Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 15 lip 2026 15:10.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 04 lip 2009 19:38 
Sega mega kul forumaš

nadhipoteka = hipoteka na hipoteci.
podhipoteka = ?

moze netko odgovoriti?
hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lip 2009 19:41 
-Admin-

kike je napisao/la:
ineess je napisao/la:
i ono klasično : gdje živiš, stan , zgrada pričaj!

kako ide to klasično?
šta triba sve reć?

Mislim da ti je to ono: "živim u stanu u Omišu koja je u suvlasništvu moje majke i mog oca, koji je/nije etažiran i sa/bez opterećenja".
Ne znam jel se još što treba tu reći.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lip 2009 19:58 
-Admin-

Danny je napisao/la:
nadhipoteka = hipoteka na hipoteci.
podhipoteka = ?

moze netko odgovoriti?
hvala

To nisam vidjela u knjizi, koja spominje samo nadhipoteku (344. str., 11. izdanje).
Ali, u jednoj skriptici na netu sam vidjela ovu definiciju:
"NADHIPOTEKA – hipoteka na hipoteci, tj kada je predmet hipoteke već postojeća hipoteka
PODHIPOTEKA – opterećene jedne iste nepokretnosti sa više hipoteka, tj radi obezbeđenja dva ili više potraživanja različitih hipotekarnih poverilaca"

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lip 2009 16:52 
Sega mega kul forumaš

slonic je napisao/la:
Podhipoteka - kad se jedna nepokretnost optereti sa više hipoteka. Tako sam nasla na netu.
Znaci to je suprotno od simultane hipoteke kod koje je objekt hipoteke vise nekretnina.
Ispravite ako sam blebnula :blackeye

u pravu si...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2009 20:16 
Sega mega kul forumaš bez života

u mojoj teci zapisano

konfiskacija-pojedinačna mjera
nacionalizacija-opća mjera

A sad još nisan došla do toga da učim zakon o naknadi za imovinu oduzetu....
al je to ono šta je kačer reka o tome na predavanju zadnjem, predzadnjem...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2009 23:40 
jih... kak sam to sve zaboravil...
ipak, šta se konkretno kačera tiće, njegovi su imali par stanova prije juge i kad je juga došla, nacionalizirala ih je i tek sad u RH je on ima priliku to zatražit nazad (iako mi se ćini da su ga i tu zeznuli), pa zato ovo dobro naučite, jer je bilo neko vremensko ograničenje do kada se mogu dat zahtjevi za povrat imovine oduzete za vrime juge... :5 :3

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 00:10 
Početnik

angry candy je napisao/la:
Može li mi netko objasniti razliku između konfiskacije i nacionalizacije?
Koja se imovina vraća, koja ne i zašto?

tnx

Konfiscirana imovina daje se u vlasništvo prijašnjem vlasniku .
Nacionalizirani stanovi na kojima postoji stanarsko pravo ne vračaju se u vlasništvo, prijašnjem vlasniku pripada pravo na naknadu a stanaru pravo na otkup stana. čl.22 zak.o naknadi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 11:46 
-Admin-

Hvala, prošla sam zakon i vidjela sam taj članak, ali nisam znala baš razliku u teoriji.

Je li dovoljno reći to sa pojedinačnom i općom mjerom?

2.Bilo je zadnji put pitanje ima li novina u ZV u 2009, i ako ima na što se odnose? Ima ih, moram to još pogledat.

3.Što nalazimo u stvarnom imeniku? (uz broj čestice piše broj katastarskog uloška)

4. Pravila računanja za kolaciju? To ne znam, pa bi molila da netko odgovori ako zna.

5. Izvlaštenje-što vodi sud, koji sud, u kojem stupnju?

6. Visina nalaznine?

7. Koka se zove odluka u posjedovnom postupku? (rješenje)

8. Je li moguća zajednička oporuka?

9. Stječe li se red prvenstva predajom ili predbilježbom? ( Predajom ja mislim. Čl. 45. Zakona o zemljišnim knjigama. "Prvenstveni red upisa u zemljišnu knjigu utvrđuje se prema času u kojem je zemljišnoknjižnom sudu stigao prijedlog za upis, odnosno odluka drugoga suda ili tijela kojom se određuje upis.")
I što znači red prvenstva?

10. Dvostruki upis prava građenja u istu knjigu?

11. Sektorska prava?

Nisam sigurna u pogledu ovih pitanja, pa ako tko može pomoć? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 13:02 
to ti je ono ˝corpus˝ i ˝animus˝, jedno je tijelo tj sama fizička stvar, a animus je pravo i namjera držanja u posjedu...

a oko ovih pitanjaca...
7. to je 10% vrijednosti pronađenog/vračenog... (osim ako neprođe 3 god (ili kako već ide kod dosjelosti), a to oglasimo ili damo policiji, a niko se ne javi onda imamo cilu stvar... tj postajemo vlasnici)
9. podnošenjem zahtjeva za uknjižbu vl. u zemlj. knjige na spis se stavlja takozvana ˝plomba˝, tj papirić na kojem piše točno vrime podnošenja(točnije zaprimanja) zahtjeva, tako ako se desi da istu stvar hoće dvojica upisat, onda se gleda ko je prvi upisa (gleda se po prvenstvu uknjižbe...)... naravno, ovo sve neznaći i konačnost procesa, jer uvik se može dignit tužba/zahtjev za ispravkom upisanog...(no ovo zadnje ne spominjite kačeru jer če nastat kaos u vidu da će vas pitat 10 podpitanja...)
8. koliko ja znan ona je teorijski nemoguća (da npr. dvoje supružnika napiše zajedničku oporuku) jer svako je nosioc svojih prava, dakle i kad ima udio u nečemu, onda je vlasnik djela koji je kako takav nevezan za volju drugih (nisu svi suvlasnici jedne kuće obvezni sve ostavit nekome trečem), istotako kako bi se ta oporuka sprovela ako obje osobe ne umru u isto vrime?--- to je moje mišljenje, ali možda i griješin, pa pitajte Insu on je djelatni pravnik... mora bi znat! :ROFL

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 13:12 
mladjo je napisao/la:
Narode, koja je razlika(ako je ima) između kvalificiranog posjednika i vlasnika?
Mislim, ako netko ima titulu, modus ipošten je, zašto nije vlasnik? Ili je?
Kod negatorne tužbe se spominje i jedno i drugo, pa mi nije jasno :sok:

Posjednik je onaj tko ima faktičnu vlast na stvari. Kvalificirani posjednik je onaj čiji je posjed istinit, zakonit i pošten. Posjednik ne mora biti vlasnik, već je može posjedovati kao plodouživatelj, založni vjerovnik, najmoprimac, posudovnik, zakupoprimac itd.

ovako; kvalificirani je bone fidei possesor... dakle, on u dobroj volji (neznajući za pr. smetnje) ima posjed i misli da ima i vlasništvo...
e sad...
on je u povoljnijem položaju naspram vlasnika baš u a. negatoria... jer ona počinje od činjenice da tužitelj (ovdi kvalificirani posjednik) ne mora dokazat svoje pravo vlasništva, dok vlasnik to mora... jer tužbeni zahtjev se podnosi zbog uznemiravanja vlasn.
dakle vidljivo je da je kvalif. posj. u boljem stupnju zaštite od vlasnika...

sve ovo nevridi za nepošt. posj.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 13:26 
:please: e, da... ono 3. ˝stvarni imenik˝? koji je to vrag?
mislin, ti si to pojasnila ka katastar(ske mape) ali ne čini mi se da je to-to...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 13:54 
-Admin-

To sam vidjela prije nekoliko stranica da je kolegica napisala.
Ali prošla sam 3 puta zakon i nisam vidjela ništa o tome.

P.S. Dakle red prvenstva se stječe predajom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 14:42 
No life

mladjo je napisao/la:
Kod zaloga; kako se založni dužnik može namiriti od osobnog dužnika?
Dakle,
A je založni vjerovnik
B je osobni dužnik
C je založni dužnik
B nije ispunio svoju obvezu
A se namiri od C-a
Kako se C može namiriti od B-a?
Mislim, valjda može nekako, nema smisla da ne može, a u knjizi i u zakonu niš ne piše, jebi ga...

kako ne pise?
Naravno da pise i to u ZOOu posto nastaje obvezni odnos kod Ca da zahtjeva od Ba naknadu stete prouzrokovanu njegovim neispunjavanjem obveze. Nemam ti pojma tocni clanak ali otvori zoo u wordu pa upisi u trazilicu.

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 21:15 
Aktivan

Trebam pomoć s jednim pitanjem, odgovor bi trebao biti negdje u Zakonu o naknadi, ali ja nikako ne uspjevam pronaći.
rokovi za podnošenje zahtjeva za vraćanje stanova ili tako nešto, ne znam kako je točno bilo pitanje.
Help please!

Ako je netko bio kod Kačera na komisiji, dobro bi mi došle bilo kakve informacije, ili, ako ništa, bar me ohrabrite :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2009 21:37 
-Admin-

Članak 65.

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva nadležnom Županijskom uredu.

Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka dostavlja se Državnom pravobranitelju Republike Hrvatske koji ima položaj stranke u postupku.

Prijašnji vlasnik dužan je podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, osim u slučaju iz članka 26. ovoga Zakona.

Zahtjev podnesen po proteku roka iz stavka 3. ovoga članka odbacit će se pa podnositelj gubi sva prava iz ovoga Zakona.

Dakle, prijašnji vlasnik bio je dužan podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 01. sijecnja 1997. do 30. lipnja 1997. godine.

Što se tiče komisije kod profesora, prolistaj temu od početka, ima ti par informacija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2009 08:36 
Veteran

nika_pika je napisao/la:
kumpirić je napisao/la:
Članak 65.

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva nadležnom Županijskom uredu.

Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka dostavlja se Državnom pravobranitelju Republike Hrvatske koji ima položaj stranke u postupku.

Prijašnji vlasnik dužan je podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, osim u slučaju iz članka 26. ovoga Zakona.

Zahtjev podnesen po proteku roka iz stavka 3. ovoga članka odbacit će se pa podnositelj gubi sva prava iz ovoga Zakona.

Dakle, prijašnji vlasnik bio je dužan podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 01. sijecnja 1997. do 30. lipnja 1997. godine.

Što se tiče komisije kod profesora, prolistaj temu od početka, ima ti par informacija.

Hvala :cheers

bilo je i nekih izmjena, a ovo sam našla na netu, pa ak pomaže... :grin:
"Prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ("Narodne novine" br. 92/96, 39/99, 42/99, 92/99, 43/00, 131/00, 27/01, 65/01 i 118/01) prijašnji vlasnik bio je dužan podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 01. sijecnja 1997. do 30. lipnja 1997. godine;

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine ("Narodne novine" br. 80/02) prijašnji vlasnik mogao je podnjeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu toga Zakona, dakle do 05. srpnja 2002. godine, ukoliko je imao pravo na povrat ili naknadu za oduzetu imovinu po odredbama toga Zakona, a nije ranije podnio zahtjev ili je zahtjev pravomocno odbijen, odnosno odbačen i to:
a) prijašnji vlasnik državljanin Republike Hrvatske koji na dan donošenja Zakona o naknadi… nije imao hrvatsko državljanstvo,
b) prijašnji vlasnik na kojeg se odnosi članak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine,
c) prijašnji vlasnik koji je prema Popisu stanovništva iz 1991. godine imao prebivalište na okupiranim područjima Republike Hrvatske, odnosno na područjima pod upravom UNTAES-a."
Ovu izmjenu je znao često pitati prošle godine.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2009 10:31 
Aktivan

Osobni i stvarni imenik; za svaku glavnu knjigu ima po jedan osobni i stvarni imenik?
Znači u jednom zemljišnjoknjižnom odjelu ima toliko osobnih i stvarnih imenika koliko ima glavnih knjiga?
Hvala unapred :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2009 12:56 
-Admin-

Čime se bavio Ustavni sud kod Zakona o najmu stanova?
To je bilo pitanje u 4. mj, ja mislim.

Našla sam ovo:
http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

Ali zna li netko kako da to jednostavno i kratko oblikujem u odgovor? :mrgreen:

Bavio se ocjenom ustavnosti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2009 08:38 
Forumaš

shhh je napisao/la:
pozdrav :mig: ako mi netko moze odgovoriti na pitanje - kod ugovora o dozivotnom uzdrzavanju, ako je u pitanju cijela imovina, da li se tu misli na cjelokupnu imovinu stecenu do smrti (dakle ne do sklapanja ugovora o doz. uzdrzavanju) ? isprika ako je glupo pitanje, ali mozak mi kuha :cry:
i sta ako se sklopi s nekom osobom i ugovori se prijenos cijele imovine -- nasljednici ne mogu nista pravno uciniti ukoliko je ugovor valjan? hvala :mrgreen:

Objekt ugovora je samo ona imovina koju ustupitelj ima u vrijeme sklapanja ugovora.Ugovor se ne može odnositi na kasnije stečenu imovinu jer bi to bio ugovor o nasljeđivanju a on je zabranjen u našem nasljednom pravu.
Prijenos cijele imovine (zbog bitnih nasljednopravnih učinaka) ne može ni biti valjan bez suglasnosti svih ustupiteljevih potomaka (zakonskih nasljednika).
Ako se itko od zakonskih nasljednika ne složi s tim ugovorom dolazi do njegove konverzije u ugovor o darovanju (učinak ovog drugog ugovora je da se ustupljena imovina smatra darom, te se uračunava u nasljedni i nužni dio).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2009 19:03 
Aktivan

kosmos je napisao/la:
kod dosmrtnog ti nema toga... sve šta osoba stekne za života (od trena sklapanja ugovora, dakle i novonastala imovina) ide uzdržavatelju, jer se to uzima ka ˝troškovi uzdržavanja˝... isto tako za postić neoborivo pravo na tu imovinu uzdržavatelj je dužan na minimalno jednu naknadu (npr. mjesečnu) i time je ispunija svoju obvezu (naravno, uzdržavani ga može tužit, ali s kojom imovinom?!?---glup institut, napravljen da bi se obespravljivalo nasljednike)... sva imovina se obma pripisuje uzdržavatelju, za razliku od doživotnog, di je potrebno da on odapne papke!
(jedan od najzaguljenijih i najljigavijih slučajeva je bija slučaj jedne starice iz Splita, šta je imala popriličan broj zgrada i stanova u svom vlasništvu, ali ne i ekipu da se brine o njoj, pa joj je ekipa iz karitasa ponudila {čitaj ˝ucjenila je˝} dosmrtni ugovor i time je totalno obespravila, dapače, čak su se prema njoj odnosili ka prema životinji, totalno je zanemarivajući u njezi i brizi...)

i kao što gore rekoh, nasljednici činom potpisivanja, a još jače, prvpm uplatom, gube sve... (osim ako ne ospore zdravi razum uzdržavanog u vrime potpisivanja, šta je dosta teško...)

hvala puno :grin: da, znam i ja jedan slucaj, ali napravljen da bi se sve ostavilo samo pojedinim nasljednicima - i eto, zaobidjes sva silna pravila nasljednog ovakvim institutom...eto, to me zanimalo, moze li se pobijat, i ocito da ne... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 17:27 
-Admin-

Mislim da ih je dosta 15.

Jel netko zna čime se Ustavni sud bavio kod zakona o najmu stanova?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 13:50 
No life

ineess je napisao/la:
Zna li itko je li zadnja novela u ZV 146/08??

znam ja, nije :mrgreen:
imas cak 2 ove godine, ako se ne varam

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 14:23 
-Admin-

Nije, postoji novela u 2009. (NN 38/09)

Mislim da je to jedina. Ona iz 2008. (NN 146/08) koja se odnosi na EU državljane i stjecanje vlasništva na nekretninama u RH je stupila na snagu 1. veljače.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 14:48 
Veteran

ineess je napisao/la:
Puno vam fala...jedva san ove sve druge novele pohranila jučer u mozak sad još dodat ove dvi ufff...
jeste vi učili sve novele(ZV ZZK ZOO ZN ZNIOVJKV) iZ ZNS ZZPPP ZI i ZPU?

Bilo bi dobro da ih sve naučiš pita ih često.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 14:56 

Naučila sam ih sve al ih mogu samo izgovorit ako zaklopim oči i duboko se koncentriram...
Oće to bit problem ako tamo njemu stisnem sljepočnice prstićima i zaklopim oči i kao u nekom transu izgovaram 91 96 68 98 137 99..... :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 15:17 
-Admin-

:mrgreen:

Ja sam naučila samo broj NN, datum donošenja, zadnju novelu i o čemu se u noveli radi. I broj članaka. To za ovih 7 zakona koji nama trebaju.

Jel treba još što?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 17:00 

Kako 7?
zv zzk zoo zn zns zniovkj zi zpu zzppp-koje ti nisi učila?
I znači nisi učila sve novele, meni svi govore da triba sve novele?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 18:58 
-Admin-

Zakon o vlasništvu
Zakon o obveznim odnosima
Zakon o zemljišnim knjigama
Zakon o nasljeđivanju
Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine
Zakon o najmu stanova
Zakon o zakupu i prodaji poslovnog prostora

ZI i ZPU?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 19:11 

zakon o izvlaštenju i zakon o prostornom uređenju i građenju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 20:36 
-Admin-

mladjo je napisao/la:
Narode, koja je razlika(ako je ima) između kvalificiranog posjednika i vlasnika?
Mislim, ako netko ima titulu, modus ipošten je, zašto nije vlasnik? Ili je?
Kod negatorne tužbe se spominje i jedno i drugo, pa mi nije jasno :sok:

Također, kniga- 276. stranica, 11. izdanje.
"postavlja se pitanje zašto posjednik koji je zakonit, pošten i istinit nije postao vlasnik kad mu je stvar predana u posjed? Nije postao zato jer njegov prednik, tj. onaj od kojeg je stekao stvar, nije bio vlasnik"

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 20:42 
a šta ako neki student (čitaj spojeno) živi s starcima u kući i jedan dan se vrati a vrata kuće zaključana po'ed ?
a soba mu u prizemlju :happy ?
jel?
jel?
jel?
:wtf

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 20:59 
Aktivan

Ima na raspolaganju:
dopuštenu samopomoć (30 dana) i tužbu za smetanje posjeda?

sta nije prvo pitanje tko je vlasnik stana?ok, on zivi sa starcima ali mozda je on vlasnik stana....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 21:04 
Aktivan

i ja imam pitanje oko etaziranja...
sta su one "korisne vrijednosti" ? jel to povezano s elaboratom o etaziranju? jako je glupo napisan dio o uspostavi etaznog vlasnistva na osnovi zahtjeva suvlasnika s odgovarajucim suvlasnickim dijelom - spominju i pisanu suglasnost svih suvlasnika a onda govore da zapravo to uopce nije potrebno ako on ima odgovarajuci dio.. meni je barem zbunjujuc :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 21:14 
Aktivan

Istina. tnx

Ako je stan u suvlasništvu njegovih roditelja onda?

Ako je stan u njegovom vlasništvu, onda ima pravo na vlasničku tužbu?

Prigorila sam.

pa onda mislim da sigurno ima pravo na samopomoc ( ako je on i vlasnik i posjednik tog stana), ako protekne rok za samopomoc onda vlasnicka tuzba, a ako je stan u suvlasnistvu roditelja, onda ima pravo na samopomoc jer je on bio mirni posjednik ali onda roditelji imaju pravo na vlasnicku tuzbu i opet ga mogu istjerat...barem tako mislim, pricala sam s jos nekim ljudima i takav je zakljucak...ali opet, uz pitanja prof kacera nikad se ne zna.. :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 21:16 
Aktivan

To ni meni nije baš jasno.
Znam samo da se uspostavlja na zahtjev 1 suvlasnika uz suglasnost i potvrdu o samostalnosti uporabne cjeline, na temelju suglasnosti svih suvlasnika i na temelju očitovanja volje vlasnika nekretnine.

hm, sad ne znam da li sam te dobro shvatila, uglavnom 3 su temeljna nacina etaziranja po knjizi - i mene zbunjuje taj prvi dio...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 21:19 
-Admin-

Koliko sam ja razumjela, da- 3 su načina uspostave.
Po knjizi i skripti nekoj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 21:42 
ovako, oko stana: može li on razbit vrata i uć u svoju sobu ili je to nedopušteno? šta ako iza vrata stoje straci i smiju se a on razbije vrata sikiron i ozljedi ih? šta ako on razbije staklo sobe kamenon i uđe preko prozora? šta ako on donese pandura s sobon i prijavi uznemiravanje vlasn.?

a za etažno, pa prvo se pitajte (u sebi naravno) iz čega u što prelazi vlasništvo? (iz suvlasničke zaj u pivatno vl.? ili...?) i oko etažnog, jeli bitno to koliko tko ima prostora u zgradi, toliko ima i zemlje na kojoj ona stoji ili se to gleda obrnuto?

:devil :devil :devil (ja san to proša glatko ko bebina guza, pa vas sad malo prc... u zdrav razum, ne bi li i vi počele razmišljat praktično, a tako će van kačer bit lakši :seewhy )

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 21:55 
-Admin-

Ako je vlasnik, ima pravo na samopomoć i vlasničku tužbu.

Ako je posjednik, tj. ako je stan u vlasništu roditelja, onda ima pravo na samopomoć i posjedovnu tužbu.
Samopomoć ne smije biti prekomjerna. Dakle, ne smije ozlijediti osobu da bi stupio na svoj posjed.
Jel?

E da, što je to sa policajcem? Jel to ulazi u samopomoć ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 22:28 
No life

samopomoc ti vrjedi samo ako si posjednik.
Ako si vlasnik a nisi posjednik nemas pravo na samopomoc.
Npr. ja sam vlasnik stana, iznajmio sam ga tebi, ti ne placas. Ja te nemam pravo prisilno izbacit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 22:38 
Aktivan

tocno da primjenjena sila mora biti primjerena okolnostima, ne smije bit vece jakosti. eh sad, mozda tu dolazi i u obzir sudska zastita i da pri tome sud odredi prvremenu naredbu vracanja u prijasnje stanje - onda bi se mogao vratit u stan...dalje nemam pojma

a za etaziranje, bitno je koliki je njegov dio ako samo on trazi etaziranje, jer ako ima odgovarajuci dio (koji se gleda s obzirom na korisnu vrijednost) onda mu i ne treba suglasnost ostalih suvlasnika (prema ZV) nego mu se to potvrdi sud sudskom odlukom i plus sta treba dobit sta treba dobit uz to i potvrdu nadlezne vlasti da je to samostalna uporabna cjelina (ili tu potvrdu zamjenjuje uporabna dozvola po novom)... jesam dobro rekla?

i na kraju za posjed, ali ovdje nije rijec (koliko sam ja shvatila) da on ista placa, nego zivi s roditeljima...nema neki pravni temelj na taj nacin (da iznajmljuje i sl).... :( pocinjem se lagano gubit oko te teme posjeda..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: