (a ne ako nisam položio npr. statistiku da ne mogu izaći neki ispit sa treće god koji sa njom nema veze). također je i veliki problem ograničen prostor s kojim fakultet raspolaže s obzirom na broj studanta, a da ne spominjem da iz pojedinih kolegija imamo samo jednog profesora čak i bez asistenta. problem je i što administratoru na fakultetu treba vječnost da bi osigurao internet i na računalima u prizemlju itd... Ovo su problemi koji se mogu riješiti i ne tako velikim financijskim ulaganjima i za koja bi se trebali boriti uz ovu blokadu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 304 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: