Znaci idemo redom;
1)U našoj državi toliko se novaca troši na obične svinjarije i gluposti (konkretno dvorane,mostovi,itd) da tih 300 milijuna i ne bi bilo nemoguće naći. Ono što bi veliki dio ljudi htio da bude jasno definirano je set pravila da se onemogući postojanje ljudi kojima je studiranje zanimanje.
Nitko normalan nije za to da se iz dijela njegovog novca finacira desetogodišnje studiranje "studenta"
2)Za vrijeme Jugoslavije na koju se svi pozivaju kao uzor po pitanju besplatnog školovanja nije se plaćalo studiranje.
Studenti su plaćali upisninu u razini današnjih par sto kuna, plaćale su se prijavnice i to je bilo to.
Ali:
-Studenti su u menzi imali pravo na jedan obrok dnevno
-domova nije bilo
-studentski pokaza nije bilo.
Zato su ljudi uzimali studentske kredite koje su vraćali još godinama nakon faksa. Tako su moji roditelji završili fakultet.
E sad argument da bi besplatne školarine povećale visinu visokoobrazovanih ljudi u RH mi baš i ne drže vodu.
Po toj logici bi u ex Yu bilo 20-30 % stanovništva sa VSS,ali to baš nije bilo tako (pokušavam naći na CIA factbook podatke za 1990 godinu,ali ne uspjevam nigdje naci tocan broj.
3)Koliko god naš fakultet bio da oprostite u onoj stvari dvije stvari se moraju priznati:
-sa obzirom na broj kandidata upisujemo jako puno ljudi na teret ministarstva
-čak i ako nisi briljirao na prijemnom možeš se osloboditi školarine tako da ocistiš godinu.
4)U RH ima oko 180 000 studenata.
Godišnje se na održavanje nastave i funkcioniranje fakulteta (
dakle bez menza,xica,domova i ostalog) potroši 2.7 milijardi kuna. Što znaci da svaki student košta državu 15 000 kn godišnje.
Xice, domovi i ostalo popaju jos oko 1.1 milijardu kn što nas dovodi do iznosa 3.8 milijardi kuna, odnosno 21111 kn godišnje po studentu.
5)
Citat:
Stvar je u tome da ukidanje skolarina nece apsolutno nista rijesiti, a jos ce manje omoguciti vrijednim i sposobnim studentima s losim financijama studirajne. Zasto? Pa zato jer su skolarine kap u moru troskova! O cemu mi to pricamo?
Student koji ne živi doma mjesečno ce svoje roditelje kostati 2000-3000 kn. Studenti se bune za totalno krive stvari, vlada to kuzi i bila bi glupa da ne iskoristi takvu fenomenalnu populisticku priliku da pokaze kako je dobra i kako slusa 'narod'. Zasto se studenti ne bune i ne traze stipendije, i doista besplatno skolstvo za one najbolje? Dakle, placena hrana, placene knjige, placen smjestaj. Iskreno, ne razumijem ove zahtjeve.
I što će se sada desiti? Država će vam dati pare za te školarine, a bez greške će vas zato zakucati na prehrani ili troškovima doma. I onda ćemo za par mjeseci opet ponavaljati ovaj citav igrokaz, samo sto ovaj put neće biti toliko simpatije od strane javnosti. Niti ćete biti toliko zanimljivi novinarima.A vlada će javno oprat ruke ko poncije pilat i reći vidi ovih muktaroša, mi im dali besplate školarine a oni opet zajebaju.
Zaklat ćete kravu radi jednog odreska. Al nek vam bude.