Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 10 kol 2026 13:30.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 20 kol 2009 17:16 
-Admin-

Pa trebao bi bar točno reći svojim riječima. Nekistudent ti je to objasnio prije par stranica, pa prolistaj...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2009 20:35 
Početnik

leptiricaa je napisao/la:
PLIZ.iznimka od načela povjerenja u zemljišne knjige,što tu točno treba reć...?? :please: :please:

...na pocetku 23.str ti je napisano....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2009 22:00 
Početnik

coldplay je napisao/la:
niki000 je napisao/la:
casperica je napisao/la:
jel netko možda zna što se događa ako se jednostavno ne pojaviš na ispitu,oćeš dobit neki drugi put pad,jel on to uopće prati,da li je to bitno ili da li se može doći po pad?

...svaki put prije ispita pita tko zeli upisat pad i uvik bude oko desetak studenata koji ga upisu jer ako ga ne upises ne mozes izaci na drugi dio roka...zato otidi na ispit i upisi pad...

to je sigurno baš svaki put?? jer ja baš i nisam spremio dobro, pa se ne želim ocrniti :oops:

...da svaki put....100%....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2009 08:46 
Sega mega kul forumaš

angie je napisao/la:
Da li se može odgoditi ispit preko maila profesoru?

ne bi ti baš savjetovala.
sumnjan da on to čita jer meni ni kolegama nikada nije odgovorija na mail.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2009 15:30 
Sega mega kul forumaš bez života

mala maja je napisao/la:
kako to da su pitanja podijeljena na grupe? ispit se pise ili? ne kuzim, sada cu prvi put izac na ispit :oops:

ne ispit je usmeno al ulazi grupa ljudi po 4...radi toga san napisala grupirano pitanja...
cisto dobronamjeran savjet nije ti losa stvar ic slusat njegova ispitivanja jer se naviknes na neki njegov nacin, upamtis masu toga , naviknes se na blefove i cake..al da te ne plašim sritno ti;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2009 15:32 
Početnik

mala maja je napisao/la:
kako to da su pitanja podijeljena na grupe? ispit se pise ili? ne kuzim, sada cu prvi put izac na ispit :oops:

...ma ne pise se,,usmeno je ,ali posto ulazi po cetvero ljudi,ljudi koji slusaju napisu 1.grupa cisto tako da se zna sto je pita koju grupu,jesu li se pitanja ponavljala itd...kuzis?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2009 17:43 
Aktivan

Čula sam da je jučer bilo pitanje o "kilogramu brašna",možemo li podići vlasniču tužbu protiv onoga tko nam ga ukrade. Studenti padali ko kruške..odgovor bi bio ne može,jer kg brašna nije individualno određena stvar već zamjenjiva stvar. Po tome ne mogu podići vlasničku tužbu protiv kradljivca moje majice,ako nisam na nju izvezla inicijale,ako nije potpisana od nekog pjevača ili djelo umjetnika?? Nije mi to baš jasno,ipak sam ja vlasnik te majice. Zna li netko?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2009 21:01 
Forumaš

pretpostavljam jer tvoja majica, ako je obicna bijela ili nesto sl. nije individualna stvar, a majica s potpisom je- pa se genericne stvari svacaju kao da nastaje obveza na naknadu stete. ako netko misli drugacije neka napise :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ruj 2009 16:11 
Početnik

mala maja je napisao/la:
koja je fikcija iz ZOO? gdje se nalazi izjalovljenje uvjeta? mogu li se koristiti i neke poznatije izreke koje se mogu koristiti u pravu a da nisu izvucene iz romca?

Nije bitno odakle su izvučene, već samo da se tiču građanskog prava. :thumbsup

A čini mi se da je fikcija iz ZOO-a : ''Uzima se da je uvjet ispunjen ako njegovo ispunjenje, protivno načelu savjesnosti i poštenja, spriječi strana na čiji je teret određen, odnosno da nije ispunjen ako njegovo ispunjenje, protivno načelu savjesnosti i poštenja, prouzroči strana u čiju je korist određen.'' st.4. čl. 297.

Ja san bila slusat ispit sva tri dana ovog tjedna. Pitanja nisu teska, ljudi padaju jer ne znaju. Nemojte se bojat :lizliz:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ruj 2009 21:34 
Aktivan

mala maja je napisao/la:
Pretpostavljam jer tvoja majica, ako je obicna bijela ili nesto sl. nije individualna stvar, a majica s potpisom je- pa se genericne stvari shvacaju kao da nastaje obveza na naknadu stete. ako netko misli drugacije neka napise :mig:

Ma dobro,to sam i ja napisala,al mi nije jasno,jer ispada da ne mogu podići vlasničku tužbu protiv onog tko mi ukrade majicu ako ista nema inicijale itd..znači ako nije nezamjenjiva. Glupost.

Podnijeli ste zahtjev za uknjižbu,2005.god,sud je rješenje o uknjižbi donio 2007.-kad ste postali vlasnik?
Odg:valjda 2007.g.,kad je doneseno rješenje,vlasnikom postaješ upisom vlasništva u ZK,zar ne?

Dioba zatražena u nevrijeme-dajte neki primjer.

Maja 79,čestitam,ja ovaj ispit jako dugo i nadam se prolasku,mada mi neke stvari još nisu jasne.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ruj 2009 23:16 
Forumaš

nemoze se podici vlasnicka stvar ako nije stvar individualna jer se pretvara u naknadu štete, a mozes mu i rec kako vi znate da nemam inicijale na ovoj majici? :wink:

stvarno-koji bi bia primjer za nevrijeme? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2009 18:34 
Veteran

plavuša s harvarda je napisao/la:
tea0501 je napisao/la:
molim vas ako ko može reć, ovo o definiciji izvanbračnog supruga,jel tu treba reč ono izvanbračna zajednica ili baš ima defin. izvanbračnog supruga jer je ja nisam našla u ZN :please:

Ja nisam nigdi također našla def.izvan.supr.nego samo def.izvan.zajed.u čl.8 ZN

ma def. izvan.supruga ti ne postoji

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2009 18:59 
Aktivan

fishbone je napisao/la:
nema definicije izvanbračnog supruga ili supruge nego izvučeš iz def.izvanbračne zajednice. i on to priznaje.
npr.izvanbračni suprug je neoženjeni muškarac koji živi s neudatom ženom u životnoj zajednici koja je trajala dulje vrijeme a prestala ostaviteljevom smrću,pod uvjetom da su bile ispunjene pretpostavke za valjanost braka.

Tako je,ja sam tako danas odgovorila i to je ok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2009 12:05 
Aktivan

jel mi moze ko odg.to što je razlika između zablude i prijevare i to relevantnost??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2009 16:41 
Aktivan

ma jel može ko odgovorit.,ako zna,što je bilo s etažiranjem nakon 2006.???viidm da je napisano to kao pitanje u ovim pitanjima od 3.9.??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2009 02:04 
Aktivan

to su ti ove dvije novele 79/06 i 141/06 pa potrazi u nn...uglavnom,najvaznije je tu da potvrdu tijela upravne vlasti da je posebni dio samostalna uporabna cjelina moze zamijeniti uporabna dozvola...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2009 12:51 
Aktivan

To sam ja već napisala u prijašnjem postu na ovoj stranici-dovoljno je reći:promjena termina iz potvrda upravne vlasti u potvrda nadležne vlasti (da je objekt EV samostalna uporabna cjelina),a može ju zamijeniti uporabna dozvola.

Nešto od danas:
-što je nasciturus (dijete u majčinoj utrobi) i latinska definicija
-koji je vaš nužni dio iza vašeg oca-jedna četvrtina
-dvije situacije kod isključenja suvlasnika iz suvlasničke zajednice (na zahtjev većine i manjine,sudske odluke itd..)-to je pitao i prekjučer

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ruj 2009 12:34 
tea0501 je napisao/la:
ako može pomoć kolege, pošto sad idem na komisiju u drugom dijelu roka, ispit sam prijavila za 24.9 pa me zanima jel moram javiti šta profesoru, ili samo dođem na dan kad sam prijavila ispit,i tek tada kažem da imam komisiju??i u koliko sati bude otprilike ako znate? :please:

obično ti komisije budu oko 12.00, no bilo bi lijepo doći ranije, kada taj dan počinje redovni ispit da se ˝pokažeš˝ profesoru i načelno dogovoriš komisiju u tu i tu uru... naravno, on za komisiju treba još 2 profesora, pa budi spremna i na situaciju da ti on kaže da ih ti ideš donit/pronać... (al u globalu ih on sam dozove)

p.s. ako padneš komisiju, onda nemoš izać u dekanskom roku (ako ga bude), nego tek u 12 misec (šta i nije neki veliki crnjak, jer ti da vrimena za dobro ponovit) opet prvi put... :cheers

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2009 12:42 
propalica je napisao/la:
kosmos je napisao/la:
ako se padne sad u drugom dijelu roka na komisiji,jel se može izać opet na građansko u dekanskome??

mislina da san o tome gori pisa---ne---jer službeno ti posli pada komisije nemaš pravo izlazit taj kolegij najmanje 6 miseci, a kako dekanski spada u 2008/2009 godinu, a ne ovu sljedeću (produžuje se stara da ekipa dá šta više ispita ili pak da dá uvjet) pa zato nemoš u dekanski a u 12 moš jer tad počinješ iznova god. i sve se staro briše (npr. ostali ispiti koje si padala 3 puta sad neizlaziš komisiju nego opet iznova uzimaš novi pečat)

Prošle godine se moglo izaći na dekanski i ako si pao na komisiji.Ponovno se izlazilo na komisiju

sori ekipa šta upadan, al da odgovorin... ovako, u dekanski moš opet izać jer si službeno započeja novu godinu (od 1.10.), pa se to negleda ka produžetak 9. nego novi rok...
drugi je služaj s onima kojima treba za uvjet pa im je 10.(dekanski rok) produžetak 9.
tako da, da točno je da mooš već u dekanski, al pitanje koliko češ naućit, na to san mislija...

@casperica: sve je to individualno, al u načelu prevladava da odeš/zoveš dan-dva prije 23. da se dogovoriš za taj datum (da mu se nepojaviš na vratima i rečeš: ˝ispituj˝), no ako ti se to ne da ili si pak nesigurna u to, onda otiđi na blef, pojavi se i prije nego uđe u kabinet, ili pak prije nego počne ispitivat, reci da imaš neku obvezu (malo mašte nije zgoreg, ala iman sutra ić u bolnicu/ludnicu) za sutra i da moraš danas odgovarat... (ta, budi pravnica :happpppppy ---i laži!!!) no bilo kako bilo, uvik budi ka ˝tapet˝, ubacuj ono ˝hvala˝, ˝molim˝ i sl. kakanjce...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 09:19 
Početnik

moze li tko objasnit otpis / pripis cestice...kad ce doc do toga a kada ne....nama je da primjer - 4 suvlasnika 4 razlicite zgrade... :thumbsdown

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 10:41 
Forumaš

Corina je napisao/la:
plavuša s harvarda je napisao/la:
Jedna kolegica je napisala na forumu da je nužni dio iza oca 1/4,ali ako ja spadam u apsulutno nužnog nasljednika zar moj dio nije 1/2? :wtf

Apsolutni nužni nasljednik ima pravo na jednu polovinu onoga što bi mu pripalo po zakonu,a relativni jednu trećinu.
Kada bi ti iza oca dobila pola,uopće ne bi trebala tražiti nužni dio zar ne??

Da,znači odg je ipak 1/2.Thanks :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 11:08 
Forumaš

koliki je moj nužni nasljedni dio ako imam mamu i sestru?? to je bilo isto na ispitu jednom i cura je krivo odgovorila nešto, al nemogu se sitit šta je rekla

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 11:15 
Aktivan

ja mislim da je ta koilegica mislila ako ste ti i otac sami oba dvoje po zakonu djelite,dobijete,nasljeđujete po pola,svak po 1/2 al ako je nužni(1/2) pola od zakonskog (1/2) onda bi u tom slučaju dobila 1/4,zar ne?jer pola od pola je 1/4? ja se nadam da sam dobro svatila pozzzz
a ako imaš mamu i sestru onda PO NUŽNOM BI MAMA DOBILAA 1/6 (tj. 1/2 onoga što joj ide po zakonu) a ti ii sestra bi dobile pola od onog šta bi dobile po zak 1/3 znači po nuž bi dobile svaka poo 1/6 eto nadam se da sam pomogla

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2009 13:46 
Forumaš

tea0501 je napisao/la:
može malo savjeta vezano za komisiju, jel zna ko koji profesori uglavnom budu uz kačera, i kakva je prolaznost

s njim ti budu uglavnom petrićka i proso,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2009 00:14 
Aktivan

blue je napisao/la:
koja je priča s poslovicama?
ako nekim čudom sve znam i prođem, mogu odmah odgovarat 15, ili kasnije njih 50?
a jel mu se triba odmah donit papir na kojem su one napisane?
ponesi papir s 15 napisanih i ako si prošla tih 15 odma odgovaraš ili 2. put,ali onda odg. 50 ili koliko god prof. odredi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2009 09:44 
-Admin-

Ja mislim da tih 15 čak ni ne moraš imati napisane na papiru, ali ih dobro nauči.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2009 20:08 
Aktivan

mala maja je napisao/la:
ako tko zna primjer razvrgnuća zatraženog u nevrijeme? i ona dva roka za ukinuće kod prava građenja, na što se to odnosi?

prestanak pr. građenja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2009 00:15 
Forumaš

mala maja je napisao/la:
ako tko zna primjer razvrgnuća zatraženog u nevrijeme? i ona dva roka za ukinuće kod prava građenja, na što se to odnosi?

zasto je 15+60 i 6 godina to me zanima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2009 14:49 

Kada je zgrada izgrađena te srušena do te mjere da se ne može više rabiti za svrhu kojoj je bila namijenjena rok je 6 god za ponono građenje a počinje teći prvog dana slijedeće godine...
rok od 20 god je od osnutka prava građenja ako ništa nije izgrađeno..
a ovo 15 plus 60 je brisovna tužba

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2009 17:09 
Forumaš

a primjer razvrgnuća suvlasništva zatraženo u nevrijeme?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 15:32 
Aktivan

pa kad smo kod komisije evo jedno na kojem je mene rusio:konvalidacija kod zakona o naknadi???
nisam sigurna dal je to ono da isprva u vrijeme donosenja pravo na naknadu nisu imali oni koji u vrijeme donosenja zakona nisu bili drzavljani RH ali se to naknadno promijenilo...
ako tko zna slobodno prosvijetli me!!
ja sam naime na to zazujala i koncentracija osla u k***c...
nakon toga mi je uvalio dali igdje u gp postoji rok od 40 god-izvanredna dosjelost sto je inace pljuga od pitanja al eto trema je ucinila svoje.
bilo je jos par pitanja koja su bila korektna i na njih sam znala odgovor al jbg ova dva su me :thumbsdown
e da jos nesto sto sam nasla u pitanjima: sto je suprotno od posjeda??detencija mozda??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 15:37 

konvalidacija ti je čl.18 u Zakonu o naknadi...
suprotno od okupacije derilikcija, a od dosjelosti zastara....to su jedine dvije suprotnosti koje pita koliko ja znam..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 19:10 
Aktivan

ineess je napisao/la:
palo i meni napamet al to nije suprotno...

nije vlasnistvo...to ne drzi vodu :wtf
prolaznost komisija ti je kao i na normalnom roku al ako te ista tjesi...navodno je milosrdan na 2.-oj komisiji....
sada mi pade na pamet sto ako je prof K. jedan od nas na forumu i eto tako voli provirit :bluesbrothers: sto studenti pisu i risu o njemu i njegovom predmetu....pa vidi ovo o milosrdnosti i rece sam sebi "a jeli??neces vise majci!!" pa pocne rokat po desetkovanim komisijasima... :14x:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 19:58 
김정일

jade je napisao/la:
Kaj nije suprotno od posjeda derelikcija???

Nije ...
okupacija - derelikcija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 20:54 
Aktivan

Suprotno od posjedovanja je neposjedovanje,to je jednom pitao u mojoj grupi.
Posjed-neposjed.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 21:42 
Aktivan

Malo blesavo zvuči s jedne strane,a s druge strane je logično. I ugooglala sam,stvarno postoji riječ neposjed! To je 100% točno,znam jer sam bila tu kad je pitao.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 21:48 
Aktivan

mala maja je napisao/la:
a primjer razvrgnuća suvlasništva zatraženo u nevrijeme?

Taj primjer nije naveden u knjizi,a i nisam čula da mu je dosad itko naveo..al šta ja znam,recimo ti i ja imamo u suvlasništvu auto i ja želim razvrgnuti suvlasništvo,da se auto npr.proda i podijeli novac,a tebi baš tada kada sam zatražila razvrgnuće to ne odgovara jer tebi je auto potreban zbog tvog posla koji zahtijeva da imaš osobni automobil,a s pola novaca od prodaje si ne bi mogao kupiti odgovarajuće vozilo..šta ja znam,neka netko kaže bolji primjer ako je ovaj glup..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2009 21:53 
Aktivan

Corina je napisao/la:
Malo blesavo zvuči s jedne strane,a s druge strane je logično. I ugooglala sam,stvarno postoji riječ neposjed! To je 100% točno,znam jer sam bila tu kad je pitao.
i meni je to odma bija 1. logični odg.-ti suprotni pojmovi su u biti poklon pitanje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 18:01 
Aktivan

znan da san vec pitala,al kad on pita izmjenu Zakona o vlasnistvu u vezi etažiranja jel dosta reć da je to 79/06 i da se vlasništvo posebnog dijela ne može uspostaviti dok nadležno tijelo ne potvrdi da je samostalna uporabna cjelina .I da sada ova izmjena donosi i da potvrdu može zamijeniti UPORABNA DOZVOLA iz koje je razvidno da je zgrada izgrađena sukladno planu...?!?jel to,to ?? :please: :wtf

to je to :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 21:36 
Početnik

mislin da kod te izmjene tribaš spomenit i nešto kod prijelaznih i završih odredbi - o zemljištima koja su do stupanja na snagu tog zakona bila ilegalno izgrađena..ili tako nešto...ja to isto ništa ne kužin....al baci pogled i na prijelazne i završne odredbe..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: