Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 14:45.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 10 srp 2009 00:07 
Sega mega kul forumaš

stonebridge je napisao/la:
aj nek mi netko napiše što je proboj pravne osobnosti...
hvala!!!

Čl 10 st 3 ZTD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 14:12 
Početnik

pozdrav svim kolegicama i kolegama!
prijavila sam društva za 9.mj.vidim da se literatura mjenjala,pa me zanima ima li uopće smisla učit petrovića?ako mi to može ko reć? I imam još jedan tehnički problem,uzela sam i petrovića i barbića ali mi je ova cura u kopirnici priko puta faksa zaklamala tog barbića tako da ja ništa ne razumin i ništa mi nije jasno,vidim da su to djelovi knjiga ali nemam nikakakv sadržaj nit znam kojim bi redom to tribalo učit.Prva stranica tog fotokopiranog barbića ima podnaslov"imenovanje članova nadzornog odbora",to je na 540str.Jel netko isto to fotokopira?Molim vas,bilo ko?? :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 kol 2009 11:47 
Aktivan

Tinky je napisao/la:
Jel netko zna di još mogu nać pojavne oblike ortaštva,OSIM u Barbićevoj 3. knj.,jer tu knjigu nemam (i ne mogu do nje doć)a imam sve ostalo:Barbić-opći dio, ZTD, Petrovića, skripte sa foruma....ne snalazim se baš u svemu ovom... :please: :please:

Ja sam mala u nekoj skripti ali nemoj se zamarati s tim! Dobro nauči poduzeće, načini prijenosa poduzeća, povezana društa, nauči dobo razlikovati društva tj. koja su dr osoba koja kapitala koja imaju pr osobnost koja nemaju, izmjene zdt monistički dualistički ustroj....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: PRAVO DRUŠTAVA
PostPostano: 05 kol 2009 15:47 
TnX! :grin: znači,pojavne oblike ortaštva ne pita tako često?one konzorcije,pool,holding...?svi kažu da je ispit ok,al ipak ovaj dio gradiva mi djeluje važan,pa ne bi tila na ispit a da o tom ne znam NIŠTA..

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2009 22:19 
Forumaš

Andie je napisao/la:
obavezno ZTD, 1.barbicevu knjigu sam skroz prosla, 2. samo neke stvari sta nema u zakonu, skripta sa nasciturusa u kojoj su pitanja i odgovori, i malo petrovica.
sretno

Skripta koju spominješ s pitanjima, jel ona koja ima 41 str.? Ima dvije, jedna je 80, a jedna 41.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2009 21:09 
Forumaš

Unika je napisao/la:
Hitno mi treba pomoć glede literature! Imam Petrovićevu knjigu, ZTD i neke skripte s pitanjima. Je li to dovoljno za prolaz ili MORAM imati i Barbića? Nikako to sad više ne mogu nabaviti, a imam ispit 28. Pliz, helpajte!

ako dopadneš kod ivkošića dosta ti je petrović i izmjene i dopune ztd-a.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2009 13:13 
Početnik

Pitanja sa danasnjeg roka:

-pojam društva, nabrojati društva osoba/kapitala, koja imaju pravnu osobnost/koja nemaju, koja su trgovačka/koja nisu, koja su unutarnja/koja vanjska
-koja je razlika između podružnice i predstavništva inozemne osobe
-tko imenuje članove NO kod d.d i pod kojim uvjetima
-uvjetno povećanje temeljnoga kapitala, tko, kako, sve o tome...
-kada se može, a kada mora imenovati NO kod d.o.o-a, nabrojati one pretpostavke ..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2009 11:18 
Forumaš

ifkabj je napisao/la:
rocky miavia je napisao/la:
glištun gmižić je napisao/la:
recte mi,dal bude u pismenom i u usmenom pitanja o ZADRUZI,UDRUZI?

ne bude

e pa sad ih vjerojatno bude...

Tako nije ni Bečka k. bila na trgovačkom sve dok nisam na forumu pitala jel je kad na pismenom. Od toga dana je bila na slijedeća 3 roka bez iznimke...

ma ne bude sigurno, položio sam društva na zadnjem roku pa sam upućen.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2009 15:59 
Forumaš

glištun gmižić je napisao/la:
JEL MOŽE NEKO ZERE REĆ O TOM DUALISTIČKOM I MONISTIČKOM USTROJU,POD STA TO SPADA? FALA

to ti je u zakonu o izmjenama i dopunama.

možda ti ovo može pomoći.
http://www.nn.hr/lgs.axd?t=16&id=1142

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2009 23:06 
Forumaš

Imam par pitanja na koja ne znam odgovor pa bi mi bilo i više nego drago da nekom tko ih zna ne bude teško napisati par rečenica. Ona idu ovako:

1) Ovlasti predsjednika Skupštine? (osim što vodi skupštinu i postavlja pitanja - pretpostavljam da to radi)

2) Podjela poslovnog udjela?

3) Načini unosa kapitala u društvo? (jel to: novac, stvari, prava...?) - šta konkretno tu treba napisati, to je cijelo pitanje, a ja znam doslovno jednu rečenicu

4) Zanimaju me i koja konkretno pitanja mogu biti postavljena za DUO? S obzirom da je DUO sad društvo osoba, sve što imam napisano o tome su podaci dok je bio društvo kapitala.

5) Može li strana osoba osnovati društvo u RH? Objašnjenje trebam.

Hvala! Odgovori mi trebaju do sutra navečer tako da je dosta hitno... :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2009 08:55 
Početnik

5.) Inozemni ulagač, pod uvjetom uzajamnosti koja se pretpostavlja, osniva ili sudjeluje u osnivanju trgovačkih društava u RH, u njima stječe prava i preuzima obveze pod istim uvjetima i ima isti položaj kao i domaća osoba. (čl.620.st.1., ZTD)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2009 09:04 
Početnik

2.) Poslovni udio može se dijeliti, izuzev naslijeđivanjem, samo onda ako je članovima društva društvenim ugovorom dopušteno da prenose dijelove svog poslovnog udjela. Kod toga se može predvidjeti da je za svako prenošenje dijela poslovnog udjela potrebna suglasnost društva ili pak samo za prenošenje osobama koje nisu članovi društva. (Čl. 416.st.1 ZTD )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2009 15:17 
Početnik

1) Ovlasti predsjednika Skupštine?
Negove ovlasti proizlaze iz naravi stvari onoga tko je zadužen obaviti posaovođenja i privođenja kraju rada glavne skupštine. Temeljne obveze su :
a)da se brine o urednom i pravodobnom postupanju po dnevnom redu GS;
b)da zadrži neutralan položaj u odnosima između dioničara
c) da zadrži neutralan položaj u odnosima između drugih organa društva i dioničara
d) da se pridržava načela primjerenosti.
Vodi skupštinu :
- brine se da GS uredno obavi sve ono što je na dnevnom redu - poslove za koje je nadležna
- da se u GS-i brine o provođenju postupka i održavanju reda te ga tako odbrani od smetnji u radu.
Ima pravo poduzimati sve mjere koje su potrebne za ostvarenje te zadaće.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2009 15:43 
Forumaš

Pored pitanja tko može, a tko ne može biti član nadzornog odbora trebalo je napisati i tko imenuje predsjednika nadzornog odbora. Bilo je još upravljačka prava koja ostvaruju stjecatelji poslovnog udjela.

Pitanja s usmenog: razlika između izbora i imenovanja, smanjenje tem. kapitala, statusne promjene društva, preoblikovanje društava po ztd-u, povlačenje poslovnog udjela, razlika monistički i dual. ustroj, usporedi d.o.o. i d.d., autonomni i heteronomni izvori...

Od nas tri, samo sam ja položila. Profesoru se dosta žurio, nisi se doslovno imao vremena ni pripremiti za odgovor koliko je brzo šaltao pitanja, a kamoli se ispraviti ako si pogriješio. Po meni te cure nisu trebale pasti jer znaju ispit, ali su ih potrefila čudna pitanja, a k tome još nisu stigle ni razmisliti o odgovoru nego ako nisu znale u toj sekundi odgovoriti, prof. je odmah išao dalje. Prebrzo se sve odvilo. Bile smo unutra svega par minuta. Možda je tako bilo zato jer smo ušle prve, nadam se da je kolegama poslije bilo drugačije. Tko nije položio, sretno mu. Ja sam napokon gotova sa svime. :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2009 15:55 
Forumaš

laracroft je napisao/la:
Ko zna nešto o pojavnim oblicima ortaštva?
Pls

Pojavni oblici ortaštva:

1) Konzorcij: a) konzorcij za izvođenje radova -> karakterističan je zajednički doprinos članova u ostvarenju onoga što preuzmu kao obvezu prema naručitelju (investitoru), s time da je sklopljen posao s naručiteljem njihov zajednički posao, te da sudjeluju u ekonomskim rezultatima takvog posla po ključu koji dogovore.

b) konzorcij banaka za davanje zajma -> udruženje banaka s ciljem davanja zajma određenom zajmoprimcu za zajednički račun. Time se među zajmodavcima dijeli rizik davanja velikog zajma jednoj osobi.

2) Pool: a) pool osiguranja za podmirenje tražbina, b) pool prava glasa i c) pool patenata

Pool je udruživanje osoba ili korporacija koje se bave istim poslom radi toga da bi se angažirali u određenom poslu ili poslovnom pothvatu tako da svi pridonose u zajednički fond ili daju svoje vrijednosne papire vodećem članu poola ili da se stvori monopol ili da težinom i snagom svog udruženog kapitala kontroliraju cijene ili ih na tržištu kapitala podižu ili spuštaju, ili pak da se uspješno vodi poduzeće koje je previše veliko za pojedinačni kapital svakog člana i među članovima podijeli dobit ili gubotak na jednake dijelove ili razmjerno njihovu sudjelovanju u poolu.

3) Join venture - > udruživanje dviju ili više osoba u nekom poslovnom pothvatu. To je zajedničko poduzetničko upuštanje u neki pothvat sa zajedničkim izgledima i podjelom rizika.

4) Holding -> društvo koje djeluje tako da drži udjele u drugim društvima i nadzire vođenje poslova u tim društvima. U pravilu drži udjele koji čine kontrolni paket u tim društvima.

5) Udio u tuđem udjelu -> tu je riječ o tome kada član nekoga društva na obveznopravnoj osnovi daje nekoj drugoj osobi pravo sudjelovanja u svome udjelu, najmanje u dobiti koja mu pripada, na temelju s njom sklopljenog ugovora o ortaštvu i unosa njezina udjela, ali bez stvaranja zajedničke imovine ortaka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2009 02:33 
Početnik

Jel mi netko može kazati odakle je ova skripta:

nasciturus.com/skripte-i-ispitna-pitanja/pravo-drustava/pravo-drustav-srkipta/download.html

Jel to neka kompilacija ili je to "to" sažeto troknjižno čudovište od Barbića!?
Obzirom da se ovdje na forumu spominju sve neke skriptice od 80ak stranica i neke kombinacije sa knjiogom od Petrovića- ova skripta ima 162 stranice!

Zašto onda riskirati- temeljito pretresti nju i zakon... i to bi bilo to!?

Trebao bih to početi učiti ovih dana pa me zanimaju mišljenja ljudi koji su se usudili raditi po Barbiću.

Hvala ekipa!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2009 15:26 
Aktivan

Ja sam učila iz te skripte i super je, ali prvo sam svladala onu od 50 strana, pa kad mi je sve sjelo učila tu od 150...
Još ti u njoj nedostaje razlika između monističkog i dualističkog (postao je kolega prije) i pojavni oblici ortaštva koje postala kolegica.
Sve ostalo je tu. Bar je zanimljiv predmet. Ivkošić je stvarno ok, evo danas položila.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lis 2009 00:31 
Forumaš

Na ispitu 29.09. (prof. Ivkošić) bila su sljedeća pitanja:

1. Pojam društva i nabrojati društva, koja su trgovačka društva, koje ima pravnu osobnost
2. Prava i obveze komanditora
3. Razlike između simultanog i sukcesivnog osnivanje d.d.-a
4. Načini stjecanja vlastitog udjela kod d.o.o.
5. Nabrojati načine povećanja temeljnog kapitala kod d.d.-a, pojam uvjetnog povećanja temeljnog kapitala

1. Nabrojati društva, kojim je zakonom pojedino društvo uređeno
2. Udio članova društva u dobiti kod javnog trgovačkog i kod komanditnog društva
3. Actio negatoria
4. Tko može, a tko ne može biti član Nadzornog odbora d.d.-a i kako se izabire predsjednik Nadzornog odbora
5. Nabrojati upravljačka prava imatelja poslovnog udjela :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lis 2009 11:03 
Početnik

jade je napisao/la:
beare je napisao/la:
evo i ja sam položio. od prve. moja procjena je da je tjedan dana dovoljno ucenja za ovaj ispit i puno sreće;)

Tjedan dana? Po čemu si učio? Po skripti koja se spominje? Svaka pomoć je dobrodošla! :thumbsup

ja sam ucio iz skripte od nekih 50ak stranica i izmjene zakona koje su se odnosile na monističko i dualističko uredjenje. btw. ovo se odnosi na Ivkošića za ovog drugog ne znam.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lis 2009 18:41 
Forumaš

propast_66 je napisao/la:
a šta je s ovon knjigon od siniše petrovića ''osnove prava društava'' iz 2005, jel ona za išta?

pa čitaš li ti išta prije nego pitaš :ROFL

aj da ponovimo: petrović je dovoljan, ali moraš potrefit kod Ivkošića jer kod Brnabića nećeš sigurno proć pismeni.
i još moraš naučit monizam i dualizam, skrolaj gore i naći ćeš link za pdf file na kojem imaš to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lis 2009 23:20 
Početnik

Nije istina da nijedno pitanje nije bilo iz Petrovića!!! Sva pitanja na ispitu 29.09. su bila iz Petrovića. I to u obe grupe. Eventualno ne možeš u Petroviću pronać nešto opširnije actio negatoria, ali čak se daje i njena definicija pri nabrajanju upravljačkih prava imatelja poslovnog udjela. I na usmenom su mi sva pitanja bila iz Petrovića i dobija sam visoku ocjenu. Možda je problem u tome što neki ljudi imaju starog Petrovića, ja sam učio po četvrtom izmjenjenom izdanju iz 2009., u njemu su unesene izmjene zakona tako da imate i odlično objašnjenu razliku između monističkog i dualističkog uređenja što je vrlo važno i vrlo često pitanje. Btw. Ne znam je li toga bilo i u ranijim izdanjima, ali u najnovijem izdanju imate i povezana društva te statusne promjene što je prof. Ivkošić ovog puta pitao na usmenom.

Inače, prof. Ivkošić je stvarno korektan na ispitu i ako vidi da znate i razumijete ono što ste naučili neće štediti na ocjeni. Na mene je ostavija izuzetno pozitivan dojam. A sad, da li je i za drugog profesora dovoljno učiti po Petroviću, to vam ne mogu kazat jer nisam vidio njegove pismene niti sam kod njega odgovarao. Puno sreće svima koji izlaze! :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 stu 2009 11:49 
Početnik

propast_66 je napisao/la:
znači dioničko društvo može biti uređeno monističi i dualističi, ako je uređeno monistički onda ima samo upravni odbor a ako je uređeno dualistički onda ima upravu i upravni odnosno nadzorni odbor, ako san dobro shvatio.
jel upravni odnosno nadzorni odbor ista stvar ako je riječ o dualističkom uređenju? upravni odbor u slučaju monističkog i dualističkog uređenja nije ista stvar?
molio bi odgovor jer mi je ovo malo komplicirano

Dualistički ustoj:
1. uprava
2. nadzorni odbor
3. skupština

Monistički
1. upravni odbor (koji se sastoji od izvršnih i neizvršnih direktora, ali izvršni direktori ne moraju biti ujedno i članovi upravnog odbora)
2. skupština

U dualističkom ne postoji hijerarhijski odnos jer uprava izričito vodi poslove društva a nadzorni odbor nadzire te poslove, odnosno imaju različite zadaće u društvu. U monističkom su te dvije uloge spojene u jednom organu - upravnom odboru. Izvršni direktori obavljaju dnevne operativne zadatke a nadziru ih neizvršni direktori.
Odatle po meni i naziv duo - dva organa za dvije vrste poslova (uprava i nadzorni odbor) i mon - jedan organ za dvije vrste poslova (upravni odbor).
Dok nadzorni odbor u dualističkom sustavu treba važan razlog da bi opozvao člana uprave, upravnoi odbor ne treba važan razlog da bi opozvao izvršnog direktora. U tome se očituje odvojenost funkcija u dualističkom ustoju d.d.-a.

Znači ono što je u dualističkom uprava i nadorni odbor to je u monističkom upravni odbor kojega čine izvršni i neizvršni direktori a izvršni ne trebaju biti ujedno i članovi upravnog odbora.

Evo ja sam to ovako shvatila a ako netko smatra da nije točno neka me ispravi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 stu 2009 15:27 
Početnik

evo bio san jutros na ispitu i položio, dobio san 4. a prof. me pita 2 pitanja: podružnice (razlika između podružnice i predstavništva, svrha predstavništva...) i drugo, način osnivanja d.d.( razlika između simultanog i sukcesivnog osnivanja...)

s menon je odgovarala još jedna cura, dobila je 4, a jednom kolegi nije tio upisat ocjenu jer je bio između 2 i 3, a dan prije je dobio 4 iz trgovačkog društva pa ka da mu ne kvari prosjek.
pita je još poduzeća i sve o njima, dosta opširno je tražio, a kolegicu je pita sudski registar. prije nas su ušla 3 kolegice i čini mi se da su ocjene bile 2,3 i 4.

uglavnom, neman osjećaj da san bio na ispitu nego na nekom ugodnom razgovoru jer je profesor jako korektan i ugodan i pomaže dosta.
Uglavnom, pita je prof. Ivkošić, a za ispit je dovoljna knjiga od siniše petrovića: osnove prava društava 2008.
obavezno mora bit knjiga iz 2008 jer u njoj još imamo povezana društva, monistički i dualistički ustroj d.d-a, promjena statusa društva...
eventualno bi se moglo proširit na knjige od jakše barbića, imaju u knjižnici njegove 3 knjige ( sve skupa oko 3000 str.) ako baš neko želi ulazit u detalje jer svi instituti su puno preciznije i opširnije objašnjeni.

eto, hvala svima na pomoći, želin van sriću u 12mj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 stu 2009 20:29 
Sega mega kul forumaš bez života

Kod mene;
Ststusne promjene,monisticki i dualisticki ustroj,zastupanje opcenito i zastupanje d.d-a.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 stu 2009 20:31 
Početnik

Mene je pitalo odgovornost kod d.d.-a, proboj pravne osobnosti i podjelu s osnivanjem.
Pozdrav

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 stu 2009 09:36 
Početnik

Društva osoba kod nas, tko ih zastupa i tko odgovara; smanjenje temeljnog kapitala kod d.d., objasniti redovno smanjenje. Odličan ispit, kako rekoše već više puta - ugodan ispit, s profesorom razgovaraš o pitanjima, ne odgovaraš štreberski, nema stresa, pa se lakše sjetiš odgovora. Odlično! Još jedan manje!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 stu 2009 12:28 
Aktivan

Meni su bila pitanja o društvima kapitala, općenito, karakteristike. Drugo je bilo sve o temeljnom kapitalu, općenito i onda detaljnije kod dd i doo-a.
Kao što kolegica iznad kaže, ne odgovaraš štreberski, već kroz razgovor svojim riječima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2009 12:49 
Početnik

La Mia je napisao/la:
Najnovija knjiga od Petrovića vam je iz 2009. godine, samo šta je najvjerojatnije dugokosac olitiga Dugopoljac broj 9 pretvorija u broj 8...vjerojatno da bi neupućenima moga uvaljivat zakon, tako da ne nasjednete na to! :ROFL

Ne postoji knjiga iz 2009. Tako barem tvrde na zagrebačkom PF, a oni su i izdavači. Pretpostavljam da znaju što su izdali.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2009 14:48 
Početnik

La Mia je napisao/la:
Kako ne postoji kad je ja upravo držim u ruci?!...neko je preko brojke 9 kemijskom ili nečim drugim (ne znam jer je kopija) napisa brojku 8...ali se ipak jasno vidi da piše 2009.
Radi se o četvrtom izmijenjenom i dopunjenom izdanju.

Nemam pojma. Ja imam originalnu knjigu i na njoj piše da je riječ o petom dopunjenom i izmjenjenom izdanju. iz 2008. Mislim da je riječ o istoj knjizi al da je netko zeznuo pri fotokopiranju. To je jedino objašnjenje. Sve u svemu bitno je da je sadržaj isti. Ova moja ima 202 stranice i sve o monističkom i dualističkom sustavu , te povezana društva i statusne promjene.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2009 17:31 
Početnik

ja ucim po skripti s nasciturusa..oko 90 str..preporucena mi je

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 stu 2009 16:09 
Početnik

ja sam danas u skriptarnici pravnog fakulteta u zg kupio "Peto izmjenjeno i dopunjeno izdanje" i piše Zagreb, 2008... tako da je dosta cudno da je 4 to izdanje iz 2009

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 stu 2009 08:26 
Početnik

Sad ni meni ništa nije jasno. Ja sam kupio u kopiraoni i piše četvrto izdanje 2008.g.

Laganim istraživanjem po netu vidim da ISBN broj odgovara četvrtom izdanju...ali koje je izdano 2005.g., kako i piše na prvoj strani. Na drugoj je ono gdje je rukom izmjenjeno nešto u osmicu, a na trećoj predgovor sa datumom 2008.g., na zadnjoj literatura, gdje se citiraju Narodne Novine iz 2007.g.

http://www.profil.hr/knjiga/osnove-prava-drustava/6354/

S tim da broj stranica knjige na netu ne odgovara ovoj knjizi iz kopiraone.

Da bi bio još zbunjeniji, vidim da postoji peto izdanje, i to iz 2008.g.

http://www.knjiga.hr/04.asp?param=O&ID=23207

E sad, jel trebam ići s bejzbol palicom do kopiraone i tražiti nazad novce i izgubljeno vrijeme do ispita ili u čemu je stvar??? :tenk

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 stu 2009 11:54 
Forumaš

Ljudi sve je u redu, Libertas i ja smo usporedili najvažnije stvari preko privatnih poruka...i u tom "spornom" primjerku iz kopirnice postoje sve važne stvari koje postoje i u petom izdanju, čak je i broj stranica isti...tako da možemo slobodno zanemarit godine.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2009 20:38 
Aktivan

Pertović,pojavni oblici ortaštva i još par sitnica koje se mogu svesti na nekoliko stranica su APSOLUTNO dovoljni za prolaz kod Ivkošića. Govorim iz osobnog iskustva. Meni je i sam Petrović bio posve dovoljan! Profesor je stvarno korektan i traži ono osnovno,najosnovnije.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 pro 2009 11:45 
Početnik

ifkabj je napisao/la:
libertas je napisao/la:
Jel itko zna odgovore na pitanja koji su autonomni izvori prava , te koja je razlika između imenovanja i izbora?

Autonomni izvori prava su oni koji potječu od stranaka.
Važniji su u trgovačkom pravu jer su to:ugovori, opći uvjeti poslovanja, termini i klauzule i uzance
Autonomno pravo općenito označava društveni izvor prava koje stvaraju sami adresati tj. oni kojima je namijenjeno.

IZBOR: članove nadzornog odbora
a) bira glavna skupština društva
b) ako ih ne imenuju određeni dioničari
c) ako to pod pretpostavkama iz zakona ne učini sud
d) ako prema Zakonu o radu radnici ne imenuju svog predstavnika u n. o.
O izboru članova NO glavna skupština odlučuje običnom većinom glasova tj. ako se statutom ne odredi drugačije. Izbor je valjan tek kad ga prihvati osoba koja je izabrana.

IMENOVANJE: Pravo imenovanja članova NO smatra se posebnim pravom dioničara koji se ovlašteniku može oduzeti samo izmjenom statuta i njegovom suglasnošću. Dioničara kojega se ovlašćuje da imenuje članove NO mora se poimence navesti u statutu ili se moraju pobliže odrediti dionice čiji imatelji imaju to pravo.
- u prvom slučaju to je strogo osobno pravo i ne može se prenijeti na drugoga
- u drugom slučaju dionice koje daju to pravo čine cjelinu, a ovlaštenik je svakodobni imatelj tih dionica.

Hvala na odgovoru.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 pro 2009 19:45 
Početnik

Evo par pitanja od Ivkošića !
Zaštita tvrtke?
Ustroj dd-a?
Kakva je imovina kod ortaštva?
Dionice- oblici?
Proboj pravne osobnosti?
Upravni odbor?
Dal u dd postoji hijerarhijski odnos?
Preddruštvo?
Što se upisuje u sudski registar?
Glavna skupština - nadležnost?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 pro 2009 09:24 
Početnik

aaa je napisao/la:
grizerep je napisao/la:
Čuo sam da navodno Društva ispituje i prof. Marušić...

Zna li tko koja je literatura dovoljna za nju, i što osobito voli pitati?

Tenks unaprijed :grin:

U apsolventskom roku su ljudi na popisu bili podijeljeni u dvije grupe.
Oni koji odgovaraju u 11:30 i oni koji u 12:15. E sada, prijavnice i knjiga od ovih u 12:15 su bili kod prof. Marušić i mi se nonšalantno spustili dolje i ušli kod nje odgovarat jer smo bili prijavljeni za 12:15.
Tako vam je to izgledalo ljudi moji. A razlika u pitanjima, općenito ispitu je strašna!

Ja sam učila Petrovića i spremala se za odgovaranje kod prof. Ivkošića tako da ti ne znam šta je dovoljno za nju ali to kako je ona pitala je bilo ko da smo u prvom osnovne.

Jel možeš rec pitanja kojih se sićaš? tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2010 11:58 
Početnik

Ne znam jel mene pitate za pitanja ali ako jeste, isprike na dugom čekanju.

Ovako,
- dionice - općenito o njima
- tvrtka - načela zaštite
- trgovački punomoćnik i punomoćnik po zaposlenju

I to vam je sve i najopćenitije samo traži, o dionicama sam doslovno tri rečenice rekla.

Čini mi se da pita sve iz Petrovića ali najopćenitije se mora znati o svemu. Takav sam ja dojam stekla.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2010 21:19 
Aktivan

Petrović iz 2008. je uglavnom dovoljan, u svakome slučaju kod prof. Marušić kod koje sam odgovarao. Dobro je pogledati na ovom postu što se sve pita, pa možda i dopuniti Petrovića tim stvarima (zakon, možda ponešto iz Barbića).

Prof. Marušić, po svemu sudeći, ispituje i na rokovima u veljači (tako sam je shvatio).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2010 15:11 
Početnik

evo nekih pitanja sa roka 3 veljače kod prof. Sofije Marušić (koliko sam se uspio sjetiti)
- općenito o društvima , te nešto o članovima nadzornih odbora i uprave
-povezana društva
-zakonske promjene (par puta)... ( to je prvo bio totalni tilt, ali je ispalo da se treba reći nešto o monoističkom i dualističkom ustroju
-tvrtka, i zaštita tvrtke (par puta), ali nije se moglo odgovarati kroz načela nego konkretno reći koja su tri načina zaštite )
- d.o.o.
- i mislim da je bio i konzorcij, ali nisam 100 % siguran

Profesorica je inače jako ljubazna, tako da ispit prođe kao ugodan razgovor.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: